bingov buraz wrote:Kikibombona wrote:Gospodin Dragicevic je postigao veliki uspjeh.
- kod pravih Bosnjaka je cetnik, genocidas i koljac
- kod pravih Srba je izdajnik, muslimanski placenik, sorosevac
- sta kazu pravi Hrvati?
Ja bih se zapalio da me podrze pravi Srbi, Hrvati i Bosnjaci. Cijeli zivot se trudim da me ne vole.
Zajebi tu priču,nije on postao izdajnik iz uvjerenja nego iz očaja.
Tvoje misljenje je kreirano na osnovu losih iskustava i predstavlja predjubjedjenje bez utemljenja u cinjenicama. Ti ne znas kako je Davor Dragicevic razmisljao prije tragedije vec samo pretpostavljas. Pretpostvka ne moze biti = cinjenica.
Mozda si u pravu, mozda nisi - ja ne znam. Iz iskustva, koje takodje nije mjerodavno za svakog covjeka, znam da bi zadrti cetnik tesko dozivio ovakvu transformaciju bez obzira na zivotnu tragediju. Indikativni su govori majke njegovog djeteta. Nebrojeno puta je izjavila da se ne trebamo dijeliti po naciji ili vjeri vec po ljudskosti. Rekla je da nikada nije dijelila ljude po vjeri i da se zahvaljuje svima na podrsci. Da li je zena patoloski lazov? Davoru odmaze podrska Bosnjaka i Sarajeva ali je on svejedno prihvata. Meni to ukazuje da je prvenstveno covjek.
To sto je bio u srpskoj vojsci ne govori nista o njegovoj ljudskosti. Ako nije ucinio nikakvo zlo, potpuno je cist pred zakonom, bogom i ljudima. Realnost je da svaka ptica svome jatu leti i da se u nevolji grupacije homogeniziraju. Srdjan Aleksic i Dragan Bursac su bili pripadnici VRS. U toj vojsci je bilo mnogo dobrih ljudi. Porodice moja dva prijatelja su spasili pripadnici VRS, pri tome rizikujuci svoje zivote. Mnogi drugi nisu bili losi, vec jednostavno nisu imali hraborosti sto je prirodno za covjeka.
Ovdje povlacim jasnu crtu. Svako ko je udario zarobljenog vojnika, a kamoli ubio - a pri tome o civilima da ne govorim - za mene je sadista i psihopata. Svako ko podrzava zlocine i zlocince za mene je los covjek. Takvih je u RS nazalost puno. Takvih je nazlost vecina. Medjutim, nisu svi takvi...
Izuzetno vrijedno istrazivanje Al Dzazire...
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/istraz ... i/1163224/