Ne,Džerald Selman = PudarićBasvod wrote:
Vlajki = Pudaric
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Krstan
#40401 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Skijaš
#40402 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sekularni elementi unutar bošnjačkog korpusa. U slučaju ponovnih pokušaja nametanja rezervata, oni koji koji su čitavo vrijeme pozivali na saradnju sa Briselom bi izgubili kredibilitet a radikali poput Bilala Bosnića bi likovali, "eto vam Evropa i evropske vrijednosti, okrenuli ste leđa Allahu i prihvatili demokratiju i dobili ste šta, to da vas se ograđuje kao stoku. A Allah neće promjeniti stanje jednog naroda dok se taj narod sam ne promjeni"Ali Kemal wrote:Ko ih to drzi pod kontrolom?Skijaš wrote:Ove sadašnje se drži pod kontrolom, problem bi nastupio kada bi se stvorilo atmosferu koja pogoduje bujanju takvih oblika ekstremizma. Pritisak na Bošnjake da daljom etnoteritorijalizacijom ograniče vlastiti životni prostor na neodrživi rezervat, stvara upravo takvu atmosferu.Ali Kemal wrote:
Ne vjerujem da Mevlida ima mnogo i da tih sto ima mogu da predstavljaju neki nerjesivi problem.
I slično.
Ja u crtanju granica te izborne jedinice vidim probleme i eskalaciju. Mislim da su oba modela koje je HDZ dogovorio sa strankama u Sarajevu, i 5+5 kantona i elektori puno bolji od crtanja nekakve hrvatske izborne jedinice. I na takvim se kreativnim rješenjima trebamo zadržati. Crtanje granice među narodima, bez obzira uz kakvo se to opravdanje radi, ne može izaći na dobro.O kakvom neodrzivom rezervatu ti pricas? Sta bi se to radilo Bosnjacima u slucaju da Hrvati imaju svoju izbornu jedinicu? Stvarno kako ti to zamisljas?
- Ali Kemal
#40403 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Moguce privremeno rjesenje bi bilo da glasac u Federaciji moze da glasa samo za jednog kandidata.
Prva dva clana po broju glasova ulaze u predsjednistvo, tako da bi Bosnjaci koji zele da biraju hrvatskog clana morali da odustanu od glasanja za bosnjackog kandidata, jer time bi postalo moguce da bosnjacki clan uopste ne udje u Predsjednistvo.
A tako da bi se jednostavno rjesio i problem Sejdic-Finci.
Prva dva clana po broju glasova ulaze u predsjednistvo, tako da bi Bosnjaci koji zele da biraju hrvatskog clana morali da odustanu od glasanja za bosnjackog kandidata, jer time bi postalo moguce da bosnjacki clan uopste ne udje u Predsjednistvo.
A tako da bi se jednostavno rjesio i problem Sejdic-Finci.
-
hizo ramidovic
#40404 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nidje veze...Basvod wrote:Jok, Zivko Budimir je.hizo ramidovic wrote:poredjenje je itekao prikladno, jer se komsicu spocitava da nije dobio glasove hrvata.Krstan wrote: Poređenje je neodgovarajuće,neprikladno .Od Vlajkijevih 3000 glasova,vjerovatno nema uopšte ili ima vrlo malo onih koje je dobio od birača čiji je cilj onemogućuvanje izbora kandidata za koga su glasali Hrvati.U Republci Srpskoj i ne postoje izbori za dva potpredsjednika nego dva kandidata bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji dobiju najviše glasova za mjesto predsjednika po automatizmu postaju potpredsjednici.Svakako da takvo rešenje u izbornom zakonu nije dobro.
dakle, vlajki je, po tvom, dobio najvise 'hrvatskih' glasova?
- Adriatic
#40405 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jel ovo opet trla baba lan o biranju nekome njihovog predstavnika?
Kako se više ne umorite?
Jednostavno, Bošnjaka (na nečiju žalost) ima toliko koliko ih ima.
Hrvata je tri puta manje.
Kako to dvoje izjednačiti?
Nemoguća misija, mada kad pogledam Bakira, Zlaju .....možda to i nije tako nemoguće.
Njihovi prijedlozi o elektorima, pet kantona ......možda idu u tom pravcu.
Ne dajte se. Treći na vidiku.
Kako se više ne umorite?
Jednostavno, Bošnjaka (na nečiju žalost) ima toliko koliko ih ima.
Hrvata je tri puta manje.
Kako to dvoje izjednačiti?
Nemoguća misija, mada kad pogledam Bakira, Zlaju .....možda to i nije tako nemoguće.
Njihovi prijedlozi o elektorima, pet kantona ......možda idu u tom pravcu.
Ne dajte se. Treći na vidiku.
- Ali Kemal
#40406 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sekularni elementi drze pod kontrolom islamske teroriste.Skijaš wrote:Sekularni elementi unutar bošnjačkog korpusa.Ali Kemal wrote: Ko ih to drzi pod kontrolom?
Nema nikakvog smisla u toj tvrdnji.
Generalno jako ruzno mislis o Bosnjacima kao o nekim teroristima.
Takodje jako ruzno mislis i o Srbima i Hrvatima sa kojima je po tebi nemoguce da se normalno zivi, i ako bi bilo koji Bosnjak ostao u entitetu gdje Bosnjaci nemaju svu vlast, ne bi bilo moguce da tamo zivi itd.
Ako je sve tako, onda Bosna uopste ne treba da bude drzava, jer takvi narodi uopste ne zasluzuju drzavu.
- Krstan
#40407 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Razlikuje se motiv onih koji su glasali za Komšića (njih je nekoliko stotina hiljada ) i onih koji su glasali za Vlajkija (takvih je oko tri hiljade).Jedina sličnost je u tome što su i Komšić i Vlajki zlouptrebili nedostatke u izbornom zakonu.hizo ramidovic wrote:poredjenje je itekao prikladno, jer se komsicu spocitava da nije dobio glasove hrvata.Krstan wrote: Poređenje je neodgovarajuće,neprikladno .Od Vlajkijevih 3000 glasova,vjerovatno nema uopšte ili ima vrlo malo onih koje je dobio od birača čiji je cilj onemogućuvanje izbora kandidata za koga su glasali Hrvati.U Republci Srpskoj i ne postoje izbori za dva potpredsjednika nego dva kandidata bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji dobiju najviše glasova za mjesto predsjednika po automatizmu postaju potpredsjednici.Svakako da takvo rešenje u izbornom zakonu nije dobro.
-
hizo ramidovic
#40408 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ma 'ajde?Krstan wrote:Razlikuje se motiv onih koji su glasali za Komšića (njih je nekoliko stotina hiljada ) i onih koji su glasali za Vlajkija (takvih je oko tri hiljade).Jedina sličnost je u tome što su i Komšić i Vlajki zlouptrebili nedostatke u izbornom zakonu.hizo ramidovic wrote: poredjenje je itekao prikladno, jer se komsicu spocitava da nije dobio glasove hrvata.
kakav je motiv srbina da glasa za vlajkija, kao hrvata koji to nije?
komsic je hrvat i zauzeo je hrvatsku poziciju.
vlajki nije hrvat a zauzeo je hrvatsku poziciju.
uocavas razliku?
- Skijaš
#40409 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali Kemal wrote:Sekularni elementi drze pod kontrolom islamske teroriste.Skijaš wrote:Sekularni elementi unutar bošnjačkog korpusa.Ali Kemal wrote: Ko ih to drzi pod kontrolom?![]()
Nema nikakvog smisla u toj tvrdnji.
Ne mislim, rekao sam da bi bili podložni manipulacijama radikala. I to nije fikcija, redovno dobijamo izvještaje o Bošnjacima koji idu za Siriju, tako da bi broj onih koji bi postali militantni u atmosferi podjele BiH djelovao kao epidemija.Generalno jako ruzno mislis o Bosnjacima kao o nekim teroristima.
Ja govorim sa pozicije svih ljudi koje se pokušava zavaliti i žrtvovati. I sa pozicije Srbina u Mostaru, i sa pozicije Hrvata u Travniku i sa pozicije Bošnjaka u Podrinju. Znam kako je svakom od njih i njihove interese branim.Takodje jako ruzno mislis i o Srbima i Hrvatima sa kojima je po tebi nemoguce da se normalno zivi, i ako bi bilo koji Bosnjak ostao u entitetu gdje Bosnjaci nemaju svu vlast, ne bi bilo moguce da tamo zivi itd.
- Krstan
#40410 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nemaš pojma o čemu pišeš.U Federaciji BiH,glasač bira da li će glasati za člana predsjedništva iz reda Bošnjaka ili za člana predsjedništva iz reda Hrvata.Nekoliko stotina hiljada Bošnjaka opredijelo se da glasa za člana predsjedništva iz reda Hrvata.hizo ramidovic wrote:ma 'ajde?Krstan wrote:Razlikuje se motiv onih koji su glasali za Komšića (njih je nekoliko stotina hiljada ) i onih koji su glasali za Vlajkija (takvih je oko tri hiljade).Jedina sličnost je u tome što su i Komšić i Vlajki zlouptrebili nedostatke u izbornom zakonu.hizo ramidovic wrote: poredjenje je itekao prikladno, jer se komsicu spocitava da nije dobio glasove hrvata.
kakav je motiv srbina da glasa za vlajkija, kao hrvata koji to nije?
komsic je hrvat i zauzeo je hrvatsku poziciju.
vlajki nije hrvat a zauzeo je hrvatsku poziciju.
uocavas razliku?
U Republici Srpskoj,na izborima za predsjednika republike postoji samo jedan listić sa imenima svih kandidata.Predsjednik postaje onaj ko dobije najviše glasova,a izborna komisija proglasi dva predsjednička kandidata jednog bošnjačke i jednog hrvatske nacionalnosti potpredsjenicima.
Bitno je ko bira a ne kako se kandidati nacionalno deklarišu.
- Mister Yes
#40411 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Više nego drugi narodi sa ovih prostora? Hoćeš reći da su Bošnjaci slabi mentalno i da ne mogu razlikovati dobro od zla?Skijaš wrote:Ne mislim, rekao sam da bi bili podložni manipulacijama radikala.
Način na koji ti pričaš o Bošnjacima često se viđa u situacijama kada se govori o retardiranim ljudima ill o djeci. U jednu ruku jeste zaštitinički ali kao kada štitiš nekoga ko se ne može sam zaštiti. U tom smislu tvoj stav o Bošnjacima je maksimalno uvrjedljiv i ponižavajući.
Ali nije to najgore. Najgore je što Bošnjaci ovdje na forumu čitaju šta ti pišeš i nikada ne reaguju. Čak šta više, smatraju te za prijatelja i pozitivnu osobu. Čak i oni najratoborniji i najagresivniji. To je već vrijedno analize.
-
hizo ramidovic
#40412 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
to je sve jasno, ali ti ne razumijes moje pitanje:Krstan wrote: Nemaš pojma o čemu pišeš.U Federaciji BiH,glasač bira da li će glasati za člana predsjedništva iz reda Bošnjaka ili za člana predsjedništva iz reda Hrvata.Nekoliko stotina hiljada Bošnjaka opredijelo se da glasa za člana predsjedništva iz reda Hrvata.
U Republici Srpskoj,na izborima za predsjednika republike postoji samo jedan listić sa imenima svih kandidata.Predsjednik postaje onaj ko dobije najviše glasova,a izborna komisija proglasi dva predsjednička kandidata jednog bošnjačke i jednog hrvatske nacionalnosti potpredsjenicima.
spomenuo si motive, a ja te lijepo pitam da objasnis motiv nekog srbina da glasa za vlajkija?
- Krstan
#40413 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dali su mu glas glasači NDS da bude predsjednik a ne potpredsjednik RS.hizo ramidovic wrote:to je sve jasno, ali ti ne razumijes moje pitanje:Krstan wrote: Nemaš pojma o čemu pišeš.U Federaciji BiH,glasač bira da li će glasati za člana predsjedništva iz reda Bošnjaka ili za člana predsjedništva iz reda Hrvata.Nekoliko stotina hiljada Bošnjaka opredijelo se da glasa za člana predsjedništva iz reda Hrvata.
spomenuo si motive, a ja te lijepo pitam da objasnis motiv nekog srbina da glasa za vlajkija?
http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srps ... sednika-RS
- Ali Kemal
#40414 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nego sta fali predlogu da se iz Federacije biraju dva predstavnika za Predsjednistvo s tim sto glasac moze da glasa samo za jednoga.
Prva dvojica po broju glasova ulaze u Predsjednistvo, nema veze nacionalnost, rjesen slucaj Sejdic-Finci, nema vise slucajeva Komsic, otvoren put ka EU
Prva dvojica po broju glasova ulaze u Predsjednistvo, nema veze nacionalnost, rjesen slucaj Sejdic-Finci, nema vise slucajeva Komsic, otvoren put ka EU
-
hizo ramidovic
#40415 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa o cemu ti prdis, jarane?Krstan wrote:Dali su mu glas glasači NDS da bude predsjednik a ne potpredsjednik RS.hizo ramidovic wrote:to je sve jasno, ali ti ne razumijes moje pitanje:Krstan wrote: Nemaš pojma o čemu pišeš.U Federaciji BiH,glasač bira da li će glasati za člana predsjedništva iz reda Bošnjaka ili za člana predsjedništva iz reda Hrvata.Nekoliko stotina hiljada Bošnjaka opredijelo se da glasa za člana predsjedništva iz reda Hrvata.
http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srps ... sednika-RS
nds kandiduje hrvata vlajkija za predsednika rs-a, a onda srbi glasaju za njega da bi osvojio najvise glasova kao hrvat i tako postao potpredsjednik rs-a iz reda hrvatskog naroda?
i kakav je motiv tih glasaca-srba da na mjesto popredjednika iz reda hrvata postave vlajkija?
- Skijaš
#40416 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mister Yes wrote:Način na koji ti pričaš o Bošnjacima često se viđa u situacijama kada se govori o retardiranim ljudima ill o djeci.
USTAJ VOJSKO SABAH JE
USTAJ VOJSKO SABAH JE
Ne može se dijeliti BiH a izbjeći ovakvu mutaciju. Da može, ovo bi već bilo završeno. O Bošnjacima ne mislim ništa loše, ali je činjenica da četnik i islamski radikal u stresnim uslovima ne reaguju jednako. To ne znači da je jedan narod bolji ili gori, nego da oblici radikalizacije nisu isti, četnika se u Briselu niko ne boji, oni i ne znaju osim klati civile i silovati djecu.
-
Hafis
#40417 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma jok. Ni čuti.Ali Kemal wrote:Nego sta fali predlogu da se iz Federacije biraju dva predstavnika za Predsjednistvo s tim sto glasac moze da glasa samo za jednoga.
A što ako izlaznost bude velika, i ako Bakir i Fahrudin budu imali veoma izjednačenu borbu, i svaki dobije po 200 000 i više glasova, što je više nego moguće. I tako obojica postanu članovi predsjedništva.
-
hizo ramidovic
#40418 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa i sada glasac glasa za jednog.Ali Kemal wrote: Nego sta fali predlogu da se iz Federacije biraju dva predstavnika za Predsjednistvo s tim sto glasac moze da glasa samo za jednoga.
valja li ovaj primjer (zadovoljava sve tvoje uvjete):Ali Kemal wrote: Prva dvojica po broju glasova ulaze u Predsjednistvo, nema veze nacionalnost, rjesen slucaj Sejdic-Finci, nema vise slucajeva Komsic, otvoren put ka EU
1. Haris Silajdzic - 350 000 glasova
3. Bogic Bogicevic - 250 000 glasova
2. Bakir Izetbegovic - 200 000 glasova
dakle, nema veze nacionalnost, svi imaju pravo kandidovanja i pravo glasa, i ulaze dvojica sa najvise osvojenih glasova?
-
Hafis
#40419 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Skijaš, ne pravdaj se više očiju ti.Skijaš
Ne može se dijeliti BiH a izbjeći ovakvu mutaciju. Da može, ovo bi već bilo završeno. O Bošnjacima ne mislim ništa loše, ali je činjenica da četnik i islamski radikal u stresnim uslovima ne reaguju jednako. To ne znači da je jedan narod bolji ili gori, nego da oblici radikalizacije nisu isti, četnika se u Briselu niko ne boji, oni i ne znaju osim klati civile i silovati djecu.
Znači gori su domaći islamski radikali od domaćih četničkih radikala, jer ovi drugi (tj. četnički radikali) veliš samo ''kolju civile i siluju djecu''.
Postavlja se pitanje što to ovi islamski rade pa su još gori od njih. Nije valjda da kolju vojnike i siluju vojničice
Eh, baš si ga se ovdje zapetljao.
- Skijaš
#40420 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tako rezonuju njemački, britanski i američki kadrovi čiji je zadatak da kreiraju stav svojih država prema BiH. Dakle, dok se po Rogatici i Višegradu klalo i palilo, svi su "oštro osuđivali" i "pozivali na dijalog". Ali kada se pojavila opasnost od formiranja manjeg emirata u srcu Evrope, a tad se mijenja pristup, raketira položaje VRS-a i naoružava ARBiH.Hafis wrote:Znači gori su domaći islamski radikali od domaćih četničkih radikala, jer ovi drugi (tj. četnički radikali) samo ''kolju civile i siluju djecu''
- Krstan
#40421 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
...
Last edited by Krstan on 02/04/2014 16:19, edited 1 time in total.
- Krstan
#40422 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne,Srbi su glasali za srpske kandidate a samo tri hiljade je glasalo za Vlajkija od kojih vjerovatno mnogi nisu ni znali kako se Vlajki nacionalno deklariše a ni kako funkcioniše izborni mehanizam .3000hizo ramidovic wrote: pa o cemu ti prdis, jarane?
nds kandiduje hrvata vlajkija za predsednika rs-a, a onda srbi glasaju za njega da bi osvojio najvise glasova kao hrvat i tako postao potpredsjednik rs-a iz reda hrvatskog naroda?
i kakav je motiv tih glasaca-srba da na mjesto popredjednika iz reda hrvata postave vlajkija?
Sa druge strane imamo kao što sam već napisao stotine hiljada glasača bošnjačke nacionalnosti koji odbijaju da glasaju za kandidata iz reda bošnjačkog naroda i biraju da glasaju za kandidata iz reda hrvatskog naroda i to sve poslije mnogobrojnih obraćanja čak i molbi Čovića i drugih reprezentativnih Hrvata da to ne čine.
Last edited by Krstan on 02/04/2014 16:21, edited 1 time in total.
- seln
#40423 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako imas dalekovidnicu doma, morao bi znati sta su islamski radikali. Tvoja braca po oruzju i ideologiji, cetnici, interesuju se samo za "srBske zemlje" po slovu Nacertanija, a uz to "bice klanja, bice klanja, bice silovanja". Malo bela tehnika, malo tozla, malo vise brlja i to je to.Hafis wrote:Skijaš, ne pravdaj se više očiju ti.Skijaš
Znači gori su domaći islamski radikali od domaćih četničkih radikala, jer ovi drugi (tj. četnički radikali) veliš samo ''kolju civile i siluju djecu''.
Postavlja se pitanje što to ovi islamski rade pa su još gori od njih. Nije valjda da kolju vojnike i siluju vojničice![]()
Eh, baš si ga se ovdje zapetljao.
Islamski radikali ne poznaju ni granice ni ideologiju. Za njih postoje samo vehabije (dobro) i svi ostali (lose). Bilo gdje, bilo kad, bez ikakvog vidnog razloga.
I ako se bosanskim muslimanima uzme jedini vidljivi plod njihove "good guy" politike, tj. ako se podijeli Bosna, mnogi od njih ce se radikalizirati samo iz zelje da se nekome sjete "matere kaurske".
A ti samo pjevaj gange i pretvaraj se da to ne znas.
-
hizo ramidovic
#40424 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
opet guslanje...cuj to nisu znali da je vlajki hrvat, pa znali su nds-u ako nisu znali glasaci, pa su ga opet kandidovali. sto li?...ti si, izgleda, dobar neki cirkusant, jarane...Krstan wrote:Ne,Srbi su glasali za srpske kandidate a samo tri hiljade je glasalo za Vlajkija od kojih vjerovatno mnogi nisu ni znali kako se Vlajki nacionalno deklariše a ni kako funkcioniše izborni mehanizam .3000hizo ramidovic wrote: pa o cemu ti prdis, jarane?
i kakav je motiv tih glasaca-srba da na mjesto popredjednika iz reda hrvata postave vlajkija?![]()
čak ne ni svi glasači inače strančice NDS koja ima dva poslanička mjesta u NS RS i koja je vjerovala da će profitirati kandidujući uvaženog profesora.Da je postojao nekakav dogovor za onemogućavanje izbora kanditata za koga glasaju manjinski narodi,prije bi se to desilo sa bošnjačkim a ne hrvatskim kandidatom.
Sa druge strane imamo kao što sam već napisao stotine hiljada glasača bošnjačke nacionalnosti koji odbijaju da glasaju za kandidata iz reda bošnjačkog naroda i biraju da glasaju za kandidata iz reda hrvatskog naroda i to sve poslije mnogobrojnih obraćanja čak i molbi Čovića i drugih reprezentativnih predstavnika Hrvata da to ne čine.
glede bosnjaka u fbih, ako ti nije tesko, deder nam kopiraj dio ustava ili izbornog zakona u kojem pise da bosnjak/hrvat mora da glasa za bosnjaka/hrvata sa liste?
-
Hafis
#40425 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Aha, znači tu je fol.Skijaš wrote:Tako rezonuju njemački, britanski i američki kadrovi čiji je zadatak da kreiraju stav svojih država prema BiH. Dakle, dok se po Rogatici i Višegradu klalo i palilo, svi su "oštro osuđivali" i "pozivali na dijalog". Ali kada se pojavila opasnost od formiranja manjeg emirata u srcu Evrope, a tad se mijenja pristup, raketira položaje VRS-a i naoružava ARBiH.Hafis wrote:Znači gori su domaći islamski radikali od domaćih četničkih radikala, jer ovi drugi (tj. četnički radikali) samo ''kolju civile i siluju djecu''
Što su radikaliziraniji to je veći strah u Europi i veće dobivanje političkih ustupaka.
To je mogu ti reći super taktika, i ne vidim što se ne bi malo više koristila. Jer nije mala stvar emirat od dva milijuna ljudi u srcu Europe, i što je najgore na prometno najvažnijem čvorištu u Europi.
Čudi me da Turci nisu taj fol davno prodali kod prijema u EU. Jer 75 milijuna je 75 milijuna, i još koji milijun već infiltriran u EU. Ja mislim da bi ih na najmanji pokazatelj radikalizacije EU ekspresno primila u članstvo, i to za zemlju predsjedatelja unijom još ove tekuće godine.