Šta reći, ja mu dam konkretne stvari vrlo lako proverive a on mi nalupeta gomilu gluposti u svojemu stilu...Kikibombona wrote:Egipatska vojska je profesionalna i u sluzbi naroda zahvaljujuci Egipcanima koji participiraju u vojsci. Vojska je snazna institucija u Egiptu, kontrolisu po nekim procjenama vise od 30% ekonomije. Ta americka pomoc je kap u moru u odnosu na novac kojim raspolaze vojska. Novac dobijaju zahvaljujuci geostraeskom polozaju. Smijesno je pricati o bilo kakvom uslovljavanju. Egipat koristi poziciju na globusu i to je to. Svjetska ekonomija u dobroj mjeri zavisi od transporta kroz Suecki kanal, a upravo je Egipat zaduzen za kontrolu istog.... Ameri obrcu hiljade milijardi zahvaljujuci transportu robe kroz kanal i nije im nikakav problem izdvojiti mrvicu kako bi egipatska vojska i drzava bila stabilna, a promet siguran....cbrt wrote:Kiki mrtav ladan napiše kako je Egipatska armija nešto najbolje što Arapi imaju a ne zna da su za to zaslužni upravo Amerikanci (koji su celokupnu svoju vojnu pomoć a najveći deo njihove pomoći Egiptu je i bila vojna pomoć, uslovili time da armija mora biti profesionalna a ne kao kod većine Arapa da vođa postavi svojeg brata, sina, zeta i ostale na čelo vojske)...problem je što neznalice kao Kiki i Cheli ovde haraju a ni približno ne vladaju problematikom
Amerika je ukinula pomoc kada je Sisi udesio ihvanije. Nisam imao utisak da se nasikirao. Stavise, odmah je poceo dogovarati kupovinu oruzja sa Rusima.... Sada vidimo da Ameri mijenjaju plocu kako bi vratili naklonost Egipta. A ta naklonost se mora platiti.....
Sisi je cisti car. Egipatska vojska je garant stabilnosti u drzavi. Pokazali su iznimnu snagu i jedinstvo u teskim i kriticnim trenucima...... Ja im skidam kapu sto su se glat izvukli ispod noza.
Sirija
-
cbrt
#40676 Re: Sirija
-
Avetinho
#40677 Re: Sirija
Kiki pojma nemas. Egipat je sila jer je tako rekao Uncle Sam. Svak ima svoje interese, Americi je inters Suez i KSA. Sisi mora lizat dupe, zato je napravio puc.Kikibombona wrote:Egipatska vojska je profesionalna i u sluzbi naroda zahvaljujuci Egipcanima koji participiraju u vojsci. Vojska je snazna institucija u Egiptu, kontrolisu po nekim procjenama vise od 30% ekonomije. Ta americka pomoc je kap u moru u odnosu na novac kojim raspolaze vojska. Novac dobijaju zahvaljujuci geostraeskom polozaju. Smijesno je pricati o bilo kakvom uslovljavanju. Egipat koristi poziciju na globusu i to je to. Svjetska ekonomija u dobroj mjeri zavisi od transporta kroz Suecki kanal, a upravo je Egipat zaduzen za kontrolu istog.... Ameri obrcu hiljade milijardi zahvaljujuci transportu robe kroz kanal i nije im nikakav problem izdvojiti mrvicu kako bi egipatska vojska i drzava bila stabilna, a promet siguran....cbrt wrote:Kiki mrtav ladan napiše kako je Egipatska armija nešto najbolje što Arapi imaju a ne zna da su za to zaslužni upravo Amerikanci (koji su celokupnu svoju vojnu pomoć a najveći deo njihove pomoći Egiptu je i bila vojna pomoć, uslovili time da armija mora biti profesionalna a ne kao kod većine Arapa da vođa postavi svojeg brata, sina, zeta i ostale na čelo vojske)...problem je što neznalice kao Kiki i Cheli ovde haraju a ni približno ne vladaju problematikom
Amerika je ukinula pomoc kada je Sisi udesio ihvanije. Nisam imao utisak da se nasikirao. Stavise, odmah je poceo dogovarati kupovinu oruzja sa Rusima.... Sada vidimo da Ameri mijenjaju plocu kako bi vratili naklonost Egipta. A ta naklonost se mora platiti.....
Sisi je cisti car. Egipatska vojska je garant stabilnosti u drzavi. Pokazali su iznimnu snagu i jedinstvo u teskim i kriticnim trenucima...... Ja im skidam kapu sto su se glat izvukli ispod noza.
-
cbrt
#40678 Re: Sirija
Amerikanci nisu želeli da prljaju ruke u Egiptu...oni su znali sa kojim diktatorskih režimom imaju posla i nisu želeli da vojska učestvuje u bilo kakvim gušenjima pobuna i slično (zato je Mubaraka uglavnom i branila policija, nesposobna i korumpirana isto tako sačinjena od Egipćana što bi rekao mudri Kiki). Zato je uslov svih uslova bila profesionalna vojska lišeba političkih upliva i zato je Egipat imao kao retko koja arapska zemlja profesionalnu armiju a ne privatnnu diktatorovu miliciju (kao ostali)...Ovo nije moj zaključak nego sam pročitao i pogledao u ozbiljnijim dokumentarcima(bila je gomila debata nakon svrgavanja Mubaraka i u toku same krize a i posle)...ovde ljudi sami sebi daju za pravo da sami zaključuju na osnovu svojeg poluznanja ili najčešće krajnjeg neznanja...
- Kikibombona
#40679 Re: Sirija
Hahaha, pa genije, zasto su Ameri ukinuli pomoc Egiptu nakon sto je Mursi nogiran?Avetinho wrote: Kiki pojma nemas. Egipat je sila jer je tako rekao Uncle Sam. Svak ima svoje interese, Americi je inters Suez i KSA. Sisi mora lizat dupe, zato je napravio puc.
Cbrt
Smijesan si i lupas kao i obicno....
Sisi je odjebao ihvanije i konrontirao se sa Amerikom. Nemoj da ti trazim izjave koje potvrdjuju ovo sto pisem!? A ne treba ti bolji dokaz od ukidanja vojne pomoci.... Eto kakvu kontrolu Amerika ima nad vojskom. Njihovo je da pomazu vojsku, a vojska ima obavezu da zastiti kanal.... To je cisti interes i partnerstvo, niposto vazalstvo. Potvrda je stigla u vidu skidanja Mursija, ukidanja vojne pomoci i na kraju saradnji sa Rusijom.... Ameri su se sami vratili Egiptu, jer je interes ogroman i obostran.
Obaveza Sisija je da odrzi mir u drzavi. Polozio je tezak ispit. Kamo srece da su SAA i Libijska vojska imali kapacitet akinuti politicki vrh i postaviti svoje ljude kako bi se izbjegao rat. Sisi je skidanjem Mursija sprijecio gradjanski rat. To je 100% sigurno.
-
cbrt
#40680 Re: Sirija
Ja ti govorim o pomoći Mubarakovoj vojsci zadnjih par decenija...o tome ja pričam. Tu je nastala ta profesionalna egipatska vojska koju toliko ti lično hvališ. Uslov je bio da na komandna mesta dolaze profesionalci a ne pripadnici Mubarakove partije (ne dao bog familije)...Zato Egipat ima profesionalnu vojsku...
Last edited by cbrt on 11/04/2015 18:03, edited 1 time in total.
- Challenger__
#40681 Re: Sirija
Što se tiče ihvanija i američke (Obamine) administracije stvar je toliko opštepoznata da je izvan svake sumnje i rasprave . Izuzev, izuev kod win-win Evropljana.

p.s.
cbrt, peglaš sa opštepoznatim činjenicama koje spadaju u političku arheologiju.
p.s.
-
cbrt
#40682 Re: Sirija
Iz te političke arheologije je i iznikao jedan Sisi...ti misliš da u Egiptu ne bi imali isto što i u Siriji da je Mubarak imao u potpunosti kontrolu nad vojskom kao što je ima Asad...pa njega je vojska svrgla a ne narod...
- Challenger__
#40683 Re: Sirija
Politička arheologija se ne tiče unutrašnjih nego međunarodnih odnosa. Jednosmjerna trasa uspostavljena sa Sadatom je prekinuta sa Sisijem.
Last edited by Challenger__ on 11/04/2015 18:08, edited 1 time in total.
- Fantassin
#40684 Re: Sirija
Gledaj win-win situacijeChallenger__ wrote:Što se tiče ihvanija i američke (Obamine) administracije stvar je toliko opštepoznata da je izvan svake sumnje i rasprave . Izuzev, izuev kod win-win Evropljana.
p.s.
- Kikibombona
#40685 Re: Sirija
Pa upravo pisem sto i ti. Jedino se ne slazem da Amerika odedjuje karakter vojske, da je kontrolise i upravlja..cbrt wrote:Amerikanci nisu želeli da prljaju ruke u Egiptu...oni su znali sa kojim diktatorskih režimom imaju posla i nisu želeli da vojska učestvuje u bilo kakvim gušenjima pobuna i slično (zato je Mubaraka uglavnom i branila policija, nesposobna i korumpirana isto tako sačinjena od Egipćana što bi rekao mudri Kiki). Zato je uslov svih uslova bila profesionalna vojska lišeba političkih upliva i zato je Egipat imao kao retko koja arapska zemlja profesionalnu armiju a ne privatnnu diktatorovu miliciju (kao ostali)...Ovo nije moj zaključak nego sam pročitao i pogledao u ozbiljnijim dokumentarcima(bila je gomila debata nakon svrgavanja Mubaraka i u toku same krize a i posle)...ovde ljudi sami sebi daju za pravo da sami zaključuju na osnovu svojeg poluznanja ili najčešće krajnjeg neznanja...
To su demantovala posljednja desavanjima koja su dovela do razilazenja Egipta i Amerike. Uz to, vojna pomoc je suvise mala da bi sa tako malim uplivom mogli kontrolisati tako snaznu instituciju. Cista besmislica koju su demantovali dogadjaji iz skore proslosti.
- Challenger__
#40686 Re: Sirija
cbrt - da ponovim: politička arheologija je historijat jednosmjerne trase uspostavljene sa Sadatom a ukinute sa Sisijem. Sa Sisijem je otpočela era multivektoralnog egipatskog pristupa.
A to je APSOLUTNA NOVOST.
-
Avetinho
#40687 Re: Sirija
Nemoj bogati o novostima kako je Kerry konjska faca pregledan u sisijevom dvorcu.
Citas li ti normalne vijesti ikad?
Citas li ti normalne vijesti ikad?
Last edited by Avetinho on 11/04/2015 18:16, edited 1 time in total.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#40688 Re: Sirija
egipatska vojska sastavljena od egipćana ... to mora da su masonska posla
- Kikibombona
#40689 Re: Sirija
Cbrt
Da li se makar slazemo da je vojska svrgavanjem Mubaraka i Mursija spasila Egipat od gradjanskog rata?
Da li se makar slazemo da je vojska svrgavanjem Mubaraka i Mursija spasila Egipat od gradjanskog rata?
- japin_mutapi
#40690 Re: Sirija
marš na jemenChallenger__ wrote:cbrt - da ponovim: politička arheologija je historijat jednosmjerne trase uspostavljene sa Sadatom a ukinute sa Sisijem. Sa Sisijem je otpočela era multivektoralnog egipatskog pristupa.
doduše nije im prvi put
-
cbrt
#40691 Re: Sirija
A gde sam ja napisao da Amerika određuje karakter vojske, da je kontroliše i upravlja?Kikibombona wrote:Pa upravo pisem sto i ti. Jedino se ne slazem da Amerika odedjuje karakter vojske, da je kontrolise i upravlja..cbrt wrote:Amerikanci nisu želeli da prljaju ruke u Egiptu...oni su znali sa kojim diktatorskih režimom imaju posla i nisu želeli da vojska učestvuje u bilo kakvim gušenjima pobuna i slično (zato je Mubaraka uglavnom i branila policija, nesposobna i korumpirana isto tako sačinjena od Egipćana što bi rekao mudri Kiki). Zato je uslov svih uslova bila profesionalna vojska lišeba političkih upliva i zato je Egipat imao kao retko koja arapska zemlja profesionalnu armiju a ne privatnnu diktatorovu miliciju (kao ostali)...Ovo nije moj zaključak nego sam pročitao i pogledao u ozbiljnijim dokumentarcima(bila je gomila debata nakon svrgavanja Mubaraka i u toku same krize a i posle)...ovde ljudi sami sebi daju za pravo da sami zaključuju na osnovu svojeg poluznanja ili najčešće krajnjeg neznanja...
To su demantovala posljednja desavanjima koja su dovela do razilazenja Egipta i Amerike. Uz to, vojna pomoc je suvise mala da bi sa tako malim uplivom mogli kontrolisati tako snaznu instituciju. Cista besmislica koju su demantovali dogadjaji iz skore proslosti.
- Challenger__
#40692 Re: Sirija
Od početka sumnjam u tu mogućnost. Ne kažem da je ta opcija kategorički nemoguća, ali kvizovski rečeno, ne dam joj više od 10-15% šansi. Ali, nakon odluke parlamenta Pakistana (od*ebavanje KSA), šanse za egipatski angažman u ovom formatu (sa KSA, a bez odluke UN) su samo teoretske.japin_mutapi wrote:marš na jemen
doduše nije im prvi put
-
Avetinho
#40693 Re: Sirija
Sisoje ga lagano sisa, za americke petrodolare.
Tuzno. Mora raketirati bracu u Jemenu, jer tako naredjuju cionisticki masoni.
Tuzno. Mora raketirati bracu u Jemenu, jer tako naredjuju cionisticki masoni.
-
cbrt
#40694 Re: Sirija
Jeste...ja podržavam Sisija za sada (premda je čovek zločinac i to takođe treba reći a ne gurati pod tepih). Sisi je nov, ima manevarskog prostora kojeg Mubarak nije imao, dobio je ogromnu podršku na izborima i za sada spasava Egipat žešćih sranja. Videćemo šta će biti kada se ustali i počne da gubi podršku, ja čisto sumnjam da će ikad predati vlast ali otom potom. Da je Sirija srećom imala ovoliko nezavisnu vojsku kao Egipat pa da svrgnu onoga ludaka i njih bi podržao...na žalost nijeKikibombona wrote:Cbrt
-
Avetinho
#40695 Re: Sirija
crbt, da ti nisi moj izgubljeni brat blizanac? Jedino sto se ne slazem: Sisoje je igrac za dolare, ne za Egipat.cbrt wrote:Jeste...ja podržavam Sisija za sada (premda je čovek zločinac i to takođe treba reći a ne gurati pod tepih). Sisi je nov, ima manevarskog prostora kojeg Mubarak nije imao, dobio je ogromnu podršku na izborima i za sada spasava Egipat žešćih sranja. Videćemo šta će biti kada se ustali i počne da gubi podršku, ja čisto sumnjam da će ikad predati vlast ali otom potom. Da je Sirija srećom imala ovoliko nezavisnu vojsku kao Egipat pa da svrgnu onoga ludaka i njih bi podržao...na žalost nijeKikibombona wrote:Cbrt
- japin_mutapi
#40696 Re: Sirija
sisi mora ući u jemen i razbucat bandu ako želi da bude igrač i napravi od egipta silu inezaobilazan faktor u svim dešavanjima na BI i SA
ako to ne uradi mogao bi dogodine tražit utočište kod jarana putina
ako to ne uradi mogao bi dogodine tražit utočište kod jarana putina
- Challenger__
#40697 Re: Sirija
Kako mora? Vidiš da ne mora.japin_mutapi wrote:sisi mora ući u jemen i razbucat bandu ako želi da bude igrač i napravi od egipta silu inezaobilazan faktor u svim dešavanjima na BI i SA
-
Avetinho
#40698 Re: Sirija
Ne mora kad je pi^ka.Challenger__ wrote:Kako mora? Vidiš da ne mora.japin_mutapi wrote:sisi mora ući u jemen i razbucat bandu ako želi da bude igrač i napravi od egipta silu inezaobilazan faktor u svim dešavanjima na BI i SA
-
Plastikaa
#40699 Re: Sirija
Mozel mi neko objasnit zato Egipat treba vojno da ucestvuje u Jemenu kad KSA vec 20 godina ulaze milijarde u vojsku i opet su cista 0 ???
-
Avetinho
#40700 Re: Sirija
na kojim si ti drogama? Daj proslijedi svima.Plastikaa wrote:Mozel mi neko objasnit zato Egipat treba vojno da ucestvuje u Jemenu kad KSA vec 20 godina ulaze milijarde u vojsku i opet su cista 0 ???