Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#4026 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Gray wrote:Znam ja puno problema, ne mora se samo raditi o nezavršenim zgradama, nego i o etažiranju, uknjiženju i sl.
To je sve stvar neznanja. Neznanje se plaća.

Moji su kupovali novi stan. Ali, mene zadužili - pa u biti sam ja sve obavio.
I pristao sam na ugovor tek kada je bio završen kostur zgrade.

Pregledao finansijski izvještaj investitora. Pregledao izvođača. Vidio kakvom operativom raspolažu. I opet dobio cijenu stana manju za skoro 400 maraka po kvadratu.

Naravno. Sve je to rizik dok se ne završi tehnički, i sve udefteri u grunt. I zbog toga bi cijena trebala biti mnogo povoljnija u izgradnji.

Ali, lokacija, lokacija, lokacija.

Jedino siguran čovjek može biti sa izgradnjom kuće. Mada i to ima svojih minusa.

Ja opet ne znam koji veliki projekti stambene novogradnje su imali problema sa etažiranjem. Ne mogu se sjetiti. Možda da je neki problem bio sa tzv. boračkim zgradama na Stupu. Ali, mislim da je riješen. I više je problem bio sa grijanjem i papirologijom oko toga.
Gray

#4027 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Haris.ba wrote:
Gray wrote:Znam ja puno problema, ne mora se samo raditi o nezavršenim zgradama, nego i o etažiranju, uknjiženju i sl.

Pregledao finansijski izvještaj investitora. Pregledao izvođača. Vidio kakvom operativom raspolažu. I opet dobio cijenu stana manju za skoro 400 maraka po kvadratu.

Naravno. Sve je to rizik dok se ne završi tehnički, i sve udefteri u grunt. I zbog toga bi cijena trebala biti mnogo povoljnija u izgradnji.

Jedino siguran čovjek može biti sa izgradnjom kuće. Mada i to ima svojih minusa.

Ja opet ne znam koji veliki projekti stambene novogradnje su imali problema sa etažiranjem. Ne mogu se sjetiti. Možda da je neki problem bio sa tzv. boračkim zgradama na Stupu. Ali, mislim da je riješen. I više je problem bio sa grijanjem i papirologijom oko toga.

Bio je problem sa zgradama u velešićima što je radio... ne mogu sada da se sjetim ko, ima problema u drugim gradovima.... Ali to je sve stvar spremnosti na rizik :)

Naravno, nije isto sa ozbiljnim investitorima, i ja mislim da je manji rizik sa ovim investitorima, ali rizik uvijek postoji.
Haris.ba

#4028 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

U Sarajevu (i Ilidži) je veći problem što više nisi siguran da sutra neće ispred prozora ti nići nova zgrada.

Mada, ljudi se i ne informišu. Ne gledaju urbanistički plan. Ne gledaju projekat. Davno sam pisao. VIše ljudi gledaju auto kad kupuju nego stan.

A te zgrade u Velešićima, to one u Muhameda ef. Pandže?

P.S.
Da ponovim, zna li iko šta kažu u Sarajevo tower, hoće li imati vode naveče?

P.P.S.
A gdje ne postoji rizik? Stan upisan u gruntu sutra se može desiti da ti oduzmu ako je bila neka zvrčka. Mada se to smanjilo sa notarima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#4029 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Pa valjda ce i ta zgrada na gradski vodovod.
Jedino da s Poljina dovedu i prikljuce.
A ako bude na vodovodu, jedino da poseban rezervoar i ventil za njih obezbijede.
Haris.ba

#4030 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Tomahawk11 wrote:Pa valjda ce i ta zgrada na gradski vodovod.
A ako bude na vodovodu, jedino da poseban rezervoar i ventil za njih obezbijede.
Ja bih se ranio da kupim stan po kvadratu 2500 milje i da naveče nemam vode.

Skoro sva raja mi je u tom dijelu grada. Samo jedan na prvom spratu nema redukcija.
VladaFBiH

#4031 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:
P.S.

.
S obzirom da u većem dijelu grada stanovi iznad 6tog sprata nemaju - neće :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4032 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

Haris.ba wrote:

ljudi slijedite ovoga čovjeka :D

i printajte njegove postove :thumbup:
Gray

#4033 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Haris.ba wrote:U Sarajevu (i Ilidži) je veći problem što više nisi siguran da sutra neće ispred prozora ti nići nova zgrada.

Mada, ljudi se i ne informišu. Ne gledaju urbanistički plan. Ne gledaju projekat. Davno sam pisao. VIše ljudi gledaju auto kad kupuju nego stan.

A te zgrade u Velešićima, to one u Muhameda ef. Pandže?

P.S.

P.P.S.
A gdje ne postoji rizik? Stan upisan u gruntu sutra se može desiti da ti oduzmu ako je bila neka zvrčka. Mada se to smanjilo sa notarima.

U gradu nikada ne možeš biti siguran da neće nići zgrada, čak i ako pogledaš urbanistički plan, uvijek se može promijeniti.

Ta kupovina u izgradnji ovisi i od toga imaš li keša, ako moraš uzeti kredit onda ti je veća kamata ako je u izgradnji jer se ne može staviti hipoteka dok ne bude etažirano ili dati neku drugu hipoteku. Tako da ovisi od puno uslova može li se uzeti rano u izgradnji.
Gray

#4034 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Haris.ba wrote:
Tomahawk11 wrote:Pa valjda ce i ta zgrada na gradski vodovod.
Ja bih se ranio da kupim stan po kvadratu 2500 milje i da naveče nemam vode.

Skoro sva raja mi je u tom dijelu grada. Samo jedan na prvom spratu nema redukcija.

To nema veze sa zgradom, može biti kvadrat i 5000 ali nema svoj odvojen izvor vode nego je priključen na javnu infrastrukturu.
Haris.ba

#4035 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Gray wrote: To nema veze sa zgradom, može biti kvadrat i 5000 ali nema svoj odvojen izvor vode nego je priključen na javnu infrastrukturu.
Pa i u mene je naselje prikopčano na javnu infrastrukturu, pa je izvor udaljen oko kilometar. I znam da samo neka velika havarija može da bude, a da nema vode. Nije da to nije bitno.

Jedan od razloga zašto se borim sa ženom i prikupljam informacije oko Sarajevo tower jeste što ona hoće u grad. A ja hoću da se mogu plaknuti naveče.

Možda sam naopak.
GarfieldLover

#4036 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by GarfieldLover »

Image

Jesu li ovo i u Venetu već predvidjeli metro kroz zgradu :P :D

P.S. Ne znam da postavim veću sliku. Ali na njihovoj stranici se vidi, neki poster sa slikom metroa
Last edited by GarfieldLover on 22/03/2017 15:43, edited 1 time in total.
GarfieldLover

#4037 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by GarfieldLover »

Mozda sam i ja naopaka (mozda su SVE zene takve :D ), ali meni je lokacija jako bitna. I to je jedino sto me privlaci ST. Ali ocigledno nedovoljno, jer se nismo odlucili na rezervaciju... Prevelika zgrada, previse stanova, guzva...Sta za saobracajne guzve ujutro/popodne, sta djetetu za skolu,... A vodu (redukcije) da ne spominjem. Mislim, imam ih i sada, ali bar nisam dala 200.000 za stan
Tomahawk11
Globalni moderator

#4038 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Vala i jeste, bez uvrede.
Robovi materijalnog :-) :D
karanana

#4039 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by karanana »

Jebes mu mater na 300+ stanova nek investitor ugradi jedan zasebni rezervoar negdje u garazi gdje ce se vodovodna voda preko dana akumulirati a navecer trositi.
GarfieldLover

#4040 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by GarfieldLover »

Djeca iz tog dijela grada već sad idu u školu na Grbavicu (jer tu nema škole, a Malta je pretrpana). Šta kad dođe još porodica?
Stvarno je suludo praviti ogromne zgrade a ne razmišljati nimalo ni o čemu pratećem.

Znači moram razmišljati o tome da angažujem osobu koju ću plaćati da mi dijete vodi u školu i iz škole, jer nema šanse da ga pustim samog od ST do škole na Grbavici. Bar 6 prvih razreda :)
Haris.ba

#4041 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Treba biti realan. Bruka je naselja po Sarajevu gdje fali osnovne infrastrukture. Od vode, kanalizacije, ceste, rasvjete, škole, vrtića, parka, igrališta, šetnice. Da ne pričam o domu zdravlja, parkingu, prodavnici, pošti, banki, kafiću.

I narod se navikne.

Pa je zgrada koja ima svašta nešta u blizini primamljiva. Samo dati 200 milja, a neimati vode 24 sata je suludo.

Ako će praviti rezervoar - odlično. Samo ja to nigdje ne vidim.

I što je još zanimljivije. Sumnjam da će otići marka na vodovodnu cijev od rente koja se uplati za izgradnju zgrade. Već će biti - kopčaj.
VladaFBiH

#4042 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

karanana wrote:Jebes mu mater na 300+ stanova nek investitor ugradi jedan zasebni rezervoar negdje u garazi gdje ce se vodovodna voda preko dana akumulirati a navecer trositi.
pa nije baš napravi rezervoar i gotovo... malo je kompleksnije - imaš alge, hlorisanje, čišćenje,...
Haris.ba

#4043 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote:
karanana wrote:Jebes mu mater na 300+ stanova nek investitor ugradi jedan zasebni rezervoar negdje u garazi gdje ce se vodovodna voda preko dana akumulirati a navecer trositi.
pa nije baš napravi rezervoar i gotovo... malo je kompleksnije - imaš alge, hlorisanje, čišćenje,...
Narod neće da plaća dimnjačara, a da plaća održavanje rezervoara. :run:
VladaFBiH

#4044 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:
VladaFBiH wrote:
Narod neće da plaća dimnjačara, a da plaća održavanje rezervoara. :run:
upravo to... a najgore je što ne plaćaju oni koji imaju a penzionieri i kokuzi u 90% slučajeva plaćaju...
DoradO

#4045 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by DoradO »

Pa valjda ce se rijesiti taj problem sa vodom u Sarajevu :-)
Nepass

#4046 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

DoradO wrote:Pa valjda ce se rijesiti taj problem sa vodom u Sarajevu :-)
Izgleda na stupu rijesili. Nema redukcija po noci. Ili mi se zalomilo :)
baxus

#4047 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by baxus »

VladaFBiH wrote:
Haris.ba wrote:
P.S.

.
S obzirom da u većem dijelu grada stanovi iznad 6tog sprata nemaju - neće :)
Zar ne postoje neke pumpe koje bi se ugrađivali svakih 7 spratova da izbacuju vodu na vise spratove?
Pa nece valjda sistemom spojenih posuda izbacivat vodu na 27. sprat :D
saga

#4048 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by saga »

Ne znam da je do spratnosti to. Znam ljude na 9om i 19om spratu da imaju vodu (razlicita naselja), a zgrade do njih nemaju.
Ja bih bas voljela da znam kojom logikom ide to nestajanje vode.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4049 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

ima pumpa
ali bi je odmah rastavili
i prodali
Qler

#4050 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Qler »

Ja sam sa zenom gledao ovaj stan, bili u njemu. Nije los, samo nam je bio van budgeta. Generalno nije los.
Post Reply