Deblokada Sarajeva???

Post Reply
kiligonzales

#4051 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by kiligonzales »

CPT wrote:
Dozer wrote:Kod tebe logika na bazi terenskih desavanja ne postoji ni u tragovima, jel' tako? Doduse, ti nemas blage veze o terenskim desavanjima u ratu, pa je samim tim bilo kakva diskusija s tobom naprosto nesuvisla suplja prica.

Nego, skonta li ikad sta je BK ba? Da konacno rastumacimo koliko su "svega" zaista imali u Srebrenici i koliko im je to moglo trajati u aktivnim odbrambenim dejstvima :)

Jel' tebe ikad iko zajeb'o u zivotu, za bilo sta? Ono, cak i najbanalnije, da te jaran izradi za kafu (ako uopste imas jarana s takvim mentalnim sklopom...), jer mu se u medjuvremenu javila treba, pa je otisao s njom...?
Svaki moguci zajeb uvijek u pozadini ima neki interes. Znam da ti ovo znas, jel' tako? Ima li potrebe da ti objasnjavam kakvi sve interesi mogu biti, ili to znas?

I, nisi mi odgovorio na prosto pitanje - da li bi se ti preselio sa svog visedecenijskog, a pogotovo vjekovnog ognjista samo zato sto ti je tako rekao neki stranacki uhljup? Moze li odgovor, ili je ovo pretesko pitanje za tvoje vijuge?
Da ponovimo? Ako postoji dogovor. Nema agresije, nema genocida. Jesi siguran da zelis prodavati tu pricu? Nemas potrebe filozofirati.

Moji su se preselili sa svog visedecenijskog ognjista jer su morali iako je dobar dio pobijen. Cak i da je neko zelio sa nase strane dogovor Srbi nisu bili nesto zainteresovani. Prvi u redu za metak i bar logor su bili clanovi SDA. Opet po nekom dogovoru vjerovatno. Na kraju rata Srbi su kolektivno otisli. Vjerovatno po onom prvom dogovoru. Ili drugom ili trecem? Btw, kako u te "dogovore" nije upucen vrh tadasnje SRJ? Retoricko pitanje btw...
Siroka je tema "dogovaranje" u ratu. Zasto se svi dogovori moraju svesti u ravan izdaje, svi su znali sta ce se iz necega desiti? Pa jednu razmjenu ljudi nisi mogao obaviti, konvoj pustiti, dogovoriti primjerje, a da dvije strane tome nisu sjele za sto i rekli amin. Isto tako ni preprodaju oruzja ili sverc naftom, hranom i ko zna sve cime. To je rat. Citave 90-te prakticno su obiljezene naporima da se nadje zajednicki jezik i kompromisno rjesenje da rata ne bude, pa se rat desio gotovo svugdje gdje je za njega bilo interesa i materijala.

Ne nuzno, nije svak dobio metak u logoru zato sto je bio clan SDA.

Pogledati.
https://www.youtube.com/watch?v=y0Vs0iJB3nc

Bio u logoru i prezivio. Kako?

Sigurno se neko moze sjetiti jos takvih pojedinaca poput rhm. Tihica. Eto jos ko mi pada napamet je Ibran Mustafic isto SDA i Meholjic koji je cini mi se sada SDP-ovac, a sta je bio 90-tih ne znam osim sto je bio policijski sluzbenik u Srebrenici.

Kontra njih primjer je Sadik Ahmetovic isto clan SDA. Njegovo svjedocenje iz Srebrenice je potresno.

https://www.youtube.com/watch?v=rT04wYZ3xQc

Nije dopao ruku neprijatelju, a skoncao bi onako kako mu je skoncao i rhm. otac.
hamza_sa

#4052 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hamza_sa »

decembar2017 wrote:
Tromblon wrote:Al nek je problem Vikić i "njegovi milioni", a Šaja, Bake, Čengići i drugi i NJIHOVE MILIJARDE nisu.
nije problem vikic kao vikic vec sto se u ime morala prozivaju bas Saje , Bake i Cengici kao da su dozer i klapa stajali uz njih i brojali kada su ovi krali a kada se spomene "Vikić i njegovi retardi" nema ni M od morala i prozivanja , tada je :run:

do tada je anonimno " ja bio tu i znam " kao u kamenu upisano , a kada se spomene da je specijalac imenom i prezimenom javno prozvao "Vikića i njegove retarde "kao lopove , tada " bio tu i znam " nije vazno.

bas ti dupli arsini u ime morala mi smetaju, ne vikic ko vikic ili dozer ko dozer, dupli arsini a puna usta morala zato spustu loptu jer ti si prvi poceo da spominjes moju familiju nicim prozvan , nema potreba za tim jer ja nisam ni protiv koga licno

Ja te sada prvi put ljubazno molim da ovo sto sam ti boldirao u tvom postu, nikada, ali bas nikada vise ne napises!!

Molim te!!
coco1

#4053 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by coco1 »

Dozer wrote:Najgore je sto, i kada i ako nadje sta je BK, tek ce onda upasti u belaj jer BK moze biti za svasta, tj. moze se odredjivati po raznim kriterijima :D
nista licno, cak sta vise, kao dokazanog borca za RBiH, stavljam te ispred svakog ko nije iskusio ratne uslove i ko nije bio ovdje u vrijeme agresije.

medjutim, pomalo je smijesno i degutantno ovo "ismijavanje" nepoznavanje pojma b/k, sta predstavlja i sta je u TEORIJI. TEORIJA svjesno velikim slovima, jer borbeni komplet pjesadinca, opremljenog sa 150 kom municije za automatsku pusku ((recimo, kalasnjikov) mitraljesci, snajperisti, vezisti... imaju druge "normative" b/k)), osim tog pretpostavljenog i predvidjenog broja komada municije, u praksi i jeste samo teorija. sam pises kako si obisao masu ratista, pogotovo po sarajevskoj regiji. e, de reci, gdje, ko i kada je, na nasoj strani, imao mogucnost postovati TEORIJU o b/k? pogotovo u prvim mjesecima ratovanja. je li TEORIJA o b/k vazila na zuci u vrijeme najzescih cetnickih ofanziva, a i nasih napada i osvajanja najvaznijih kota po istoj? da li bi odbrambeni ili napadacki zadaci bili uspjesno odradjeni da se striktno pridrzavalo pravila o b/k?

jbt, i danas se sjecam, sluzio jna u nisu, 1986. g. kasarna viktor bubanj, rod vp. isli na gadjanje na neku konjsku medju, prvo vozom, ne sjecam se tacno do koje stanice i onda 12 km pjeske u jednom smjeru do strelista. i tih 12 km tegaris svoj b/k, dodatno sanduke municije za mitraljesce i puskomitraljesce, sanduke sa rucnim bombama... i, gle cuda, sve sto ponesemo sprzimo za 5-6-7... sati, koliko provedemo na tom strelistu.

sta hocu reci, b/k je TEORIJA, zadana prema zamisljenim uslovima, okolnostima, mogucnostima... u praksi, TEORIJA pada u vodu i prilagodjavas se uslovima i mogucnostima.

to bi, barem, trebao znati iz licnog iskustva.
insomnia78

#4054 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by insomnia78 »

Sve dogovor. Tako su se i u WWII dogovarali. :-)
CPT

#4055 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

kiligonzales wrote:Siroka je tema "dogovaranje" u ratu. Zasto se svi dogovori moraju svesti u ravan izdaje, svi su znali sta ce se iz necega desiti? Pa jednu razmjenu ljudi nisi mogao obaviti, konvoj pustiti, dogovoriti primjerje, a da dvije strane tome nisu sjele za sto i rekli amin. Isto tako ni preprodaju oruzja ili sverc naftom, hranom i ko zna sve cime. To je rat. Citave 90-te prakticno su obiljezene naporima da se nadje zajednicki jezik i kompromisno rjesenje da rata ne bude, pa se rat desio gotovo svugdje gdje je za njega bilo interesa i materijala.

Ne nuzno, nije svak dobio metak u logoru zato sto je bio clan SDA.

Pogledati.
https://www.youtube.com/watch?v=y0Vs0iJB3nc

Bio u logoru i prezivio. Kako?

Sigurno se neko moze sjetiti jos takvih pojedinaca poput rhm. Tihica. Eto jos ko mi pada napamet je Ibran Mustafic isto SDA i Meholjic koji je cini mi se sada SDP-ovac, a sta je bio 90-tih ne znam osim sto je bio policijski sluzbenik u Srebrenici.

Kontra njih primjer je Sadik Ahmetovic isto clan SDA. Njegovo svjedocenje iz Srebrenice je potresno.

https://www.youtube.com/watch?v=rT04wYZ3xQc

Nije dopao ruku neprijatelju, a skoncao bi onako kako mu je skoncao i rhm. otac.
Nisam ni rekao da je svaki clan SDA dobio metak vec da je to bio najlaksi i najbrzi put do metka. U najboljem slucaju. Sta su sve radili u logorima clanovima i njihovim porodicama zbog clanstva.... A nikakve veze nisu imali.

Pricati o nekom dogovoru u pocetku, pa o preveri poslije dogovora, pa nastavku dogovora u sredini, pa totalnom preokretu dogovora na kraju je debilno. :roll: Eto vama Prijedor, mi ga kao pokusamo uzeti, vi sve pobijete ili protjerajte, pa malo da trgujemo, pa da mi opet pokusamo vratiti Prijedor. Vazi? Vazi. :roll: :? Sve to da mozemo prodati nekoliko puskica po strasnih 1000-2000maraka. Ako je postojao dogovor, nema price o agresiji, genocidu i ostalom....

Kod nas kokretno puno prije SDA, izbora ili "Alije" (jer on je kriv cak i za kisu) Srbi su govorili sta ce uraditi. Bice da Alija bio vidovit. Cak i Srbi sa "terena" to nisu koristili kao izgovor. Srebrenica je po prici "sa terena" (jer samo ta vazi) osveta za zlocine Turaka (tako Ratko Mladic) i za zlocine oko Srebrenice...

Vjerovatno se Alije dogovorio da Srbij protjeraju Bosnjake u Srebrenice, pa onda oni pljackaju oko Srebrenice da bi onda lakse uzeli kao osvetu za pljacku oko Srebrenice. Ha ja... Logicno. Puno lakse nego jednostavno pokusati uzeti Srebrenicu. Usput, "dogovor o Srebrenice" bi znaci da je Alija unaprije znao kakva ce biti reakcija UNa sto je u najboljem slucaju naivno.
kiligonzales

#4056 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by kiligonzales »

CPT wrote: Nisam ni rekao da je svaki clan SDA dobio metak vec da je to bio najlaksi i najbrzi put do metka. U najboljem slucaju. Sta su sve radili u logorima clanovima i njihovim porodicama zbog clanstva.... A nikakve veze nisu imali.

Pricati o nekom dogovoru u pocetku, pa o preveri poslije dogovora, pa nastavku dogovora u sredini, pa totalnom preokretu dogovora na kraju je debilno. :roll: Eto vama Prijedor, mi ga kao pokusamo uzeti, vi sve pobijete ili protjerajte, pa malo da trgujemo, pa da mi opet pokusamo vratiti Prijedor. Vazi? Vazi. :roll: :? Sve to da mozemo prodati nekoliko puskica po strasnih 1000-2000maraka. Ako je postojao dogovor, nema price o agresiji, genocidu i ostalom....

Kod nas kokretno puno prije SDA, izbora ili "Alije" (jer on je kriv cak i za kisu) Srbi su govorili sta ce uraditi. Bice da Alija bio vidovit. Cak i Srbi sa "terena" to nisu koristili kao izgovor. Srebrenica je po prici "sa terena" (jer samo ta vazi) osveta za zlocine Turaka (tako Ratko Mladic) i za zlocine oko Srebrenice...

Vjerovatno se Alije dogovorio da Srbij protjeraju Bosnjake u Srebrenice, pa onda oni pljackaju oko Srebrenice da bi onda lakse uzeli kao osvetu za pljacku oko Srebrenice. Ha ja... Logicno. Puno lakse nego jednostavno pokusati uzeti Srebrenicu. Usput, "dogovor o Srebrenice" bi znaci da je Alija unaprije znao kakva ce biti reakcija UNa sto je u najboljem slucaju naivno.
Hronologija stvari nas jebe. Citavu 1991. godinu je cuvena sestorka trazila nacina da nace kompromisno rjesenje za raspad Jugoslavije. Na kraju dogovora nije bilo, desio se rat, prvo u Sloveniji, potom u Hrvatskoj, da bi se desio i onaj kod nas.

Politicari nebi bili politicari da barem nisu djelili isti sto i pregovarali o ko zna cemu sve. Posto je Evropa bila ta koja je nama krojila kapu, realno je bilo da ce prema stanju na terenu predlagati mirovne sporazume u kojima su se najcesce favorizovali zahtijevi Srba jer su Srbi od pocetka rata i u Hr i u BiH bili u najboljoj poziciji. Kod nas u BiH sve se jos pred sami podjelilo u troje, HB i RS smo imali prakticno 1991. , ova se prva tvorevina i ovjerila 1991., a RS u januaru 1992.. Sta smo mi imali? Imali smo ideju koja je bila protivna podijeli drzave. Posto se niko nije drzao realne politike u tome momentu, desilo se sta se desilo. Rat za koji nismo bili spremni.

Srbi mantraju kako je Alija potpisao i odbacio potom Kutiljerov plan, a istina je takva da se o njemu pricalo od februara 1992. do maja 1992. godine i da su ga svi odbacili u startu, kao polaznu tacku za bilo kakvo sprecavanje rata. Na kraju iz Lisabona se vracao kada ga je JNA spengala i odvezla u Lukavicu. Srbi su ga prvi odbili jer su tvrdili da njima prema njihovom imaginarnom katastru pripada 70 BiH. Hrvati su opet igrali neku svoju igru, a mi smo sanjali jedinstvenu i cjelovitu RBiH, 1 covjek 1 glas.

Ni poslje mirovni sporazumi nisu bili bolji za nasu stranu. Mi se pravimo kao da smo mi bili predlagaci svih tih rjesenja, umjesto MZ. Mi kakvi smo inace na Balkanu, lakse nam je bilo ratovati nego dogovarati se, pa i dejtonski sporazum bi propao da Amerika nije bila taj koja je pritisla da se rjesenje rata desi pod svaku cijenu, gdje je doslovno tada Izetbegovicu koji je najvise oklijevao rekla da ostaje bez pomoci ako ne prihvati ovo.

Svaka teza da se dogovorom pomjeralo stanovnistvo pada zbog dva zlocinacka poduhvata i jednog genocida koji se desio. Nepotrebna kolicina zla koja je planski uradjena BiH pokazatelj je da u tome nije bilo dogovora s nasom stranom jer ko moze biti saglasan sa onim sto se svima nama desilo od strane VRS i HVO. Te teorije su bolesne kao i teorije da su cionisti kreirali dogadjaje drugog svijetskog rata da bi u Evropi nacisti pobili njihov narod tj. jevreje.

Da je mutnih radnji bilo, bilo je, da su svercali oruzje, hranu, gorivo zavadjene strane, jesu, da su se teritorije gubile pod sumnjivim naredbama o povlacenjima sa pojedinih lokaliteta, da je bilo placanje agresorskoj vojsci da roka po polozajima protivnika desavalo se i td, medjutim bolesno je tvrditi da je dio plana bilo bas sve ovo sto se desilo, pogotovo kad se uzme u obzir da su se Srbi i Hrvati za rat spremili daleko bolje nego mi i da su uradili zla daleko vise kojeg nisu morali uciniti, a jesu.

Srebrenica je vec 1993. trebala biti napadnuta i kada su se Srbi digli na noge i krenuli na nju, nasi su zarobili Moriona i tako samo odgodili srpsku ofanzivu. Srebrenica, Zepa, Gorazde, Brcko, Bihacki dzep bili su nasi najizlozeniji dijelovi neprijatelju. Od toga odbranilo se ono sto se moglo.

Srebrenica i Zepa su uz samu Drinu i bilo je za ocekivati da ce taj dio pasti prije ili kasnije. Olaksavajuca okolnost Srbima je bila sto su to vrlo rano postale dvije zastitne zone UN.

Danas je lakse reci da smo mi izdali obje te zone, a ne govoriti o sramnoj ulozi UN-a i uopste vodecih sila svijeta koje su pustile da se genocid u Srebrenici desi.
TheMule

#4057 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheMule »

kiligonzales wrote: Hronologija stvari nas jebe. Citavu 1991. godinu je cuvena sestorka trazila nacina da nace kompromisno rjesenje za raspad Jugoslavije. Na kraju dogovora nije bilo, desio se rat, prvo u Sloveniji, potom u Hrvatskoj, da bi se desio i onaj kod nas.

Politicari nebi bili politicari da barem nisu djelili isti sto i pregovarali o ko zna cemu sve. Posto je Evropa bila ta koja je nama krojila kapu, realno je bilo da ce prema stanju na terenu predlagati mirovne sporazume u kojima su se najcesce favorizovali zahtijevi Srba jer su Srbi od pocetka rata i u Hr i u BiH bili u najboljoj poziciji. Kod nas u BiH sve se jos pred sami podjelilo u troje, HB i RS smo imali prakticno 1991. , ova se prva tvorevina i ovjerila 1991., a RS u januaru 1992.. Sta smo mi imali? Imali smo ideju koja je bila protivna podijeli drzave. Posto se niko nije drzao realne politike u tome momentu, desilo se sta se desilo. Rat za koji nismo bili spremni.

Srbi mantraju kako je Alija potpisao i odbacio potom Kutiljerov plan, a istina je takva da se o njemu pricalo od februara 1992. do maja 1992. godine i da su ga svi odbacili u startu, kao polaznu tacku za bilo kakvo sprecavanje rata. Na kraju iz Lisabona se vracao kada ga je JNA spengala i odvezla u Lukavicu. Srbi su ga prvi odbili jer su tvrdili da njima prema njihovom imaginarnom katastru pripada 70 BiH. Hrvati su opet igrali neku svoju igru, a mi smo sanjali jedinstvenu i cjelovitu RBiH, 1 covjek 1 glas.

Ni poslje mirovni sporazumi nisu bili bolji za nasu stranu. Mi se pravimo kao da smo mi bili predlagaci svih tih rjesenja, umjesto MZ. Mi kakvi smo inace na Balkanu, lakse nam je bilo ratovati nego dogovarati se, pa i dejtonski sporazum bi propao da Amerika nije bila taj koja je pritisla da se rjesenje rata desi pod svaku cijenu, gdje je doslovno tada Izetbegovicu koji je najvise oklijevao rekla da ostaje bez pomoci ako ne prihvati ovo.

Svaka teza da se dogovorom pomjeralo stanovnistvo pada zbog dva zlocinacka poduhvata i jednog genocida koji se desio. Nepotrebna kolicina zla koja je planski uradjena BiH pokazatelj je da u tome nije bilo dogovora s nasom stranom jer ko moze biti saglasan sa onim sto se svima nama desilo od strane VRS i HVO. Te teorije su bolesne kao i teorije da su cionisti kreirali dogadjaje drugog svijetskog rata da bi u Evropi nacisti pobili njihov narod tj. jevreje.

Da je mutnih radnji bilo, bilo je, da su svercali oruzje, hranu, gorivo zavadjene strane, jesu, da su se teritorije gubile pod sumnjivim naredbama o povlacenjima sa pojedinih lokaliteta, da je bilo placanje agresorskoj vojsci da roka po polozajima protivnika desavalo se i td, medjutim bolesno je tvrditi da je dio plana bilo bas sve ovo sto se desilo, pogotovo kad se uzme u obzir da su se Srbi i Hrvati za rat spremili daleko bolje nego mi i da su uradili zla daleko vise kojeg nisu morali uciniti, a jesu.

Srebrenica je vec 1993. trebala biti napadnuta i kada su se Srbi digli na noge i krenuli na nju, nasi su zarobili Moriona i tako samo odgodili srpsku ofanzivu. Srebrenica, Zepa, Gorazde, Brcko, Bihacki dzep bili su nasi najizlozeniji dijelovi neprijatelju. Od toga odbranilo se ono sto se moglo.

Srebrenica i Zepa su uz samu Drinu i bilo je za ocekivati da ce taj dio pasti prije ili kasnije. Olaksavajuca okolnost Srbima je bila sto su to vrlo rano postale dvije zastitne zone UN.

Danas je lakse reci da smo mi izdali obje te zone, a ne govoriti o sramnoj ulozi UN-a i uopste vodecih sila svijeta koje su pustile da se genocid u Srebrenici desi.
Ma to je tako ali malo ko to konta. Iz vlastitiog iskustva znam da je tesko da se trojica dogovore u necemu vaznom, a da ne govorimo o nekim komplikovanim stvarima kao sto su odnosi naroda, razne politicke struje itd. Ko god je bio neki upravitelj, sef, ili neki drugi upravitelj ili lider u organizaciji zna kako je tesko organizovati, voditi, dogovoriti bilo sta....

Jednu stvar sto niko nece da prihvati jeste da iz SDS-a nisu imali nikakav razlog da se dogovora o bilo cemu. Da bi imo pregovore, odnos snaga mora biti blizu 1:1. Kako kaze Bregovic, ta njihova "stvar" je stajala dobro, i bili bi budale da su pokusali neki dogovor u kojem nemaju Sarajevo. To je na pocetku rata recimo. A na kraju? Uz svo duzno postovanje za Srebrenicu, zasto bi dali Vogoscu koja je dobro locirana za Srebrenicu koja je vec duboko u njihovoj teritoriji i koja ce pasti ili se predati ubrzo? Nema logike. Karadzic je htio Sarajevo, tesko je vjerovati da je znao gdje se Srebrenica nalazi na karti osim da je do Drine....

A za ove sto govore o Sarajevu i da nisu htjeli da uzmu radi nekakve sitne trgovine, opet gluposti bez ikakve logike koje demantuju sami Srbi. Okosnica SDS-a je bila ideologija, ne ekonomija. Sam vojvoda Aleksic je reko sta ce biti kad se Sarajevo prepolovi (na relaciji Grbavica - Pofalici). "Ovi u novom djelu grada bi dobili 48 sati da se vrate staroj "veri", ili za pakovanje za Tursku (a kolko bi nas na tom putu za Tursku zavrsilo u nekoj jami nikad necemo saznati). A oni u starom gradu, nek se malo koprcaju".

Cudo naseg otpora je sto smo uspjeli da se odbranimo u potpuno bezazlenoj situaciji u kojoj je bilo pitanje dana kad ce sve pasti ko domine....
Dozer

#4058 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

CPT wrote: Da ponovimo? Ako postoji dogovor. Nema agresije, nema genocida. Jesi siguran da zelis prodavati tu pricu? Nemas potrebe filozofirati.

Moji su se preselili sa svog visedecenijskog ognjista jer su morali iako je dobar dio pobijen. Cak i da je neko zelio sa nase strane dogovor Srbi nisu bili nesto zainteresovani. Prvi u redu za metak i bar logor su bili clanovi SDA. Opet po nekom dogovoru vjerovatno. Na kraju rata Srbi su kolektivno otisli. Vjerovatno po onom prvom dogovoru. Ili drugom ili trecem? Btw, kako u te "dogovore" nije upucen vrh tadasnje SRJ? Retoricko pitanje btw...
Da pojasnimo? Ako neko izradi dogovor u konkretnom slucaju, onda ima i agresije genocida. Jesi siguran da zelis prodavati tu pricu? Nema potrebe filozfirati.
Taj dio "pobijen" je upravo ovaj dio oko zajeba dogovora, kontas?
Meni se cini da ti ne kontas na sta ja mislim pod "dogovor"... Mislim na to da je bilo dogovoreno da se BiH podijeli po etnickim savovima., pri cemu ja SDA sanjala svoj fildzan, koji su im Srbi i obecali, HDZ je sanjao svoju Herceg-Bosnu, a Srbi su u pozadini sanjali preko 70% BiH kao svoje "vekovne zemlje". Kad je sve pocelo, i kad su Srbi vidjeli kako su lako zavrsili vecinu IB, Posavinu i dio Krajine, pomislili su da ce isto tako biti i sa svim ostalim. I tu su poceli lomiti zube. Prvo na Sarajevu, pa na Tuzli, onda na Bihacu... I sjebali se. I sto je vrijeme vise odmicalo, sto je nasa strana vise jacala u svakom smislu, to su Srbi bili sve slabiji. I to se na kraju i dokazalo '95. Jeste, uz pomoc HV, ali da je sve potrajalo jos godinu, ni HV vise ne bi trebala.
I dok je MZ tu i tamo pomagala nama, na kraju su, ipak, zaustavljanjem nase ofanzive i prijetnjama nama, zapravo najvise pomogli upravo Srbima.
Rezultat toga je da danas oko 30-32% Srba ima svoj cisti etnicki entitet na 49% teritorije BiH. Hrvati, kojih je manje od 15% imaju 27% ako se ne varam, a Bosnjaci, kojih je preko 50%, imaju 24%.

A...zar ti nisi treca generacija Bosnjaka u Sloveniji...po vlastitom visekratnom priznaju? To znaci da su "tvoji" koji su pobjegli sa svog ognjista familija, ne porodica, jer tvoja porodica je vec trecu generaciju u Sloveniji, sto znaci zadnjih minimalno 60 godina.
Last edited by Dozer on 31/08/2019 15:11, edited 1 time in total.
Dozer

#4059 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

coco1 wrote:..
Da ne citiram sve, prostora radi. Ukratko, poenta te zajebancije oko BK uopste nije bila da se njemu neko podsmjehuje radi njegovog neznanja (a njegovo neznanje i nerazumijevanje o svemu, ne samo o BK, zaista je enormno). To BK je isplivalo samo od sebe od momenta kada je postavio spisak naoruzanja i MTS-a koji je dostavljen u Srebrenicu prije pocetka napada.

Sva poenta tog "BK" je bila samo da on (bar) pokusa shvatiti da je ono sto je na spisku, i sto njemu izgleda kao WOW! kolicina, zapravo obicna prdimahovina za aktivnu odbrambenu borbu, i da sve ono 500 ljudi/boraca, da ne govorimo o vise, sprzi za 3-5h aktivne borbe.

To je bila sva poenta famoznog "BK", a uzrokovana je iskljucivo njegovim nepoznavanjem ni elementarnih ratnih stvari i desavanja, a hoce da tabiri neke visoke politike i stvari. Smijesno...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4060 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

eee moj dozere da je bilo vakvijeH padobranaca 92, mi bi smo do moskve pjevajuci doshli... coco prati temu vala si ispo parmak.
CPT

#4061 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote: Da ponovimo? Ako postoji dogovor. Nema agresije, nema genocida. Jesi siguran da zelis prodavati tu pricu? Nemas potrebe filozofirati.

Da pojasnimo? Ako neko izradi dogovor u konkretnom slucaju, onda ima i agresije genocida. Jesi siguran da zelis prodavati tu pricu? Nema potrebe filozfirati.
Taj dio "pobijen" je upravo ovaj dio oko zajeba dogovora, kontas?
Meni se cini da ti ne kontas na sta ja mislim pod "dogovor"... Mislim na to da je bilo dogovoreno da se BiH podijeli po etnickim savovima., pri cemu ja SDA sanjala svoj fildzan, koji su im Srbi i obecali, HDZ je sanjao svoju Herceg-Bosnu, a Srbi su u pozadini sanjali preko 70% BiH kao svoje "vekovne zemlje". Kad je sve pocelo, i kad su Srbi vidjeli kako su lako zavrsili vecinu IB, Posavinu i dio Krajine, pomislili su da ce isto tako biti i sa svim ostalim. I tu su poceli lomiti zube. Prvo na Sarajevu, pa na Tuzli, onda na Bihacu... I sjebali se. I sto je vrijeme vise odmicalo, sto je nasa strana vise jacala u svakom smislu, to su Srbi bili sve slabiji. I to se na kraju i dokazalo '95. Jeste, uz pomoc HV, ali da je sve potrajalo jos godinu, ni HV vise ne bi trebala.
I dok je MZ tu i tamo pomagala nama, na kraju su, ipak, zaustavljanjem nase ofanzive i prijetnjama nama, zapravo najvise pomogli upravo Srbima.
Rezultat toga je da danas oko 30-32% Srba ima svoj cisti etnicki entitet na 49% teritorije BiH. Hrvati, kojih je manje od 15% imaju 27% ako se ne varam, a Bosnjaci, kojih je preko 50%, imaju 24%.

A...zar ti nisi treca generacija Bosnjaka u Sloveniji...po vlastitom visekratnom priznaju? To znaci da su "tvoji" koji su pobjegli sa svog ognjista familija, ne porodica, jer tvoja porodica je vec trecu generaciju u Sloveniji, sto znaci zadnjih minimalno 60 godina.
Da ti jos malo razmislis o tome? Malo posluzis datume? Itd, itd, itd.... I ne, nema agresije ili genocida cak i da te neko "izradi". Usput, ako te neko "izradi" onda to nije dogovor. Dokaz "dogovora" iz '93 ili '95 je izrada iz '92. Dogovor je bio, pa su Aliju izradili '92 da bi se vratili u dogovor '93. da bi opet izradil. Pa opet vratili u "dogovor". Logicno je sve to. Ljudi su pobijeni jer bio dogovor ili nije bilo dogovora? Mozda je dogovor bio ali su ALiju zajebali, ljude pobili pa je Alija kriv. Logicno. Clinton, zavera i ta prica. I da, Alija je zelio vladati u 20% i ne u 100%. Zbog toga je zrtvovao 100.000 zivota. Dogovorio se sa Clintonom.

Moji nisu dio ove price i tvoj problem. Ako te bas toliko hebeno interesuje moj stari je nakon nekih 50 godina rada izvan BIH vratio u BiH kao penzioner. Zapaljen je u kuci par mjeseci nakon povratka (u BiH). A sad izracunaj koja je generacija gdje bio, jel on moja porodica i ostale debilne dileme koje postoje u tvojoj glavi. Jer je to jako vazno za ovo diskusiju.

Kad nemas nista pametno reci (a rijetko imas) onda se kacis na rijeci na nebitne detalje. A sad jos malo siri cetnicku propagandu... Kao je Naser pobjegao, kako je Alije razmjenio Srebrenicu, itd, itd.
Last edited by CPT on 31/08/2019 15:54, edited 1 time in total.
CPT

#4062 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dogovor naravno vise nije "dogovor" jer ti to shebe teoriju vec nesto drugo... :roll: Po tom necemu drugom (sto nije dogovoru) so valjda dobili PPU municiju. Ha ja....
pirpa

#4063 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

@CPT, obavezno pogledaj dokumentarac, mozda progledas ...
CPT

#4064 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

pirpa wrote:@CPT, obavezno pogledaj dokumentarac, mozda progledas ...
nek si ti "progledao" uz pomoc RTSa :wink:

Usput, ako se Milosevic i Tudjman "dogovorili" onda se Alije i nije mogao dogovoriti. Ne moras ti to meni vjerovati. Imas u tom dokumentarcu od 4:55.

Onako usput. Da vi te "teorije zavere" malo poredite pa uskladite?
coco1

#4065 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by coco1 »

pici wrote:eee moj dozere da je bilo vakvijeH padobranaca 92, mi bi smo do moskve pjevajuci doshli... coco prati temu vala si ispo parmak.
izvini tesla, nisam te prepozno!

pokusavam ja pratiti temu, ali, tesko mi ide. sve se vracam na naslov, jer se na temi sve manje pisu i pominju cinjenice o istom. sve kontam, jesam li bas toliki parmak da fulim temu o sarajevu, pa lutam po temama o bihacu, srebrenici, mostaru... jer se, zadnjih par dana, vise pise o svemu, nego o naslovu teme.
Last edited by coco1 on 31/08/2019 17:29, edited 1 time in total.
pirpa

#4066 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

CPT wrote:[

Usput, ako se Milosevic i Tudjman "dogovorili" onda se Alije i nije mogao dogovoriti. Ne moras ti to meni vjerovati. Imas u tom dokumentarcu od 4:55.

Koliko su me moji slagali i koštali, danas ja više vjerujem i RTS,u ....

komplikovano je to tebi da shvatiš...

Jedno je teorija a drugo je praksa...

Nevezano za dokumentarc, šta ti misliš, tko je namjestio Hakiju Turajlića :roll:
CPT

#4067 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

pirpa wrote:
CPT wrote:[

Koliko su me moji slagali i koštali, danas ja više vjerujem i RTS,u ....

komplikovano je to tebi da shvatiš...

Jedno je teorija a drugo je praksa...

Nevezano za dokumentarc, šta ti misliš, tko je namjestio Hakiju Turajlića :roll:
Znaci ako ti RTS kazes da se Alija nije dogovorio onda vjerujes RTSu? Ok, onda su to rekli (RTS). Imas detalje dogovora, kartu dogovora, lokaciju dogovora, itd, itd. U najboljem slucaju dogovorili su se Tudjman i Milosevic. Ono kad neko zelis dokazati da se Alija dogovorio* sa dokumentarcem dogovoru* iz medju Milosevica i Tudjmana na stetu Alije Izebegovica

A sad malo filozofiraj o teoriji, praksi i Hakiji Turjalicu.
pirpa

#4068 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

Hajde ti ponovo sjedni i pogledaj dokumentarac, dobro napregni svoje viljugice od 18:50..

Last edited by pirpa on 31/08/2019 18:39, edited 1 time in total.
pici

#4069 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

coco1 wrote:
pici wrote:eee moj dozere da je bilo vakvijeH padobranaca 92, mi bi smo do moskve pjevajuci doshli... coco prati temu vala si ispo parmak.

pokusavam ja pratiti temu, ali, tesko mi ide. sve se vracam na naslov, jer se na temi sve manje pisu i pominju cinjenice o istom. sve kontam, jesam li bas toliki parmak da fulim temu o sarajevu, pa lutam po temama o bihacu, srebrenici, mostaru... jer se, zadnjih par dana, vise pise o svemu, nego o naslovu teme.

da si pratio vidio bi da su ova dvojica padobranaca M92 istrovali je tako da naslov nema veze vise... izvini mikelandjelo nisam te prepozno (kazu da je bio peder)
strucnjakdemagog

#4070 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

I ja bih da se malo vratimo na temu, ako se nije sve ispričalo. Neshvatljivo je da je ARBiH 1995. na sarajevskom ratištu imala više artiljerijskih cijevi (zajedno sa minobacačima) od VRS. Da li su tačni ti podaci i gdje je bila smještena ta artiljerija?
Da li je tačno da je u pokušaju deblokade poginulo oko 300, a ranjeno oko 600 boraca ARBiH?
Da li je bilo pomjeranja linija osim na području Nišićke visoravni?
Zašto jedinice 1. korpusa nisu ostvarile nikakav uspjeh?

Vjerovatno se o ovome već pisalo, ali daj da se vratimo na temu. Evo već 5 dana čitam o jbnom borbenom kompletu. :D
coco1

#4071 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by coco1 »

pici wrote:
coco1 wrote:

da si pratio vidio bi da su ova dvojica padobranaca M92 istrovali je tako da naslov nema veze vise... izvini mikelandjelo nisam te prepozno (kazu da je bio peder)
hahahah, pa, ne moras umanjivati slova, glupe i djecije provokacije forumskog trola me ne doticu.

trol, poput tebe, cpt-a, decembarskog... ne moze unistiti temu i odvesti je u svom smjeru ako mu se ne reciplira i time daje hrana.
pici

#4072 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

coco1 wrote:
hahahah, pa, ne moras umanjivati slova, glupe i djecije provokacije forumskog trola me ne doticu.

trol, poput tebe, cpt-a, decembarskog... ne moze unistiti temu i odvesti je u svom smjeru ako mu se ne reciplira i time daje hrana.
naravno uzivaj u hrani...

strucnjakdemagog wrote:I ja bih da se malo vratimo na temu, ako se nije sve ispričalo. Neshvatljivo je da je ARBiH 1995. na sarajevskom ratištu imala više artiljerijskih cijevi (zajedno sa minobacačima) od VRS. Da li su tačni ti podaci i gdje je bila smještena ta artiljerija?
Da li je tačno da je u pokušaju deblokade poginulo oko 300, a ranjeno oko 600 boraca ARBiH?

Vjerovatno se o ovome već pisalo, ali daj da se vratimo na temu. Evo već 5 dana čitam o jbnom borbenom kompletu. :D
Imageclosest gas station that sells diesel

srbski izvori... poBeda...
Dozer

#4073 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

@CPT
Gomila Blablabla...
Cak i kad pokusavas posloziti neku hronologiju, ni to ti ne ide.
Zao mi je radi starog, iskreno.

A ja nikako ne mogu siriti cetnicku propagandu. Valjda ti je jasno zasto...
---------

A sto se tice ovih gore budalastina da je u Sarajevu bilo vise artiljerisjkih cijevi nego je imala VRS - apsolutna glupost.
Klasicna srpska propaganda iz koje ce za 30-40 godina nastati vec poznata mitomanija o "srpskoj nejaci, hrabrosi, sposobnosti", itd., pri cemu su se oni, jadni, uspjeli "odbraniti" od daleko "nadmocnijeg neprijatelja", i cak izvojevati "veliku pobedu". Zapravo, oni ovo pricaju i tome uce djecu vec 20+ godina.

Opstepoznate cinjenice su da Srbi u i oko Sarajeva nisu nikad imali dovoljno ljudstva, ali su zato to vise nego uspjesno nadoknadjivali enormnom kolicinom svakog oruzja i municije.
Dok su se nasi vojnici smjenjivali po trojica ili cetvorica na jednu pusku na linijama, Srbi su imali neogranicemu kolicinu cijevi i metaka po vojniku, kao i maltene neogranicen broj granata za svu artiljeriju, a imali su je svakakve - od minobacaca svih kalibara, preko topova, haubica i tenkova, do VBR-ova. O ostalom MTS-u je suvisno pricati. O hrani takodjer.

Ovaj omjer je tokom '92 sigurno bio 1:100 po svim elementima (osim ljudskih, gdje smo mi bili u prednosti s omjerom cca. 1:10, ali dzaba nam je to bilo kad nismo imali oruzja).
'95 se omjeri u pjesadijskom oruzju jesu smanjili, ali u artiljeriji ni priblizno. Ljudstvo je ostalo priblizno isto.
strucnjakdemagog

#4074 Re: Deblokada Sarajeva???

pici wrote:
coco1 wrote:

naravno uzivaj u hrani...

strucnjakdemagog wrote:I ja bih da se malo vratimo na temu, ako se nije sve ispričalo. Neshvatljivo je da je ARBiH 1995. na sarajevskom ratištu imala više artiljerijskih cijevi (zajedno sa minobacačima) od VRS. Da li su tačni ti podaci i gdje je bila smještena ta artiljerija?

Imageclosest gas station that sells diesel

srbski izvori... poBeda...

Vidio sam te nebuloze, ali sam našao podatke na stranici veterana Bosne.
strucnjakdemagog

#4075 Re: Deblokada Sarajeva???

Dozer wrote:@CPT
Gomila Blablabla...
Cak i kad pokusavas posloziti neku hronologiju, ni to ti ne ide.
Zao mi je radi starog, iskreno.

A ja nikako ne mogu siriti cetnicku propagandu. Valjda ti je jasno zasto...
---------

A sto se tice ovih gore budalastina da je u Sarajevu bilo vise artiljerisjkih cijevi nego je imala VRS - apsolutna glupost.
Klasicna srpska propaganda iz koje ce za 30-40 godina nastati vec poznata mitomanija o "srpskoj nejaci, hrabrosi, sposobnosti", itd., pri cemu su se oni, jadni, uspjeli "odbraniti" od daleko "nadmocnijeg neprijatelja", i cak izvojevati "veliku pobedu". Zapravo, oni ovo pricaju i tome uce djecu vec 20+ godina.

Opstepoznate cinjenice su da Srbi u i oko Sarajeva nisu nikad imali dovoljno ljudstva, ali su zato to vise nego uspjesno nadoknadjivali enormnom kolicinom svakog oruzja i municije.
Dok su se nasi vojnici smjenjivali po trojica ili cetvorica na jednu pusku na linijama, Srbi su imali neogranicemu kolicinu cijevi i metaka po vojniku, kao i maltene neogranicen broj granata za svu artiljeriju, a imali su je svakakve - od minobacaca svih kalibara, preko topova, haubica i tenkova, do VBR-ova. O ostalom MTS-u je suvisno pricati. O hrani takodjer.

Ovaj omjer je tokom '92 sigurno bio 1:100 po svim elementima (osim ljudskih, gdje smo mi bili u prednosti s omjerom cca. 1:10, ali dzaba nam je to bilo kad nismo imali oruzja).
'95 se omjeri u pjesadijskom oruzju jesu smanjili, ali u artiljeriji ni priblizno. Ljudstvo je ostalo priblizno isto.

Tako sam i mislio. Znaš li išta u vezi ovih pitanja?
Post Reply