condy wrote:Nikad ali samo na malom dijelu te ceste
Bas smisleno receno, inzinjerski.
To je ista cesta samo sto je bila razlicito kategorisana pa je bila razlicita dozvoljena brzina. Medjutim radi se o istoj cesti, ili jos jasnije samo za nedima radi se o identicnoj cesti kod koje u fizickom smislu nije bilo razlike.
I nije vrli inzinjeru to bilo samo nekad iza 77 god iako si ti covjek u godinama pa se toga sjecas vec je to bilo do unazad nekih 7 do 8 godina.
Sta ja vozim je moja stvar a ti se time davi kolko ti volja
Prvo, ocito ne znas sta je cesta M17.
Da se ne trudim mnogo, evo ti sa wikipedije.
"Magistralna cesta M-17 je magistralna cesta u Bosni i Hercegovini koji povezuje granični prijelaz GP Bosanski Šamac i granični prijelaz GP Doljani, preko Doboja, Zenice, Sarajeva, Mostara i Čapljine. Cesta je duga 400 km i u Bosanskom Šamcu se nadovezuje na hrvatsku Državna cestu D7, a na graničnom prijelazu GP Doljani na hrvatsku Državna cestu D9. Magistralna cesta M5 je dio evropskog međunarodnog puta E73."
Dakle, definitivno, na malom dijelu te ceste (od Sa do Ze ili od Ze do Sa, kako ti draze napravljene krajem 70tih), od nekih cca. 60-70km od ukupnih 400km je bila dionica koja je bila kategorisana kao put rezervisan za motorna vozila.
Nije niko rekao da je to bilo nekad iza '77e, nego od '77e, tj. od godine kada je napravljena pa do unazad par godina, dok nije iskoristena kao jedan smjer novog autoputa Sarajevo-Zenica.
I posto sam ja stariji covjek, ti ocito ne znas da je ta dionica bila ogradjena kad je tek napravljena (vjerovatno si tad jos uvijek sarao guzom po pijesku), kao sto je danas ogradjen autoput, tako da niti zivotinje niti razni drugi majmuni nisu mogli ulijetati na nju kako su htjeli, nego je bio ulaz/izlaz u Josanici, Podlugovima, Visokom, Kaknju, Lasvi i Zenici, slicno kao na danasnjem autoputu. I iz tog razloga je jedino na tom potezu od cijelog M17 puta bila dozvoljena brzina od 100km/h, jer se nije moglo iz svake avlije direktno uci na magistralni put kao sto moze na velikom dijelu ostatka puta M17.
I da znas da si potpuno upravu, ja i jesam inzenjer. A to sto sta ti vozis, upravu si, jeste tvoja stvar, ali kako si krenuo neces jos dugo (nadam se da ce ti oduzeti vozacku prije nego sto napravis neko sranje).
Uostalom, sto se sekiras. Kad ti je 80km/h sporo, izadjes na autoput od Sarajeva do Zenice, ciglu na gas, i udri. (eee, ali valja platiti 6KM u jednom smjeru).