Vrati se nekih 20 000. Ostali se pate, isfur se vratiti
To je nekih -60 000.
Malo me je Hrvatska iznenadila, imaju duplo bolji standard nego mi a kod njih je bukvalno egzodus, ovo nase je kamilica.
Ja opet kontam da najgori val odlazaka tek slijedi. Puno vise ljudi znam koji preduzimaju konkretne korake ka odlasku vani nego sto znam ljudi koji su vec napustili, doduse ja sam jedna samo individua. Ne znam, nisam pametan.The 51st State wrote:Otprilike tako negdje i ja kontam da je, svakako alamartno mada nislim da je najgori val odlazaka prosao.
Kunem se Bogom, jaran mi u Hrvatskoj radi. Majstor za fasade. Plata mu 2800 maraka. Minimalac dobije na banku, ostalo na ruke. Za godinu dana renovirao sebi sprat kuce, namjestio, promijenio krov, kupio autic dobar i roditeljima jos pomaze. Gazda mu placa gorivo, smjestaj i ima slobodno 20 dana kad je tamo Bozic i uvijek mu za Bajram dadne 3-4 slobodna dana. Jaran i u Austriji radio, mozes mislit kad je zadovoljniji uslovima u Hrvatskoj.Nivelacija wrote: Malo me je Hrvatska iznenadila, imaju duplo bolji standard nego mi a kod njih je bukvalno egzodus

Svaki mjesec u Hrvatskoj neko radi fasade?Jimmy McNulty wrote: Kunem se Bogom, jaran mi u Hrvatskoj radi. Majstor za fasade. Plata mu 2800 maraka. Minimalac dobije na banku, ostalo na ruke. Za godinu dana renovirao sebi sprat kuce, namjestio, promijenio krov, kupio autic dobar i roditeljima jos pomaze. Gazda mu placa gorivo, smjestaj i ima slobodno 20 dana kad je tamo Bozic i uvijek mu za Bajram dadne 3-4 slobodna dana. Jaran i u Austriji radio, mozes mislit kad je zadovoljniji uslovima u Hrvatskoj.
Napustanje Hrvatske je trenutna pojava, na duze staze ili ce im se narod masovno vracat ili ce BeHa Hrvatima popunit demografske rupe. Oni imaju cash i imaju s cim provodit mjereJimmy McNulty wrote:Ja opet kontam da najgori val odlazaka tek slijedi. Puno vise ljudi znam koji preduzimaju konkretne korake ka odlasku vani nego sto znam ljudi koji su vec napustili, doduse ja sam jedna samo individua. Ne znam, nisam pametan.The 51st State wrote:Otprilike tako negdje i ja kontam da je, svakako alamartno mada nislim da je najgori val odlazaka prosao.
Kunem se Bogom, jaran mi u Hrvatskoj radi. Majstor za fasade. Plata mu 2800 maraka. Minimalac dobije na banku, ostalo na ruke. Za godinu dana renovirao sebi sprat kuce, namjestio, promijenio krov, kupio autic dobar i roditeljima jos pomaze. Gazda mu placa gorivo, smjestaj i ima slobodno 20 dana kad je tamo Bozic i uvijek mu za Bajram dadne 3-4 slobodna dana. Jaran i u Austriji radio, mozes mislit kad je zadovoljniji uslovima u Hrvatskoj.Nivelacija wrote: Malo me je Hrvatska iznenadila, imaju duplo bolji standard nego mi a kod njih je bukvalno egzodus
koliko sam ja shvatila ne kaze da se od priliva odlio odredjeni broj, nego od svih? mislim da je stopa povratka ljudi koji su eventualno otisli u penziju pa se vracaju relativno stabilna na godisnjem nivou.Jimmy McNulty wrote:Dakle, 50 hiljada otislo, a 30 hiljada se vratilo sto znaci da je samo 20 hiljada ostalo.The 51st State wrote:https://www.index.hr/vijesti/clanak/nij ... 58504.aspx
i tako svabo sjebe topik...![]()
Nesto mi je to suhveli sve, ali elem nejse... koga god znam nije se vratio.
Otisli u guzicu. Ako ih je Njemacka nogirala tesko da ih je ko drugi primioThe 51st State wrote:za kompletnu sliku bi bilo dobro da se zna gdje su iz njemacke otisli, nazad ili daljeJimmy McNulty wrote:Da, ali govorimo samo o Njemačkoj. Ako je proslu godinu u Njemačku otislo 24 hiljade osoba, jos toliko je otislo u ostale drzave. Znači za 2-3 god BiH je vrlo vjerovatno izgubila grad veličine Zenice, Mostara, Bijeljine.The 51st State wrote:
iz bosne se odselilo 24, vratilo 16 k, moze se uzeti u obzir da je vecina dalje odselila u druge zemlje, ali sama cifra od 24 hiljade odseljenih ne ilustrira da je neka histerija i pomama za emigracijom, naprotiv.
Ako to nije zabrinjavajuće i histerija i pomama za emigracijom, ja ne znam šta je.
Čas se priča kako je nemoguće naći radnika, čas kako ljudi uopšte ne odlaze.
U maminoj firmi, od NG 9 ljudi otislo u Dojčland. Svi imali platu preko 1000 kaem.
Osobe koje su 70-tih pa i 80-tih godina u Njemacku dosle, stekle su starosne pemzije.Mnogi od njih za starosne dane izgradili su sebi u Hrvatskoj (i BiH) kuce u koje se kao pemzioneri vracaju.U Njemackoj ako od pemzije moras kiriju za iznajmljen stan placati,za zivot ne ostaje dovoljno.Mislim da je najveci broj povratnika iz ove populacije.Jimmy McNulty wrote:Ne kažem da foliraju, nego mi je čudno da je ostalo samo 20 hiljada. Ja ne znam nikog koga se vratio, ti možda znaš. 20 hiljada u 2 godine je ništa.
Mislis da se oni odjave u Njemackoj?biscanka2 wrote:Osobe koje su 70-tih pa i 80-tih godina u Njemacku dosle, stekle su starosne pemzije.Mnogi od njih za starosne dane izgradili su sebi u Hrvatskoj (i BiH) kuce u koje se kao pemzioneri vracaju.U Njemackoj ako od pemzije moras kiriju za iznajmljen stan placati,za zivot ne ostaje dovoljno.Mislim da je najveci broj povratnika iz ove populacije.Jimmy McNulty wrote:Ne kažem da foliraju, nego mi je čudno da je ostalo samo 20 hiljada. Ja ne znam nikog koga se vratio, ti možda znaš. 20 hiljada u 2 godine je ništa.
Oni koji sebi ,za starije dane,nisu uspjeli nista obezbjediti (ako pemzije ne pokrivaju osnovne troskove za zivot) a odluce ovdje ostati, upadaju u socijalni sistem zastite koja veliku birokratiju zahtjeva.
Mislim da ce izvjestaj o iseljavanju za 2018 biti jos zastrasujuci.
pirmin wrote:Kako ljudi nadodju na rijec peMzija?
Zasto bas M?
Mnogi se odjave inace bi broj iseljenih puno manji bio ali i za ove sto ih na crno uhvate, si u pravu.insomnia78 wrote:Mislis da se oni odjave u Njemackoj?biscanka2 wrote:Osobe koje su 70-tih pa i 80-tih godina u Njemacku dosle, stekle su starosne pemzije.Mnogi od njih za starosne dane izgradili su sebi u Hrvatskoj (i BiH) kuce u koje se kao pemzioneri vracaju.U Njemackoj ako od pemzije moras kiriju za iznajmljen stan placati,za zivot ne ostaje dovoljno.Mislim da je najveci broj povratnika iz ove populacije.Jimmy McNulty wrote:Ne kažem da foliraju, nego mi je čudno da je ostalo samo 20 hiljada. Ja ne znam nikog koga se vratio, ti možda znaš. 20 hiljada u 2 godine je ništa.
Oni koji sebi ,za starije dane,nisu uspjeli nista obezbjediti (ako pemzije ne pokrivaju osnovne troskove za zivot) a odluce ovdje ostati, upadaju u socijalni sistem zastite koja veliku birokratiju zahtjeva.
Mislim da ce izvjestaj o iseljavanju za 2018 biti jos zastrasujuci.
Ovo su vam, da se ne patite vise, mahom azilanti jal ovi sto ih ufate na crno
Odu ljudi gore i pokusaju na foru
E pa jbg, ja kontala ako uvalim "N" more pograesno biti (nije mi se dalo provjeravati) .512MB wrote:pirmin wrote:Kako ljudi nadodju na rijec peMzija?
Zasto bas M?
Pensionist..strana rijec..biscanka2 wrote:E pa jbg, ja kontala ako uvalim "N" more pograesno biti (nije mi se dalo provjeravati) .512MB wrote:pirmin wrote:Kako ljudi nadodju na rijec peMzija?
Zasto bas M?![]()
Vala nisam skontala da ce to tvoje okance odmah uociti.![]()
Mislis li ti ostati kao penzioner u FR?insomnia78 wrote:Ti ljudi imaju drzavljanstva Njemacke tako da tesko da ih racunaju u povratke
doceš ti docešanimals wrote:Ja ako dozivim mirovinu, ostajem u Austriji..
nemam se gdje vratiti..
jos da me neko ubije zbog moje mirovine..
Sta ne mora biti..moonca wrote:Ne mora biti zemlja gdje si rodjen...
Da bog da. S obzirom da sam kasno poceo. Al imam i drugi izvor prihoda osim platemoonca wrote:Mislis li ti ostati kao penzioner u FR?insomnia78 wrote:Ti ljudi imaju drzavljanstva Njemacke tako da tesko da ih racunaju u povratke