Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
probook

#4051 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Imao tri i sva tri u smecu. Neki su bili placeni i 200 KM. Slabo griju to je glavni razlog, a ovaj jedan sto je dobro grijao pokvario se. Kupio onda dvije grijalice "ala kovektor" neke šnj marke evo vec nekolike godine griju sobe k'o lude. Cim ih upalis odmah griju, unutra je neki grijac ali ne promjeni boju niti nista. Radijator trebas cekati dok se zagrije i tako. Uglavnom ja ne bih radijator :)
tututuuuu

#4052 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tututuuuu »

_BataZiv_0809 wrote:
rovac13 wrote:
Mogao si i bolje objasnit pitanje :D

Ali evo mozes sam sebi odgovorit.

Konvektor struju trosi kao i svaki drugi grijac......uljni radijator.....obicna grijalica.....ovakav ili onakav grijac za 1kw struje izbaci 1kw toplote.......dakle razlike nema.

Konvektor je puno skuplji od grijalica........ali je zato ljepsi,moderniji......mozda je kvalitetniji od nekih jeftinih grijalica pa ce mozda potrajat duze .......iako skoro je neko na temi bio trazio majstora za konvektor......dakle i to se hoce pokvarit........dok moji imaju neki uljani radijator bogzna koliko mu je godina i nikad se nije pokvario.

Ako ti treba lijepa grijalica onda uzmi neki najnoviji atalantic nobel hd ovo ono..........a ako ti ljepota nije bitna a hoces grijanje na struju.......onda uzmi kakvu grijalicu od 30-40KM isto grije kao i konvektor.....isprobano.
Hahaha, ma sad i ja vidim da sam ga kvalitetno zakomplikovao. Elem taj stan ne koristim jer ne zivim u Zenici, ali postoji mogucnost da cu uskoro ponovo tu zivjeti. Zato za sad nista ne diram, ali ako se vratim tamo, imam namjeru da se pozabavim grijanjem :)

Zelim se potpuno iskljuciti iz gradske mreze grijanja (mada su gamad to zakomplikovala raznim birokratskim zavrzlamama). I sad pitanje je moze li se stan grijati na recimo 3 elektricna radijatora (52m2) bez icega vise? Ili klasicne grijalice?
Ne valjaju ti radijatori nista a gutaju struju.

Sto ne termoakomulacionu pec? Po meni su one i danas jedne od isplatljivijih opcija, ali samo ukoliko imas dvotarifno brojilo pa da pa da palis po jeftinoj. Uz to im je nabavna cijena dosta mala (ne znam za nove, a kazu da te i nisu cemu) i skoro su pa vjecne i ne traze nikakvo odrzavanje.

Ja se jos uvijek grijem na te peci i stan od 76 kvadrata mi ugriju dvije a racun zimi je nekih 200 u prosjeku (ukupna potrosnja, na grijanje otpada cca 150 - 160 KM jer ljeti potrosim cca 40 KM el. energije). U stanu je uvijek toplo, ne moram cekati da se ugrije itd... Jedna mi je u dnevnoj, druga u hodniku koja grije i kuhinju i kupatilo, i sasvim mi dobro.
Last edited by tututuuuu on 01/10/2015 20:10, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4053 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _BataZiv_0809 »

tututuuuu wrote: Ne valjaju ti radijatori nista a gutaju struju.

Sto ne termoakomulacionu pec? Po meni su one i danas jedne od isplatljivijih opcija, ali samo ukoliko imas dvotarifno brojilo pa da pa da palis po jeftinoj. Uz to im je nabavna cijena dosta mala (ne znam za nove, a kazu da te i nisu cemu) i skoro su pa vjecne i ne traze nikakvo odrzavanje.

Ja se jos uvijek grijem na te peci i stan od 76 kvadrata mi ugriju dvije a racun zimi je nekih 200 u prosjeku (ukupna potrosnja). U stanu je uvijek toplo, ne moram cekati da se ugrije itd... Jedna mi je u dnevnoj, druga u hodniku koja grije i kuhinju i kupatilo, i sasvim mi dobro.
Vrijedi razmotriti. Samo zavisi kolike su. Stan je mali, jedna stvar viska ga zatrpa. :run:
tututuuuu

#4054 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tututuuuu »

Pa imas ih raznih velicina, vece, za vece stanove, manje, za manje... Sad ne znam koliko te manje trose. Ja imam dvije najvece.
rovac13

#4055 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ta pec isto trosi struju kao i ostale grijalice i radijatori.......na nju sam bio zaboravio :-D

-prednost je ako imas dvotarifno brojilo......punis ju preko noci kad je struja upola jeftinija
-mana je sto je u njoj staklena vuna......pa to zna po sobi malo izlazit.....ventilator izduva iznutra......cak i ako ne vidis....staklena vuna nije bas povoljna po zdravlje ........sto ne mora znacit da ce se desit ....ali eto....lijepo je mislit na sve
tututuuuu

#4056 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tututuuuu »

Moguce je, ali ja ih bas zato nikad ne namjestam da ispuhuju, a nema ni potrebe. Tako se i potrosnja bitno povecava.
rida1976

#4057 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Kuća..kvadratura cca 120 grijanog prostora na dvije etaze(prizemlje i sprat)..mogu li dvije nocrie 14 ovo ugrijati? Ako ne moze preporuka i drugi proizvodjac..mitsu ili tosh
rovac13

#4058 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ako ne moze nocria onda tesko da moze i jedna druga :D

To sa kvadraturom varira........neko jednom nocriom14 grije 40m2 neko grije 100m2 pa i vise........niko ne zna gdje si ti u tome.......raspored izolacija navike podrucje polozaj stana kuce itd .

Klime je bolje predimenzionisat nego da fali.

Kad uzmes vise snage nego ti treba dobijes manju potrosnju,tisi rad,bolji konfor ugodnije.

Kad uzimas klimu na knap da tu bude dobijes glasniji rad,vecu potrosnju,slabijji konfor,variranje temperature kad pocnu prave zime.

Imas mogucnost nabavljati manje klime......jeftinije su.....a rade posao.....uzimas jednu po jednu pa vidis njene mogucnosti.Umjesto jedne nocrie 2000KM kupis recimo 12ku + 9ku opet dodje oko 2000KM
rida1976

#4059 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Gledaj ja svakako planiram uzeti dvije jedinice, jer jedna tesko da moze sama ovo ugrijati..pa kad vec ulazem razmisljam da odmah idem na dvije nocrie 14..zato sam i postavio pitanje jesu li dvije nocrie 14 dovoljne na 120 kvadrata, ako se uzme u obzir da je ostalo manje vise ok(izolacija itd.)
nexteen

#4060 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Lepo ti je rovac rekao , za cenu jedne Nocrie imas da uzmes jednu 12+9-ku i svakako je bolje resenje od jedne klime , ili sve to x2 . Velika je to kvadratura i Nocria bi dala ono sto se od nje ocekuje ali sta je sa rasporedom prostorija , da su to dve otvorene povrsine po 60m2 ni po jada , ali svaka prostorija ima svoja vrata , najveci neprijatelj klime :)
channel10

#4061 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

A da li su iste specifikacije te dvije klime i nokrije? Da li rade recimo do iste temperature (mislim na vanjsku od -20,-15,-10)? Koliko te dvije klime "daju" na vecim minusima itd? Mislim da nije to samo gledati cijenu i pokusati se uklopiti, mada cisto sumnjam da se za cijenu nokrije i montaze mogu kupiti i montirati ove druge dvije.
rida1976

#4062 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Ok shvatam sto hocete reci. Ok, kazite me misljenje o Fujitsu ASYG12LUCA, kad je grijanje u pitanju? Kolko isporucuje na -7 i -15, koliki je cop na ovim temperaturama? Nexteen cini mi se da ti imas jednu ovakvu..nasao sam na pik.ba cijenu od 1280 KM bez montaze..cini mi se cijena ok za ovaj model
nexteen

#4063 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Fujitsu ASYG 12LU ..

http://www.dodaj.rs/f/M/xH/2475ZsXv/asy ... temp-k.jpg

ErP
http://www.dodaj.rs/f/2H/g2/4osxpzX/erp ... -12-lu.png

Eurovent podaci

Fujitsu ASYG 12LU

Pdesignh kW 3,90
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1363
na -7c daje 3,45kw sa COP 2,64
na -15c daje 3,13kw sa COP 2,43
na +7 daje 4,00 kw sa COP 4,30
----------------------------------------

channel10

Prepusticu te rovcu jer ima Nocriu i zna bolje od mene sve o njoj a i ne znam koje klime imate u ponudi pa da ne jurcam i ne lupetam .. Znaci rovac sve zna samo sacekajte da se javi :)
rida1976

#4064 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Nažalost LUC modela nema nigdje na stanju. Od ovih jeftinijih se nude LLCC ili LMCA. Šta je bolje uzeti?
nexteen

#4065 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Da tesko se nabavlja , ocigledno je dosta popularan model , dobar odnos cena-kvalitet .. LM ti je svakako bolji ali zavisi od tvojih potreba , kvadrature , izolacije itd . Mozda bi mogao da prodjes i sa LLCC , ali evo ti nekih podataka izmedju ta dva modela

LLCC model
http://www.dodaj.rs/f/1j/jL/3OpPu3PY/fu ... 12-tec.png

LMCA model
http://www.dodaj.rs/f/3M/wg/32oyIDEE/fu ... -12-te.png

Ovde moze videti koliko koja daje KW (TC) sa kojom potrosnjom struje (IP) , na kolikom minusu a sa sobnom temp od 20c recimo , to je neki standard za gledanje .. Podelis TC sa IP i dobijes COP .. Ovo su maximalni kapaciteti , na maximalnom duvanju !!!
passiv

#4066 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

Pozz, malo sam čitao ovu temu i ovi inverteri su me zainteresovali. Razmišljam kupiti kamin i grijati se tako ( i sada se grijem na drva), ali razmišljam i o opciji sa inverterima, sprat je oko 60 kvadrata. Evo otprilike samo izgled stana, dimenzije sam otprilike uzeo.
Image

Crveno je dimnjak koji ce se koristiti. Kuća je sa fasadom ali je stolarija malo starija, ipak onaj sporet na drva bez problema ugrije ove dvije prostorije u dnu, što su spojene (kuhinja i dnevni boravak) ali ova velika soba (gornji desni ugao) dosta slabije. Dakle da li bi mogao grijati inverterom ove spomenute prostorije (preostale dvije u lijevom uglu nisu sada bitne) i da li bi bila potrebna 2 invertera ili kako vec ide to? Malo mi je tesko povjerovat da je isplativije se grijat na ovo nego na drva? Sada zimi trošim na grijanje oko 600 KM, dakle šporet na drva, ali od ove zime će se grijati i prizemlje kuće.

Osim ove dvije zasebne opcije dakle ili kamin i drva ili inverter, je kombinacija tj, kamin bih palio kada sam kuci (dakle od nekih 17h do 23h) a inverter da radi od 6 do 8 i da počne grijati oko 15h pa dok kamin ne počne ( da li ima mogućnost da se ovako programira rad?). Ne bih inverterom išao da podignem temperaturu kao sa kaminom već jednostavno da bude ugodnije kada se ujutru ustaje i dolazi sa posla.

Lovu bih mogao skontati za jedan inverter sada nekih 1000 KM.

Hvala unaprijed i na čitanju i savjetima
nexteen

#4067 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Napisi koje su kvadrature sve prostorije . I koliko ja vidim najjeftinija klima 12-ka a da je japanac je Fujitsu ASYG 12LLCC koji kosta oko 1100KM + instalacija .. Sve ispod toga ti ovde niko nece preporuciti , a onda jako je bitno da znamo kvadrature kuhinje + dnevne itd ..
passiv

#4068 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

kuhinja + dnevni 20 kvadrata, a ova velika soba je 14 kvadrata,hodnik je 4 kvadrata i ostaju jos ove 2 prostorije koje su oko 10 kvadrata zajedno, u dnevnom ima dvokrilni prozor a u kuhinji jedan prozor i balkonska vrata ako to ima neke uloge. Koliko kosta instalacija?

Da li možeš reći koliko bi moglo trošiti struje taj inverter a da se može zagrijat (ako može) bar dnevni i kuhinja ako bi se samo na njega grijalo?
Ili da ganjam možda ovu kombinaciju sa kaminom, i da inverter koristim samo u ovim periodima koje sam naveo?
Ci-Nick

#4069 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ci-Nick »

passiv wrote:Pozz, malo sam čitao ovu temu i ovi inverteri su me zainteresovali. Razmišljam kupiti kamin i grijati se tako ( i sada se grijem na drva), ali razmišljam i o opciji sa inverterima, sprat je oko 60 kvadrata. Evo otprilike samo izgled stana, dimenzije sam otprilike uzeo.
Image

Crveno je dimnjak koji ce se koristiti. Kuća je sa fasadom ali je stolarija malo starija, ipak onaj sporet na drva bez problema ugrije ove dvije prostorije u dnu, što su spojene (kuhinja i dnevni boravak) ali ova velika soba (gornji desni ugao) dosta slabije. Dakle da li bi mogao grijati inverterom ove spomenute prostorije (preostale dvije u lijevom uglu nisu sada bitne) i da li bi bila potrebna 2 invertera ili kako vec ide to? Malo mi je tesko povjerovat da je isplativije se grijat na ovo nego na drva? Sada zimi trošim na grijanje oko 600 KM, dakle šporet na drva, ali od ove zime će se grijati i prizemlje kuće.

Osim ove dvije zasebne opcije dakle ili kamin i drva ili inverter, je kombinacija tj, kamin bih palio kada sam kuci (dakle od nekih 17h do 23h) a inverter da radi od 6 do 8 i da počne grijati oko 15h pa dok kamin ne počne ( da li ima mogućnost da se ovako programira rad?). Ne bih inverterom išao da podignem temperaturu kao sa kaminom već jednostavno da bude ugodnije kada se ujutru ustaje i dolazi sa posla.

Lovu bih mogao skontati za jedan inverter sada nekih 1000 KM.

Hvala unaprijed i na čitanju i savjetima
Nisi napisao najbitnije,... da li se grije sprat iznad tebe, kakva je izolacija poda ili postoji stan i ispod ovog stana.
Ukoliko su gubici na podu i plafonu veliki ( uz one gubitke na vanjskim zidovima i prozorima ) nema tu nikakve računice grijati se na struju pa ni na inverter, možda dogrijavati uz kamin kao osnovni izvor toplote.
Moji roditelji imaju kuću, sprat je oko 100 m2, novi prozori, fasada, stiropor 10 cm i opet potroše 300 KM mjesečno ako se griju na struju (radijatori sa električnim bojlerom) zbog gubitaka na plafonu i podu jer se sprat iznad ne grije.
rovac13

#4070 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jasno je da izolacija odnosno toplotni gubici najvise doprinose koliko treba toplote ubacit u prostor da bi odrzavao zeljenu temperaturu........tu razlike mogu biti velike.

Ali kad je u pitanju dal se isplati inverter u odnosu na spomenuto radijatori sa el. bojlerom.....ili konvektore.....ili grijalice...sve sto je na struju sa grijacima........tu je matematika jasna kao dan..........ono za sto el bojler potrosi 300KM - inverteri za to isto potrose 60-80 KM.........ne znam kome se to nebi isplatilo :-D

Sve sto je izolacija slabija isplativost (usteda) je veca .

Ako uz slabu izolaciju konvektori potrose 400KM mjesecno.....inverteri ce potrosit 80-100KM....usteda 300-320KM mjesecno.

Uz dobru izolaciju konvektori ako trose 150KM mjesecno.....inverteri trose 30-40 KM mjesecno.....usteda 110-120 KM mjesecno.

A druga stvar je sto je uz dobru izolaciju generalno jeftinije grijat i bolji konfor ugodniji boravak itd.
passiv

#4071 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

Ci-Nick wrote: Nisi napisao najbitnije,... da li se grije sprat iznad tebe, kakva je izolacija poda ili postoji stan i ispod ovog stana.
Ukoliko su gubici na podu i plafonu veliki ( uz one gubitke na vanjskim zidovima i prozorima ) nema tu nikakve računice grijati se na struju pa ni na inverter, možda dogrijavati uz kamin kao osnovni izvor toplote.
Moji roditelji imaju kuću, sprat je oko 100 m2, novi prozori, fasada, stiropor 10 cm i opet potroše 300 KM mjesečno ako se griju na struju (radijatori sa električnim bojlerom) zbog gubitaka na plafonu i podu jer se sprat iznad ne grije.
U pitanju je kuća, sprat ispod će se grijat a iznad je potkrovlje dakle ne grije se. Fasada je 8 cm. Ta cifra od 300 KM mi je baš puno i onda bih ostao samo na drvima ili bih išao na kombinaciju inverter i kamin i programirao ako je to moguće inverter da se pali samo ujutru i prije dolaska sa posla.

Do sada se kuhinja i dnevni grijao na onaj šporet na drva bez problema a sprat ispod se nije grijao, tako da kamin bi sam trebao biti dovoljan ali je problem što se neće ložiti u toku radnog vremena i u toku noći.
rovac13

#4072 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

passiv wrote:Ta cifra od 300 KM mi je baš puno i onda bih ostao samo na drvima ili bih išao na kombinaciju inverter i kamin i programirao ako je to moguće inverter da se pali samo ujutru i prije dolaska sa posla.
Ja ne vidim smisla da lozis drva a u medjuvremenu da tjeras inverter........meni je jeftinije grijat na invertere nego na drva.

Jedino ako imas svoju šumu......svoju motorku da obaras drva......svoj traktor da dobavis......isrezes,iscijepas slozis.......e onda bi sigurno bilo jeftinije na drva :-D
rovac13

#4073 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Inverter ti najvecu prednost donosi kad radi na minimumu i odrzava lagano temperaturu.......tad mu je najveci cop.....najvise stedi.
Jedan te isti uredjaj kad ga potjeras maximalno ima cop 3 npr.......a kad smanji snagu na 10% onda ima cop 5..6...ili 7.

Glupo bi bilo palit inverter samo ujutro da radi jako i ima upola slabiji cop nego kasnije na odrzavanju.
passiv

#4074 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

Pa i ne bih koristio drva ako mi je ovo isplativije i ako mogu ugrijat ove spomenute prostorije, zato sam se i javio ovdje :)
Pošto se ti i najviše razumiješ u ovo koliko bi mi trebalo invertera za ove prostorije i koji tip? Napisao sam na drva za jednu zimsku sezonu potrošim oko 600 KM mogu li sa ovim čudima proći jeftinije, ako se može sada dati takav odgovor? :D
rovac13

#4075 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja imam 85m2........izolacija 8cm ......5cm plafon.....5cm pod.....pvc stoalrija.....kuca......prva zima na invertere otislo 240KM struje......druga zima 260KM......treca zima (ova prosla) 200KM struje.......ti se tu nadji.......nikad ne mozes tacno znat sta te ceka......razlike su moguce .......ali siguran sam da mozes jeftinije grijat inverterima.

Nije isto uzet inverter od 1000KM i od 2000 KM......i tu ima razlika.

Ali ja kad bi sebi birao isao bi ovim putem.

-gledao bih da klima bude jedan od japanskih proizvodjaca (toshiba.fujitsu,daikin,mitsubishi npr)
-one kostaju od 800 KM pa do nekoliko hiljada KM
-uzeo bih najjacu koju nadjem za cifru kojom raspolazem
-postavio bih ju u tu dnevnu sobu i okrenuo prema hodniku

U prvu zimu bih krenuo tako.....tako bi naucio tacno koje su mogucnosti te klime.....koliko moze pokrit a koliko ne moze.......za rezervu vec imas kamin da potjeras ako zatreba ili ako nestane struje........eventualno ako bude to to sledece zime dodat mozda jos jednu manju u neku prostoriju (mozda tu gore desno na slici).......dva komada vec bi mozda fino sve pokrila da bude ugodno svuda.

Tako bih ja razmisljao.......ne mozes nikom vjerovati 100%.......tvoje iskustvo ce ti vrijedit najvise.

Mislim da ne znam nikog ko je uzeo nabavio inverter i pokajao se......naprotiv svi su odusevljeni.
Post Reply