Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
hizo ramidovic

#40626 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote: ...drlj, drlj, drlj, prr, prrrr, prrrrrrrrrr...
auuu, qq lele 'doktore', sta je ovo, kakav je ovo prdez na javnome mjestu?
ja sad kontam da napisem kako proces emancipacije naseg 'doktora' na ovom forumu tece uspjesno kad vidjeh ovo i bas se razocarah...izgleda da je progovorilo iz naseg 'doktora' ono iskonsko...steta...
Mister Yes

#40627 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Tiger 033 wrote: Ključ rješenja za BiH, kako smatra Pack, je ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.
"Ne smije se dogoditi da Bošnjaci vjeruju kako oni moraju donositi sve odluke a da Hrvati nemaju što kazati. To ne ide"
Ali gospođo Pack, ne radi se o Hrvatima već o HDZ-u? Ali draga gospođo bio je UZP sjetite se? Kmee kmeee :place1:
Hafis

#40628 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

hizo ramidovic wrote:
ja sad kontam da napisem kako proces emancipacije naseg 'doktora' na ovom forumu tece uspjesno kad vidjeh ovo i bas se razocarah...izgleda da je progovorilo iz naseg 'doktora' ono iskonsko...steta...
Izgleda da ti je očni živac kraju :D ...trebao bi otići da ti to malo propušu ili kakve đozluke nabaviti.
Gdje ti vidiš da sam ja te črčkarije napisao. Druga je stvar što ovi injžinjeri ne znaju quotati.
Lako je meni dok je takvih.
hizo ramidovic

#40629 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote:
hizo ramidovic wrote:
Izgleda da ti je očni živac kraju :D ...trebao bi otići da ti to malo propušu ili kakve đozluke nabaviti.
Gdje ti vidiš da sam ja te črčkarije napisao. Druga je stvar što ovi injžinjeri ne znaju quotati.
Lako je meni dok je takvih.
bit ce prije da ti trebas kod kakvog crnca na propuhivanje, da vise ne prdis...
a mozda ti je neko hakov'o account, ne?
daddy-kool

#40630 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

daddy-kool wrote: Koštunica je dao milijardu Dodiku da pripremi teren otcjepljenja RS kao kompenzaciju za Kosovo. Water under the bridge.

Za ostale investicije vrijedi stara da pare ne poznaju ni vjeru, ni naciju. Familijarne povezanosti će i dalje biti, ali to nije razlog da Srbija održava neposredne političke veze sa RS. Kad već "uvažavaju" suverenitet BiH neka razgovaraju sa institucijama države BiH. (btw isto vrijedi i za susjede, koji su ipak bolji po tom pitanju) Kada bi se druge zemlje ovako ponašale prema svojim manjinama u drugim državama, rat ne bi prestajao.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/aleksand ... /140409066
U obraćanju novinarima nakon početka izgradnje poslovnog kompleksa njemačke firme "Dr. Oetker", Vučić je rekao da će se odazvati pozivu iz Sarajeva, koji je uputio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Prva posjeta nove vlade, ako ja budem na njenom čelu, bit će posjeta Sarajevu", rekao je Vućić.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#40631 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

hizo ramidovic wrote: bit ce prije da ti trebas kod kakvog crnca na propuhivanje, da vise ne prdis...
a mozda ti je neko hakov'o account, ne?
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» hizo ramidovic

mjesec
madner

#40632 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Nije lose, nije lose.

Zna i gdje su Lokve. :D
oakville

#40633 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

valtazar wrote:
oakville wrote:
Bez "s koljena na koljeno" ja sam čuo da imaju neke presude za genocid nekim srbima za koje je većina srba demokratski glasala? I nije mi pričala nana uz svijeće, nego sam pročitao. Šta misliš jel tačno to što sam pročitao?

Sve to što si napisao bi imalo smisla da ima neku potvrdu u istoriji.
Krenimo od najbližeg susjedstva.
Koje konsekvence je snosio hrvatski narod za ono što je njegovo vojno i političko rukovodstvo učinilo u njegovo ime?
Vrlo male ili nikakve.
Naravno, vi ćete sada reći da je to bilo nekad davno i da su ustaški zločini guslanje s koljena na koljeno, ali ipak to nije bilo tako davno.
Danas više niko i ne pominje kakve Hrvati imali ideje 1941-1945 i šta su činili u tom periodu.
Kao da je ovo sada neki drugi hrvatski narod, čiji preci nisu okrvavili ruke, ne do laktova, nego do ramena.
Tako da sve te priče o dugoročnim posljedicama kolektivne moralne odgovornosti naorda možeš okačiti mačku o rep...
Pitanje ćemo lako riješiti:
a) ndh nije bila zasnovana na demokratskom principu gdje svi gledaju na televiziji kako se čine obećanja "poklaćemo, pobićemo ovi i oni u nestanak" i razdragano kliču - kontaš razliku?
b) ndh je držao hitler, u međuvremenu su hrvati završili u partizanima i tamo dočekali kraj rata - srbi su nakon 1995 još jedno 10 puta glasali za iste ljude, uključujući miloševića do 1999 kada su razočarani ustvrdili da neće uspjeti "čak" ni albanace da rastjera i pobije, pa su ga skinuli kao "izdajnika" - znači nije bilo "zavedenih" :D
c) nakon 1945 - vratio se gro srpskog življa u hrvatsku, sad to možemo lijepo uporediti sa dočekom koji su "srpske komšije" priredili svojim komšijama koje su onako bratski klali a i silovali gdje se moglo nakon što je nastupio kraj rata u bosni a i na drugim mjestima....

Ukratko, profulao si i šefa i stanicu i vrijeme i mjesto :D
valtazar

#40634 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by valtazar »

oakville wrote:
valtazar wrote:
oakville wrote:
Bez "s koljena na koljeno" ja sam čuo da imaju neke presude za genocid nekim srbima za koje je većina srba demokratski glasala? I nije mi pričala nana uz svijeće, nego sam pročitao. Šta misliš jel tačno to što sam pročitao?

Sve to što si napisao bi imalo smisla da ima neku potvrdu u istoriji.
Krenimo od najbližeg susjedstva.
Koje konsekvence je snosio hrvatski narod za ono što je njegovo vojno i političko rukovodstvo učinilo u njegovo ime?
Vrlo male ili nikakve.
Naravno, vi ćete sada reći da je to bilo nekad davno i da su ustaški zločini guslanje s koljena na koljeno, ali ipak to nije bilo tako davno.
Danas više niko i ne pominje kakve Hrvati imali ideje 1941-1945 i šta su činili u tom periodu.
Kao da je ovo sada neki drugi hrvatski narod, čiji preci nisu okrvavili ruke, ne do laktova, nego do ramena.
Tako da sve te priče o dugoročnim posljedicama kolektivne moralne odgovornosti naorda možeš okačiti mačku o rep...
Pitanje ćemo lako riješiti:
a) ndh nije bila zasnovana na demokratskom principu gdje svi gledaju na televiziji kako se čine obećanja "poklaćemo, pobićemo ovi i oni u nestanak" i razdragano kliču - kontaš razliku?
b) ndh je držao hitler, u međuvremenu su hrvati završili u partizanima i tamo dočekali kraj rata - srbi su nakon 1995 još jedno 10 puta glasali za iste ljude, uključujući miloševića do 1999 kada su razočarani ustvrdili da neće uspjeti "čak" ni albanace da rastjera i pobije, pa su ga skinuli kao "izdajnika" - znači nije bilo "zavedenih" :D
c) nakon 1945 - vratio se gro srpskog življa u hrvatsku, sad to možemo lijepo uporediti sa dočekom koji su "srpske komšije" priredili svojim komšijama koje su onako bratski klali a i silovali gdje se moglo nakon što je nastupio kraj rata u bosni a i na drugim mjestima....

Ukratko, profulao si i šefa i stanicu i vrijeme i mjesto :D
Ogovoriću na ovo i neću više pisati o ovome, jer smo duboko zagazili u istoriju.
Ako si zainteresovan za ovu priču, otvori temu na istoriji ;)...

Ukratko:
nije bila zasnovana na demokratskom principu? šta ti uopšte znači? Zašto je problem ako je RS zasnovana demokratskom principu, valjda bi to trebalo da bude plus?
svi smo imali priliku da gledamo snimke dočeka njemačke vojske u Zagrebu, aprila 1941...
dio Hrvata jeste završio u partizanima, ali je dobar dio ostao na ustaškoj strani. Jer da su, kako ti kažeš, svi Hrvati prešli na stranu partizana, NDH bi prestala da postoji i mogo prije kraja rata.
Hm, povrtak izbjeglica tad i sad. Pa znaš kako, čisto sumnjam da bi se ikad ti Srbi vratili da su recimo izbjegli u Švedsku, Norvešku, Dansku itd... istina ovo su sam pretpostavke, ali čini mi se vrlo logične. A, s druge strane, prilično je teško utvrditi intenzitet povratka izbjeglica tada...
sad to možemo lijepo uporediti sa dočekom koji su "srpske komšije" priredili svojim komšijama koje su onako bratski klali a i silovali gdje se moglo nakon što je nastupio kraj rata u bosni a i na drugim mjestima....
sad ti meni možeš lijepo naći i pokazati makar jednu presudu koja se odnosi na "klanja i silovanja" povratnika nakon što je nastupio kraj rata u bosni... bilo bi interesantno pročitati je. A čak i da postoji, to opet nije učinio cijeli srpski narod, nego pojednici.
Na kraju mogu samo zaključiti da sve to što si naveo ne govori u prilog tezi da danas u RH žive neki drugi Hrvati, a ne oni Hrvati čiji su preci radili to što su radili za vrijeme NDH.
I na kraju, gdje kolektivna kazna za njih? Nema je. Jedina je možda kazna bila to što su tih nepunih 50 godina morali ostati u Jugoslaviji, ako to uopšte možemo nazvati kaznom. Možda je slična kazna predviđena i za Republiku Srpsku. Ko zna..Vrijeme će pokazati.
spreca

#40635 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

valtazar wrote: sad ti meni možeš lijepo naći i pokazati makar jednu presudu koja se odnosi na "klanja i silovanja" povratnika nakon što je nastupio kraj rata u bosni... bilo bi interesantno pročitati je. A čak i da postoji, to opet nije učinio cijeli srpski narod, nego pojednici.
Na kraju mogu samo zaključiti da sve to što si naveo ne govori u prilog tezi da danas u RH žive neki drugi Hrvati, a ne oni Hrvati čiji su preci radili to što su radili za vrijeme NDH.
I na kraju, gdje kolektivna kazna za njih? Nema je. Jedina je možda kazna bila to što su tih nepunih 50 godina morali ostati u Jugoslaviji, ako to uopšte možemo nazvati kaznom. Možda je slična kazna predviđena i za Republiku Srpsku. Ko zna..Vrijeme će pokazati.
Jarane koga ba ti zajebavas...........znas li ti koliko je ubijeno povratnika od kraja rata do danas a da niko nije odgovarao............ti to prosipaj po sumskoj koja je nastala na demokratski nacin kako to ti l(k)azes
Alfons Kauders

#40636 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Genije wrote:
Zastupnik u SKS-u Elmedin Konaković je u izjavi za medije kazao da Skupština Kantona Sarajevo u procesu sigurnosti ima jednu od najbitnijih uloga u donošenju propisa koji regulišu tu oblast.
A jel, da neće možda skupština kantona donijeti krivični zakon samo za kanton Sarajevo? :-)
nemoj tako kolega

zastupnik kifla je konacno skonto da se prodavanje populistickih ubleha moze dobro naplatiti... ne znam kako mu to prije nisu iz stranke javili, nije da im je nepoznanica
Skijaš

#40637 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

daddy-kool wrote:
daddy-kool wrote: Koštunica je dao milijardu Dodiku da pripremi teren otcjepljenja RS kao kompenzaciju za Kosovo. Water under the bridge.

Za ostale investicije vrijedi stara da pare ne poznaju ni vjeru, ni naciju. Familijarne povezanosti će i dalje biti, ali to nije razlog da Srbija održava neposredne političke veze sa RS. Kad već "uvažavaju" suverenitet BiH neka razgovaraju sa institucijama države BiH. (btw isto vrijedi i za susjede, koji su ipak bolji po tom pitanju) Kada bi se druge zemlje ovako ponašale prema svojim manjinama u drugim državama, rat ne bi prestajao.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/aleksand ... /140409066
U obraćanju novinarima nakon početka izgradnje poslovnog kompleksa njemačke firme "Dr. Oetker", Vučić je rekao da će se odazvati pozivu iz Sarajeva, koji je uputio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Prva posjeta nove vlade, ako ja budem na njenom čelu, bit će posjeta Sarajevu", rekao je Vućić.
:thumbup:
Hajvan

#40638 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hajvan »

Dok ne roknu kojeg političara, ženu im i djecu (da sledeći ne krene u zijan s mišlju:"eto, ako mene ufate nek ostane mojoj djeci"), kučne im ljubimce i kojeg usputnog dupelisca iz svite im- nema ovvdje napretka i promjene svijesti.
Strah je najbolji korektiv!

http://www.klix.ba/vijesti/bih/nakon-pr ... /140411058
Nakon protesta i paljenja: Ugodni tehnički mandati vlada i agonija radnika

Od februarskih protesta i rušenja kantonalnih vlada prošlo je i previše vremena da se ne bi mogle formirati nove. Novu, nestranačku, vladu ima samo Tuzlanski kanton, ostali su još uvijek na početnoj tački nadmudrivanja i političkog prepucavanja. U prilično su komotnoj poziciji.
nihoniho

#40639 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nihoniho »

Iskreno, nisam znao gdje da prokomentarisem ovaj slucaj pa mi se ucinilo najjednostavnije ovdje.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraje ... /140419069
pitanje- Ima li pravo guverner turske pokrajine Ekisehir, na manifestaciji Suneta djece u BKC-u , da se , javno na nepolitickoj manifestaciji , poziva na lik i djelo Alije Izetbegovica, naziva ga Osnivacem moderne bosanske drzave... Njegova funkcija je politicka (ili nije/), kao sto i pozivanje na ime Alije Izetbegovica ima znacajne politicke konotacije i poslijedice...
to je , bar bar mi se cini, pet;ljanje u politicke odnose u BIH?
155_mm

#40641 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 155_mm »

jedno pitanje za kolege formase pogotovo one koje se razumiju u pravo. ako je istina da je rs ovim zakonom o prebivalistu direktno prekrsila dejtosnki mirovni sporazum, znaci li to da se BiH nalazi de jure ponovo u ratu i da ostali dijelovi dejtonskog mirovnog sporazuma ne vaze vise? a to podrazumijeva i trenutne entitetske granice.
Ali Kemal

#40642 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

155_mm wrote:jedno pitanje za kolege formase pogotovo one koje se razumiju u pravo. ako je istina da je rs ovim zakonom o prebivalistu direktno prekrsila dejtosnki mirovni sporazum, znaci li to da se BiH nalazi de jure ponovo u ratu i da ostali dijelovi dejtonskog mirovnog sporazuma ne vaze vise? a to podrazumijeva i trenutne entitetske granice.
Ne znaci :D
155_mm

#40643 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 155_mm »

Ali Kemal wrote:
155_mm wrote:jedno pitanje za kolege formase pogotovo one koje se razumiju u pravo. ako je istina da je rs ovim zakonom o prebivalistu direktno prekrsila dejtosnki mirovni sporazum, znaci li to da se BiH nalazi de jure ponovo u ratu i da ostali dijelovi dejtonskog mirovnog sporazuma ne vaze vise? a to podrazumijeva i trenutne entitetske granice.
Ne znaci :D
alija, razumijes ti se u medjunarodne mirovne sporazume ili samo onako seres?
Prpa.ba

#40644 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Da li je Dejton prekrsen ili ne lako je prepoznati po (ne)cinjenju bosnjacke/bosanske strane. :mrgreen:
oakville

#40645 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Prpa.ba wrote:Da li je Dejton prekrsen ili ne lako je prepoznati po (ne)cinjenju bosnjacke/bosanske strane. :mrgreen:
Tzv, probosanske stranke će oštrom retoričkom akcijom kao i dosada da se suprostave svim tzv. kršenjima Dejtona. Efikasno, elegantno, i na cijelom prostoru BiH - kako samo oni to umiju :D

Naravno, uz svesrdnu retoričku asistenciju američke ambasade koja će kao i uvijek pružiti čvrstu podršku "suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH" tačnije varta 1 i 1/2 volt zastavi pred zgradom UNa i linijama na geografskoj karti :mrgreen:
SmokingMan

#40646 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by SmokingMan »

E jada i banana tvorevine,"nečijom slučajnom greškom"mati mi postade ilegalac,iako je svoj čitav život provela u Sarajevu,podaci jednostavno nestali i to je to.No comment!Ko će za ovo da odgovara?Vjerovatno niko! :-)

Post jeste djelom off,a za nekoga i većinom,ali da podjelim nešto sa vama od svakodnevnice sa kojom se susrećem u ničijoj BIH.
valtazar

#40647 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by valtazar »

Jedina osoba koja je vlasna, samoinicijativno, utvrditi kršenje neke odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma je njegov vrhovni tumač - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Ali čak i kad se utvrdi kršenje određene odredbe, to ne znači da Dejtosnki mirovni sporazum prestaje da važi.
Naprotiv, Visoki predstavnik će samo primijeniti odgovarajuću sankciju prema aktu kojim je ta povreda učinjenja, a ako je potrebno i prema licu ili licima koja su ishodila sporan akt.

Pored Visokog predstavnika, usklađenošću akata sa Dejtonskim mirovnim sporazumom bavi se i Ustavni sud BiH, ali tek na osnovu ustavne tužbe koju imaju poravo podignuti Ustavom utvrđeni predstavnici najviših organa vlasti u BiH i entitetima.
Mister Yes

#40648 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Genije wrote: Naravno da ne znači.
Visoki predstavnik i Vijeće za provedbu mirovnog sporazuma su ovlašteni tumači eventualnog kršenja.
Znači ako sutra RS proglasi nezavisnost a VP šuti onda nikom ništa? Život ide dalje?
mirsek

#40649 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirsek »

Genije wrote:
Mister Yes wrote:
Visoki predstavnik i Vijeće za provedbu mirovnog sporazuma su ovlašteni tumači eventualnog kršenja.
Znači ako sutra RS proglasi nezavisnost a VP šuti onda nikom ništa? Život ide dalje?
To se neće dogoditi, ni jedno ni drugo.
No, hipotetički i principijelno posmatrajući, sve ugovorne strane imaju opciju jednostranog raskida ugovora, sa svim posljedicama po nju koje iz toga proizlaze (političke, vojne, ekonomske, itd).
Stanite malo, jel VP i Vijece tumace neke NEJASNE odredbe ili treba da se pita i konsultuje i za ono sto je VRLO JASNO navedeno u dejtonskom sprazumu.?
Mister Yes

#40650 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Genije wrote:
Mister Yes wrote:
To se neće dogoditi, ni jedno ni drugo.
No, hipotetički i principijelno posmatrajući, sve ugovorne strane imaju opciju jednostranog raskida ugovora, sa svim posljedicama po nju koje iz toga proizlaze (političke, vojne, ekonomske, itd).
Naravno. Ali baš me zanima šta bi uradio VP da RS kojim slučajem proglasi nezavisnost. Neka izjava tipa "ovim prestaje da važi Daytonski mirovni sporazum. Neka igre počnu" a desnom rukom maše zastavicom kao na startu Formule 1. :roll:
Locked