mahalas505 wrote: ↑09/09/2022 00:38
1. Ukoliko nema horizontalne signalizacije, tj. ako nisu oznacene trake unutar raskrsnice, sa pozicije 2(Halida Kajtaza), se moze skrenuti
u bilo koju traku(Zmaja od Bosne, po zakonu. Napominjem po ZAKONU. Clan 48 stav 1 me ni na koji nacin ne sprijecava da to uradim.
Čak i da su samo dva auta na raskrsnici i dalje je jako upitno.
Moje mišljenje je da "kranja desna traka" znači "kranja desna kojom se vozilo može kretati" (dakle, u ovom slučaju ne traka 1, nego traka 2).
Ako ti je stalo da na sudu cjepidlačiš o tome, slobodno.
Zamisljeni luk, kako mu ime samo govori zamisljen, i svako ga moze zamisliti drugacije u svojoj tintari.
Ne nije zamišljen, jer onda neko dođe i zna gdje da ga nacrta.
I, svi će ga nacrtati isto, kada im se kaže da ga nacrtaju.
Nećemo se praviti maloumni sada.
Unutar raskrsnice je dozvoljeno mjenjanje trake, nije dozvoljeno preticanje. Ima clan 50 stav 3, ali taj clan ne pije vode ako trake nisu oznacene unutar raskrsnice.
Ne znam po čemu si zaključio da je dozvoljeno mijenjanje trake.
Sve i da nema drugih vozila u raskrsnici zbog kojih će svako mijenjanje trake izgledati kao preticanje, mijenjanje trake, kao i svaka radnja u saobraćaju, je uvijek dozvoljeno samo ako si siguran da ne ometaš i ugrožavaš ostale učesnike u saobraćaju.
S obzirom da su raskrsnice nepregledne i da nema teoretske šanse da ćeš 100% biti siguran da ne ugrožavaš nekoga, ovo je nebuloza.
Na ovoj raskrsnici ako se zadesim na poziciji 2 skrenut cu i sam u traku 2, ja nisam nikad rekao da to nije ispravno sa nekog ljudskog aspekta. Samo da mene zakon u ovom slucaju ne tjera da to uradim.
Vjerujem da ćeš se prije ili kasnije uvjeriti i sam u tačnost te tvrdnje.
Ako se vratimo na raskrsnicu Kranjceviceva i Zvizdovica, svi koji dolaze iz pravca Opce(Vojne) bolnice trebaju propustiti sve ove sto dolaze iz pravca Zeljeznicke stanice, nema nikakve veze sto imaju dvije trake, zakon je takav.
Kada ovo pročitam, objesio bih se.
Koji je zakon takav?
Zakon koji obavezuje vozilo koje skreće desno da skreće u kranju desnu traku?
Zakon koji zabranjuje mijenjanje traka ukoliko to ugrožava ostale učesnike u saobraćaju?
Koji tačno zakon?
Je li stvarno misliš da je neko napravio Zvizdovića s dvije trake da vozila koja skreću udesno imaju više komocije?
Iskreno se nadam da je ovo trolanje, jer ću lakše to podnijeti nego daljnju raspravu o skretanju udesno.
Ovo je da ne povjeruje čovjek, majke mi.