Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Indigont

#4051 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

united, meni je porez od 10% okej za ubuduće, čak i to 4% zdravstveno koje ne dobijem bi nekako prećutao s obzirom da imaš rashode 20%, ali nek urede zakon, jer pravilnik i zakon im govore suprotne stvari bukvalno. I nek ne potražuju po članu pravilnika kojeg su uveli ove godine porez za 2015. kad taj član nije postojao.

Stopa od 10% je super i to ne treba mijenjati, mozemo biti sretni ako tako ostane ubuduće.
prelivoda

#4052 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

Indigont wrote:evo u USK neće da dadnu freelanceru koji je sluzbeno nezaposlen da izvadi poreznu karticu jer "nemas dohodak, jos"

a hoce oporezivati

wtf
Ako nema dohotka, onda nije ni porezni obveznik. Sasvim jednostavno.
Indigont

#4053 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Da. Trebao sam tražiti potvrdu pismeno, tek se sjetio kad sam došao kući.

A vi što plaćate uživajte u financiranju ovakvih https://www.klix.ba/vijesti/bih/nacelni ... /180817016
Matris

#4054 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Indigont wrote:united, meni je porez od 10% okej za ubuduće, čak i to 4% zdravstveno koje ne dobijem bi nekako prećutao s obzirom da imaš rashode 20%, ali nek urede zakon, jer pravilnik i zakon im govore suprotne stvari bukvalno. I nek ne potražuju po članu pravilnika kojeg su uveli ove godine porez za 2015. kad taj član nije postojao.

Stopa od 10% je super i to ne treba mijenjati, mozemo biti sretni ako tako ostane ubuduće.
Treba traziti 0% pa ako bi uspjeli dobiti 10% super :D
Sve zavisi koliko novca se unosi. Ako je neka kolicina do 35k nekako se to i plati, ne bude puno poreza.
Problem je sto za vece plate ne isplati se nikako ostati. Senior programeri imaju preko EUR 120k primanja, znaci nekih 200k Bamova. Neces valjda keshirati oko 30 hiljada maraka svake godine poreza?
Radije pakuj kofere i bjezi u zemlju sa nultom stopom poreza.
dzipalo

#4055 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by dzipalo »

Indigont wrote:Da. Trebao sam tražiti potvrdu pismeno, tek se sjetio kad sam došao kući.

A vi što plaćate uživajte u financiranju ovakvih https://www.klix.ba/vijesti/bih/nacelni ... /180817016
Ja finansiram ovo:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novo-ru ... /160308098

i ovo:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/pocinje ... /180627083

Ti pretpostavljam nisi? Pa nemas pravo da se zalis ni za tih 1700KM sto je taj lopov gore ukrao, ako vec nisu tvoje pare u pitanju.
Matris

#4056 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Nije valjda da se od poreza prave fasade po zgradama? :shock:
dzipalo

#4057 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by dzipalo »

Matris wrote:Nije valjda da se od poreza prave fasade po zgradama? :shock:
Jok, od para koje rodbina posalje iz Njemacke :lol:
Moze li objasnjenje kako se to od poreza finansira ovaj sto je uzeo 1700KM a ne ovo sto Opstina i Ministarstvo ulazu u obnovu zgrada?
Indigont

#4058 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Uzeli su bukvalno milijarde akciza na gorivo, autoput osim par kilometara iz neke pripizdine u Hercegovini do druge prizpidine i par km oko Sarajeva, nemamo.

Uzeli su na akcizama za cigare stotine miliona, bogzna gdje su te pare.
Matris

#4059 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

dzipalo wrote:
Matris wrote:Nije valjda da se od poreza prave fasade po zgradama? :shock:
Jok, od para koje rodbina posalje iz Njemacke :lol:
Moze li objasnjenje kako se to od poreza finansira ovaj sto je uzeo 1700KM a ne ovo sto opstina i ministarstvo ulazu u obnovu zgrada?
Znaci neko nece da trosi pare da kupi zemlju i pravi sebi kucu. Uglavio se u neki stan, i onda ja moram platiti porez da bi se njemu mogla napraviti fasada? Sta sa ljudima koji imaju kuce? Kako dobiti da porezna dodje i pravi fasadu?
begsoon1510

#4060 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

dzipalo wrote:
Indigont wrote:Da. Trebao sam tražiti potvrdu pismeno, tek se sjetio kad sam došao kući.

Ja finansiram ovo:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novo-ru ... /160308098

i ovo:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/pocinje ... /180627083

Ti pretpostavljam nisi? Pa nemas pravo da se zalis ni za tih 1700KM sto je taj lopov gore ukrao, ako vec nisu tvoje pare u pitanju.
Sarajlije i Sarajevo država za sebe. SDA će pobjediti samo u Kantonu Sarajevo 100%

al idemo u offtopic zbog uhljeba, ako ima šta da napiše direktno vezano za temu i što bi moglo biti korisno bujrum
Last edited by begsoon1510 on 17/08/2018 17:08, edited 1 time in total.
dzipalo

#4061 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by dzipalo »

Matris wrote: Znaci neko nece da trosi pare da kupi zemlju i pravi sebi kucu. Uglavio se u neki stan, i onda ja moram platiti porez da bi se njemu mogla napraviti fasada? Sta sa ljudima koji imaju kuce? Kako dobiti da porezna dodje i pravi fasadu?
Ako ne razumijes zasto se radi utopljavanje starih zgrada nema potrebe ni da ti objasnjavam. Ja volim da to gledam ovako - da moje pare idu za ovo umjesto za te lopovluke koji se spominju.
dzipalo

#4062 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by dzipalo »

begsoon1510 wrote: Sarajlije i Sarajevo država za sebe. SDA će pobjediti samo u Kantonu Sarajevo 100%

al idemo u offtopic zbog uhljeba, ako ima šta da napiše direktno vezano za temu i što bi moglo biti korisno bujrum
Slazem se. Ja sam se registrovao na forum zbog ove teme najvise jer imam i stalno zaposlenje i pomalo freelance-am. Ali kad vidim sta sve ljudi pisu i kako se pise kao da sve pare odu za lopovluk, niko ne vidi penzionere, ljude po bolnicama koji nemaju para za privatne doktore, i milion slicnih stvari koje se finansiraju iz nasih poreza, jednostavno mi misli skrenu s onog zbog cega sam dosao na forum kad vidim toliku sebicnost od ljudi od kojih to ne ocekujem.
nekome

#4063 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

...
Last edited by nekome on 02/07/2025 14:51, edited 1 time in total.
begsoon1510

#4064 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

dzipalo wrote:
begsoon1510 wrote: Sarajlije i Sarajevo država za sebe. SDA će pobjediti samo u Kantonu Sarajevo 100%

Slazem se. Ja sam se registrovao na forum zbog ove teme najvise jer imam i stalno zaposlenje i pomalo freelance-am. Ali kad vidim sta sve ljudi pisu i kako se pise kao da sve pare odu za lopovluk, niko ne vidi penzionere, ljude po bolnicama koji nemaju para za privatne doktore, i milion slicnih stvari koje se finansiraju iz nasih poreza, jednostavno mi misli skrenu s onog zbog cega sam dosao na forum kad vidim toliku sebicnost od ljudi od kojih to ne ocekujem.

Griješiš i ti drug u jednom dijelu. Ima ovdje fini textova i finog razmišljanja. Ovaj zakon za freelencere se treba fino uredit da bi se plaćalo. Ovako na silu i nabrzinu, suportno zakonu ne može.

Ali pošto vidim da ti je žao i stalo države, hajde molim te otvori temu za ovaj slučaj: http://pufbih.ba/v1/public/upload/files ... 3.2017.pdf
Matris

#4065 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

dzipalo wrote:

Drug, ja sam 100% freelancer. Bilo je perioda kad sam bio gladan. Niko, nikad u drzavi mi nije pomogao. NIsam imao ni socijalno, ni zdravstveno, nistaaa. Ako se ne javis svaki mjesec u biro za nezaposlene nece da te racuna ni kao nezaposlenog, a koji se vrag javljati kad ti nista ne daju. Nikad u zivotu jedne konvertibilne marke od drzave dobio nisam a znao sam biti gladan po 7 dana 3 obroka da pojedem. Ne znam gdje porezi idu, ali znam vrlo dobro gdje ne idu. Ne idu ljudima koji su gladni. Znam ako sutra ne budem imao posla da cu opet biti gladan, znam da ce mi djeca biti gladna, znam da ce mi mati i otac biti gladni. Znam da niko u poreznoj se pocesati nece sto smo svi gladni.
NISTA ja ne dobijam sa tim sto placam porez. Nemam sigurnost da sutra ako ne bude imao da cu imati neku socijalnu pomoc, a placam porez. Platio sam zbog toga sto imaju silu, sto bi mi oteli iz usta 10x da nisam platio, al nemoj misliti da volim dati svoj novac. Platio sam taj reket kao sto bi ga platio svakoj drugoj mafiji. DA mi ne poprebijaju koljena za neplacanje. Za fasadu, da nekom bude toplo? Ima naroda gladnog van sarajeva a vi prioritizirate privatne zgrade, da se uhljebi ne bi slucajno smrzli. Kao da narod ne zivi u kucama bez struje, grijanja, hrane i svega ostalog. Molim te lijepo, hajmo mi fasade po sarajevu stavljati. Sve smo rijesili drugo u Bosni. Briga me za penzionere, to je generacija koje unistila jugoslaviju, njihove pare su sami unistili. DA im ja sad zaradjivam a ja kad ostarim necu imati ni penzionog. Zdravstveno imam ako platim i pored toga morao dati dodatnih 4%. Zasto? Zato sto mafija tako hoce. pfuj, gade mi se oni koji se pretvaraju kao da je bosna normalna drzava i da je ovo "porez" pa ce kao biti upotrijebljen gdje treba.Ovo je harac mafije da bi financirala svoje uhljebe, nista drugo.
dzipalo

#4066 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by dzipalo »

Kako kazu “sit gladnom ne vjeruje”. Ja sam se nagledao ljudi koji bi mozda zavrsili i u grobu da nije tog besplatnog zdravstvenog koje se finansira iz nasih poreza, meni dovoljno da ga placam. Svako ima neki svoj razlog zasto placa ili ne placa, mene nervira spominjanje uhljeba kao da sve te pare idu njima a milion primjera gdje te pare idu u korisne svrhe.
begsoon1510

#4067 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

dzipalo wrote:Kako kazu “sit gladnom ne vjeruje”. Ja sam se nagledao ljudi koji bi mozda zavrsili i u grobu da nije tog besplatnog zdravstvenog koje se finansira iz nasih poreza, meni dovoljno da ga placam. Svako ima neki svoj razlog zasto placa ili ne placa, mene nervira spominjanje uhljeba kao da sve te pare idu njima a milion primjera gdje te pare idu u korisne svrhe.
Zašto mi svi sa sličnim razmišljanjem kao što je tvoje prešute kada pošaljem ovaj link: http://pufbih.ba/v1/public/upload/files ... 3.2017.pdf
U pitanju je porezni dug više od milijardu KM.
Eto za sve u ovoj državi ispadoše krivi freelenceri što nisu plaćali porez
Većina ovdje, ako ne i svi traže da da bude po zakonu sve pa tako i plaćanje poreza. Trenutno ova hajka i reketarenje novca preko ovog novog pravlnika je kršenje zakona o porezu na dohodak.
Saka

#4068 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

begsoon1510 wrote:Zašto mi svi sa sličnim razmišljanjem kao što je tvoje prešute kada pošaljem ovaj link: http://pufbih.ba/v1/public/upload/files ... 3.2017.pdf
Ne prešutimo, naprotiv već je 10 puta odgovoreno ali takvi kao ti ne čitaju, ne žele da čuju i nema smisla ponavljati pa te je najbolje ignorisati.
Ponovo: te dugove neće riješiti dodatno neplaćanje poreza. To što ti kažeš "neka prvo naplate od ovih pa onda neka se meni jave" ništa neće riješiti osim što će potaknuti i druge da kažu "što bi onda mi bili budale i plaćali".
Za javna preduzeća koja su u dugovima jedino rješenje je stečaj. Ali nijedna stranka nema muda to napraviti jer bi se na ulici našlo hiljade porodica a ljudi bi ostali bez (ikakvog) prevoza, transporta, grijanja itd. Ja sam prvi da odgovaraju stranke i pojedinci koji su napravili te dubioze ali to se jednostavno neće riješiti time da svi prestanemo plaćati poreze.
madner

#4069 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

begsoon1510 wrote:
madner wrote:Inostrani uplatilac nije poslodavac. Da jeste, imali bi prijavu, uplatu njihove penzije i poreza itd...
Poslodavac ste vi, a imate ugovor sa stranom stranom.

Jarane ti si glup na kvadrat i odjebi više sa svojim glupim komentarima koji nisu zasnovani na ničemu. (izvinjavam se na vulgarnosti svima, al pratim ovog lika kroz cijelu temu, uvijek on ima nešto za napisati a nikada se nije pozvao ni na jedan zakon da potvrdi to što je rekao.)

Ovo su tvoje tvrdnje: Ja radim i sam sam sebi poslodavac, i ja sam sebi isplaćujem dohodak?? @Indigont je napisao da postoji isti zakon za nestamostalne djelatnosti, zašto porezna za te koji su po tom zakonu ne traži da porez plaćaju radnici nego porez plaća isplatioc.
Jesam li ja kriv što ne mogu naplatit od isplatioca, nego hoće na silu da od mene uzmu?
Neka mjenjaju zakon i štimaju zakon onako kako treba i siguran budi da ću biti ažurniji oko plaćanja poreza više nego javne kompanije :D

ja ne mogu vjerovat šta ste vi ljudi spremni napisati, samo da bi ispoštavali dogovore koje imate oko ovog da blatite sve što nije vlada i PU
Ima nade, ako ovakvi lemingi mogu dobiti bilo kakav posao.
Matris

#4070 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

dzipalo wrote:Kako kazu “sit gladnom ne vjeruje”. Ja sam se nagledao ljudi koji bi mozda zavrsili i u grobu da nije tog besplatnog zdravstvenog koje se finansira iz nasih poreza, meni dovoljno da ga placam. Svako ima neki svoj razlog zasto placa ili ne placa, mene nervira spominjanje uhljeba kao da sve te pare idu njima a milion primjera gdje te pare idu u korisne svrhe.
Ja ne znam po kojem kriteriju se to besplatno zdravstveno dobije, ali ja ga nikad nisam uspio dobiti ni za dijete. Jednom ako zakasnis na birou da se prijavis gubis zdravstveno osiguranje. Ljudi staviti tacno dan u mjesecu, recimo svakog 3ceg. Ako dodjes 4tog, gotovo je, vise nemas zdravstveno i ne postoji nacin da ga ponovo dobijes. Socijalno ti samo kaze "mlad si, ima gorih od tebe" a "za dijete cemo vidjeti". Medjutim nikad, ni za dijete ni za mene. I odrastao je srecom pa mi ne treba od njih nista, nikad. Krivo mi jeste sto kad je meni i mojoj djeci i mojoj porodici trebalo, za nas ti porezi nisu. To je za neke druge gladne, vjerovatno po Sarajevu, to je za fasade itd. Kad sam uspio nekako staviti kruh na sto, onda dodje i trazi "daj daj daj ti imas a ima ljudi gladnih". Znam da ima, al ne hranite vi gladne sa tim parama. NIt je mene ko hranio niti treba, ja kad ne budem mogao raditi ja cu opet biti gladan, ne ocekujem od drzave i ne treba mi. Najvise bi volio da od***bu od mene. Imaju PDV i ostale harace sto su nametnuli, trebalo bi biti dosta od mene kako nista ne dobijem za uzvrat.
freelancerBIH

#4071 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 23:18, edited 1 time in total.
dzipalo

#4072 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by dzipalo »

begsoon1510 wrote: Zašto mi svi sa sličnim razmišljanjem kao što je tvoje prešute kada pošaljem ovaj link: http://pufbih.ba/v1/public/upload/files ... 3.2017.pdf
Zato sto nema smisla odgovarati na takve stvari. Treba ici na naplatu duga kao i kod freelancera i svih ostalih.
begsoon1510 wrote:
Većina ovdje, ako ne i svi traže da da bude po zakonu sve pa tako i plaćanje poreza. Trenutno ova hajka i reketarenje novca preko ovog novog pravlnika je kršenje zakona o porezu na dohodak.
Freelanceri su krivi sto ne placaju porez, nisu krivi sto su GRAS i Zeljeznice propale, to je jasno. Ja pod 'freelanceri' u ovom slucaju gledam i sebe ali i sve ove firme kojima su radnici 'polufreelanceri' koji dobijaju veliki dio para preko Payoneera i slicnih servisa, kad to sve saberemo velike su pare u pitanju a i oni ce biti obuhvaceni ovim.
Matris wrote: Ja ne znam po kojem kriteriju se to besplatno zdravstveno dobije, ali ja ga nikad nisam uspio dobiti ni za dijete. Jednom ako zakasnis na birou da se prijavis gubis zdravstveno osiguranje. Ljudi staviti tacno dan u mjesecu, recimo svakog 3ceg. Ako dodjes 4tog, gotovo je, vise nemas zdravstveno i ne postoji nacin da ga ponovo dobijes. Socijalno ti samo kaze "mlad si, ima gorih od tebe" a "za dijete cemo vidjeti". Medjutim nikad, ni za dijete ni za mene. I odrastao je srecom pa mi ne treba od njih nista, nikad. Krivo mi jeste sto kad je meni i mojoj djeci i mojoj porodici trebalo, za nas ti porezi nisu. To je za neke druge gladne, vjerovatno po Sarajevu, to je za fasade itd. Kad sam uspio nekako staviti kruh na sto, onda dodje i trazi "daj daj daj ti imas a ima ljudi gladnih". Znam da ima, al ne hranite vi gladne sa tim parama. NIt je mene ko hranio niti treba, ja kad ne budem mogao raditi ja cu opet biti gladan, ne ocekujem od drzave i ne treba mi. Najvise bi volio da od***bu od mene. Imaju PDV i ostale harace sto su nametnuli, trebalo bi biti dosta od mene kako nista ne dobijem za uzvrat.
Probaj operisati slijepo crijevo u privatnoj klinici pa ces sam zakljuciti imas li ili nemas besplatno lijecenje u drzavnoj. Ostalo ne bih komentarisao, samo bih predlozio da odes do Njemacke ili Svedske pa da vidis da ne postoji drzava na svijetu koja funkcionise na principu 'ne diraj ti mene ne diram ja tebe'.
free_too

#4073 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

dzipalo wrote:
begsoon1510 wrote: Zašto mi svi sa sličnim razmišljanjem kao što je tvoje prešute kada pošaljem ovaj link: http://pufbih.ba/v1/public/upload/files ... 3.2017.pdf
Zato sto nema smisla odgovarati na takve stvari. Treba ici na naplatu duga kao i kod freelancera i svih ostalih.
begsoon1510 wrote:
Freelanceri su krivi sto ne placaju porez, nisu krivi sto su GRAS i Zeljeznice propale, to je jasno. Ja pod 'freelanceri' u ovom slucaju gledam i sebe ali i sve ove firme kojima su radnici 'polufreelanceri' koji dobijaju veliki dio para preko Payoneera i slicnih servisa, kad to sve saberemo velike su pare u pitanju a i oni ce biti obuhvaceni ovim.
Matris wrote: Ja ne znam po kojem kriteriju se to besplatno zdravstveno dobije, ali ja ga nikad nisam uspio dobiti ni za dijete. Jednom ako zakasnis na birou da se prijavis gubis zdravstveno osiguranje. Ljudi staviti tacno dan u mjesecu, recimo svakog 3ceg. Ako dodjes 4tog, gotovo je, vise nemas zdravstveno i ne postoji nacin da ga ponovo dobijes. Socijalno ti samo kaze "mlad si, ima gorih od tebe" a "za dijete cemo vidjeti". Medjutim nikad, ni za dijete ni za mene. I odrastao je srecom pa mi ne treba od njih nista, nikad. Krivo mi jeste sto kad je meni i mojoj djeci i mojoj porodici trebalo, za nas ti porezi nisu. To je za neke druge gladne, vjerovatno po Sarajevu, to je za fasade itd. Kad sam uspio nekako staviti kruh na sto, onda dodje i trazi "daj daj daj ti imas a ima ljudi gladnih". Znam da ima, al ne hranite vi gladne sa tim parama. NIt je mene ko hranio niti treba, ja kad ne budem mogao raditi ja cu opet biti gladan, ne ocekujem od drzave i ne treba mi. Najvise bi volio da od***bu od mene. Imaju PDV i ostale harace sto su nametnuli, trebalo bi biti dosta od mene kako nista ne dobijem za uzvrat.
Probaj operisati slijepo crijevo u privatnoj klinici pa ces sam zakljuciti imas li ili nemas besplatno lijecenje u drzavnoj. Ostalo ne bih komentarisao, samo bih predlozio da odes do Njemacke ili Svedske pa da vidis da ne postoji drzava na svijetu koja funkcionise na principu 'ne diraj ti mene ne diram ja tebe'.
Evo moj prijatelj je operisao zucnu kesu prije 3 mjeseca (osiguran je), pa je morao platit nekih 600-700KM (Malo doktoru, malo sestricama, malo lijekovi, malo nalazi). Ah da i ne moras mi ono pa nije "morao" platit, morao je, inace bi do sad krepao covjek :)
Saka

#4074 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

free_too wrote:Evo moj prijatelj je operisao zucnu kesu prije 3 mjeseca (osiguran je), pa je morao platit nekih 600-700KM (Malo doktoru, malo sestricama, malo lijekovi, malo nalazi). Ah da i ne moras mi ono pa nije "morao" platit, morao je, inace bi do sad krepao covjek :)
Takva operacija fond zdravstvenog košta više hiljada KM. Znači nije on ništa platio, on je dao mito što je poseban problem našeg društva prilično irelevantan za temu.
free_too

#4075 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Saka wrote:
free_too wrote:Evo moj prijatelj je operisao zucnu kesu prije 3 mjeseca (osiguran je), pa je morao platit nekih 600-700KM (Malo doktoru, malo sestricama, malo lijekovi, malo nalazi). Ah da i ne moras mi ono pa nije "morao" platit, morao je, inace bi do sad krepao covjek :)
Takva operacija fond zdravstvenog košta više hiljada KM. Znači nije on ništa platio, on je dao mito što je poseban problem našeg društva prilično irelevantan za temu.
Irelevantan zato sto ne ide tebi u prilog? Ma hajte molim vas SDA botovi , vi kao da ste operisani od stvarnosti. U kojoj vi drzavi zivite, ili bolje receno u kojoj ste se drzavnoj firmi uhljebili pa ne vidite kroz sta obican narod prolazi? CUJ NIJE ON NISTA PLATIO; 200KM je bilo mito, ostalo je bilo lijekovi, infuzije, analgetic, nalazi, opet nalazi i sl.

Haj ugasi kompjuter i malo izadji na zrak, mozda ti se um razbistri?
Post Reply