Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
seln

#40476 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

kluz franjo wrote: Možemo li tražiti promjenu društveno-političke paradigme, ako u startu odbacujemo svaku mogućnost da je i neki drugačiji model moguć?
Promjenu paradigme mozemo traziti onda kada na drzavnom, federalnom, kantonalnom i opstinskom nivou bude 50% +1 glasova za gradjanske stranke.
Do tada, mozemo pjevati borbane i pretvarati se da imamo gradjansku vladu, "pa da je ko zrno bibera".
To sam vec napisao prije x stranica, pa me je moja bivsa haverica Banksy odmah prebacila u halvat sa izdajnicima i balijama.
paleoconservative

#40477 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by paleoconservative »

Banksy wrote:

"Razlikujemo se gospodin Komšić i ja. On je karizmatični iskusni i profesionalni političar koji već duže od dva desetljeća uspješno plovi mutnim vodama BiH politike, a ja to jednostavno nisam. Ja sam svoju „političku neprofesionalnost i neiskustvo“ već više puta dokazao i pokazao. Razlikujemo se i po mnogim stavovima, godinama, školi, načinu komuniciranja i još po mnogi čemu. Razlikovali smo se i te 2014. godine kada je gospodin Komšić poveo stranku na čijem je čelu (a u čijem sam osnivanju i sam sudjelovao) još i prije izbora odveo u predizbornu koaliciju i u zagrljaj SDA, HSPa i sličnih stranaka na području RSa, a poslije izbora i na federalnom i na državnom nivou. Tada smo se i zvanično razišli, bez nekih preteških riječi i uvreda (osim poneke opravdane varnice i oštrije medijske izjave), kako se valjda i razilaze civilizirane osobe koje imaju različite političke stavove. Rezultate te ekspedicije i koaliranja sa HDZ-SDA su svi vidjeli par mjeseci kasnije kada su djevojke i momci iz DFa, i pored jako dobrog izbornog rezultata i vjerujem dobrih i iskrenih namjera, prosto izgurani sa svih nivoa vlasti i to prvenstveno od sstrane i uz blagoslov iste one stranke koja ih sada poziva ponovo u svoje naručje. Razlikujemo se gospodin Komšić i ja jer na isti takav poziv koji je uzgred bio upućen i drugim članovima BiH bloka, sasvim drugačije rezonujemo i reagujemo iako imamo djelomično slično iskustvo (jer i ja sam bio ministar u vremenu prije nego sam postao neuspješni političar u ekspertskoj vlasti koju je ta stranka podržavala i znam zašto sam svojevoljno napustio tu poziciju). Razlikujemo se jer ja i ne razmišljam da bih ponovio dva puta istu grešku sa istim ljudima koji se već desetljećima nisu promijenili. Kako je primijetio i gospodin Komšić uistinu ima mnogo različitih ideja unutar BH bloka, ali pojedino zajedničko djelovanje kao snažna podrška izboru DF kandidata unutar Doma naroda koju sam osobno (uz podršku kolega iz Naša stranka) pružio pokazuje da imamo mi i dosta sličnih mišljenja. Želim da vjerujem da imamo jedan isti cilj gospodin Komšić i ja, a to je da budućim generacijama (gdje pripadaju i naša djeca) ostavimo bolju zemlju nego smo je dobili od naših roditelja. U krajnjem slučaju razlikujemo se gospodin Komšić i ja, ali nekako imam osjećaj da se mnogo manje razlikujemo On i ja, nego gospodin Čović i gospodin Izetbegović i On. Nadam se da nisam u krivu kada to kažem!", piše Marjanović.

Dobar.
'ta ce on, skolovan, s doktorskom disertacijom.

Dajte nama ratnike, borce, gazije i zlatne ljiljane, a ove skolovane, intelektualne filozofe demagoge [ubaci bilo koju neobosnjacku uvredu tipa jugobalija, dezerter, vlaholjubac...] ukloniti s politicke scene. Jer, ko sto nam precjenik Bake kaze, neodgovorno je.
seln

#40478 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

paleoconservative wrote:

'ta ce on, skolovan, s doktorskom disertacijom.

Dajte nama ratnike, borce, gazije i zlatne ljiljane, a ove skolovane, intelektualne filozofe demagoge [ubaci bilo koju neobosnjacku uvredu tipa jugobalija, dezerter, vlaholjubac...] ukloniti s politicke scene. Jer, ko sto nam precjenik Bake kaze, neodgovorno je.
Skolovan, sa doktorskom disertacijom, clan Inzenjerske akademije u Becu...

ukratko, Dragan Covic.
kluz franjo

#40479 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

seln wrote:
kluz franjo wrote: Možemo li tražiti promjenu društveno-političke paradigme, ako u startu odbacujemo svaku mogućnost da je i neki drugačiji model moguć?
Promjenu paradigme mozemo traziti onda kada na drzavnom, federalnom, kantonalnom i opstinskom nivou bude 50% +1 glasova za gradjanske stranke.
Do tada, mozemo pjevati borbane i pretvarati se da imamo gradjansku vladu, "pa da je ko zrno bibera".
To sam vec napisao prije x stranica, pa me je moja bivsa haverica Banksy odmah prebacila u halvat sa izdajnicima i balijama.
Kolega seln (a ujedno i @palermo)
Ja pišem isključivo iz pozicije pojedinca, državljanina BiH i birača.
Ako nam se lični stavovi ne poklapaju, to nas ne čini izdajnicima, budžetlijama itd... Iznosimo i važemo argumente.

Legitiman je individualni stav (gore boldirano) da se sjedi i čeka na tih "50%+ i to na svim nivoima istovremeno", pa da se tek onda uzme u razmatranje mogućnost promjene društveno-političke paradigme.
Ono što ja u tom konceptu vidim kao problem, je činjenica da je u tom trenutku već prekasno za bilo kakvo razmatranje.
Sa 50%+ već na djelu dobijaš jednu novu paradigmu.

Mene kao pojedinca sa druge strane interesuje put do tih 50%+ na svim nivoima. I raduje me svaki pojedinačni primjer promjenjenog odnosa vlasti prema društvu.
A kao primjer možemo uzeti i Općinu Tešanj (uz ogradu da nisam iz Tešnja, pa možda nešto i fulim).
Čini se da tamošnja opštinska administracija i višedecenijska SDA vlast se ipak malo drugačije odnosi prema budžetu, društvenom i poslovnom ambijentu.
Možemo se ideološki razilaziti, ali mišljenja sam da bi nam više "tešanjske paradigme" u državi sigurno koristilo. To isto važi i za novu kantonalnu administraciju u Sarajevu.
Tek su (a još uvijek) nepuna dva mjeseca na vlasti i konkretne rezultate još ne možemo ocijenjivati. Ali neki prvi koraci ukazuju na jedan drugačiji pristup. Daj da vidimo.

Ako se slažemo da je postojeća paradigma u proteklih dvije decenije proizvela samo haos i nazadovanje, onda trebamo razmatrati i probati i drugačije modele.
Ako u startu kažemo da se ništa neće promjeniti u sljedećih 20, 30 ili 100 godina, onda se treba opustiti i uživati u tom status quo.
A ako nam je dobro, onda ništa!
drug_profi

#40480 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Po meni je greška što se govori "nećemo sa nacionalnim strankama".
Time se stvara anmiozitet i oprez kod birača kojima je nacionalno opredjeljenje bitna i važna odrednica. Ti birači ne mora biti da su nužno fašisti ili šovinisti.
Bolje je bilo reći: "nećemo sa kriminalnim organizacijama pod maskama političkih stranaka praviti vlast". Pa dodati na to: "ako ne znate o čemu pričamo, zapitajte se je li vam dobro ovako i ko je najviše doprinjeo tome?"

Jer nije problem nacionalna stranka kad vlast nije korumpirana i kada vlada sistem kompetencija, a ne podobnosti ili nepotizma.
Ljudi su generalno uvijek spremni na saradnju, to nam je u genima. Tako prevladavamo krize. Pokazalo se stotinama puta da smo u nevolji spremni zaboraviti podjele.
E sad je nevolja i to teška.
seln

#40481 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

kluz franjo wrote:
Legitiman je individualni stav (gore boldirano) da se sjedi i čeka na tih "50%+ i to na svim nivoima istovremeno", pa da se tek onda uzme u razmatranje mogućnost promjene društveno-političke paradigme.
Ono što ja u tom konceptu vidim kao problem, je činjenica da je u tom trenutku već prekasno za bilo kakvo razmatranje.
Kolega @kljuz,

nisam mislio da se sjedi i ceka... slobodno se mogu poduzimati aktivnosti na promjeni paradigme na bilo kojem nivou... ali ce se ista efektivno desiti tek kada se osvoji apsolutna vecina, koja ce dozvoliti aktivnosti bez kompromisa sa nacionalnom kleptokratijom, bilo aktivnom, bilo bivsom (kao npr. Dino Kifla).
Dalje, samo osvajanje apsolutne vecine ne znaci "vec" promjenu paradigme. Previse je karijerista i uhljeba i u gradjanskim strankama, pa cak i u (svetogrdje!) Nasoj stranci. Dakle, partije na vlasti bi imale obavezu da se oslobode aparatcika tipa Enko Bijedic&Co.
Mene kao pojedinca sa druge strane interesuje put do tih 50%+ na svim nivoima. I raduje me svaki pojedinačni primjer promjenjenog odnosa vlasti prema društvu.
A kao primjer možemo uzeti i Općinu Tešanj (uz ogradu da nisam iz Tešnja, pa možda nešto i fulim).
Čini se da tamošnja opštinska administracija i višedecenijska SDA vlast se ipak malo drugačije odnosi prema budžetu, društvenom i poslovnom ambijentu.
Ja sam od 2014. dozivio grubo budjenje (zapravo, pomalo vec od 2011.), jer sam vidio da nije "do stranke", vec "do ljudi".
Tesanjska paradigma je vjerovatno rezultat poslovne umjesnosti tesanjskih gradjana, kao i vecinskog konsenzusa da se ne moze trositi ono sto nije ni zaradjeno.
Toliko dugo dok nasi sugradjani ne prestanu prodavati dusu i drzavu za malo sadake ili uhljebljenje, nece nam pomoci ni eventualno uskrsnuce pokojnog Willy Brandta, niti njegov dolazak na privremeni rad u BiH.

Ako se slažemo da je postojeća paradigma u proteklih dvije decenije proizvela samo haos i nazadovanje, onda trebamo razmatrati i probati i drugačije modele.
Apsolutno se slazemo, ali na zalost... 50% +x nasih gradjana se ne slazu. Za njih postojeca paradigma znaci sadaku (neka je malo, samo nek je redovno) i potencijalno uhljebljenje. I to im je vaznije od stotinu BiH i hiljadu demokratija.

Ako u startu kažemo da se ništa neće promjeniti u sljedećih 20, 30 ili 100 godina, onda se treba opustiti i uživati u tom status quo.
Oni koji su izabrali postojecu mafiju, definitivno su opusteni i bez brige.
To sto ja, ti ili sacica forumasa nismo opusteni... who cares, dok je sahan pilava na sofri.
seln

#40482 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

drug_profi wrote: Pokazalo se stotinama puta da smo u nevolji spremni zaboraviti podjele.
Izvinjavam se na cinizmu, ali... da, pogotovo one nevoljne 1992.
drug_profi

#40483 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

seln wrote:
drug_profi wrote: Pokazalo se stotinama puta da smo u nevolji spremni zaboraviti podjele.
Mislio sam da si pametniji stvarno.
palermo

#40484 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

kluz franjo wrote:
Kolega seln (a ujedno i @palermo)
Ja pišem isključivo iz pozicije pojedinca, državljanina BiH i birača.
Ako nam se lični stavovi ne poklapaju, to nas ne čini izdajnicima, budžetlijama itd... Iznosimo i važemo argumente.

Možemo se ideološki razilaziti, ali mišljenja sam da bi nam više "tešanjske paradigme" u državi sigurno koristilo. To isto važi i za novu kantonalnu administraciju u Sarajevu.
Tek su (a još uvijek) nepuna dva mjeseca na vlasti i konkretne rezultate još ne možemo ocijenjivati. Ali neki prvi koraci ukazuju na jedan drugačiji pristup. Daj da vidimo.

A ako nam je dobro, onda ništa!
200 % slaganje.

Ali da bi to postala naša zbilja nužno je izaći iz začaranog kruga partiokratije u koji smo zapali i u kojoj se sve mjeri bojom stranačkog dresa. U kojem postoji samo naš i njihov.......i jedina vrijednost koja se priznaje je pripadnost nečem ili nekom......
seln

#40485 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

drug_profi wrote:
seln wrote:
Mislio sam da si pametniji stvarno.
Misli i dalje, ko ti brani.
drug_profi

#40486 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Neću svakako više.
Hakiz

#40487 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

seln wrote:
A ja sam sve do sada bio uvjeren da je promjena politiške paradigme u stvari promjena političkog ponašanja.

A političko ponašanje se događa i vidi i na načinu na koji vodiš kampanju, kako se ponašaš i kao opozicija, kako se odnosiš prema principima itd.

Ne samo kada si vlast.
julisiz es grant

#40488 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by julisiz es grant »

seln wrote:
:-) :-)

(odnosi se na ovoga sa đevđirom na glavi :D )
drug_profi

#40489 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

julisiz es grant wrote:
seln wrote:

Pa naravno da ces i ti shvatiti kako ne treba. Nisam ni mislio da si drugacije fele.
pemanapemani

#40490 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

Valjda svaka promjena ima svoj početak, pa tako i promjena političke paradigme.

Ako budemo čekali da se stvore uslovi za 50 +% glasova na svim nivoima, bojim se da ćemo se načekati i nikad dočekati promjenu.

Onda neka svi načelnici općina iz građanskih stranaka daju ostavke, do nekih boljih vremena kada se procjeni da bi građanske stranke trebale osvojiti 50 +% načelničkih mjesta.

Kolega @palermo piše kako nema promjene političke paradigme ako se budemo svrstavali na "naše" i "njihove", a onda u nekom drugom postu navede kako mu nije jasna koalicija sa Kiflom i sl., a ovamo neće sa SDA.
Jebi ga, očekuje se promjena političke paradigme sa onima koji su tu paradigmu stvarali i kojima ne pada na pamet da je mijenjaju. Onda opet verglanje u krug - možete sa Kiflom, a nećete sa SDA, 1000 zašto, 1000 zato u nedogled.
seln

#40491 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Hakiz wrote:
seln wrote:
A ja sam sve do sada bio uvjeren da je promjena politiške paradigme u stvari promjena političkog ponašanja.

A političko ponašanje se događa i vidi i na načinu na koji vodiš kampanju, kako se ponašaš i kao opozicija, kako se odnosiš prema principima itd.

Ne samo kada si vlast.
Ne politicke... drustveno-politicke.
To ukljucuje i (prije svega, rekao bih) plebs.
seln

#40492 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

drug_profi wrote:
julisiz es grant wrote:
seln wrote: Izvinjavam se na cinizmu, ali... da, pogotovo one nevoljne 1992.

Pa naravno da ces i ti shvatiti kako ne treba. Nisam ni mislio da si drugacije fele.
E, sad... ili su svi osim tebe glupi, ili si ti lose objasnio.
Ja ipak tipujem na ovo drugo. Samo, tvoja sujeta ti ne dozvoljava da to uvidis.
Lakse je sve ostale trpati u "felu" (dina ti, objasni nam sta je to).
seln

#40493 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

pemanapemani wrote:Valjda svaka promjena ima svoj početak, pa tako i promjena političke paradigme.

Ako budemo čekali da se stvore uslovi za 50 +% glasova na svim nivoima, bojim se da ćemo se načekati i nikad dočekati promjenu.

Onda neka svi načelnici općina iz građanskih stranaka daju ostavke, do nekih boljih vremena kada se procjeni da bi građanske stranke trebale osvojiti 50 +% načelničkih mjesta.
Uzecu slobodu da citiram sam sebe:
nisam mislio da se sjedi i ceka... slobodno se mogu poduzimati aktivnosti na promjeni paradigme na bilo kojem nivou... ali ce se ista efektivno desiti tek kada se osvoji apsolutna vecina...

Kolega @palermo piše kako nema promjene političke paradigme ako se budemo svrstavali na "naše" i "njihove", a onda u nekom drugom postu navede kako mu nije jasna koalicija sa Kiflom i sl., a ovamo neće sa SDA.
Jebi ga, očekuje se promjena političke paradigme sa onima koji su tu paradigmu stvarali i kojima ne pada na pamet da je mijenjaju. Onda opet verglanje u krug - možete sa Kiflom, a nećete sa SDA, 1000 zašto, 1000 zato u nedogled.
I opet seln:
..koja ce dozvoliti aktivnosti bez kompromisa sa nacionalnom kleptokratijom, bilo aktivnom, bilo bivsom (kao npr. Dino Kifla).
palermo

#40494 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

pemanapemani wrote:
Ništa te moj drug nisam shvatio sada.

Al jedno moram priznati, zaboli me više neka stvar za sarajevski kanton....to je ovdje postala mjera stvari za sve .....a meni to dosadilo, bogami....
drug_profi

#40495 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

seln wrote:
E, sad... ili su svi osim tebe glupi, ili si ti lose objasnio.
Ja ipak tipujem na ovo drugo. Samo, tvoja sujeta ti ne dozvoljava da to uvidis.
Lakse je sve ostale trpati u "felu" (dina ti, objasni nam sta je to).
Biće da su "svi" vas dvojica, pa će onda prije biti da je ovo prvo. Naučite čitati šta piše, i u kojem kontekstu priče je napisano, a ne povoditi se za svojim kompleksima i predrasudama.
Dakle priča je bila o saradnji na političkoj sceni između različitih političkih opredjeljenja i moj post je bio sasvim jasan.
To što neko odmah vidi četnike niz Vraca stvarno nije moj problem...

Btw.
https://vukajlija.com/fela/604129
pemanapemani

#40496 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

seln wrote:
pemanapemani wrote:Valjda svaka promjena ima svoj početak, pa tako i promjena političke paradigme.

Uzecu slobodu da citiram sam sebe:
nisam mislio da se sjedi i ceka... slobodno se mogu poduzimati aktivnosti na promjeni paradigme na bilo kojem nivou... ali ce se ista efektivno desiti tek kada se osvoji apsolutna vecina...

I opet seln:
..koja ce dozvoliti aktivnosti bez kompromisa sa nacionalnom kleptokratijom, bilo aktivnom, bilo bivsom (kao npr. Dino Kifla).
Pogrešno sam se izrazio.
Zar nije ovo u Sarajevu promjena paradigme, odnosno, početak promjene koja možda može dovesti do toga da se osvoji apsolutna većina?
Znam, koalicija sa kiflom i sl. Opet, to je manji kompromis, nego koalicija sa SDA ili nedaj Bože sa neofašistima iz HDZ i SNSD.

Jebi ga, za mene je ovo pokušaj male promjene političke paradigme. Od nečeg se mora krenuti.
Čini mi se da si maloprije na temi o SDA napisao kako su oni gori od talijanske mafije i trijada. Slažem se u potpunosti. Sa takvom zločinačkom organizacijom se jedino možeš boriti polumafijaškim metodama (koalicija sa kiflom), kako bi došao do stadija da te polumafijaške metode možeš odbaciti.
drug_profi

#40497 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

A kad malo bolje razmislim, zgodan mi je post bio kao mamac da se frustracije pokazu.
Ne do bog za kakvog vlaha glasati....
seln

#40498 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

drug_profi wrote:
Biće da su "svi" vas dvojica, pa će onda prije biti da je ovo prvo. Naučite čitati šta piše, i u kojem kontekstu priče je napisano, a ne povoditi se za svojim kompleksima i predrasudama.
Dakle priča je bila o saradnji na političkoj sceni između različitih političkih opredjeljenja i moj post je bio sasvim jasan.
Pa, super... onda cete se sloziti i sa SDA... ufurani balavce.
Jesi i objasnio, halal ti Forto....
pemanapemani

#40499 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

palermo wrote:
pemanapemani wrote:
Ništa te moj drug nisam shvatio sada.

Al jedno moram priznati, zaboli me više neka stvar za sarajevski kanton....to je ovdje postala mjera stvari za sve .....a meni to dosadilo, bogami....
Zašto se odmah ljutiš.

Jebo ga ti, nije Sarajevo postalo mjera stvari za sve. Ovdje se jednostavno uspjela napraviti neka koalicija u kojoj nema SDA, HDZ i SNSD. Dakle, ne smatram Sarajevo posebnim, boljim, pametnijim i sl.
Slične koalicije su se mogle napraviti u ZDK, TK i USK.

U ostalim kantonima, na nivou entiteta i državnom nivou se trenutno nisu mogle napraviti takve koalicije. Ovi kantoni su mogli biti pokretač promjena političke paradigme. Onda bi za 4 godine možda imali situaciju da imamo još jedan ili dva kantona i federalni nivo bez SDA i HDZ. Za tih osam godina skonati kako se obračunati sa neofašistima iz manjeg entiteta. Ali jebi ga, mi nemamo plan za mjesec dana, a ne za deset godina.
drug_profi

#40500 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

seln wrote:
drug_profi wrote:
Pa, super... onda cete se sloziti i sa SDA... ufurani balavce.
Jesi i objasnio, halal ti Forto....
Jesi se to našao provaljenim pa idemo probati ad hominem?
Nisam ja ufuran, nego si ti izgleda inferioran.
I što je najsmješnije opet nisi skontao iz mog posta, iako si ga ponovo dva puta pročitao, da ta saradnja isključuje SDA/HDZ/SNSD u ovakvom obliku...

A za balavca kad bih ti rekao gdje ga možeš pronaći, dobio bih ban.
Locked