Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Krstan

#40426 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Krstan »

hizo ramidovic wrote:
Krstan wrote:
hizo ramidovic wrote: pa o cemu ti prdis, jarane?
nds kandiduje hrvata vlajkija za predsednika rs-a, a onda srbi glasaju za njega da bi osvojio najvise glasova kao hrvat i tako postao potpredsjednik rs-a iz reda hrvatskog naroda?
i kakav je motiv tih glasaca-srba da na mjesto popredjednika iz reda hrvata postave vlajkija?
Ne,Srbi su glasali za srpske kandidate a samo tri hiljade je glasalo za Vlajkija od kojih vjerovatno mnogi nisu ni znali kako se Vlajki nacionalno deklariše a ni kako funkcioniše izborni mehanizam .3000 :mrgreen: :mrgreen: čak ne ni svi glasači inače strančice NDS koja ima dva poslanička mjesta u NS RS i koja je vjerovala da će profitirati kandidujući uvaženog profesora.Da je postojao nekakav dogovor za onemogućavanje izbora kanditata za koga glasaju manjinski narodi,prije bi se to desilo sa bošnjačkim a ne hrvatskim kandidatom.
Sa druge strane imamo kao što sam već napisao stotine hiljada glasača bošnjačke nacionalnosti koji odbijaju da glasaju za kandidata iz reda bošnjačkog naroda i biraju da glasaju za kandidata iz reda hrvatskog naroda i to sve poslije mnogobrojnih obraćanja čak i molbi Čovića i drugih reprezentativnih predstavnika Hrvata da to ne čine.
opet guslanje...cuj to nisu znali da je vlajki hrvat, pa znali su nds-u ako nisu znali glasaci, pa su ga opet kandidovali. sto li?...ti si, izgleda, dobar neki cirkusant, jarane...
glede bosnjaka u fbih, ako ti nije tesko, deder nam kopiraj dio ustava ili izbornog zakona u kojem pise da bosnjak/hrvat mora da glasa za bosnjaka/hrvata sa liste?
Ja nisam ni rekao da kanditatura Vlajkija i njegovo nacionalno izjašnjavanje u redu.Krivica je prije svega na njemu kao i na onima koji su ga kandidovali a to je ta mala stranka NDS koji su izmanipulisali 3000 birača.Moja primjedba se odnosi na stavljanje znaka jednakosti između slučaja Vlajki i slučaja Komšić .Izjednačavati ta dva slučaja jeste isto kao kad bi stavljao znak jednakosti zzmeđu ubistva i parkiranja na nedozvoljenom mjestu.
Ustav BiH jasno kaže da svaki član predsjedništva ima za većinu odluka iz nadležnosti predsjedništva pravo veta koji da bi bio perfektan mora dvotrećinskom većinom da potvrdi - za člana iz RS Narodna Skupština RS,za bošnjačkog člana bošnjački dom naroda u skupštini Federacije i za veto hrvatskog člana hrvatski dom naroda u skupštini Federacije.
Drugim riječima,ne radi se o pukim pripadnicima nego o predstavnicima naroda.
Hafis

#40427 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

seln wrote: Ako imas dalekovidnicu doma, morao bi znati sta su islamski radikali. Tvoja braca po oruzju i ideologiji, cetnici, interesuju se samo za "srBske zemlje" po slovu Nacertanija, a uz to "bice klanja, bice klanja, bice silovanja". Malo bela tehnika, malo tozla, malo vise brlja i to je to.
Islamski radikali ne poznaju ni granice ni ideologiju. Za njih postoje samo vehabije (dobro) i svi ostali (lose). Bilo gdje, bilo kad, bez ikakvog vidnog razloga.
I ako se bosanskim muslimanima uzme jedini vidljivi plod njihove "good guy" politike, tj. ako se podijeli Bosna, mnogi od njih ce se radikalizirati samo iz zelje da se nekome sjete "matere kaurske".
A ti samo pjevaj gange i pretvaraj se da to ne znas.
A šta ću. Nit sam zvao, nit sam ih primio, niti se itko moj orodio s njima.
A sjećam i demonstracija zbog nekih slučajeva kada su bili isporučivani u Guantanamo. Oni koji su ih izručili postaše ćetnici i izdajice.......a nešto ne čuh tada ovakve priče što mi je ti sad ispriča.
Šro se tiče sječžćanja matere kaurske, bujrum. neka dođu. Ništa novo.
Samo bojim se ja da bi se oni prije svega prvo sjetili lokalnih ''nevjernika'' i njihovog uvođenja u suru, nego kaura. Bilo bi tu svašta kume.
Mister Yes

#40428 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Tako rezonuju njemački, britanski i američki kadrovi čiji je zadatak da kreiraju stav svojih država prema BiH.
Viđu vraga. A djelovalo je kao da je to tvoje mišljenje. :D
Nego da uzmemo onu tvoju poznatu rečenicu "to što ti promoviraš loša razmišljanja ne znači da ostali ljudi trebaju krenuti tim nemoralnim putem". Ili tako nekako. :lol:
Skijaš wrote:Dakle, dok se po Rogatici i Višegradu klalo i palilo, svi su "oštro osuđivali" i "pozivali na dijalog". Ali kada se pojavila opasnost od formiranja manjeg emirata u srcu Evrope, a tad se mijenja pristup, raketira položaje VRS-a i naoružava ARBiH.
To jeste jedna od teorija ali ne mora značiti da je tačna. Postoji i teorija da je sve bilo organizovano od početka da baš ovako završi. Po toj teoriji Hrvatskoj je obećano rješavanje problema RSK ako pomogne Srbima da dobiju pola BiH. I tako Hrvatska pomogla, Alija natjeran da prizna RS (time što je formirao Federaciju Bošnjaka i Hrvata jasno priznajući da će biti i nešto Srpsko pored te Federacije), Hrvati očistili RSK a Srbi dobili RS. Bombardovanje položaja VRS samo folklor "da se vlasi ne dosjete".
seln

#40429 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hafis wrote:
seln wrote: Ako imas dalekovidnicu doma, morao bi znati sta su islamski radikali. Tvoja braca po oruzju i ideologiji, cetnici, interesuju se samo za "srBske zemlje" po slovu Nacertanija, a uz to "bice klanja, bice klanja, bice silovanja". Malo bela tehnika, malo tozla, malo vise brlja i to je to.
Islamski radikali ne poznaju ni granice ni ideologiju. Za njih postoje samo vehabije (dobro) i svi ostali (lose). Bilo gdje, bilo kad, bez ikakvog vidnog razloga.
I ako se bosanskim muslimanima uzme jedini vidljivi plod njihove "good guy" politike, tj. ako se podijeli Bosna, mnogi od njih ce se radikalizirati samo iz zelje da se nekome sjete "matere kaurske".
A šta ću. Nit sam zvao, nit sam ih primio, niti se itko moj orodio s njima.
A sjećam i demonstracija zbog nekih slučajeva kada su bili isporučivani u Guantanamo. Oni koji su ih izručili postaše ćetnici i izdajice.......a nešto ne čuh tada ovakve priče što mi je ti sad ispriča.
Šro se tiče sječžćanja matere kaurske, bujrum. neka dođu. Ništa novo.
Samo bojim se ja da bi se oni prije svega prvo sjetili lokalnih ''nevjernika'' i njihovog uvođenja u suru, nego kaura. Bilo bi tu svašta kume.
Naravno da bi bilo svacega... ali kad djavo dodje po svoje, onda ne pita s kim je pazario. I u tome lezi najveca opasnost.
seln

#40430 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Mister Yes wrote: Bombardovanje položaja VRS samo folklor "da se vlasi ne dosjete".
A bombardovanje Beograda da se jos vise ne dosjete, ili?
Hafis

#40431 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Krstan wrote: Ja nisam ni rekao da kanditatura Vlajkija i njegovo nacionalno izjašnjavanje u redu.Krivica je prije svega na njemu kao i na onima koji su ga kandidovali a to je ta mala stranka NDS koji su izmanipulisali 3000 birača.Moja primjedba se odnosi na stavljanje znaka jednakosti između slučaja Vlajki i slučaja Komšić .Izjednačavati ta dva slučaja jeste isto kao kad bi stavljao znak jednakosti zzmeđu ubistva i parkiranja na nedozvoljenom mjestu.
Ustav BiH jasno kaže da svaki član predsjedništva ima za većinu odluka iz nadležnosti predsjedništva pravo veta koji da bi bio perfektan mora dvotrećinskom većinom da potvrdi - za člana iz RS Narodna Skupština RS,za bošnjačkog člana bošnjački dom naroda u skupštini Federacije i za veto hrvatskog člana hrvatski dom naroda u skupštini Federacije.
Drugim riječima,ne radi se o pukim pripadnicima nego o predstavnicima naroda.
Poenta je da se jedna loša stvar (izbor Vlajkija) želi opravdati postojanjem mnogo lošije stvari (izbor Komšića).
Ta dva pojma su po učinjenoj šteti neuporediva iz stotinu reazloga koje je stvarno glupo i navoditi, i niti mi pada na pamet.
Ima samo jedna zajednička značajka: Hrvati nisu izabrali niti jednog niti drugog, i po tome su jedinstveni narod u BiH.
Ali nadati se prestanku takvog ponižavajućeg stanja, i to u relativno skorašnjem vremenu.
cindrlimindrli

#40432 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

Hafis wrote:Poenta je da se jedna loša stvar (izbor Vlajkija) želi opravdati postojanjem mnogo lošije stvari (izbor Komšića).Ta dva pojma su po učinjenoj šteti neuporediva iz stotinu reazloga koje je stvarno glupo i navoditi, i niti mi pada na pamet.
Sto su neuporedivi i kakva je steta ucinjena?
StupskaBitanga

#40433 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by StupskaBitanga »

što niko ne spominje da postoje 2 paralelne SDU BiH :lol: :lol: :lol: :lol:
Basvod

#40434 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

seln wrote:
Hafis wrote:
Skijaš
Ne može se dijeliti BiH a izbjeći ovakvu mutaciju. Da može, ovo bi već bilo završeno. O Bošnjacima ne mislim ništa loše, ali je činjenica da četnik i islamski radikal u stresnim uslovima ne reaguju jednako. To ne znači da je jedan narod bolji ili gori, nego da oblici radikalizacije nisu isti, četnika se u Briselu niko ne boji, oni i ne znaju osim klati civile i silovati djecu.
Skijaš, ne pravdaj se više očiju ti.
Znači gori su domaći islamski radikali od domaćih četničkih radikala, jer ovi drugi (tj. četnički radikali) veliš samo ''kolju civile i siluju djecu''.
Postavlja se pitanje što to ovi islamski rade pa su još gori od njih. Nije valjda da kolju vojnike i siluju vojničice :D
Eh, baš si ga se ovdje zapetljao.
Ako imas dalekovidnicu doma, morao bi znati sta su islamski radikali. Tvoja braca po oruzju i ideologiji, cetnici, interesuju se samo za "srBske zemlje" po slovu Nacertanija, a uz to "bice klanja, bice klanja, bice silovanja". Malo bela tehnika, malo tozla, malo vise brlja i to je to.
To sto ti i Skijas pisete smo davno culi i naucili napamet od Karadzica i Mladica.
Da mi je neko pricao kako ce Bosnjaci vremenom doci na njihove teorije o Bosnjacima i Islamu... :-) Cak je i ratovanje zbog secesije danas Bosnjacima potpuno razumljivo.
Kako je krenulo za par godina razumjevanje izmedju Bosnjaka i Srba ce biti potpuno. :lol: Ne znam samo da li je to dobro ili lose...
hizo ramidovic

#40435 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Krstan wrote: Ja nisam ni rekao da kanditatura Vlajkija i njegovo nacionalno izjašnjavanje u redu.Krivica je prije svega na njemu kao i na onima koji su ga kandidovali a to je ta mala stranka NDS koji su izmanipulisali 3000 birača.Moja primjedba se odnosi na stavljanje znaka jednakosti između slučaja Vlajki i slučaja Komšić .Izjednačavati ta dva slučaja jeste isto kao kad bi stavljao znak jednakosti zzmeđu ubistva i parkiranja na nedozvoljenom mjestu.
naravno da postoji razlika. tvoje je da je uocis:
komsic, kao hrvat, zauzima poziciju koja je predvidjena za hrvata.
vlajki, kao srbin, zauzima poziciju koja je rezervisana za hrvata.
i ta stranka, nds, to su izgleda neke seoske varalice, pa varaju neduzne birace i podvaljuju im nekakvg 'hrvata' za predsjednika rs-a...gluho i daleko bilo...
Krstan wrote: Ustav BiH jasno kaže da svaki član predsjedništva ima za većinu odluka iz nadležnosti predsjedništva pravo veta koji da bi bio perfektan mora dvotrećinskom većinom da potvrdi - za člana iz RS Narodna Skupština RS,za bošnjačkog člana bošnjački dom naroda u skupštini Federacije i za veto hrvatskog člana hrvatski dom naroda u skupštini Federacije.
Drugim riječima, ne radi se o pukim pripadnicima nego o predstavnicima naroda.
oni predstavljaju drzavu bih i sve njene stanovnike ili gradjane a ne samo onaj narod iz kojeg dolaze. to im je ustavna obaveza i za to su polozili zakletvu.
detroit-mercy

#40436 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Hafis wrote:
Krstan wrote:
Hafis wrote: Teško, gotovo nemoguće. Ja znam da bi vama (ovo vama mogu tebi slobodno reći jer si po mom mišljenju prototip, tako da se ne ustežem)...gdje sam ono stao...a da, ja znam šta bi vama odgovaralo, međutim šanse da vam se potrefi neki markešić jednostavno su nikakve. Epizoda s Komšićem je ipak bila jedna lagodna i lepršava pozicija koje ćete se rado sjećati, ali koju na žalost niste znali iskoristiti, jer je u samom startu bila pogrešna A imali ste osam godina na raspolaganju. Tko god da dođe, bilo koji liberal, ne mora biti čak ni HDZ-ejac, pa čak u nekom SF scenariju i Slavo Kukić, nakon Komšića izgledati će vam kao ljuti ustaša iz Vražije legije.
Nakon osmogodišnjeg samozavaravanja, trebat će se ponovo prikivikavati na realnu Bosnu i Hercegovinu, što na kraju krajeva i nije tako loše.
Nalazim da griješiš Hafize,Bošnjaci će i na oktobarskim izborima (ako ih bude) izabrati dva člana predsjedništva,moguće kandidata DF ili što je vjerovatnije kandidata neke novoformirane stranke čiji će jedini cilj biti izbor člana predsjedništva iz reda Hrvata.
Lijepo zvuči u teoriji.
Međutim, da bi se uglavio taj drugi član, treba postojati stranka koja će nekako natjerati barem 200 000 Bošnjaka da se uključe u tu utakmicu za hrvatskog člana predsjedništva. Činjenica je da to svojedobno izveo SDP čak dva puta (drugi put je čak i nadmašio samog sebe).
Realno, danas se od svih mogućih kandidata za ponavljanje takvog poduhvata aspekt može staviti samo na DF.
Međutim, tu imaju dva ključna pitanja:
1. Ima li DF dovoljno štofa za taj poduhvat. Može li računati na toliki broj Bošnjaka koji će apstinirati od vjerojatno veoma napete borbe za bošnjačkog člana predsjedništva. Ima li DF tako organiziran i usklađen mehanizam (kao svojedobno SDP) koji će motivirati toliki broj glasača u tom izbornom inžinjeringu? I tko je ta osoba (normalno hrvatske nacionalnosti ako izbori ostanu po starom) koja bi ponovila onaj poduhvat? Već se odavno trebao iskristalizirati taj lik. Da ne misliš da će taj nekakav Marijanović (jedini etnički podoban kandidat koliko mi je poznato) ponoviti Komšićev rezultat npr. u Kalesiji? ipak tu fali tu speen majstor poput Lagumdžije.

2. Hoće li se usuditi?
Ja znam da što se tiče postojećeg akona u tom postupku nema ništa neustavno ili protuzakonito i sve je u skladu s izbornom procedurom. Međutim, ne vjerujem da bi mu mogući sponzori ili naklonjeni politički centri u i van BiH savjetovali tu avanturu. Ako ima imalo soli u glavi neće ni pokušavati.
Tvoj stvarni problem je nerazumijevanje stvarnih poriva zbog kojih su glasaci dali glas Z. Komsicu. 99.9% tih glasaca nije islo da glasa za Komsu da zajebu Hrvate nego su u Komsi vidjeli osobu koja predstavlja BiH izvan nekog etnicko/nacionalnog kruga u kome se podrazumijeva da glasac moze glasati samo za "svoje". Slucaj Komsic se nece ponoviti zadugo jer htjeli mi to priznati ili ne, ne vidim osobu Komisiceve karizme. Sad, da li je partija pravila tu vrstu kalkulacije da zajebe Hrvate ili je isla logikom da u utrci za bosnjackog clana presjednistva su im slabe sanse ali da zbog Komsiceve popularnosti vrijedi pokusati sa Hrvatskim clanom je drugo pitanje. Kao glasac ti mogu reci da pri glasanju kod obicnog glasaca nije bilo ni najmanje zelje da se zajebu Hrvati, ali tebi koji si vec ogrezao u paradigimi "samo svoj za svoga" je tesko to dokuciti.
Uzmi primjer Bogica Bogicevica, taj covjek se je manje vise povukao iz politike ali da kojim slucajem proba da se okusa u utrci za clana predjsednistva, njegovi rezultati ne bi bili ni malo zanemarljivi, cak stavise.
Hafis

#40437 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

detroit-mercy
Tvoj stvarni problem je nerazumijevanje stvarnih poriva zbog kojih su glasaci dali glas Z. Komsicu. 99.9% tih glasaca nije islo da glasa za Komsu da zajebu Hrvate nego su u Komsi vidjeli osobu koja predstavlja BiH izvan nekog etnicko/nacionalnog kruga u kome se podrazumijeva da glasac moze glasati samo za "svoje".
Pa dobro. Daj mi konačno tu ocjenu: jesu li se ti glasači zajebali? Što su to dobili za dva mandata. A što se možda izgubilo.

Što su u konačnici vidjeli u proteklih 8 godina? Jedino vrijedno u tih osam godina njegovih mandata je (gledano očima bošnjačkog nacionaliste i bosanskog unitariste - što je meni, iskreno govoreći potpuno isti pojam) je to što u tih 8 godina nije sjedio neki IMJ, neka kondukterka iz Livna i slična paradigma koja se lijepi kada je u pitanju izbor jednog konstitutivnog naroda. Da skratim, sasvim prosječan lik, ni kriv ni dužan, drmnuo je više od pola milijuna maraka zahvaljujući tome što je jedna podobna, klonirana vrsta jedne poprilično nepopularne skupine.
Slucaj Komsic se nece ponoviti zadugo jer htjeli mi to priznati ili ne, ne vidim osobu Komisiceve karizme. Sad, da li je partija pravila tu vrstu kalkulacije da zajebe Hrvate ili je isla logikom da u utrci za bosnjackog clana presjednistva su im slabe sanse ali da zbog Komsiceve popularnosti vrijedi pokusati sa Hrvatskim clanom je drugo pitanje.
I jedno i drugo: da se zajebu Hrvati, ali objektivno i nepostojanje kompententnog bošnjačkog lika u SDP-u koji bi mogao izaći na megdan ondašnjim konkurentima.
Kao glasac ti mogu reci da pri glasanju kod obicnog glasaca nije bilo ni najmanje zelje da se zajebu Hrvati, ali tebi koji si vec ogrezao u paradigimi "samo svoj za svoga" je tesko to dokuciti.
Žao mi je, ali tvoja razmišljanja su isuviše lokalpatriotska, omeđena u okvirima tvoje sredine i bez promišljanja o mogućim posljedicama takvih odluka. Vjerujem da je veliki broj i glasao za Komšića, bez neke loše primisli i isključivo zaveden šupljom SDP demagogijom potpomognutom FTV, NVO-ima i lošom reputacijom HDZ-a.
Ali postoji i priličan postotak onih koji su glasali iz (n)racionalnih razloga, jer dvije stolice su dvije stolice. Otuda i veći broj glasova ŽK-a u odnosu na SDP.
Ja nisam ogrezao u paradigmi svatko za svakoga, već samo razotkrivam svu besmisao te kratkovide logike.
Uzmi primjer Bogica Bogicevica, taj covjek se je manje vise povukao iz politike ali da kojim slucajem proba da se okusa u utrci za clana predjsednistva, njegovi rezultati ne bi bili ni malo zanemarljivi, cak stavise.
Uzeo sam, i što?
Imao je Bogić izleta u politiku i nakon 1995. i nije se baš proslavio s rezultatima. Njegovo je vrijemne neumitno prošlo i i on je debelo svjestan da danas ne bi bilo dobro izigravati kukavičje jaje ili nekog novog Pudarića.
O inače njemu sve najbolje i naklon do zemlje. Za razliku od ostalih demagoga i muljatora iz SDP-a, bio i ostao gospodin.
spreca

#40438 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

Sta bi dobili odnosno sta ste izgubili time sto dragan jugovic nije sjedio umjesto komse?
Hafis

#40439 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

spreca wrote:Sta bi dobili odnosno sta ste izgubili time sto dragan jugovic nije sjedio umjesto komse?
Obriši ploču i vrati se na svoje mjesto :zzzz:
detroit-mercy

#40440 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Hafis wrote:
detroit-mercy
Tvoj stvarni problem je nerazumijevanje stvarnih poriva zbog kojih su glasaci dali glas Z. Komsicu. 99.9% tih glasaca nije islo da glasa za Komsu da zajebu Hrvate nego su u Komsi vidjeli osobu koja predstavlja BiH izvan nekog etnicko/nacionalnog kruga u kome se podrazumijeva da glasac moze glasati samo za "svoje".
Pa dobro. Daj mi konačno tu ocjenu: jesu li se ti glasači zajebali? Što su to dobili za dva mandata. A što se možda izgubilo.

Što su u konačnici vidjeli u proteklih 8 godina? Jedino vrijedno u tih osam godina njegovih mandata je (gledano očima bošnjačkog nacionaliste i bosanskog unitariste - što je meni, iskreno govoreći potpuno isti pojam) je to što u tih 8 godina nije sjedio neki IMJ, neka kondukterka iz Livna i slična paradigma koja se lijepi kada je u pitanju izbor jednog konstitutivnog naroda. Da skratim, sasvim prosječan lik, ni kriv ni dužan, drmnuo je više od pola milijuna maraka zahvaljujući tome što je jedna podobna, klonirana vrsta jedne poprilično nepopularne skupine.
Slucaj Komsic se nece ponoviti zadugo jer htjeli mi to priznati ili ne, ne vidim osobu Komisiceve karizme. Sad, da li je partija pravila tu vrstu kalkulacije da zajebe Hrvate ili je isla logikom da u utrci za bosnjackog clana presjednistva su im slabe sanse ali da zbog Komsiceve popularnosti vrijedi pokusati sa Hrvatskim clanom je drugo pitanje.
I jedno i drugo: da se zajebu Hrvati, ali objektivno i nepostojanje kompententnog bošnjačkog lika u SDP-u koji bi mogao izaći na megdan ondašnjim konkurentima.
Kao glasac ti mogu reci da pri glasanju kod obicnog glasaca nije bilo ni najmanje zelje da se zajebu Hrvati, ali tebi koji si vec ogrezao u paradigimi "samo svoj za svoga" je tesko to dokuciti.
Žao mi je, ali tvoja razmišljanja su isuviše lokalpatriotska, omeđena u okvirima tvoje sredine i bez promišljanja o mogućim posljedicama takvih odluka. Vjerujem da je veliki broj i glasao za Komšića, bez neke loše primisli i isključivo zaveden šupljom SDP demagogijom potpomognutom FTV, NVO-ima i lošom reputacijom HDZ-a.
Ali postoji i priličan postotak onih koji su glasali iz (n)racionalnih razloga, jer dvije stolice su dvije stolice. Otuda i veći broj glasova ŽK-a u odnosu na SDP.
Ja nisam ogrezao u paradigmi svatko za svakoga, već samo razotkrivam svu besmisao te kratkovide logike.
Uzeo sam, i što?
Imao je Bogić izleta u politiku i nakon 1995. i nije se baš proslavio s rezultatima. Njegovo je vrijemne neumitno prošlo i i on je debelo svjestan da danas ne bi bilo dobro izigravati kukavičje jaje ili nekog novog Pudarića.
O inače njemu sve najbolje i naklon do zemlje. Za razliku od ostalih demagoga i muljatora iz SDP-a, bio i ostao gospodin.
Ali zar upravo i velika vecina glasaca HDZa glasa vodjena supljom HDZovom demagogijom, to je suplja HDZova demagogija bolja od suplje SDPove demagogije. Jedino mozda iz razloga sto je ova nasa a ova nihova demagogija :D .
Glede sta su glasaci dobili sa Zeljkom, realno nista ali jedno nista bi dobili i sa Covom :D. Ovako mozda je vrijedilo pokusaja, mada velika vecina biraca i ne konta koji su stvarni dometi clana presjednistva i koliko uticaja ta figura stvarno ima. Pokusao se je naprviti iskorak na krilima "suplje SDPove demagogije" ali za to ne mozes kriviti birace jer kao sto rekoh nisu se vodili namjerom da nekog zajebu nego su pokusali da pokazu da ponekad nije vazna ni nacionalnost birane osobe sve dok ta osoba u ocima javnosti radi pravu stvar. Ne zaboravi da u BiH jos uvijek imas jako puno ljudi koji i pored svih ratnih desavanja jos uvijek vjeruju u neku zajednicku buducnost na ovim prostorima i da za njih nacionalnost kandidata ne igra veliku ulogu sve dok u njihovim ocima ta osoba radi pravu stvar za drzavu. Moje licno misljenje je, da je to ono sto su biraci prepoznali u Z. Komsicu, taj njegovo odnos prema drzavi a ne potreba da se zajebe jedan narod kao korpus.
I zbog toga ti kazem, da ce proci jos prilicno vremena prije nego sto bude moguce da se tako nesto opet dogodi, jer jednostavno ne vidim nikoga ko ima toliki politcki kredit kod gradjana kao sto je imao Z. Komsic.
Hafis

#40441 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

detroit-mercy wrote: Ali zar upravo i velika vecina glasaca HDZa glasa vodjena supljom HDZovom demagogijom, to je suplja HDZova demagogija bolja od suplje SDPove demagogije. Jedino mozda iz razloga sto je ova nasa a ova nihova demagogija :D .
Glede sta su glasaci dobili sa Zeljkom, realno nista ali jedno nista bi dobili i sa Covom :D. Ovako mozda je vrijedilo pokusaja, mada velika vecina biraca i ne konta koji su stvarni dometi clana presjednistva i koliko uticaja ta figura stvarno ima. Pokusao se je naprviti iskorak na krilima "suplje SDPove demagogije" ali za to ne mozes kriviti birace jer kao sto rekoh nisu se vodili namjerom da nekog zajebu nego su pokusali da pokazu da ponekad nije vazna ni nacionalnost birane osobe sve dok ta osoba u ocima javnosti radi pravu stvar. Ne zaboravi da u BiH jos uvijek imas jako puno ljudi koji i pored svih ratnih desavanja jos uvijek vjeruju u neku zajednicku buducnost na ovim prostorima i da za njih nacionalnost kandidata ne igra veliku ulogu sve dok u njihovim ocima ta osoba radi pravu stvar za drzavu. Moje licno misljenje je, da je to ono sto su biraci prepoznali u Z. Komsicu, taj njegovo odnos prema drzavi a ne potreba da se zajebe jedan narod kao korpus.
I zbog toga ti kazem, da ce proci jos prilicno vremena prije nego sto bude moguce da se tako nesto opet dogodi, jer jednostavno ne vidim nikoga ko ima toliki politcki kredit kod gradjana kao sto je imao Z. Komsic.
Ovo uvećano gore će biti više nego mjerljivo u desetom mjesecu.
Kada kažeš ''imao kredibilitet'', misliš li na to da ga je danas izgubio?... ili misliš da ga još uvijek ima, ali se, kao što i sam kaže neće kandidirati za člana predsjedništva pa stoga koristiš prošlo vrijeme, misleći isključivo na osvajanje fotelje člana predsjedništva.

I kako tumačiš mjegov mogući fijasko na izborima, obzirom da je imao 320-300 000 glasova.
Po nekoj logici, pošto se nije diskreditirao za ovih 8 godina, hoću reći radio je sukladno svojim intelektualnim kapacitetima i svojim moralnim vrijednostima, on bi trebao barem približno ponoviti rezultat iz 2010.
Što ako osvoji možda 10, 20, 30% ukupnog broja glasova u odnosu na 2010? Je li to znak ipak da se nije baš radilo o tako kvalitetnom političaru, već da je njegov izbor ipak imao neku drugu, korisniju političku konotaciju?
Basvod

#40442 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

detroit-mercy wrote:
Hafis wrote:
detroit-mercy

Uzeo sam, i što?
Ali zar upravo i velika vecina glasaca HDZa glasa vodjena supljom HDZovom demagogijom, to je suplja HDZova demagogija bolja od suplje SDPove demagogije. Jedino mozda iz razloga sto je ova nasa a ova nihova demagogija :D .
Sta puno vremena? Pa vec su poceli pokusaji da se preko Suljagica zahebu Srbi.
Bosnjaci kao narod glasaju i nikako ne mogu biti amnestirani odgovornosti za inzinjering koji pokrecu njihovi lideri. Sa jedne strane Bosnjaci kostantno generisu nestabilnost i truju odnose sa druga dva naroda a sa druge strane se pitaju zasto ne mozemo ziviti normalno jedni pored drugih.
Akcija - reakcija a prizvod crna rupa...
detroit-mercy

#40443 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Hafis wrote:
detroit-mercy wrote: Ali zar upravo i velika vecina glasaca HDZa glasa vodjena supljom HDZovom demagogijom, to je suplja HDZova demagogija bolja od suplje SDPove demagogije. Jedino mozda iz razloga sto je ova nasa a ova nihova demagogija :D .
Ovo uvećano gore će biti više nego mjerljivo u desetom mjesecu.
Kada kažeš ''imao kredibilitet'', misliš li na to da ga je danas izgubio?... ili misliš da ga još uvijek ima, ali se, kao što i sam kaže neće kandidirati za člana predsjedništva pa stoga koristiš prošlo vrijeme, misleći isključivo na osvajanje fotelje člana predsjedništva.

I kako tumačiš mjegov mogući fijasko na izborima, obzirom da je imao 320-300 000 glasova.
Po nekoj logici, pošto se nije diskreditirao za ovih 8 godina, hoću reći radio je sukladno svojim intelektualnim kapacitetima i svojim moralnim vrijednostima, on bi trebao barem približno ponoviti rezultat iz 2010.
Što ako osvoji možda 10, 20, 30% ukupnog broja glasova u odnosu na 2010? Je li to znak ipak da se nije baš radilo o tako kvalitetnom političaru, već da je njegov izbor ipak imao neku drugu, korisniju političku konotaciju?
Koliko znam, Komsic nece treci puta ici na predsjednistvo, pored toga imas i partijsku glasacku bazu koja je sada pocijepana izmedju dvije stranke. U tih 300 hiljada glasova imo si dobar broj onih koji po defaultu glasaju za SDP kao i swing glasaca koji jednostavno mjere koja je opcija najprihvatljivija. Gledaj isto tako i na politicki trenutak, iskreno danas je veliki broj biraca zasicen od izbora i od lica koja se stalno ponavljaju. Zbog toga je nemoguce ponoviti taj uspijeh iz prethodna dva ciklusa. Zeljko jednostavno nije vise decko koji obecava nego jednostavno vec ustaljeno lice na politickom horizontu BiH. SDP i Zeljka ne mozes posmatrati odvojeno, to je bila sinergija koja je koncanici donijela vise koristi nego jednostavan zbir ta dva cinioca. Jer Zeljko+SDP je bio puno vise nego sto ce to biti npr Zeljkova Stranka + SDP. Tadasnji biraci su jednostavno htjeli promjenu od ustaljene SDA, SzaBIH, HDZ seme. Opet ne vidim da se je tu svjesno (od strane biraca) islo na to da se zajebu Hrvati. Znam dosta clanova moje familije koja je glasala za njega ne iz razloga sto im je na dan izbora palo napamet da zajebu Hrvate ( iskreno na njih nisu ni mislili) vec sto je bio onaj ko obecava. Onaj koji bi znao reci npr da ce neki "dobiti po prstima", sada stavi se u poziciju obicnog glasaca i kontaj kako takav hardcore stav kada se radi o odbrani drazve prolazi kod odredjenog glasackog tijela.
detroit-mercy

#40444 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Basvod wrote:
detroit-mercy wrote: Pa dobro. Daj mi konačno tu ocjenu: jesu li se ti glasači zajebali? Što su to dobili za dva mandata. A što se možda izgubilo.

Uzeo sam, i što?
Sta puno vremena? Pa vec su poceli pokusaji da se preko Suljagica zahebu Srbi.
Bosnjaci kao narod glasaju i nikako ne mogu biti amnestirani odgovornosti za inzinjering koji pokrecu njihovi lideri. Sa jedne strane Bosnjaci kostantno generisu nestabilnost i truju odnose sa druga dva naroda a sa druge strane se pitaju zasto ne mozemo ziviti normalno jedni pored drugih.Akcija - reakcija a prizvod crna rupa...[/quote]
Kao prvo, kako matematicki mogu zajebati Srbe u RSu :-) , drugo, ti jednostavno ili ne razumijes ili neces da razumijes Bosnjake koji kada kazu BiH onda misle na cjelokupan geografski prostor BiH a ne na Federaciju ili pojedine dijelove i kao narod Bosnjacima je interes da zive na cijelom podrucju BiH. Oni ne razmisljaju ako npr Srbi koji kazu nama je dovoljan RS a vi se jebite :D ili kao Hrvati koji kazu dosta nam je treci pa sta god on bio a vi se jebite.
Bosnjaci u BiH razmisljaju kao Hrvati u Hrvatskoj, svaki Hrvat vidi Hrvatsku kao jedinstven prostor, bez obzira da li je to Krajina, Istra, Dalmacija, Baranja i sl.
E sad, ovo podebljano bi mozda i moglo proci da je BiH drzava koja je nakon proglasenja nezavisnosti izbjegla rat ali BiH je drzava koja je imala strasan rat na svojoj teritoriji, imala veliko pomijeranje stanovnistva, strasne zlocine i etnicka ciscenja i kao drzava koja je zadnjih 20tak godina stalno pod upitinikom.
Moras stvarno biti zlonamjeran pa npr, nako samo danasnje vijesti da je iz jedne od masovnih grobnica izvuce otac i sest sinova tvrditi kako su Bosnjaci remetilacki faktor u inace idilicnom okruzenju. Pa hebote sva Hrvatska, koja je neupitna kao drzava, se digne samo na pomen npr. dvojezicnih tabli u Vukovaru a zamisli neke malo krupnije stvar koje su u BiH normala.
155_mm

#40445 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 155_mm »

bosnjaci izabrali z. komsica samo da iz pakosti zajebu hrvate! :shock: :-)

najgore je sto u to vjerujre kriticna nasa i srba i hrvata. njih nemoze niko vise zjebati. zajebo ih je onaj ko im je to ucero u glavu. shvatit ce to kad vec bude kasno.
Basvod

#40446 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

detroit-mercy wrote: Kao prvo, kako matematicki mogu zajebati Srbe u RSu :-) , drugo, ti jednostavno ili ne razumijes ili neces da razumijes Bosnjake koji kada kazu BiH onda misle na cjelokupan geografski prostor BiH a ne na Federaciju ili pojedine dijelove i kao narod Bosnjacima je interes da zive na cijelom podrucju BiH. Oni ne razmisljaju ako npr Srbi koji kazu nama je dovoljan RS a vi se jebite :D ili kao Hrvati koji kazu dosta nam je treci pa sta god on bio a vi se jebite.
Bosnjaci u BiH razmisljaju kao Hrvati u Hrvatskoj, svaki Hrvat vidi Hrvatsku kao jedinstven prostor, bez obzira da li je to Krajina, Istra, Dalmacija, Baranja i sl.
E sad, ovo podebljano bi mozda i moglo proci da je BiH drzava koja je nakon proglasenja nezavisnosti izbjegla rat ali BiH je drzava koja je imala strasan rat na svojoj teritoriji, imala veliko pomijeranje stanovnistva, strasne zlocine i etnicka ciscenja i kao drzava koja je zadnjih 20tak godina stalno pod upitinikom.
Moras stvarno biti zlonamjeran pa npr, nako samo danasnje vijesti da je iz jedne od masovnih grobnica izvuce otac i sest sinova tvrditi kako su Bosnjaci remetilacki faktor u inace idilicnom okruzenju. Pa hebote sva Hrvatska, koja je neupitna kao drzava, se digne samo na pomen npr. dvojezicnih tabli u Vukovaru a zamisli neke malo krupnije stvar koje su u BiH normala.
Jasno je meni da su Bosnjaci u proslom ratu podnijeli strasne zrtve i na kraju genocid ali danas je 2014. Rat je zavrsen, mir je. Ne mogu se s*anja koja bosnjacki prvaci konstantno smisljaju i za to dobiju podrsku bosnjackog naroda vjecno pravdati ratom i zrtvom. Znam ja i da Suljagica zeza matematika i da ce na kraju zavrsiti na smetljistu poput Silajdzica i Komsica ali iza njega ce ostati izgubljeno vrijeme i dodatno zatrovani odnosi. Krivci ce opet biti Bosnjaci.
Last edited by Basvod on 02/04/2014 20:59, edited 1 time in total.
Hafis

#40447 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

155_mm wrote:bosnjaci izabrali z. komsica samo da iz pakosti zajebu hrvate! :shock: :-)

najgore je sto u to vjerujre kriticna nasa i srba i hrvata. njih nemoze niko vise zjebati. zajebo ih je onaj ko im je to ucero u glavu. shvatit ce to kad vec bude kasno.
Kako dubokoumno, mudro i nadasve odmjereno. ....kolega dajte index.

Pa gdje to više kupi ove parole :shock:
detroit-mercy

#40448 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Basvod wrote:
detroit-mercy wrote: Kao prvo, kako matematicki mogu zajebati Srbe u RSu :-) , drugo, ti jednostavno ili ne razumijes ili neces da razumijes Bosnjake koji kada kazu BiH onda misle na cjelokupan geografski prostor BiH a ne na Federaciju ili pojedine dijelove i kao narod Bosnjacima je interes da zive na cijelom podrucju BiH. Oni ne razmisljaju ako npr Srbi koji kazu nama je dovoljan RS a vi se jebite :D ili kao Hrvati koji kazu dosta nam je treci pa sta god on bio a vi se jebite.
Jasno je meni da su Bosnjaci u proslom ratu podnijeli strasne zrtve i na kraju genocid ali danas je 2014. Rat je zavrsen, mir je. Ne mogu se s*anja koja bosnjacki prvaci konstantno smisljaju i za to dobiju podrsku bosnjackog naroda vjecno pravdati ratom i zrtvom. Znam ja i da Suljagica zeza matematika i da ce na kraju zavrsiti na smetljistu poput Silajdzica i Komsica ali iza njega ce ostati izgubljeno vrijeme i dodatno zatrovani odnosi. Krivci ce opet biti Bosnjaci.
Znaci po tebi Bosnjaci bi trebali da mirno da prihvate da su neka podrucja BiH za njih totalno izgubljena iako su na tim podrucjima imali znatat udio stanovnistva u totalnoj populaciji iako i dan danas u tim podrucjima imaju svoju imovinu ili slicno. Isto tako, moze se nazrijeti da bi se stanje u RS u pogledu povrtanika i/ili nesrpskog stanovnistva znatno popravilo da nije te buduce koalicije. Iskreno, ja na tu koaliciju gledam samo kao na nacin da se pojedini uhljebe, da je postojalo i postoji puno vise nacina da se bori za pravo na povratak i ostanak. Ali, trenutno u RSu imas 10% nesrpskog stanovnistva, razbijeni na razlicite partije mnogi njih nebi preslo ni cenzus a da ne pricamo o nekom politickom uticaju, koji je iovako marginalan.
Sad u pogledu zavrsetka rata, pa zar ne bi mogli reci istu stvar i za Hrvate, koji kurac ce im treci, sta se bune, sto truju odnose sa druga dva naroda kad je rat zavrsen prije 20tak godina. Zasto se bore za nove granice. Zasto je borba Hrvata za treci legitimna, borba Srba da samo za sebe zadrze RS i da joj na svaki nacin daju atribut srpska legitima a svaki vid borbe Bosnjaka za funkcionalnost drzave nuzno nelegitimna i nemoralna i samo doprinosi poljuljkavanju inace idilicnih odnosa.
Mister Yes

#40449 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Basvod wrote: Sta puno vremena? Pa vec su poceli pokusaji da se preko Suljagica zahebu Srbi.
Bosnjaci kao narod glasaju i nikako ne mogu biti amnestirani odgovornosti za inzinjering koji pokrecu njihovi lideri. Sa jedne strane Bosnjaci kostantno generisu nestabilnost i truju odnose sa druga dva naroda a sa druge strane se pitaju zasto ne mozemo ziviti normalno jedni pored drugih.
Sve tačno ali treba naglasit da je Bošnjacima prethodno ispran mozak putem svih vidova medija i političkih stranaka pa čak i nevladinih organizacija. Pranje koje još uvijek traje. Narod kao narod nije ništa drugačiji od drugih naroda. Maksimalno podložan manipulaciji što je i normalno jer jači uvijek manipulišu slabijim. Kriviti narod je potpuno besmisleno jer krivica je u onima koji manipulišu narodom. Onima koji konstantno kreiraju i održavaju osjećaj ugroženosti i mentalitet žrtve. Onima koji konstantno sipaju so na rane i ne dozvoljavaju im da se zalijeće. Onima koji konstantno izvrću stvarnost pa ono što je dogovor zovu otimačina a narode sa kojima trebamo nastaviti živjeti prikazuju kao najveće neprijatelje. Akcija i reakcija da ali običan narod nikada nije nosilac akcije već uvijek samo reakcije. Reakcije koju je lako predvidjeti pa samim tim i kontrolisati. A sve za više potrebe onih koji niti su ginuli niti će ginuti u sljedećem ratu.
Basvod

#40450 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

detroit-mercy wrote:
Basvod wrote:
Znaci po tebi Bosnjaci bi trebali da mirno da prihvate da su neka podrucja BiH za njih totalno izgubljena iako su na tim podrucjima imali znatat udio stanovnistva u totalnoj populaciji iako i dan danas u tim podrucjima imaju svoju imovinu ili slicno. Isto tako, moze se nazrijeti da bi se stanje u RS u pogledu povrtanika i/ili nesrpskog stanovnistva znatno popravilo da nije te buduce koalicije. Iskreno, ja na tu koaliciju gledam samo kao na nacin da se pojedini uhljebe, da je postojalo i postoji puno vise nacina da se bori za pravo na povratak i ostanak. Ali, trenutno u RSu imas 10% nesrpskog stanovnistva, razbijeni na razlicite partije mnogi njih nebi preslo ni cenzus a da ne pricamo o nekom politickom uticaju, koji je iovako marginalan.
Sad u pogledu zavrsetka rata, pa zar ne bi mogli reci istu stvar i za Hrvate, koji kurac ce im treci, sta se bune, sto truju odnose sa druga dva naroda kad je rat zavrsen prije 20tak godina. Zasto se bore za nove granice. Zasto je borba Hrvata za treci legitimna, borba Srba da samo za sebe zadrze RS i da joj na svaki nacin daju atribut srpska legitima a svaki vid borbe Bosnjaka za funkcionalnost drzave nuzno nelegitimna i nemoralna i samo doprinosi poljuljkavanju inace idilicnih odnosa.
Ne moze se srpska i hrvatska politika porediti sa bosnjackom.
Kod Srba i Hrvata se sve zavrsava na rijecima i laprdanju u prazno.
Kod Bosnjaka to nije tako. Izbor Komsica i dovlacenje Ustasa i Zukorlica u RS su samo neki od primjera.
Locked