To je jak argument, a ta dvojica su ostali samo na debati. Pokušaj pobiti ovo moje razmišljanje i skidam ti kapu.muk1 wrote:Ovo je slab argument. Pogledati (potražiti) Kalam kosmološki argument i debatu između Russella i Coplestona.El Mumin wrote:Evo kako ja to sve vidim.
Sve ima svoj uzrok, zar ne? To je beskonačni niz uzroka - posljedica. Od kad je to tako, mi to ljudi ne možemo spoznati, ali ne možemo ni negirati tu činjenicu. Jednostavno mora postojati prauzrok svega koji opet ničim nije uzrokovan.
Taj prauzrok svih stvari mora da je jednostavno oduvijek, to jest da nije uzrokovan ničim.
Taj prauzrok mora biti Bog koji je oduvijek, jer šta bi drugo moglo uzrokovati druge uzroke, a da nema svoj vlastiti uzrok?
Svijet bez religija
-
El Mumin
#4051 Re: RE: Re: Svijet bez religija
- SamoVasGledam
#4052 Re: Svijet bez religija
Ako sve mora imati svog tvorca, onda i Bog mora imati nekoga ko ga je stvorio. Ili je tvoj Bog neko retardirano biće bez početka koje je pre Velikog praska, pre prve kreacije tako sam čamio i visio u beskonačnom crnom i hladnom prostoru beskonačno mnogo vremena sve dok jednom nije rekao sebi 'Uh buraz, al je ovde hladno i mračno. Daj malo da išaram ovaj ogroman prostor i stvorim pokoju zvezdu koja će grejati ovaj prostor'. Onda kad je završio sa stvaranjem svemira rekao je 'Dosta sam blejao sam i pričao sam sa sobom. Daj da stvorim nekoga sa kim ću moći da razgovaram, nebitno što ću unapred znati šta će mi kazati'. I tako su nastali anđeli. Kada su ga smorili anđeli rekao je 'Daj da stvorim nekoga koga ću moćida zaebavam'. I tako je nastao čovek. Zatim je rekao 'Ovo je baš zabavno! Ajde da pošaljem ovim ljudima masu proroka i poslanika koji će propovedati masu različitih religija, pa da sa kokicama gledam kako se ljudi ubijaju u moje ime'. A kada ga smori i taj film posle nekoliko hiljada godina kazaće 'Ajde dosta je. Niste više zanimljivi, vreme je za Sudnji Dan. Vi ste bili u pravu, ajte kod mene u raj da se družimo. Vi ostali, više sreće drugi put'.
-
El Mumin
#4053 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Ako Bog nije uzrok, onda šta bi drugo moglo biti?Lopov-eliminator wrote:El Mumin wrote:Evo kako ja to sve vidim.
Sve ima svoj uzrok, zar ne? To je beskonačni niz uzroka - posljedica. Od kad je to tako, mi to ljudi ne možemo spoznati, ali ne možemo ni negirati tu činjenicu. Jednostavno mora postojati prauzrok svega koji opet ničim nije uzrokovan.
Taj prauzrok svih stvari mora da je jednostavno oduvijek, to jest da nije uzrokovan ničim.
Taj prauzrok mora biti Bog koji je oduvijek, jer šta bi drugo moglo uzrokovati druge uzroke, a da nema svoj vlastiti uzrok? U suri Ihlas Allah dz.s. to i kaže:
"1. Reci :On je Allah, jedan (On je prauzrok svega)
2. Nije rodio i rođen nije ( dakle, nije stvoren, jednostavno je oduvijek tu)
3. I niko Mu ravan nije (Ovaj ajet ne treba posebno objašnjavati, sasvim je jasno da je On najmoćniji i da je sve uslovljeno njegovom odredbom)
Zasto taj uzrok bas mora biti Bog, jos bas onaj tvoje vjere? Dokaži.
A zašto baš Allah? Zato što je Islam jedina religija ostala dosljedna čistom monoteizmu, a prauzrok mora biti jedan.
Mala ispravka, to nije moj Bog, to je naš Bog. I bez obzira jer si ti nevjernik, a ja vjernik to ne znači da Allah dz.s. nije i tvoj Bog i tvoja negacija Njega ne mijenja tu činjenicu i ne osporava Njegovo postojanje, jer nije bitno da li ti vjeruješ ili ne vjeruješ, On je jednostavno tu, nezavisan od toga da li ti želiš vjerovati u njega.
-
Hakiz
#4054 Re: Svijet bez religija
Tako nekako.SamoVasGledam wrote:Ako sve mora imati svog tvorca, onda i Bog mora imati nekoga ko ga je stvorio. Ili je tvoj Bog neko retardirano biće bez početka koje je pre Velikog praska, pre prve kreacije tako sam čamio i visio u beskonačnom crnom i hladnom prostoru beskonačno mnogo vremena sve dok jednom nije rekao sebi 'Uh buraz, al je ovde hladno i mračno. Daj malo da išaram ovaj ogroman prostor i stvorim pokoju zvezdu koja će grejati ovaj prostor'. Onda kad je završio sa stvaranjem svemira rekao je 'Dosta sam blejao sam i pričao sam sa sobom. Daj da stvorim nekoga sa kim ću moći da razgovaram, nebitno što ću unapred znati šta će mi kazati'. I tako su nastali anđeli. Kada su ga smorili anđeli rekao je 'Daj da stvorim nekoga koga ću moćida zaebavam'. I tako je nastao čovek. Zatim je rekao 'Ovo je baš zabavno! Ajde da pošaljem ovim ljudima masu proroka i poslanika koji će propovedati masu različitih religija, pa da sa kokicama gledam kako se ljudi ubijaju u moje ime'. A kada ga smori i taj film posle nekoliko hiljada godina kazaće 'Ajde dosta je. Niste više zanimljivi, vreme je za Sudnji Dan. Vi ste bili u pravu, ajte kod mene u raj da se družimo. Vi ostali, više sreće drugi put'.
Ovo kao da je iz Autostoperskog vodiča kroz Galaksiju
-
El Mumin
#4055 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Wow, ti znaš da je Bog retardiran. Puno se oholiš za nekog ko je smrtan, zar ne?SamoVasGledam wrote:Ako sve mora imati svog tvorca, onda i Bog mora imati nekoga ko ga je stvorio. Ili je tvoj Bog neko retardirano biće bez početka koje je pre Velikog praska, pre prve kreacije tako sam čamio i visio u beskonačnom crnom i hladnom prostoru beskonačno mnogo vremena sve dok jednom nije rekao sebi 'Uh buraz, al je ovde hladno i mračno. Daj malo da išaram ovaj ogroman prostor i stvorim pokoju zvezdu koja će grejati ovaj prostor'. Onda kad je završio sa stvaranjem svemira rekao je 'Dosta sam blejao sam i pričao sam sa sobom. Daj da stvorim nekoga sa kim ću moći da razgovaram, nebitno što ću unapred znati šta će mi kazati'. I tako su nastali anđeli. Kada su ga smorili anđeli rekao je 'Daj da stvorim nekoga koga ću moćida zaebavam'. I tako je nastao čovek. Zatim je rekao 'Ovo je baš zabavno! Ajde da pošaljem ovim ljudima masu proroka i poslanika koji će propovedati masu različitih religija, pa da sa kokicama gledam kako se ljudi ubijaju u moje ime'. A kada ga smori i taj film posle nekoliko hiljada godina kazaće 'Ajde dosta je. Niste više zanimljivi, vreme je za Sudnji Dan. Vi ste bili u pravu, ajte kod mene u raj da se družimo. Vi ostali, više sreće drugi put'.
- HardcoreMX
#4056 Re: Svijet bez religija
Pa duel argumenata,nikakva prljava sredstva,ta sredstva ti koristiš konstantno na threadu..a može recimo i Teizam vs.Ateizam,mada bi koristio logično najviše islamski izvora ali mogao bi napraviti i neku abrahamsku kombinaciju.Pošto me konstantno prozivaš i nema kakvim se izrazima ne koristiš,a nemoguće je na općoj diskusiji raspraviti,onda riješimo na takav način.A to da nisi protivnik Islamu i da ti ne smeta,de me nasmij,dovoljno je da pogledaš tvoje postove.Ali to meni ne smeta,čak naprotiv,ti znaš moj stav i izreku da je ateizam jedan od najboljih dokaza za religiozne ljude,odnosno za egzistenciju Boga.Lopov-eliminator wrote:Ne pozivam te na duel-dvoboj nego na raspravu argumentima u kojoj je cilj prosiriti sopstvene vidike i biti blize istini danas nego jucer, a ne neki pokusaj rasprave ciji je jedini cilj svim najprljavijim sredstvima po svaku cijenu naturiti svoje.HardcoreMX wrote: To me ti pozivaš na neki duel-dvoboj?Nije problem,ako će moderacija dopustiti jedan topic,samo nas dvojica,nešto kao Islam vs.Ateizam,jeli može?
Islam vs Ateizam ne zelim jer niti mi smeta postojanje islama, niti sam njegov protivnik.
Nego, jos uvijek se nisi ni na sta osvrnuo iz mojih postova.
Kako ću se osvrnuti na tvoje postove,kad uglavnom si zabavit Hardcore-om,ispašće onda da se osvrćem na samog sebe?!
- SamoVasGledam
#4057 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Tjah! Da čuješ šta sam kao klinac govorio za Šredera, Lorda Zedda i ostale negativce iz dečijih emisija. Ovo je ništa.El Mumin wrote: Wow, ti znaš da je Bog retardiran. Puno se oholiš za nekog ko je smrtan, zar ne?
Objasni mi ti koji veruješ da Bog postoji oduvek, koliko god da ideš unazad on je tu - šta je Bog radio pre Velikog praska, pre svoje prve kreacije kada je postojao samo veliki crni, hladni prostor i ništa više osim toga? Znači beskonačno mnogo vremena pre prve kreacije je postojao samo Bog i taj prostor. Ništa više.
-
El Mumin
#4058 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Pa, ovo nije jedini svemir koji postoji, samo Bog zna koliko ih ima. Odgovor na tvoje pitanje je da Bog jednostavno oduvijek stvara. On je Stvoritelj i ovog našeg svemira naravno i zato kada govori o stvaranju Svemira o kojem piše u Kur'anu, misli samo na ovaj naš svemir. A mimo našeg svemira, On jednostavno stvara oduvijek.SamoVasGledam wrote:Tjah! Da čuješ šta sam kao klinac govorio za Šredera, Lorda Zedda i ostale negativce iz dečijih emisija. Ovo je ništa.El Mumin wrote: Wow, ti znaš da je Bog retardiran. Puno se oholiš za nekog ko je smrtan, zar ne?
Objasni mi ti koji veruješ da Bog postoji oduvek, koliko god da ideš unazad on je tu - šta je Bog radio pre Velikog praska, pre svoje prve kreacije kada je postojao samo veliki crni, hladni prostor i ništa više osim toga? Znači beskonačno mnogo vremena pre prve kreacije je postojao samo Bog i taj prostor. Ništa više.
- SamoVasGledam
#4059 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Ne može oduvek stvarati, jer jednostavno ako on postoji oduvek, mora postojati i period kada ništa osim njega nije postojalo. Ama baš ništa!El Mumin wrote: Pa, ovo nije jedini svemir koji postoji, samo Bog zna koliko ih ima. Odgovor na tvoje pitanje je da Bog jednostavno oduvijek stvara. On je Stvoritelj i ovog našeg svemira naravno i zato kada govori o stvaranju Svemira o kojem piše u Kur'anu, misli samo na ovaj naš svemir. A mimo našeg svemira, On jednostavno stvara oduvijek.
-
El Mumin
#4060 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Tvoj ni moj um to ne mogu dokučiti. Ja ne znam šta je Bog radio prije stvaranja.SamoVasGledam wrote:Ne može oduvek stvarati, jer jednostavno ako on postoji oduvek, mora postojati i period kada ništa osim njega nije postojalo. Ama baš ništa!El Mumin wrote: Pa, ovo nije jedini svemir koji postoji, samo Bog zna koliko ih ima. Odgovor na tvoje pitanje je da Bog jednostavno oduvijek stvara. On je Stvoritelj i ovog našeg svemira naravno i zato kada govori o stvaranju Svemira o kojem piše u Kur'anu, misli samo na ovaj naš svemir. A mimo našeg svemira, On jednostavno stvara oduvijek.
Ono što je za nas je bitno početak stvaranja ovog svemira i ko je Stvoritelj.
- SamoVasGledam
#4061 Re: Svijet bez religija
Ako ti sam sada priznaješ da postoje stvari koje su neobjašnjive i neshvatljive, zašto ti je onda teško da prihvatiš slučajnost? Za slučajnost barem znamo da postoji i da se stalno dešava oko nas, dok ti sam priznaješ da nam neke stvari oko Boga ne mogu biti jasne. Pa zašto onda biraš ovo drugo umesto prvog?
-
Hakiz
#4062 Re: Svijet bez religija
Ne može podnijeti spoznaju da je nastao slučajno. I da, u kosmičkom smislu, njegov život je beznačajan.SamoVasGledam wrote:Ako ti sam sada priznaješ da postoje stvari koje su neobjašnjive i neshvatljive, zašto ti je onda teško da prihvatiš slučajnost? Za slučajnost barem znamo da postoji i da se stalno dešava oko nas, dok ti sam priznaješ da nam neke stvari oko Boga ne mogu biti jasne. Pa zašto onda biraš ovo drugo umesto prvog?
To slično kao kada pričaš sa nekim o evoluciji, pa ovaj hoće da te tuče vičući "Nisam ti ja nastao od majmuna!"
Neke stvari su nam preteške za prihvatiti, pa moramo da izmišljamo nešto šta će nas utješiti. Dati svrhu našem postojanju. Alternativa je suviše tužna i teška.
Ko igra Tetris zna da ta igra nema kraj, nema cilj. Igraš je sve dok ti ne dosadi ili te nešto prekine. A možeš je igrati beskonačno dugo i nikada nećeš doći do kraja. Jer je napravljena tako da kraja nema.
Naše postojanje je kao Tetris. Nema razlog i nema cilj, nema svrhu. Postojimo i kao pojedinci i kao vrsta dok ne prestanemo postojati. Kada se to desi, zamijeni nas nešto drugo. A ako nam ne dođe kraj prije kraja planete, kada nestanu uslovi za život, onda dođe kraj svemu živom, pa i nama. Pa se proces nastavi dok dođe kraj postojanja svemira.
Kada se to desi, onda ništa.
I to je sva priča.
- MyTao
#4063 Re: Svijet bez religija
Ovaj mumin je temu vratio na 3. stranicu 
-
El Mumin
#4064 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Zašto misliš da čovjekov um mora baš sve razumjeti i shvatiti. Da nisi malo precijenio ljude i njima umjesto Bogu dao Božansku prirodu?SamoVasGledam wrote:Ako ti sam sada priznaješ da postoje stvari koje su neobjašnjive i neshvatljive, zašto ti je onda teško da prihvatiš slučajnost? Za slučajnost barem znamo da postoji i da se stalno dešava oko nas, dok ti sam priznaješ da nam neke stvari oko Boga ne mogu biti jasne. Pa zašto onda biraš ovo drugo umesto prvog?
O kojoj slučajnosti ti pišeš ? NEMA SLUČAJNOSTI, sve što se dogodi ima svrhu.
A zašto biram Boga umjesto slučajnosti? Zato jer nisam toliko glup da vjerujem da je sve nastalo iz ništa kao produkt slučajnosti.
-
El Mumin
#4065 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Znaš koji ljudi vjeruju da je sve nastalo slučajno? Oni koji nažalost nisu obdareni mozgom. Nažalost, kažem opet, jer nije realno ni očekivati da svi ljudi imaju otvoren um.Hakiz wrote:Ne može podnijeti spoznaju da je nastao slučajno. I da, u kosmičkom smislu, njegov život je beznačajan.SamoVasGledam wrote:Ako ti sam sada priznaješ da postoje stvari koje su neobjašnjive i neshvatljive, zašto ti je onda teško da prihvatiš slučajnost? Za slučajnost barem znamo da postoji i da se stalno dešava oko nas, dok ti sam priznaješ da nam neke stvari oko Boga ne mogu biti jasne. Pa zašto onda biraš ovo drugo umesto prvog?
To slično kao kada pričaš sa nekim o evoluciji, pa ovaj hoće da te tuče vičući "Nisam ti ja nastao od majmuna!"
Neke stvari su nam preteške za prihvatiti, pa moramo da izmišljamo nešto šta će nas utješiti. Dati svrhu našem postojanju. Alternativa je suviše tužna i teška.
Ko igra Tetris zna da ta igra nema kraj, nema cilj. Igraš je sve dok ti ne dosadi ili te nešto prekine. A možeš je igrati beskonačno dugo i nikada nećeš doći do kraja. Jer je napravljena tako da kraja nema.
Naše postojanje je kao Tetris. Nema razlog i nema cilj, nema svrhu. Postojimo i kao pojedinci i kao vrsta dok ne prestanemo postojati. Kada se to desi, zamijeni nas nešto drugo. A ako nam ne dođe kraj prije kraja planete, kada nestanu uslovi za život, onda dođe kraj svemu živom, pa i nama. Pa se proces nastavi dok dođe kraj postojanja svemira.
I to je sva priča.
A znaš li koji ljudi vjeruju da je sve nastalo iz ništa? Još gluplji...
Da se razumijemo, ovo je moj generalni stav, a ako se neko našao uvrijeđen, onda se zaista izvinjavam, nije mi namjera nikog vrijeđati, dakle halalite, ali ne znam kako da drugačije definišem ljude koji misle da je sve nastalo slučajno iz ništa.
Za mene lično to je tolika glupost da čovjek ne zna da li bi se prvo smijao ili plakao od muke koliko ti ljudi "logično" razmišljaju.
-
El Mumin
#4066 Re: Svijet bez religija
Možemo reći da su i ateisti neka vrsta vjernika. Zapitaće se mnogi kako to pa sad?
Odgovor je jednostavan: ateisti vjeruju u ništa i slučajnost.
Njihov Bog je ništa i stvorio je slučajnost. Paradoks...
Odgovor je jednostavan: ateisti vjeruju u ništa i slučajnost.
Njihov Bog je ništa i stvorio je slučajnost. Paradoks...
-
belfy
#4067 Re: Svijet bez religija
da li je ovo tvoj odgovor na moje pitanje? volio bih da ga pojasnis malo detaljnije, ako je moguce rijecima, a ne slikama.mango bob wrote:Je li ovo naprimjer nastalo slučajnobelfy wrote:sad si me zainteresovao. kako znas ovo boldovano?mango bob wrote:Ništa nije slučajno od kompleksnih stvari pa ni život nije slučajno postao, nastao. Nema logike da slučajno nastaju kompleksne stvari.![]()
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/73 ... 12a28b.jpg
- HAVANA
#4068 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Ti bas kontas da si pametan i otvorenog uma...El Mumin wrote:Znaš koji ljudi vjeruju da je sve nastalo slučajno? Oni koji nažalost nisu obdareni mozgom. Nažalost, kažem opet, jer nije realno ni očekivati da svi ljudi imaju otvoren um.Hakiz wrote:Ne može podnijeti spoznaju da je nastao slučajno. I da, u kosmičkom smislu, njegov život je beznačajan.SamoVasGledam wrote:Ako ti sam sada priznaješ da postoje stvari koje su neobjašnjive i neshvatljive, zašto ti je onda teško da prihvatiš slučajnost? Za slučajnost barem znamo da postoji i da se stalno dešava oko nas, dok ti sam priznaješ da nam neke stvari oko Boga ne mogu biti jasne. Pa zašto onda biraš ovo drugo umesto prvog?
I to je sva priča.
Da se razumijemo, ovo je moj generalni stav, a ako se neko našao uvrijeđen, onda se zaista izvinjavam, nije mi namjera nikog vrijeđati, dakle halalite, ali ne znam kako da drugačije definišem ljude koji misle da je sve nastalo slučajno iz ništa.
Za mene lično to je tolika glupost da čovjek ne zna da li bi se prvo smijao ili plakao od muke koliko ti ljudi "logično" razmišljaju.
- dustaban
#4069 Re: RE: Re: Svijet bez religija
... a najgluplji su oni koji misle da "Onaj sto je sve ovo napravio"... nalaze sta ces jesti, kako ces se obuci, kako ces mu se moliti...El Mumin wrote: Znaš koji ljudi vjeruju da je sve nastalo slučajno? Oni koji nažalost nisu obdareni mozgom. Nažalost, kažem opet, jer nije realno ni očekivati da svi ljudi imaju otvoren um.
-
El Mumin
#4070 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Bitno je da ne mislim da je slučajnost nastala iz ništa kao ti [emoji3]HAVANA wrote:Ti bas kontas da si pametan i otvorenog uma...El Mumin wrote:Znaš koji ljudi vjeruju da je sve nastalo slučajno? Oni koji nažalost nisu obdareni mozgom. Nažalost, kažem opet, jer nije realno ni očekivati da svi ljudi imaju otvoren um.Hakiz wrote: Ne može podnijeti spoznaju da je nastao slučajno. I da, u kosmičkom smislu, njegov život je beznačajan.
I to je sva priča.
Za mene lično to je tolika glupost da čovjek ne zna da li bi se prvo smijao ili plakao od muke koliko ti ljudi "logično" razmišljaju.Nisi ba,to si se ti samo nafuro pa te prenosi.Zivi i ne zamaraj se budalastinama.Nemas ti pojma,ko ni mi svi.
- HAVANA
#4071 Re: Svijet bez religija
Ja kontam kako cu brodicom na korculu a puse vjetar, bil onu podmornicu probo,ruco picu il ribu,pio vino il pivu...usput cekam zene da se spreme...i tako.A za bogove,nastanke,torte i baste me zaboli kita.Dunjalucar mrtvi,sto bi arzo reko. 
-
El Mumin
#4072 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Za mene ima smisla da neko ko stvori ljude im naređuje kako da se ponašaju.dustaban wrote:... a najgluplji su oni koji misle da "Onaj sto je sve ovo napravio"... nalaze sta ces jesti, kako ces se obuci, kako ces mu se moliti...El Mumin wrote: Znaš koji ljudi vjeruju da je sve nastalo slučajno? Oni koji nažalost nisu obdareni mozgom. Nažalost, kažem opet, jer nije realno ni očekivati da svi ljudi imaju otvoren um.
Osim toga kad si ti vidio vjernika depresivnog? Većina je ih vedrog i čilog duha, jer ih vjera čini sretnim.
Znaju da će život proći jednom i da će se susresti sa svojim Gospodarom.
I ne boje se smrti.
A pogledaj nevjernike, tolike pare daju ne bi li produžili život nekoliko dana.
Žao im se rastati sa životom.
Meni lično su najjadnije one turbo folk pjevačice u 50-tim, našminkane, dotjerane... ali ne mogu da sakriju bore.
Generalno, vjernici su sretniji ljudi od nevjernika, a zar potraga za srećom nije u suštini svakog čovjeka?
To su ljudi koji su duhovno sretni, ali ne razumiješ ti šta je duhovna sreća.
Materijalizam je tvoj Bog, a novac sredstvo pomoću kojeg ga obožavaš.
-
El Mumin
#4073 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Zar je onaj koji ima jasnu predstavu o Gospodaru svom kao onaj kojim se lijepim čine ružna djela Njegova i koji se za strastima svojim povodi? (Kur'an)HAVANA wrote:Ja kontam kako cu brodicom na korculu a puse vjetar, bil onu podmornicu probo,ruco picu il ribu,pio vino il pivu...usput cekam zene da se spreme...i tako.A za bogove,nastanke,torte i baste me zaboli kita.Dunjalucar mrtvi,sto bi arzo reko.
- dustaban
#4074 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Mumine... bel ga lupas!El Mumin wrote:Za mene ima smisla da neko ko stvori ljude im naređuje kako da se ponašaju.dustaban wrote:... a najgluplji su oni koji misle da "Onaj sto je sve ovo napravio"... nalaze sta ces jesti, kako ces se obuci, kako ces mu se moliti...El Mumin wrote: Znaš koji ljudi vjeruju da je sve nastalo slučajno? Oni koji nažalost nisu obdareni mozgom. Nažalost, kažem opet, jer nije realno ni očekivati da svi ljudi imaju otvoren um.
Osim toga kad si ti vidio vjernika depresivnog? Većina je ih vedrog i čilog duha, jer ih vjera čini sretnim.
Znaju da će život proći jednom i da će se susresti sa svojim Gospodarom.
I ne boje se smrti.
A pogledaj nevjernike, tolike pare daju ne bi li produžili život nekoliko dana.
Žao im se rastati sa životom.
Meni lično su najjadnije one turbo folk pjevačice u 50-tim, našminkane, dotjerane... ali ne mogu da sakriju bore.
Generalno, vjernici su sretniji ljudi od nevjernika, a zar potraga za srećom nije u suštini svakog čovjeka?
To su ljudi koji su duhovno sretni, ali ne razumiješ ti šta je duhovna sreća.
Materijalizam je tvoj Bog, a novac sredstvo pomoću kojeg ga obožavaš.
Zar ne vidis da se ta "ozarenost" o kojoj pricas moze vidjeti i na licu narkomana?! Zar bogati mislis da se samo nevjernici boje smrti?!
Moj bog nije materijalizam (nabijem te ako tako mislis) ali ta tvoja prica da su vjernici sretni a nevjernici nesretni... e tu ja upravo vidim sav vas vjernicki jad. Zar je sramota biti nesretan kraj svega sta se oko nas desava?! Jok, vas vjernicki stav je da to treba ignorisati, nafiksati se religijom i cekati drugi zivot.
Nema nista bezboznije od vjernika poput tebe!