Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
gidra

#4051 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

sabanss wrote:Ispada da svi krecu od nule, nemaju nista vlastite ustedjevine, nasljedstvo, dio vece ili manju nekretninu?

Svima fali sto milja do prve nekretnine?
Nema tite nema poklona više. Velika većina omladine kreće od 0.
Helem nejse, moj dobar prijatelj živi u podstanarima na Kovacicima kod Unicredit banke, kirija mu je 800 KM i dogovorio je kupovinu baš tog stana za cca 200 milja.
Od toga 50 milja ima keša 150k KM ide kredit. Rata ce mu biti cca 1035 KM fiksno. Smijesno je i pričati da li je bolje davati gazdi 800 KM kirije ili 1000 rate uz usece od 1/4, cijena kvadrata na toj lokaciji samo može rasti pa i pretpostavka da će stan i koštati puno vise za 15 godina nego danas, sigurno više ako uzmemo i vrijednost novca nego sto će platiti kamatu od 36 hiljada KM.
A ove nebuloze ne vrijedi ni komentarisati od kolege Puf-a, 300 kirija, 500 usteda je bolje od 800 rate. Zna li Puf sta je kvalitet zivota? Valja ba u cumezu nekom od 3 stoje provesti 15 godina jer iole stan da valja od Cvile ka centru nema ispod 5 stoja i to minimum da liči na nešto.
Thorgerson

#4052 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

Puf wrote:
azurna_obala wrote:Svi glupi, samo ti pametan.
Nisu glupi, samo ne znaju sa parama.

Pa placaju po 60 000KM kamate na iznos od 100 000KM na 20+ godina.

Cijena njihovog labavog karaktera i neJmanja kontrole nad novcem je 60 000KM :D
A ti znas s parama. :D

Pogledaj statistiku inflacije u zadnjih 20 godina u BiH. Sta si mogao kupiti za 1 KM 2000. godine, sta mozes kupiti za 1 KM 2018. godine? Vrijednost te 1 KM, ajd malo cu mozda pretjerati, se prepolovila.

Pogledaj s druge strane sta je sa trzistem nekretnina?

Moje misljenje je, ako mislis zivjeti u ovom gradu, raditi ovdje, stvarati porodicu. Izvini - ali fkt ne vidim logiku da rentas stan, al bas nikakvu - ako si u mogucnosti da izdrzis ratu kredita.

Ta kirija koju placas moze samo rasti. Jer doci ce trenutak kada gradnje vise nece biti, a ljudi i tada zeljeti da zive sto blize centru, sto blize tramvaju. I ti se onda zapitaj hoce li gazda trpiti tebe za 300 KM, ako cuje da komsija hladno izdaje za 400 ili 500 KM.

Takodjer, ako pogledas unazad cijene stanova u Sarajevu rast cijena je poprilicno velik, ako izuzmemo onaj buble koji je pukao 2008 godine, ali bez obzira i na taj pad, cijene su u porastu.

Mislim ja se samo vodim tom logikom da je Sarajevo ogranicen grad koji se u svom centralnom dijelu nema vise gdje siriti. Ogranicen prostor znaci samo jedno - porast cijena. Gradit ce se naravno dalje, siriti ce se grad, ali jednostavno ovaj centralni dio blizu tramvaja, pa i Dobrinja, Nedzarici to ce uvijek biti atraktivno - ma kakve god zgrade da naprave bilo u Hrasnici, Rajlovcu ili gdje se vec grad bude sirio.

Da ne govorimo da smo mi realno jos u tranziciji i da nismo dozvijeli ni mrvu potencijala kojeg imamo. Pa pogledaj samo sta se sa turizmom desava jbt. Do prije 10 godina si imao 2-3 hotela kako treba, danas ih imas na desetine. I svi su krcati.
Thorgerson

#4053 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

Puf wrote:
xoklix wrote:
Puf wrote:
Nisu glupi, samo ne znaju sa parama.

Pa placaju po 60 000KM kamate na iznos od 100 000KM na 20+ godina.

Cijena njihovog labavog karaktera i neJmanja kontrole nad novcem je 60 000KM :D
Tih 60.000 ce za 20 god. vrijediti 40.000... a stan 150.000
Doduse, nisam uzeo u racunicu godisnju inflaciju
Nisi ti svasta nesto uzeo u obzir.

:D
Puf

#4054 Re: Cijene stanova All about

Post by Puf »

Sto mi ga spustište.
xamp

#4055 Re: Cijene stanova All about

Post by xamp »

Puf wrote: Po ovome vidim da ne znas kako se racuna kamata i rata. Ti mislis ako ti je kamata 3%, da ces vratiti 3% vise na uzeti iznos kredita. Grijesis, grdno.

Naravno. Ja glup, ti pametan. Ja mislio dignes kredit, poklone ti 3%.
Thorgerson

#4056 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

Puf wrote:Sto mi ga spustište.
Pa ti spustas svima, te mislis da je tvoje misljenje jedino pravilno.

Cuj uzme ti banka stan ako ne vracas kredit (iako u stvarnosti banka to ostavlja kao zadnje, ali zadnje zadnje rjesenje - jer sve je bolje nego da ti uzimaju stan i prodaju ga u bescjenje, dakle koliko god da im kapas dobro im je).

A inace ako rentas stan i ne placas kiriju, gazda ti kaze ma nema veze - kad budes imao platit ces, hajde bolan ljudi smo. (a stvarnost je takva da ce ti banka i nesto reprogramirati i skontati, dok ce te gazda trpiti 5 dana s kasnjenjem kirije nakon toga letis na ulicu).

Puf

#4057 Re: Cijene stanova All about

Post by Puf »

Thorgerson wrote:
Puf wrote:Sto mi ga spustište.
Pa ti spustas svima, te mislis da je tvoje misljenje jedino pravilno.

Cuj uzme ti banka stan ako ne vracas kredit (iako u stvarnosti banka to ostavlja kao zadnje, ali zadnje zadnje rjesenje - jer sve je bolje nego da ti uzimaju stan i prodaju ga u bescjenje, dakle koliko god da im kapas dobro im je).

A inace ako rentas stan i ne placas kiriju, gazda ti kaze ma nema veze - kad budes imao platit ces, hajde bolan ljudi smo. (a stvarnost je takva da ce ti banka i nesto reprogramirati i skontati, dok ce te gazda trpiti 5 dana s kasnjenjem kirije nakon toga letis na ulicu).

Sva poenta je da ne budes vezan da dajes 1000KM mjesecno, iducih 30 godina :D, ko to moze podnjeti psihicki svaka cast.
probook

#4058 Re: Cijene stanova All about

Post by probook »

sabanss wrote:
Puf wrote:Mozemo samo reci da se slazemo da se ne slazemo.

Jednostavna racunica, glup ko ne skonta

Rata kredita 850KM (osnovica 550, kamata 300), 15 godina rob. Tek nakon 15 godina tvoj stan.

Kirija 300KM, i hladno ostavljas svaki mjesec ovih 500KM sto bi davao za ratu i tvoj stan bez robovanja. Samo malo strpljenja i karaktera treba.

Krediti su za ljude koji ne znaju sa parama.
Amin!

Potrebno ponekad u biznisu kao obrtni kapital i to u kratkim periodima. Kredit na 10+ godina, hvala ali ne hvala!
Daj mi pokaži stan od 300 KM mjesečno ! Pa to je ćumez mogu misliti na šta liči.

I ne vidim u čemu je razlika dao tih 300 KM vlasniku stana ili banci?
HAVANA

#4059 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Puf wrote:Mozemo samo reci da se slazemo da se ne slazemo.

Jednostavna racunica, glup ko ne skonta

Rata kredita 850KM (osnovica 550, kamata 300), 15 godina rob. Tek nakon 15 godina tvoj stan.

Kirija 300KM, i hladno ostavljas svaki mjesec ovih 500KM sto bi davao za ratu i tvoj stan bez robovanja. Samo malo strpljenja i karaktera treba.

Krediti su za ljude koji ne znaju sa parama.
Upravo suprotno.Krediti su idealni za ljude koji znaju sa parama. :kakoste:
mad_max_ba

#4060 Re: Cijene stanova All about

Post by mad_max_ba »

ccc
ne razumijem logiku

bolje bacati 300 KM
nego plaćati 850 za svoje??
beni-bu-man

#4061 Re: Cijene stanova All about

Post by beni-bu-man »

mad_max_ba wrote:ccc
ne razumijem logiku

bolje bacati 300 KM
Kod nas je takav mentalite, platiti cu ja i 1000 al da znam da je nakon 20 i vise godina moje, samo nek je moje :mrgreen:

Vec na zapadu nije ......
mad_max_ba

#4062 Re: Cijene stanova All about

Post by mad_max_ba »

beni-bu-man wrote:
ne razumijem logiku

bolje bacati 300 KM
Kod nas je takav mentalite, platiti cu ja i 1000 al da znam da je nakon 20 i vise godina moje, samo nek je moje :mrgreen:

ma vidi ba
moja logika mi kaže da mi je bolje platiti više za nešto što će biti u mom posjedu
već bacati nekom manje iznose

logika mi kaže da ću za xy period imati nešto u svom vlasništvu i u slučaju potrebe moći raspolagati sa određenim novcem na osnovu tog vlasništva.

Evo neko je spomenuo da se prvo uzme manji stan, upravo sam tako uradio.
Uzeo manji stan (na kredit+nešto ušteđevine) kada je došlo vrijeme za prodaju tog malog stana, ne samo da sam izvršio povrat kredita+kamate već sam bio čak 1000-2000 u plusu prodajom tog stana, (period od 2004-2007, dakle za samo tri godine) što mi je omogućilo da se zavalim 10 godina za upravo malo jači iznos od 300 KM.
BTW govorim o seobi iz 33 m2 u 68 m2.

Napominjem da u garsonjeru nismo uložili ništa značajno (jesmo kompletno zidove odradili unutra sami sobom).....

U ovaj trenutno stan (isplatio kredit prošle godine) smo sve uradili, od kupatila, termoizolacije vanjske, stolarije...... a i to smo sukcesivno radili bez kredita...
Trenutno sada se bavimo mišlju kuća....

E sad
Da sam plaćao 300 KM kiriju, vjerovatno bih i sada plaćao kiriju 300 KM.....
HAVANA

#4063 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

mad_max_ba wrote:
beni-bu-man wrote:
ne razumijem logiku

bolje bacati 300 KM

ma vidi ba
moja logika mi kaže da mi je bolje platiti više za nešto što će biti u mom posjedu

logika mi kaže da ću za xy period imati nešto u svom vlasništvu i u slučaju potrebe moći raspolagati sa određenim novcem na osnovu tog vlasništva.

Uzeo manji stan (na kredit+nešto ušteđevine) kada je došlo vrijeme za prodaju tog malog stana, ne samo da sam izvršio povrat kredita+kamate već sam bio čak 1000-2000 u plusu prodajom tog stana, (period od 2004-2007, dakle za samo tri godine) što mi je omogućilo da se zavalim 10 godina za upravo malo jači iznos od 300 KM.

Napominjem da u garsonjeru nismo uložili ništa značajno (jesmo kompletno zidove odradili unutra sami sobom).....

U ovaj trenutno stan (isplatio kredit prošle godine) smo sve uradili, od kupatila, termoizolacije vanjske, stolarije...... a i to smo sukcesivno radili bez kredita...

E sad
Samo pici :thumbup: Jebe se tebi,ti mlad :lol: Ja to uradio prije skoro 20 godina :D
beni-bu-man

#4064 Re: Cijene stanova All about

Post by beni-bu-man »

mad_max_ba wrote:
beni-bu-man wrote:
ne razumijem logiku

bolje bacati 300 KM

ma vidi ba

E sad
To je ta nasa logika i mentalitet :mrgreen:
Svako ima svoj stav, ciljeve i prioritete u zivotu, ja ga nikad ne bih kupio u BiH :mrgreen:
kindlas

#4065 Re: Cijene stanova All about

Post by kindlas »

Ja sam nakon samo godinu dana radnog staza kod privatnika i zivota kao podstanar odlucio da mi se kredit isplati a jos su tad kamate bile duplo vece nego sad. Odlucio se na manji stan od 50-ak m2 koji mi moze sluziti sve dok ne dobijem dijete. I evo nakon nekih 6-7 godina stan skoro otplacen, imam odlicnu poziciju za prodaju i kupovinu veceg, i jos uz to mi je banka smanjivala kamatu kako su kamate opadale.

Nema sanse da mi neko dokaze da je bilo bolje da sam ostao pod kirijom sve ove godine jer sam radio u svom stanu sta sam htio, probijao zidove, rusio, mijenjao namjestaj, cisto sumnjam da bi mi neko to dozvolio u svom stanu koji izdaje.
Puf

#4066 Re: Cijene stanova All about

Post by Puf »

Ne vidite vi siru sliku.
beni-bu-man

#4067 Re: Cijene stanova All about

Post by beni-bu-man »

Puf wrote:Ne vidite vi siru sliku.
sta je po tebi sira slika ? ili koju ti vidis ?
mad_max_ba

#4068 Re: Cijene stanova All about

Post by mad_max_ba »

HAVANA wrote: Samo pici :thumbup: Jebe se tebi,ti mlad :lol: Ja to uradio prije skoro 20 godina :D
Ma pravo da ti kažem, nisu ni finansije toliki problem, veći mi je problem seljakanje ponovo i trvor da sve smjestim :D ....

beni-bu-man wrote: To je ta nasa logika i mentalitet :mrgreen:
Svako ima svoj stav, ciljeve i prioritete u zivotu, ja ga nikad ne bih kupio u BiH :mrgreen:
beni

stvar je prioriteta kako čovjek sebi odredi....

ne bih vala strepio kad će mi landlord doći na vrata da raskine Ugovor o najmu jer mu se od svastike čojka, zetove sestre ženi pa hoće da kupe stan....
Puf

#4069 Re: Cijene stanova All about

Post by Puf »

beni-bu-man wrote:
Rekao sam vec, zasto biti vezan za nesto 20 godina kad ne moras.

Rata kredita 850KM i MORAS je dati. I stan nije tvoj, tek za 20 godina je tvoj.

Kirija 350KM , ako oduzmes od ovog iznosa kolika bi bila rata, ostaje ti 500KM stim da mozes odseliti kad hoces i nisi vezan 20 godina da budes rob.

Uvijek mozes "fulati" jedan mjesec, dva, nece ti se niko popet na grbacu sto nisi uplatio ratu.

Cista matematika

Rata + Kamata == (je isto) sto i Kirija + 500KM ustede svaki mjesec, stim da ovamo imas slobodu, a u prvom slucaju si rob.
Last edited by Puf on 08/05/2018 16:25, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#4070 Re: Cijene stanova All about

Post by beni-bu-man »

mad_max_ba wrote:
HAVANA wrote: Samo pici :thumbup: Jebe se tebi,ti mlad :lol: Ja to uradio prije skoro 20 godina :D
Ma pravo da ti kažem, nisu ni finansije toliki problem, veći mi je problem seljakanje ponovo i trvor da sve smjestim :D ....

beni-bu-man wrote: To je ta nasa logika i mentalitet :mrgreen:
beni

stvar je prioriteta kako čovjek sebi odredi....

ne bih vala strepio kad će mi landlord doći na vrata da raskine Ugovor o najmu jer mu se od svastike čojka, zetove sestre ženi pa hoće da kupe stan....
normalno da neces, nisi lud :kiss:
Zato ko ja, fino sebi kucu napravis po svojoj zelji :mrgreen:
beni-bu-man

#4071 Re: Cijene stanova All about

Post by beni-bu-man »

Puf wrote:
beni-bu-man wrote:

Kirija 350KM , ako oduzmes od ovog iznosa kolika bi bila rata, ostaje ti 500KM stim da mozes odseliti kad hoces i nisi vezan 20 godina da budes rob.

Uvijek mozes "fulati" jedan mjesec, dva, nece ti se niko popet na grbacu sto nisi uplatio ratu.

Cista matematika

Rata + Kamata == (je isto) sto i Kirija + 500KM ustede svaki mjesec, stim da ovamo imas slobodu, a u prvom slucaju si rob.
Aha ti to gledas sa finacijske strane
mad_max_ba

#4072 Re: Cijene stanova All about

Post by mad_max_ba »

Puf wrote:
beni-bu-man wrote:

Cista matematika

a nisi rob ako ne platiš dvije tri kirije???
nisi rob kada ti dolazi najmodavac u pregled stanja najamnog objekta i ne znaš da li je njemu jaje na lijevo danas

Podebljano, vamo štediš 850 KM, a Vamo samo 500, nije isto....

Al eto
lec agri tu disagri
mad_max_ba

#4073 Re: Cijene stanova All about

Post by mad_max_ba »

beni-bu-man wrote: normalno da neces, nisi lud :kiss:
Zato ko ja, fino sebi kucu napravis po svojoj zelji :mrgreen:
joj kakav sam nacrt nafato
:lol: :lol: :lol: :lol:
Puf

#4074 Re: Cijene stanova All about

Post by Puf »

mad_max_ba wrote: a nisi rob ako ne platiš dvije tri kirije???
nisi rob kada ti dolazi najmodavac u pregled stanja najamnog objekta i ne znaš da li je njemu jaje na lijevo danas

Podebljano, vamo štediš 850 KM, a Vamo samo 500, nije isto....

Al eto
lec agri tu disagri
Nisi, jer neces kod takvog debila zivjeti. A i da naletis na debila, vrlo lahko je promjeniti stan. A to izbacivanje ne ide tako sinko moj hahaha

Ovamo ne stedis 850KM... Al vidim kako razmisljas, cim ti mislis da ako placas 60 000KM kamate na 100 000KM, i to smatras ustedom, to je to. game over.
xamp

#4075 Re: Cijene stanova All about

Post by xamp »

Cekaj da te gazda izbaci iz tog stana od 300KM jer je odlucio mijenjat, pa cemo vidjet kakvu ces rupu, gdje se isplati zivjet, naci za te pare...
Slazem se da ne treba dizat 100% kredit za stan, vec uletit barem 20-30% sa kesom (ko je u mogucnosti)
Ali sam kredit i rata kredita ti daje mogucnost da, ako znas sa parama, postoji mogucnost da isti ranije otplatis i umanjis kamate.
Kamate su sve nize...
evo, na 15godina (nakon sto si rob) za 750KM mjesecno, stan je tvoj...
https://www.unicredit.ba/ba/stanovnistv ... &godine=30

U medjuvremenu s njim radis sta hoces i zivis 'svoj na svom'.. ne cekas da se stvari same od sebe promijene i nerviras se jer je WC solja u kupatilu napukla ali niko nece da je zamijeni.
Post Reply