SDA-All about

Post Reply
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#4051 Re: SDA-All about

Post by -LIBERO- »

JoseMujica wrote:zar nije Bosmal Lepi Hare? a Bristol, BBI i SCC Princ?
Ma jok ba, samo imaju dobre plate ;-) :D
udrch

#4052 Re: SDA-All about

Post by udrch »

kojeime wrote:"Ti si pobrko velika i mala slova..normalno da griješiš, ali nema potrebe da se izvinjavaš.."

Ne, mala i velika slova su tamo gdje trebaju biti. Veliko za narod, malo za vjeroispovijest.
kad klikneš "citiraj" gore imaš razne opcije, jedna od njih je "Qoute", klikneš na nju i onda ovaj tekst koji ne pripada tebi tu kopiraj..izvan tog piši ono što ti želiš da pišeš..
ovako ne znam šta ja govorim, a šta ti..

a što se tiče ovoga što kažeš da nisi, vrati se još jednom pa pročitaj svoj post..
udrch

#4053 Re: SDA-All about

Post by udrch »

KatarinaKosaca wrote:
udrch wrote:to SDA nikad nije uradila..certifikat za Bošnjak se ne dobija od IZ ili SDA već od matere i oca..
to SDA preko svojih vijećnika , sitne i krupne buranije svakodnevno radi.... Tvrdim.
ja tvrdim da nemam taj cetifikat izdat od vijećnika..
imam ovaj od matere i oca..
udrch

#4054 Re: SDA-All about

Post by udrch »

-LIBERO- wrote:
JoseMujica wrote:zar nije Bosmal Lepi Hare? a Bristol, BBI i SCC Princ?
Ma jok ba, samo imaju dobre plate ;-) :D
s obzirom da nemate više šta reći odoh se pripremati za utakmicu..
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#4055 Re: SDA-All about

Post by KatarinaKosaca »

udrch wrote:ja tvrdim da nemam taj cetifikat izdat od vijećnika..
imam ovaj od matere i oca..
pa, bezbel da nemaš, ali se ponašaju kao da ih dijele.... O tome govorim.
kojeime

#4056 Re: SDA-All about

Post by kojeime »

"kad klikneš "citiraj" gore imaš razne opcije, jedna od njih je "Qoute", klikneš na nju i onda ovaj tekst koji ne pripada tebi tu kopiraj..izvan tog piši ono što ti želiš da pišeš..

a što se tiče ovoga što kažeš da nisi, vrati se još jednom pa pročitaj svoj post.."

Znam citirati, ali na ovom racunaru imam problem sa forumom.

Procitao, i kao sto sam rekao, sve je u redu. Ako IZ zeli da samo muslimani (vjernici) budu Bosnjaci (narod), onda je mogao ostati za narod ime iz bivse Jugoslavije, dakle Muslimani (narod), nije ga trebalo mijenjati.

A IZ ne moze davati potvrdu ko je koje narodnosti, IZ ne stvara i ne brise narode. Tako da IZ ne moze odredjivati ko je Bosnjak. A ni SDA.

Sve to napisah u prethodnom postu, zato ti i rekoh, mala i velika slova su OK.
udrch

#4057 Re: SDA-All about

Post by udrch »

kojeime wrote:"kad klikneš "citiraj" gore imaš razne opcije, jedna od njih je "Qoute", klikneš na nju i onda ovaj tekst koji ne pripada tebi tu kopiraj..izvan tog piši ono što ti želiš da pišeš..

a što se tiče ovoga što kažeš da nisi, vrati se još jednom pa pročitaj svoj post.."

Znam citirati, ali na ovom racunaru imam problem sa forumom.

Procitao, i kao sto sam rekao, sve je u redu. Ako IZ zeli da samo muslimani (vjernici) budu Bosnjaci (narod), onda je mogao ostati za narod ime iz bivse Jugoslavije, dakle Muslimani (narod), nije ga trebalo mijenjati.

A IZ ne moze davati potvrdu ko je koje narodnosti, IZ ne stvara i ne brise narode. Tako da IZ ne moze odredjivati ko je Bosnjak. A ni SDA.

Sve to napisah u prethodnom postu, zato ti i rekoh, mala i velika slova su OK.
normalno da jesi..pogledaj redoslijed kako sam ja napisao..
a ti si napisao sljedeće:
Meni je sve teze skontati zasto se jevreji i muslimani ne vole. Evo jos jedne stvari u kojoj su slicni. Ako grijesim izvinjavam se, ali mislio sam da jedini narod koji ne pravi razliku izmedju nacije i vjere su jevreji, to jeste da je to jedini narod koji ima vjeru koja je vjera samo tog naroda. A sada ispade da treba izjednaciti Bosnjake kao narod sa muslimanima kao vjerom. Pa da samo muslimani mogu biti Bosnjaci. Onda je mogao ostati naziv Muslimani za narod kako je bilo u bivsoj Jugoslaviji, nije se morao mijenjati u Bosnjaci.
Pitanje imena naroda nije nešto oko čega treba raspravljati, to je fakat, bez obzira hoće li ga svi prihvatiti ili neće..neki neće prihvatiti iz neznanja, neki jer im ne odgovara, ali to ne mijenja situaciju..
narod koji nije imao ime u bivšoj Jugi je bio moj narod, Bošnjaci..čak su i Albanci bili Albanci, a mi neopredjeljeni..pa je napravljen kompromis i mi postali Muslimani..ovo je najsmješniji potez u historiji jedne države i njenog diktatora..vjerovatno nam se i danas smiju..
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4058 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

a je napravljen kompromis i mi postali Muslimani..ovo je najsmješniji potez u historiji jedne države i njenog diktatora.
.

veoma je diskutabilno i neozbiljno tvrditi ovako nešto....da poznaješ političku historiju BiH i Bosanskih muslimana/Muslimana/Bošnjaka znao bi da se svemu osim muslimanskog prefiksa ,sa velikim M ili malim m ne bitno je, protivila IZ i ulemski krugovi. Jednostavno nije dozvoljavan identitetski otklon od tzv. islamskog kulturno-povijesnog kruga jer bi to značilo i gubitak intelektualnog i političkog monopola koji ulemski krugovi imaju nad jednim narodom već skoro 150 godina.

Štaviše kada je došla AU okupacija ulema se protivila učenju Bosanskog jezika u školama, odnosno tzv. reformiranim mektebima. :-) Čak su se u to doba borili protiv naziva Bošnjak!

Ovo što su partizani prihvatili naziv musliman i dodali mu veliko M je samo priznanje kontinuiteta ulemske identitetske politike, koju je na kraju i taj "diktator" priznao takvu kakva jeste.

Muslimani drugu Titu trebaju stope ljubiti jer su po prvi put, nakon odlaska AU postali, svoji na svome.
Last edited by JoseMujica on 12/10/2012 23:57, edited 1 time in total.
bogumila

#4059 Re: SDA-All about

Post by bogumila »

ja se slazem s ovim efendijom. sto je valjda i normalno buduci da sam iz sda :mrgreen:
:lol: :lol:
novi.dan.nova.nafaka

#4060 Re: SDA-All about

Post by novi.dan.nova.nafaka »

JoseMujica wrote:Muslimani drugu Titu trebaju stope ljubiti jer su po prvi put, nakon odlaska AU postali, svoji na svome.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... -direkcija
Nova državna tvorevina koja je nastala nakon završetka Prvog svjetskog rata jeste Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS). Iako je nova država potpisivanjem međunarodnih sporazuma preuzela obaveze, između ostalog, i garancije poštivanja vjerskih prava muslimana, preduzeto je niz mjera kojim su otuđivana brojna vakufska dobra i time je ekonomski slabljen vjerski i ekonomski položaj muslimana u novoj državi. Tako je Kraljevina SHS donijela «Mjere o Agrarnoj reformi», kojima je u periodu 1918. -1939. oduzeto oko četiri miliona dunuma vakufske zemlje (4 000 000 dunuma) i dvanaest i po miliona dunuma beglučke zemlje (12 500 000 dunuma zemlje), što ukupno iznosi šesnaest i po miliona zemlje (16 500 000 dunuma zemlje - što vakufske, što beglučke),

a izraženo u procentima, to bi bilo 27,6% ukupne površine BiH.

Moji su u toj reformi izgubili desetine duluma.

:oops:
zeleni walter

#4061 Re: SDA-All about

Post by zeleni walter »

Meni se stomak prevrce kad citam u novinama o onom ganuCi sta je radio i opet ga drze na mjestu ministra.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4062 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

o tome i ja govorim nafaka......takav odnos SHS prema Bosanskim muslimanima i njihova pozicija kusura između Srba i Hrvata, je na žalost i otjerala dio elite u okrilje ustaškog pokreta i bliskost nacizmu početkom WWII. Ali računaj da si imao istu poziciju kao i danas jedna stranka i jedna vjerska zajednica kao jedno tijelo.

Tito je nakon svega ovoga prepozitivan za politički status Muslimana u okvirima SFRJ, a da ne spominjem koliko je partizanski pokret značio za poziciju BiH u ovim, tada, novim političkim okvirima. Bez partizana danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine, a vjerovatno ni Bošnjaka. Jednostavno jedini period kada je politika odvojena od religije značio je politički i ekonomski progres, a svaki period kada su religija i politika bile neodvojive u praksi propadanje i pauperizaciju ovog naroda i što je najgore vodio je direktno pod nož.

Sad naravno ovdje ostaje jedan minus, po pitanju privatne i vakufske imovine i opće ideološke sposobnosti, ali ideologija tog sistema je bila takva i tu su svi jednako maštrafljeni, za razliku od otimačine u SHS koja je bila selektivna...jednom otimaš a drugom daješ
Control panel

#4063 Re: SDA-All about

Post by Control panel »

KatarinaKosaca wrote:Ako Kljujić bude gradonačelnik , hallaliću im pola krađa. Hallaliću im i princa u Predsjedništvu.
taj ljigo i najveci neradnik da bude gradonacenik to bi bila najveca fula i uvreda sarajlija.
osnivac HDZ-a, pa predsjednik republikanske stranke koji napsiti stranku i ode u predsjednistvo da bude savjetnik hadzeovom clanu predsjesnistva, pa ga nogom i predsjesdnistva nabio socijaldemokrata zeljko komsic, pa se bunio kako su hrvati time ugrozeni, pa je bivsi nacionalistia i republikanac presao u ''socijaldemokrate'' SDU i sada hoce da bude gradonacelnik.
neka hvala.
nekavalaitrebatako

#4064 Re: SDA-All about

Post by nekavalaitrebatako »

Control panel wrote:
KatarinaKosaca wrote:Ako Kljujić bude gradonačelnik , hallaliću im pola krađa. Hallaliću im i princa u Predsjedništvu.
taj ljigo i najveci neradnik da bude gradonacenik to bi bila najveca fula i uvreda sarajlija.
osnivac HDZ-a, pa predsjednik republikanske stranke koji napsiti stranku i ode u predsjednistvo da bude savjetnik hadzeovom clanu predsjesnistva, pa ga nogom i predsjesdnistva nabio socijaldemokrata zeljko komsic, pa se bunio kako su hrvati time ugrozeni, pa je bivsi nacionalistia i republikanac presao u ''socijaldemokrate'' SDU i sada hoce da bude gradonacelnik.
neka hvala.
Da. Nevjerovatno je kako ljudi glat zanemare nečiju, u najmanju ruku, problematičnu biografiju kada im to odgovara, a hvataju se za svako pogrešno parkiranje kad nekoga žele pokopati.
Čuj Kljuja gradonačelnik! Pa ljudi moji, ljudi moji...
Northstar

#4065 Re: SDA-All about

Post by Northstar »

nekavalaitrebatako wrote:
Control panel wrote:
neka hvala.
Da. Nevjerovatno je kako ljudi glat zanemare nečiju, u najmanju ruku, problematičnu biografiju kada im to odgovara, a hvataju se za svako pogrešno parkiranje kad nekoga žele pokopati.
Čuj Kljuja gradonačelnik! Pa ljudi moji, ljudi moji...
Potpisujem. Taj covjek nema nikakvih moralnih predispozicija da predstavlja grad. Sta fali Dzevadu Karahasanu.Covjek je kosmopolita a ovi su samo Bosnjaci, Srbi ili Hrvati.
Northstar

#4066 Re: SDA-All about

Post by Northstar »

kojeime wrote:"sasvim mi je OK da IZ sve one koji su se 1991. izjasnili kao Muslimani svrsta u Bošnjake"

Meni je sve teze skontati zasto se jevreji i muslimani ne vole. Evo jos jedne stvari u kojoj su slicni. Ako grijesim izvinjavam se, ali mislio sam da jedini narod koji ne pravi razliku izmedju nacije i vjere su jevreji, to jeste da je to jedini narod koji ima vjeru koja je vjera samo tog naroda. A sada ispade da treba izjednaciti Bosnjake kao narod sa muslimanima kao vjerom. Pa da samo muslimani mogu biti Bosnjaci. Onda je mogao ostati naziv Muslimani za narod kako je bilo u bivsoj Jugoslaviji, nije se morao mijenjati u Bosnjaci.

Opet, nije bitno da li se iko osim muslimana izjasnjava kao Bosnjaci. Nece IZ stvarati i brisati narode i nece IZ davati potvrde ko pripada kojem narodu. Posao IZ je da se brine o poslovima vjernika, ne naroda. Osim ako ima politicke pretenzije, a IZ u BIH ih nesumnjivo ima. Mislim da bi za buducnost i SDA i IZ trebalo prekinuti tu vezu, ostaviti IZ da se bavi vjerom, a SDA politikom, i da se ne koriste jedna drugom.
Odlicno.Najveci moguci promasaj je svesti Bosnjake na vjersku grupu.
Shahab

#4067 Re: SDA-All about

Post by Shahab »

Pristalice SDA ne treba da upadaju u euforiju i trijumfalizam. Situacija je izuzetno teška i kompliciirana i veoma brzo se može izgubiti podrška koju je SDA dobila na ovim izborima. Ukoliko ponovno budu reciklirali omražene, korumpirane i nesposobne kadrove iz prošlosti, a budu ignorisali desetke mladih intelektualaca koji su predstavljali stranku SDA na listama za ove izbore...nikakva Turska i Erdogan niti IVZ neće ih spasiti...Ovakav trijumfalan povratak SDA u Sarajevu treba zahvaliti više faktora, a najmanje Tihićevoj karizmi... nesumnjivo ukoliko stranku od omraženih kadrova ne preuzmu mladi intelektualci....loše im se piše...
zeleni walter

#4068 Re: SDA-All about

Post by zeleni walter »

Upravo tako. :thumbup:
starii

#4069 Re: SDA-All about

Post by starii »

Shahab wrote:Pristalice SDA ne treba da upadaju u euforiju i trijumfalizam. Situacija je izuzetno teška i kompliciirana i veoma brzo se može izgubiti podrška koju je SDA dobila na ovim izborima. Ukoliko ponovno budu reciklirali omražene, korumpirane i nesposobne kadrove iz prošlosti, a budu ignorisali desetke mladih intelektualaca koji su predstavljali stranku SDA na listama za ove izbore...nikakva Turska i Erdogan niti IVZ neće ih spasiti...Ovakav trijumfalan povratak SDA u Sarajevu treba zahvaliti više faktora, a najmanje Tihićevoj karizmi... nesumnjivo ukoliko stranku od omraženih kadrova ne preuzmu mladi intelektualci....loše im se piše...
Sve sto imamo je nevidljivo i nista,
visa sila SDA sa nama,
i kako opet nista. :D
KatarinaKosaca

#4070 Re: SDA-All about

Post by KatarinaKosaca »

Control panel wrote:taj ljigo i najveci neradnik da bude gradonacenik to bi bila najveca fula i uvreda sarajlija.
neka hvala.
O principima... trovan je radi istih. I odbio da bude Mate Boban i radi toga trovan. Malo mu ko može prigovoriti neprincipijelnost. Ako je osnivač HDZ u BIH (usput, nije , to je bio Davor Perinović, ali hajd :D ), pa šta? To je kao nešto zabranjeno iliegalno ili samo nešto što se tebi ne sviđa :D
Kad su ga trovali u Grudama, asli da neće nastaviti u HDZ... Onda traži mjesto pod suncem...
Za gradonačelinika i ne treba biti "radnik" tipa pekara koji ustaje rano i radi, radi.. Mora imati nešto što Alija Behmen, nikad nije imao. Kljujić je zaslužniji za ovaj grad, nego većina novopečenih sarajlija koji 1996 dođoše iz izbejglištva iz Minhena :cry:
Ali, nije tema Kljujić... Dakle, hallalim SDA-u, ako bude gradonačelnik, jer znam da svi koji nemamo amneziju, a pri tom nismo ni dezertirali kad je trebalo ćemo biti zadovoljni tim izborom :D
zeleni walter

#4071 Re: SDA-All about

Post by zeleni walter »

Tokom izbora na hiljade mladih ljudi intelektualaca, demobilisanih boraca i zlatnih ljiljana mjesecima se bore i donesu pobjedu SDA za samo par ljudi u vrhu, koji nakon svakih izbora zatvore svoja vrata ispred nosa istim ovim ljudima. Njih par u vrhu postavljaju za lovu dijasporce koji su kupili diplome a onaj ganCi na sve strane zapošljava svoje ljubavnice, dok borci umiru od gladi i rove po kontejnerima. :x :x :x :x :x :x :x :x
convict

#4072 Re: SDA-All about

Post by convict »

KatarinaKosaca wrote:
Control panel wrote:taj ljigo i najveci neradnik da bude gradonacenik to bi bila najveca fula i uvreda sarajlija.
neka hvala.
O principima... trovan je radi istih. I odbio da bude Mate Boban i radi toga trovan. Malo mu ko može prigovoriti neprincipijelnost. Ako je osnivač HDZ u BIH (usput, nije , to je bio Davor Perinović, ali hajd :D ), pa šta? To je kao nešto zabranjeno iliegalno ili samo nešto što se tebi ne sviđa :D
Kad su ga trovali u Grudama, asli da neće nastaviti u HDZ... Onda traži mjesto pod suncem...
Za gradonačelinika i ne treba biti "radnik" tipa pekara koji ustaje rano i radi, radi.. Mora imati nešto što Alija Behmen, nikad nije imao. Kljujić je zaslužniji za ovaj grad, nego većina novopečenih sarajlija koji 1996 dođoše iz izbejglištva iz Minhena :cry:
Ali, nije tema Kljujić... Dakle, hallalim SDA-u, ako bude gradonačelnik, jer znam da svi koji nemamo amneziju, a pri tom nismo ni dezertirali kad je trebalo ćemo biti zadovoljni tim izborom :D
Zašto bi bilo šta halalila SDAu? Ako postave Kljuića, to neće biti zato što ga cijene, nego isključivo da bi zadržali SDU na svojoj strani. Gradonačelnik je svakako protokolarna funkcija. Ko god to bio neće moći popraviti štetu koju SDA kadar pravi već 2 decenije.
KatarinaKosaca

#4073 Re: SDA-All about

Post by KatarinaKosaca »

convict wrote:Zašto bi bilo šta halalila SDAu? Ako postave Kljuića, to neće biti zato što ga cijene, nego isključivo da bi zadržali SDU na svojoj strani. Gradonačelnik je svakako protokolarna funkcija. Ko god to bio neće moći popraviti štetu koju SDA kadar pravi već 2 decenije.
Što se štete tiče, većih štetočina od reketara nema . Sraća pa nisu oni 20 godina vladali. Što se tiče "zadržavanja SDU na svojoj strani" smatrala bih to mudrim političkim potezom :wink:
Innovation

#4074 Re: SDA-All about

Post by Innovation »

KatarinaKosaca wrote:O principima... trovan je radi istih. I odbio da bude Mate Boban i radi toga trovan. Malo mu ko može prigovoriti neprincipijelnost. Ako je osnivač HDZ u BIH (usput, nije , to je bio Davor Perinović, ali hajd :D ), pa šta? To je kao nešto zabranjeno iliegalno ili samo nešto što se tebi ne sviđa :D
U potpunosti se slazem s Vama i dobro se sjecam afere trovanja, samo zato sto je podrzavao cjelovitu BiH. :thumbup:
drug profi

#4075 Re: SDA-All about

Post by drug profi »

akhm, kakva je referenca sto je neko prezivio trovanje i sto je pristalica cjelovite BiH, za mjesto gradonacelnika?
Moze li nekad neko pokazati makar da mu je stalo da odabere nakvalitetniji izbor.
Uostalom sta je funkcija gradonacelnika? Protokolarna, ili ima i neke ovlasti?
Post Reply