Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
madner

#40551 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Hafis wrote:
madner wrote:Zavisi od naglaska. :D
Jos ako imas onu hero surlu, ostaces suh ko Cova poslje svakih pregovora.
Ma kakvu surlu tobe jarabi. Rekoh ti k'o Bred Pit. A priča k'o u Brege...skida mala gače još prije ulaska u auto :)
Znaci 167, ali potegne se kljuc od mercedesa.

Pa ako prodje prodje. :D
Hafis

#40552 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Obično prođe :mrgreen:
madner

#40553 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Samo da ne bude
Tike tike tacke,
nema vise vracke.

Uglavnom, rekao sam bas neki dan Bredu da malo dovede Andju na bosansku dietu, da opet dobije koju kilu.
Ako budete fini, mozda ga nagovorim da ode malo i od Mostara, brez da morate marke dati za tu veliku reklamu. :D
Alfons Kauders

#40554 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:salonski etnoteritorijalci, kako napreduje ta relaksacija odnosa ratom?

de ako nije frka pocetkom ili sredinom juna molim vas, konto sam se spustit na more, da ne trosim bezveze godisnji...
Kome bi šumilo more moje sinje,
da brojnih turista iz Tuzle nije

Kome bi svirale moje mandoline
da Tuzle nije, more moje Sinje

Jebo te takav kanton kad tek u lipnju odmor koristiš.
Ja već ispucao 23 dana od nove godine, to jest gotovo trećinu odmora.
pa dobro doktore, ima nas ovdje i koji radimo, stvaramo novu vrijednost, izvozimo... valja misliti i na nove generacije, ove sto kmeche i ne rade... :D vidis da od njih nema nista, moramo im mi nesto ostaviti u amanet, sami ne umiju :D

i zasto bih uzimao godisnji kada idem na more i planinu... ima brate interneta svuda, kao i telefona... :D zavalim se u birtiju, cugam crno, zderem skarpinu i ko fol i tad radim... :D
Hafis

#40555 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

madner wrote:Samo da ne bude
Tike tike tacke,
nema vise vracke.

Uglavnom, rekao sam bas neki dan Bredu da malo dovede Andju na bosansku dietu, da opet dobije koju kilu.
Ako budete fini, mozda ga nagovorim da ode malo i od Mostara, brez da morate marke dati za tu veliku reklamu. :D
Wooow... Anđa i Bred :bih: Mlogo bi vam bili zahvalni za tu reklamu..još mufte.
zlajaBHF

#40556 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zlajaBHF »

Hafiz, moram priznati da si za skurtora poprilicno duhovit (Ne salim se)

Doduse, nisam ni siguran da si skutor....
Alfons Kauders

#40557 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
spreca wrote:

ta ce mu more
Image

Image

Image

Image
Jao meraje :thumbup:
Dobro i kažeš. Sve mu je tu: koke, birtije, sandoline, peškiri, trava, kabine, klupe, lampe., ćevapi...bolje nego na Madeiri...samo da je još kakvog barbu s leutom dovesti i koju plastičnu palmu pobosti.
Ali džaba govoriti našem čovjeku. Hoće da ostavi pare u Hrvatskoj, kao da je zaboravio 1993. i UZP.

P.s.
Kakve su gore trebe' Treba li puno pričati, ili odmah Prva lička?
ne bih znao... zivim blizu, ali nikad se nisam tamo kupao... ja sam ipak umjetnicka dusa - volim svoj mir i dalmatinske stine, a o vinu da i ne pricam... :D uostalom vise vremena provedem u lijepoj nasoj hrvatskoj nego u lijepoj mojoj tuzli... :D

to sto ti ne volis hrvatsku (pereciju kako ono vi kazete) je tvoj problem... :D ja sam dolje dobrodosao, kao osvjedoceni domoljub :D cak u zadnje vrijeme imam problema kako je sdp na vlasti, prozivaju me susjedi da sam ustasa i da trebam prilagoditi politicke stavove novim vremenima, mitteleuropi i EU... :D

uostalom ostavljao sam pare i po hercegovini, od pocev od janjetine u jablanici, do turske kave na buni, osvjezenja na kravicama i tako dalje... a tek u mostaru, uh uh uh... solidan ste imali nocni zivot, samo mi je bilo neobicno to oko prelazenja na "drugu stranu", kako se lokalna ekipa s obje strane ustrucava, narocito s mitteleuropske strane - valjda zato jer su mi vodici bili iz hdz-a... ali valjalo je braniti boje rokerske tuzle, pa smo zatvarali kafane na obje strane... ali smo mahmurali na istocnoj, bolje chorbice... :D

sta ces doktore, neki su optereceni nacionalizmom, a neki hedonizmom :kiss:
madner

#40558 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Kaze se na foru, poceo ovdje bacat izraze iz '74. :D
Platformas

#40559 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Platformas »

Neokolonijalizam unutar Federacije BiH
Prije nekoliko dana na posljednoj sjednici Nadzornog odbora JP "Elektroprivreda BiH" u Sarajevu, otvoreno je pitanje statusa imovine ovog najvećeg javnog preduzeća u našoj državi.

Kako se zagovara, imovina JP"Elektroprivreda BiH" koju čine imovina Rudnika "Kreka", RMU "Kakanj", RMU"Breza", RMU"Zenica", RMU"Đurđevik", Rudnik "Abid Lolić" Bila, TE"Tuzla", TE"Kakanj", sva imovina svih podružnica "Elektrodistribucije" Tuzla, Sarajevo, Zenica, Bihać, Mostar, te HE na Neretvi, uknjižila bi se na sjedište JP "Elektroprivreda BiH", u Sarajevo, te bi se kao takvim, gazdovalo i upravlja sa jednog mjesta. To bi finansijski i suštinski značilo da se sav prihod kojeg ostvare svi dijelovi JP "Elektroprivreda BiH", knjiži kao prihod Sarajeva i Sarajevskog kanton. I ako ovaj princip vladanja još nije ozvaničen, po tom istom principu i danas funkcioniše Koncern JP "EPBiH".

Šta to znači, odnosno šta bi to trebalo da znači iz perspektive Tuzle i ostalih gradova koje smo spomenuli?

Neokolonijalni koncept

Najprostije rečeno radi se o neokolonijalnom konceptu, unutar jedne države, u ovom slučaju entiteta, u kome je sva vlast, politička i ekonomska moć a to znači novac, iz sektora energetike, jedine privredne grane u državi BiH koja u ovom trenutku ima perspektivu, bio skoncentrisan u glavnom gradu, u Sarajevu. Gradovi Tuzla, Zenica, Kakanj, Mostar itd, gdje se stvara nova vrijednost, bi bili razvlašteni od vlastitih reursa, a radnici u firmama koje su sami stvorili, postali bi "kiridžije" i obični najamni radnici za gazde iz Sarajeva.

Reforme u sektoru energetike a koje se tiču elektrodistribucije predviđaju slobodnu trgovinu el.energijom, slobodan izbor dobavljača el.energije itd, pri čemu bi se za distribuciju el.energije, koristila postojeće infrastruktura podružnica el.distribucije JP EPBiH. Naknada za korištenje distributivne mreže, na cijeloj teritoriji FBiH, gdje djeluje JPEPBiH, plaćala bi se centrali u Sarajevu. Ogroman novac od "iznajmljivanja" bi se slijegao u Sarajevu gdje bi se o njemu odlučivalo i gdje bi se donosile sve važne odluke. U Tuzli i u ostalim mjestima, politiku smišljenu u Sarajevu, provodili bi direktori, "vazali" i "namjesnici". Taj koncept, svakako, nije koncept evropske decentralizovane države čije se regije ravnomjerno razvijaju,a zašto se, deklarativno, zalažu sve političke stranke i partije u BiH, već potuno suprotno, centralizova država. Ne branim ga, ali to je dokaz da Milorad Dodik nije uvijek i jedini crni đavo, kada govori o centralističkim namjerama Sarajeva, več da đavola treba tražiti tamo gdje ga niko ne očekuje.
Hafis

#40560 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote: to sto ti ne volis hrvatsku (pereciju kako ono vi kazete) je tvoj problem...
Imamo problem :roll:
Većina ovih ovdje pseudonabrijanih likova, popularno zvanih patriJoti, rekla bi mi da previše volim(o) Hrvatsku, da je to temeljni problem BiH i slične stereotipne špice, dok s druge strane, ti si, očito pod velikim utjecajem učestalog praćenja Poskoka i njegovog pisanja, ''mudro'' zaključio da je ne volim Hrvatsku, to jest ''pereciju'', valjda zato ''što nas je iznevjerila''
Još jedan dokaz da Poskok (kao i svaki drugi medij) formira mišljenje i publike kojoj nije namjenjeno njegovo pisanje

Inače, istina je u sredini: da sam neki pretjerani zaljubljenik u Hrvatsku- nisam stvarno, a da je ne volim - daleko od toga. Inače, iskreno, - kada bih imao čarobni štap premjestio bih Mostar u Hrvatsku. Ovako će samo propasti u ovoj ćenifi od države, za koju smo svi danas jednako krivi.
LBVIEW

#40561 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LBVIEW »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: to sto ti ne volis hrvatsku (pereciju kako ono vi kazete) je tvoj problem...
Većina ovih ovdje pseudonabrijanih likova, popularno zvanih patriJoti, rekla bi mi da previše volim(o) Hrvatsku, da je to temeljni problem BiH i slične stereotipne špice, dok s druge strane, ti si, očito pod velikim utjecajem učestalog praćenja Poskoka i njegovog pisanja, ''mudro'' zaključio da je ne volim Hrvatsku, to jest ''pereciju'', valjda zato ''što nas je iznevjerila''
Još jedan dokaz da Poskok (kao i svaki drugi medij) formira mišljenje i publike kojoj nije namjenjeno njegovo pisanje

Inače, istina je u sredini: da sam neki pretjerani zaljubljenik u Hrvatsku- nisam stvarno, a da je ne volim - daleko od toga. Inače, iskreno, - kada bih imao čarobni štap premjestio bih Mostar u Hrvatsku. Ovako će samo propasti u ovoj ćenifi od države, za koju smo svi danas jednako krivi.
Pa vec ste probali no nesto nije islo. :D Jos zavaliste ove iz "Perecije" od Bulevara do Vinarije. :D
Alfons Kauders

#40562 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Većina ovih ovdje pseudonabrijanih likova, popularno zvanih patriJoti, rekla bi mi da previše volim(o) Hrvatsku, da je to temeljni problem BiH i slične stereotipne špice, dok s druge strane, ti si, očito pod velikim utjecajem učestalog praćenja Poskoka i njegovog pisanja, ''mudro'' zaključio da je ne volim Hrvatsku, to jestr ''pereciju''.
Još jedan dokaz da Poskok formira mišljenje i publike kojoj nije namjenjeno njegovo pisanje :thumbup:

prebacio bih i ja tuzlu u italiju, austriju ili francusku, al ne ide... :D niti je prakticno moguce, niti bi bili dobrodosli... niti bi mostar bio dobrodoaso u hrvatskoj... da se ne lazemo isto bi cuo od beogradjana za bijeljinu, ili sarajlija za gusinje :D

a poskok ne kreira javno mnijenje, naprotiv - javno mnijenje formira uredjivacku politiku poskoka, kao i ostatak skart medija slicnog profila... to sam davno rekao i stojim pri tome... a ko je i za ciji racun doveo do toga da ta politika postane mainstream kod hrvata u bih je duga prica... ja nisam, nisi ni ti, a nije vala ni susnjar... imamo i mi takvih budala, samo su i dalje na marginama... a kod vas je kao nekakav faktor, zajedno s kojekakvim raspudicima, milovicima, obrezanovickama, gatalima itd...

i jos jedna sitnica... ono sto je sarajevo za 3/4 ljudi i resursa u federaciji, to je mostar za preostalu cetvrtinu... isti taj mostar koji je fol protiv centralizacije, a granici sa dva kantona koja su totalno u kurcu i na rubu siromastva... meni se nekako cini da je mostar tu u prednosti u odnosu na ostatak hercegovine... ali zato ta prica dobro dodje za bacanje prasine u oci neukom puku... EPHZHB, telekom, aluminij, dio federalnih institucija, kantonalne institucije, regionalna sjedista banaka, osiguravajucih kuca itd... sve ode u hercegovacko sarajevo... dok se dobar dio nove vrijednosti stvara u manjim gradovima sirom hercegovine

mostaru ne smeta sarajevski pristup i centralizacija, naprotiv, smeta mu sto centralizacije nema jos vise... jer bi rado bio malo vise kao sarajevo a malo manje kao bijeljina ili tuzla... :wink:
seln

#40563 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hafis wrote: Inače, iskreno, - kada bih imao čarobni štap premjestio bih Mostar u Hrvatsku. Ovako će samo propasti u ovoj ćenifi od države, za koju smo svi danas jednako krivi.
Kad bih ja imao carobni stapic, premjestio bih vas u Hrvatsku. Tako vi ne bi patili u ovoj cenifi od drzave, a i mi bi se otresli cenifa-sugradjana.
madner

#40564 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Bila je prilika, no kada je trebalo zapeti nije bilo kuveta u Hercegovini.

Inace, ne mogu se odluciti da li sam za potpuno unitarnu RBiH ili ipak cetri regije. Valja na sastanak oko toga. :(
seln

#40566 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

madner wrote:Bila je prilika, no kada je trebalo zapeti nije bilo kuveta u Hercegovini.

Inace, ne mogu se odluciti da li sam za potpuno unitarnu RBiH ili ipak cetri regije. Valja na sastanak oko toga. :(
Kakve ba regije. Unitarna, bosnjacka, manjinama sva prava i kapak.
madner

#40567 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Nemre bosnjacka nikako.

Bosanska mozda. To oko manjina bumo vidjeli, predlazu da se niko ne spominje. :D
stakasa

#40568 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by stakasa »

Hafis wrote:

Ne mozes premjestat ono sto nije tvoje. Tvoj je Rodoch, otamo si rodom. To i da premjestish nije steta. Mozete premjestat ono sto ste napravili po Vihovicima. Fali jos traka ceste desno od onoga rugla prema Sjevernom logoru, zaokruzite, vrtite se po kruznim tokovima i neka vas na kojoj ste
Ali Kemal

#40569 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

Ma kakve manjine, pa u BiH se niko ne brine ni o vecinama :D
Jedni drugima prizeljkuju propast.
Alfons Kauders

#40570 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Nemre bosnjacka nikako.

Bosanska mozda. To oko manjina bumo vidjeli, predlazu da se niko ne spominje. :D
cuo sam nesto slicno... :D
madner

#40571 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Stavio sam prijedloge na plenum NVZ-a, pa eto protabirite.

Ova francuska varijanta mi se ne cini losa.
Alfons Kauders

#40572 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Stavio sam prijedloge na plenum NVZ-a, pa eto protabirite.

Ova francuska varijanta mi se ne cini losa.
ma nako, nije lose... ali francuzi su to, moze se i bolje dobiti, samo malo dignes glas na njih i predaju se iste sekunde...

doduse, necemo kao neki cekati mamu merkel da im formira vladu, pa ispusit na kraju...
madner

#40573 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Ma ne njihov prijedlog, nego oni kao model.

Moj lapsus, ovaj njihov prijedlog je veca smijurija od suplje teorije. :D
seln

#40574 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
doduse, necemo kao neki cekati mamu merkel da im formira vladu, pa ispusit na kraju...
Image
Hafis

#40575 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

seln wrote:
madner wrote:Bila je prilika, no kada je trebalo zapeti nije bilo kuveta u Hercegovini.

Kakve ba regije. Unitarna, bosnjacka, manjinama sva prava i kapak.
Ni čuti.
Triparitetna, jasno federalizirana u tri jedinice s etničkim većinama.
Ima da vas lemamo u košarci :)
Locked