Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#4026 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U gradu, da..
- Danguba
#4027 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
u bosni izgleda DA a u eu samo u par slucajeva...a nikako u normalnoj voznji.
- supercali
#4028 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zasto ne bi bilo u gradu?Danguba wrote:dozvoljeno preticanje sa desne strane?supercali wrote:To o traci za preticanje ne vazi u gradu kao sto vazi na autoputuDanguba wrote:Najvise mrzim kada me auto zeli preteci ali ide sporo ili naspram mene a priblizavam se kamionu.
Ili me pretici brze ili sacekaj da ja uzmem kamion pa se vratim u desnu traku.
Sta sam primjetio kod nas(dole), vecina vozi lijevom trakom(ako su dvije). Mislim da je to do instruktora(ne svih) koji nisu objasnili kandidatu da lijeva traka iskljucivo sluzi samo za preticanje. Znam da mnogi izbjegavaju desnu zbog autobusa i taksista ali zna biti iritirajuce. Nikoga nema u desnoj ali on se uhvatio lijeve.
- supercali
#4029 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U citavom svijetu jer drugacije su situacije u gradu drugacije na otvorenoj cestiDanguba wrote:u bosni izgleda DA a u eu samo u par slucajeva...a nikako u normalnoj voznji.
- Danguba
#4030 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
zasto bi bilo?supercali wrote:Zasto ne bi bilo u gradu?Danguba wrote:
dozvoljeno preticanje sa desne strane?
svi zuje i ne znas ko te sa koje strane pretice.
zar nije jednostavno oni koji voze sporije idu desnom trakom, ti ga sustignes zaobidjes i ponovo se vratis u desnu traku a time si omogucio nekome ko moze i zeli brze da vozi da ide lijevom.
jednostavno.
- Danguba
#4031 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
bolje znati pa izbjeci ogromne kazne...supercali wrote:U citavom svijetu jer drugacije su situacije u gradu drugacije na otvorenoj cestiDanguba wrote:u bosni izgleda DA a u eu samo u par slucajeva...a nikako u normalnoj voznji.
neznanje te ne oslobadja krivice.
-
530i
#4032 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Danguba, gdje tačno i po kojim pravilima?? Evo ja sam bio u par gradova u EU i ljudi voze kao u Sarajevu, normalno...ne kao na autoputevima da se vraćaju u desnu traku skroz.
- supercali
#4033 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zato sto opet ponavljam druagciji je saobracaj u gradu a drugaciji na otvorenoj cestiDanguba wrote:zasto bi bilo?supercali wrote:Zasto ne bi bilo u gradu?Danguba wrote:
dozvoljeno preticanje sa desne strane?
svi zuje i ne znas ko te sa koje strane pretice.
zar nije jednostavno oni koji voze sporije idu desnom trakom, ti ga sustignes zaobidjes i ponovo se vratis u desnu traku a time si omogucio nekome ko moze i zeli brze da vozi da ide lijevom.
jednostavno.
I izmedju ostalog brza traka u gradu je srednja traka a ne lijeva kao sto ljudi misle
Nepisano pravilo
- supercali
#4034 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Neznanje te ne stvara automatski najpametnijimDanguba wrote:bolje znati pa izbjeci ogromne kazne...supercali wrote:U citavom svijetu jer drugacije su situacije u gradu drugacije na otvorenoj cestiDanguba wrote:u bosni izgleda DA a u eu samo u par slucajeva...a nikako u normalnoj voznji.![]()
neznanje te ne oslobadja krivice.
Bolje da saznas onda razliku izmedju gradske i otvorene voznje jer je ocigledno ne znas
- Danguba
#4035 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nisi zasluzio nista da ti napisem ali zbog drugih koji to citaju stavit cu samo par primjera kada je preticanje u naseljenom mjestu dozvoljeno.supercali wrote: Neznanje te ne stvara automatski najpametnijim
Bolje da saznas onda razliku izmedju gradske i otvorene voznje jer je ocigledno ne znas
- ako auto ispred tebe vec daje zmigavac da ce se prebaciti u skroz lijevu traku(zeli negdje skrenuti pa ono usporava a ti ga fakticki pretices sa desne strane)
- prilikom prilaza kruznom toku(radi razvrstavanja)
- ako je zastoj u saobracaju pa se vozi usporeno
- tramvaj mozes sa obe strane preticati
- bicikliste i skutere isto tako
u svim drugim slucajevima(normalna voznja kroz grad), strogo se kaznjava i to su jako visoke kazne(NL)
- insomnia78
#4036 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sta ti sad hoces reci?Danguba wrote:nisi zasluzio nista da ti napisem ali zbog drugih koji to citaju stavit cu samo par primjera kada je preticanje u naseljenom mjestu dozvoljeno.supercali wrote: Neznanje te ne stvara automatski najpametnijim
- ako auto ispred tebe vec daje zmigavac da ce se prebaciti u skroz lijevu traku(zeli negdje skrenuti pa ono usporava a ti ga fakticki pretices sa desne strane)
u svim drugim slucajevima(normalna voznja kroz grad), strogo se kaznjava i to su jako visoke kazne(NL)
Guzva, dvije trake, ti guslas lijevo 40 desna slobodna i ja moram ici desnom takodje 40 da te ne bih pretekao?
Ne znam kako je teoretski u zakonu ali u praksi to niko ne radi
- insomnia78
#4037 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U pravu si, sad sam provjerioDanguba wrote:nisi zasluzio nista da ti napisem ali zbog drugih koji to citaju stavit cu samo par primjera kada je preticanje u naseljenom mjestu dozvoljeno.supercali wrote: Neznanje te ne stvara automatski najpametnijim
Ista pravila za preticanje s desne strane u gradu kao i na autoputu vaze i u Fr
Kaze
Ukljucujuci autoput, cak iako rastreseni ili tvrdoglavi vozac vozi lijevom trakom onda kada bi trebao koristiti desnu...notamment sur autoroute, même lorsqu’un conducteur distrait ou obstiné utilise la voie de gauche alors qu’il devrait rouler sur la voie de droite
Mada i dalje tvrdim da nikad, dobro ne bas nikad, u praksi nisam vidio to
- Danguba
#4038 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

to je to.
@ insomnia78 zemljace,
mene tako jedan isprovocira i ja ga trznu sa desne strane. nisam vozio par stotina metara stize me policija u civilnom autu.
nece da se skloni, kazem ja a on mi veli ''on je vec nacinio prekrsaj i mi cekamo priliku da ga izdvojimo ALI posto i ti cinis gresku, nama je svejedno. trebao si ga slijediti dok se ne skoloni a on vec ometa saobracaj''
130 eura i to poodavno.
- madner
#4039 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam vidjao Njemce kako kaznjavaju puzeve zbog blokiranja ljeve ili srednje trake.
- Danguba
#4040 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
upravo to.madner wrote:Ja sam vidjao Njemce kako kaznjavaju puzeve zbog blokiranja ljeve ili srednje trake.
takvi ometaju saobracaj i za njih je predvidjena kazna.
-
esso_sa
#4041 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mislim da i trenutno vazeci zakon o saobracaju u BiH predvidja kazne sa vozace koji sporom voznjom i sl. ometaju normalno odvijanje saobracaja ali se to nazalost ne primjenjuje. Nase "radar ninje iz zbunja" love samo prekoracenja... A sto neki lola vozi lijevom trakom autoputa "onako" ili duplo ispod ogranicenja, to nema veze 
- madner
#4042 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nema veze sa brzinom, ljeva traka je za preticanje. Vozio ti 150 ili 130, ako je desna slobodna mogu te kazniti za ometanje saobracaja.
- supercali
#4043 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam upravo u holandiji u gradu prestigao sa desne strane a iza mene policija isto uradila i nisu me zaustavili
Tako da je to ono kako na kojeg policajca nabasas al sam siguran da svuda u svijetu smijes desnom stranom prestizati i da ce ti i ako ima zakona sto u nekim ocito ima vrlo rijetko pisati kaznu za to
To je isto kao kod nas ne rade ti pozicije i koje su za kazne al ti nikad zbog toga ne napisu kaznu osim ako ti bas ne trazi dlaku u jajetu
Tako da je to ono kako na kojeg policajca nabasas al sam siguran da svuda u svijetu smijes desnom stranom prestizati i da ce ti i ako ima zakona sto u nekim ocito ima vrlo rijetko pisati kaznu za to
To je isto kao kod nas ne rade ti pozicije i koje su za kazne al ti nikad zbog toga ne napisu kaznu osim ako ti bas ne trazi dlaku u jajetu
-
esso_sa
#4044 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@madner
To se naravno podrazumjeva... Cilj mog posta je da ukaze koliko je kod nas to jos gore izrazeno - voze lijevom trakom bez opravdanog razloga (desna prazna) i ta voznja uglavnom bude popracena i izrazito sporom voznjom (za "brzinski standard" autoputa)...
A nije mi se jednom desilo da tako naletim na lolu koji vozi lijevom 60 km/h, nece da se skloni a kad ga krenes obici desnom (dakle ides svjesno u prekrsaj) slozi seljak po gasu... Seljacka posla...
To se naravno podrazumjeva... Cilj mog posta je da ukaze koliko je kod nas to jos gore izrazeno - voze lijevom trakom bez opravdanog razloga (desna prazna) i ta voznja uglavnom bude popracena i izrazito sporom voznjom (za "brzinski standard" autoputa)...
A nije mi se jednom desilo da tako naletim na lolu koji vozi lijevom 60 km/h, nece da se skloni a kad ga krenes obici desnom (dakle ides svjesno u prekrsaj) slozi seljak po gasu... Seljacka posla...
- madner
#4045 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tu se ubacim ispred pa onda ja kocim.
To jeste prije sam, nije mi se odavno desilo.
To jeste prije sam, nije mi se odavno desilo.
-
530i
#4046 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Potvrđujem, svako ide kako i kada želi, da neko nekoga ovdje a i vani kazni zbog toga nikad ni čuo ni vidio...na nekim većim ulicama na šta bi to ličilo...insomnia78 wrote: Mada i dalje tvrdim da nikad, dobro ne bas nikad, u praksi nisam vidio to
- Danguba
#4047 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
respo,
ima jedno selo u indiji...ma zaboravi
- supercali
#4048 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jedino ako si prestigao kravuDanguba wrote:respo,
- sparky
#4049 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad obilazenje, postade preticanje? U gradu su sve tri trake potpuno istog znacaja, prava i obaveza. Ukoliko uzmemo za primjer Sarajevo, kada bi tri vozila isla uporedo u tri trake i drzali se propisanog ogranicenja, tu nema nikakvog prekrsaja. Isto tako, ukoliko neko vozi 49km/h u lijevoj ili srednjoj traci, ovaj u desnoj ne krsi nikakvo pravilo ako prodje pored njih maksimalnom dozvoljenom brzinom.
Pricalo se sto puta o tome na ovom forumu.
Pricalo se sto puta o tome na ovom forumu.
-
franceska
#4050 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dama koja se natakarila na štikle od ko zna koliko cm, a ne zna hodati u njima. Hoda po samom rubu trotoara a nogice se izvrču u onim štiklama. Kontam ako padne, eto mi je pod točkove
Šta je to sa pješacima da moraju hodati uz samu cestu, ili stajati na semaforu sa petama na trotaru, a prstima na cesti
Krenula sezona bikera
Gotivim ih, ali samo one prave bikere, sa full opremom.
Ne gotivim lika na dva točka koji je na M. Dvoru prozujao kroz crveno, na zadnjem točku
Šta je to sa pješacima da moraju hodati uz samu cestu, ili stajati na semaforu sa petama na trotaru, a prstima na cesti
Krenula sezona bikera
Gotivim ih, ali samo one prave bikere, sa full opremom.
Ne gotivim lika na dva točka koji je na M. Dvoru prozujao kroz crveno, na zadnjem točku