kluz franjo wrote:
Legitiman je individualni stav (gore boldirano) da se sjedi i čeka na tih "50%+ i to na svim nivoima istovremeno", pa da se tek onda uzme u razmatranje mogućnost promjene društveno-političke paradigme.
Ono što ja u tom konceptu vidim kao problem, je činjenica da je u tom trenutku već prekasno za bilo kakvo razmatranje.
Sa 50%+ već na djelu dobijaš jednu novu paradigmu.
Kolega @kljuz,
nisam mislio da se sjedi i ceka... slobodno se mogu poduzimati aktivnosti na promjeni paradigme na bilo kojem nivou... ali ce se ista efektivno desiti tek kada se osvoji apsolutna vecina, koja ce dozvoliti aktivnosti bez kompromisa sa nacionalnom kleptokratijom, bilo aktivnom, bilo bivsom (kao npr. Dino Kifla).
Dalje, samo osvajanje apsolutne vecine ne znaci "vec" promjenu paradigme. Previse je karijerista i uhljeba i u gradjanskim strankama, pa cak i u (svetogrdje!) Nasoj stranci. Dakle, partije na vlasti bi imale obavezu da se oslobode aparatcika tipa Enko Bijedic&Co.
Mene kao pojedinca sa druge strane interesuje put do tih 50%+ na svim nivoima. I raduje me svaki pojedinačni primjer promjenjenog odnosa vlasti prema društvu.
A kao primjer možemo uzeti i Općinu Tešanj (uz ogradu da nisam iz Tešnja, pa možda nešto i fulim).
Čini se da tamošnja opštinska administracija i višedecenijska SDA vlast se ipak malo drugačije odnosi prema budžetu, društvenom i poslovnom ambijentu.
Ja sam od 2014. dozivio grubo budjenje (zapravo, pomalo vec od 2011.), jer sam vidio da nije "do stranke", vec "do ljudi".
Tesanjska paradigma je vjerovatno rezultat poslovne umjesnosti tesanjskih gradjana, kao i vecinskog konsenzusa da se ne moze trositi ono sto nije ni zaradjeno.
Toliko dugo dok nasi sugradjani ne prestanu prodavati dusu i drzavu za malo sadake ili uhljebljenje, nece nam pomoci ni eventualno uskrsnuce pokojnog Willy Brandta, niti njegov dolazak na privremeni rad u BiH.
Ako se slažemo da je postojeća paradigma u proteklih dvije decenije proizvela samo haos i nazadovanje, onda trebamo razmatrati i probati i drugačije modele.
Apsolutno se slazemo, ali na zalost... 50% +x nasih gradjana se ne slazu. Za njih postojeca paradigma znaci sadaku (neka je malo, samo nek je redovno) i potencijalno uhljebljenje. I to im je vaznije od stotinu BiH i hiljadu demokratija.
Ako u startu kažemo da se ništa neće promjeniti u sljedećih 20, 30 ili 100 godina, onda se treba opustiti i uživati u tom status quo.
Oni koji su izabrali postojecu mafiju, definitivno su opusteni i bez brige.
To sto ja, ti ili sacica forumasa nismo opusteni... who cares, dok je sahan pilava na sofri.