Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- drug_profi
#40676 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bilo bi jako prosto da je radnik vlasnik SVOJEG uplaćenog novca u fond PIO.
Pa nek ide u penziju kad hoće, tj. kad izgubi posao a novi ne mogne pronaći. Fond mu je na raspolaganju, umanjen za neki procenat solidarnosti.
Prosto je nevjerovatno da za ću za radnog vijeka uplatiti oko 170.000 maraka u fond PIO sa prosjecnom federalnom platom, a da cu ako pozivim 15 godina u penziji naplatiti max 60% te sume. Ne računajući da bi na onih 170.000 bio i fin iznos kamate ili dobiti iz ulaganja.
E u tom zecu lezi grm. Nismo proveli kljucne reforme da stvorimo drustvo prilagodjeno trzisnim zakonima.
Pa nek ide u penziju kad hoće, tj. kad izgubi posao a novi ne mogne pronaći. Fond mu je na raspolaganju, umanjen za neki procenat solidarnosti.
Prosto je nevjerovatno da za ću za radnog vijeka uplatiti oko 170.000 maraka u fond PIO sa prosjecnom federalnom platom, a da cu ako pozivim 15 godina u penziji naplatiti max 60% te sume. Ne računajući da bi na onih 170.000 bio i fin iznos kamate ili dobiti iz ulaganja.
E u tom zecu lezi grm. Nismo proveli kljucne reforme da stvorimo drustvo prilagodjeno trzisnim zakonima.
- mO k3
#40677 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
fino to zvuci , ali odakle ti garancija da ces izvuci tu finu sumu ??drug_profi wrote:Bilo bi jako prosto da je radnik vlasnik SVOJEG uplaćenog novca u fond PIO.
I tih 170k bi bilo na kraju tvog radnik vijeka ...
- seln
#40678 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ok, koje je rjesenje po tebi moguce?paleoconservative wrote:
1) Neka me ispravi ako grijesim, al mislim da je Prpa aludirao na drzavnu intervenciju u vidu dodatnog fonda za ugrozene osobe blizu penzije. Kao sto je vec objasnjeno, to bi vjerovatno stvorilo vise troskova nego beneficija...Ukratko, korak nazad od rjesenja problema.
Prodaja nekretnina (ako ih imaju i ako ih nisu vec prodali)? Dodatno osiguranje za ljude koji jedva imaju za hranu? Ili soylent green?
Oni koji stvaraju novac su upravo oni o kojima govorimo: radnici. Na njihovom radu se hrane i poslodavci i drzava.2) Ako hoces da redistribuises imovinu od onih sto stvaraju novac ka onima kojima treba novac (ne ulazeci u debatu da li je to moralno ili ne), drzava naprosto mora naplatiti i uzeti te pare, drugog nacina nema. To i jeste nominalno ljevicarska ideja, nekad opravdana a nekad ne, i citav moralno-altruisticki pristup je konstrukt primarno americke ljevice, i itekako je relevantno sa oporezivanjem jer je prakticno ista stvar.
Ideja oporezivanja nije potekla od americke ljevice (ako u USA uopste postoji ljevica), jer oporezivanje je za svakog Amerikanca grijeh gori od genocida, pedofilije i skrnavljenja groblja. Odakle dolazi policija koja ih stiti, vojska koja otima tudje resurse za americki kapitalizam, ko gradi puteve, pruge... to Ameri ne znaju niti ih zanima.
Ne drzavi, nego drustvu. Svakom pojedinom gradjaninu.3) Kad kazes da resursi pripadaju svima, je li to znaci da resursi pripadaju Drzavi ili da ne pripadaju nikome?
- drug_profi
#40679 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne znam šta me tačno pitaš, pa evo da nagađam.mO k3 wrote:fino to zvuci , ali odakle ti garancija da ces izvuci tu finu sumu ??drug_profi wrote:Bilo bi jako prosto da je radnik vlasnik SVOJEG uplaćenog novca u fond PIO.
I tih 170k bi bilo na kraju tvog radnik vijeka ...
Garantuje ti onaj kome dajes taj novac. Taj opet mora biti osiguran i reosiguran, davati drzavi dio za solidarne penzije. Mislim sistem postoji u svijetu i treba samo preuzeti onaj koji je najbolji i najprilagodljiviji nasim okolnostima.
Mozes izabrati i stranu osiguravajucu kucu ako se osjecas sigurnijim, a ti sam davati obavezni dio u fond solidarnosti, recimo 20%.
Da, taj iznos koji pominjem je na kraju radnog vijeka (uplacen bez dodatog interesa i dobiti - sto uvecava konacnu sumu za neki iznos, mozda i za 15-20% na 40 godina).
Nakon 30 godina bi imao uplaceno 75% te sume. Sto i dalje daje fin oslonac dok se rade privremeni poslovi ili trazi nesto trajnije u tim poznim godinama.
Evo na mom primjeru: imam polisu životnog osiguranja koju plaćam 66 maraka mjesečno (400 eura godišnje). Osigurana suma mi je oko 9000 eura. Toliko mi je zagarantovano nakon isteka 23 godine ugovora (za nekoliko godina dospjeva). u međuvremenu je na polisu pripisana i dobit od oko 1100 maraka, tako da od tog ulaganja ocekujem nekih 19.000 maraka na ruke. Jednako takvu polisu ima i moja supruga. A to je polisa osiguranja koja je sluzila da smo sigurni da u slucaju nase smrti djeca nece ostati bez novca i da ce moci zavrsiti skole. Da smo uzeli polise koje nemaju rizik osiguravatelja, vec samo stednju za starost, imali bismo i vecu dobit.
A otprilike 5x vise novaca sam davao u PIO i to mnogo duze. a dobicu duplo manje od ulozenog i to kad oni odluce da je vakat.
-
Nivelacija
#40680 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pitanje za NS.
Kako najgluplji medju vama postade premijer?
- _Reds_
#40681 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Na osnovu čega si ovo zaključio, kad ostale nisi imao priliku nešto vidjeti kao vlast.
Da se razumijemo, puno je lakse "biti pametan" kad si opozcija, nego kad si pozicija.
Da se razumijemo, puno je lakse "biti pametan" kad si opozcija, nego kad si pozicija.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#40682 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ma nije on najglupljiNivelacija wrote:Pitanje za NS.
ovo što se dešava samo pokazuje da u tom FGR društvu slobodnih umetnika nema konzistentnog niti idejnog sistema, niti planiranja niti izvršenja, već golo ad hoc soliranje pa kako se ko snađe
za zelenu kamarilu, koja je sad stisla guzice i zbila redove, Forto u takvom setupu, taman dođe ko glineni golub
- seln
#40683 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jedan los primjer (BiH) ne kompromitira metodu kao takvu.
Sve razvijene zemlje EU imaju "drzavne" penzije (gdje drzava nastupa kao osiguravajuce drustvo i garant isplate) za sve zaposlene.
Osim toga, postoje i penzije koje uplacuju bolje stojece firme svojim uposlenicima. I, naravno, privatne penzije, koje sam organizujes.
Kod ovih privatnih postoji jedan mali problem: oni koji nemaju dovoljnu zaradu, ne mogu ni uplacivati za njih... ili mogu uplatiti toliko da ova "penzija" ne zasluzuje to ime. A oni koji imaju dovoljnu zaradu, sigurno ce imati i dovoljnu penziju, tako da i ne trebaju ovu "privatnu".
Sve razvijene zemlje EU imaju "drzavne" penzije (gdje drzava nastupa kao osiguravajuce drustvo i garant isplate) za sve zaposlene.
Osim toga, postoje i penzije koje uplacuju bolje stojece firme svojim uposlenicima. I, naravno, privatne penzije, koje sam organizujes.
Kod ovih privatnih postoji jedan mali problem: oni koji nemaju dovoljnu zaradu, ne mogu ni uplacivati za njih... ili mogu uplatiti toliko da ova "penzija" ne zasluzuje to ime. A oni koji imaju dovoljnu zaradu, sigurno ce imati i dovoljnu penziju, tako da i ne trebaju ovu "privatnu".
-
Nivelacija
#40684 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Od njega nema nista, ova sprdnja sa osmim martom je pokazala meni barem ko je on i sta, obicna neznalica. Odvaja javni podjeljeni sektor od privatnog itd. Svaki potez mu je drama.
- seln
#40685 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Iskreno, da li biste ovom covjeku prepustili vas privatni novac na cuvanje?

-
criticos
#40686 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
seln wrote:Iskreno, da li biste ovom covjeku prepustili vas privatni novac na cuvanje?

AKO SI MOGAO OVOM, MOŽEŠ I ONOM!
- seln
#40687 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma mogu kome god hoces, moj novac ionako cuva ovaj:

Pitanje je: mozes li ti?

Pitanje je: mozes li ti?
- kmirsad
#40688 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Što pitaš zemo... jel to on narkos, rastrošan, kockar, kurvar, pjano,kladi se, prijeti mu zatvor za kakav veliki kriminal pa mu treba skup advokat, razbija auta,zadužuje kod kamatara, diže loše kredite kog mikrokreditnih, derneči po kafanama, živi iznad mogučnosti...... ako je takav, ne bih...
- seln
#40689 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne, zemo... pitam zato sto imam utisak da se on ne zna, kako se kaze, ni hljeba najesti.kmirsad wrote:Što pitaš zemo... jel to on narkos, rastrošan, kockar, kurvar, pjano,kladi se, prijeti mu zatvor za kakav veliki kriminal pa mu treba skup advokat, razbija auta,zadužuje kod kamatara, diže loše kredite kog mikrokreditnih, derneči po kafanama, živi iznad mogučnosti...... ako je takav, ne bih...
Ne mora on biti kriminalac, kockoglav, kockar, pijanac... nista od toga nije ni moj komsija Emin.
Ali, uz sav respekt, ja ga ne bih postavio za premijera.
- kmirsad
#40690 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ako izuzmemo dvije gluposti koje nisu nikome naudile niti nanjele materijalnu štetu... oko paušala, koje nije uzeo, a pripadale su ga po zakonu, i poziv direktorima JP koji bez ugrožavanja poslovnog procesa mogu za 8. mart pustiti uposlenice kuči... koji su to pogrešni potezi koje Vlada KS na čijem je čelu, povukla...i zbog kojih bi trebao dati ostavku... ili je ono vidi ga, vid mu glave...seln wrote:Ne, zemo... pitam zato sto imam utisak da se on ne zna, kako se kaze, ni hljeba najesti.kmirsad wrote:Što pitaš zemo... jel to on narkos, rastrošan, kockar, kurvar, pjano,kladi se, prijeti mu zatvor za kakav veliki kriminal pa mu treba skup advokat, razbija auta,zadužuje kod kamatara, diže loše kredite kog mikrokreditnih, derneči po kafanama, živi iznad mogučnosti...... ako je takav, ne bih...
Ne mora on biti kriminalac, kockoglav, kockar, pijanac... nista od toga nije ni moj komsija Emin.
-
daddy-kool
#40691 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nije još došlo vrijeme za ostavke, ono što treba su konkretni potezi i akcija, à la Kifla.kmirsad wrote: Ako izuzmemo dvije gluposti koje nisu nikome naudile niti nanjele materijalnu štetu... oko paušala, koje nije uzeo, a pripadale su ga po zakonu, i poziv direktorima JP koji bez ugrožavanja poslovnog procesa mogu za 8. mart pustiti uposlenice kuči... koji su to pogrešni potezi koje Vlada KS na čijem je čelu, povukla...i zbog kojih bi trebao dati ostavku... ili je ono vidi ga, vid mu glave...
Ovako izgleda da gubi vrijeme na gluposti pored planine životnovažnih problema na čekanju.
- seln
#40692 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja sam godinama glasao za SDP i cekao "kao ozebao sunca" da konacno pobijede na izborima i rastjeraju bagru.kmirsad wrote:Ako izuzmemo dvije gluposti koje nisu nikome naudile niti nanjele materijalnu štetu... oko paušala, koje nije uzeo, a pripadale su ga po zakonu, i poziv direktorima JP koji bez ugrožavanja poslovnog procesa mogu za 8. mart pustiti uposlenice kuči... koji su to pogrešni potezi koje Vlada KS na čijem je čelu, povukla...i zbog kojih bi trebao dati ostavku... ili je ono vidi ga, vid mu glave...seln wrote:Ne, zemo... pitam zato sto imam utisak da se on ne zna, kako se kaze, ni hljeba najesti.kmirsad wrote:Što pitaš zemo... jel to on narkos, rastrošan, kockar, kurvar, pjano,kladi se, prijeti mu zatvor za kakav veliki kriminal pa mu treba skup advokat, razbija auta,zadužuje kod kamatara, diže loše kredite kog mikrokreditnih, derneči po kafanama, živi iznad mogučnosti...... ako je takav, ne bih...
I, sta? Pobijedi SDP i udruzi se sa SDA... i ja to nekako opravdam, bas kako sad mnogi opravdavaju udruzivanje sa Kiflom.
Kad ono medjutim... SDP pravi kikseve. Ne velike, preprane u devet voda u poredjenju sa onim sto je radila SDA, ali ipak...
sta je dalje bilo, znamo.
Ne moras ti meni objasnjavati. Samo, shvati da ce ovakvim gafovima rastjerati glasace NS... a SDA ce svoje zadrzati.
p.s. Inace, i Zlatko je svoje pausale poklanjao siromasnim studentima, ali ga danas ipak nazivaju grobarem socijaldemokratije.
- kmirsad
#40693 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ogromna je razlika između... podizati paušale na blagajni, pa s njima glumiti velikog humanitarca kao da daješ svoje... i odreči se paušala ili ih čak ukinuti...
A da ne pričamo o naštimanim milionskim tenderima sebi i svojima...
- seln
#40694 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mirso, ako hoces da malo dizem Fortu u nebo da bi se ti osjecao bolje, samo reci...kmirsad wrote:Ogromna je razlika između... podizati paušale na blagajni, pa s njima glumiti velikog humanitarca kao da daješ svoje... i odreči se paušala ili ih čak ukinuti...
govorim o pausalima, ne o tenderima. I daj Forti malo vremena, ne moze namjestati tendere, jos nije ni fotelju ugrijao.
I ne znam sta je gore: uzeti pausal (koji ga sljeduje po zakonu, kako ti kazes), pa ga dati nekome kome je potreban novac...
ili ostaviti kradljivoj kamarili na vlasti, da uposle jos kojeg uhljeba.
Ako je tako posten, zasto ga je trazio?
Ako ga sljeduje po zakonu, onda je sljedovao i Zlatka.
I citava ova prica je da bi ti konacno shvatio: glasaci NS ce kazniti ove kikseve.
Mene ne moras ubjedjivati, ja ne glasam.
- kmirsad
- kmirsad
#40696 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne glasaš, znam, to si rekao ranije... ali iznosiš mišljenje.seln wrote:Mirso, ako hoces da malo dizem Fortu u nebo da bi se ti osjecao bolje, samo reci...kmirsad wrote:Ogromna je razlika između... podizati paušale na blagajni, pa s njima glumiti velikog humanitarca kao da daješ svoje... i odreči se paušala ili ih čak ukinuti...
govorim o pausalima, ne o tenderima. I daj Forti malo vremena, ne moze namjestati tendere, jos nije ni fotelju ugrijao.
I ne znam sta je gore: uzeti pausal (koji ga sljeduje po zakonu, kako ti kazes), pa ga dati nekome kome je potreban novac...
ili ostaviti kradljivoj kamarili na vlasti, da uposle jos kojeg uhljeba.
Ako je tako posten, zasto ga je trazio?
Ako ga sljeduje po zakonu, onda je sljedovao i Zlatka.
I citava ova prica je da bi ti konacno shvatio: glasaci NS ce kazniti ove kikseve.
Mene ne moras ubjedjivati, ja ne glasam.
To isto radim i ja. Ne ubjeđujem te.
Forto tražio, Forto odustao.Zato što je pošten, Zato se izvinio biračima, priznao grešku.
Naravno da ga je po zakonu slijedovao, kao i Zlatka.
Razlika je što je Zlatko svoje paušale podigao,
Forto nije.
Zlatko podigao da ih ne bio ostavio kamarili na vlasti da ih opljačka...
Tako je od kamarile svoje vlasti spasio milione, kako se u raji priča. A nije ih podijelio siromašnoj studentariji.
Vlasti čiji je bio jedan od najistaknutijih harambaša i desperadosa,
Kriminalne vlasti, čiji je bio jedan od najistaknutijih kreatora i članova.
- seln
#40697 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zlatko je proslost, pokusaj malo ocrniti Bakira...kmirsad wrote:Ne glasaš, znam, to si rekao ranije... ali iznosiš mišljenje.
To isto radim i ja. Ne ubjeđujem te.
Forto tražio, Forto odustao.Zato što je pošten, Zato se izvinio biračima, priznao grešku.
Naravno da ga je po zakonu slijedovao, kao i Zlatka.
Razlika je što je Zlatko svoje paušale podigao,
Forto nije.
Zlatko podigao da ih ne bio ostavio kamarili na vlasti da ih opljačka...
Tako je od kamarile svoje vlasti spasio milione, kako se u raji priča. A nije ih podijelio siromašnoj studentariji.
Vlasti čiji je bio jedan od najistaknutijih harambaša i desperadosa,
Kriminalne vlasti, čiji je bio jedan od najistaknutijih kreatora i članova.
to sto molujes Zlatka nece Forti donijeti ni jedan jedini glas.
Ako se politika NS bude ogranicila na "drugi su gori", onda vam se crno pise.
- kmirsad
#40698 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zlatko mi nije ni bio tema.
Ti si ga unio u temu a ja samo odgovorio na tvoje poređenje Forte i Zlatka.
A o Bakiru, o njegovom zločinčkom SDA i svemu i svakome ko s tom koza nostrom ima veze... sam se ovdje napričao, da me više vilica boli...
I ne može se crno zacrniti...
Ti si ga unio u temu a ja samo odgovorio na tvoje poređenje Forte i Zlatka.
A o Bakiru, o njegovom zločinčkom SDA i svemu i svakome ko s tom koza nostrom ima veze... sam se ovdje napričao, da me više vilica boli...
I ne može se crno zacrniti...
- bunk
#40699 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kakva je ovo akcija 500k glasova da se pobijede nacionalne stranke
Pa ko je ovdje lood majko mila,jedino ako nekako nagovore 500k Bosnjaka da daju glas i opet nece ici...
Pa ko je ovdje lood majko mila,jedino ako nekako nagovore 500k Bosnjaka da daju glas i opet nece ici...
- Banksy