Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Maraschino

#4051 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

vazi wrote:Mi jos nismo rijesili grijanje u kuci, mislili smo uzeti pec na pelete ali cekamo da vidimo jesu li iskustva pozitivna ili negativna.
Vi, koji to vec koristite, sta mislite je li to najbolja varijanta centralnog grijanja ili biste, nakon iskustva s peletima, preporucili nesto drugo ? Kuca ima termo fasadu i duplu, drvenu stolariju.
Sada da radim cg trazio bi nesto drugo. Jois uvijek se nosim dok je cijena +- 300km/t.
Vjerovatno da bi ulozio u toplotne pumpe zrak-voda(posto mi je radijatorsko grijanje) opet je bolje od peleta a da ne pricano da sam makar prizemlje uradio podno. Sve bi izvagao prije sto se odlucim za pelet.
Rodjak zadovoljan grijanjem na pelet nakon prve sezone. Nabavio pelet po 320km/t i potrosio 3t na prostor koji je 40% mog prostora. :roll:
BarbaDue

#4052 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

vazi wrote:Mi jos nismo rijesili grijanje u kuci, mislili smo uzeti pec na pelete ali cekamo da vidimo jesu li iskustva pozitivna ili negativna.
Vi, koji to vec koristite, sta mislite je li to najbolja varijanta centralnog grijanja ili biste, nakon iskustva s peletima, preporucili nesto drugo ? Kuca ima termo fasadu i duplu, drvenu stolariju.
ja bi ti preporučio da sačekaš još ovu godinu pa da vidiš kako će se odigravati do kraja, a onda naredne godine odluči.
CooK

#4053 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

Definitivno nesto drugo. Kada sam kupovao pec na pelet ni u najludjim snovima nisam pomislio da bi mogla biti ovakva situacija sa peletom a sto je najgore, kako za sada izgleda, situacija ce biti jos gora. Posle ovako tople zime ovakve cijene su sulude. Pitam se sta bi bilo da je bila normalna zima ili ne daj Boze hladnija od prosjeka? Zato govorim da ovo nije najgora situacija i da moze i gore iako ni ovo sto se sada dogadja nije nimalo normalno.
vazi

#4054 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by vazi »

BarbaDue wrote:
ja bi ti preporučio da sačekaš još ovu godinu pa da vidiš kako će se odigravati do kraja, a onda naredne godine odluči.
@maraschino,@cook , @barba, hvala na odgovorima.
Pricekat cemo jos , nije zurbe.

Ovdje je grijanje na te pumpe aktuelno ko kod nas peleti samo cini mi se da te toplotne pumpe ne mogu u podrucjima gdje temp silazi ispod -15.
Nadzorna_ploca

#4055 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Ma taj visegodisnji prosjek je nereferentna tacka jer je posmatrani period ipak daleka 61-90 proslog stoljeca. Svakako da su zime sve blaze ovdje. Samo da ne poskupi i ta struja i plin kad se svi prebacimo na to. :lol:
rovac13

#4056 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

vazi wrote: samo cini mi se da te toplotne pumpe ne mogu u podrucjima gdje temp silazi ispod -15.
Rade i ispod -15......na -25 i na -28 :D
vazi

#4057 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by vazi »

rovac13 wrote:
vazi wrote: samo cini mi se da te toplotne pumpe ne mogu u podrucjima gdje temp silazi ispod -15.

Pa sto onda narod ne praktikuje malo vise te pumpe, u cemu je kvaka?
Nasa sekretarica ima to grijanje i prezadovoljna je.
rovac13

#4058 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

vazi wrote:Pa sto onda narod ne praktikuje malo vise te pumpe, u cemu je kvaka?
Bogami ja praktikujem od 2012.godine kad sam presao sa peleta na ovo.
Vjerovatno se raspitujes na pogresnoj temi :D
Ovdje je tema pelet :D
vazi

#4059 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by vazi »

rovac13 wrote:
Pa nema tema o pumpama :lol:

Nece nam forumasi s teme zamjeriti na maloj digresijin :)

De, ziv mi bio, opisi malo kako to funkcionise, kolika su ulaganja, kakvo je odrzavanje, moze li se prikopcati na klasicne radijatore ( kod sekretarice je podno ) , da ne moramo skudati nov parket :) moze mi se imati topla voda i ljeti i zimi ... pisi sve sto znas I hvala unaprijed :thumbup:
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4060 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

vazi wrote: Pa sto onda narod ne praktikuje malo vise te pumpe, u cemu je kvaka?
Cijena instalacije. Zavisno od kvadrature , treba 10 - 15 hiljada KM za kvalitetnu TP. Da te ne buni , kolega rovac koristi split invertere zrak-zrak koji su jeftiniji ali povlače svoje kompromise.
tr_ba

#4061 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by tr_ba »

vazi wrote:
rovac13 wrote:
Pa nema tema o pumpama :lol:

Nece nam forumasi s teme zamjeriti na maloj digresijin :)

De, ziv mi bio, opisi malo kako to funkcionise, kolika su ulaganja, kakvo je odrzavanje, moze li se prikopcati na klasicne radijatore ( kod sekretarice je podno ) , da ne moramo skudati nov parket :) moze mi se imati topla voda i ljeti i zimi ... pisi sve sto znas I hvala unaprijed :thumbup:
Nisam ekspert,al probat cu ti lajicki objasnit...
To ti je frizider,samo naopako,znaci ne hladi,vec grije,al u biti ke princip isti...
Toplota se uzima iz zraka,okoline,sto je hladnije napolju,pumpa vise radi,tj brze,da ugrije tu tecnost u instalaciji,vise pzmpa radi,vise trosi struju...
Potrebna je termoizolacija,15 cm,prozori isto,i naravno podno grijanje,jer pumpa nedostize temperaturu vecu od 35 stepeni C,vode ima uvijek,jer se uz to instalira i photovoltaik,tj solarna ploca za grijanje vode,sto kompenzira zimu,kada se voda grije na struju...
Necu vise off...
maximilijan333

#4062 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

BarbaDue wrote:Juče otišao na lice mjesta, fabrika peleta na Brodu kod Foče.
Image

Na slici se vide tri vrste peleta, (donja fotografija) skroz desno je I klasa-310km u sredini je II klasa-280km i usporedbe radi skroz lijevo je prošlogodišnji Fekry sa kojim sam se napatio.
maximilijan333

#4063 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

maximilijan333 wrote:
BarbaDue wrote:Juče otišao na lice mjesta, fabrika peleta na Brodu kod Foče.
Image

Na slici se vide tri vrste peleta, (donja fotografija) skroz desno je I klasa-310km u sredini je II klasa-280km i usporedbe radi skroz lijevo je prošlogodišnji Fekry sa kojim sam se napatio.
Koristio sam taj pelet zadnje dvije godine i prvu i drugu klasu, firma je DJOMIKS doo Foca. Prosle godine mu je cijena bila druge klase 300KM, a prve 380KM. Nista posebno nije bio, prva klasa je nesto svjetlija od druge ali su obadvije daleko i od prve i od druge klase. Ima dosta prasine u sebi, doduse pec mi nije nijednom stala zbog peleta ali nije nesto ni za pohvaliti. Medju prvima je prosle godine podigao cijene iako je imao zalihe i drzao dugo te cijene. Sada je vidim nesto snizio ali i dalje je to preskupo.
BarbaDue

#4064 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

Svakako je otpao, čini se da sam na putu nabavke peleta iz Knežine.
peletiisamopelet

#4065 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

Trgovir i Obrt comerc Gracanica trenutno nemaju peleta i ne primaju uplate. Navodno ce ga biti za nekih mjesec dana. Peleta ima u Euro Stilu-Doboj(inace Hifa) i to dvije vrste. Standard kvalitet 295km/t i pelet sa garancijom 315km/t.
zlo zlo

#4066 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zlo zlo »

vazi wrote:
rovac13 wrote:

Pa sto onda narod ne praktikuje malo vise te pumpe, u cemu je kvaka?
nema kvake nego ljudi neuki što se tiče njih, provuci temu grijanje na struju, tu ako nista imaš sve podatke o osnovnim i najčešćim pumpama zrak-zrak(inverter klime), potrošnji i zadovoljstvu korisnika.
vazi

#4067 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by vazi »

Necu vam vise kvariti temu , svakako cemo pricekati jos barem jednu sezonu ...
A inace mislila sam na ove pumpe:

Image
Aidmedo

#4068 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Aidmedo »

peletiisamopelet wrote:Trgovir i Obrt comerc Gracanica trenutno nemaju peleta i ne primaju uplate. Navodno ce ga biti za nekih mjesec dana. Peleta ima u Euro Stilu-Doboj(inace Hifa) i to dvije vrste. Standard kvalitet 295km/t i pelet sa garancijom 315km/t.
Jesi li to njih zvao pa ti to oni rekli? Mislim na Trgovir, jer nama su rekli ove sedmice dovući pelet i nisu. Naručili smo par dana prije 1. maja.
peletiisamopelet

#4069 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Aidmedo wrote:
peletiisamopelet wrote:Trgovir i Obrt comerc Gracanica trenutno nemaju peleta i ne primaju uplate. Navodno ce ga biti za nekih mjesec dana. Peleta ima u Euro Stilu-Doboj(inace Hifa) i to dvije vrste. Standard kvalitet 295km/t i pelet sa garancijom 315km/t.
Jesi li to njih zvao pa ti to oni rekli? Mislim na Trgovir, jer nama su rekli ove sedmice dovući pelet i nisu. Naručili smo par dana prije 1. maja.
Bio licno, nemaju trenutno peleta i ne znaju kad ce bit, "navodno" za nekih mjesec ali ne garantuju. I ne cudi sto nemaju kad je hifa sve kupila kao i uvijek. A najvece skladiste peleta na regiji doboj-tuzla je u Doboju Euro Stil(hifa)
otacxxl

#4070 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by otacxxl »

Da li je neko koristio pelet od Euro Still-a (Hifa)? Dobio sam ovu ponudu jutros (trazio sam cijenu sa prevozom):

Za isporuku peleta za Tuzlu, cijena za prvoklasni pelet bi bila 325 KM/t. Za kvalitet našeg prvoklasnog peleta GARANTUJEMO.
Pored toga u ponudi imamo "standard" pelet (80% jela i 20% bukva) i njegova cijena sa isporukom je 315 KM/t.

Mislim da se sad teško može naći manja cijena.
peletiisamopelet

#4071 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

otacxxl wrote:Da li je neko koristio pelet od Euro Still-a (Hifa)? Dobio sam ovu ponudu jutros (trazio sam cijenu sa prevozom):

Za isporuku peleta za Tuzlu, cijena za prvoklasni pelet bi bila 325 KM/t. Za kvalitet našeg prvoklasnog peleta GARANTUJEMO.
Pored toga u ponudi imamo "standard" pelet (80% jela i 20% bukva) i njegova cijena sa isporukom je 315 KM/t.

Ja sam svake godine kod njih uzimao. Dobar pelet, nema sljake ali ima malo vise pepela. Lijepo grije i ne gasi kotao.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#4072 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Slo Burner »

vazi wrote:Necu vam vise kvariti temu , svakako cemo pricekati jos barem jednu sezonu ...

Image
Kolika su investicija ove pumpe ?
otacxxl

#4073 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by otacxxl »

peletiisamopelet wrote:
otacxxl wrote:Da li je neko koristio pelet od Euro Still-a (Hifa)? Dobio sam ovu ponudu jutros (trazio sam cijenu sa prevozom):

Ja sam svake godine kod njih uzimao. Dobar pelet, nema sljake ali ima malo vise pepela. Lijepo grije i ne gasi kotao.
Hvala.
PeeJay

#4074 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PeeJay »

Slo Burner wrote:
vazi wrote:Necu vam vise kvariti temu , svakako cemo pricekati jos barem jednu sezonu ...

Image
Kolika su investicija ove pumpe ?
Image

Ti mislis toplinske pumpe? To trebas uvjek izracunak, sta i koliko ti se isplati na konkretnom primjeru. Recimo toplinska pumpa zrak - voda moze u nekim okolnostima dati od sebe 80 ili 90% potreba grijanja neke srednje kuce (ca. 120 m2), a ista pumpa moze na drugoj lokaciji biti dovoljna za samo 30 ili 40%. Uz to treba znati, da toplinske pumpe ne znace zamjenu postojeceg sistem grijanja, koji ostaje jos uvjek potreban za vremenske ekstreme, koja toplinska pumpa ne moze pokriti. Investicija zavisi i od samog objekta... tamo oko 10 tisuca BAM (mnogo ovisi i o potrebnim radovima) bi znala biti neka prosjecna ocjena.
CooK

#4075 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

peletiisamopelet wrote:

Ja ne bih od Hife kupio pelet kada bi to bio jedini nacin grijanja na svijetu. On je najvise kriv za ovakvu situaciju sa peletom.
Post Reply