Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#4051 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Da ne bude da se nije znalo, jer se spominjalo da fali škola u naselju gdje se pravi Sarajevo Tower, te da nema škole gdje je Nova Otoka i Veneto, i kako se već zove Butmirov projekt.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sabina- ... /170323046
Ministarstvo u "Prijedlozima" najavilo "vršenje procjene opravdanosti organizacije i postojanja" za sljedeće škole: Hasan Kaimija, Hasan Kikić, Saburina, Vrhbosna, Zaima Kolar, Silvije Strahimir Kranjčević, Četvrta osnovna škola, Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković, Velešićki heroji, Vladislav Skarić.
Najsmješnije mi je za Vladislav Skarić. Iznad škole nanizane tri ogromne zgrade, novogradnja.
zgiba

#4052 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by zgiba »

Haris.ba wrote:Da ne bude da se nije znalo, jer se spominjalo da fali škola u naselju gdje se pravi Sarajevo Tower, te da nema škole gdje je Nova Otoka i Veneto, i kako se već zove Butmirov projekt.

Ministarstvo u "Prijedlozima" najavilo "vršenje procjene opravdanosti organizacije i postojanja" za sljedeće škole: Hasan Kaimija, Hasan Kikić, Saburina, Vrhbosna, Zaima Kolar, Silvije Strahimir Kranjčević, Četvrta osnovna škola, Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković, Velešićki heroji, Vladislav Skarić.
Najsmješnije mi je za Vladislav Skarić. Iznad škole nanizane tri ogromne zgrade, novogradnja.
Mislim da su ti isti investitori jako zainteresovani za sklanjanje skole Vladislav Skaric, jer time dobijaju zgodan izlaz na ulicu Terezije (i mjesto za jos koju zgradu) :evil: :evil:
Gray

#4053 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Haris.ba wrote:Da ne bude da se nije znalo, jer se spominjalo da fali škola u naselju gdje se pravi Sarajevo Tower, te da nema škole gdje je Nova Otoka i Veneto, i kako se već zove Butmirov projekt.

Ima škola ni na 500 metara od Nove Otoke, Čengić Vila 1.
Haris.ba

#4054 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Gray wrote:Ima škola ni na 500 metara od Nove Otoke, Čengić Vila 1.
Koja može podnijeti nove učenike? Ujutro i poslijepodne kad tamo prođeš je ko fabrika.
Thorgerson

#4055 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:U Sarajevu (i Ilidži) je veći problem što više nisi siguran da sutra neće ispred prozora ti nići nova zgrada.

Mada, ljudi se i ne informišu. Ne gledaju urbanistički plan. Ne gledaju projekat. Davno sam pisao. VIše ljudi gledaju auto kad kupuju nego stan.

A te zgrade u Velešićima, to one u Muhameda ef. Pandže?

P.S.
Da ponovim, zna li iko šta kažu u Sarajevo tower, hoće li imati vode naveče?

P.P.S.
A gdje ne postoji rizik? Stan upisan u gruntu sutra se može desiti da ti oduzmu ako je bila neka zvrčka. Mada se to smanjilo sa notarima.
To je tacno. Mada regulacioni planovi su podlozni promjenama.

Ja bih savjetovao da se gledaju u tom smislu, da barem ne dozivis da ti nikne autoput pred nosom ili nesto sl. A jbg, kazem RP se mijenjaju.

Npr na Dobrinji su ljudi kupili stanove u zgradama gdje ce nekada u buducnosti prolaziti tramvaj. Te zgrade ce biti bukvalno 10-ak metara od tramvajske pruge. Tako stoji u RP. To su male dvije zgradice, izreklamirane kao oaza mira. Mislim to sada jeste tako, ali kad tramvaj tu prodje, to ce biti daleko od oaze mira.

Isto tako na toj lokaciji ljudi kupise stanove u gradi koja je izgradjena tik do planirane trase A transverzale. Valjda kontali ma kad ce taj put proci, boga pitaj, mozda nikada i nece. I hop napravise put za haman godinu i pol, ljudi dobise zgradu 3m od veoma prometne saobracajnice. Napravise im nekakvu podzidu pre haustorom, prvi sprat ostade u nivou ceste. Znaci od jedne super i mirne lokacije, za veoma kratko vrijeme ljudi dobise saobracaj ispred nosa i to kakav.
VladaFBiH

#4056 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Prije par sedmica sam gledao Efendića (skroz slučajno :pisnuo: ) na TV-u i kaže da mijenjaju regulacioni plan "Alipašin most" ili kako sad vole reći "Nova Otoka" i da će iza doma zdravlja Kumrovec biti škola a ne zgrade... kao i njemu se ne sviđa kako je ispalo naselje (a glasao da imaju onoliko spratova)
ranger

#4057 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ranger »

iza doma zdravlja kumrovac skola nece biti 100%.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4058 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

zašto ne prave vrtiće u sklopu zgrada?
mislim privatnici da pokrenu biznis
a vala mogu i škole :D
po stanovima :lol:
Haris.ba

#4059 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

ranger wrote:iza doma zdravlja kumrovac skola nece biti 100%.
I ja mislim. Haj što nema državne zemlje, tu su i temelji objekta vezanog za aferu "reket". Sve je ono privatno. Ali, eto - sve je moguće u ovoj državi.
Haris.ba

#4060 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Black swan wrote:zašto ne prave vrtiće u sklopu zgrada?
Imaju standardi koje vrtić mora zadovoljiti. Zato i jesu igraone po stanovima.

Napravljen je nedavno strašan privatni vrtić na Hrasnom brdu. CIjena je oko 700 KM mjesečno. Nema baš toliko klijentele. Naročito u naseljima gdje je luksuz stanarima kupiti garažno mjesto.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4061 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

luksuz mi je unajmiti garažu :D
johntra

#4062 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Haris.ba wrote:

Napravljen je nedavno strašan privatni vrtić na Hrasnom brdu. CIjena je oko 700 KM mjesečno. Nema baš toliko klijentele. Naročito u naseljima gdje je luksuz stanarima kupiti garažno mjesto.
Na Vracama je taj vrtić, cijena je 600 KM...kod šljake Željine, iznad Šandora..
Haris.ba

#4063 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

johntra wrote:
Haris.ba wrote:

Mislio sam da je ono Hrasno brdo. Uglavnom. Privatna osnovna škola je oko 2500-3000 godišnje. Vrtić 600 KM mjesečno. Moraš imati dobrano iznadprosječna primanja da ti nije bitno gdje je javna škola i vrtić.
ranger

#4064 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ranger »

Haris.ba wrote:
I ja mislim. Haj što nema državne zemlje, tu su i temelji objekta vezanog za aferu "reket". Sve je ono privatno. Ali, eto - sve je moguće u ovoj državi.
gradi se već zgrada, stambeno-poslovna
Gray

#4065 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

johntra wrote:
Haris.ba wrote:

590, iz prve ruke :D
VladaFBiH

#4066 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

ranger wrote:
Haris.ba wrote:
ja rekoh da sam čitao a ne da je tačno :) http://--- NO LINKS ---/clanak/Haris/43134 ... no-naselje
Gray

#4067 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

ranger wrote:
Haris.ba wrote:

Mislim da se ne gradi još, nisam vidio nikakve radove da se tamo dešavaju, a bio sam prošle sedmice. Ima plan da se gradi, ali nije još ništa krenulo ja mislim.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4068 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

U sustini nemas nikakvu garanciju da ti danas sutra pod prozorom nece niknuti nova zgrada.
Tomahawk11
Globalni moderator

#4069 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Nema tu nista elitno.
Prvi problem ce biti sa parkingom.
Odnos stambenih jedinica i garaza/parking mjesta je neproporcionalan.
Vec sad je haos guzva. Bice jos gore kad zavrse krilo s druge strane i tek pocetu zgradu.
Ona sto se presijava kod Kumrovca je posebna prica. Jednu traku zauzeli i parkiraju. Kad se sretnu dva vozila, pocinje natezanje ko ce se vratiti :-)
mayab

#4070 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mayab »

Da, haos je vec sada potpun, a vidio sam da se prodaju parking mjesta u garazi, e sada, koja je cijena i koliko će njih od te "elite" htjeti to platiti je veliko pitanje, tako da ocekujem standardni problem tajkunske gradnje stanova po Sarajevu :run:
Tomahawk11
Globalni moderator

#4071 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Cuo sam da je cijena 80KM/mjesec ili 50KM/mjesec, ali ako odmah platis za godinu dana.
Haris.ba

#4072 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Tomahawk11 wrote:Nema tu nista elitno.
Vec sad je haos guzva. Bice jos gore kad zavrse krilo s druge strane i tek pocetu zgradu.
Ona sto se presijava kod Kumrovca je posebna prica. Jednu traku zauzeli i parkiraju. Kad se sretnu dva vozila, pocinje natezanje ko ce se vratiti :-)
Kako problem sa parkingom? Koliko znam ima tačno parking mjesta koliko i stanova. Plus 10% na to.

Samo treba kupiti to parking mjesto. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#4073 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Haris.ba wrote:
Tomahawk11 wrote:Nema tu nista elitno.
Kako problem sa parkingom? Koliko znam ima tačno parking mjesta koliko i stanova. Plus 10% na to.

Samo treba kupiti to parking mjesto. :D
Mozda ako mislis na garaze, tj. parking mjesta.
Govorim o parkingu ispred zgrada.
Istina, tu su jos uvijek i radnici zaposleni na izgradnji, ali....
E sad, sto se tice kupovine, hmmm...u onoj prvoj garazi sam gledao prosle subote, bilo je stvarno dosta auta. Vidjecemo kakva ce biti praksa sa ostatkom.
A isto tako, pitanje je koliko je onih koji imaju vise od jednog auta.
I naravno, ko je sve (ne)spreman da plati to mjesto, sto kazes :D
gidra

#4074 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by gidra »

Ima li iko informaciju koliko je rentanje garažnog mjesta u zgradi "Moja Malta" na Dolac Malti??
Znam da je za kupovinu potrebno 20 milja KM....
Gray

#4075 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

mayab wrote:Da, haos je vec sada potpun, a vidio sam da se prodaju parking mjesta u garazi, e sada, koja je cijena i koliko će njih od te "elite" htjeti to platiti je veliko pitanje, tako da ocekujem standardni problem tajkunske gradnje stanova po Sarajevu :run:

Ja ne znam zašto svi govore sarkastično o eliti, nisu to nikakvi elitni stanovi, cijena od 2000 km/m2 je neka prosječna cijena, elita je gdje je kvadrat 4000, niko ne govori da je ovo elitno naselje, pustite investitore i marketing
Last edited by Gray on 24/03/2017 08:56, edited 1 time in total.
Post Reply