SDP
- quasar
#4051 Re: SDP
da kazem i ja da se sa @stocharom slazem ovaj put.
Bio bih jako razocaran, ali posto znam da je politika kurva, nece me previse iznenaditi ni kurvanje SDP-a.
Male su sanse da bude neke fajde za drzavu i narod od tih perverznih koalicija, ali nikad se ne zna.
Bio bih jako razocaran, ali posto znam da je politika kurva, nece me previse iznenaditi ni kurvanje SDP-a.
Male su sanse da bude neke fajde za drzavu i narod od tih perverznih koalicija, ali nikad se ne zna.
- ultima_palabra
#4052 Re: SDP
Nema ništa od toga po mom mišljenju... malo pritiska na SDA da budu kooperativniji, i na Tihića da agresivnije počisti stranku.
Svako zna da je SDP-SDA brak iz nužde... jedino njime se uspostavlja dovoljno jaka protivteža herceg-srpskom savezu.
Svako zna da je SDP-SDA brak iz nužde... jedino njime se uspostavlja dovoljno jaka protivteža herceg-srpskom savezu.
-
pemanapemani
#4053 Re: SDP
Trebat će taj "brak" objasniti glasačima na izborima 2014. Protivteža fašistima se uspostavlja radom, striktnim provođenjem zakona, razvojem ekonomije itd.ultima_palabra wrote:Nema ništa od toga po mom mišljenju... malo pritiska na SDA da budu kooperativniji, i na Tihića da agresivnije počisti stranku.
- Skijaš
#4054 Re: SDP
Manje emocija kolega, manje emocija. SDA je dio nacionalističkog kola, ako ne aktivno a ono bar pasivno, i ako bi SDA da izbaci SDP iz igre i da se vratimo na staro stanje, toj stranci treba poslati jasnu poruku da se bez njih može. Nisam za to da se raskida koaliciju sa SDA, ali tu opciju treba držati otvorenom. Tihić nije nezamjenjiv, Izetbegović nije nezamjenjiv i to treba da se jasno zna. A ako oni pokušaju izvuči guzicu i izjednačiti SDP i SNSD kao krivce za neformiranje državne vlasti, onda ih treba napenaliti i ubaciti Radončića. Ma koliko to tebi i meni teško padalo. Jebi ga, rat je.stochar wrote:ako SDA zajebu koalirajuci s Fahrom, onda su nam duplu klanfu svima zabili
-
Murisno1
#4055 Re: SDP
Ljudi ba, ko god da dođe, biće sranja. Korupcije neće nestat, nesposobnih neće nestat, nezaposlenost neće nestat ... Naša očekivanja sa politikom su kao u sportu.
SDP je kao malko kulturan stariji, ali malko i arogantan čojčić. Ljuti se na svakog ko misli da ima nešto pametnije za reći od njega. Posto je glavni u selu i drago mu do nebesa, ali kulira, jer tako treba, da ne bi primjetili ...
SDA je onaj uhodani starosjedioc koji je skonto da nije više stabilno u selu kako je bilo pa se sad pravi pametan, voda ovog SDPa po selu i upoznaje sa svima, ponaša se kao domaćin. Ovaj SDP kulira, kao on je sad faca, a drago mu u duši jer je vazda htio osjetit malo te čiste narodske popularnosti.
SBB je mladi energični i ambiciozni momčić kojem se želudac vrti gledajući ovog SDA lika. Zna take likove jer je radio s njima, a s obzirom da je biznismen koristi sve povoljne informacije kao korist i zna jasno šta hoće. Skonto je kako stvari idu u biznisu i misli da bi tako isto išlo i u vođenju sela.
SDP pored SDA izgleda jako pametno. Uglavnom zbog (ne)pameti SDA. SBB bi oteo malko publike i SDP ne bi izgledo baš tako pametan u tom partnerstvu. Hmm...
Pitanje je jel bolje izgledat pametniji pa se nadat da su simpatizeri SDPa budale koje to neće kad tad skontat ili je bolje oprezno sklopit partnerstvo u kojem bi se fakat moralo radit ako se želi nešto konkretno, jer ako se ne bude radilo neko će, dal SDP il SBB, to iskoristit pred nove izbore u selu ...
SDP je kao malko kulturan stariji, ali malko i arogantan čojčić. Ljuti se na svakog ko misli da ima nešto pametnije za reći od njega. Posto je glavni u selu i drago mu do nebesa, ali kulira, jer tako treba, da ne bi primjetili ...
SDA je onaj uhodani starosjedioc koji je skonto da nije više stabilno u selu kako je bilo pa se sad pravi pametan, voda ovog SDPa po selu i upoznaje sa svima, ponaša se kao domaćin. Ovaj SDP kulira, kao on je sad faca, a drago mu u duši jer je vazda htio osjetit malo te čiste narodske popularnosti.
SBB je mladi energični i ambiciozni momčić kojem se želudac vrti gledajući ovog SDA lika. Zna take likove jer je radio s njima, a s obzirom da je biznismen koristi sve povoljne informacije kao korist i zna jasno šta hoće. Skonto je kako stvari idu u biznisu i misli da bi tako isto išlo i u vođenju sela.
SDP pored SDA izgleda jako pametno. Uglavnom zbog (ne)pameti SDA. SBB bi oteo malko publike i SDP ne bi izgledo baš tako pametan u tom partnerstvu. Hmm...
Pitanje je jel bolje izgledat pametniji pa se nadat da su simpatizeri SDPa budale koje to neće kad tad skontat ili je bolje oprezno sklopit partnerstvo u kojem bi se fakat moralo radit ako se želi nešto konkretno, jer ako se ne bude radilo neko će, dal SDP il SBB, to iskoristit pred nove izbore u selu ...
- Boom71
#4056 Re: SDP
moguce je da sdp samo pokusava jace da zauzda sda,ali sam sklon mislju da se ipak radi na ozbiljnijem planu.
nisam siguran da je ovolika medijska kampanja protiv sda,napadanje na tihica i razvaljivanje bakira i. iskljucivo u sluzbi prepadanja i stavljanja pod jacu kontrolu koalicionog patnera.
ovo sta radi fahrudin r. je klasicni pokusaj unistavanja jedne partije i njenih istaknutih clanova.
licno nemam nista protiv moguce zamjene koalicionih partnera.fahrudin r. se razgalamio i treba mu dati sansu,a i odgovornost.ne vjerujem da moze napraviti neku vecu stetu,a mozda se i desi neko cudo.u svakom slucaju bi znali imamo li ozbiljnu partiju ili je sbb samo jos jedan smjesni projekat smjesnog biznismena.
znaci,ako ce sbb biti bolji i produktivniji partner sdp-u zasto ne probati i tu varijantu?!
PS:ne mogu vjerovati sta sam napisao
...mora da je atmosfera zagadjena.
nisam siguran da je ovolika medijska kampanja protiv sda,napadanje na tihica i razvaljivanje bakira i. iskljucivo u sluzbi prepadanja i stavljanja pod jacu kontrolu koalicionog patnera.
ovo sta radi fahrudin r. je klasicni pokusaj unistavanja jedne partije i njenih istaknutih clanova.
licno nemam nista protiv moguce zamjene koalicionih partnera.fahrudin r. se razgalamio i treba mu dati sansu,a i odgovornost.ne vjerujem da moze napraviti neku vecu stetu,a mozda se i desi neko cudo.u svakom slucaju bi znali imamo li ozbiljnu partiju ili je sbb samo jos jedan smjesni projekat smjesnog biznismena.
znaci,ako ce sbb biti bolji i produktivniji partner sdp-u zasto ne probati i tu varijantu?!
PS:ne mogu vjerovati sta sam napisao
-
Murisno1
#4057 Re: SDP
Cuj smjesnog biznismena?Boom71 wrote:moguce je da sdp samo pokusava jace da zauzda sda,ali sam sklon mislju da se ipak radi na ozbiljnijem planu.
PS:ne mogu vjerovati sta sam napisao...mora da je atmosfera zagadjena.
Mislim, možeš lika ne voljet al zar je baš bosanac uvijek toliko uvjeren da se biznis jednostavno ne može napraviti na legalan način
- CaCO3
#4058 Re: SDP
Nema ova koalicija ni realnu sansu jer se sa SBBBiH ne moze napraviti koalicija na svim nivoima jer su previse slabi, tu bi se morao onda ubaciti jos neko, a taj neko moze jedino biti SBiH koja nece u vlast pogotovo sa Radoncicem, plus sto onda nikad ne bi dobili vlast na drzavnom nivou.
To je realno jedino u slucaju vanrednih izbora za sve nivoe i da Radoncic dobije mandat umjesto Izetbegovica.
U svakom drugom slucaju ovo je obicno discipliniranje SDA u kojoj je stanje katastrofa i vecina clanstva je nezadovoljna pozicijom da su sada obicni drzaci svijece a u pojedinim kantonima su imali i apsolutnu vlast.
To je realno jedino u slucaju vanrednih izbora za sve nivoe i da Radoncic dobije mandat umjesto Izetbegovica.
U svakom drugom slucaju ovo je obicno discipliniranje SDA u kojoj je stanje katastrofa i vecina clanstva je nezadovoljna pozicijom da su sada obicni drzaci svijece a u pojedinim kantonima su imali i apsolutnu vlast.
- ultima_palabra
#4059 Re: SDP
Ma svakako bi napravio biznis da nije dobio početni kapital i zagarantovano tržište (pretplata u svakoj državnoj instituciji) od države. Pa onda 22 miliona od Razvojne banke na lijepe oči (čitaj revizija kod Džaferovića)...Murisno1 wrote:Cuj smjesnog biznismena?Boom71 wrote:moguce je da sdp samo pokusava jace da zauzda sda,ali sam sklon mislju da se ipak radi na ozbiljnijem planu.
PS:ne mogu vjerovati sta sam napisao...mora da je atmosfera zagadjena.
Mislim, možeš lika ne voljet al zar je baš bosanac uvijek toliko uvjeren da se biznis jednostavno ne može napraviti na legalan način
Bez obzira na to, skidam mu kapu ako opstane 5 godina u pravim tržišnim uslovima... tek godinu radi tako, a već diše na škrge
-
Murisno1
#4060 Re: SDP
Bi da ne kažem kako. Viđo sam ja takve kojima su otvorili sva vrata pa se usmrde na mjestu. Drugo, frajer je došo u Bosnu ko bogat čovjek, štaviše, kao vrlo bogat čovjek. Razumijem da je teško odpalamudit jednu spiku koja se sprovodi godinama kako je dotični s kesom došo u sa. Ali fakat je ostarjelo to ...ultima_palabra wrote: Ma svakako bi napravio biznis da nije dobio početni kapital i zagarantovano tržište (pretplata u svakoj državnoj instituciji) od države. Pa onda 22 miliona od Razvojne banke na lijepe oči (čitaj revizija kod Džaferovića)...
Bez obzira na to, skidam mu kapu ako opstane 5 godina u pravim tržišnim uslovima... tek godinu radi tako, a već diše na škrge
Druga stvar, o njegovom biznisu raspravljaju ljudi koji veze s biznisom nemaju, il su nerealizovani ili nikad nisu ni pokušali u tom polju. Klasika bosanska. Za masu stvari ljudi traže neke dokaze ovdje kada se ističe neka regularnost SDPa ili drugih. Kod Fahre je, haman što je parali, svaka optužba lakopovjerljiva ...
A najžešća mi je ova - svako bi napravio biznis da ima to, to, to i to
- ultima_palabra
#4061 Re: SDP
Talenat je napisati tri pasusa, a ne reći ništaMurisno1 wrote:Bi da ne kažem kako. Viđo sam ja takve kojima su otvorili sva vrata pa se usmrde na mjestu. Drugo, frajer je došo u Bosnu ko bogat čovjek, štaviše, kao vrlo bogat čovjek. Razumijem da je teško odpalamudit jednu spiku koja se sprovodi godinama kako je dotični s kesom došo u sa. Ali fakat je ostarjelo to ...ultima_palabra wrote: Ma svakako bi napravio biznis da nije dobio početni kapital i zagarantovano tržište (pretplata u svakoj državnoj instituciji) od države. Pa onda 22 miliona od Razvojne banke na lijepe oči (čitaj revizija kod Džaferovića)...
Druga stvar, o njegovom biznisu raspravljaju ljudi koji veze s biznisom nemaju, il su nerealizovani ili nikad nisu ni pokušali u tom polju. Klasika bosanska. Za masu stvari ljudi traže neke dokaze ovdje kada se ističe neka regularnost SDPa ili drugih. Kod Fahre je, haman što je parali, svaka optužba lakopovjerljiva ...
A najžešća mi je ova - svako bi napravio biznis da ima to, to, to i to
Ja sam prokomentarisao tvoj post i rekao stvari koje su opštepoznate... ti ode negdje u širinu.
-
Murisno1
#4062 Re: SDP
Šta je sve opštepoznato moj tiultima_palabra wrote:Talenat je napisati tri pasusa, a ne reći ništaMurisno1 wrote:Bi da ne kažem kako. Viđo sam ja takve kojima su otvorili sva vrata pa se usmrde na mjestu. Drugo, frajer je došo u Bosnu ko bogat čovjek, štaviše, kao vrlo bogat čovjek. Razumijem da je teško odpalamudit jednu spiku koja se sprovodi godinama kako je dotični s kesom došo u sa. Ali fakat je ostarjelo to ...ultima_palabra wrote: Ma svakako bi napravio biznis da nije dobio početni kapital i zagarantovano tržište (pretplata u svakoj državnoj instituciji) od države. Pa onda 22 miliona od Razvojne banke na lijepe oči (čitaj revizija kod Džaferovića)...
A najžešća mi je ova - svako bi napravio biznis da ima to, to, to i to![]()
Ja sam prokomentarisao tvoj post i rekao stvari koje su opštepoznate... ti ode negdje u širinu.
Lik je dokazani poduzentik. Došo u BiH pun ko brod za tadašnji vakat. Sve ostalo što o njemu znamo znamo iz narodnih predaja. Eh, svi mi iz tih predaja čopnemo što nam godi ...
- stochar
#4063 Re: SDP

DRŽAVA ZA FAHRUDINA!
- ultima_palabra
#4064 Re: SDP
Imal to negdje crno na bijelo? Odakle pare svršenom srednjoškolcu likovne škole i dopisniku jednog sedmičnika u socijalističkoj zemlji. Na početku rata pare su imali samo šverceri, djeca komunističkih funkcionera i dijasporci... on koliko znam nije bio nijedno od toga.Murisno1 wrote:Došo u BiH pun ko brod za tadašnji vakat.
Nikad se nije ni trudio da porekne da mu je SDA dala početni kapital.
- quasar
#4065 Re: SDP
Moze li prvo donijeti potvrdu da nije ni jednom izvodjacu radova ostao duzan ni za jednu zgradu koju je do sad pravio?stochar wrote:
DRŽAVA ZA FAHRUDINA!
Pa da onda govorimo o uspjehu i slicnim stvarima.
-
Murisno1
#4066 Re: SDP
Kome je sve SDA davala pare, odnosno u šta je sve investirala, to zvijezde znaju. Nije to bilo, evo ti i idi se igraj s parama. Što će imat crno na bijelo. Imaš li ti crno na bijelo za sebe? Čojk je u medijima od 15te godine života i zna taj poso. Da je biznismen tog tipa na koji ti misliš imo bi rudnike, fabrike, pekare, klubove...ultima_palabra wrote:Imal to negdje crno na bijelo? Odakle pare svršenom srednjoškolcu likovne škole i dopisniku jednog sedmičnika u socijalističkoj zemlji. Na početku rata pare su imali samo šverceri, djeca komunističkih funkcionera i dijasporci... on koliko znam nije bio nijedno od toga.Murisno1 wrote:Došo u BiH pun ko brod za tadašnji vakat.
Jbg, jedino konkretno crno na bijelo imamo za aferu reket pa to tretiraju ko priviđenje djevice Marije u Međugorju.
Frajer je došo s parama u Bosnu, pokreno firmu i počeo radit. Ko je sve tražio njegove usluge i zbog čega, je pitanje poslovanja njegove firme. Nije na lijepe oči 100%. Inspekcije mu vise u firmama, brutalno previrući svaki papir. Svog glavnog računovođu je otpustio jer nije evidentiro neku količinu neprodatih novina, znači smeća. Računovođe mu najbolje plaćeni radnici, a gotov i zauzetiji od novinara.
Jesil čuo za neku firmu koja dobiije donaciju ili poso od ambasade, stranke ili kantona za svoj rad?
-
popajic
#4067 Re: SDP
ti bas ko da si prespavao rat@murisno1
Drugo, frajer je došo u Bosnu ko bogat čovjek, štaviše, kao vrlo bogat čovjek. Razumijem da je teško odpalamudit jednu spiku koja se sprovodi godinama kako je dotični s kesom došo u sa. Ali fakat je ostarjelo to ...
Svi SDA- ovci i njihovi tadasnji zastitnici su bili puni ko brod kad je rat poceo
Last edited by popajic on 14/11/2011 10:50, edited 1 time in total.
-
Murisno1
#4068 Re: SDP
Podsjetit ću te na stihove Dine Merlina:quasar wrote:Moze li prvo donijeti potvrdu da nije ni jednom izvodjacu radova ostao duzan ni za jednu zgradu koju je do sad pravio?stochar wrote:
DRŽAVA ZA FAHRUDINA!
Pa da onda govorimo o uspjehu i slicnim stvarima.
Tražila si nešto što Bog nije stvorio
Da znaš nešto o biznisu, ne bi postavio nikad takvo pitanje
-
Murisno1
#4069 Re: SDP
Jašta supopajic wrote:ti bas ko da si prespavao rat@murisno1
Drugo, frajer je došo u Bosnu ko bogat čovjek, štaviše, kao vrlo bogat čovjek. Razumijem da je teško odpalamudit jednu spiku koja se sprovodi godinama kako je dotični s kesom došo u sa. Ali fakat je ostarjelo to ...![]()
Svi SDA- ovci i njihovi tadasnji zastitnici su bili puni ko brad kad je rat poceo![]()
-
popajic
#4070 Re: SDP
Ma, ja...FahrA je sleperom dovukao svoje bogatstvo da pomogne napacenom naroduMurisno1 wrote:Jašta supopajic wrote:ti bas ko da si prespavao rat@murisno1
Drugo, frajer je došo u Bosnu ko bogat čovjek, štaviše, kao vrlo bogat čovjek. Razumijem da je teško odpalamudit jednu spiku koja se sprovodi godinama kako je dotični s kesom došo u sa. Ali fakat je ostarjelo to ...![]()
Svi SDA- ovci i njihovi tadasnji zastitnici su bili puni ko brad kad je rat poceo![]()
Sjecam se ko da je juce bilo , kako smo gromoglasnim aplauzom docekali u Sarajevu njega i njegovo bogatstvo lijepo sortirano u taze najlon kesi
Amnezija kao sudbina
- quasar
#4071 Re: SDP
Ne znam "stihove" tog "umjetnika".Murisno1 wrote:
Podsjetit ću te na stihove Dine Merlina:
Nemam pojma o biznisu i ako se u BIH zasniva na "posteno pa ko koga zahebe" onda i ne treba da znam.
Pitanje je da li SDP-u treba takav partner, jer ..."posteno pa ko koga zahebe".
-
Murisno1
#4072 Re: SDP
Ma tu izreko koriste oni koji bi se istom i služili. Ko i sve ostale izrekequasar wrote:Ne znam "stihove" tog "umjetnika".Murisno1 wrote:
Podsjetit ću te na stihove Dine Merlina:
Nemam pojma o biznisu i ako se u BIH zasniva na "posteno pa ko koga zahebe" onda i ne treba da znam.![]()
Pitanje je da li SDP-u treba takav partner, jer ..."posteno pa ko koga zahebe".
-
Murisno1
#4073 Re: SDP
Uglavnom, lopov je dok se ne dokaže suprotno. Ali, eto, nekim slučajem to samo važi za njeg. Pogotovo u današnjem vaktupopajic wrote:
Ma, ja...FahrA je sleperom dovukao svoje bogatstvo da pomogne napacenom narodu![]()
Sjecam se ko da je juce bilo , kako smo gromoglasnim aplauzom docekali u Sarajevu njega i njegovo bogatstvo lijepo sortirano u taze najlon kesi![]()
Amnezija kao sudbina
- ultima_palabra
#4074 Re: SDP
Pa majku mu, nije atomska fizikaMurisno1 wrote:Kome je sve SDA davala pare, odnosno u šta je sve investirala, to zvijezde znaju. Nije to bilo, evo ti i idi se igraj s parama. Što će imat crno na bijelo. Imaš li ti crno na bijelo za sebe? Čojk je u medijima od 15te godine života i zna taj poso. Da je biznismen tog tipa na koji ti misliš imo bi rudnike, fabrike, pekare, klubove...ultima_palabra wrote:Imal to negdje crno na bijelo? Odakle pare svršenom srednjoškolcu likovne škole i dopisniku jednog sedmičnika u socijalističkoj zemlji. Na početku rata pare su imali samo šverceri, djeca komunističkih funkcionera i dijasporci... on koliko znam nije bio nijedno od toga.Murisno1 wrote:Došo u BiH pun ko brod za tadašnji vakat.
Jbg, jedino konkretno crno na bijelo imamo za aferu reket pa to tretiraju ko priviđenje djevice Marije u Međugorju.
Frajer je došo s parama u Bosnu, pokreno firmu i počeo radit. Ko je sve tražio njegove usluge i zbog čega, je pitanje poslovanja njegove firme. Nije na lijepe oči 100%. Inspekcije mu vise u firmama, brutalno previrući svaki papir. Svog glavnog računovođu je otpustio jer nije evidentiro neku količinu neprodatih novina, znači smeća. Računovođe mu najbolje plaćeni radnici, a gotov i zauzetiji od novinara.
Jesil čuo za neku firmu koja dobiije donaciju ili poso od ambasade, stranke ili kantona za svoj rad?
SDA, kao potpuni gospodar života na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, treba glasilo koje će biti pod njenom kontrolom... kao što treba svoje ljude i u nekim drugim branšama. Pošto "Oslobođenje" ima stigmu "komunističkog", a njima treba "u svojoj vjeri i na svojoj zemlji", napraviće nešto novo... predratni dopisnik "Danasa" i ratni štapski novinarčić kod Sefera Halilovića F.R. čini im se kao dovoljno ambiciozan, beskrupulozan i poltron za takav zadatak. Daju mu početni kapital i uprežu svoju mašineriju (ministarstva, centrale, IZ) kako bi to postala jedina novina za "prave" Bošnjake i muslimane.
Avaz vremenom postaje brand udarajući u nacionalni damar i najniže strasti naroda (žutilo, Express). Nakon par godina, sukobom sa Bičakčićem izlazi ispod skuta SDA i od tada se vještim balansiranjem između lidera i stranaka održava na životu, sve dok F.R. ne odlučuje osnovati svoju stranku.
Evo ja ne znam može li objektivnije... mislim da ni sam Fahro ne bi imao zamjerki na ovo, a ti tvrdiš da je došao u Bosnu sa lovom
-
Murisno1
#4075 Re: SDP
Evo šta si ti napiso - meni treba hljeb jer sam gladan i gdje ga kupiti, a da se najedeš, nego u Klasu (npr.). Sad ćemo mi njima platit taj hljeb i smatraćemo da bi on bez tog kupljenog hljeba od strane nas propoultima_palabra wrote: Pa majku mu, nije atomska fizikaMakar su novinari odvajkada kod nas bili kokuzi
![]()
SDA, kao potpuni gospodar života na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, treba glasilo koje će biti pod njenom kontrolom... kao što treba svoje ljude i u nekim drugim branšama. Pošto "Oslobođenje" ima stigmu "komunističkog", a njima treba "u svojoj vjeri i na svojoj zemlji", napraviće nešto novo... predratni dopisnik "Danasa" i ratni štapski novinarčić kod Sefera Halilovića F.R. čini im se kao dovoljno ambiciozan, beskrupulozan i poltron za takav zadatak. Daju mu početni kapital i uprežu svoju mašineriju (ministarstva, centrale, IZ) kako bi to postala jedina novina za "prave" Bošnjake i muslimane.
Avaz vremenom postaje brand udarajući u nacionalni damar i najniže strasti naroda (žutilo, Express). Nakon par godina, sukobom sa Bičakčićem izlazi ispod skuta SDA i od tada se vještim balansiranjem između lidera i stranaka održava na životu, sve dok F.R. ne odlučuje osnovati svoju stranku.
Evo ja ne znam može li objektivnije... mislim da ni sam Fahro ne bi imao zamjerki na ovo, a ti tvrdiš da je došao u Bosnu sa lovom
Alo ba, ko daje pare nako, na lijepe oči, bez referenci, bez cilja, bez sposobnosti, bez proizvoda, bez ičega? Jedno, drugo, dobilo je i Oslobođenje para