Siroka je tema "dogovaranje" u ratu. Zasto se svi dogovori moraju svesti u ravan izdaje, svi su znali sta ce se iz necega desiti? Pa jednu razmjenu ljudi nisi mogao obaviti, konvoj pustiti, dogovoriti primjerje, a da dvije strane tome nisu sjele za sto i rekli amin. Isto tako ni preprodaju oruzja ili sverc naftom, hranom i ko zna sve cime. To je rat. Citave 90-te prakticno su obiljezene naporima da se nadje zajednicki jezik i kompromisno rjesenje da rata ne bude, pa se rat desio gotovo svugdje gdje je za njega bilo interesa i materijala.CPT wrote:Da ponovimo? Ako postoji dogovor. Nema agresije, nema genocida. Jesi siguran da zelis prodavati tu pricu? Nemas potrebe filozofirati.Dozer wrote:Kod tebe logika na bazi terenskih desavanja ne postoji ni u tragovima, jel' tako? Doduse, ti nemas blage veze o terenskim desavanjima u ratu, pa je samim tim bilo kakva diskusija s tobom naprosto nesuvisla suplja prica.
Nego, skonta li ikad sta je BK ba? Da konacno rastumacimo koliko su "svega" zaista imali u Srebrenici i koliko im je to moglo trajati u aktivnim odbrambenim dejstvima
Jel' tebe ikad iko zajeb'o u zivotu, za bilo sta? Ono, cak i najbanalnije, da te jaran izradi za kafu (ako uopste imas jarana s takvim mentalnim sklopom...), jer mu se u medjuvremenu javila treba, pa je otisao s njom...?
Svaki moguci zajeb uvijek u pozadini ima neki interes. Znam da ti ovo znas, jel' tako? Ima li potrebe da ti objasnjavam kakvi sve interesi mogu biti, ili to znas?
I, nisi mi odgovorio na prosto pitanje - da li bi se ti preselio sa svog visedecenijskog, a pogotovo vjekovnog ognjista samo zato sto ti je tako rekao neki stranacki uhljup? Moze li odgovor, ili je ovo pretesko pitanje za tvoje vijuge?
Moji su se preselili sa svog visedecenijskog ognjista jer su morali iako je dobar dio pobijen. Cak i da je neko zelio sa nase strane dogovor Srbi nisu bili nesto zainteresovani. Prvi u redu za metak i bar logor su bili clanovi SDA. Opet po nekom dogovoru vjerovatno. Na kraju rata Srbi su kolektivno otisli. Vjerovatno po onom prvom dogovoru. Ili drugom ili trecem? Btw, kako u te "dogovore" nije upucen vrh tadasnje SRJ? Retoricko pitanje btw...
Ne nuzno, nije svak dobio metak u logoru zato sto je bio clan SDA.
Pogledati.
https://www.youtube.com/watch?v=y0Vs0iJB3nc
Bio u logoru i prezivio. Kako?
Sigurno se neko moze sjetiti jos takvih pojedinaca poput rhm. Tihica. Eto jos ko mi pada napamet je Ibran Mustafic isto SDA i Meholjic koji je cini mi se sada SDP-ovac, a sta je bio 90-tih ne znam osim sto je bio policijski sluzbenik u Srebrenici.
Kontra njih primjer je Sadik Ahmetovic isto clan SDA. Njegovo svjedocenje iz Srebrenice je potresno.
https://www.youtube.com/watch?v=rT04wYZ3xQc
Nije dopao ruku neprijatelju, a skoncao bi onako kako mu je skoncao i rhm. otac.