Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
fiko halimic

#4026 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fiko halimic »

JohnnyS wrote:
fiko halimic wrote:pa jes... sa jedne strane su trebali ponuditi jonsko-dorske stubove, a sa druge grcko-rimske. missim, cisto da zadovolje estetske kriterije forumasa.

Još bolje, da umjesto stupova budu kipovi znamenitih Hercegovaca koji drže cestu na rukama. Em lokalpatriotski, em bi bila turboatrakcija.
a lijepe djeve im zanose testise u krivini..
StupskaBitanga

#4027 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

VjecitiStudent wrote:
uskrsno_respo wrote:ti opravdaj balkanski mentalitet stani upali sva 4 i popni se na ogradu i gledaj :D
Mogu još i janje okrenuti :D
i kakvu roke koke muziku i teferič :thumbup:
drugi_profil

#4028 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

VjecitiStudent wrote:
drugi_profil wrote:Ma opcija 2 je vjerovatno estetski najbolje rjesenje. Treba imati na umu da ce sa ovog mosta biti prekrasan pogled i da je to prilika za motel, odmoriste, restoran, vidikovac... naravno uz koncesiju.
Imamo 40 km auto-puteva i samo jedno odmorište, a i ono se napravilo samo da bi se lokalnom gazdi, koji je već imao lokal pored puta, izašlo u susret.
Također, provozah mnoge mostove na auto-putevima, ali od visoke ograde, nikada ništa ne uspjeh vidjeti.
Ma jasta ce neg biti ograda kao zastita od vjetra. Mislim da mora. Nego na brdima gdje pocinje i zavrsava moglo bi se odmoriste postaviti, ali skontace vec hercegovac nesto.
Chemist

#4029 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chemist »

Meni najljepsi prvi, najmanje stubova, odise lakocom
shiljak

#4030 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Ma ona im facebook stranica za glasanje nije dobra, ja mislio da glasam, piše moraš lajkat, ja lajkovao i piše da sam glasao :D Reko za kog sam glasao? Odem ponovo, kad ima samo opcija rezultati, a u rezultatima najbolje prošao ovaj drugi..
saim_adka

#4031 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 20/01/2017 13:53, edited 2 times in total.
neki

#4032 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

zato sto su takvi mostovi iskljucivo u pravcu a ovaj je zakrivljen
fiko halimic

#4033 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fiko halimic »

i zato sto su betonski lukovi skuplji od stubova.
shiljak

#4034 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

i zato što cijena mosta nije ista kao u ona tri predložena
tec

#4035 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

fiko halimic wrote:i zato sto su betonski lukovi skuplji od stubova.
Pogledaj gdje se grade mostovi sa lukovima pa onda pogledaj položaj ovog mosta.
drug_profi

#4036 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

tec wrote:
nismo inzenjeri, pa nam malo pojasni ako nije problem.
tec

#4037 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

drugi profil wrote: nismo inzenjeri, pa nam malo pojasni ako nije problem.
Moja greška, prema pisanju na ovom forumu mislio sam da su svi eksperti. Ne treba biti inžinjere, ako si sposoban doći na ovaj forum onda si sposoban otkucati "arch bridge" ili možeš pogledati sljedeću stranicu http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_lo ... idge_spans nije teško shvatiti zašto ta varijanta nije izabrana.
Mene više interesira zašto sljedeća opcija nije predložena ali pretpostavljam da je razlog cijena.
Image
drug_profi

#4038 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

tec wrote:
drugi profil wrote: nismo inzenjeri, pa nam malo pojasni ako nije problem.
Moja greška, prema pisanju na ovom forumu mislio sam da su svi eksperti. Ne treba biti inžinjere, ako si sposoban doći na ovaj forum onda si sposoban otkucati "arch bridge" ili možeš pogledati sljedeću stranicu http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_lo ... idge_spans nije teško shvatiti zašto ta varijanta nije izabrana.
Mene više interesira zašto sljedeća opcija nije predložena ali pretpostavljam da je razlog cijena.
Image
Vidim da si malo nadrndan. Los dan u uredu?
Nadji mi gdje sam ja glumio inzenjera. Ovdje sam samo da citam vijesti i gledam slike koje ti i drugi ljudi sa terena postavite.
Izvini sto sam ista pitao.
fiko halimic

#4039 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fiko halimic »

tec wrote:
mostovi sa lukovima se grade tamo gdje su potrebni veliki rasponi, kao npr. na titovom mostu http://hr.wikipedia.org/wiki/Kr%C4%8Dki_most i gdje je jeftinije raditi betonski luk nego ukopavati stubove u morsko dno.
tec

#4040 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

fiko halimic wrote: mostovi sa lukovima se grade tamo gdje su potrebni veliki rasponi, kao npr. na titovom mostu http://hr.wikipedia.org/wiki/Kr%C4%8Dki_most i gdje je jeftinije raditi betonski luk nego ukopavati stubove u morsko dno.
Slika mosta koju sam postavio je od prilike kako treba da ide raspon mosta kod Počitelja. Dali se taj zavoj može izvesti tehnologijom gradnje kao most prema Krku? Imaš razne primjere mostova sa lukom ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_lo ... idge_spans
mikasa

#4041 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

@tec,
Nedavno su JP Autoceste izdale smjernice za projektovanje autoputeva u FBiH.

Na osnovu cega, na osnovu kojeg dokumenta ste izdali smjernice za projektovanje?
Ko je ucestvovao u kreiranju tog dokumenta?
Da li ste ispostovali sve zakonaske procedure: rasprave, prijedloge...?
I na kraju : Da li je taj dokument zakonski obavezan za sve projektante koji rade za Autoceste?
mikasa

#4042 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

...
fiko halimic

#4043 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fiko halimic »

tec wrote:
fiko halimic wrote: mostovi sa lukovima se grade tamo gdje su potrebni veliki rasponi, kao npr. na titovom mostu http://hr.wikipedia.org/wiki/Kr%C4%8Dki_most i gdje je jeftinije raditi betonski luk nego ukopavati stubove u morsko dno.
Slika mosta koju sam postavio je od prilike kako treba da ide raspon mosta kod Počitelja. Dali se taj zavoj može izvesti tehnologijom gradnje kao most prema Krku? Imaš razne primjere mostova sa lukom ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_lo ... idge_spans

vidi, lucni mostovi ne idu u krivinu iz jednostavnog razloga sto bi krivina narusila statiku mosta. da ne kazem da bi se srusio.
druga stvar, lukovi se rade samo tamo gdje nema drugog rjesenja. npr, most komarna peljesac bi bilo isplativije graditi sa lukom nego ukupavati pilone 90 metara u morsko dno, ali nazalost toliki rasponi lukova nisu moguci pa su prinudjeni ukopavati stubove u, kako kazu, muljevito dno. dakle, luk ide preko rijeke ili nekog drugog terena gdje je postavljanje stubova skuplje nego raditi skupi lucni most. inace, koliko sam vidio, lucni rasponi inace idu do oko 400 metara.
fiko halimic

#4044 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fiko halimic »

mikasa wrote:@tec,

Na osnovu cega, na osnovu kojeg dokumenta ste izdali smjernice za projektovanje?
I na kraju : Da li je taj dokument zakonski obavezan za sve projektante koji rade za Autoceste?
pa pitali su bakira izetbegovica, saju i radoncica. time je ispostvana i strucna i zakonska i gradjevinska i sigurnosna procedura. naravno, kontaktirace jos neke eminentne strucnjake za gradnju autoputeva, mostova, tunela i ostalog kao sto su edhem bicakcic, nedzad brankovic, haris silajdzic, jata, braca sabanovic, sestre iz medrese i reis ceric.
mikasa

#4045 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

fiko halimic wrote:
pa pitali su bakira izetbegovica, saju i radoncica. time je ispostvana i strucna i zakonska i gradjevinska i sigurnosna procedura. naravno, kontaktirace jos neke eminentne strucnjake za gradnju autoputeva, mostova, tunela i ostalog kao sto su edhem bicakcic, nedzad brankovic, haris silajdzic, jata, braca sabanovic, sestre iz medrese i reis ceric.
Ma bravo...
tec

#4046 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

mikasa wrote:@tec,

Postavi to pitanje nekome ko radi u JP Autocestama http://www.jpautoceste.ba/vi-pitate-1.
tec

#4047 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

fiko halimic wrote: vidi, lucni mostovi ne idu u krivinu iz jednostavnog razloga sto bi krivina narusila statiku mosta. da ne kazem da bi se srusio.
druga stvar, lukovi se rade samo tamo gdje nema drugog rjesenja. npr, most komarna peljesac bi bilo isplativije graditi sa lukom nego ukupavati pilone 90 metara u morsko dno, ali nazalost toliki rasponi lukova nisu moguci pa su prinudjeni ukopavati stubove u, kako kazu, muljevito dno. dakle, luk ide preko rijeke ili nekog drugog terena gdje je postavljanje stubova skuplje nego raditi skupi lucni most. inace, koliko sam vidio, lucni rasponi inace idu do oko 400 metara.
Napokon neko ko je provjerio informacije i dao inteligentan odgovor.
Alfons Kauders

#4048 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
drugi_profil wrote:Ma opcija 2 je vjerovatno estetski najbolje rjesenje. Treba imati na umu da ce sa ovog mosta biti prekrasan pogled i da je to prilika za motel, odmoriste, restoran, vidikovac... naravno uz koncesiju.
Imamo 40 km auto-puteva i samo jedno odmorište, a i ono se napravilo samo da bi se lokalnom gazdi, koji je već imao lokal pored puta, izašlo u susret.
Također, provozah mnoge mostove na auto-putevima, ali od visoke ograde, nikada ništa ne uspjeh vidjeti.
ovo ni ja ne kontam...

ili nema zainteresovanih za koncesije ili sta? uskoro ce se moci od zenice do tarcina u jednom cugu - a ako zaboravis nasuti gorivo, valja s autoputa... ili ako ti se pripisha... :D

u svakom selu napravljena benzinska, a na autoputu ih nema
mayab

#4049 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mayab »

S obzirom da smo jadni i bijedni, sa šačicom završenih kilometara auto ceste, mislim da je ovo nepotrebno i glupo, pravi brate most koji je najpovoljniji i koji će se najbrze i najjednostavnije zavrsiti, kakva , ba , proseravanja!

Što se tice odmorista, ne znam zasto u autocestama ne uvedu praksu kao sto je bilo u HR, gdje se mogao donirati novac za odmoriste, a za uzvrat, se to odmoriste nazove po toj osobi...
shake69

#4050 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote:
ovo ni ja ne kontam...

ili nema zainteresovanih za koncesije ili sta? uskoro ce se moci od zenice do tarcina u jednom cugu - a ako zaboravis nasuti gorivo, valja s autoputa... ili ako ti se pripisha... :D

u svakom selu napravljena benzinska, a na autoputu ih nema
I meni je to jedno od najvecih cuda u Bosni, mislim na nedostatak benzinskih na Vc. Znaci li to da se uveo neki red pa ne moze svaki gedzo dobiti odobren projekat za pumpu ili su se i stranci malo pitali, ne znam, ali to bode u oci. Naravno, pozitivno i nemam nista protiv toga. Osim toga, u svijetu nije puno da 50 km nema nijedne pumpe na autoputu, ali gledajuci nasu zemlju to je pravi "miracle" kad je zabodena bezmalo na svakih 5-10 km lokalnih i regionalnih cesta. No, neshvatljivo mi je da odmorista nema. Kao da smo i tu potvrdili da smo 'tamni vilajet' pa neka ljudi u tranzitu sto prije izadju iz nasega mraka! :?
Last edited by shake69 on 18/01/2014 09:45, edited 1 time in total.
Post Reply