Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vanad

#4026 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Mis mekinjas wrote:Ima li igdje u Sarajevu kupiti Hipp ili Humana baby voda? :-?
nemas u Sarajevu potrebe za baby vodom...nema toliko nitrata u vodi. Prvi put kad sam dosla u Sarajevo i rekla da mi treba baby voda bilo je ono :shock: :lol: sto ce ti to???? Onda sam se malo raspitala i fakat ustanovila da nema potrebe za njom, dovoljno je prokuhati vodu.
affidavit

#4027 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

Magarece_godine wrote:
CherryLips wrote:Ja mog malog šišam,nije se žalio na frizuru :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Šerpu na glavu i udaraj :D
Jel' ih šišate u budnom stanju? :D Ja nokte još uvijek režem dok spava, ona se opusti, a ja radim manikir, :-D , vjerovatno sa strane izgleda presmiješno, ali mi je tako lakše.
affidavit

#4028 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

vanad wrote:
Mis mekinjas wrote:Ima li igdje u Sarajevu kupiti Hipp ili Humana baby voda? :-?
nemas u Sarajevu potrebe za baby vodom...nema toliko nitrata u vodi. Prvi put kad sam dosla u Sarajevo i rekla da mi treba baby voda bilo je ono :shock: :lol: sto ce ti to???? Onda sam se malo raspitala i fakat ustanovila da nema potrebe za njom, dovoljno je prokuhati vodu.
I ja samo prokuhavam vodu, doduše prvo je propustim kroz Britu.
duboka_misao

#4029 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

mercator ili vecina apoteka
CherryLips

#4030 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

affidavit wrote:
Magarece_godine wrote:
CherryLips wrote:Ja mog malog šišam,nije se žalio na frizuru :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Šerpu na glavu i udaraj :D
Jel' ih šišate u budnom stanju? :D Ja nokte još uvijek režem dok spava, ona se opusti, a ja radim manikir, :-D , vjerovatno sa strane izgleda presmiješno, ali mi je tako lakše.
Pustim mu crtani,jedan carsaf ispod njega,drugim manjim ga prekrijem da ne idu dlake po njemu,češalj i makaze u ruke i u akciju. Na početku se malo buni al se opusti:)
JanuaryJones

#4031 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

DaffyDuck wrote:@JanuaryJones
Mi smo uzelii u BabyCentru u BBI Camov, sa dva nivoa, ovim djelom za presvlacenje i mrezicom za komarce ljeti. Tada je bio 250 ili 350KM (ne sjecam se tacno).
Image
Kako si zadovoljna s njim, treba li dodatni madrac?

Sent from my iPad using Tapatalk
JanuaryJones

#4032 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote:Cini mi se da je travel b,malo pregledah slike po netu i mislim da je taj
Hvala ;)

Mis mekinjas

#4033 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

duboka_misao wrote:
mercator ili vecina apoteka
Maloprije sam isto saznala. Hvala. :)
kakavdanakneiskustvu

#4034 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kakavdanakneiskustvu »

znaju li zeničani ima li na odjelu pedijatrije zeničke bolnice endokrinolog?
Magarece_godine

#4035 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Magarece_godine »

Mi smo danas bili i u prvoj šetnji :)
kakavdanakneiskustvu

#4036 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Magarece_godine wrote:Mi smo danas bili i u prvoj šetnji :)

a mi planiramo sutra
Ilvana2

#4037 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Ilvana2 »

Zdravo,imam sina od 8 mjeseci,naruceni smo u petak,da ga sunetimo u poliklinici Eurofarm na Ilidzi,kod dr.Topalovica,zanima me ima li neko iskudtva sa sunecenjem na toj poliklinici i kod tog dr..radili bi smo pod lokalnom anestezijom...hvala na odgovorima
Magarece_godine

#4038 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Magarece_godine »

Ilvana2 wrote:Zdravo,imam sina od 8 mjeseci,naruceni smo u petak,da ga sunetimo u poliklinici Eurofarm na Ilidzi,kod dr.Topalovica,zanima me ima li neko iskudtva sa sunecenjem na toj poliklinici i kod tog dr..radili bi smo pod lokalnom anestezijom...hvala na odgovorima
Mislim da je moja sestra svog sina tu sunetila. Ako je taj doktor, sve pohvale ... Mali nije ništa osjetio ... U svakom slučaju, kada završite taj posao, vratite se i podijelite iskustva sa nama ... Hvala!
kakavdanakneiskustvu

#4039 Re: Bebe - ALL ABOUT!

pala i prva šetnja
DaffyDuck

#4040 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by DaffyDuck »

JanuaryJones wrote:
DaffyDuck wrote:@JanuaryJones
Mi smo uzelii u BabyCentru u BBI Camov, sa dva nivoa, ovim djelom za presvlacenje i mrezicom za komarce ljeti. Tada je bio 250 ili 350KM (ne sjecam se tacno).
http://www.media-commerce.com.hr/images ... %20787.jpg
Kako si zadovoljna s njim, treba li dodatni madrac?

Iskreno, madrac nisam kupovala. Krevetic smo iskoristili maksimalno jer smo jako puno putovali. Bila je jako prakticna ova prva visina dok je jos mala beba..Super je i ova polukruzna mrezica sa strane, moze se otvoriti na rajfesluz, kad je malac narastao pa naucio skakat iz kreveta, a ovaj lagan pa bi se samo prevrnuo i polomio, ovo mu otvorimo da moze sam ulaziti i izlaziti.
Super je kad se sklopi, imas i torbu za njega sa kojom ga mozes vuci sklopljenog na ova dva tockica. Meni je jedino bio problem sastavljanje i rastavljanje. To je muz morao raditi.
dama_u_crnom

#4041 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Koje meso mogu dati bebi od 7 mjeseci, znam za piletinu, moze li jos neko?
I ako neko moze da mi napise sta sve od povrca mogu sada uvesti? Gledala sam na nekim tablicama dohrane, ali na svakoj sam drukcije informacije nasla, pa da vidim s vama? :D
LieToMe

#4042 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

Moja je sa 8 mjeseci jela sve od mesa :D bilo joj ravno 8 mjeseci i 5 dana kad smo bili na moru pa je probala i dagnje, malo joj umocili onaj domaci kruh u onu vodicu u kojoj se kuhaju skoljke (maslinovo ulje, voda, bijeli luk, persun...) kad se sjetim sad kako je mljackala i trazila jos :lol: ona je sa 8 mjeseci imala skoro 7 zuba tako da je sve jela :mrgreen:

Koliko se sjecam uvela sam joj prvo piletinu i curkicu, pa onda ove krave, goveda i to :wink: zadnje je ribu probala i mislim da se najvise odusevila :mrgreen:
Ali po meni nemas tu nekog pravila, neka djeca sve prihvate od prve, neka ni nakon godinu i po. A neka prihvate na pocetku pa kasnije izvode bijesne gliste.

Prvo sto sam malenoj dala od ovih kasica je bio avokado. Ja ga licno ne volim i ne jedem, izbjegavam ga u sirokom luku i ne bih ga vala onako samog ali ona ga je mljackala :roll: Ona je gurman na muza, svastojed, sve zivo jede i voli.

Ja se nisam vodila tablicama, nego sam gledala kako se ona ponasa, s obzirom da sam rano pocela da joj uvodim sokice cijedjene i raznorazne vocke i povrce (imala je cetiri mjeseca kad sam pocela sa akrobacijama) nisam imala problema nikakvih niti imam dan danas (nekad me bude sramota kad odemo negdje kako prati sta ima na stolu :oops: ) :mrgreen:
Alhemicarkaa

#4043 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Vidi se da se nisi vodila tablicama :lol:
Alhemicarkaa

#4044 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

dama_u_crnom wrote:Koje meso mogu dati bebi od 7 mjeseci, znam za piletinu, moze li jos neko?
I ako neko moze da mi napise sta sve od povrca mogu sada uvesti? Gledala sam na nekim tablicama dohrane, ali na svakoj sam drukcije informacije nasla, pa da vidim s vama? :D
Meso janjetina i puretina - od ova dva mesa još nisu zabilježene akergijske reakcije.
Povrće - krompir, mrkva, tikvice, tikva, brokuli, pozaboravljala sam više. Pričekaj još malo sa mahunarkama (grašak i to), patlidžanom i cveklom. Ostalo možeš sve, više manje.
Za neke od namirnica se savjetuje da se pričeka zato što su alergeni (tipa jagoda, morskih plodova i sl) pa da imunološki sistem ojača, a neke jer teško padaju (tipa graška) pa djete može dobiti grčeve. E sad ako djete ko beba nije bilo sklono grčevima, ne bi trebalo da mu pretjerano smeta, ali eto. Ja sam se više manje rukovodila tablicama koje sam dobila u domu zdravlja. Malo sam gledala i rodine, neke namirnice sam uvela i ranije, to sama ocjeniš, jer niko ne zna tvoje djete bolje od tebe.
affidavit

#4045 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

Kako snizavate visoku temeperaturu?

Beba od jucer ujutro ima visoku temperaturu, mjereno ispod pazuha oko 38, u uhu oko 39. Jucer ujutro dala Panadol sirup, odvela doktoru, ukljucen Amoksicilin. Jucer cijeli dan se setala izmedju 38-39 (pazuh), 39-40 uho, nakon dvije ture panadola (davala svaka 4 sata), dala sam lupocet cepic, ni on nije nesto puno popravio situaciju i sinoc kada je teperatura ispod pazuha pocela da se blizi 40, stavili pola cepica Voltarena. Jedini on je vratio temperaturu na normalno, ali u noci se opet povisila i dala dam Panadol, Jutros opet visoka. Ne znam sta da radim?

U medjuvremenu je tusiram i tako na kratko vracam temeraturu, ali me iskreno strah jos jedan dan ovako? Imate li neki prijedlog sta da radim?
LieToMe

#4046 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

Alhemicarkaa wrote:Vidi se da se nisi vodila tablicama :lol:
:oops: Vec sam dobila dosta "komplimenata" da sam sva naopaka ali se evo plaho sekiram :lol: meni je bitno da je ona zdrava i da sve jede a sto nije po tablicama :roll: ni mama joj nije bila pa ne mora ni ona :D
Meni je bilo sve jasno kad mi je pedijatrica na prvom pregledu rekla da joj ne moram vodu davati do 5zog-6tog mjeseca :shock: jer eto doji pa joj voda uopste ne treba, ni caj joj haman nije trebao, sokice mogu tek od 5tog mjeseca i onda od 6tog uvoditti lagano vocke i kasice :shock: :lol: tad sam skontala gdje mogu da se nose sa svojim tablicama i novim nacinima i americkom sistemu dohrane djece :-) u principu uvijek znam kako necu pa se sa ovim kako hocu prilagodjavam djetetu. A kako svako dijete nije isto ja se nisam vodila kako moje drugarice odgajaju i hrane djecu. Svakom svacije :wink:

Jedino jos nije jagode i bobicasto voce probala i nece dok ne budu domace jagode od svekrve :mrgreen:
To joj stvarno nisam davala pa jedva cekam bobicasto voce da pocnemo sa koktelima :mrgreen:
I med sam joj uvela tek nakon rodjendana :wink:
dama_u_crnom

#4047 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

E hvama vam :D
I ja sam mojoj pocela s dohranom s 4 mjeseca, tako da je vec dosta namirnica isprobala. Vocem je odusevljena, do sada joj se svako svidjelo, takodjer voli zitne pahuljice, ali povrce nece pa nece. Voli mrkvu i to je to. Pa sto se toga tice ne znam sta bih joj vise davala, sta god da joj napravim nece. Probala i s kupovnim kasicama, njih posebno nece.. Piletinu joj neki dan napravila, ma nema sase, pojela 2/3 zalogaja i to jedva..
Zubica jos uvijek nema, tako da joj sve moram pasirati. :)
DaffyDuck

#4048 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by DaffyDuck »

affidavit wrote:Kako snizavate visoku temeperaturu?

Beba od jucer ujutro ima visoku temperaturu, mjereno ispod pazuha oko 38, u uhu oko 39. Jucer ujutro dala Panadol sirup, odvela doktoru, ukljucen Amoksicilin. Jucer cijeli dan se setala izmedju 38-39 (pazuh), 39-40 uho, nakon dvije ture panadola (davala svaka 4 sata), dala sam lupocet cepic, ni on nije nesto puno popravio situaciju i sinoc kada je teperatura ispod pazuha pocela da se blizi 40, stavili pola cepica Voltarena. Jedini on je vratio temperaturu na normalno, ali u noci se opet povisila i dala dam Panadol, Jutros opet visoka. Ne znam sta da radim?

U medjuvremenu je tusiram i tako na kratko vracam temeraturu, ali me iskreno strah jos jedan dan ovako? Imate li neki prijedlog sta da radim?
Kolika je beba? Kada skines temperaturu, pazi kada krene rasti (37.8-38)tusiraj je vodom od 35 stepeni, cijelo tijelo osim glave i lica, 10 minuta. Mom djetetu nikad nisu bili dobri sirupi, probaj sa paracetamol cepicima, brze djeluju.
Da nije ova viroza? I moj mali je bio bolestan, i imao je temperaturu 3 dana dok antibiotici nisu poceli djelovati.
vanad

#4049 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

kolika je beba?
pripazi da Panadol i Lupocet imaju istu supstancu pa da ne prekoracis dozu. Ako je upala u pitanju, antibiotik ce ti vrlo brzo poceti djelovati a slabo ces necim drugim temperaturu na duze vrijeme sniziti. Kad je ta vrsta temperature ja idem da svaka 4 sata dajem naizmjenicno Paracetamol - Ibuprofen. U medjuvremenu tusiram ili ako je bas visoka, zamotam u mokru krupu. Sretno!
affidavit

#4050 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

DaffyDuck wrote:

Kolika je beba? Kada skines temperaturu, pazi kada krene rasti (37.8-38)tusiraj je vodom od 35 stepeni, cijelo tijelo osim glave i lica, 10 minuta. Mom djetetu nikad nisu bili dobri sirupi, probaj sa paracetamol cepicima, brze djeluju.
Da nije ova viroza? I moj mali je bio bolestan, i imao je temperaturu 3 dana dok antibiotici nisu poceli djelovati.
Stara je 11 mjeseci, da, upravo tako radim, kada joj krene rasti temperatura a prethodno sam dala Panadol ili Lupocet onda je tusiram. To pomogne na kratko. Dr. kaze da joj je grlo malo crveno, uh, nadam se da ce ovo sto prije zavrsiti. Od jucer ujutro ni ja niti jedem niti spavam, bas me strah.
Post Reply