Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Dr Arsla

#40651 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dr Arsla »

Forto=Skaka :mrgreen:
wewa

#40652 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

drug_profi wrote:Mislim da je Forto ovim zaradio i drugi zuti.
A prof Domazet se izgleda potpuno slaze sa mnom. :mrgreen:
tuzi ga za plagijat! :evil:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#40653 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

Dr Arsla wrote:Forto=Skaka :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jedina razlika što nije kupio diplomu u Kiseljaku, al ućio jal kupio svejedno je kad ih, in general, jebe konkomitantnost
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#40654 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by izvrsni direktor »

Drugi zuti=ctveni. Otjerati ga i za premijera nekog iz sda postavit. Jel to tvoja zelja?
bimbokaposzta

#40655 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bimbokaposzta »

Banksy wrote:... da se uče poslu na živcima i životima građana

Pomiješalo ti se, to je bila SDA.

Ovo što Forto radi je nevješto, ali bezazleno. Živce i živote su nam ubili neki drugi.
Nevješto jeste ali je daleko od bezazlenog.
I ovaj gaf pokazuje da ni ovu vladu, kao i ni jednu do sada, ne zanimaju radnici iz realnog a naročito iz privatnog sektora.
Sumnjam da će i u budućnosti biti bolje. I ne treba u priču uvlačiti SDA jer o njima je apsolutno sve rečeno.
Ovo društvo je podijeljeno prvenstveno na one koji žive na državnim jaslama i na one koji platu zarađuju u privatnom sektoru.
Za ove druge nikoga nije briga.
Danas će žena koja uskoro puni šestu deceniju života, dobiti odluku o prestanku radnog odnosa u firmi u kojoj je provela proteklih dvadeset i kusur godina. U vrijeme kada je počinjala, firma nije imala ništa osim kredita. Danas firma vrijedi milione ali za ovu ženu više nema mjesta.
U ovoj jebenoj državi ne postoji niko ko će je zaštiti. Ne postoji niko ko će joj ponuditi novi posao bar da napuni godine do kakve takve penzije.
Dobijaće sa biroa 350 maraka narednih 12 mjeseci i zdravo đaci.
Sinoć sam se probudio oko 3 sata i prva misao mi je bila kako sigurno ni ta žena ne spava.
Ostalim neka je sretan osmi mart :(
Prpa.ba

#40656 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

Najgora stvar sa ovom vrstom poteza-promasaja je sto dozvoljavaju SDA-ovcima, pametolozima i pateticarima da od stvari poput pausala i 8. marta prave javnu raspravu sireg obima i veceg nivoa zgrazavanja nego sto je bila tokom redukcija vode, niza ubistava neduznih mladih sugradjana, promasaja u kapitalnim investicijama, raspadom javnog saobracaja, raspadom javnog zdravstvenog sistema.

Fortina vlada je i napredak u odnosu vlade koje su vodili Zolj, Konakovic, Zeljkovic, Music, Silajdzic. Premijer koji pod pritiskom javnosti mijenja nekonsekventne odluke je bolji premijer od premijera koji se sakrije u misju rupu i upravlja milijardom KM i "ne da ostavku" jer "narod zna".

Samo neka ubuduce ne pise naloge bez konsultacije sa Kiflom. NiP za par sedmica rijesi "BHS pitanje" koje je trebalo biti "slucaj vjeronauk" ovog mandata, cijelo vrijeme uspjesno demontiraju SDA dezinformacije po svim resorima, a Forto sam ulijece grlom u jagode. :-)
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#40657 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by izvrsni direktor »

bimbokaposzta wrote:

Ovo što Forto radi je nevješto, ali bezazleno. Živce i živote su nam ubili neki drugi.
I ovaj gaf pokazuje da ni ovu vladu, kao i ni jednu do sada, ne zanimaju radnici iz realnog a naročito iz privatnog sektora.
Sumnjam da će i u budućnosti biti bolje. I ne treba u priču uvlačiti SDA jer o njima je apsolutno sve rečeno.
Ovo društvo je podijeljeno prvenstveno na one koji žive na državnim jaslama i na one koji platu zarađuju u privatnom sektoru.
Danas će žena koja uskoro puni šestu deceniju života, dobiti odluku o prestanku radnog odnosa u firmi u kojoj je provela proteklih dvadeset i kusur godina. U vrijeme kada je počinjala, firma nije imala ništa osim kredita. Danas firma vrijedi milione ali za ovu ženu više nema mjesta.
U ovoj jebenoj državi ne postoji niko ko će je zaštiti. Ne postoji niko ko će joj ponuditi novi posao bar da napuni godine do kakve takve penzije.
Sinoć sam se probudio oko 3 sata i prva misao mi je bila kako sigurno ni ta žena ne spava.
Jel forto kriv toj zeni. Ili oni koji su 25 godina se trudili da nam takvo stanje bude u drzavi?
Kako forto i nasa stranka moze za 3 mjeseca da promijeni ono sto je 25 god gradjeno?
Zasto takve stvari ne uputis na pravu adresu, da pitas zasto je takav sistem izgradjen?
bimbokaposzta

#40658 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bimbokaposzta »

izvrsni direktor wrote:
bimbokaposzta wrote:

Jel forto kriv toj zeni. Ili oni koji su 25 godina se trudili da nam takvo stanje bude u drzavi?
Kako forto i nasa stranka moze za 3 mjeseca da promijeni ono sto je 25 god gradjeno?
Zasto takve stvari ne uputis na pravu adresu, da pitas zasto je takav sistem izgradjen?
Može tako što će dati slobodan dan i kakav poklončić onima koji svakako imaju sigurne i visoke plate, godišnje odmore, praznike i vikende.
Ostalima neka je sretan osmi mart.
drug_profi

#40659 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

izvrsni direktor wrote:
Drugi zuti=ctveni. Otjerati ga i za premijera nekog iz sda postavit. Jel to tvoja zelja?
Neznam? Šta ti misliš?
Prpa.ba

#40660 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

Moze se reci da su razliciti nivoi vlasti krivi svako u svom obimu za nekonkurentnost privrede i slabu ponudu radnih mjesta. Da je tesko otvoriti firmu, da je tesko doci do kapitala, da je tesko stvoriti dodatnu vrijednost, da su porezi veci nego sto jesu, da odrzavanje biznisa nosi sa sobom niz aktivnosti vezanih za papirologiju koji onemogucavaju fokusiranje na primarnu djelatnost.

U takvim okolnostima naravno da osoba od 60 godina bez specificnih, trzistu potrebnih vjestina i znanja (ili poznanstava), nije ni u gornjih 80% top kandidata za zaposliti, niti za sacuvati u radnom odnosu. U Hrvatskoj, Poljskoj i slicnim zemljama je uslijed odseljavanja doslo do pojave gdje se penzionerima dozvoljava dopunski rad i trazena su "roba" za rad na kasama i slicno. To nije propisivala drzava, vec je ekonomija dosla u taj stadij.

S druge strane, to ne stvara odgovornost vlasti da moraju pomagati ljudima u takvim situacijama. Ali mentalitet se jasno pokazuje: "treba neko naci posao osobi X i Y zbog situacije u kojoj je" i "firma je velika, zasto otpustaju nekoga, treba docekati penziju u firmi". Nazalost, taj mentalitet nije kompatibilan sa novim trzistem rada. Pravilna procedura je dodatno se zastiti dopunskim osiguranjem od nezaposlenosti kako rizik od otkaza raste, uzeti u obzir opcije naknade sa biroa, prijevremenog penzionisanja, dopunske djelatnosti, prodaje nekretnine/pokretnine i slicno. Ko ne zaradjuje ili ne zna dovoljno za ove instrumente, taj mora gledati kako povecati prihod ili se dodatno educirati. Jer "neko" ne postoji.
drug_profi

#40661 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

@prpa.ba
ovo sto si napisao je cista demagogija, izvini.
kakvo ba osiguranje od nezaposlenosti? kakva rasprodaja nekretnina?
neko ko je zivio od 700-800 maraka moze samo kredite imati... a ne osiguranja i nekretnine.
kmirsad

#40662 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Banksy wrote:Ne može sad povući odluku, ispao bi još gluplji i nedosljedniji.

Ništa, fula, još jedna, nek istrpi 48 sati, i niko to više neće spominjati.

Ali zato, pod hitno,
odan, pametan i poslu posvećen,
savjetnik, savjetnik, SAVJETNIK.
:thumbup:
Glupost, ali smiješna... nikoga nije zabolilo... a treba Fortina smjena... destrukcija Kantona...:lol: :lol: :lol:

A bogme... 250 000 za trafiku... boli ko đavo... ali to je gaf...
drug_profi

#40663 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Nije mirso problem gafova. Meni se cini da vi prospustate bitnu stvar. Pored gafova potrebni su i pogotci.
Forto ima samo gafove.
kad je onih 100 dana?
ne zabije li bar jedan gol do isteka, najozbiljnije sam za to da se vlada rekonstruise, makar samo premijera promijenili.
Nema niko pravo da prokocka ovu sansu koju imamo u KS. Nama ovdje treba cudo da se nadigra SDA propaganda i zastrasivanje klanjima ako njih ne bude da nas brane.
Prpa.ba

#40664 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

drug_profi wrote:@prpa.ba
neko ko je zivio od 700-800 maraka moze samo kredite imati... a ne osiguranja i nekretnine.
Sve zemlje nasljednice SFRJ imaju procenat vlasnistva nad nekretninama od 90%+ tako da je razumna pretpostavka da se isto odnosi i na BiH, unatoc tome sto nemamo javno raspolozive podatke. Dakle, 9 od 10 gradjana BiH ima svoju nekretninu. Posebno sto govorimo o starijim generacijama, to opada sansa da su do nekretnine dosli kreditnim zaduzenjem. Ne vidim nista demagoski u tome da se prodajom nekretnine i promjenom lokacije ustedi novac na troskovima zivljenja. Druga je stvar sto se na posjedovanje stana kod nas i dalje gleda kao na "stanarsko pravo" koje je Bogom tj. KPJ-om dato pa 90% ljudi ne zna asocirati ikakav novcani iznos sa svojim vlasnistvom u Zemljsnim knjigama. Da se razumijemo, ovdje primarno mislim na Sarajlije kojima je lako prodati nekretninu i promjenom mikrolokacije unutar Kantona doci do novca. Postoje i sredine gdje je to daleko teze ili nemoguce.

Kome je malo 350 KM od biroa, taj ce i nabaviti osiguranje od nezaposlenosti. U cemu je problem? Nije mi drzava kriva ako ostanem bez posla, vec je moja vrijednost na trzistu rada pala ispod neke granice. Na meni je da se dodatno zastitim. Ako nemam novca za to, mogu ga ili namaci ili se pomiriti sa iznosom od biroa.

I na kraju dana, pogledajmo alternative?

Mozda uvesti jos jedan nivo osiguranja, "Fond za ljude kojima nedostaje jos malo staza do penzije"? Ko definise sta je malo? Onda ce to omoguciti poslodavcima da po automatizmu krenu otpustati svakoga ko se priblizi tom "malo".

Mozda zabraniti otpustanje starih ljudi? Ko definise kada starost pocinje? Od 45. godine? Onda ce granica za otkaz ici do 44. a svako preko biti efektivno neuposliv.

Poenta je da ne postoji rjesenje za ovaj problem osim jake ekonomije. Druga bi stvar bila da je neko zatrazio da se radi na povecanju konkuretnosti privrede i dovlacenju stranih investicija, ovako se sve svodi na to da bi Forto ili Novalic ili ko god trebali uhljebiti potrebite. :-)
drug_profi

#40665 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Prpa, tvoj stav je sa desnog politickog aspekta i ok, ja to postujem i ne slazem se.
Ljudi pred kraj svog radnog vijeka moraju imati neku zastitu od drzave jer trziste nema dusu.
Covjek koji je izdvajao 300-400 maraka mjesecno za PIO 30 godina svog radnog vijeka, treba da na kraju proda stan, preseli u garsonjeru, 10 godina zivi od ustedjene razlike (recimo da je ustedio 50.000 maraka na transakciji, sto je cak nemoguce, ali eto...) sto je dovoljno da mozda plati rezije i jede jednom do dva puta dnevno.
Da bi nekako ziv docekao minimalnu penziju ali siromasan i bolestan.... nakon sto je 30 godina uplacujuci u fond PIO dao drzavnim kleptomanima vise od 100.000 maraka.
Prpa, ne mozemo se vaditi na trziste. To je fasizam.
seln

#40666 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Prpa.ba wrote:
drug_profi wrote:@prpa.ba
Sve zemlje nasljednice SFRJ imaju procenat vlasnistva nad nekretninama od 90%+ tako da je razumna pretpostavka da se isto odnosi i na BiH, unatoc tome sto nemamo javno raspolozive podatke. Dakle, 9 od 10 gradjana BiH ima svoju nekretninu. Posebno sto govorimo o starijim generacijama, to opada sansa da su do nekretnine dosli kreditnim zaduzenjem. Ne vidim nista demagoski u tome da se prodajom nekretnine i promjenom lokacije ustedi novac na troskovima zivljenja. Druga je stvar sto se na posjedovanje stana kod nas i dalje gleda kao na "stanarsko pravo" koje je Bogom tj. KPJ-om dato pa 90% ljudi ne zna asocirati ikakav novcani iznos sa svojim vlasnistvom u Zemljsnim knjigama. Da se razumijemo, ovdje primarno mislim na Sarajlije kojima je lako prodati nekretninu i promjenom mikrolokacije unutar Kantona doci do novca. Postoje i sredine gdje je to daleko teze ili nemoguce.

Kome je malo 350 KM od biroa, taj ce i nabaviti osiguranje od nezaposlenosti. U cemu je problem? Nije mi drzava kriva ako ostanem bez posla, vec je moja vrijednost na trzistu rada pala ispod neke granice. Na meni je da se dodatno zastitim. Ako nemam novca za to, mogu ga ili namaci ili se pomiriti sa iznosom od biroa.

I na kraju dana, pogledajmo alternative?

Mozda uvesti jos jedan nivo osiguranja, "Fond za ljude kojima nedostaje jos malo staza do penzije"? Ko definise sta je malo? Onda ce to omoguciti poslodavcima da po automatizmu krenu otpustati svakoga ko se priblizi tom "malo".

Mozda zabraniti otpustanje starih ljudi? Ko definise kada starost pocinje? Od 45. godine? Onda ce granica za otkaz ici do 44. a svako preko biti efektivno neuposliv.

Poenta je da ne postoji rjesenje za ovaj problem osim jake ekonomije. Druga bi stvar bila da je neko zatrazio da se radi na povecanju konkuretnosti privrede i dovlacenju stranih investicija, ovako se sve svodi na to da bi Forto ili Novalic ili ko god trebali uhljebiti potrebite. :-)

Ne znam sta radis i koliko ti je godina... na kraju, nije ni vazno.
Ali, iskreno: bi li ovako govorio da si 30 godina proveo u "Konjuhu", da ti je sada 56 i ne moze su penziju jer ti nije uplacivano.
A ako i uspijes da odes u penziju, da dobijes 350 maraka i da od toga platis stan (jer ces nekretninu prodati), hranu, lijekove itd.
Bez zamjerke, cesce se slazem sa tobom nego sa djevdjirom, ali ovo sto si napisao je ono neoliberalno sranje, kojim danasnji menadzeri opravdavaju svaku gadost koju urade.
Stvaaarno mi pozli od toga, jer vec dvije decenije radim u Austriji i imam priliku vidjeti kakvu stetu to cini cak i u razvijenim zemljama.
Ljudi koji su posteno radili 40 godina, odjednom ostaju bez icega, sa 880 eura zagarantovane penzije (dovoljno za stan i rezije negdje u provinciji), a sve to da bi neki supak u slim fit zaradio koji milion vise.
drug_profi

#40667 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Ne moras se ti austrijanac sa mnom slagati, ali zahtjevam da me postujes.
Ali kod tebe je valjda uobicajeno da postujes samo one sa kojima se slazes.
Nije problem, kod mene uvijek istom mjerom.
Prpa.ba

#40668 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

drug_profi wrote:Prpa, tvoj stav je sa desnog politickog aspekta i ok, ja to postujem i ne slazem se.
Ljudi pred kraj svog radnog vijeka moraju imati neku zastitu od drzave jer trziste nema dusu.
Covjek koji je izdvajao 300-400 maraka mjesecno za PIO 30 godina svog radnog vijeka, treba da na kraju proda stan, preseli u garsonjeru, 10 godina zivi od ustedjene razlike (recimo da je ustedio 50.000 maraka na transakciji, sto je cak nemoguce, ali eto...) sto je dovoljno da mozda plati rezije i jede jednom do dva puta dnevno.
Da bi nekako ziv docekao minimalnu penziju ali siromasan i bolestan.... nakon sto je 30 godina uplacujuci u fond PIO dao drzavnim kleptomanima vise od 100.000 maraka.
Prpa, ne mozemo se vaditi na trziste. To je fasizam.
Naravno da se necemo sloziti ali sta ti nudis kao ne-desno i humano rjesenje? Rado cu prodiskutovati o svakom rjesenju dokle god ono nije teoretisanje. Svaka mjera koja kombinuje radnicka prava, novcane nadoknade i radnicke atribute poput spola i starosti je jako eksplozivna kombinacija, posebno u nasem drustvu. Koliko je priustiva je posebna prica. Lako je ostati ideoloski neobojen i cista obraza dok diskutujemo o tome sta je humano, sta nehumano i sta bi trebalo da bude.

Problem nastane kada se zelje sudare sa realnosti. Imamo malo zaposlenih radnika i vecina ih je (tj. jesmo) slabo produktivni i ne donosimo dodatnu vrijednost. Poduzetnicka inicijativa je nula, brzina novca u drustvu nam granici s nulom. Mi nemamo para za ideoloska rjesenja, nama treba vise para i to vec jucer. I to cak i da ustedimo novac na politickom kajmaku tipa odvojeni zivot, sluzbena putovanja i vozila i slicno.

Eto, moj doprinos tematici je ideja o Fondu za zbrinjavanje ljudi kojima "malo" nedostaje do penzije i neke izmjene Zakona o radu kojima bi se postrozili mehanizmi davanja otkaza starijim zaposlenicima. Izlozio sam i osnovne probleme koji mi padaju napamet.
seln wrote:Ali, iskreno: bi li ovako govorio da si 30 godina proveo u "Konjuhu", da ti je sada 56 i ne moze su penziju jer ti nije uplacivano.
A ako i uspijes da odes u penziju, da dobijes 350 maraka i da od toga platis stan (jer ces nekretninu prodati), hranu, lijekove itd.
Bez zamjerke, cesce se slazem sa tobom nego sa djevdjirom, ali ovo sto si napisao je ono neoliberalno sranje, kojim danasnji menadzeri opravdavaju svaku gadost koju urade.
Stvaaarno mi pozli od toga, jer vec dvije decenije radim u Austriji i imam priliku vidjeti kakvu stetu to cini cak i u razvijenim zemljama.
Ljudi koji su posteno radili 40 godina, odjednom ostaju bez icega, sa 880 eura zagarantovane penzije (dovoljno za stan i rezije negdje u provinciji), a sve to da bi neki supak u slim fit zaradio koji milion vise.
Ovdje sad vec uvodimo novi momenat u diskusiju, a to je nepostojanje pravne drzave i kolaps jugoslovenskih preduzeca u privatizaciji uz vezana radnicka potrazivanja. To ne spada u istu kategoriju problema sa regularnom radnom karijerom, svim doprinosima uplacenim i ostajanjem bez posla u kasnim pedesetim godinama. A sve opet ne dijeli zajednicki nazivnik sa problemom mladjih generacija koji rade na crno.

Vjerujem da 90% forumasa ne bi imalo isti senzibilitet prema radniku Konjuha u ranije opisanoj situaciji, uposlenici Premijer kladionice koja je ostala bez posla jer vise nije zgodna mlada dama i pedesetpetogodisnjem radniku u sektoru kantonalne administracije koji je dobio otkaz uslijed (teoretske) redukcije administracije. :-D

Neoliberalni sistem je prirodna posljedica doslovnog tumacenja zakona i globalizacije svjetske ekonomije. Ne mozemo racunati na moral u poslovanju niti racunati na to da ce se svako dobrovoljno odreci prilike da zaradi vise novca za manje rada. Problem nominalno ljevicarskih ideja je sto se samo svode na razlicite vidove dodatnih oporezovanja koja nekom magijom uvijek zavrse udarajuci najvise na srednju klasu i mogucnosti vertikalne mobilnosti, dok kompleksnije vlasnicke strukture i seme zarade i oplodjavanja novca uvijek ostanu van domasaja.
JThomas

#40669 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

nažalost, svi mimo političke pipe i jesu u tom neoliberalnom košu. dobrim dijelom upravo zbog političke pipe i da bi ona nastavila teći, i bez tržišnih prilika koje postoje u razvijenim zemljama.
_Reds_

#40670 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

seln wrote:

Ali, iskreno: bi li ovako govorio da si 30 godina proveo u "Konjuhu", da ti je sada 56 i ne moze su penziju jer ti nije uplacivano.
Ne znam šta je taj neko radio u Konjuhu.

Ali ako je išta radio sa namještajem, može naći posao i privatno, ili ako ima kakve ušteđevine pokrenuti privatni mali.
Ustvari, ne treba mu ništa, par mašinica, ako zna da radi sa pločastim namještajem, i dobar je majstor.
Ako je radio na nekim drugim pozicija, to je onda drugi par opanaka.

Čovjek sa 56 godina je radno sposoban i prilično vitalan još uvijek, osim ako nije obolio.
Znam dosta ljudi koji rade po dva posla, ono u firmi, a poslije posla privatno, a bave se raznim tim poslovima oko namještaja.

U praksi, nema "majstora" koji ti hoće raditi za manju dnevnicu od 100 KM po Sarajevu bar.
seln

#40671 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Prpa.ba wrote: Ne mozemo racunati na moral u poslovanju niti racunati na to da ce se svako dobrovoljno odreci prilike da zaradi vise novca za manje rada.
Odlicno... odatle je samo korak do upotrebe sile za promicanje vlastitij ideja, zelja i interesa. Podignes to na nivo oligarhije i imas hegemoniju.
Problem nominalno ljevicarskih ideja je sto se samo svode na razlicite vidove dodatnih oporezovanja
A problem desnicarskih ideja je to, nakon sto se obogate na resursima koji nominalno pripadaju svima, onda pocne prica "svako je kovac svoje srece".
Uostalom, nisam pitao za ljevicarske ideje, vec za radnika koji je nekoliko decenija uplaciovao penziono osiguranje. kakve to veze ima sa oporezivanjem?
seln

#40672 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

_Reds_ wrote:
seln wrote:

Ne znam šta je taj neko radio u Konjuhu.

Ali ako je išta radio sa namještajem, može naći posao i privatno, ili ako ima kakve ušteđevine pokrenuti privatni mali.
Ustvari, ne treba mu ništa, par mašinica, ako zna da radi sa pločastim namještajem, i dobar je majstor.
Ako je radio na nekim drugim pozicija, to je onda drugi par opanaka.

Čovjek sa 56 godina je radno sposoban i prilično vitalan još uvijek, osim ako nije obolio.
Znam dosta ljudi koji rade po dva posla, ono u firmi, a poslije posla privatno, a bave se raznim tim poslovima oko namještaja.

U praksi, nema "majstora" koji ti hoće raditi za manju dnevnicu od 100 KM po Sarajevu bar.

Naravno, u Bosni se polomise za nezaposlenim 56-godisnjacima. Trazeniji su od IT strucnjaka.
I naravno, bosansko trziste vapi za nekoliko stotina majstora koji ce proizvoditi namjestaj. Pretpostavljam da ce se planski iz Zivinica dislocirati na cijelu teritoriju BiH da bi pokrili potrebe. I pretpostavljam da ce im te "masinice" pokloniti Merhamet.
Prpa.ba

#40673 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

seln wrote:Odlicno... odatle je samo korak do upotrebe sile za promicanje vlastitij ideja, zelja i interesa. Podignes to na nivo oligarhije i imas hegemoniju.
Pa ti koraci su vec i ucinjeni. Samo sto umjesto sile, imamo korupciju i izborne kradje. Uostalom, moja poenta nema veze sa oligarhijama i hegemonijama, vec sa cinjenicom da ova drzava ima problem i sa provedbom postojecih zakona. Ne mozes ocekivati da je rjesenje svih problema donijeti neki zakon o moralnom poslovanju i oporezovanju bogatstva i da je to to. Imas problem sa mogucnosti drustvenog konsenzusa da se uopce usvoji, pa onda imas problem sa provedbom i onda cak ako uspijes doci do provedbe, imas posljedice koje ne moraju biti samo pozitivne vec se na njih treba pripremiti.

Neke cijene su vrijedne placanja, npr. univerzalna zdravstvena zastita, neke druge nisu, npr. subvencioniranje specificnih mehanizama poslovanja ili zanimanja. Treba li drzava placati i fudbalere kada prekinu karijeru? Trcao po njivama Premijer lige za 1500 KM do 35. godine. Moze on trcati i u pedesetoj, ali ga nijedan klub nece. Razliciti ljudi ce dati razlicite odgovore.
seln wrote: Uostalom, nisam pitao za ljevicarske ideje, vec za radnika koji je nekoliko decenija uplaciovao penziono osiguranje. kakve to veze ima sa oporezivanjem?
Ako cemo navlaciti mak na konac, pitao si za radnika kojem drzavno preduzece u privatizaciji nije uplacivalo doprinose sto je vise pravno-sudski problem nego problem PIO sistema.

Dalje, veze ima jer veci dio potencijalnih rjesenja za tog radnika ima potencijal da zavrsi samo u formi dodatnog poreza i poremecaja na trzistu rada gdje ce poslodavci podmladiti svoju radnu snagu na konto budzeta.

To sve naravno ako smo u domeni razgovora o sistemskim rjesenjima. A ima i SDA nacin. klix pomoci i prijevremeno penzionisanje. :mrgreen:
paleoconservative

#40674 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by paleoconservative »

seln wrote:
Problem nominalno ljevicarskih ideja je sto se samo svode na razlicite vidove dodatnih oporezovanja
A problem desnicarskih ideja je to, nakon sto se obogate na resursima koji nominalno pripadaju svima, onda pocne prica "svako je kovac svoje srece".
Uostalom, nisam pitao za ljevicarske ideje, vec za radnika koji je nekoliko decenija uplaciovao penziono osiguranje. kakve to veze ima sa oporezivanjem?
1) Neka me ispravi ako grijesim, al mislim da je Prpa aludirao na drzavnu intervenciju u vidu dodatnog fonda za ugrozene osobe blizu penzije. Kao sto je vec objasnjeno, to bi vjerovatno stvorilo vise troskova nego beneficija...Ukratko, korak nazad od rjesenja problema.

2) Ako hoces da redistribuises imovinu od onih sto stvaraju novac ka onima kojima treba novac (ne ulazeci u debatu da li je to moralno ili ne), drzava naprosto mora naplatiti i uzeti te pare, drugog nacina nema. To i jeste nominalno ljevicarska ideja, nekad opravdana a nekad ne, i citav moralno-altruisticki pristup je konstrukt primarno americke ljevice, i itekako je relevantno sa oporezivanjem jer je prakticno ista stvar.

3) Kad kazes da resursi pripadaju svima, je li to znaci da resursi pripadaju Drzavi ili da ne pripadaju nikome? :D
seln

#40675 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Prpa.ba wrote:
Neke cijene su vrijedne placanja, npr. univerzalna zdravstvena zastita, neke druge nisu, npr. subvencioniranje specificnih mehanizama poslovanja ili zanimanja. Treba li drzava placati i fudbalere kada prekinu karijeru? Trcao po njivama Premijer lige za 1500 KM do 35. godine. Moze on trcati i u pedesetoj, ali ga nijedan klub nece. Razliciti ljudi ce dati razlicite odgovore.
Ovo je vec karikiranje. Fudbaler ne podlijeze uobicajenim zakonima o radu.

Ako cemo navlaciti mak na konac, pitao si za radnika kojem drzavno preduzece u privatizaciji nije uplacivalo doprinose sto je vise pravno-sudski problem nego problem PIO sistema.
Ako cemo navlaciti mak na konac, naveo sam samo jedan primjer. Mogla je biti bilo koja drug afirma. I zasto mora biti drzavna?
Hiljade primjera u svijetu gdje su milijarderi ojadili destine hiljada radnika i poslali ih u licni bankrot na pragu starosti.
Hejbet primjera u svijetu gdje su ljudi ostali bez penzija (ili bar dobrog dijela istih) zahvaljujuci tom "dodatnom osiguranju".
Govorim o cinjenici da se radniku par decenija odbijalo toliko i toliko neke valute. Onda je neki wunderkind dresiran na neoliberalizam sjebao preduzece.
Sta je radik kriv u svemu tome? Ili da lapidarno zakljucimo da je imao peh? Ili da ga preradimo u soylent green, da bude neke koristi?

To sve naravno ako smo u domeni razgovora o sistemskim rjesenjima. A ima i SDA nacin. klix pomoci i prijevremeno penzionisanje. :mrgreen:
Ti uporno govoris o Bosni, a ja zapravo mislim na globalnu situaciju. U Austriji, Njemackoj itd. je situacija bolja samo zato sto je jaka privreda...
ali problem je i tamo isti.
Locked