Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
karanana

#4051 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

malo je ovih 40 kilometara za neke pumpe i odmorista. eno ima petrol kod visokog pa zjapi prazan. ja kad sam god prosao nisam vidio vise od jednog auta. jednostavno jer onaj ko uleti na ovih 40 kilometara sigurno ima dovoljno goriva da ih predje i da onda eventualno naspe gorivo u sarajevu odnosno sa druge strane u zenici kada se ukljuci na m17.
Alfons Kauders

#4052 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:malo je ovih 40 kilometara za neke pumpe i odmorista. eno ima petrol kod visokog pa zjapi prazan. ja kad sam god prosao nisam vidio vise od jednog auta. jednostavno jer onaj ko uleti na ovih 40 kilometara sigurno ima dovoljno goriva da ih predje i da onda eventualno naspe gorivo u sarajevu odnosno sa druge strane u zenici kada se ukljuci na m17.
ok 40, al sta cemo kad bude 100? pa malo guzve na naplatnim kucicama, a mjehur puca? :D a tek ko ima malu djecu, jah meraka :D u slavoniji benzinske i odmorista su svakih 25-40 kilometara... 40km zvuci kao malo kad vozis 120, to je 20 minuta voznje, ali opet za djecu ili bolesne ljude to i nije bas malo... plus sto je dosta vise ako je prosjecna brzina manja radi magle, snijega itd

izmedju sarajeva i zenice trebali bi imati barem jedno odmoriste/benzinsku iz oba pravca... i radi sigurnosti i radi komfora... nije samo benzinska radi goriva, ako "pukne kvar" bolje je da se raja nekako dovuce do benzinske nego da ostanu na zaustavnoj traci, pa onda npr. tecnost za sajbu i slicne gluposti...

stvarno ne vidim sta je tu problem... necemo valjda napraviti sve, pa tek onda kontati gdje da se rade odmorista i benzinske
mikasa

#4053 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

tec wrote:
mikasa wrote:@tec,
Nedavno su JP Autoceste izdale smjernice za projektovanje autoputeva u FBiH.

Na osnovu cega, na osnovu kojeg dokumenta ste izdali smjernice za projektovanje?
Ko je ucestvovao u kreiranju tog dokumenta?
Da li ste ispostovali sve zakonaske procedure: rasprave, prijedloge...?
I na kraju : Da li je taj dokument zakonski obavezan za sve projektante koji rade za Autoceste?
Postavi to pitanje nekome ko radi u JP Autocestama http://www.jpautoceste.ba/vi-pitate-1.
Tebi sam postavio pitanje zato sto vecinu informacija o Autocestama, izgradnji, finansijama, rokovima.. citamo iz TVOJIH postova. Ako ne zelis da prokomentarises smjernice koje je potpisao Karic, onda nastavi postavljati fotografije o izgradnji.
fiko halimic

#4054 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fiko halimic »

aj ti tamo na zeljkovica.
mikasa

#4055 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

fiko halimic wrote:aj ti tamo na zeljkovica.
On mi je zakletva, ne mogu na njega... Vise mi se svidja potparol Autocesta
tec

#4056 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

mikasa wrote:
tec wrote: Postavi to pitanje nekome ko radi u JP Autocestama http://www.jpautoceste.ba/vi-pitate-1.
Tebi sam postavio pitanje zato sto vecinu informacija o Autocestama, izgradnji, finansijama, rokovima.. citamo iz TVOJIH postova. Ako ne zelis da prokomentarises smjernice koje je potpisao Karic, onda nastavi postavljati fotografije o izgradnji.
Informacije koje sam ja postavljao se mogu pronaći na internetu to što je tebi to teško je tvoj problem. Možda ti mogu preporučiti da promijeniš dilera ali teško ti mogu odgovoriti na tvoje halucinacije.
mikasa

#4057 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

Informacije koje sam ja postavljao se mogu pronaći na internetu to što je tebi to teško je tvoj problem.
Izvini, mislio sam da se razumijes u posao oko Autocesta kad ono ti copy-paste... Moja greska
Možda ti mogu preporučiti da promijeniš dilera ali teško ti mogu odgovoriti na tvoje halucinacije.
Decko, izgleda da te opasno dere kasni pubertet, smanji malo k.r..nje ...
tec

#4058 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

mikasa wrote:
Možda ti mogu preporučiti da promijeniš dilera ali teško ti mogu odgovoriti na tvoje halucinacije.
Decko, izgleda da te opasno dere kasni pubertet, smanji malo k.r..nje ...
:-) :shock: Opet si pogrešne tablete uzeo.
drug_profi

#4059 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

@tec
sticem dojam da ti je neko hakovao acc. Ne znam te kao takvog. Do sada si bio najkvalitetniji ucesnik na temi.
Haris033

#4060 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Stup, 19.01.2014. g.

Image

Image
6april

#4061 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 6april »

Neka mi neko objasni da li ce ici cesta kroz rajlovac po dvije trake u oba smjera, jer mi ovo nema logike da samo petlja bude sa dvije trake u oba smjera :| :?
holowey

#4062 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

6april wrote:Neka mi neko objasni da li ce ici cesta kroz rajlovac po dvije trake u oba smjera, jer mi ovo nema logike da samo petlja bude sa dvije trake u oba smjera :| :?
bilo bi fino, ali ima dosta objekata na trasi pa ce to cekati neka bolja vremena... a cini mi se da je spominjano da ce tamo negdje "kod drvosjece" biti kruzni tok sa odvajanjima za zaobilaznicu i rajlovac, tako nesto...
StupskaBitanga

#4063 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

Ne, Briješće-Rajlovac ostaje kako jeste i on se neće proširiti
Ovo na Stupu ide do aerodroma (u budućnosti) sa druge strane do Wise gdje će biti taj kružni tok koji će sada voditi na viadukt Briješće i na zaobilaznicu ka pravcu Mostar-Zenica
Haris033

#4064 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Od prije par dana počele su kružiti informacije kako se neće rušiti objekat "Dallas". Ima li neko konkretna saznanja?
StupskaBitanga

#4065 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

Da mi je to vidjeti kuda bi traka za Ilidžu išla jer stvarno nema gdje drugo nego preko Dalasa
Seyfo

#4066 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Može li mi neko reći kuda će se voziti od odvajanja sa glavne ceste (pretpostavljam na Stupskoj petlji) do najbližeg priključka na autoput (pretpostavljam petlja Butila)?

Hvala!

PS Ako je već bilo objašnjeno, unaprijed se izvinjavam (pratim temu redovno ali ipak je teško upratiti baš sve na 159 stranica)
Haris033

#4067 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Stupska petlja - Briješće (kružni tok) - Butila (petlja) - Jošanica - Zenica
Stupska petlja - Briješće (kružni tok) - Butila (petlja) - Vlakovo - Tarčin
Seyfo

#4068 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Haris033 wrote:Stupska petlja - Briješće (kružni tok) - Butila (petlja) - Jošanica - Zenica
Ok, hvala!
A hoće li biti 2 trake Stupska petlja - kružni tok Briješće ? I taj put Briješće-Butila, da li je ta trasa sasvim nova?
Haris033

#4069 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Seyfo wrote:A hoće li biti 2 trake Stupska petlja - kružni tok Briješće ? I taj put Briješće-Butila, da li je ta trasa sasvim nova?
Image

Sve će biti sa 2 trake, i DA, trasa (Lot 2 obilaznice) će biti sasvim nova! :izet:

Trebalo već biti gotovo, ali zapelo kod izvođača. AC raskinule ugovor. Tender za izbor novog izvođača radova će biti raspisan krajem marta. Kompletan završetak izgradnje petlje do Butila plainran do proljeća 2015. godine. :(
OldMayor

#4070 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Haris033 wrote:Od prije par dana počele su kružiti informacije kako se neće rušiti objekat "Dallas". Ima li neko konkretna saznanja?
Nema sanse da Dallas ostane.

Ja koliko znam radi se o privremenoj dozvoli. Sad druga je stvar sto pederacija ima zakon onaj po kojem se mora isplatiti i troskovi gradnje, bez obzira sto se nema dozvola. Ako se sjecam tako je nekako isao onaj novi zakon.

I nije mi jasno ko je uopste dopustio da Dallas ili ko vec ondje napravi objekat?! Pa prije 50 godina se znalo da ce ondje ici petlja i nadje se neki tokmak i to dopusti. Sad treba naci ko je to potpisao i nek on fino plati Dallasu i nek plati rusenje objekta.

Kakogod, zalosno. Sjecam se mostarskog kruznog, i zapadnog prilaza u Blazuju gdje su 2-3 covjeka kocili tako jedan vazan projekat pa sigurno dvije tri godine. Sramota.
OldMayor

#4071 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Seyfo wrote:
Haris033 wrote:Stupska petlja - Briješće (kružni tok) - Butila (petlja) - Jošanica - Zenica
Ok, hvala!
A hoće li biti 2 trake Stupska petlja - kružni tok Briješće ? I taj put Briješće-Butila, da li je ta trasa sasvim nova?
Hoce dvije trake u oba pravca, tj. 4.

Brijesce Butile nova trasa ja prakticno gotova, treba se jos napraviti vijadukt od 700m cija je izgradnja u toku, prekinuta zbog problema sa osijek kotekstom i hidrogradnjom. Taj vijadukt ide preko ovog kruznog u Brijescu i nastavlja se dalje prema gradu. Nekad u buducnosti bi to trebao biti gradski auotput koji bi isao duzinom drinske, kroz tunel ciglane i dalje...ali ne znam da li je to skroz otpisano ili je jos u planu.

Takodjer u Vlakovu ce biti isto petlja, sa koje se ide na Mostarsko raskrsce ili se nastavlja na auotput prema Tarcinu.

Kad bi se onda napao projekat ovog gradskog autoputa, Sarajevo bi bilo totalno rasterecno guzvi. Eh...pusti snovi. :D
Nasao sam jedno od praznih predizbornih obecanja. Zna li iko sad sta je sa ovim? Ima li ikakvih naznaka da se bilo sta napravi.
U toku izrada projekta za autoput Ciglane - Pofalici

U toku je izrada projekta sjevernog gradskog autoputa Ciglane - Pofali�i, a njegova izgradnja mo�e se o�ekivati ve� naredne godine, rekao je ju�e Adem Zolj, direktor Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

On tvrdi da �e autoput Ciglane - Pofali�i biti dio budu�e sarajevske zaobilaznice koja treba da bude izgra�ena do 2009. godine.

"Gradski autoput Ciglane - Pofali�i zapo�et je jo� 1984. godine, uo�i Olimpijade, ali zbog nedostatka novca njegova izgradnja je zaustavljena. Tad su ura�eni tuneli na Ciglanama i postavljeni stubovi za cestu prema Pofali�ima. Projektna dokumentacija iz tog doba je zastarjela i sad se radi nova", kazao je Zolj.

Istakao je da �e autoput i�i od Ulice Patriotske lige kroz tunele na Ciglanama preko postoje�ih stubova u naselju Vele�i�i i iznad �eljezni�ke stanice do raskrsnice ulica Humska i Drinska. "Tu bi trebalo da se nastavlja sa sarajevskom zaobilaznicom koja �e i�i od Brije��a do Boljakovog potoka, koju �e raditi Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH. Autoput Ciglane - Pofali�i bi�e dug 2,5 kilometra", rekao je Zolj.

Ka�e da je za cijeli projekat potrebno oko 100 miliona KM i da �e se zbog toga gradski autoput raditi u fazama.

"Projekat �e biti zavr�en do kraja godine. Sljede�e godine bi�e predstavljen Vladi Kantona Sarajevo i predlo�i�emo da se projekat radi fazno. Prvo bismo uradili jedan kolovoz sa dvije saobra�ajne trake, a poslije bi se radio i drugi kolovoz", naglasio je Zolj.

Napomenuo je da �e gradski autoput biti od velike va�nosti za Sarajevo , jer �e znatno rasteretiti saobra�aj na glavnoj gradskoj saobra�ajnici i br�e �e se i jednostavnije dolaziti do centra grada.
DoradO

#4072 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DoradO »

Haris033

#4073 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

OldMayor wrote:Brijesce Butile nova trasa ja prakticno gotova, treba se jos napraviti vijadukt od 700m cija je izgradnja u toku
ekapija.ba

Kako smo već pisali JP Ceste FBiH d.o.o. su raskinule ugovor za izvođenje radova na Sarajevskoj obilaznici, LOT 2 koji je bio sklopljen sa kompanijom Osijek-Koteks d.d. te će zbog toga doći do prekida radova na ovoj dionici, odnosno na vijaduktu Briješće.

Potvrdila je ovo za eKapija.ba Amela Vlajčić, PR Cesta Federacije. Ona također ističe da ne postoji prijelazno riješenje do izbora novog izvođača, te da je obustavljanje radova evidentno.

"Novi tender za izbor izvođača radova očekujemo do kraja novembra 2013, odnosno po pribavljanju neophodnih saglasnosti banaka – kreditora. Procedura izbora novog izvođača će trajati tri kalendarska mjeseca što znači da bi novi izvođač trebao biti odabran početkom marta 2014", kaže Vlajčićeva.

Ona navodi da glavni razlog raskida ugovora nije kašnjenje radova već nesolventnost izvođača i pokretanje predstečajnog postupka protiv istog.

Radove na ovoj dionici dodatno otežava i štrajk radnika Hidrogradnje, koji su na vijaduktu angažovani kao podizvođači radova.

Ugovor Hidrogradnje, kao nominiranog podizvođača, podrazumijeva iskop temelja, zaštitu temelja talpama, betoniranje stubova, izradu skele rasponske konstrukcije i betoniranje rasponske konstrukcije.

Inače, do sada je na vijaduktu Briješće urađeno 29 od 54 temelja, 28 od 54 stuba, izbetonirana su dva polja od 54 raspona i postavljena skela za još tri raspona duplog mosta, odnosno šest pojedinačnih raspona.

Podsjećamo, projekat Sarajevske obilaznice je, zbog specifičnosti radova u gradskom području, podijeljen u tri lota. LOT 1, dionica Jošanica – petlja Butila je završen i u toku je priprema za tehnički prijem radova.

Na LOT-u 2 (2A i 2B), dionica petlja Butila – Briješće – Stup, kao što smo rekli, radovi su u prekidu. No kako navode iz Cesta Federacije procentualno izvršenje radova je cca 35%.

Dok je LOT 3, dionica petlja Butila – Vlakovo – Mostarsko raskršće u fazi izvođenja, s tim da isti implementira JP Autoceste FBiH.

Iz Cesta nam kažu da će se tokom zimskih mjeseci raditi na novom tenderu i izboru najpovoljnijeg izvođača za završetak radova na LOT-u 2, kao i na potrebnim interventnim radovima na samom gradilištu te na provedbi tehničkog prijema za urađene radove na LOT-u 1.
Last edited by Haris033 on 21/01/2014 15:13, edited 3 times in total.
karanana

#4074 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

sta je ovo vako usko. mogu li ovdje dvije trake? valjda mogu. na nekim slikama mi se cini kao da je jedna traka, ali valjda fali asfalt.
holowey

#4075 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

karanana wrote:sta je ovo vako usko. mogu li ovdje dvije trake? valjda mogu. na nekim slikama mi se cini kao da je jedna traka, ali valjda fali asfalt.
pa vidi sirinu i uporedi je sa sirinom vozila koje vidis na slikama... vjerovatno te zbunjuje omjer visine i sirine pa ti vizuelno djeluje usko... nakon sto dodaju jos koji sloj, doci ce sve na svoje...
Post Reply