Haris.ba wrote:U Sarajevu (i Ilidži) je veći problem što više nisi siguran da sutra neće ispred prozora ti nići nova zgrada.
Mada, ljudi se i ne informišu. Ne gledaju urbanistički plan. Ne gledaju projekat. Davno sam pisao. VIše ljudi gledaju auto kad kupuju nego stan.
A te zgrade u Velešićima, to one u Muhameda ef. Pandže?
P.S.
Da ponovim, zna li iko šta kažu u Sarajevo tower, hoće li imati vode naveče?
P.P.S.
A gdje ne postoji rizik? Stan upisan u gruntu sutra se može desiti da ti oduzmu ako je bila neka zvrčka. Mada se to smanjilo sa notarima.
To je tacno. Mada regulacioni planovi su podlozni promjenama.
Ja bih savjetovao da se gledaju u tom smislu, da barem ne dozivis da ti nikne autoput pred nosom ili nesto sl. A jbg, kazem RP se mijenjaju.
Npr na Dobrinji su ljudi kupili stanove u zgradama gdje ce nekada u buducnosti prolaziti tramvaj. Te zgrade ce biti bukvalno 10-ak metara od tramvajske pruge. Tako stoji u RP. To su male dvije zgradice, izreklamirane kao oaza mira. Mislim to sada jeste tako, ali kad tramvaj tu prodje, to ce biti daleko od oaze mira.
Isto tako na toj lokaciji ljudi kupise stanove u gradi koja je izgradjena tik do planirane trase A transverzale. Valjda kontali ma kad ce taj put proci, boga pitaj, mozda nikada i nece. I hop napravise put za haman godinu i pol, ljudi dobise zgradu 3m od veoma prometne saobracajnice. Napravise im nekakvu podzidu pre haustorom, prvi sprat ostade u nivou ceste. Znaci od jedne super i mirne lokacije, za veoma kratko vrijeme ljudi dobise saobracaj ispred nosa i to kakav.