Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
belfy

#4051 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

da se ovdje na Arhivi opet javim, a kopija ide i na Istoriju:
Smrcak15 wrote: da ponovim

Gdje pise to za suhufe Yahyaa, Ivana krstitelja da je imao suhufe???
ja sam (evo ti nesto za numerologiju) takve stvari trazio prije 23 godine (ali zaista). ne mogu da se sjetim izvora, a malo mi je previse da prebirem po knjigama. no, ako nas trojica dodjemo do istog zakljucka...velika je sansa da se jos dobro sjecam. no, da ne bude da ne pomazem - uvijek imas i onu teoriju o 6 Mushafa, ali se onda moras "boriti" sa sedam harfova... sada vec znas o cemu pricam jer je ocito da se volis sa pretrazivacem. jel tako?
Smrcak15

#4052 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

belfy wrote:da se ovdje na Arhivi opet javim, a kopija ide i na Istoriju:
Smrcak15 wrote: da ponovim

Gdje pise to za suhufe Yahyaa, Ivana krstitelja da je imao suhufe???
ja sam (evo ti nesto za numerologiju) takve stvari trazio prije 23 godine (ali zaista). ne mogu da se sjetim izvora, a malo mi je previse da prebirem po knjigama. no, ako nas trojica dodjemo do istog zakljucka...velika je sansa da se jos dobro sjecam. no, da ne bude da ne pomazem - uvijek imas i onu teoriju o 6 Mushafa, ali se onda moras "boriti" sa sedam harfova... sada vec znas o cemu pricam jer je ocito da se volis sa pretrazivacem. jel tako?
Pitam te o listovi ivana krstitelja koje on nikad nije dobio jer je bio praktikant Tore
Drvosjeca iz Dejcica

#4053 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

jasko_ba wrote:
asurbanipal wrote:
jasko_ba wrote:Evo da smrcak moze imati uporiste od nauke kad nesto dokazuje :mrgreen:
Image
Da sam na mjestu Božidara Nikolića tužio bih medije u Srbiji. Čovjek drži predavanje studentima na festivalu nauke i traži od njih da kritički razmišljaju i ponude mu argumente suprotne od onih koje je on iznio, dakle da zemlja nije ravna ploča. Još su oni koji zastupaju teoriju o Zemlji kao ravnoj ploči isjekli dio predavanja, kako bi naveli na zaključak da Nikolić zaista podržava taj stav i teoriju.

Publika je trebalo da smišlja i iznosi argumente i dokaze da je Zemlja okrugla, a fizičar Nikolić kontraargumente - da je ravna.

Naravno, na kraju predavanja, koje je trajalo 45 minuta, na osnovu očiglednih dokaza iznet je zaključak da je Zemlja lopta. Ali! Snimak predavanja je završio na "Jutjubu", a iz nekog razloga je isečen sam kraj i zaključak da je Zemlja okrugla.

...

Teorija o "hrabrom fizičaru Nikoliću" ponovo je uzela maha juče, kada je nekoliko internet portala iz dubina "Jutjuba" ponovo izvuklo pomenuti skraćeni snimak. U tim tekstovima Nikolić je predstavljen kao pristalica sulude teorije o zemlji kao ravnoj ploči.

- Sada svaki dan dobijam mejlove od nekakvih udruženja teoretičara zavere. Nedostatak kraja tog snimka daje im argumente za njihove teze. Mi smo se igrali, a teoretičari zavere to ne vide - kaže Nikolić.

http://www.blic.rs/slobodno-vreme/djord ... vo/2qxf4cp
Znam sve, i ja sam pozurio sa linkom, izbrisao sam odmah cim sam postavio. :thumbup: Ne volim ni ja lazne informacije
Što je najgore imaš poplavu priloga na YT gdje se ozbiljno tvrdi da je zemlja ravna, pogledaš komentare ispod i onda skontaš dokle glupost ide.
Dope_Man

#4054 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Što je najgore imaš poplavu priloga na YT gdje se ozbiljno tvrdi da je zemlja ravna, pogledaš komentare ispod i onda skontaš dokle glupost ide.
Ne treba cak ni YT za to, na svakom clanku na klixu koji se odnosi na svemirske letove, ili na planetu Zemlju, poplava takvih komentara i uglanom sa vise lajkova nego dislajkova. Da se covjek zabrine.
Drvosjeca iz Dejcica

#4055 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Dope_Man wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Što je najgore imaš poplavu priloga na YT gdje se ozbiljno tvrdi da je zemlja ravna, pogledaš komentare ispod i onda skontaš dokle glupost ide.
Ne treba cak ni YT za to, na svakom clanku na klixu koji se odnosi na svemirske letove, ili na planetu Zemlju, poplava takvih komentara i uglanom sa vise lajkova nego dislajkova. Da se covjek zabrine.
Da ne povjeruješ pogotovo u Americi ti kreacionisti, od kada je valjda pobijedio Trump, sa takvim gorljivim žarom propagiraju da je zemlja ravna ploča čovjek ne može vjerovati.
zvizdan

#4056 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zvizdan »

Smrcak15 wrote:
belfy wrote: nisam se mogao ranije javiti. ali zahvaljujem na ustedi koraka. sada je pitanje samo kako Smrle, kao neko ko "studira" Islam 23 godine ovo nije znao...?
gdje pise to za suhufe Yahyaa, Ivana krstitelja da je imao suhufe???

On je slijedio Tevrat a nikakve suhufe nije imao.
Smatra se da dijelove Yahyinih suhufa sadrži Ginza Rba, sveti spisi Mandejaca odnosno Sabejaca. Osim toga, shodno nekim predajama iz islamske tradicije, svoje svete skripte imali su i hz Adem, njegov sin hz Šit i hz Idris. Čak se u predajama navodi koliko je "listova" kojemu dodijeljeno (Ademu 10, Šiitu 30, Idrisu 40, ako se dobro sjećam, ne da mi se tražiti).

To što ne shvataš duh zakletvi za kojima poseže sultan Fatih nije ništa čudno, s obzirom da su tvoj doživljaj islama i doživljaj islama kakav su imali Fatih i društvo u kojem je on živio, slobodno se može tako kazati, dvije različite religije. Zajedničko im je uglavnom da se Apsolut označava imenom Allah i da se Muhammeda, s.a.v.a.s., smatra zadnjim Božijim poslanikom. Sve ostalo, uključujući i poimanje samoga Allaha i Njegovog posljednjeg Poslanika, nepremostivo se razlikuju.
Smrcak15

#4057 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

zvizdan wrote:
Smrcak15 wrote:
belfy wrote: nisam se mogao ranije javiti. ali zahvaljujem na ustedi koraka. sada je pitanje samo kako Smrle, kao neko ko "studira" Islam 23 godine ovo nije znao...?
gdje pise to za suhufe Yahyaa, Ivana krstitelja da je imao suhufe???

On je slijedio Tevrat a nikakve suhufe nije imao.
Smatra se da dijelove Yahyinih suhufa sadrži Ginza Rba, sveti spisi Mandejaca odnosno Sabejaca. Osim toga, shodno nekim predajama iz islamske tradicije, svoje svete skripte imali su i hz Adem, njegov sin hz Šit i hz Idris. Čak se u predajama navodi koliko je "listova" kojemu dodijeljeno (Ademu 10, Šiitu 30, Idrisu 40, ako se dobro sjećam, ne da mi se tražiti).

To što ne shvataš duh zakletvi za kojima poseže sultan Fatih nije ništa čudno, s obzirom da su tvoj doživljaj islama i doživljaj islama kakav su imali Fatih i društvo u kojem je on živio, slobodno se može tako kazati, dvije različite religije. Zajedničko im je uglavnom da se Apsolut označava imenom Allah i da se Muhammeda, s.a.v.a.s., smatra zadnjim Božijim poslanikom. Sve ostalo, uključujući i poimanje samoga Allaha i Njegovog posljednjeg Poslanika, nepremostivo se razlikuju.

Dali to kazu islamski izvori?? ima li potvrde od poslanika za ovo, barem ima li u tefsirima?? nebih ja rekao, zato se ne uzima zdravo za gotovo pogotvo ovo
"Smatra se..." --->mi svoju vjeru ne baziramo na Smatra se, nego se mora vjera bazirati na strogo povjerljivim dokazima, gdje su lanci prenosila vjerodostojni gdje ako prenosilac konja hoce da prevari tako sto hoce da ga namami sebi sa praznom vrecom da konj misli da ima hrane za njega, takav covjek/prenosilac se odbacuje i ne uzima se zdravo za gotovo od takvih, a kamoli ko hoce da prevari covjeka, slaze itd....
zvizdan

#4058 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zvizdan »

Smrle, naporan si, ali ono pravo naporan. Idi igraj se s digitronom.
fatamorgana

#4059 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:

Dali to kazu islamski izvori?? ima li potvrde od poslanika za ovo, barem ima li u tefsirima?? nebih ja rekao, zato se ne uzima zdravo za gotovo pogotvo ovo
"Smatra se..." --->mi svoju vjeru ne baziramo na Smatra se, nego se mora vjera bazirati na strogo povjerljivim dokazima, gdje su lanci prenosila vjerodostojni gdje ako prenosilac konja hoce da prevari tako sto hoce da ga namami sebi sa praznom vrecom da konj misli da ima hrane za njega, takav covjek/prenosilac se odbacuje i ne uzima se zdravo za gotovo od takvih, a kamoli ko hoce da prevari covjeka, slaze itd....
Uh što su vjerodostojni ti lanci, rek'o Ibn Ovaj da je rek'o Ibn Onaj, how yes no a generalno su religije pune vjerodostnijeh predanija, naravoučenija i šire .... k'o da gledam! :wink:
Smrcak15

#4060 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

zvizdan wrote:Smrle, naporan si, ali ono pravo naporan. Idi igraj se s digitronom.
da itekako sam naporan petljarosima koji hoce da pricaju o islamu i to ofrlje, onako na suho bez da imalo podmazu.

cim neko zine o islamu odmah osjetim u kojem se pravci ide, jer ako sam toliko dugo u islamu i imam iskustva, nisam valjda veslo sisao sve ove godine da nemogu rasjasniti neke stvari

a to palamudjenje, smatra se....macku o rep zavezati.
Smrcak15

#4061 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:
Smrcak15 wrote:

Uh što su vjerodostojni ti lanci, rek'o Ibn Ovaj da je rek'o Ibn Onaj, how yes no a generalno su religije pune vjerodostnijeh predanija, naravoučenija i šire .... k'o da gledam! :wink:
da upravo tako, ibn ovaj ibn onaj, al ifino kad pogledas historiju ,i imas o svakome opis kakav je ko , sve se skoro zna o prenosiocima, a de mi reci ko zna ista o tebi ovdje, niko nista...dok o tim ibn ovaj ibn onaj zapisane su knjige i njihova djela zabiljezena.
Smrcak15

#4062 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote:
Smrcak15 wrote:

da upravo tako, ibn ovaj ibn onaj, al ifino kad pogledas historiju ,i imas o svakome opis kakav je ko , sve se skoro zna o prenosiocima, a de mi reci ko zna ista o tebi ovdje i o meni pogotvo, niko nista...dok o tim ibn ovaj ibn onaj zapisane su knjige i njihova djela zabiljezena. To ibn znaci sin tot i tog, a ko to zna ciji smo mi sinovi
fatamorgana

#4063 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote:
da upravo tako, ibn ovaj ibn onaj, al ifino kad pogledas historiju ,i imas o svakome opis kakav je ko , sve se skoro zna o prenosiocima, a de mi reci ko zna ista o tebi ovdje i o meni pogotvo, niko nista...dok o tim ibn ovaj ibn onaj zapisane su knjige i njihova djela zabiljezena. To ibn znaci sin tot i tog, a ko to zna ciji smo mi sinovi
Ja za razliku od Ibn Ovog i Ibn Onog ne prenosim bajke, a ti? :wink:
Smrcak15

#4064 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:
Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote:
Ja za razliku od Ibn Ovog i Ibn Onog ne prenosim bajke, a ti? :wink:
da cujem sta je bajka

evo tebi licno Allah nesto kaze iz Kur'ana, pa da ti prenesem njegovu poruku:

6:25. Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur’an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: "To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!"

26. Oni zabranjuju da se u Kur’an vjeruje, i sami se od njega udaljavaju, i sami sebe upropaštavaju, a da i ne primjećuju.

27. A da ti je vidjeti kako će, kad pred vatrom budu zadržani, reći: "Da nam je da povraćeni budemo, pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!’

28. Ne, ne! Njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi i bili povraćeni, opet bi nastavili da rade ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci,

29. i rekli bi: "Nema života osim na ovom svijetu i mi nećemo biti oživljeni!’

30. A da ti je vidjeti kako će, kada pred Gospodarom svojim budu zaustavljeni i kad ih On upita: "Zar ovo nije istina?" – odgovoriti: "Jeste, tako nam Gospodara našeg!" – a i kako će On reći: "E pa iskusite onda patnju zbog toga što niste vjerovali!’

31. Oni koji ne vjeruju da će pred Allaha stati nastradaće kad im iznenada Čas oživljenja dođe, i reći će: "O, žalosti naše, šta smo sve na Zemlji propustili!" i grijehe svoje će na leđima svojim nositi, a užasno je ono što će uprtiti!

32. Život na ovom svijetu je smo igra i zabava, a onaj svijet je, zaista, bolji za one koji se Allah boje. Zašto se na opametite?

fatamorgana

#4065 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

Smrčak, ovo ti pišem da ne vidi niko :wink: !
samo moderatori smiju koristiti slova u bojama i uvećana slova, jedino ako ti ne uživaš posebne simpatije ili ako su se promijenjena pravila.
Sad ću pročitati šta si napisao!
skupljac_zeljeza

#4066 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

fatamorgana wrote:Smrčak, ovo ti pišem da ne vidi niko :wink: !
samo moderatori smiju koristiti slova u bojama i uvećana slova, jedino ako ti ne uživaš posebne simpatije ili ako su se promijenjena pravila.
Moderatori imaju monopol nad crvenom, ali ne i nad zelenom ili plavom. ;-)
fatamorgana

#4067 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:Smrčak, ovo ti pišem da ne vidi niko :wink: !
Moderatori imaju monopol nad crvenom, ali ne i nad zelenom ili plavom. ;-)
Pisao je smrle i crvenom bez problema. A velika slova?
fatamorgana

#4068 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

Eto Smrle da ti odgovorim na prethodni post.

Ako se desi da me jednog lijepog dana Bog lično bude pitao kako i zašto ne povjerovah u njega ja ću mu reći da sam skoro pa htio ali da su mi ovdje na dunjaluku a i na forumu pojedini vjernici prosto ogadili i Boga i religiju i onda ću ih sve nabrojati poimenično, ime i prezime, godina i mjesto rođenja, religiju kojom su smarali pošten svijet a mogu navesti i sve postove kao dokaz mojoj tvrdnji.

I reći ću mu na kraju balade, neću da sjedim sa Smrletom pod istim dudom u džennetu kud puklo da puklo!
skupljac_zeljeza

#4069 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

fatamorgana wrote:Eto Smrle da ti odgovorim na prethodni post.

Ako se desi da me jednog lijepog dana Bog lično bude pitao kako i zašto ne povjerovah u njega ja ću mu reći da sam skoro pa htio ali da su mi ovdje na dunjaluku a i na forumu pojedini vjernici prosto ogadili i Boga i religiju i onda ću ih sve nabrojati poimenično, ime i prezime, godina i mjesto rođenja, religiju kojom su smarali pošten svijet a mogu navesti i sve postove kao dokaz mojoj tvrdnji.

I reći ću mu na kraju balade, neću da sjedim sa Smrletom pod istim dudom u džennetu kud puklo da puklo!
Jedni smo drugima iskušenje, a ti si pao na jednom od najtanjih, nažalost.
Drvosjeca iz Dejcica

#4070 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

skupljac_zeljeza wrote:

:shock:
fatamorgana

#4071 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:

Na odanosti SDA?
Smrcak15

#4072 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

A ja prema tebi nista ruzno ne rekoh, niti sam koga vrijedjao, a to sto ja stojim iza svojih stavovali i nemogu se dodvoravati drugima sto cu svoje stavove uskladiti sa njihovim, nema tu logike. I govoriti da ja smaram tebe a ti fakticki dolazis u moje gnijezdo, tj. Forum religija i hoces da se smaras jer ulazis u diskusije koje su prevelik zalogaj za tebe i normalna je da ce to smoriti, znas kad jedes suhu hranu pa nece ni gore ni dole , bogu dusu bog je nece....eh u takvom si ti stanju. Zamisli se dodje mis u orlovo gnijezdo i pocne kukati orlu , joj brate ti me smori sa tom borbom vise, dojadio si i bogu i narodu, a orao se pita, gdje ovdje logika, jeli mis povukao koju cigaru punu hashisha jutros pa ga logika napustila, ko je kome dosao u podrucje ovdje.

I da jos nesto kazem, ti bi pristao da budes najveci siromah u dzennetu samo da se spasis dzehenema, mjesta, koji sam sebe jede, dzehenem koji su jedni dijelovi dzehenema utjecu Allahu od drugog dijela dzehenema zbog muka i strahota.

Da pojednostavim, ratno stanje, imas mogucnost da budes u logoru, gdje ces prozivljavati torture , gledati klanja, mucenja, slusati vriske i plac, mirisati smrt sa svih strana les do lesa, neuslovi gdje nema jos ni vc nego se vrsi nuzda u prostoriji gdje nema vc medju ljudima,

Ili da budes konobar u hotelu od 5 zvjezdica gdje je Smrle gazda i dobro te placa....da cujemo
ja71

#4073 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote: 6:25. Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur’an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali .
A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: "To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!"
haman je na moje srce zastor stavljen , pa bih molio da mi se ovi pojasni:
Zasto bi neko bio osudjivan zbog nevjerovanja ako mu je vec unaprijed oduzeta sposobnost da ne vjeruje ?

Postoji li onda, sudeci po ovom ajetu, uopste slobodna volja ?

Cak ni ovozemaljski sudovi ne osudjuju ako neko nema mentalnu sposobnost da shvati neko svoje nedjelo
ja71

#4074 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ja71 »

naranvo to moze otvoriti i neka druga pitanja, npr. da li je unaprijed predodredjeno ko ce u Dzenet a ko u Dzehenem...
Ako nije, je li Bog sveznajuci ?
Ako jeste, da li je mogao napraviti da svi odu u Dzenet (znam da postoji ajet i zato ...)

A posto ocigledno nije, pa "zaboga" zasto nije ?
Ludzak

#4075 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Ludzak »

Imam osjećaj da bi se Bošnjaci muslimanske vjeroispovjesti čak udružili i sa četnicima samo da nas ateiste očiste sa njihove teritorije. Mrze nas više nego četonje.
Locked