BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Nuken

#4051 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Sad gledam snimak rastavljanja ove slovenske verzije. U posjedu sam slike same izrade ovog dijela sa slike, ali iz Goražda. Dakle, proizvodi se kod nas sve sigurno. Ostaje pitanje samog dizajna što je, čini se, uzeto od slovenaca uz neke preinake. Mislim da je Alfa 100% naša :zjev:
Image
archi_a

#4052 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Nuken wrote:Neka suradnja je u pitanju. Mada, ne vidim zašto onda to AC izlaže kao svoj proizvod ako nisu učestvovali u razvoju/proizvodnji toga. Opet, naša verzija ima AC1 u prefiksu za razliku od slovenske, a naš pištolj ima AC5 u prefiksu :zoka:
Image

Image

Ovo je definitivno proizvod madeinBiH. Slikan je, koliko vidim, prvi pištolj koji je izašao iz proizvodnje i ima ugraviran serijski broj 1. Znači da je licenca definitivno otkupljena. :mrgreen:
Vjerujem da je tako i za druga dva proizvoda. Živjela familija i Goražde. :thumbup: :bih:
Nuken

#4053 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Super ako je tako, a jeste! :lol: :D
Nuken

#4054 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Nuken wrote:Super ako je tako, a jeste! :lol: :D
Edit, slike su javne ili si dobio?
Acid25

#4055 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Acid25 »

Nuken wrote:
Nuken wrote:Super ako je tako, a jeste! :lol: :D
Edit, slike su javne ili si dobio?
To je ona slika koju si ti postavio. Ova je veće rezolucije.
archi_a

#4056 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Javne, samo uvećane gdje se vidi serijski broj i način obilježavanja.

A evo slovenske verzije.

ImageImage
Nuken

#4057 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Tek sad vidim da je to to. Dobro je, samo nek je BiH :D
kockakockica

#4058 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

OK

Znaci imamo AC1, AC5, ostaje jos da se utvrdi postoje li proizvodi AC2, AC3 i AC4 :D

Bez zezze, ovo je velika stvar kako god okrenes. Vazno je da se formira konstrukcija jednoj ovakvoj firmi, kasnije mogu oni razvijati proizvode kakve hoce.
Da zalaufaju masine, a onda, ONDA je sve moguce :thumbup: :bih:

Prije nekoliko mjeseci je bilo govora o 10 projekata, evo vidimo da se puno toga desava u zadnjih godinu dana.
Nuken

#4059 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

kockakockica wrote:OK

Znaci imamo AC1, AC5, ostaje jos da se utvrdi postoje li proizvodi AC2, AC3 i AC4 :D

Bez zezze, ovo je velika stvar kako god okrenes. Vazno je da se formira konstrukcija jednoj ovakvoj firmi, kasnije mogu oni razvijati proizvode kakve hoce.
Da zalaufaju masine, a onda, ONDA je sve moguce :thumbup: :bih:

Prije nekoliko mjeseci je bilo govora o 10 projekata, evo vidimo da se puno toga desava u zadnjih godinu dana.
Puška
SMG
Pištolj
Samohotka
Povećanje dometa granate na 42 km (ne znam je li samo u pitanju 155mm ili :?: )

Dake, ima stvari, radi se :thumbup:
Acid25

#4060 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Acid25 »

Uskoro očekujem AC2 bazooka! :mrgreen:
155_mm

#4061 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

interesantno da jedna privatna firma reklamira proizvode neke druge firme na ovako vaznom sajmu. ili ACU pravi dijelove za tu pusku iz slovenije pa su htijeli da pokazu sta se da napraviti iz njihovih dijelova. vjerovatnija je verzija da prave te dijelove za slovence a za uzvrat imaju pravo da koriste taj slovenski koncept. nema tu nikakve licence. to kalamljenje na osnovnu konstrukciju kalasnjikova nije nista sto se da patentirati. cak ni za sam kalasnjikov nema nikakvu zvanicnu licencu. jer sve sto je ugradjeno u pusku AK 47 je vec kao rijesenje postojalo.
155_mm

#4062 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:Slovenska verzija

Image

Naša verzija :D

Image

Na prvu se vidi da ima razlika. Slovenska ima nešto dužu cijev nakon izlaska iz tijela same puške što nije slučaj i sa našom.
:?:
slovenska* ima duzu cijev od bosanske*. koliko sam uspio procitati na AC1 je cijev duzine 312 mm a AKB15 vjerovatno ima 415 mm kao i M70. znaci AC1 je namjenjena za policiju. pretpistavljam da bi AC2, AC3 ... trebale biti verzije sa duzim cijevima.

*sve je to u srcu rusko :D
155_mm

#4063 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:Sad gledam snimak rastavljanja ove slovenske verzije. U posjedu sam slike same izrade ovog dijela sa slike, ali iz Goražda. Dakle, proizvodi se kod nas sve sigurno. Ostaje pitanje samog dizajna što je, čini se, uzeto od slovenaca uz neke preinake. Mislim da je Alfa 100% naša :zjev:
Image
ko pravi ovaj dio i cijev taj pravi i pusku. ostalo je kalemjljenje.
supercali

#4064 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by supercali »

Ja cekam samo nas tenk i nas avion
155_mm

#4065 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:Dio izložbenog materijala Pretisa
Image
to pretis radi redenike i okvire. :?
155_mm

#4066 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Acid25 wrote:
jao_situacije wrote:
Acid25 wrote::igrac:

Hoću ovu pušku. Jednu na zidu, jednu u ormaru i jednu zakopanu u dvorištu. :D
a smg ništa ?
ono za oko kuće da gađaš limenke i glodare :mrgreen:
Smg je bio zanimljiv dok nisam vidio ovo. :srce:
Hoću da me 3 dana boli rame nakon pucanja. :lol:
Ne znam kakvi su zakoni i koliko je teško doći do dozvole ali potrudiću se da saznam. :-D
prvo se mora pojaviti poluatomatska verzija AC1 da bi bila za civilno triste. predpostavljam da hoce ako planiraju da se probiju na americko civilno trziste.

ovo je na primjer u srbiji poluautomatski lovacki karabin sa duzinom cijevi od 415 mm:
http://www.zastava-arms.rs/sr/civilianp ... arabin-pap

Image
155_mm

#4067 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

evo jos jedne firme slicne onoj u sloveniji.

http://www.nbinat.rs/

i njihov proizvod:
Image

ali to su firme na nivou malo jace metalske radionice. nema tu govora o industrijskoj proizvodnji.

one slike sa masinama i zgradama gdje se navodno nalazi ACU govore sasvim drugu pricu.a ako budu na nivou sa kvalitetom izrade imaju dobre sanse da se pojave kao ozbiljan ponudjivac oruzja za vojsku i policiju..
155_mm

#4068 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

evo malo vise o ovom oruzju. jedino ja na ovoj snicmi cijev duza od AC1. a kundak je ovaj od AC u sredini. jos da vidimo sa ovim kundakom sto je prvi na slici od ACU prospekta o kundacima i vidjeli smo sve tri verzije.

Nuken

#4069 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

155_mm wrote:evo malo vise o ovom oruzju. jedino ja na ovoj snicmi cijev duza od AC1. a kundak je ovaj od AC u sredini. jos da vidimo sa ovim kundakom sto je prvi na slici od ACU prospekta o kundacima i vidjeli smo sve tri verzije.

Možemo li negdje na netu naći tehničke podatke o slovenskoj* verziji da usporedimo na bh.*?
Prva stvar, kundak, ali to nije toliko bitno. Čini mi se da je AC1 kraća puška. Jednostavno nabudženi kalašnjikov s dosta šina :D
Što se tiče AC5 pištolja. Po tehničkim parametrima je skoro pa jednak slovenskoj* verziji. Jedina stvar koju sam ja primjetio jeste da bh.* verzija ima 15 metaka, a slovenska* 17 u okviru.

Nego, jeste vi svjesni da mi diskutujemo o dužini jurišne puške proizvedene u BiH, pištolj malo spomenemo, a SMG smo stavili sa strane. Nek` sam doživio i ovaj dan. Sjećam se teme i postavljanja članaka o štrajku radnika u vojnoj industriji a onda i o prekidu proizvodnje, otpuštanju.... :bih:
archi_a

#4070 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Nuken :D :thumbup: :bih:
Acid25

#4071 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Acid25 »

155_mm wrote:prvo se mora pojaviti poluatomatska verzija AC1 da bi bila za civilno triste. predpostavljam da hoce ako planiraju da se probiju na americko civilno trziste.

ovo je na primjer u srbiji poluautomatski lovacki karabin sa duzinom cijevi od 415 mm:

Image
Normalno da će se pojaviti. Civilno tržište je glavni izvor profita.

Ali ako je u našoj državi jedini način da legalno posjedujem pušku taj da moram postati lovac, onda od toga nema ništa. Ne želim biti lovac, jer nemam vremena za to. Također tu nema ekonomske računice. Pušku bi volio imati za "crni scenario", kojeg možda bude a možda i ne. Ne isplati mi se jednostavno.
Nuken

#4072 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Acid25 wrote:
155_mm wrote:prvo se mora pojaviti poluatomatska verzija AC1 da bi bila za civilno triste. predpostavljam da hoce ako planiraju da se probiju na americko civilno trziste.

Image
Normalno da će se pojaviti. Civilno tržište je glavni izvor profita.

Ali ako je u našoj državi jedini način da legalno posjedujem pušku taj da moram postati lovac, onda od toga nema ništa. Ne želim biti lovac, jer nemam vremena za to. Također tu nema ekonomske računice. Pušku bi volio imati za "crni scenario", kojeg možda bude a možda i ne. Ne isplati mi se jednostavno.
Mislim da pušku možeš nabaviti i na osnovu sportske dozvole. Znam da POINT ima neke puške u klubu a nisu lovci :D da se razumijemo, kod nas morate biti ČISTI 100% da bi dobili dozvolu. I da, komšije moraju imati najbolje mišljenje o vama kad im čika drot zakuca na vrata da upita jeste li sumnjivog ponašanja i jeste voljeli da im ubacite loptu kroz zatvoren prozor ko mali :D :lol:
Acid25

#4073 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Acid25 »

A gdje da nabavim tu dozvolu? Zvuči kompikovano... :lol:

Zašto jednostavno ne mogu kao civil imati u posjedu jedan poluautomat, uz odgovarajuće dozvole i preporuke od strane komšija... :(

Nadam se da će političari podržati domaću industiju na način da prilagode postojeći zakon; tako da svako normalan i može da dobije dozvolu za 1 ili 2 puške. Nešto slično kao i za pištolj. Obuka, ispitivanje komšija bla bla...
Rado ću podržati domaću firmu kupovinom jednog primjerka. :thumbup: :bih:
155_mm

#4074 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:
155_mm wrote:evo malo vise o ovom oruzju. jedino ja na ovoj snicmi cijev duza od AC1. a kundak je ovaj od AC u sredini. jos da vidimo sa ovim kundakom sto je prvi na slici od ACU prospekta o kundacima i vidjeli smo sve tri verzije.

Možemo li negdje na netu naći tehničke podatke o slovenskoj* verziji da usporedimo na bh.*?
Prva stvar, kundak, ali to nije toliko bitno. Čini mi se da je AC1 kraća puška. Jednostavno nabudženi kalašnjikov s dosta šina :D
Što se tiče AC5 pištolja. Po tehničkim parametrima je skoro pa jednak slovenskoj* verziji. Jedina stvar koju sam ja primjetio jeste da bh.* verzija ima 15 metaka, a slovenska* 17 u okviru.

Nego, jeste vi svjesni da mi diskutujemo o dužini jurišne puške proizvedene u BiH, pištolj malo spomenemo, a SMG smo stavili sa strane. Nek` sam doživio i ovaj dan. Sjećam se teme i postavljanja članaka o štrajku radnika u vojnoj industriji a onda i o prekidu proizvodnje, otpuštanju.... :bih:
ma to je ista puska. kundak je stvar izbora. nudit ce se sa sva tri kundaka. duzina cijevi je takodje stvar izbora i dosta pusaka se nudi sa vise razlicitih duzina cijevi. AC1 sa svojih 312 mm (ako sam tacno vidio) stvarno ima kratku cijev. na primjer M4-Colt ima 368 mm a standardni AK ima cijev 415 mm.

predpostavljam da je AC1 za policiju. tamam da se kantonalni MUP-ovi malo poprave. a mozda je i cijev tako kratka jer postoje neka ogranicenja za policiju u BiH po pitanju kolicine dugih cijevi. :?
Nuken

#4075 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

155_mm wrote: ma to je ista puska. kundak je stvar izbora. nudit ce se sa sva tri kundaka. duzina cijevi je takodje stvar izbora i dosta pusaka se nudi sa vise razlicitih duzina cijevi. AC1 sa svojih 312 mm (ako sam tacno vidio) stvarno ima kratku cijev. na primjer M4-Colt ima 368 mm a standardni AK ima cijev 415 mm.

predpostavljam da je AC1 za policiju. tamam da se kantonalni MUP-ovi malo poprave. a mozda je i cijev tako kratka jer postoje neka ogranicenja za policiju u BiH po pitanju kolicine dugih cijevi. :?

Nema veze dužina cijevi. Uredno duže razne verzije kalašnjikova obični policajci,a i oni specijalni. Mislim da se kraćom cijevi želi na civilno tržiste sa poluatomatskom verzijom i policijsko sa obje verzije selekcije paljbe. Meni je i nekako ljepša s kraćom cijevi :D
Post Reply