uglavnomja wrote:udrch wrote:ovo su ti zvanični podaci, možeš ih i sam pronaći..
1984. godina koju mnogi smatraju prekretnicom i godinom čuda je takođe bila u minusima po svim parametrima..
pa Slovenija je padala svih ovih godina, a nas da ne spominjem..
druga stvar je ako ti voliš da misliš da nije bilo tako..
ja ne mislim, ja znam, imam dovoljno godina da se sjecam svega. i kako je meni bilo i kako mojoj raji i kako su mi starci radili, i kuca na moru i zimovanje na jahorini i oblacenje u trstu i izlasci do ujutro, bez straha da ce me noko napasti i pokrasti.
i kako smo svi bili bosanci na moru, cim progovorimo, a nismo se dijelili na ove i one.
ali, eto, neka statistickih podataka

bolje vjerovati njima nego svojim ocima

, u mom slucaju. u tvom ne vjerujem da se sjecas 84.

tako da ti samo papiri ostaju da stvaras svoju sliku.
i ja imam dovoljno godina da se sjećam kako je bilo, ali imam i dovoljno statističkih podataka koje je radila država u kojoj smo živjeli, ne ja i ne ova nova vlast..sve je uredno dokumentovano..
i problemi za BiH nisu počeli ove 1982. godine, oni su tad samo kulminirali, jer su negativan trend počele da bilježe sve republike, a BiH je još od 1970. godine išla silaznom putanjom..
dirigiranje cijena u primarnoj privredi je trajno unazadilo BiH, ali se na kraju osvetilo svima..
ako imaš dovoljno godina onda se i sjećaš depresije koja je kulminirala 1989. godine..
nije se okrenuo list u potpunosti zato što nam je išlo dobro ili što su to komunistički prvaci htjeli, već iz razloga što je to bio očajnički pokušaj da sve ne bankrotira..u periodu od 7 godina od 1982. do 1989. godine Jugoslavija je povećala vanjski dug sa 2,3 milijarde dolara na preko 19 milijardi i opet je sva privreda doživjela kolaps..
1984. godina je bila svijetla samo za grad Sarajevo u ekonomskom smislu, ne i za cijelu privredu naše zemlje, posebno ne i za cijelu Jugu..
naravno ovim ne umanjujem važnost 1984. godine, već samo govorim da realno mi bi doživjeli kolaps i da nije bilo promjene sistema vlasti i da nije bilo ni rata..
tvoj ili moj lični život nije mjera kvaliteta privrede i stanja u zemlji..
ja živim i danas dobro, porodična imovina se uvećala i imamo je u nekoliko gradova i država, putovanja nisu više samo do Makarske ili Opatije i nazad, već mnogo bogatije destinacije, ali pojedinačni slučajevi nisu mjerilo..
šta tek imaju pojedini tajkuni i političari koji prije 1992. godine nisu imali ništa ili onoliko koliko smo imali i mi ostali obični smrtnici, možemo samo nagađati..
mjerilo je opće stanje, a ono kaže da je danas došlo do kolapsa, ali i da je zadnja decenija prije rata neminovno vodila kolapsu kompletne privrede bivše Jugoslavije, koja se teže nosila sa puno manjim dugom nego li Hrvatska sama sa 5 puta većim..
Postao/la Lajavikrelac
I sa tim minusom ta propala država organizova olimpijadu

et' koliko je bila loša i slaba...ove sad slobodne i stabilne ne mogu da organizuju turnir u odbojci na plaži čestito

i Grčka je organizirala olimpijadu skoro i to ljetnu koja zahtjeva 5 puta veću infrastrukturu koja se na kraju ispostavila nepotrebnom, neupotrebljivom i suvišnom, ali to opet nije razlog duga od 380 milijardi, jer je olimpijada bila finansijski isplativa..problem je olimpijadu dobiti, a ne isfinansirati..