Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Dozer

#4051 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Troka, nije to ta krava :lol: :lol:
Suti ... kako je sve to islo na SRNA-i tada dobro je da nismo optuzeni i za ratne zlocine nad kravama, svinjama, ovcama, kokoskama (ukljucujuci i pilice), a ne bi me onda iznenadile ni optuzbe za masakr nad krompirima, paprikama, mrkvama i sl. :D
Sve u onom fazonu "bacanja lavovima". To mi je bila najbolja provala u ratu - "bacaju srpsku nejac lavovima u Pionirskoj" :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#4052 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

trocadero wrote:
Tita mi i Jovanke Ramzes ti si meni car. :thumbup:
Dobro si se ganjao sa PAM-om. Mislim da si ga tako iznervirao da je morao zvati u pomoc tenk koji je bio parkiran sa druge strane zgrade.Ono kad te roknulo na "pancirki".
Kad stignem nacrtat cu na karti kucu u Aerodromskom sa koje te predpostavljam gadjao nas onaj snajperista "Dobrica". Pisao si kako je sicao namjerno pored tebe tjerajuci te da igras moravac.Pored kuce je bila i barikada na kojoj je bila ispisana pogrdna poruka snajperisti.Ti znas sta je pisalo pa da ja ne govorim.Nemoj tu poruku shvatiti nista licno. :D
Imao sam lude sreće ... prvi me je otkrio dok sam postavljao onu skalameriju iz Zemaljskog muzeja i opleo rafalno, bukvalno je raskidao čitav stan, sve od siporeksa ... kolega je naglavačke skočio niz stepenice vičući "Bjež'mo pobi nas ...", u onoj magli od prašine i komada zidova nekako sam poravnao grdosiju, nanišanio i opalio. I zabio se pod prozor od povratnog udara. Podignem se, ponovo podignem ono željezo - i srećom ne povukoh obarač - zaglavio se zatvarač ... otkinuo dno čahure i sljedeće punjenje zabio u čahuru. Moglo se desiti da zrno udari u dno čahure i da sve eksplodira. Tako je zadnji poslužilac na toj mrcini i poginuo. Kako sam čuo trojica poslužilaca su poginula na toj mrcini.
Srećom onaj PAM-ista nije nastavio, valjda se i on prepao ... :shock:

... a tu poruku nisam vidio ... nije bio moj rejon pa valjda nije bilo meni namjenjeno. :D
Repetitor

#4053 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ramzess Veliki wrote:
Sarajmen wrote:Jedna od najvjerovatnijih pozicija snajperskog/antisnajperskog djelovanja u više pravaca iz dubine Nedzarića. Ne tvrdim, ali sam mišljenja da je zauzeta 8 a ne 6 juna 1992.
Image
PAM 12,7 mm bio postavljen u hodniku na zadnjem spratu i derao po aveniji Dobrinje II, presjecajući komunikaciju i udarajući u ratnu gimnaziju.
Pozicija razbijena u neposrednom duelu cijev na cijev sa moćnijim protivnikom, 14,5 mm. :thumbup:
Ako moze mala ispravka Ramzes. Iz teologije nije bas imao pregled cijelom duzinom avenije,nego danasnjom ulicom Dobrinjske bolnice,od Mahale pa do nekadasnjeg Turba(Turbo kafic-disko).Znam da je kuharica ona,kako se zvala Maida ili tako nesto,upravo nastradala od njega.I dvoje ljudi,mislim da su bili muz i zena,koji su nastradali na cosku dvije zgrade,kod danasnjeg Konzuma.

Troka,nisam mislio da su 12torica poginula,nego dosli na ispomoc.
Ramzess Veliki

#4054 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:
Ako moze mala ispravka Ramzes. Iz teologije nije bas imao pregled cijelom duzinom avenije,nego danasnjom ulicom Dobrinjske bolnice,od Mahale pa do nekadasnjeg Turba(Turbo kafic-disko).Znam da je kuharica ona,kako se zvala Maida ili tako nesto,upravo nastradala od njega.I dvoje ljudi,mislim da su bili muz i zena,koji su nastradali na cosku dvije zgrade,kod danasnjeg Konzuma.
Pa ja ... Turbo je prekoputa ratne gimnazije, tu sam popio koju cisternu piva pa znam dobro gdje je. To sam i rekao. A nije mi se stajalo na tom dijelu da provjerim da li baca više desno ili lijevo ...
Dozer

#4055 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

C,c,c... Ramzes, Ramzes... Pa ti se bas ne uklapas u prave Bosnjake muslimane...cuj "popio koju cisternu piva". Bruka i sramota :lol: :lol: :lol:
Mislim...zaista... ono... pa bas... Sta bi Risto Dzogo rekNo na to... Ispadas iz stereotipa :D
trocadero

#4056 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Dozer wrote:Troka, nije to ta krava :lol: :lol:
dobro je da nismo optuzeni i za ratne zlocine nad kravama, svinjama, ovcama, kokoskama...
Vrati kokoske! :-D
Dozer

#4057 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ne dam!!! Moje!! :lol:
pirpa

#4058 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

Image
shalla

#4059 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by shalla »

Ramzess Veliki wrote:
Repetitor wrote:
Pa ja ... Turbo je prekoputa ratne gimnazije, tu sam popio koju cisternu piva pa znam dobro gdje je. To sam i rekao. A nije mi se stajalo na tom dijelu da provjerim da li baca više desno ili lijevo ...
Gdje je teologija sada, nikako ne mogu da skontam?
Živio sam cijeli život do unazad par godina u D.Bolnice ali nisam znao da je taj paša sa teologije pokrivao ulicu, mislio sam da ne vidi ulicu već eventualno od negdje drugog-trećeg sprata :-? Evo poravnao sam mapu da mi lakše pokažete gdje je teologija :mrgreen:

Image
trambusek88

#4060 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trambusek88 »

Image
taxidriver

#4061 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by taxidriver »

Sto se raspisalo ovdje... :thumbup:

@Sarajmen, prije svega ... odlican izbor administracije! Svako dobro ti zelim,budi mi zdrav.

Posto vidim da je sada teziste na Dobrinji malo bih prokomentarisao. Sto se tice snajprskog djelovanja pravi sah. Svaki potez dobro proracunat i precizan inace ode skalp!
Aerodromsko naselje samo po sebi za sve udzbenike, sada je isto tako u Alepu,Gazi,Ramadiju... borba u naseljenom mjestu je sada nesto sto svi upraznjavaju i sva b/d su vecinom ogranicena na urbana naselja. Nema vise ogromni i teskih formacija koje imaju sirinu i obuhvat. Svi su sada kao mi prije dvadeset i kusur godina...
Snajperska dejstva u nekim trenutcima (efikasna naravno) mogu napraviti preokret na terenu.
Na Dobrinji je to bilo u par situacija i to vrlo vrlo efikasno. Prije svega mislim kada su neki dijelovi nasih snaga dosli preko Mojmila u prvom i drugom navratu pocetkom juna 92.

Dobrinja, po mom skromnom misljenju je neprocjenjivo iskustvo u zivotu vojnika u svakom pogledu.
Ramzess Veliki

#4062 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Kad je aerodromsko padalo ja sam bio mali. Dedo mi dao nekakvu kuburu od vodovodne cijevi ... :shock:
pirpa

#4063 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

Nekako s proljeća

#4064 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Image
A 78-year-old Bosnian, carried on a stretcher, is taken to cover, after he was severely wounded in the head by a sniper while cutting some wood outside the Nedjarici old people's house on December 29, 1992 in Sarajevo. The Nedjarici hospice is located on the front line between Bosnian and Serbian forces.
holowey

#4065 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by holowey »

Nekako s proljeća wrote: A 78-year-old Bosnian, carried on a stretcher, is taken to cover, after he was severely wounded in the head by a sniper while cutting some wood outside the Nedjarici old people's house on December 29, 1992 in Sarajevo. The Nedjarici hospice is located on the front line between Bosnian and Serbian forces.
e, da vidimo kako bi to bilo opravdano: "a man was handing an ax and was legitimate military target"... sjeme im se zatrlo :-x
Nekako s proljeća

#4066 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Image
Dozer

#4067 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ma kreha bila samo... nista mu nije :D
trocadero

#4068 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Nekako s proljeća wrote:Image
A 78-year-old Bosnian, carried on a stretcher, is taken to cover, after he was severely wounded in the head by a sniper while cutting some wood outside the Nedjarici old people's house on December 29, 1992 in Sarajevo. The Nedjarici hospice is located on the front line between Bosnian and Serbian forces.

Postavivsi ovu sliku potvrdio si ono sto sam i znao da si COVJEK !
Na slici je Milena upravnica Doma starih tokom rata.ZENA HRABROST! Koliko se samo brinula i zalagala oko staraca trebalo je spomenik podici a nasi jadovi ni zahvalnice.
Prije ovog suludog rata imali smo preko tristo staraca a sada ih je tek negdje sedamdeset. Njih 23 su nam ubijeni od granata i snajpera u ratu. Mnogo ih se smrzlo one prve, opake zime a veci dio je izmjesten. O ovima sto su nam ostali brinemo se nadljudskim naporima. Nasa nam je vojska dala jednu pokretnu kuhinju a, srecom, sada nam i UNPROFOR puno pomaze i dovlaci hranu.

Dok prica, prolazimo izresetane sobe koje licem gledaju prema dijelu Nedzarica pod kontrolom Armije BiH.

- Niko od staraca ne otvara prozore na ovu donju stranu jer odmah pucaju. Eto, kud ces vise kad su nam neki dan u dvoristu ubili kravu. Ta nije valjda i ona vojnik? - Jeste li nam donijeli cigara, - presrece na simpaticni starina u jednom od hodnika. - Bice Bajro sutra, strpi se malo.

Vidjevsi moje cudjenje pri spomenu muslimanskog imena, Milena je predupredijela moje pitanje.

Nisi valjda i ti povjerovao propagandi da ovdje nema Muslimana? Nema za mene razlike... prigovarali su mi jedno vrijeme ali ja se nisam dala. Eto, ja jos cuvam mantil i kancelariju svog doktora Ajanovica... on jeste otisao u grad ali ja mu sve cuvam. Porucite mu to ako ga vidite...

Ne znam da li bih povjerovao njenoj prici da nisam vidio kako je, svakih par koraka, ne presrecu starci i hvale na sva suta. Ocito je dozivljavaju kao svoju a i ona ih, izgleda, ponajbolje razumije jer je i sama siroce iz drugog svjetsog rata.

Dok se uspinjemo na posljednji sprat, cujem kako odzvanja gitara. Tu su smjesteni Unproforci iz francuskog bataljona, oni su neka vrsta osiguranja. Molim ih da vidimo panoramu jer je to rijetka prilika da grad pogledam s ove strane. Jedan gologlavi vojnik mi otvara balkonska vrata. stotinjak metara dalje vidim ostatke spaljene zgrade "Oslobodjenja" kraj koje sam prosao prije desetak minuta, sa strane sareno zdanje koje je dovrseno upravo prije rata a koje je, igrom slucaja, takodjer trebao biti staracki dom. Pokusavam proviriti ali me francuski vojnik energicno odguruje u stranu. - Ne zaboga... ne priblizavaj se. Cim vide da nije nasa uniforma odmah zapucaju iz one zgrade. Zato gledajte odatle, iza mene.

Boze, kakvog li osjecaja: u jednom gradu a gledas ga s dvije strane.

- Dodji da ti pokazem nasu bebu, poziva me Milena. - Ne razumijem, otkud beba u starackom domu? - Nasa radnica RAmiza je dobila cerkicu Admiru prije pola godine. To je sada nase mezimce.

Ramizu zaticemo upravo na previjanju djeteta. U njihovoj sobi je i otac Admir. Njega je, pak, rat potjerao jos iz Hrvatske. Tu se sklonio za prvo vrijeme, potom upoznao Ramizu i, eto, ostao.

Na rastanku me jos upoznaje sa RAdom i Milojkom, radnicama koje se staraju o kuhinji. Obje ranjene u ratu. - Ima nas ukupno osam... zao mi je sto ih neces sve upoznati. No, valjda ce biti jos prilike.

Dozer

#4069 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Hosh rec' da smo mi ostali majmuni... :shock:
trocadero

#4070 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Majmuni :?:
Mislim da si u iscitavanju teksta ti bio vise zainteresovan za kravu! :shock:
Ripicipi

#4071 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ripicipi »

Prvi put vidim ovaj video, cini se Dobrinja
trambusek88

#4072 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trambusek88 »

Mojmilo, preko puta sportske dvorane.
Dozer

#4073 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

trocadero wrote:Majmuni :?:
Mislim da si u iscitavanju teksta ti bio vise zainteresovan za kravu! :shock:
:lol: :lol: :lol:
Mislio sam u odnosu na ovo:
Postavivsi ovu sliku potvrdio si ono sto sam i znao da si COVJEK !
Pa se zafrkavam - ako je ON covjek, mi ostali smo onda nesto drugo :D
trocadero

#4074 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Ja sam napisao da je COVJEK zbog slike koju je postavio jer znam razlog zasto i zbog cega je to uradio.
Tvoj komentar na to "kreha u glavu" sa smajlijem bi za nekoga bio prilicno neumjesan zanemarivsi crni humor kojem si ti vican.Moglo bi se pomisliti da trazis nekakvo opravdanje.
I Sarajmen je COVJEK veci nego i ja i ti zajedno.
Pritom ne mislim na visinu da me ne bi opet pogresno shvatio. ;-)
muha_sa

#4075 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by muha_sa »

trocadero wrote:Ja sam napisao da je COVJEK zbog slike koju je postavio jer znam razlog zasto i zbog cega je to uradio.
Tvoj komentar na to "kreha u glavu" sa smajlijem bi za nekoga bio prilicno neumjesan zanemarivsi crni humor kojem si ti vican.Moglo bi se pomisliti da trazis nekakvo opravdanje.
I Sarajmen je COVJEK veci nego i ja i ti zajedno.
Pritom ne mislim na visinu da me ne bi opet pogresno shvatio. ;-)
jeblo te više ratovanje :-)

fataj se birtije i rakiješine :-)
Post Reply