Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hellhammer

#4051 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hellhammer »

@danguba
izvadi vozacku, pocjepaj i baci je
mahalas505

#4052 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

hellhammer wrote:@danguba
Zasto? Pogotovo ako covjek zivi van BiH.

Sto se tice ovdje, prema vazecem ZOBS-u dozvoljeno je preticanje/obiljazenje s desne strane, tj. isto se i ne smatram obilazenjem/preticanjem gdje ima 2 i vise saobracajnih traka u istom smjeru. Za detaljnije pogledati clanove 66 i 39.
Last edited by mahalas505 on 20/03/2015 00:04, edited 1 time in total.
Danguba

#4053 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Danguba »

mislis na obe... :lol:

a ne rece zasto?
sparky

#4054 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

mahalas505 wrote:
Zasto? Pogotovo ako covjek zivi van BiH.

Sto se tice ovdje, prema vazecem ZOBS-u dozvoljeno je preticanje/obiljazenje s desne strane, tj. isto se i ne smatram obilazenjem/preticanjem gdje ima 2 i vise saobracajnih traka u istom smjeru. Za detaljnije pogledati clanove 66 i 39.
potpuno je isto i u austriji, sloveniji i hrvatskoj, osim ako znakom nije regulisano, a znak jos nisam vidio. :-D
Danguba

#4055 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Danguba »

Član 66.
(1) Na putu na kojem postoje najmanje dvije saobraćajne trake namijenjene za saobraćaj vozila u istom smjerui na kojoj su kolone vozila, vozač može napustiti traku na kojoj se nalazi samo radi skretanja ulijevo ili udesno,
ili radi parkiranja vozila.

(2) Na putevima i pod uvjetom iz stava (1) ovog člana, brže kretanje vozila na jednoj traci od kretanja na
drugoj traci ne smatra se preticanjem.
(3) Ne smatra se preticanjem ni prolaženje s desne strane vozila koje prema odredbi člana 39. stav (3) ovog
Zakona za svoje kretanje ne koristi saobraćajnu traku uz desnu ivicu kolovoza.
po ovome, preticanje i moze izvrsiti u srednjoj ili lijevoj traci(ako ih ima tri) a ako su dvije, onaj iz trake uz desnu ivicu kolovoza ne smije.
je li ja ovo dobro razumijem?
mahalas505

#4056 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

sparky wrote:potpuno je isto i u austriji, sloveniji i hrvatskoj, osim ako znakom nije regulisano, a znak jos nisam vidio. :-D
Nije isto, i ne treba ti znak da bi se to regulisalo. Jednostavno moras biti upoznat sa saobracajnim pravilima zemlje koju vozis,tj. svaka zemlja ima neku svoju verziju ZOBS-a.
sparky

#4057 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

procitaj jos jednom tu stavku 3. a onda jos dva puta stavku 2.
kuda mislis obici covjeka koji vozi uz desnu ivicu kolovoza? mozda preko livade?
sparky

#4058 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

mahalas505 wrote:
sparky wrote:potpuno je isto i u austriji, sloveniji i hrvatskoj, osim ako znakom nije regulisano, a znak jos nisam vidio. :-D
Nije isto, i ne treba ti znak da bi se to regulisalo. Jednostavno moras biti upoznat sa saobracajnim pravilima zemlje koju vozis,tj. svaka zemlja ima neku svoju verziju ZOBS-a.
govorim o cesti sa dvije ili vise traka, koja nije autoput. ako si nekad vozio dalje od granice Bosne i Hercegovine primjetio si isto. dakle, austrija, slovenija i hrvatska primjenjuju potpuno isto pravilo u vezi voznje na ulici sa vise traka koje idu u istom smijeru, osim ako horizontalnom ili vertikalnom signalizacijom nije uredjeno drugacije(primjer na ulazu u ljubljanu sa zapadne strane, moras pratiti znakove, jer te svaka traka vodi u drugom pravcu).
mahalas505

#4059 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Danguba wrote:
Član 66.
(1) Na putu na kojem postoje najmanje dvije saobraćajne trake namijenjene za saobraćaj vozila u istom smjerui na kojoj su kolone vozila, vozač može napustiti traku na kojoj se nalazi samo radi skretanja ulijevo ili udesno,
ili radi parkiranja vozila.

(2) Na putevima i pod uvjetom iz stava (1) ovog člana, brže kretanje vozila na jednoj traci od kretanja na
drugoj traci ne smatra se preticanjem.
(3) Ne smatra se preticanjem ni prolaženje s desne strane vozila koje prema odredbi člana 39. stav (3) ovog
po ovome, preticanje i moze izvrsiti u srednjoj ili lijevoj traci(ako ih ima tri) a ako su dvije, onaj iz trake uz desnu ivicu kolovoza ne smije.
je li ja ovo dobro razumijem?
Mislim da se ovaj prvi clan odnosi na to da ne smijes praviti "slalom" kad je u pitanju kolona vozila. A treci clan tretira preticanje sa desne strane, tj. vozila koje se ne krece desnom ivicom kolovoza. Naravno da je dozvoljeno preticanje iz kranje desne saobracajne trake, i to je tretirano drugim clanovima zakona.
Danguba

#4060 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Danguba »

sparky wrote:procitaj jos jednom tu stavku 3. a onda jos dva puta stavku 2.
kuda mislis obici covjeka koji vozi uz desnu ivicu kolovoza? mozda preko livade?
mozda je stvarno do mene ili sam umoran ali...

izbaci ovo NE pa procitaj.

to vozilo jedino ne moze preticati sa desne strane. tako ja razumjeh. da nema ono NE onda bi i oni mogli preticati sa desne strane.
mahalas505

#4061 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Danguba wrote:
sparky wrote:procitaj jos jednom tu stavku 3. a onda jos dva puta stavku 2.
mozda je stvarno do mene ili sam umoran ali...

izbaci ovo NE pa procitaj.

to vozilo jedino ne moze preticati sa desne strane. tako ja razumjeh. da nema ono NE onda bi i oni mogli preticati sa desne strane.
Pa ako odes na clan 39 stav 3, koji kaze da ukoliko postoji vise traka u gradu, mogu se i druge korisiti, s tim da se ne umetaju drugi ucesnici saobracaja. Znaci, vozilo koje hoces da preteknes sa desne strane se mora kreteti u nekoj od ostalih traka, tj. osim one koja je najbliza desnoj ivii kolovoza. Clan se odnosi na polozaj vozilo na cesti koje hoces da preteknes, a ne na polozaj tvog vozila.
sparky

#4062 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

Pokasno je :)
Skoncentrisao si se na pogresan dio. Misli se na vozilo koje ne koristi drsnu traku. Dakle ne smatra se preticanjem ni prolazenje(dakle ti prolazis pored nekoga) sa desne strane, ukoliko to vozilo ne koristi desnu traku po nekom clanu. Znaci moze voziti i lijevom i srednjom, a da ga prodjes sa desne strane.
mahalas505

#4063 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

sparky wrote:govorim o cesti sa dvije ili vise traka, koja nije autoput. ako si nekad vozio dalje od granice Bosne i Hercegovine primjetio si isto. dakle, austrija, slovenija i hrvatska primjenjuju potpuno isto pravilo u vezi voznje na ulici sa vise traka koje idu u istom smijeru, osim ako horizontalnom ili vertikalnom signalizacijom nije uredjeno drugacije(primjer na ulazu u ljubljanu sa zapadne strane, moras pratiti znakove, jer te svaka traka vodi u drugom pravcu).
Za Hrvatsku se slazem, zakon isto tretira kao kod nas, a za Austriju nesto i ne. Najbolje bi bilo da neko koje iz Austije pogleda u zakonu u vezi preticanja s desne strane.
sparky

#4064 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

mahalas505 wrote:
sparky wrote:govorim o cesti sa dvije ili vise traka, koja nije autoput. ako si nekad vozio dalje od granice Bosne i Hercegovine primjetio si isto. dakle, austrija, slovenija i hrvatska primjenjuju potpuno isto pravilo u vezi voznje na ulici sa vise traka koje idu u istom smijeru, osim ako horizontalnom ili vertikalnom signalizacijom nije uredjeno drugacije(primjer na ulazu u ljubljanu sa zapadne strane, moras pratiti znakove, jer te svaka traka vodi u drugom pravcu).
Za Hrvatsku se slazem, zakon isto tretira kao kod nas, a za Austriju nesto i ne. Najbolje bi bilo da neko koje iz Austije pogleda u zakonu u vezi preticanja s desne strane.
Svaki dan koristim jednu ulicu sa dvije trake u jednom smijeru. Bukvalno svaki dan najmanje dva puta (ka i nazad) i tako vec tri godine. Uvijek vozim lijevom trakom jer je desna puna rupa i sahtova, jedino kad neko pegla, obidjem ga desnom. Juce sam npr tako prosao pored policije. Osim te ulice ima ih jos, ali tom se vozim redovno. Villacherstrasse, Klagenfurt.
The BEN10

#4065 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by The BEN10 »

Razgovor mobitelom u toku vožnje je zabranjen. Ali, jel zabranjeno korištenje slikanje? Ako jeste, interesuje me kako je to recimo opasnije od pušenja i svega što dolazi uz to...
Unaprijed hvala upućenima na informaciji koju dostave.
muha_sa

#4066 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

The BEN10 wrote:Razgovor mobitelom u toku vožnje je zabranjen. Ali, jel zabranjeno korištenje slikanje? Ako jeste, interesuje me kako je to recimo opasnije od pušenja i svega što dolazi uz to...
svašta nešto je zabranjeno, al se malo ko pridržava :-) jedina vaspitna metoda je zvek po džepu, al............kurca graha što reko moj jaran Crni :lol:
maloprije gledam jednog--drži cigaru u ustima i bori se s volanom a jadnik ne zna šta ce prije :-)
shandrprcSA

#4067 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by shandrprcSA »

The BEN10 wrote:Razgovor mobitelom u toku vožnje je zabranjen. Ali, jel zabranjeno korištenje slikanje? Ako jeste, interesuje me kako je to recimo opasnije od pušenja i svega što dolazi uz to...
Za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju na javnom putu vozač ne smije koristiti mobilni telefon, osim u slučaju da je mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu.
ovdje kazu da jeste :D
The BEN10

#4068 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by The BEN10 »

shandrprcSA wrote:
Za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju na javnom putu vozač ne smije koristiti mobilni telefon, osim u slučaju da je mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu.
E super, hvala za početnu info. http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA
Pa da, baš tako: recimo, na mom telefonu je proizvođač ugradio aplikaciju namijenjenu korištenju telefona u autu. E sad, kako bi se tretiralo korištenje te aplikacije ako bi me policija zaustavila? Da li se to može podvesti pod: "mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu"?
Također - pitanje korištenja kamere. Ako već postoji klauzula koja dozvoljava upotrebu prilagođenog telefona, šta je sa kamerom, koja zahtijeva jedan jedini klik za upotrebu iste?

@goran - možeš li nam ti pomoći? :)
insomnia78

#4069 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

Zajebavas, poredis pusenje u autu sa koristenjem telefona za fotografisanje? :D

Francuzi su inace od skoro zabranili i upotrebu slusalica pa cak i one BT sluse u voznji
goran16v

#4070 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

The BEN10 wrote:
shandrprcSA wrote:
E super, hvala za početnu info. http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA
Pa da, baš tako: recimo, na mom telefonu je proizvođač ugradio aplikaciju namijenjenu korištenju telefona u autu. E sad, kako bi se tretiralo korištenje te aplikacije ako bi me policija zaustavila? Da li se to može podvesti pod: "mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu"?
Također - pitanje korištenja kamere. Ako već postoji klauzula koja dozvoljava upotrebu prilagođenog telefona, šta je sa kamerom, koja zahtijeva jedan jedini klik za upotrebu iste?

Zakon ne prati razvoj tehnologije i prakticno je pisan kad je telefon bio samo telefon, a ne multipraktik.
Zakon je jasno napisao "vozač ne smije koristiti mobilni telefon" i ako ce se dosljedno tumaciti slikanje ili snimanje mobilnim telefonom se takodjer smatra koristenjem mobilnog telefona i nije bitno da li ga koristis za razgovor ili slikanje.
U praksi vjerujem da ce te kazniti za svaku opciju koristenja telefona, bez obzira da li pricas, slikas,tipkas SMS, koristis Viber ili Skp, citas mail, podesavas navigaciju, play listu itd, koja podrazumjeva drzanje telefona u ruci. Ako tvoj aplikacija podrazumjeva da mozes pricati, a ne drzati tel. u ruci onda ne bi trebao imati problema.
insomnia78

#4071 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

I ja nekad znam otkucati poruku il nazvati u voznji a raelno je opasno
Pravo odvlaci paznju, posebno u gradskoj voznji
Ovdje su htjeli zabraniti i pusenje u voznji al, srecom, nije proslo
goran16v

#4072 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

insomnia78 wrote:I ja nekad znam otkucati poruku il nazvati u voznji a raelno je opasno
Pravo odvlaci paznju, posebno u gradskoj voznji
Ovdje su htjeli zabraniti i pusenje u voznji al, srecom, nije proslo
Sam razgovor kao razgovor ne odvlaci toliko paznju, na kraju krajeva svejedno je da li razgovaras na telefon ili sa saputnikom, ali ono sto je opasno je stalno koristenje ruke i skretanje pogleda prilikom tih stvari. Iz tog razloga je u HR zabranjena konzumacija jela i pica u toku voznje jer podrazumjeva, a pusenje valjda podrazumjeva koristenje perifrenog pogleda i povremeno koristenje ruke.
The BEN10

#4073 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by The BEN10 »

goran16v wrote:
The BEN10 wrote:E super, hvala za početnu info. http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA

Zakon ne prati razvoj tehnologije i prakticno je pisan kad je telefon bio samo telefon, a ne multipraktik.
Zakon je jasno napisao "vozač ne smije koristiti mobilni telefon" i ako ce se dosljedno tumaciti slikanje ili snimanje mobilnim telefonom se takodjer smatra koristenjem mobilnog telefona i nije bitno da li ga koristis za razgovor ili slikanje.
U praksi vjerujem da ce te kazniti za svaku opciju koristenja telefona, bez obzira da li pricas, slikas,tipkas SMS, koristis Viber ili Skp, citas mail, podesavas navigaciju, play listu itd, koja podrazumjeva drzanje telefona u ruci. Ako tvoj aplikacija podrazumjeva da mozes pricati, a ne drzati tel. u ruci onda ne bi trebao imati problema.
Gorane, hvala na iscrpnom objašnjenju.
Međutim, nisam baš zadovoljan - obično budeš detaljniji i precizniji. Naime, nisi komentarisao ovaj dio: "mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu" - šta bi to moglo biti? Velim ti, na mom telefonu proizvođač je instalirao aplikaciju koja kad se upali sve tipke postaju ogromne, baš namijenjene upotrebi u autu. :)
Hvala još jednom.
insomnia78

#4074 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

Misli se na upravljanje glasom dok je telefon u drzacu
hellhammer

#4075 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hellhammer »

mahalas505 wrote:
evo iz prve ruke, dosledno stoji ovako u zakonu, **u naseljenom mjestu, gdje postoji vise od jedne trake u jednom smjeru, vozac moze po slobodnoj volji da bira traku u kojoj ce da se vozi, osim ako ne postoji znak koji to zabranjuje** na mjestima ima znak gdje je traka rezervisana za bus i taxi, a tako je i u ceskoj, slovackoj, sloveniji, njemackoj, svicarskoj
Post Reply