Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Ali Kemal

#40326 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

hizo ramidovic wrote:
Ali Kemal wrote:Ne treba zanemariti ni nekonstitutivne narode, tj pitanje Sejdic-Finci, bez kojeg nema u EU, koji je jedino moguce u ovom trenutku rjesiti trecim ili zajednicom hrvatskih kantona koja daje jednog predstavnika, pa ma koje nacionalnosti bio.
Mozda cak i uvesti cetvrtog clana, koji bi bio biran iz kantona za koje je tesko reci ko je vecina, plus izbalansirani broj glasova iz RS, da se dobije ostali i gdje se ne bi mogli kandidovati konstitutivni narodi :D
hm, vrlo zanimljiv osvrt sa ekonomskog aspekta
Zao mi je ali ti ne razumijes kako fercera ekonomija i zasto je vazno da se konacno politika moze da se bavi zivotnim pitanjima umjesto kombinacijama kako preglasati nekoga, sto je sada prakticno jedino sto rade.
Treba li ponoviti jos jednom, nezaposlenost 40%, medju mladim 60%.
Hafis

#40327 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote: ah pa upravo radi toga je i instaliran komsic - jer su se stvari okrenule pocetkom 2006 i jer je bilo jasno u kojem ce smjeru ici preglasavanje... kokos i jaje kolega, kokos i jaje...
Znam ja vrlo dobro zašto je Komšić instaliran. Nego ja te upitah nešto sasvim drugo: što ako upadne ''certificirani'' Hrvat u tu fotelju? Ima li kakve mogućnosti da se nastavi redovno preglasavanje srpskog člana predsjedništva kao što se nekada i prije Komšića birvakltile radilo radilo s Krajišnikom, Radišićem, Paravcem?
Hoću reći, postoji li neki rezervni NVO plan za tu izgleda ipak neizbježnu situaciju?.... ili će ostati samo na beskorisnom hakanju ''vid' mu kockaste glave'' i helpbasniarahatpatnja.
Danguba

#40328 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

mozete tuci glavom svaki dan u kamen ali ne mozete nista promijeniti.
onoliko koliko vam dzihatlije dozvole, toliko cete biti jaki.
zalosno ali tako je.
sadaka, fuj.

p.s. i nemojte ih ljutiti...mogao bi se ciklus ponoviti :wink: a vi cekajte EU i osude istih.
Paranoid

#40329 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Paranoid »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: ah pa upravo radi toga je i instaliran komsic - jer su se stvari okrenule pocetkom 2006 i jer je bilo jasno u kojem ce smjeru ici preglasavanje... kokos i jaje kolega, kokos i jaje...
Znam ja vrlo dobro zašto je Komšić instaliran. Nego ja te upitah nešto sasvim drugo: što ako upadne ''certificirani'' Hrvat u tu fotelju? Ima li kakve mogućnosti da se nastavi redovno preglasavanje srpskog člana predsjedništva kao što se nekada i prije Komšića birvakltile radilo radilo s Krajišnikom, Radišićem, Paravcem?
Hoću reći, postoji li neki rezervni NVO plan za tu izgleda ipak neizbježnu situaciju?.... ili će ostati samo na beskorisnom hakanju ''vid' mu kockaste glave'' i helpbasniarahatpatnja.
Hafise sve je to jasno sto si rekao, a i da nisi nista napisao, znali bi sta mislis...nego, volio bih kad bi mi rekao STA AKO IZABERETE certificiranog hrvata, a on bude nesto like pickousti...pa vam sjebe domovinsko rodoljublje, jer jedno je viriti iz Dodikove guzice (like kockoglavi cirilicar), a drugo je biti zaljubljen u vojvodu...
Basvod

#40330 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

Danguba wrote:mozete tuci glavom svaki dan u kamen ali ne mozete nista promijeniti.
zalosno ali tako je.
sadaka, fuj.

p.s. i nemojte ih ljutiti...mogao bi se ciklus ponoviti :wink: a vi cekajte EU i osude istih.
I obrnuto.
Neko kuka za 3. entitetom i preglasavanjem a neko za EU, NATO i sl.
Nakukace se i Bosnjaci sa takvim zatvorenim stavovima podobro.
oakville

#40331 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Basvod wrote:
Danguba wrote:mozete tuci glavom svaki dan u kamen ali ne mozete nista promijeniti.
zalosno ali tako je.
sadaka, fuj.

I obrnuto.
Neko kuka za 3. entitetom i preglasavanjem a neko za EU, NATO i sl.
Nakukace se i Bosnjaci sa takvim zatvorenim stavovima podobro.
Kako će se nakukati kad ne mogu od smijeha čitajući tvoja predviđanja kako će se nakukati?
Alfons Kauders

#40332 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
kakav crni NVO? :-) znas moje misljenje o njima

ti diletanti su samo korisni kad treba izazivati nerede... a tim stvarima se bave malo ozbiljniji ljudi doktore... :D ja i jos dva lika smo sve isplanirali jos 2009, backup za backup plan... :D
Hafis

#40333 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Paranoid wrote:
Hafis wrote:
Hafise sve je to jasno sto si rekao, a i da nisi nista napisao, znali bi sta mislis...nego, volio bih kad bi mi rekao STA AKO IZABERETE certificiranog hrvata, a on bude nesto like pickousti...pa vam sjebe domovinsko rodoljublje, jer jedno je viriti iz Dodikove guzice (like kockoglavi cirilicar), a drugo je biti zaljubljen u vojvodu...
Teško, gotovo nemoguće. Ja znam da bi vama (ovo vama mogu tebi slobodno reći jer si po mom mišljenju prototip, tako da se ne ustežem)...gdje sam ono stao...a da, ja znam šta bi vama odgovaralo, međutim šanse da vam se potrefi neki markešić jednostavno su nikakve. Epizoda s Komšićem je ipak bila jedna lagodna i lepršava pozicija koje ćete se rado sjećati, ali koju na žalost niste znali iskoristiti, jer je u samom startu bila pogrešna A imali ste osam godina na raspolaganju. Tko god da dođe, bilo koji liberal, ne mora biti čak ni HDZ-ejac, pa čak u nekom SF scenariju i Slavo Kukić, nakon Komšića izgledati će vam kao ljuti ustaša iz Vražije legije.
Nakon osmogodišnjeg samozavaravanja, trebat će se ponovo prikivikavati na realnu Bosnu i Hercegovinu, što na kraju krajeva i nije tako loše.
Paranoid

#40334 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Paranoid »

Krenes s pricom o certificiranom hrvatu za clana predsjednistva i zavrsis na Slavi Kukicu kao SF mogucu varijantu...pogubio si se.
oakville

#40335 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Hafis wrote:
Paranoid wrote:
Hafis wrote: Znam ja vrlo dobro zašto je Komšić instaliran. Nego ja te upitah nešto sasvim drugo: što ako upadne ''certificirani'' Hrvat u tu fotelju? Ima li kakve mogućnosti da se nastavi redovno preglasavanje srpskog člana predsjedništva kao što se nekada i prije Komšića birvakltile radilo radilo s Krajišnikom, Radišićem, Paravcem?
Teško, gotovo nemoguće. Ja znam da bi vama (ovo vama mogu tebi slobodno reći jer si po mom mišljenju prototip, tako da se ne ustežem)...gdje sam ono stao...a da, ja znam šta bi vama odgovaralo, međutim šanse da vam se potrefi neki markešić jednostavno su nikakve. Epizoda s Komšićem je ipak bila jedna lagodna i lepršava pozicija koje ćete se rado sjećati, ali koju na žalost niste znali iskoristiti, jer je u samom startu bila pogrešna A imali ste osam godina na raspolaganju. Tko god da dođe, bilo koji liberal, ne mora biti čak ni HDZ-ejac, pa čak u nekom SF scenariju i Slavo Kukić, nakon Komšića izgledati će vam kao ljuti ustaša iz Vražije legije.
Nakon osmogodišnjeg samozavaravanja, trebat će se ponovo prikivikavati na realnu Bosnu i Hercegovinu, što na kraju krajeva i nije tako loše.
Pojasni nam onda kako smo "mi" lagodno podnijeli IMJ i druge HDZ predstavnike? Pa bolan hafize nema nikakve veze kad bi u svim institucijama od mjesne zajednice do tzv "državnih institucija" sjedili sve sami predstavnici HDZ-a , stanje na terenu za hrvate ništa ne bi bilo bolje. Što se baviš ovim nebitnim institucijama ovog protektorata?
Hafis

#40336 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Paranoid wrote:Krenes s pricom o certificiranom hrvatu za clana predsjednistva i zavrsis na Slavi Kukicu kao SF mogucu varijantu...pogubio si se.
Ma jok, čuj pogubio se. Još ja :D
Zanemaruješ moj osebujni i jedinstveni poetski izražaj kojim sam htio ukazati na nenadoknadivi gubitak odlaskom ŽK. A da bih još više istakao značaj činjenice da je on zauzimao stolicu hrvatskog člana predsjedništva i da poslije njega ništa ne može biti isto, poslužio sam se metaforom, to jest Slavom Kukićem.
A inače, Slavo je stvarno je dobro prodimio odkako su ga iskoristili i otpepali poslije one neuspješne akcije zauzimanja stolice predsjedavajućeg VM.
oakville

#40337 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Mister Yes wrote:
Krstan wrote:O "blokadi BIH" se najčešće govori kad je riječ o evrointegracijama a kao strana koja blokira označava se Republika Srpska.U stvarnosti RS ne predstavlja smetnju pridruženju BiH EU pa ni Nato-u.RS se samo suprostavlja nastojanjima Sarajeva ili velikobošnjačke politike da se pod izgovorom potrebe prilagođavanjima uslovima ili standardima EU vrši prenos nadležnosti ili mijenja ustavno uređenje tj.slabi položaj entiteta.BiH je jedina zemlja koja je pokazala interes za priduženje EU a iz koje se prema Briselu upućuju zahtjevi da Brisel doda i nove uslove.Slično je i sa Nato-om mada za članstvo u Nato u Srpskoj ne postoji veće entuzijazam.Znamo da je uslov za Nato imovina i da bošnjačka strana ne pristaje na cjelovito rješenje pitanja tzv.državne imovine a koja se sastoji uglavnom od domova kulture i sličnih objekata nego institira da sve to pripadne državi ili "državi" za šta ne postoji nikakav rezon.
Nebitno Krstane. Poenta je da RS ima mogućnost da blokira ako nešto nije po njihovom. Upravo iz tog razloga MZ prenosi nadležnosti sa entiteta na državni nivo jer to je nivo gdje RS ima kontrolu i mogućnost veta. Dodik će naravno iz predizbornih razloga pričati da je protiv toga ali realno je uvijek bio za to i to mu odgovara. Što je više nadležnosti na državnom nivou to RS može blokirati više stvari.

Da je ostalo ono stanje iz Daytona (3 člana VM itd) Bošnjaci (koji praktično kontrolišu Federaciju) ne bi imali nikakvih problema jer ih se ne bi moglo nigdje (gdje je bitno) blokirati. Ali prenosom nadležnosti na državni nivo stanje se promjenilo i moć RS-a itekako povećala. Sada mogu blokirati jako puno stvari. EU će i dalje raditi na prenosu nadležnosti na državni nivo kako bi što više oslabila uticaj Bošnjaka a pojačala uticaj Srba. Cilj je da se moć Bošnjaka svede bukvalno na 33% u što je moguće više stvari. U tom smislu će i nastaviti insistirati da se u predsjedništvo vrati legitimni predstavnik Hrvata kako bi i tu Bošnjaci imali ponovo samo 33% uticaja a ne kao sada 66%. Tek kada Bošnjaci budu efektivno svedeni na 33% vlasti u svim bitnim stvarima tek onda će BiH ući u EU. Kao zemlja u kojoj kršćani imaju praktično 66% vlasti. SIPA je već u istočnom Sarajevu a pasoši se izdaju u Banja Luci. Tako je to moj Krstane.
:thumbup: Zato se lijepo vratiti na izvorni Dejton i posebno baciti u kantu za smeće priče o "uspješnim reformama odbrane", "jačanju državnih institucija" itd itd. I izaći s realnim planom za "integraciju u EU" - tj. objaviti da to više i nije cilj, nego privilegirani status i to je to. Razlika između privilegiranog statusa i članstva za male zemlje u EU je svakako nikakva.
Hafis

#40338 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

oakville wrote: Pojasni nam onda kako smo "mi" lagodno podnijeli IMJ i druge HDZ predstavnike? Pa bolan hafize nema nikakve veze kad bi u svim institucijama od mjesne zajednice do tzv "državnih institucija" sjedili sve sami predstavnici HDZ-a , stanje na terenu za hrvate ništa ne bi bilo bolje. Što se baviš ovim nebitnim institucijama ovog protektorata?
Dobro i kažeš: što se imate buniti ako vam izbornim inžinjeringom pokušavamo (a bogami i pokatkad uspjevamo) izabirati predstavnike u institucije (i još uvijek grčevito nastojimo održati takvo stanje), kada je ovo svakako protektorat.
Nije ti ni ta loša. Ne znam što su se onda onoliko krvili oko S-F.
Hafis

#40339 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

sim_dar wrote: Ne kontam, koja je svrha Zeljke Komsica, mislim za Bosnjake, ako predsjednistvo BiH donosi sve odluke konsenzusom, sto znaci sve tri clana se moraju sloziti da bi se nesto usvojilo?

Evo recimo na pitanju Krima, Radmanovic glasao protiv i djaba sto su Bakir i Zeljko glasali za, svejedno.

Prema tome kako stolnjaci opisuju svrhu Zeljka Komsica Bosnjacima? Mislim je li tako, tvrdite da su ga Bosnjaci izabrali, samo kojim povodom? Da prosipa iz prazne u suplju? Suplja vam prica stolnjaci.
Nije ti to kume pitanje za stolnjake, već za patriote.

Inače, ne donosi se baš sve jednoglasno.
Evo ti primjer upravo Slave Kukića. Predsjedništvo ga je većinom glasova predložilo za mandatora VM (mada nije prošlo kroz parlament).
Da sam kojim slučajem ja sjedio u predsjednbištvu, ili netko od moje braće, ili moj susjed Bruno, kolega Neven, konobar u Belamiu Toni, šef kuhinje u Prestige-u Vjekoslav, taj ga ne bi ni prismrdio ni do skupštinskog glasanja. Tu je poenta kume - predstavljanje.
Last edited by Hafis on 31/03/2014 21:02, edited 1 time in total.
Basvod

#40340 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

sim_dar wrote:
Hafis wrote:
Paranoid wrote:Krenes s pricom o certificiranom hrvatu za clana predsjednistva i zavrsis na Slavi Kukicu kao SF mogucu varijantu...pogubio si se.
Ma jok, čuj pogubio se. Još ja :D
Zanemaruješ moj osebujni i jedinstveni poetski izražaj kojim sam htio ukazati na nenadoknadivi gubitak odlaskom ŽK. A da bih još više istakao značaj činjenice da je on zauzimao stolicu hrvatskog člana predsjedništva i da poslije njega ništa ne može biti isto, poslužio sam se metaforom, to jest Slavom Kukićem.
A inače, Slavo je stvarno je dobro prodimio odkako su ga iskoristili i otpepali poslije one neuspješne akcije zauzimanja stolice predsjedavajućeg VM.
Ne kontam, koja je svrha Zeljke Komsica, mislim za Bosnjake, ako predsjednistvo BiH donosi sve odluke konsenzusom, sto znaci sve tri clana se moraju sloziti da bi se nesto usvojilo?

Evo recimo na pitanju Krima, Radmanovic glasao protiv i djaba sto su Bakir i Zeljko glasali za, svejedno.

Prema tome kako stolnjaci opisuju svrhu Zeljka Komsica Bosnjacima? Mislim je li tako, tvrdite da su ga Bosnjaci izabrali, samo kojim povodom? Da prosipa iz prazne u suplju? Suplja vam prica stolnjaci.
Svrha Komsica je simbolicna, kao i njegova funkcija.
Ali rijeci sa te funkcije i djela imaju odredjenu tezinu.
Jedno je kad Covic nastupa sa pozicije Predsjednika stranke a drugo kad sutra bude nastupao sa mjesta clana Predsjednistva. Kad dodje Kurz ne ide kod Covica u stranku nego u Predsjednistvo kod Zeljka.
Zeljku nije mjesto u Predsjednistvu jer on ne predstavlja Hrvate. Kad pokusa preglasati Radmanovica on to nije uradio ispred Hrvata i sl. Bosnjacima treba oduzeti i naravno bice im oduzeta mogucnost da biraju dva clana Predsjednistva.

Pored svega toga izbor Komsica je ruzna poruka koju je bosnjacki narod uputio hrvatskom narodu. Trebace dosta vremena da se odnosi izmedju Bosnjaka i Hrvata vrate u poziciju prije slucaja Komsic.
Ali Kemal

#40341 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

oakville wrote: :thumbup: Zato se lijepo vratiti na izvorni Dejton i posebno baciti u kantu za smeće priče o "uspješnim reformama odbrane", "jačanju državnih institucija" itd itd. I izaći s realnim planom za "integraciju u EU" - tj. objaviti da to više i nije cilj, nego privilegirani status i to je to. Razlika između privilegiranog statusa i članstva za male zemlje u EU je svakako nikakva.
Cemu vracanje na nesto sto nije uspjelo, da se izgubi jos 20 godina i dodje ponovo na ove iste pozicije.
Najvazniji dio Dejtona je obavljen, a to je vracanje imovine, sto ne bi bilo moguce bez MZ, sada treba da se prije svega rijesi slucaj Sejdic-Finci, koji je inace klasicno podmetanje izvana, a ne znam kako se to moze rijesiti bez podjele Federacije na dvije izborne jedinice.
Ako bi se mogao naci sporazum s tim u vezi onda je problem rijesen :bih:
Seoskivaralica

#40342 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Seoskivaralica »

Hmmmm...da se pridovezem.....nije lako vracati neke odnose u neke vremenske intervale koji odgovaraju kako kome kako kad od Kulina bana pa na ovamo.....nikad odnosi Hrvata i Bosanaca nece biti isti kao prije 1900 kad su nasi katolici mahom postali Hrvati a pravoslavci Srbi sto takodje promijeni odnose Bosanaca i Srba jos samo Crnogorci imaju svoje Ja na ovim prostorima dok i njih ne ocijene Srbima oni iz manjinske grupe u toj nam komsijskoj zemlji....Po pitanju sveopste gluposti koja se danas dogadja na politickoj sceni u BiH,,,,sve je to shuplja do bola....niko nema niog u koga bi UPRO prstom i rekao on nas pretstavlja i stojimo iza njega 100% TAKIH vise nema.....a zasto je Komsic u predsjednistvu a ne recimo dzapic stvar je politicke a ne volje naroda.....da su BH Hrvati bas zeljeli mogli su diskreditovati taj izbor ali su zacudo malo kukali pa se usutili kao da su imali i neki pozitivni aspekt tog izbora tj. Mogli su se uhvatiti za stare floskule ugrozenosti idr. Isfuranih shupljih....Toliko..
oakville

#40343 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Hafis wrote:
oakville wrote: Pojasni nam onda kako smo "mi" lagodno podnijeli IMJ i druge HDZ predstavnike? Pa bolan hafize nema nikakve veze kad bi u svim institucijama od mjesne zajednice do tzv "državnih institucija" sjedili sve sami predstavnici HDZ-a , stanje na terenu za hrvate ništa ne bi bilo bolje. Što se baviš ovim nebitnim institucijama ovog protektorata?
Dobro i kažeš: što se imate buniti ako vam izbornim inžinjeringom pokušavamo (a bogami i pokatkad uspjevamo) izabirati predstavnike u institucije (i još uvijek grčevito nastojimo održati takvo stanje), kada je ovo svakako protektorat.
Nije ti ni ta loša. Ne znam što su se onda onoliko krvili oko S-F.
Simulacija, bolan hafise, pa jel ti stvarno vjeruješ da su priče s-f, eu, itd - za prave? Imam utisak da u tebi još živi idealista, tačnije razočarani vjernik u naciju. Da ne bude zabune hafise - ja sam na tvojoj strani da se upiše u ustav zlatnim slovima u tzv. ustav da samo hrvati mogu glasati za hrvata ili za koga god žele - ako oni tako žele. Eto ne mora baš ni biti član hdz-a, ali ako oni tako hoće, šta možemo :D
oakville

#40344 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Ali Kemal wrote:
oakville wrote: :thumbup: Zato se lijepo vratiti na izvorni Dejton i posebno baciti u kantu za smeće priče o "uspješnim reformama odbrane", "jačanju državnih institucija" itd itd. I izaći s realnim planom za "integraciju u EU" - tj. objaviti da to više i nije cilj, nego privilegirani status i to je to. Razlika između privilegiranog statusa i članstva za male zemlje u EU je svakako nikakva.
Cemu vracanje na nesto sto nije uspjelo, da se izgubi jos 20 godina i dodje ponovo na ove iste pozicije.
Najvazniji dio Dejtona je obavljen, a to je vracanje imovine, sto ne bi bilo moguce bez MZ, sada treba da se prije svega rijesi slucaj Sejdic-Finci, koji je inace klasicno podmetanje izvana, a ne znam kako se to moze rijesiti bez podjele Federacije na dvije izborne jedinice.
Ne ne vratit ćemo se na izvorni Dejton, da bi se srbima želje ispunile. Dosta više izgradnje pseudodržavnih institucija. :D
Ali Kemal

#40345 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

sim_dar wrote:
Ali Kemal wrote:
Znaci Dayton je svedski stol, uzmi sto ti odgovara i odbaci sto ti ne odgovara? OK, hajmo onda granice entiteta i entitete ne priznavati.
Nisi shvatio, prijedlog je bio da se vrati na izvorni Djeton, sto bi bilo ponistavanje svega onoga sto se uradilo u poslijendjih 20 godina. Gdje se ko u istoriji vracao bilo gdje?
TAvkom logikom bi mogli da se vratimo u Jugoslaviju, ali od toga nema nista. :oops:
oakville

#40346 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Ali Kemal wrote:
sim_dar wrote:
Ali Kemal wrote:
Znaci Dayton je svedski stol, uzmi sto ti odgovara i odbaci sto ti ne odgovara? OK, hajmo onda granice entiteta i entitete ne priznavati.
Nisi shvatio, prijedlog je bio da se vrati na izvorni Djeton, sto bi bilo ponistavanje svega onoga sto se uradilo u poslijendjih 20 godina. Gdje se ko u istoriji vracao bilo gdje?
TAvkom logikom bi mogli da se vratimo u Jugoslaviju, ali od toga nema nista. :oops:
S tom razlikom što jugoslavija ne postoji, a Dejton će važiti još narednih 40-50 godina, pa s obzirom na tu dugovječnost trebamo se vratititi izvorima, dakle armija fbih i ostale institucije, mani izmišljenih institucija tipa oružane snage i tako dalje.
Ali Kemal

#40347 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

oakville wrote:
Ali Kemal wrote: Nisi shvatio, prijedlog je bio da se vrati na izvorni Djeton, sto bi bilo ponistavanje svega onoga sto se uradilo u poslijendjih 20 godina. Gdje se ko u istoriji vracao bilo gdje?
S tom razlikom što jugoslavija ne postoji, a Dejton će važiti još narednih 40-50 godina, pa s obzirom na tu dugovječnost trebamo se vratititi izvorima, dakle armija fbih i ostale institucije, mani izmišljenih institucija tipa oružane snage i tako dalje.
Ma moze i to, ako se svi sloze :bih:

Mene interesuje samo lova, ako ce biti para od toga, sto da ne. Samo da ne bude opet da sve pare uzmu Fare, Baki, Dodo, Drago :D
sanjin_1

#40348 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sanjin_1 »

Ali Kemal wrote:
manolito1 wrote:
Ali Kemal wrote:Da li ti mislis zaista da je ovo u redu da Hrvati ne mogu da izaberu svoje predstavnike?
ovo je malo zamjena teza, ne mora hdz dati svoje predstavnike
Potpuno se slazem da HDZ ne mora da svog clana, niti da bude ekluzivni predstavnik Hrvata.
U principu predstavnik Hrvata ne mora cak biti ni Hrvat, nego da je to neko koga Hrvati izaberu, a ne da drugi biraju predstavnike koji kao predstavljaju Hrvate.
Dje to ima?
Od kada su Hrvati izborna jedinica ?
biske

#40349 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by biske »

sanjin_1 wrote:
Ali Kemal wrote:
manolito1 wrote: ovo je malo zamjena teza, ne mora hdz dati svoje predstavnike
Potpuno se slazem da HDZ ne mora da svog clana, niti da bude ekluzivni predstavnik Hrvata.
U principu predstavnik Hrvata ne mora cak biti ni Hrvat, nego da je to neko koga Hrvati izaberu, a ne da drugi biraju predstavnike koji kao predstavljaju Hrvate.
Dje to ima?
Od kada su Hrvati izborna jedinica ?
ima ihihi...
sanjin_1

#40350 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sanjin_1 »

Odlična diskusija..

Bajke su u drugom dijelu zgrade.
Niti će biti kakvog "trećeg" niti će biti kakve etničke autonomije.

Gotova priča. Ako mislite da će vam se u ruke vratiti ono što vam je oduzeto kao kazna za pokušaj državnog udara 2000-te onda ste stvarno operisani od realnosti.
Isključivo odobrovoljavanjem Bošnjaka možete se nadati nekom sasvim malom ustupku. Npr. odobrovoljite Bošnjake, ubjedite ih da niste hinje koje svakom priliko zabiju nož u leđa savezniku, a onda Bošnjaci pristanu da ne kandiduju člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvatskog naroda....sve ostalo vam je "zvizni ga Habibe" i donijet će vam samo još više razočarenja.
Dvadeset godina vam pune glavu o "trećem koji samo što nije"..i vi još uvjek padate na te priče...
Ovi što naprdivaju o Bakiru i Fahri i "trećem" nakon izbora...."prdi Mare eto ti svatova" što bi u nas rekli....

Čiča miča gotova priča..
Locked