Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
pustopoljina

#4051 Re: Migranti

Post by pustopoljina »

insomnia78 wrote:Pa sta predlazete? Daj ih sve u Bosnu jer dalje sigurno nece moci?
Dalje nece moci (ovom balkanskom rutom).
Neki ce nazad, pa traziti alternativu.
Neki ce posve nazas,jer im bih nije alternativa.
Minoran procenat ce ostati,kao uspomena na najezdu migranata kroz bih.
I da ih zelis staviti u bosnu, ne mozes, jer im bosna nije ono kud su posli.
escobar__

#4052 Re: Migranti

Post by escobar__ »

Ova je tema savršen pokazatelj stanja ovog društva u kom svi sve znaju i u sve se razumiju.

U državi apsolutni raspad sistema, puca po šavovima na sve strane, skoro ništa ne funkcioniše u pravom smislu te riječi + dobili smo novi problem sa hiljadama migranata koji realno neće maknuti dalje iz Bosne i Hercegovine i ovdje (na temi) tradicionalno imamo nojeve s glavom u pijesku za koje problem uopšte ne postoji i koji se iščuđavaju odakle tolika frka po pitanju migranata.

Naravno, sve to iz udobne foteljice udaljene stotinama kilometara od "žarišta" problema (USK) kojeg su možda par puta vidjeli na TV-u i Instagramu kad neko objavi nešto iz Bihaća i to je sve.
insomnia78

#4053 Re: Migranti

Post by insomnia78 »

pustopoljina wrote:
insomnia78 wrote:Pa sta predlazete? Daj ih sve u Bosnu jer dalje sigurno nece moci?
Dje nazad, mislis da ce ih Srbija i CG pustiti nazad?
pustopoljina

#4054 Re: Migranti

Post by pustopoljina »

Ja fakat ne kontam jednu stvar:
Donedavno bosna nije bila migrantska ruta, onda,kad su zatvorili granice, neko je pokusao kroz bosnu.
Sad ce vidjeti da je bosna slijepo crijevo i da ne mogu dalje iz bosne i sta mislite, sta ce se desiti?
Ocarace ih ljepota bosne, pa ce svi dobiti u prezimenu al bosnawi?

Sve sto se moze je pomoci usk da prezivi tu masu, tako sto ce se pomoci toj masi da prezimi, da ne pocnu krasti i provaljivati od gladi i bladnoce.
Ako niko nema namjeru pomoci usk...onda usk treba mobilisati buseve i malo po gradovima zaci...i raspodijeliti posteno svima.
Sarajevo,tuzla,mostar, banjaluka se trebaju usk zahvaliti na svemu do sada uradjenom i pomoci na sve moguce nacine.
Granica se moze preci bez beda i juznije..prehodati tamo kod srba...a sjevernije je una mirnija i isto bi se dalo. Hrvati jos ne mogu toliko pokriti.
Kod kladuse, trsca,hadzinog potoka je sto se tice terena najlakse...ali nije jedino moguce. Sad sve vrvi od policije, ali za sad to samo znaci da negdje drugo policija fali.
Ako usk ostane sam u ovoj prici, migranti ce se samo rasprsiti duz granice i onda ce i drugi kantoni, kao i rs imati problem...
Hbg.
pustopoljina

#4055 Re: Migranti

Post by pustopoljina »

insomnia78 wrote:
pustopoljina wrote:
Bice ih koji ce htjeti nazad-kuci- i mislim da ce ih morati pustiti. A sad hoce li kuci, ili u rumuniju ili albaniju, druga stvar.
I mislim da ce ih dolaziti manje, informacije se sire i u startu ce pokusavati naci drugu rutu.
uglavnomja

#4056 Re: Migranti

Post by uglavnomja »

pustopoljina wrote:
insomnia78 wrote:
pustopoljina wrote: Dalje nece moci (ovom balkanskom rutom).
Bice ih koji ce htjeti nazad-kuci- i mislim da ce ih morati pustiti. A sad hoce li kuci, ili u rumuniju ili albaniju, druga stvar.
I mislim da ce ih dolaziti manje, informacije se sire i u startu ce pokusavati naci drugu rutu.
rumunija je u eu, nema sansi ...
pustopoljina

#4057 Re: Migranti

Post by pustopoljina »

uglavnomja wrote:
pustopoljina wrote:
insomnia78 wrote: Dje nazad, mislis da ce ih Srbija i CG pustiti nazad?
rumunija je u eu, nema sansi ...
Rumunija je u eu, ali nista u rumuniji nije otislo sa balkana. Korupcija, pare, krijumcarenje, kriminal- sve ljudi imaju.
Sanjarko

#4058 Re: Migranti

Post by Sanjarko »

Ja sam pisao negdje. Ovi sto migriraju su manjina. Promili. 1-2 miliona godisnje a odakle dolaze ima ih vise milijardi. 2 milijarde najmanje.

Ocito je da EU moze godisnje da primi milion ali ne vise od toga. Sto to kazem zato sto je donedavno toliko migranata primala. A sada dolazi svake godine preko miliona.
animals

#4059 Re: Migranti

Post by animals »

pustopoljina wrote:
animals wrote:Ja sam samo jedno htjeo reci..
migracija je normalna..
ali kontrolirana..a ne divlja i preko kukuruza..
ne boj se ti za mene..nisam ja, niti mogu biti ugrozen od takvih..
Cuj? Da se idu dobrovoljno dati batinati? I ti bi odabrao kuruze.
To sto je eu odlucila jedno, pa sebi skocila u usta, nije problem?
Do migranata je? Vole ljudi kroz kuruze, pa to ti je?
...
Pa i nisi ugrozen od migranata, to i ja kazem.
Problem je u sljedecem..
mozes primati migrante kontrolirano ili pustiti da dolaze ko hoce i sta hoce,
pa ces onda imati jednog dana ozbiljne posljedice zbog toga..
iluzija je da se mogu nahraniti svi siromasni ovoga svijeta..
zakon prirode nalaze drugacije..
pustopoljina

#4060 Re: Migranti

Post by pustopoljina »

animals wrote:
pustopoljina wrote:
animals wrote:Ja sam samo jedno htjeo reci..
migracija je normalna..
ali kontrolirana..a ne divlja i preko kukuruza..
ne boj se ti za mene..nisam ja, niti mogu biti ugrozen od takvih..
Cuj? Da se idu dobrovoljno dati batinati? I ti bi odabrao kuruze.
To sto je eu odlucila jedno, pa sebi skocila u usta, nije problem?
Do migranata je? Vole ljudi kroz kuruze, pa to ti je?
...
Pa i nisi ugrozen od migranata, to i ja kazem.
Problem je u sljedecem..
mozes primati migrante kontrolirano ili pustiti da dolaze ko hoce i sta hoce,
pa ces onda imati jednog dana ozbiljne posljedice zbog toga..
iluzija je da se mogu nahraniti svi siromasni ovoga svijeta..
zakon prirode nalaze drugacije..
Nisi ih u bosnu primio kontrolirano.
Inace bi imali smjestaj.
Istrpali su ti ih u bosnu. I istrpavaju ih u bosnu.
I ne-ne mozemo zastiti granice. Ne mozes ih primati kontrolirano. Ideja da istocnu granicu zatvorimo, a zapadnu otvorimo je super, ali u praksi- hrvatska uz eu pomoc puno bolje kontrolise svoju istocnu granicu, nego mi svoju.
I sad bosna treba njima objasniti da ih eu moze samo kontrolirano primiti?
Bosna im bolan treba dati mapu bosanske zapadne granice, koja je ko svicarski sir (jos uvijek-pogotovo juzno od usk) i lunch-paket dati.
S druge strane- elementarna nepogoda zvana migranti- sad kao ugrozava srbe i hrvate? Kao, porucio ih neko? Ta prica je toliko glupa, da je treba sjeci u korijenu.
To sto su ti ljudi muslimani, nije slucajnost...ali je slucajnost sto im je bosna ns putu sa svim svojim b/h/s i bosancima, sa svim svojim problemima. To nije nista licno. Svaka politicka prica koja bar malo naginje na tu stranu je maliciozna i nepotrebna.
I svima u bosni bi bilo lakse da je skupa rjesavaju.
Sanse da ostanu zaglavljeni u bosni i za 10god fakat uticu na bh situciju je daleko veca, ako problem migranata ostane problem samo jednog konstitutivnog naroda.

Slusaj...to moze li se siromastvo iskorijeniti je druga tema.
Necu ni ulaziti u to.
animals

#4061 Re: Migranti

Post by animals »

Ja sam i sam migrant i postujem svakog covjeka od Indije do Zenice :D
uzgred poznam tako divnih ljudi od Indijaca, Mongolaca ili ne znam odakle su..
problem ovih migranata je kolicina..
jednostavno ne moze to nijedan kontinent podnijeti..
najveca kolicina dolazi iz Afrike i Azije, ta dva kontinenta debelo premasuju ostatak covijecanstva..
nekontrolisano razmnozavanje u tim kontintentima moraju jednog dana doci na naplatu..
a to znaci novi ratovi ce biti sasvim logicna stvar..
a ljudi se nece promjeniti, niti su se ikada mjenjali..
CPT

#4062 Re: Migranti

Post by CPT »

escobar__ wrote:Ova je tema savršen pokazatelj stanja ovog društva u kom svi sve znaju i u sve se razumiju.

U državi apsolutni raspad sistema, puca po šavovima na sve strane, skoro ništa ne funkcioniše u pravom smislu te riječi + dobili smo novi problem sa hiljadama migranata koji realno neće maknuti dalje iz Bosne i Hercegovine i ovdje (na temi) tradicionalno imamo nojeve s glavom u pijesku za koje problem uopšte ne postoji i koji se iščuđavaju odakle tolika frka po pitanju migranata.

Naravno, sve to iz udobne foteljice udaljene stotinama kilometara od "žarišta" problema (USK) kojeg su možda par puta vidjeli na TV-u i Instagramu kad neko objavi nešto iz Bihaća i to je sve.

Takvi forumaši ovdje tradicionalno rješavaju svjetske krize poput sjevernokorejske, sirijske, rješavaju izraelsko-palestinski sukob, a evo sad su stigli i na temu o migrantima da nama fašistima, desničarima i onima koji kao mrze ljude druge boje kože objasne kako nismo upravu i kako je zapravo prelazak državne granice bez ikakvih dokumenata (dakle ilegalno) sasvim ok.

Jebo te grob đe ja živim... :-)
A ti si eto uz migrante 24h dnevno i upucen si u detalje njihovg zivota. Migranti ce naravno ostati u BiH iako to nije mogoce cak i to zele. A ne zele.
O'zone
Globalni moderator

#4063 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

Da probamo još jednom.

Promjenjen naslov teme da bude koncizniji.

Pobrisano sve što je off.

Ovdje se podvlači

Izvolite nastaviti. LP
Tara the River

#4064 Re: Migranti u BiH

Post by Tara the River »

Ovo je cenzura slobodnog izrazavanja u demokratskoj drzavi.

Problem ilegalnih migranata nije izoliran samo na nasu drzavu nego je usko vezan i za ostatak Evrope. Mi nismo ostrvo na Pacifiku da na nas ne uticu i dasavanja na ostatku kontinenta, stoga sto se tice ove teme ne mozemo se fokusirati samo na BiH.

I dok se dozvoljavaju teme o podjeli Bosne ili kakvu RSBiH srbi zele, ovdje se zabranjuje da se govori o kriminalu koji provode migranti u Evropi a koji se pocinje desavati i u BiH.
Edin H.

#4065 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

Tara the River wrote:Ovo je cenzura slobodnog izrazavanja u demokratskoj drzavi.

Problem ilegalnih migranata nije izoliran samo na nasu drzavu nego je usko vezan i za ostatak Evrope. Mi nismo ostrvo na Pacifiku da na nas ne uticu i dasavanja na ostatku kontinenta, stoga sto se tice ove teme ne mozemo se fokusirati samo na BiH.

I dok se dozvoljavaju teme o podjeli Bosne ili kakvu RSBiH srbi zele, ovdje se zabranjuje da se govori o kriminalu koji provode migranti u Evropi a koji se pocinje desavati i u BiH.
Ma ko si da odredjujes da li je neko ilegalan ili ne?

Po Zenevskoj konvenciji imaju pravo da traze zastitu ukoliko su u strahu of zlostavljanja u maticnoj zemlji i postoje kvalifikovani ljudi koji odlucuju da li je to slucaj lil ne.
insomnia78

#4066 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Pa prodju po svijeta da bi istu zatrazili u Njemackoj
Heller

#4067 Re: Migranti u BiH

Post by Heller »

Edin H. wrote:
Tara the River wrote:Ovo je cenzura slobodnog izrazavanja u demokratskoj drzavi.

Po Zenevskoj konvenciji imaju pravo da traze zastitu ukoliko su u strahu of zlostavljanja u maticnoj zemlji i postoje kvalifikovani ljudi koji odlucuju da li je to slucaj lil ne.
U prvoj sljedećoj. Ne može proć pola svijeta i još birati.
CPT

#4068 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

insomnia78 wrote:Pa prodju po svijeta da bi istu zatrazili u Njemackoj
Kao sto bi to uradila svaka normalna i racionalna osoba. I Bosnjo za novi pocetak obicno ne bira Madjarsku, Rumuniju, Bugarsku i slicno. Pored rahatluka u Slovackoj Bosanci idu cak i do Svedske. :shock:
insomnia78

#4069 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Vataj, vraćaj
Edin H.

#4070 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

Heller wrote:
Edin H. wrote:
Mislis prvoj sigurnoj. To je dablinska konvencija, da se to oboriti na sudu, vidis da su im ljudska prava ugrozena u zemljama poput Italije, Hrvatske, Grcke, Madjarske...
CPT

#4071 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Heller wrote:
Edin H. wrote:

naravno... kao sto je se 2mio Bosanaca zadrzalo u "prvoj sljedecoj"... Hrvatskoj? Sloveniji? Austriji? :lol: Onih 60.000 u Saint Louisu (SAD) pali sa Marsa :wink:
insomnia78

#4072 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

U Fr zive i rade milioni Alziraca, Marokanaca, Tunizana po svim mogucim osnovama. E sad zamisli kaki su ovi sto iz Alzira dolaze zaobilaznim putem
Tara the River

#4073 Re: Migranti u BiH

Post by Tara the River »

Mislis prvoj sigurnoj. To je dablinska konvencija, da se to oboriti na sudu, vidis da su im ljudska prava ugrozena u zemljama poput Italije, Hrvatske, Grcke, Madjarske...[/quote]

:lol:
Heller

#4074 Re: Migranti u BiH

Post by Heller »

CPT wrote: naravno... kao sto je se 2mio Bosanaca zadrzalo u "prvoj sljedecoj"... Hrvatskoj? Sloveniji? Austriji? :lol: Onih 60.000 u Saint Louisu (SAD) pali sa Marsa :wink:
Presedan nema šta. Ako je bošnjo nešto radio odma je to ispravno. :lol: :lol: :lol:

Goni ih nazad.
CPT

#4075 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Heller wrote:
CPT wrote: naravno... kao sto je se 2mio Bosanaca zadrzalo u "prvoj sljedecoj"... Hrvatskoj? Sloveniji? Austriji? :lol: Onih 60.000 u Saint Louisu (SAD) pali sa Marsa :wink:
Presedan nema šta. Ako je bošnjo nešto radio odma je to ispravno. :lol: :lol: :lol:

Goni ih nazad.
Nije samo Bosnjo tako radio... Tako su izmedju ostalog radili Orbanovi kad su preko prijateljske i sigurne SFRJ otisli u SAD.
Image

A preko granice se islo isto kao sto se ide i danas...
Image
Locked