Ima 11 mjeseci, nisam probala ovo sa mokrom krpom, nadam se da ce bar danas da se temperatura smiri.vanad wrote:kolika je beba?affidavit wrote:Kako snizavate visoku temeperaturu?
Beba od jucer ujutro ima visoku temperaturu, mjereno ispod pazuha oko 38, u uhu oko 39. Jucer ujutro dala Panadol sirup, odvela doktoru, ukljucen Amoksicilin. Jucer cijeli dan se setala izmedju 38-39 (pazuh), 39-40 uho, nakon dvije ture panadola (davala svaka 4 sata), dala sam lupocet cepic, ni on nije nesto puno popravio situaciju i sinoc kada je teperatura ispod pazuha pocela da se blizi 40, stavili pola cepica Voltarena. Jedini on je vratio temperaturu na normalno, ali u noci se opet povisila i dala dam Panadol, Jutros opet visoka. Ne znam sta da radim?
U medjuvremenu je tusiram i tako na kratko vracam temeraturu, ali me iskreno strah jos jedan dan ovako? Imate li neki prijedlog sta da radim?
pripazi da Panadol i Lupocet imaju istu supstancu pa da ne prekoracis dozu. Ako je upala u pitanju, antibiotik ce ti vrlo brzo poceti djelovati a slabo ces necim drugim temperaturu na duze vrijeme sniziti. Kad je ta vrsta temperature ja idem da svaka 4 sata dajem naizmjenicno Paracetamol - Ibuprofen. U medjuvremenu tusiram ili ako je bas visoka, zamotam u mokru krupu. Sretno!
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
-
affidavit
#4051 Re: Bebe - ALL ABOUT!
- DaffyDuck
#4052 Re: Bebe - ALL ABOUT!
To je to. Skoro da ne znam ni kog da ga nije uhvatilo isto. Na kraju sam i ja provela 15 dana u krevetu.affidavit wrote:Stara je 11 mjeseci, da, upravo tako radim, kada joj krene rasti temperatura a prethodno sam dala Panadol ili Lupocet onda je tusiram. To pomogne na kratko. Dr. kaze da joj je grlo malo crveno, uh, nadam se da ce ovo sto prije zavrsiti. Od jucer ujutro ni ja niti jedem niti spavam, bas me strah.DaffyDuck wrote:Kolika je beba? Kada skines temperaturu, pazi kada krene rasti (37.8-38)tusiraj je vodom od 35 stepeni, cijelo tijelo osim glave i lica, 10 minuta. Mom djetetu nikad nisu bili dobri sirupi, probaj sa paracetamol cepicima, brze djeluju.affidavit wrote:Kako snizavate visoku temeperaturu?
Beba od jucer ujutro ima visoku temperaturu, mjereno ispod pazuha oko 38, u uhu oko 39. Jucer ujutro dala Panadol sirup, odvela doktoru, ukljucen Amoksicilin. Jucer cijeli dan se setala izmedju 38-39 (pazuh), 39-40 uho, nakon dvije ture panadola (davala svaka 4 sata), dala sam lupocet cepic, ni on nije nesto puno popravio situaciju i sinoc kada je teperatura ispod pazuha pocela da se blizi 40, stavili pola cepica Voltarena. Jedini on je vratio temperaturu na normalno, ali u noci se opet povisila i dala dam Panadol, Jutros opet visoka. Ne znam sta da radim?
U medjuvremenu je tusiram i tako na kratko vracam temeraturu, ali me iskreno strah jos jedan dan ovako? Imate li neki prijedlog sta da radim?
Da nije ova viroza? I moj mali je bio bolestan, i imao je temperaturu 3 dana dok antibiotici nisu poceli djelovati.
Najbolje ti je ovo kao sto ti je @vanad rekla svaka 4 sata kombiniraj + tusiranje. Cim primjetis da je pocela rasti tusiraj. Bitno ti je da beba jede cim nema temperaturu i da pije tekucine.
I ne sikiraj se, izdrzite jos dan- dva i smirit ce se.
-
kolonaokolo
#4054 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Imam bebu od 6 i pol mjeseci i od rodjenja pije Hipp bio combiotik 1. Prije 15 dana smo presli na Hipp bio combiotik 2. Mojom greskom novu hranu nisam uvodila postepeno nego odjednom. Od tada ima tvrdu stolicu i po noci se budi jako cesto da jede i dosta je nemirna. Prije se budila jednom u 5 sati ujutro. Doktorica nam zbog tvrde stolice savjetovala da se vratimo na Hipp 1i to smo uradili. Opet po citavu noc spava mirno i budi se jednom. Sad sam citala da su adaptirana mlijeka jaca sto su veci broj. Nije mi onda jasno kako je jedinica drzi duze nego dvica!? I koliko vremena joj smijem ili trebam jos davati jedinicu?
- kadinica
#4055 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nema ti to nikakve veze. Ja bi ostala na 1. sve do prelaska na kravlje mlijeko.
Sve mjere su date orijentaciono, moja beba nikad ne popije koliko bi trebala po uzrastu. S obzirom da već jede čvrsu hranu, ne bi se brinula da je gladna, pogotovo ako je na vaganju sve ok.
Sve mjere su date orijentaciono, moja beba nikad ne popije koliko bi trebala po uzrastu. S obzirom da već jede čvrsu hranu, ne bi se brinula da je gladna, pogotovo ako je na vaganju sve ok.
-
kolonaokolo
#4056 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Na vaganju je ok, tezina malo pod gornjom granicom za njen uzrast, a visina iznad granice(8,4kg i 72 cm).... sestre su se malo cudile kad su mjerile, dr nista nije spomenula
-
funeral blues
#4057 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Do koliko sati najkasnije se bebi može dati večernji obrok, a da joj ne naškodi/da je ne optereti i sl.?
9 mjeseci, 3 čvrsta obroka dnevno+dojenje. Pred spavanje najčešće jede rižu. Već mjesecima se redovno budi tokom noći, kenjka dok ne dobije siku, doji par puta, pređe kod nas u krevet i onda malo mirnije spava.. navikla sam se već nekako na taj tempo ali zadnjih dana skroz kasno zaspi i to jedva, uz polusatno ninanje i siku
.
Nekako nam se čini da zbog večere još više ''poludi'', razbudi se, puna je energije, skače, igra se..čak i kad plače i kenjka ne može da zaspi. Ima li to ikakve veze jedno s drugim?
Jede oko 9. Nekad ranije bi zaspala odmah nakon toga, sad do 12-1 neće
.
9 mjeseci, 3 čvrsta obroka dnevno+dojenje. Pred spavanje najčešće jede rižu. Već mjesecima se redovno budi tokom noći, kenjka dok ne dobije siku, doji par puta, pređe kod nas u krevet i onda malo mirnije spava.. navikla sam se već nekako na taj tempo ali zadnjih dana skroz kasno zaspi i to jedva, uz polusatno ninanje i siku
Nekako nam se čini da zbog večere još više ''poludi'', razbudi se, puna je energije, skače, igra se..čak i kad plače i kenjka ne može da zaspi. Ima li to ikakve veze jedno s drugim?
Jede oko 9. Nekad ranije bi zaspala odmah nakon toga, sad do 12-1 neće
-
duboka_misao
#4058 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nije ti to do cvrste hrane tj rize kljucne rijeci su ninanje i sika, ustanovi raspored i ne mrdaj,daj veceru obuci pidjamu,moji npr pred spavanje piju kakao,otpjevaj pjesmicu ili pusti neki crtani koji ce biti signal za spavanje nakon sto ga odgleda spusti u krevet i ugasi svjetlo zaspace kad tada ali ce ustanoviti rutinu ako ce ti biti lakse lezi pored bebe mazi,daji dudu,ali nema price i paljenja svjetla,budi prava nemajka i izdrzi!
-
funeral blues
#4059 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Taj raspored nam je funkcionisao donedavno, sad po sat vremena uspavljujem, sve isto, al' džaba
Sve ide kako treba, već skoro zaspala i onda joj naumpadne da ustane i juri po kući, da se igra, k'o da je jutro. A ono 11 ili 12h.
Ako je pokušamo spriječiti, to vrišti, plače, izvija se dok je ne spustim
Užas..
Ako je ostavim samu u krevetiću, plakat će do besvijesti, nema prestajanja..
Biću ja nemajka, nije problem
samo da nešto hoće upaliti.. dosta je što po me noći iscrpljuje, sad ni zaspat' neće kako treba.
Ako je pokušamo spriječiti, to vrišti, plače, izvija se dok je ne spustim
Ako je ostavim samu u krevetiću, plakat će do besvijesti, nema prestajanja..
Biću ja nemajka, nije problem
-
affidavit
#4060 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moja beba ima 11 mjeseci i jos uvijek uzimamo Hipp Combiotic 1, ovo nam se pokazalo kao najbolje adaptirano mlijeko i planiram da ga koristimo sve dok ne pocne uzimati kravlje mlijeko. Takodjer smo imali problema sa varenjem, pa smo koristili i Aptamil, ali Hipp Combitic 1 se pokazao kao najbolje probavljiva hrana i hrana od koje beba najbolje napreduje. Ja sam isto tako brinula da li trebam preci na Hipp 2, ali sam na jednom forumu gdje su mame raspravljale o Hippu generalno, ne znam da li ti sad imam taj link, uglavnom ostajale na Hippu 1, kada je u pitanju Combiotic, sve dok dijete ne predje na kravlje mlijeko, upravo zbog lakse probavljivosti. Da, Hipp Combiotic 1 smo prestali koristiti u jednom periodu na prijedlog pedijatrice, jer je beba imala strasne grceve, ali Aptamil to nije promijenio, i prosli su sami od sebe, ocigledno razlog nije bila vrsta adaptiranog mlijeka.kolonaokolo wrote:Imam bebu od 6 i pol mjeseci i od rodjenja pije Hipp bio combiotik 1. Prije 15 dana smo presli na Hipp bio combiotik 2. Mojom greskom novu hranu nisam uvodila postepeno nego odjednom. Od tada ima tvrdu stolicu i po noci se budi jako cesto da jede i dosta je nemirna. Prije se budila jednom u 5 sati ujutro. Doktorica nam zbog tvrde stolice savjetovala da se vratimo na Hipp 1i to smo uradili. Opet po citavu noc spava mirno i budi se jednom. Sad sam citala da su adaptirana mlijeka jaca sto su veci broj. Nije mi onda jasno kako je jedinica drzi duze nego dvica!? I koliko vremena joj smijem ili trebam jos davati jedinicu?
- Magarece_godine
#4061 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jedno pitanje. Mislimo da naš mali (1 i po mjesec) ima grčeve ... Ima sve simptome, grči se na momente, crven je u licu, puno ispuštva vjetrove s bolnom grimasom ... I sada je to malo intenzivnije, više plače...ali čim mu je sisa u ustima on se smiri i ne plače ... strah nas da se ne prejeda, jer sve više bljucka ... ne plače sigurno od gladi, jer je stalno na sisi + dajemo mu dva puta dnevno i HIP ..Eh sad, da li su ovo grčevi, s obzirom da ga sisa smiri ? Ili je samo arsuz u pitanju 
-
dama_u_crnom
#4062 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Grcevi sigurno.. I moja je isto tako kad je imala grceve, smirivala je samo sisa i nosanjeMagarece_godine wrote:Jedno pitanje. Mislimo da naš mali (1 i po mjesec) ima grčeve ... Ima sve simptome, grči se na momente, crven je u licu, puno ispuštva vjetrove s bolnom grimasom ... I sada je to malo intenzivnije, više plače...ali čim mu je sisa u ustima on se smiri i ne plače ... strah nas da se ne prejeda, jer sve više bljucka ... ne plače sigurno od gladi, jer je stalno na sisi + dajemo mu dva puta dnevno i HIP ..Eh sad, da li su ovo grčevi, s obzirom da ga sisa smiri ? Ili je samo arsuz u pitanju
Bljuckanje je normalno, ona je isto stalno bljuckala..
masiraj mu stomak, kupi kapi espumisan cinimi se, daji mu pomalo caja od komoraca, a nek ga i mama pije, neka mama pazi sta jede, nek izbjegava namirnice koje nadimaju, stavljaj mu na stomacic zagrijanu pelenu.. valjda ce nesto bar malo pomoci..
iako to dok ne prodje samo od sebe nema neke velike pomoci..
-
dama_u_crnom
#4063 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Cime vi skidate mrlje s bebine odjece? Sto od hrane, sto kad se ukaki pa ako prodje na odjecu.. samo pranje ne pomaze, pokusavala sam s onim sapunom za mrlje al nista... Ima li neko rjesenje? 
- Mis mekinjas
#4064 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Uobrocite dijete na 3 sata. Ne preradi se hrana a slaze se nova koju ta pjenica od zeludca treba obraditi. Zato ima grceve. Svaki pedijatar ce vam to reci. Nosajte ga, pomazite kapima. Sab simplex 15 min prije jela.Magarece_godine wrote:Jedno pitanje. Mislimo da naš mali (1 i po mjesec) ima grčeve ... Ima sve simptome, grči se na momente, crven je u licu, puno ispuštva vjetrove s bolnom grimasom ... I sada je to malo intenzivnije, više plače...ali čim mu je sisa u ustima on se smiri i ne plače ... strah nas da se ne prejeda, jer sve više bljucka ... ne plače sigurno od gladi, jer je stalno na sisi + dajemo mu dva puta dnevno i HIP ..Eh sad, da li su ovo grčevi, s obzirom da ga sisa smiri ? Ili je samo arsuz u pitanju
- Mis mekinjas
#4065 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Sapun za pranje robe, onaj smedji. Pa na 95 robicu perem, i nemam mrlja od kakice i hrane.dama_u_crnom wrote:Cime vi skidate mrlje s bebine odjece? Sto od hrane, sto kad se ukaki pa ako prodje na odjecu.. samo pranje ne pomaze, pokusavala sam s onim sapunom za mrlje al nista... Ima li neko rjesenje?
Mrkva je neoperiva.
-
radenska
#4066 Re: Bebe - ALL ABOUT!
A zasto ne probate kravlje mlijeko i ranije. Moj sin je imao strasne probleme sa stolicom od adaptiranog mlijeka. Kad smo presli na kravlje mlijeko, za sedam dana se stolica potpuno regulisala, sad kaki tri puta dnevno
. Uveli smo sa osam mjeseci po jednu bocicu da vidimo kako ce prihvatiti, i od punih 9 samo kravlje i kupujemo.
-
sumirprimus
#4067 Re: Bebe - ALL ABOUT!
.
Last edited by sumirprimus on 21/04/2014 12:26, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#4068 Re: Bebe - ALL ABOUT!
jel ima samo grceve ili primjetis jos poneku neobicnu stvar?Magarece_godine wrote:Jedno pitanje. Mislimo da naš mali (1 i po mjesec) ima grčeve ... Ima sve simptome, grči se na momente, crven je u licu, puno ispuštva vjetrove s bolnom grimasom ... I sada je to malo intenzivnije, više plače...ali čim mu je sisa u ustima on se smiri i ne plače ... strah nas da se ne prejeda, jer sve više bljucka ... ne plače sigurno od gladi, jer je stalno na sisi + dajemo mu dva puta dnevno i HIP ..Eh sad, da li su ovo grčevi, s obzirom da ga sisa smiri ? Ili je samo arsuz u pitanju
- Magarece_godine
#4069 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pa ne znam šta je neobično. Sinoć i jutros smo mu davali Espumisan kapi, kao da je malo bolje, al još kenjka ...sumirprimus wrote:jel ima samo grceve ili primjetis jos poneku neobicnu stvar?Magarece_godine wrote:Jedno pitanje. Mislimo da naš mali (1 i po mjesec) ima grčeve ... Ima sve simptome, grči se na momente, crven je u licu, puno ispuštva vjetrove s bolnom grimasom ... I sada je to malo intenzivnije, više plače...ali čim mu je sisa u ustima on se smiri i ne plače ... strah nas da se ne prejeda, jer sve više bljucka ... ne plače sigurno od gladi, jer je stalno na sisi + dajemo mu dva puta dnevno i HIP ..Eh sad, da li su ovo grčevi, s obzirom da ga sisa smiri ? Ili je samo arsuz u pitanju
P.S. Pokušali smo mu davati obroke svaka tri sata, u nekom ritmu, međutim on može izdržati dva (po danu).. Noću je situacija bolja, probudi se dva-tri puta sisa 10-15 min i spavanje ...
- Mis mekinjas
#4070 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne zaboravite podrigivanje. Kad jede dignite ga na rame i nosajte koliko treba dok ne podrigne.
Kupite i BioGaia kapi, ujutro ih dajte.
Ma sve sto moze pomoci i cujete da pomaze probajte.
Mi smo 20 dana imali muku, i sve sam probala i uspjeli smo.
Kupite i BioGaia kapi, ujutro ih dajte.
Ma sve sto moze pomoci i cujete da pomaze probajte.
Mi smo 20 dana imali muku, i sve sam probala i uspjeli smo.
-
sumirprimus
-
safran
#4072 Re: Bebe - ALL ABOUT!
S obzirom da mu dajete i malo AD (Hipp Pre pretpostavljam) onda možete i ovo - kad prokuhavate vodu za mlijeko dodati 3-4 zrna kima koja, naravno, uklonite prije pripreme mlijeka. Nama je ovo pomagalo.Magarece_godine wrote:Pa ne znam šta je neobično. Sinoć i jutros smo mu davali Espumisan kapi, kao da je malo bolje, al još kenjka ...sumirprimus wrote:jel ima samo grceve ili primjetis jos poneku neobicnu stvar?Magarece_godine wrote:Jedno pitanje. Mislimo da naš mali (1 i po mjesec) ima grčeve ... Ima sve simptome, grči se na momente, crven je u licu, puno ispuštva vjetrove s bolnom grimasom ... I sada je to malo intenzivnije, više plače...ali čim mu je sisa u ustima on se smiri i ne plače ... strah nas da se ne prejeda, jer sve više bljucka ... ne plače sigurno od gladi, jer je stalno na sisi + dajemo mu dva puta dnevno i HIP ..Eh sad, da li su ovo grčevi, s obzirom da ga sisa smiri ? Ili je samo arsuz u pitanju
P.S. Pokušali smo mu davati obroke svaka tri sata, u nekom ritmu, međutim on može izdržati dva (po danu).. Noću je situacija bolja, probudi se dva-tri puta sisa 10-15 min i spavanje ...
I bitno je koji Hipp - 1 sadrži skrob koji također može biti odgovoran za grčeve. Inače - izdurat je i to - proći će.
-
kakavdanakneiskustvu
#4073 Re: Bebe - ALL ABOUT!
je li ko imao problema sa tjemenjačom?
-
mali_balon
#4074 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Imas Mustelu jest da je skup sampon ali je djelotvorankakavdanakneiskustvu wrote:je li ko imao problema sa tjemenjačom?
-
kakavdanakneiskustvu
#4075 Re: Bebe - ALL ABOUT!
mali_balon wrote:Imas Mustelu jest da je skup sampon ali je djelotvorankakavdanakneiskustvu wrote:je li ko imao problema sa tjemenjačom?
ok,hvala