Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Hafis

#40376 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

seln wrote:
Hafis wrote:
seln wrote: Tako je, manjine treba djahkad i pozitivno diskriminirati :mrgreen:
Oho, kroatizam :)
Džaba lahko i mehko, ipak se trudimo biti u trendu.
To je pocetak uljudbenog ophodjenja ka manjinama.
A ako budete dobri, dobicete i clana predsjednistva.
Pa i mi smo uljudbeni s našim manjinama ovdje, tako da me iskreno raduje taj vaš stav. I treba tako.
Evo ja sam danas ove lokalne manjince koji su mi kod majke ugrađivali neke aluminijske otvore dodatno izdašno nagradio, što mi kažemo ''za kave''. Neka znaju da da dolazi vrijeme Uskrsa i pomirenja među ljudima.

Što se tiče člana predsjedništva, nešto ne vidim na obzoru tog novog gaziju-patriota kojeg bi mogli ubaciti u tu utakmicu, tako da ti je to bezze priča. Nego gledaj ti hoćeš li onog princa ili tog fahraona....kako li mu već tepate.

P.S.
piše se ''k manjinama''.
A ti vidim otišao na vitamin K :D
seln

#40377 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hafis wrote:
seln wrote:
Hafis wrote: Oho, kroatizam :)
Džaba lahko i mehko, ipak se trudimo biti u trendu.
To je pocetak uljudbenog ophodjenja ka manjinama.
A ako budete dobri, dobicete i clana predsjednistva.
Pa i mi smo uljudbeni s našim manjinama ovdje, tako da me iskreno raduje taj vaš stav. I treba tako.
Evo ja sam danas ove lokalne manjince koji su mi kod majke ugrađivali neke aluminijske otvore dodatno izdašno nagradio, što mi kažemo ''za kave''. Neka znaju da da dolazi vrijeme Uskrsa i pomirenja među ljudima.

Što se tiče člana predsjedništva, nešto ne vidim na obzoru tog novog gaziju-patriota kojeg bi mogli ubaciti u tu utakmicu, tako da ti je to bezze priča. Nego gledaj ti hoćeš li onog princa ili tog fahraona....kako li mu već tepate.

P.S.
piše se ''k manjinama''.
A ti vidim otišao na vitamin K :D
Neka, brate, ako se vec jamilo, neka se bar malo vrati i onima od kojih se jamilo.
Glede i u svezi presjedatelja, ja cu se ravnati po tome sprocu koga su nasi manjinci. Sto oni mrze, to i valja.
A za "k"(..ac)... jos nisam dobro ovladao manjinskim narjecjem, sorry.
Hafis

#40378 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

seln wrote: Neka, brate, ako se vec jamilo, neka se bar malo vrati i onima od kojih se jamilo.
Glede i u svezi presjedatelja, ja cu se ravnati po tome sprocu koga su nasi manjinci. Sto oni mrze, to i valja.
A za "k"(..ac)... jos nisam dobro ovladao manjinskim narjecjem, sorry.
Iznimno mi je drago čuti da uvažavaš lokalne manjince i njihovo stajalište.
Međutim, više je nego razvidno da će ih trebati posavjetovati u predstojećoj dvojbi - princ/fahraon.
Lako je bilo dok je Želja bio, a što sad?

P.S.
Glede izrječja, trebat će tebi još mnogo izobrazbe u svladanju kroatizama u cijelosti. Nisu dostatni izvori poput TV-a ili interneta.
A vidiš, ja sam u potpunosti svladao narječje naše lokalne manjine, i ako si zamijetio pokatkad ga veoma učinkovito rabim u nekim prigodama :)
Banksy

#40379 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Glede ''učinkovitosti'', ili je pokatkad ili u nekim prigodama, ne ide oboje ...
djonko brajs

#40380 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by djonko brajs »

Ali Kemal wrote:
Skijaš wrote:Ima raznih Mevlida, njih bi se pustilo s lanca.
Ne vjerujem da Mevlida ima mnogo i da tih sto ima mogu da predstavljaju neki nerjesivi problem.
I sam Mevlid se sada kaje i proklinje one koji su mu zivot unistili i najljepse godine zivota provodi na robiji ne znajuci ni sam zbog cega.
Prije rata nije bio ni jedan Mevlid, tako da terorizam nije u bicu Bosanaca, i ovo je samo jedna prolazna faza uvezena iz vana.
Rjesis se Abu ovaj-onaj i problem rijesen.
Jos jednom bih ponovio znacaj dijeljenja drzavljastva kako se kome nadiglo i koliko to stete donosi autohtonim Bosancima.
da mevlida uopste ima, culo bi se za njih. niko njih ne drzi na lancu. toliko prilika i vremena da se napravi neki lom u genocidnoj tvorevini i toliko povoda i motiva. i sta? i nikad nista. svo ovo vrijeme?! a i taj jedan sto je bio, na koga je pucao. na srbe ili amerikance?

u te americke izmisljotine ne vjeruje ni kurt bassuener, mozda samo ovaj nas skijaš. rodila ga majka pametnog :)
seln

#40381 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hafis wrote: Nisu dostatni izvori poput TV-a ili interneta.
A vidiš, ja sam u potpunosti svladao narječje naše lokalne manjine, i ako si zamijetio pokatkad ga veoma učinkovito rabim u nekim prigodama :)
Ne rece se internet, vec medjumrezje.
djonko brajs

#40382 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by djonko brajs »

Alfons Kauders wrote:
da, da.... zapad je inace poznat kao veliki ljubitelj muslimana. svaki put kad odem u london ili brisel ili new york pitaju me sta si od ona "tri dole u bosni", sigurno ne musliman jer ne izgledas kao primitivac, nemas bradu i tamnu kozu. ne znam koliko puta sam morao braniti muslimane na zapadu, objasnjavati da su to ljudi kao i svaki drugi, da nisu dosli iz pijeska za vrijeme otomanske imperije... nije ti zapad ono sto ti vidis u zivinicama kad nato vojnik izadje u grad, ili kad se crnac zaljubi u nasu trebu pa ostane ovde da repa ili igra kosarku...
ziv ti meni i zdrav bio, da ne radim sve ove godine sa "zapadom" mozda bi ti ta prica i imala prolaza :D[/quote]

pa sta mislis da svakome s kim rade u lice saspu sta sumnjaju. a precesto se desi da kad cuj da si musliman ili porijeklom musliman sokiraju se jer izgledas prenormalno i nije im ni na pamet padalo da si muslim.

poso je poso, idi zivi s njima pa ces skontat.
detroit-mercy

#40383 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
Hafis wrote: Nisu dostatni izvori poput TV-a ili interneta.
Ne rece se internet, vec medjumrezje.
E hebiga :D i ti sad sitnicaris :D .
Itakoto

#40384 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Itakoto »

djonko brajs wrote:
da, da.... zapad je inace poznat kao veliki ljubitelj muslimana. svaki put kad odem u london ili brisel ili new york pitaju me sta si od ona "tri dole u bosni", sigurno ne musliman jer ne izgledas kao primitivac, nemas bradu i tamnu kozu. ne znam koliko puta sam morao braniti muslimane na zapadu, objasnjavati da su to ljudi kao i svaki drugi, da nisu dosli iz pijeska za vrijeme otomanske imperije... nije ti zapad ono sto ti vidis u zivinicama kad nato vojnik izadje u grad, ili kad se crnac zaljubi u nasu trebu pa ostane ovde da repa ili igra kosarku...

pa sta mislis da svakome s kim rade u lice saspu sta sumnjaju. a precesto se desi da kad cuj da si musliman ili porijeklom musliman sokiraju se jer izgledas prenormalno i nije im ni na pamet padalo da si muslim.

Joj, ne rise tako ti svega. Napisao sam ti vec da sam zivio, studirao i radio od jednom od tih gradova. Nego da malo odahnemo od tebe, de ti nama prevedi na engleski (moze i francuski ili njemacki) ovo sto si napisao gore. Da vidim(o) kako ti to njima kompetentno objasnis ko su bosanski "muslimani". To tada se ne javljaj jer ocito lazes.
Edit: quote
Last edited by Itakoto on 01/04/2014 19:27, edited 1 time in total.
djonko brajs

#40385 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by djonko brajs »

Itakoto wrote:
djonko brajs wrote:

Joj, ne rise tako ti svega. Napisao sam ti vec da sam zivio, studirao i radio od jednom od tih gradova. Nego da malo odahnemo od tebe, de ti nama prevedi na engleski (moze i francuski ili njemacki) ovo sto si napisao gore. Da vidim(o) kako ti to njima kompetentno objasnis k'o su bosanski "muslimani". To tada se ne javljaj jer ocito lazes.
ko si ti?
Itakoto

#40386 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Itakoto »

Pa citaj, jebo ga ti. Nije ti ovo recitacija.
Hoce li taj prevod? :D
Itakoto wrote:
djonko brajs wrote:
LOL
A koliko si to puta bio u Londonu, Briselu a bogami i NYC? :D Ne znam, ja prozivih vise od decenije po tim i slicnim mjestima i 99% ljudi uopste ne interesuje BiH. Od tih 99% min 90% pojma nema gdje je BiH ili smatra da je jos uvijek u sklopu Jugoslavije. Od onih 1% koji nesto zna o nama sam cuo upravo ono sto ti ne zelis da cujes: genocid, agresija, silovanja, etnicka ciscenja "made/caused by Serbia and bosnian Serbs".

I ne brani me "Mujo" vise, tako ti RS.
Itakoto

#40387 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Itakoto »

@Djonko, 'dje nesta???! Daj barem nesto s google translator-a... :oops:
Krstan

#40388 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Krstan »

Hafis wrote: Teško, gotovo nemoguće. Ja znam da bi vama (ovo vama mogu tebi slobodno reći jer si po mom mišljenju prototip, tako da se ne ustežem)...gdje sam ono stao...a da, ja znam šta bi vama odgovaralo, međutim šanse da vam se potrefi neki markešić jednostavno su nikakve. Epizoda s Komšićem je ipak bila jedna lagodna i lepršava pozicija koje ćete se rado sjećati, ali koju na žalost niste znali iskoristiti, jer je u samom startu bila pogrešna A imali ste osam godina na raspolaganju. Tko god da dođe, bilo koji liberal, ne mora biti čak ni HDZ-ejac, pa čak u nekom SF scenariju i Slavo Kukić, nakon Komšića izgledati će vam kao ljuti ustaša iz Vražije legije.
Nakon osmogodišnjeg samozavaravanja, trebat će se ponovo prikivikavati na realnu Bosnu i Hercegovinu, što na kraju krajeva i nije tako loše.
Nalazim da griješiš Hafize,Bošnjaci će i na oktobarskim izborima (ako ih bude) izabrati dva člana predsjedništva,moguće kandidata DF ili što je vjerovatnije kandidata neke novoformirane stranke čiji će jedini cilj biti izbor člana predsjedništva iz reda Hrvata.
Hafis

#40389 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Krstan wrote:
Hafis wrote: Teško, gotovo nemoguće. Ja znam da bi vama (ovo vama mogu tebi slobodno reći jer si po mom mišljenju prototip, tako da se ne ustežem)...gdje sam ono stao...a da, ja znam šta bi vama odgovaralo, međutim šanse da vam se potrefi neki markešić jednostavno su nikakve. Epizoda s Komšićem je ipak bila jedna lagodna i lepršava pozicija koje ćete se rado sjećati, ali koju na žalost niste znali iskoristiti, jer je u samom startu bila pogrešna A imali ste osam godina na raspolaganju. Tko god da dođe, bilo koji liberal, ne mora biti čak ni HDZ-ejac, pa čak u nekom SF scenariju i Slavo Kukić, nakon Komšića izgledati će vam kao ljuti ustaša iz Vražije legije.
Nakon osmogodišnjeg samozavaravanja, trebat će se ponovo prikivikavati na realnu Bosnu i Hercegovinu, što na kraju krajeva i nije tako loše.
Nalazim da griješiš Hafize,Bošnjaci će i na oktobarskim izborima (ako ih bude) izabrati dva člana predsjedništva,moguće kandidata DF ili što je vjerovatnije kandidata neke novoformirane stranke čiji će jedini cilj biti izbor člana predsjedništva iz reda Hrvata.
Lijepo zvuči u teoriji.
Međutim, da bi se uglavio taj drugi član, treba postojati stranka koja će nekako natjerati barem 200 000 Bošnjaka da se uključe u tu utakmicu za hrvatskog člana predsjedništva. Činjenica je da to svojedobno izveo SDP čak dva puta (drugi put je čak i nadmašio samog sebe).
Realno, danas se od svih mogućih kandidata za ponavljanje takvog poduhvata aspekt može staviti samo na DF.
Međutim, tu imaju dva ključna pitanja:
1. Ima li DF dovoljno štofa za taj poduhvat. Može li računati na toliki broj Bošnjaka koji će apstinirati od vjerojatno veoma napete borbe za bošnjačkog člana predsjedništva. Ima li DF tako organiziran i usklađen mehanizam (kao svojedobno SDP) koji će motivirati toliki broj glasača u tom izbornom inžinjeringu? I tko je ta osoba (normalno hrvatske nacionalnosti ako izbori ostanu po starom) koja bi ponovila onaj poduhvat? Već se odavno trebao iskristalizirati taj lik. Da ne misliš da će taj nekakav Marijanović (jedini etnički podoban kandidat koliko mi je poznato) ponoviti Komšićev rezultat npr. u Kalesiji? ipak tu fali tu speen majstor poput Lagumdžije.

2. Hoće li se usuditi?
Ja znam da što se tiče postojećeg akona u tom postupku nema ništa neustavno ili protuzakonito i sve je u skladu s izbornom procedurom. Međutim, ne vjerujem da bi mu mogući sponzori ili naklonjeni politički centri u i van BiH savjetovali tu avanturu. Ako ima imalo soli u glavi neće ni pokušavati.
Krstan

#40390 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Krstan »

Hafis wrote:
Krstan wrote:
Lijepo zvuči u teoriji.
Međutim, da bi se uglavio taj drugi član, treba postojati stranka koja će nekako natjerati barem 200 000 Bošnjaka da se uključe u tu utakmicu za hrvatskog člana predsjedništva. Činjenica je da to svojedobno izveo SDP čak dva puta (drugi put je čak i nadmašio samog sebe).
Realno, danas se od svih mogućih kandidata za ponavljanje takvog poduhvata aspekt može staviti samo na DF.
Međutim, tu imaju dva ključna pitanja:
1. Ima li DF dovoljno štofa za taj poduhvat. Može li računati na toliki broj Bošnjaka koji će apstinirati od vjerojatno veoma napete borbe za bošnjačkog člana predsjedništva. Ima li DF tako organiziran i usklađen mehanizam (kao svojedobno SDP) koji će motivirati toliki broj glasača u tom izbornom inžinjeringu? I tko je ta osoba (normalno hrvatske nacionalnosti ako izbori ostanu po starom) koja bi ponovila onaj poduhvat? Već se odavno trebao iskristalizirati taj lik. Da ne misliš da će taj nekakav Marijanović (jedini etnički podoban kandidat koliko mi je poznato) ponoviti Komšićev rezultat npr. u Kalesiji? ipak tu fali tu speen majstor poput Lagumdžije.

2. Hoće li se usuditi?
Ja znam da što se tiče postojećeg akona u tom postupku nema ništa neustavno ili protuzakonito i sve je u skladu s izbornom procedurom. Međutim, ne vjerujem da bi mu mogući sponzori ili naklonjeni politički centri u i van BiH savjetovali tu avanturu. Ako ima imalo soli u glavi neće ni pokušavati.
Ekstra,super :mrgreen: bi bilo da vidimo bošnjačkog člana predsjedništva kako koristi veto da obori odluku većine u predsjedništvu ali ne vjerujem u to. Naći će bošnjačke strane odgovarajućeg daidžu dal tog Marijanovića da li nekog drugog i taj će dobiti maksimalnu medijsku podršku.Tako će svaki birač znati šta mu je činiti a i hrvatske stranke vjerovatno neće ići sa jednim kandidatom.
djonko brajs

#40391 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by djonko brajs »

Itakoto wrote:@Djonko, 'dje nesta???! Daj barem nesto s google translator-a... :oops:
e moj ti... cim je tebi big deal da je neko zivio vani ili da zna strani jezik, kako onda mozes tvrditi da poznajes strance i sta oni misle...

p.s. argument da nikad nisu culi za bosnu ide mom argumentu u prilog a ne tvom. razmisli malo...
Mister Yes

#40392 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

detroit-mercy wrote:Dijelili bi a ne mogu da se dogovore kako da podijele :D .
Pa ne može to preko interneta drug moj. Mora se fino sjesti za sto i kartu preda se. Ha ja

Image
hizo ramidovic

#40393 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Krstan wrote: Ekstra,super :mrgreen: bi bilo da vidimo bošnjačkog člana predsjedništva kako koristi veto da obori odluku većine u predsjedništvu ali ne vjerujem u to. Naći će bošnjačke strane odgovarajućeg daidžu dal tog Marijanovića da li nekog drugog i taj će dobiti maksimalnu medijsku podršku.Tako će svaki birač znati šta mu je činiti a i hrvatske stranke vjerovatno neće ići sa jednim kandidatom.
tako je, rodjo, vlajkija nikad nece nestati.
a i 'ta ce marjanovic kad je on za imj obican levat...a tek za najpoznatiju prodavacicu karata sa autobusnog kolodvora on je obican papak
Paranoid

#40394 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Paranoid »

sim_dar wrote:
Mister Yes wrote:
detroit-mercy wrote:Dijelili bi a ne mogu da se dogovore kako da podijele :D .
Pa ne može to preko interneta drug moj. Mora se fino sjesti za sto i kartu preda se. Ha ja

Image
Ima li ovdje jednog Bosanca na ovoj slici? Nageli se Hrvati, Srbi i Crnogorci nad kartu BiH?
Image
Skijaš

#40395 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Ali Kemal wrote:
Ne vjerujem da Mevlida ima mnogo i da tih sto ima mogu da predstavljaju neki nerjesivi problem.
Ove sadašnje se drži pod kontrolom, problem bi nastupio kada bi se stvorilo atmosferu koja pogoduje bujanju takvih oblika ekstremizma. Pritisak na Bošnjake da daljom etnoteritorijalizacijom ograniče vlastiti životni prostor na neodrživi rezervat, stvara upravo takvu atmosferu.
Ali Kemal

#40396 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

Skijaš wrote:
Ali Kemal wrote:
Ove sadašnje se drži pod kontrolom, problem bi nastupio kada bi se stvorilo atmosferu koja pogoduje bujanju takvih oblika ekstremizma. Pritisak na Bošnjake da daljom etnoteritorijalizacijom ograniče vlastiti životni prostor na neodrživi rezervat, stvara upravo takvu atmosferu.
Ko ih to drzi pod kontrolom?

O kakvom neodrzivom rezervatu ti pricas? Sta bi se to radilo Bosnjacima u slucaju da Hrvati imaju svoju izbornu jedinicu? Stvarno kako ti to zamisljas?
Krstan

#40397 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Krstan »

hizo ramidovic wrote:
Krstan wrote: Ekstra,super :mrgreen: bi bilo da vidimo bošnjačkog člana predsjedništva kako koristi veto da obori odluku većine u predsjedništvu ali ne vjerujem u to. Naći će bošnjačke strane odgovarajućeg daidžu dal tog Marijanovića da li nekog drugog i taj će dobiti maksimalnu medijsku podršku.Tako će svaki birač znati šta mu je činiti a i hrvatske stranke vjerovatno neće ići sa jednim kandidatom.
a i 'ta ce marjanovic kad je on za imj obican levat...a tek za najpoznatiju prodavacicu karata sa autobusnog kolodvora on je obican papak
Poređenje je neodgovarajuće,neprikladno .Od Vlajkijevih 3000 glasova,vjerovatno nema uopšte ili ima vrlo malo onih koje je dobio od birača čiji je cilj onemogućuvanje izbora kandidata za koga su glasali Hrvati.U Republci Srpskoj i ne postoje izbori za dva potpredsjednika nego dva kandidata bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji dobiju najviše glasova za mjesto predsjednika po automatizmu postaju potpredsjednici.Svakako da takvo rešenje u izbornom zakonu nije dobro.
Basvod

#40398 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

Krstan wrote:
hizo ramidovic wrote:
Poređenje je neodgovarajuće,neprikladno .Od Vlajkijevih 3000 glasova,vjerovatno nema uopšte ili ima vrlo malo onih koje je dobio od birača čiji je cilj onemogućuvanje izbora kandidata za koga su glasali Hrvati.U Republci Srpskoj i ne postoje izbori za dva potpredsjednika nego dva kandidata bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji dobiju najviše glasova za mjesto predsjednika po automatizmu postaju potpredsjednici.Svakako da takvo rešenje u izbornom zakonu nije dobro.
Vlajki = Pudaric
hizo ramidovic

#40399 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Krstan wrote: Poređenje je neodgovarajuće,neprikladno .Od Vlajkijevih 3000 glasova,vjerovatno nema uopšte ili ima vrlo malo onih koje je dobio od birača čiji je cilj onemogućuvanje izbora kandidata za koga su glasali Hrvati.U Republci Srpskoj i ne postoje izbori za dva potpredsjednika nego dva kandidata bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji dobiju najviše glasova za mjesto predsjednika po automatizmu postaju potpredsjednici.Svakako da takvo rešenje u izbornom zakonu nije dobro.
poredjenje je itekao prikladno, jer se komsicu spocitava da nije dobio glasove hrvata.
dakle, vlajki je, po tvom, dobio najvise 'hrvatskih' glasova?
Basvod

#40400 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

hizo ramidovic wrote:
Krstan wrote: Poređenje je neodgovarajuće,neprikladno .Od Vlajkijevih 3000 glasova,vjerovatno nema uopšte ili ima vrlo malo onih koje je dobio od birača čiji je cilj onemogućuvanje izbora kandidata za koga su glasali Hrvati.U Republci Srpskoj i ne postoje izbori za dva potpredsjednika nego dva kandidata bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji dobiju najviše glasova za mjesto predsjednika po automatizmu postaju potpredsjednici.Svakako da takvo rešenje u izbornom zakonu nije dobro.
poredjenje je itekao prikladno, jer se komsicu spocitava da nije dobio glasove hrvata.
dakle, vlajki je, po tvom, dobio najvise 'hrvatskih' glasova?
Jok, Zivko Budimir je.
Locked