"Alfons Kauders"
eee pa sefe ne prica se o "ukrupnjavanju" kantona, to bi podrzala i vecina bosnja, hladno...

prica se o etnicki omedjenim teritorijama, da ne kazem etnicki cistim (i taj dio bi sigurno prosao bez trunke nasilja, glupe bosnje bi se same pokupile iz mostara i rado zamijenile svoj grad novim travnikom ili varesom)...
Eto vidiš. Ipak bi se to moglo laganini provući bez nekih velikih potresa. I ne znam o kakvim preseljenjima se radi? Neće praviti se nikakve granice. Čak 90% stanovništva ne bi ni osjetilo

.
Doduše, sve je ovo lupanje u prazno, samo znam da ovako kako je sad neće moći ići dalje.
i molim te da na koristis te vjerske izraze, ovo je sekularna drzava, nemamo nikakvih zupanija...

iz istog razloga imamo tuzlanski kanton umjesto islamske dzamahirije tuzla ili dzemata tuzla... i herceg-bosanski kanton ne postoji kao takav, to je kanton 10, postujmo odluke ustavnog suda (na koje se i sam nerijetko pozivas)
Vidiš, po meni je vjerski izraz ''šehid'' pa je ipak ušao u zakonsku legislativu i koristi s punim kapacitetom. I što je neobično: apsolutno mi je svejedno. Bitno je da nisam prisiljen da ga koristim i bila stvar.
Što se tiče naziv ''županija'' on je još uvijek zvanično u praksi, tj. sva službena dokumentacija, počevši od naloga, rješenja, potvrda pa sve do sudskih presud,a imaju u zaglavlju taj naziv. I što je veoma, veoma važno: kao takvi se sasvim normalno uvažavaju i u Sarajevu, a da ne govorim i van države.
Da ne ponavljam po tisućiti put: imamo u vladi i dva neustavna ministarstva (za koje postoji i presuda ustavnog suda o njihovom eutanaziranju) i koja čak i ''djeluju'' u nekim kantonima.
Mislim da je upravo tu i glavna razlika između županija i kantona.
to bih i ja slavio... tesko je pronaci onako tragikomican komad budale koji u jednoj osobi objedinjuje toliko "kvaliteta" tranzicijskih politicara...

uistinu dragulj na nasoj politickoj sceni - jos kad bi s njim bili rojkan vasic i mirnes ajanovic, pa mogli bi prodavati prijenos sjednica predsjednistva kao tekme lige prvaka, cijeli region bi se otimao za prava...

Iskreno, meni je Komšić tragikomičniji lik od IMJ,a nitko to neće javno da kaže.
IMJ jeste tragikomedija samom pojavom, ali Želja ga je ipak nadmašio.
IMJ zna biti ponekad i ''interesantan'', ima ono teatralno ponašanje starih komunističkih mogula, što me vraća u djetinstvo, zna čak izvaliti i pokoji biser a da nije ni svjestan. Dok ovaj mali alkos me, ruku na srce, podsjeća na lokalnog šibicara u pozajmljenom odijelu u ulozi svjedoka na nekom jeftinom vjenčanju.
Samo, jesi li razmišljao kako će stvari ići ubuduće u predsjedništvu. I ranije, kada je bio HDZ-ejac u predsjedništvu obično preglasavali Krajišnika, Radišića, Paravca....''fina'' vremena. Onda se pridružio Komšo pa su preglasavali Radmanovića...ima sutra li šanse za repriziranje starih dobrih običaja?