Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- kmirsad
#40576 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
U Kanadi te niko ne prisiljava na društveno korisni rad. Ali kad konkurišeš za posao u svom CV-ju to obavezna stavka... Društveno korisne aktivnosti... značajan broj bodova se dobija na taj kriterij...ako ga nemaš, rubrika ostaje prazna, a ti bez dodatnih bodova.
Ljudi se otimaju da za vikend ili u svoje slobodno vrijeme nađu svoje polje djelovanja... niko ih ne prisiljava... ali nikad ne znaju gdje će i kada mu može valjati taj pasus u CV.
Što je bogatiji, veče ti šanse za bolje plačen posao.
Jer firme su obavezne da prilikom prijema, boduju i to.
Jer su i sane društveno korisno osvještene. I zakonski obavezne.
Ljudi se otimaju da za vikend ili u svoje slobodno vrijeme nađu svoje polje djelovanja... niko ih ne prisiljava... ali nikad ne znaju gdje će i kada mu može valjati taj pasus u CV.
Što je bogatiji, veče ti šanse za bolje plačen posao.
Jer firme su obavezne da prilikom prijema, boduju i to.
Jer su i sane društveno korisno osvještene. I zakonski obavezne.
- kmirsad
- drug_profi
#40578 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Prisila podrazumjeva disciplinu i obratno.
Disciplina je zlatna.
Danas kad nema vise prisile ni na sta, imamo ovo sto imamo... i sjajno je sve.
Disciplina je zlatna.
- paleoconservative
#40579 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kratka je linija izmedju discipline i autokratije...drug_profi wrote:Prisila podrazumjeva disciplinu i obratno.
Disciplina je zlatna.
Umjesto da olaksavamo stanje postojanja u kakvoj-takvoj BiH, mi uvodimo kojekakve vojnicke "discipline" da otjeramo ovo malo omladine sto je ostalo
Da se razumijemo, sebi i svojim mladim muskim prijateljima i porodici bih predlozio vojnu obuku tog vida, ali PRISILA?
Ne. Drzava nema pravo takve prisile, makar ne u 21. stoljecu.
- drug_profi
#40580 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dok je drzava imala pravo, i oni koji "nisu htjeli" su dobijali vaspitne lekcije, pa je neke to i vratilo na pravi put.
Apsolutna prava ne mogu postojati.
Ako imas devijantno ponasanje, ima da te drzava prisili da se korigujes. Jer neces biti koristan ni sebi ni nikom drugacije.
Nekad je to bila JNA, sistem skolstva, itd.
Sad nema nista.
Apsolutna prava ne mogu postojati.
Ako imas devijantno ponasanje, ima da te drzava prisili da se korigujes. Jer neces biti koristan ni sebi ni nikom drugacije.
Nekad je to bila JNA, sistem skolstva, itd.
Sad nema nista.
- paleoconservative
#40581 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma ja. Voli bosnjo diktaturu, celicnu ruku, Drzavu koja rukovodi ljudima ko da su stoka a ne ljudi.
Sto bi dali izbor narodu, kad ih mozemo prisiliti, jel de?
- drug_profi
#40582 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To nisam rekao, i nekog drugog nazivaj Bosnjom.paleoconservative wrote:Ma ja. Voli bosnjo diktaturu, celicnu ruku, Drzavu koja rukovodi ljudima ko da su stoka a ne ljudi.
Rekao sam jasno da apsolutna sloboda ne moze postojati jer to vodi anarhiji.
Prisila mora biti u nekoj mjeri, za one kojima je potrebna. A koji su to, da se naslutiti vec u osnovnoj skoli.
I ljudi jesu stoka ako ih ne izdresiras ili vaspitas, sta se od toga bolje primi...
-
Hakiz
#40583 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Prisila može postojati samo u provedbi zakona.drug_profi wrote:To nisam rekao, i nekog drugog nazivaj Bosnjom.paleoconservative wrote:Ma ja. Voli bosnjo diktaturu, celicnu ruku, Drzavu koja rukovodi ljudima ko da su stoka a ne ljudi.
Prisila mora biti u nekoj mjeri, za one kojima je potrebna. A koji su to, da se naslutiti vec u osnovnoj skoli.
I ljudi jesu stoka ako ih ne izdresiras ili vaspitas, sta se od toga bolje primi...
Sve ostalo je diktatura.
Kao što je već rečeno, društveno korisni rad se može ostvariti tako da se boduje pri upisu na viši stešen školovanja, kao prednost pri zapošljavanju itd.
Ali ne smije se narediti.
- drug_profi
#40584 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ni sam ni govorio o dobrovoljnom radu.
Vec o detekciji devijantnog ponasanja kod maloljetnika i korekciji tog ponasanja nekom prisilom.
Na dobrovoljni/prisilni rad ili na sta god struka smatra adekvatnim i učinkovitim.
Naravno da je za to potreban neki zakon, ali je u interesu i tih maloljetnika i sire zajednice.
Vec o detekciji devijantnog ponasanja kod maloljetnika i korekciji tog ponasanja nekom prisilom.
Na dobrovoljni/prisilni rad ili na sta god struka smatra adekvatnim i učinkovitim.
Naravno da je za to potreban neki zakon, ali je u interesu i tih maloljetnika i sire zajednice.
Last edited by drug_profi on 04/03/2019 15:13, edited 1 time in total.
- kmirsad
- kmirsad
#40586 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nije samo čkolovanje i zapošljevanje... postoji još more stimulativnih programa... Stručnost i kompetentnost se podrazumjeva... postoje čak i neke poreske olakšice... na sličan način se stimulišu i dobrovoljni davaoci krvi, donori organa...Hakiz wrote:Prisila može postojati samo u provedbi zakona.drug_profi wrote:To nisam rekao, i nekog drugog nazivaj Bosnjom.paleoconservative wrote:Ma ja. Voli bosnjo diktaturu, celicnu ruku, Drzavu koja rukovodi ljudima ko da su stoka a ne ljudi.
Sve ostalo je diktatura.
Kao što je već rečeno, društveno korisni rad se može ostvariti tako da se boduje pri upisu na viši stešen školovanja, kao prednost pri zapošljavanju itd.
Ali ne smije se narediti.
- paleoconservative
#40587 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Izvinjavam se ako si licno shvatio ovo "bosnjo", aludirao sam na opce stavove po mahalama po pitanju raznih drzavnih upotreba sile. Izuzetno te postujem kao forumasa i smatram da su tvoji postovi interesantni, i uopste nemam namjeru vrijedjati nikoga pogrdnim imenima, pogotovo forumasa kojeg postujem na podforumu koji, licno, gledam kao jedan od produktivnijih javnih diskursa o politici i zivotu u BiH.drug_profi wrote:To nisam rekao, i nekog drugog nazivaj Bosnjom.paleoconservative wrote:Ma ja. Voli bosnjo diktaturu, celicnu ruku, Drzavu koja rukovodi ljudima ko da su stoka a ne ljudi.
Prisila se moze odnositi na kaznjenike, maloljetne i punoljetne...To je dio samog procesa rehabilitacije i to bez rezerve podrzavam. Problem nastaje kada je civilno stanovnistvo uvjetovano sluzenjem vojnog roka, a gdje je dezerterstvo kaznjivo zakonom. To je recept za tjeranje ljudi iz zemlje
Pogotovo u zemlji podjeljenoj kao sto je BiH, vojna retorika je definitivno recept za belaj. Smatram da se fokus treba prebaciti sa puske na knjigu, krenuti sa ispravljanjem problema u obrazovanju...To mi djeluje kao vrlo efikasniji nacin disciplinovanja i prosvjetljenja omladine. Sa knjigom.
Dva stuba slobode, tj. sloboda govora i sloboda izbora, treba njegovati i cijeniti, jer puno je ovosvjetskih dokaza kako ljudi samo znaju patiti s nedostatkom istih. Just my two cents...
EDIT:
Druze, takvim cinicnim pristupom mrznje covjecanstva, gdje su svi "nedresirani" ljudi jednaki zivotinjama, to je recept za katastrofu...Svima nam fali empatije jedno prema drugome...drug_profi wrote:I ljudi jesu stoka ako ih ne izdresiras ili vaspitas, sta se od toga bolje primi...
- drug_profi
#40588 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma hajd eevo spustim lopticu. Hvala ti na lijepom misljenju.
Jeste, ovdje ima zaista mnogo kvalitetnih komentatora, forumasa sa kojima se i slazem i ne slazem i to je sasvim normalno.
Cijenim proces razmisljanja i to se kod svakog od vas vidi.
Nazalost, iz nekog razloga moji postovi su cesto pogresno shvaceni, mada ja zaista ne znam jesam li mogao biti jasniji.
Dakle:
- govorim o prisli kao pravovremenom ukljucivanju drustva u prevenciji tezih oblika delikvencije, vandalizma, asocijalnog ponasanja... drustvo i pojedinac o kojem je rijec ima korist od te prevencije, a valjda je i jasno kako i zasto. Prisilni/dobrovoljni rad u raznim levelima tezine. Od struganja zvaka iz tramvaja, i ciscenja grafita, do skupljanja kesa iz korita rijeka.
Tu dolazimo do preodgoja - prevaspitanja:
- dresura ili vaspitanje - ili ce te roditelji/drustvo lijepo vaspitati, ili cemo te mi/zakon izdresirati, ali hajvan ne mozes biti jer to narusava nasa prava i mi to ne zelimo ni da trpimo, ni da dopustimo - ako se razumijemo sad o cemu pricamo.
Nije njegovo pravo da bude hajvan vece od naseg prava da zivimo mirno u skladu sa pravilima civilizovane sredine.
Jeste, ovdje ima zaista mnogo kvalitetnih komentatora, forumasa sa kojima se i slazem i ne slazem i to je sasvim normalno.
Cijenim proces razmisljanja i to se kod svakog od vas vidi.
Nazalost, iz nekog razloga moji postovi su cesto pogresno shvaceni, mada ja zaista ne znam jesam li mogao biti jasniji.
Dakle:
- govorim o prisli kao pravovremenom ukljucivanju drustva u prevenciji tezih oblika delikvencije, vandalizma, asocijalnog ponasanja... drustvo i pojedinac o kojem je rijec ima korist od te prevencije, a valjda je i jasno kako i zasto. Prisilni/dobrovoljni rad u raznim levelima tezine. Od struganja zvaka iz tramvaja, i ciscenja grafita, do skupljanja kesa iz korita rijeka.
Tu dolazimo do preodgoja - prevaspitanja:
- dresura ili vaspitanje - ili ce te roditelji/drustvo lijepo vaspitati, ili cemo te mi/zakon izdresirati, ali hajvan ne mozes biti jer to narusava nasa prava i mi to ne zelimo ni da trpimo, ni da dopustimo - ako se razumijemo sad o cemu pricamo.
Nije njegovo pravo da bude hajvan vece od naseg prava da zivimo mirno u skladu sa pravilima civilizovane sredine.
- Prpa.ba
#40589 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Posto ja ovdje ispadam glasnogovornik sestorke, oficijelno cemo pomjeriti brojac sa 1 na 2.
Neubheloidne stavke iz programa Vlade KS 2018-2022.
Skupstina KS, rad Vlade i Ministarstava (2/12)
Usvojene su i izmjene zakona kojima ce sva pravna lica morati objavljivati sve svoje akte kroz Sluzbene novine te ce se osigurati slobodan pristup Sluzbenim novinama putem interneta. To je u proceduri i ne zna se ko koci slobodan pristup SN KS, tako da necu dodavati bonus stavku niti je oznacavati kao zavrsenu.
Plan nabavki Ministarstva saobracaja ukljucuje oko 40 miliona KM za obnovu voznog parka GRAS-a sto ne ide u prilog "restruktuiranju" te kompanije niti razbijanju poslovanja sto bi mogla biti prva prekrsena stavka iz programa.
Veliki minus ide na racun MUP-a KS koji sprjecava podizanje vise uvjerenja o prebivalistu (https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /190228120). Minimalna vadiona je da Kanton prestane traziti ovo uvjerenje od gradjana kod rada sa kantonalnom administracijom te sam provjeravati gdje koji gradjanin ima prebivaliste i isto naloziti opcinama. Ukoliko je zakon o zastiti licnih podataka problem, niko ne brani kantonu da dozvoli gradjanima da putem potpisa na obrazac dozvole kantonu provjeru podataka.
U toku su aktivnosti na pripremi tekstova pravilnika i zakona kojima ce se pristupiti uklanjanju neregistrovanih vozila sa javnih parking povrsina. Dok ne vidim relevantne tekstove ili uklonjene krntije iza moje zgrade, necu ni dodavati ni oznacavati kao zavrseno.
Cinjenica je i da sjednice Skupstine KS idu uzivo putem TVSA, ali obecani su bili i zivi neprekinuti prenosi putem weba tako da necu oznaciti navedenu stavku kao zavrsenu.
Takodjer, redovno se azuziraju materijali na web portalima Vlade i Skupstine KS, ali i dalje nedostaje historijat glasanja po tackama izjasnjavanja na http://skupstina.ks.gov.ba/sastav/zastupnici tako da necu oznaciti navedenu stavku kao zavrsenu.
U zakljucku, konstatujem da se Vlada i Skupstina primarno bave interventnim mjerama povecanja transparentnosti rada dok konkretnih izmjena na naslijedjenim projektima, ili formiranja novih projekata jednostavno nema, vjerovatno jer nove strukture jos nisu zasjele po strukturama kontrole i nadzora javnih preduzeca sto je trenutno u toku (u prevodu: kajmak kupimo mi a ne SDA direktori)
Vladi i Skupstini dajem ocjenu 8 od 10 za dosadasnji rad. Tokom ove gradjevinske sezone nije realno ocekivati velike pomake, ali iduca im ide na konto u oblasti gradnje, saobracaja i komunalne infrastrukture. Krajem ljeta bi morali biti formirani makar prijedlozi izmjena iz privredno orijentisanih oblasti (privreda, zdravstvo, porezi) inace mozemo proglasiti javasluk.
Pratimo.
Neubheloidne stavke iz programa Vlade KS 2018-2022.
Skupstina KS, rad Vlade i Ministarstava (2/12)
- Nadleznosti Grada Sarajeva ce se nastojati prenijeti na Kanton Sarajevo cime ce se ovaj dodatni nivo vlasti prakticno ukinuti.
- Sveukupni troskovi kantonalne administracije (biranih i imenovanih lica kao i strucnog osoblja i saradnika) bi trebali ostati isti ili biti smanjeni kroz 4 godine, sto uz zdravu dozu inflacije moze dati lijep efekat.
- Plate zastupnika ce se nastojati vezati za njihovo prisustvo i aktivnost na sjednicama - ocekujmo dosta poslanickih intervencija pro-forme i boravaka na sjednicama "do dzume".
- Ukinuti ce se pausali za profesionalne zastupnike. (usvojeno)
- Javno ce biti objavljen historijat glasanja svakog zastupnika u Skupstini KS po svakoj tacki po kojoj se izjasnjavao.
- Relaksirati ce se propisi o tome ko i kada moze prisustvovati sjednicama Skupstine KS.
- Sjednice ce biti prenosene minimalno putem internet stranice Vlade i Skupstine KS - vjerovatna privatizacija TVSA.
- Svi zakonski akti automatski ce dobijati svoje preciscene tekstove.
- Sve institucije i organizacije ciji je osnivac KS ce objaviti, kroz jedinstveni registar, sve zaposlene ukljucujuci i plate i pozicije. Ostaje nejasno kako ce to proci uz postojeci zakon o zastiti licnih podataka.(Vlada donijela odluku o uspostavi registra)
- Predvidja se povecanje odgovornosti upravljackih ,rukovodnih i nadzornih struktura javnih preduzeca kada se utvrdi nepostivanje odluka Vlade i Skupstine KS - u prijevodu, ko bude zajebavao, leti po zurnoj proceduri.
- Javne nabavke biti ce nadzirane u dva stepena tj. kroz elemente vlasti i elemente NVO sektora i zainteresovanih gradjana
- Procedura smjene Vlade KS ce biti postrozena - sjednica ce biti moguca samo nakon podnošenja 18 potpisa zastupnika nove vecine, novog premijera i svih resornih ministara
- Sveukupni obim parafiskalnih nameta ce se nastojati smanjiti. Namet prema Turistickoj zajednici KS ce se ukinuti za sve kompanije koje nemaju turizam kao djelatnost.
- Pragovi oporezovanja za poklone i nasljedje ce biti povecani u odnosu na postojeca rjesenja.
- Ukinuti ce se ili umanjiti porezi i takse na prvu nekretninu
- Nekoristene privatne i poslovne nekretnine bit ce dodatno oporezovane.
- Porezne olakšice za samouposlene radnike
- Porezne olakšice pri registraciji hibridnih i plinskih vozila
- Propisi za otvaranje i funkcionisanje obrta ce biti pojednostavljeni
- Jedinstveni sistem naplate taksi za izdavanje smještaja putem interneta
- Oštrije kazne za ekološke prekršaje
- Nabava visenamjenskog helikoptera za MUP KS
- Implementirati ce se projekat gradnje muzeja Ars Aevi
- Završetak objekta ASU
- Implementacija projekta toplovoda Kakanj - Sarajevo
- Izgradnja IX transverzale
- Izgradnja I transverzale
- Izgradnja kružnih tokova od Jošanice do centra Sarajeva
- Potpuna Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže
- Uvesti ce se video nadzor na turistički atraktivnim lokacijama
- Spajanje Fonda KS za izgradnju sa Kantonalnim Stambenim Fondom
- Osiguravanje zaštitnog zelenog pojasa, povećanje broja parking mjesta, obavezne zelene površine za rekreaciju kao standard u gradnji
- Implementacija registra ratnih šteta i prioritizacija rekonstrukcije
- Uređenje Darive
- Implementacija projekta Čista MIljacka
- Uredjenje i unapredjenje izletista Skakavac, Trebevic i Bijambare
- Restruktuiranje GRAS-a s ciljem formiranja "zdravog" subjekta - zazelimo dobrodoslicu kompaniji Sarajevski Elektricni Transport

- Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
- Uvodjenje jedne karte za gradski saobracaj, sve vidove transporta, praceno elektronskom prodajom i validacijom karata
- Implementacija sistema za praćenje i najavu javnog prevoza
- Sigurnosne kamere u vozilima gradskog prevoza
- Prigradski željeznički saobraćaj u saradnji sa ŽFBiH: Sarajevo-Ilijaš, Sarajevo-Hadžići i osiguravanje pružnih prelaza
- Javno-privatno partnerstvo za gradska bicikla
- Provesti ce se revizija kantonalnih preduzeca komunalne privrede - profitabilna i preduzeca sa minimalnim gubicima ce se objediniti u Sarajevski Holding.
- Rješavanje deponije Smiljevići
- Individualni vodomjeri u domacinstvima
- Elektronska naplata komunalnih usluga
- Jedinstveni račun za komunalne usluge
- Promjena obračunavanja plaćanja naknada za odvoz smeća za pravna lica
- Uvesti ce se jedinstveni kupon za pristup svim institucijama kulture
- Besplatni udžbenici u osnovnim školama
- Eksterna matura u srednjim školama
- Reevaluacija devetogodisnjeg osnovnog obrazovanja
- Zdrava uzina u odgojnim i obrazovnim ustanovama
- Obavezni drutvenokorisni vannastavni rad u srednjim skolama
- Besplatno obrazovanje za redovne studente
- Definisanje "osnovnog paketa zdravstvenih usluga" - nedefinisano, moguce da se radi o univerzalnom zdravstvenom paketu bez obzira na placanje doprinosa
- Elektronske uputnice
- Online zakazivanje termina u domovima zdravlja
- Dostupnost ličnog zdravstvenog kartona putem interneta
- Povećanje broja timova porodične medicine
Usvojene su i izmjene zakona kojima ce sva pravna lica morati objavljivati sve svoje akte kroz Sluzbene novine te ce se osigurati slobodan pristup Sluzbenim novinama putem interneta. To je u proceduri i ne zna se ko koci slobodan pristup SN KS, tako da necu dodavati bonus stavku niti je oznacavati kao zavrsenu.
Plan nabavki Ministarstva saobracaja ukljucuje oko 40 miliona KM za obnovu voznog parka GRAS-a sto ne ide u prilog "restruktuiranju" te kompanije niti razbijanju poslovanja sto bi mogla biti prva prekrsena stavka iz programa.
Veliki minus ide na racun MUP-a KS koji sprjecava podizanje vise uvjerenja o prebivalistu (https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /190228120). Minimalna vadiona je da Kanton prestane traziti ovo uvjerenje od gradjana kod rada sa kantonalnom administracijom te sam provjeravati gdje koji gradjanin ima prebivaliste i isto naloziti opcinama. Ukoliko je zakon o zastiti licnih podataka problem, niko ne brani kantonu da dozvoli gradjanima da putem potpisa na obrazac dozvole kantonu provjeru podataka.
U toku su aktivnosti na pripremi tekstova pravilnika i zakona kojima ce se pristupiti uklanjanju neregistrovanih vozila sa javnih parking povrsina. Dok ne vidim relevantne tekstove ili uklonjene krntije iza moje zgrade, necu ni dodavati ni oznacavati kao zavrseno.
Cinjenica je i da sjednice Skupstine KS idu uzivo putem TVSA, ali obecani su bili i zivi neprekinuti prenosi putem weba tako da necu oznaciti navedenu stavku kao zavrsenu.
Takodjer, redovno se azuziraju materijali na web portalima Vlade i Skupstine KS, ali i dalje nedostaje historijat glasanja po tackama izjasnjavanja na http://skupstina.ks.gov.ba/sastav/zastupnici tako da necu oznaciti navedenu stavku kao zavrsenu.
U zakljucku, konstatujem da se Vlada i Skupstina primarno bave interventnim mjerama povecanja transparentnosti rada dok konkretnih izmjena na naslijedjenim projektima, ili formiranja novih projekata jednostavno nema, vjerovatno jer nove strukture jos nisu zasjele po strukturama kontrole i nadzora javnih preduzeca sto je trenutno u toku (u prevodu: kajmak kupimo mi a ne SDA direktori)
Vladi i Skupstini dajem ocjenu 8 od 10 za dosadasnji rad. Tokom ove gradjevinske sezone nije realno ocekivati velike pomake, ali iduca im ide na konto u oblasti gradnje, saobracaja i komunalne infrastrukture. Krajem ljeta bi morali biti formirani makar prijedlozi izmjena iz privredno orijentisanih oblasti (privreda, zdravstvo, porezi) inace mozemo proglasiti javasluk.
Pratimo.
- drug_profi
#40590 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa realno, rade sa budzetom koji im je neko drugi isplanirao. Tek dogodine mozemo govoriti o full angazmanu.
- Prpa.ba
#40591 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ko zeli, taj radi i prekovremeno pa moze kroz 3-6 mjeseci formulisati rebalans budzeta. Ne mora biti implementiran, dovoljno je prezentovati viziju gradjanima. Ozbiljni projekti se ionako planiraju godinu-dvije, ali to gradjani trenutno i ne ocekuju. Ocekuju viziju, transparentnost i dobru komunikaciju. I brzo rjesavanje problema koji se mogu brzo rijesiti.
- drug_profi
#40592 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ima stvari kojima nije potrebna velika suma, ali mene najvise zanima ZO, a ministarstvo je pripalo DF i jako sam zalostan zbog toga.
NS je zagovarao (pa cak i neki ljudi iz SDA su zagovarali isto u prethodnom sazivu) izjednacavanje JZU i PZU. osiguranje vazi kod svih po cjenovniku ZZO. Ides gdje hoces, platis razliku ako je ima. Ali imas neke koristi od strasno skupog osiguranja.
Ja sad dajem 300 maraka mjesecno za mudo marjanovo.
I idem privatno na kontrole pa placam opet.
NS je zagovarao (pa cak i neki ljudi iz SDA su zagovarali isto u prethodnom sazivu) izjednacavanje JZU i PZU. osiguranje vazi kod svih po cjenovniku ZZO. Ides gdje hoces, platis razliku ako je ima. Ali imas neke koristi od strasno skupog osiguranja.
Ja sad dajem 300 maraka mjesecno za mudo marjanovo.
I idem privatno na kontrole pa placam opet.
- Kikibombona
#40593 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Borisa Falatar i Mirsad Hadzikadic u Stokholmu na priredbi uprilicenoj povodom 1. Marta. Ljudi sire pozitivnu energiju i govore o buducnosti. Sarajevska mahala priznaje jedino ratne price pa je i to jedan od razloga zasto smo u govnima do grla. Jos nismo dosli na nivo svijesti da shvatimo da nas postojeca garnitura nece NIKAD izvuci iz gliba. Ocajnicki nam trebaju novi ljudi, novi pristup i pogled u buducnosti.

-
Hakiz
- bunk
#40595 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To sto se ratne price priznaju zasluzno je sto smo opstali.Kikibombona wrote:Borisa Falatar i Mirsad Hadzikadic u Stokholmu na priredbi uprilicenoj povodom 1. Marta. Ljudi sire pozitivnu energiju i govore o buducnosti. Sarajevska mahala priznaje jedino ratne price pa je i to jedan od razloga zasto smo u govnima do grla. Jos nismo dosli na nivo svijesti da shvatimo da nas postojeca garnitura nece NIKAD izvuci iz gliba. Ocajnicki nam trebaju novi ljudi, novi pristup i pogled u buducnosti.
To nikad ne smijemo potisnuti.
Nazalost ne zivimo izmedju Spanjolske i Francuske.
- insomnia78
#40596 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jel slatka u štabu? Donijela Nina ‘alvu? Smanjili presudu čika Jovi
-
criticos
#40597 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa da! Nina je kriva, a nitko se ne pita što nije Nina s one strane pravosuđa već pravdu brane poluretardirani tužitelji koji nisu u stanju obraniti i očigledne dokaze, već ih svaki šarlatanski odvjetnik nadigra kao najveće amatere. Optužnice padaju, kazne se smanjuju zločincima i oslobađaju se očiti kriminalci. Jovo da se sam branio, nadigrao bi tužitelje i tu je stvarni problem. Pravosuđe i tužiteljstvo nam je prepuno podobnih i nesposobnih.insomnia78 wrote:Jel slatka u štabu? Donijela Nina ‘alvu? Smanjili presudu čika Jovi
Last edited by criticos on 05/03/2019 13:16, edited 1 time in total.
- drug_profi
#40598 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne smije tuzilac biti sposoban. To je opasno.
- kmirsad
#40599 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sad je traži da je angažuje, Lavrov... da oslobodi Karađića I Mladića.
- Altsa
#40600 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pogurat ce to ovaj sto falafa.kmirsad wrote:Sad je traži da je angažuje, Lavrov... da oslobodi Karađića I Mladića.