Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mayab

#4026 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mayab »

Hizo se ustelio pa podjebava, a teme su ozbiljne
nesquik

#4027 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nesquik »

Neko je predvidio, ali evo i od vik-a
Poštovani,

Svjedoci smo obilnih kišnih padavina u proteklom vremenu koja su za posljedicu imala zamućenja svih kraških vrela
kojima raspolaže ViK .
Kako vrela koja se zamute moramo isključiti iz sistema vodosnabdjevanja u konačnici dođe do nedostatka ili nedovoljnih količina vode za uredno vodosnabdjevanje pa jedini način koji je u datoj situaciji moguće primjeniti je noćno akumuliranje vode u rezervoarima.
Stepen obaranja pritiska dakle je promjenjiva stvar, a u posljednjoj situaciji stepen obaranja pritiska je morao biti veći tako da se i na drugom spratu ostajalo bez vode.
Situacija se popravlja, vrela bistre i za dan do dva (ako nebude novih obilnih padavina) stanje vodosnabdjevanja će se normalizovati.
bull21

#4028 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bull21 »

Image
drug_profi

#4029 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drug_profi »

nesquik wrote:Neko je predvidio, ali evo i od vik-a
Poštovani,

Svjedoci smo obilnih kišnih padavina u proteklom vremenu koja su za posljedicu imala zamućenja svih kraških vrela
kojima raspolaže ViK .
Kako vrela koja se zamute moramo isključiti iz sistema vodosnabdjevanja u konačnici dođe do nedostatka ili nedovoljnih količina vode za uredno vodosnabdjevanje pa jedini način koji je u datoj situaciji moguće primjeniti je noćno akumuliranje vode u rezervoarima.
Stepen obaranja pritiska dakle je promjenjiva stvar, a u posljednjoj situaciji stepen obaranja pritiska je morao biti veći tako da se i na drugom spratu ostajalo bez vode.
Situacija se popravlja, vrela bistre i za dan do dva (ako nebude novih obilnih padavina) stanje vodosnabdjevanja će se normalizovati.
Jedu govna i to velikom kasikom....
ali neka, samo nek jedu, doce dan kad cu se ja smijati.
karanana

#4030 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

govnari jedni govnasti. a niko im nista ne moze i nece.

e, a gdje ode voda koja se izgubi u sistemu? tih 70%. je li ode u podzemnu akumulaciju sarajevskog polja ili ode raji ispod nas u konjicu i mostaru?
Dozer

#4031 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Ma, to je bespovratno izgubljena voda koja otece "u zemlju". Neku, drugu...ili trecu...ko ce ga znati, to nam jos nisu razjasnili :twisted:
Ali, to ti je isto kao i s budzetskom lovom. Ono sto SDA zagrabi, to bespovratno nestane. Ode u neku drugu zemlju...ili trecu...ko ce ga znati, ni to nam nisu jos razjasnili :skoljka:

Ja se samo nadam da ce narod u ovom smrdljivom gradu sljedece godine, na lokalnim izborima, koancno doci pameti i znati kazniti uvodjenje mirnodospskog ratnog stanja s vodosnabdijevanjem...
Nepass

#4032 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nepass »

Dozer wrote:Ma, to je bespovratno izgubljena voda koja otece "u zemlju". Neku, drugu...ili trecu...ko ce ga znati, to nam jos nisu razjasnili :twisted:
Ali, to ti je isto kao i s budzetskom lovom. Ono sto SDA zagrabi, to bespovratno nestane. Ode u neku drugu zemlju...ili trecu...ko ce ga znati, ni to nam nisu jos razjasnili :skoljka:

Ja se samo nadam da ce narod u ovom smrdljivom gradu sljedece godine, na lokalnim izborima, koancno doci pameti i znati kazniti uvodjenje mirnodospskog ratnog stanja s vodosnabdijevanjem...
Ko bi mogao riješiti probleme? Voda, grijanje, paščadija, pacovi i normalan gradski prevoz?
Ja ne vidim tog mesiju u ovom gradu.
Ovajkonaković samo mlati u prazno, ništa do sad nije uradio.
sunceKOtepsija

#4033 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sunceKOtepsija »

evo i jedna dobra vijest
http://radiosarajevo.ba/novost/204368/v ... na-za-pice
Svi oni koji žive u Sarajevu i koriste vodu s glavnoga gradskog vodovoda, danas mogu biti bez brige - voda s glavnog gradskog rezervoara ispravna je za piće.

Kako su za naš portal kazali iz sanitarne službe Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća Vodovod i kanalizacija, voda za piće je ispravna.

"Što se tiče uzoraka iz našeg distributivnog sistema još nikada nije izolirana nikakva bakterija. Mi svaki dan radimo oko trideset uzoraka na mikrobiološke analize i svi rezultati analiza pokazuju da je voda zdravstveno ispravna, tj. može se koristiti za piće. Trideset uzoraka koje mi radimo dnevno uključujući vikende i praznike pokrivaju sve zone vodosnabdijevanja tako da je voda u gradu Sarajevu zdravstveno ispravna", kazali su za naš portal iz sanitarne službe Vodovoda.

A.B, Radiosarajevo.ba
Dozer

#4034 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Nepass wrote:
Dozer wrote:Ma, to je bespovratno izgubljena voda koja otece "u zemlju". Neku, drugu...ili trecu...ko ce ga znati, to nam jos nisu razjasnili :twisted:

Ko bi mogao riješiti probleme? Voda, grijanje, paščadija, pacovi i normalan gradski prevoz?
Ja ne vidim tog mesiju u ovom gradu.
Ovajkonaković samo mlati u prazno, ništa do sad nije uradio.
Pogresno je vezati nesto za jednu personu. Svi oni rade samo ono sta im se nalozi da rade iz centrale stranke. U konkretnom slucaju, a sve sto si nabrojao, u proteklih 20 godina 90% krivice snosi iskljucivo SDA.
maxell_sarajevo

#4035 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by maxell_sarajevo »

sunceKOtepsija wrote:evo i jedna dobra vijest
http://radiosarajevo.ba/novost/204368/v ... na-za-pice
Svi oni koji žive u Sarajevu i koriste vodu s glavnoga gradskog vodovoda, danas mogu biti bez brige - voda s glavnog gradskog rezervoara ispravna je za piće.

Kako su za naš portal kazali iz sanitarne službe Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća Vodovod i kanalizacija, voda za piće je ispravna.

"Što se tiče uzoraka iz našeg distributivnog sistema još nikada nije izolirana nikakva bakterija. Mi svaki dan radimo oko trideset uzoraka na mikrobiološke analize i svi rezultati analiza pokazuju da je voda zdravstveno ispravna, tj. može se koristiti za piće. Trideset uzoraka koje mi radimo dnevno uključujući vikende i praznike pokrivaju sve zone vodosnabdijevanja tako da je voda u gradu Sarajevu zdravstveno ispravna", kazali su za naš portal iz sanitarne službe Vodovoda.

A.B, Radiosarajevo.ba
Ovo je samo šuplja, zar stvarno mislis da oni trideset uzoraka dnevno pregledaju?
Ovako i GRAS moze napisati "na svakoj liniji u gradu autobusi i minibusi redvno saobracaju", a realno stanje je da jedan autobus radi na relaciji Autobuska - Rajlovac
studiorum_tuzlaensis

#4036 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by studiorum_tuzlaensis »

Poštovani,

kojima raspolaže ViK .

Jel se ovi debili zajebaju sa nama ili šta? Može li se kako tužit ovaj ViK, ozbiljno razmišljam da pokrenem neku tužbu što nemam vode a dužni su da mi je isporuče jer je plaćam svojim parama. Da ne govorim kako mi isprazne svako jutro bojler do pola... Ni sam ne kontam zašto mi se isprazni bojler.
drug_profi

#4037 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drug_profi »

Zamijeni nepovratni ventil na cijevi hladne vode ba ulazu u bojler. Ako znas sam uraditi ventil je manje od deset maraka.
Sto se tice tuzbe skup je to sport. I drzava je tako napravljena. Imas pravo da tuzis ali ces cekati 3-5 godina kraj parnice i potrosices par hiljada maraka za advokata
Ishod takodjer neizvjestan.
Tomahawk11
Globalni moderator

#4038 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Poštovani,

kojima raspolaže ViK .
Aha...dakle, pojeo vuk magarca.
Kad li misle poceti sa rekonstrukcijom mreze? Vjerovatno nikad. Ceka se neka donacija, neka lova sa strane ili da neko finansira i nadje izvodjace koji ce to rekonstruisati :oops:
Dozer

#4039 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Cekaj i dok se dogovore ko ce koliko uzeti iz toga, bez obzira da li ce biti donacija ili kredit ili budzetske pare. Pa onda ko ce izvoditi radove, i takodjer zalopatati tu.
Nacekacemo se, ne brini.
insaneinthebrain

#4040 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by insaneinthebrain »

bice i za jedno dva tri regresa i po neki bonus :oops: :izet:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/prvi-efe ... /151020094
studiorum_tuzlaensis

#4041 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Moraju da prestanu sa ovim redukcijama naveče, ovo je bruka i sramota šta rade. Ima vode 100%, ali manipulacija i političke igre su u pitanju.
O'zone
Globalni moderator

#4042 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

studiorum_tuzlaensis wrote:Moraju da prestanu sa ovim redukcijama naveče, ovo je bruka i sramota šta rade. Ima vode 100%, ali manipulacija i političke igre su u pitanju.
Izvini a što moraju? Šta će im to bit?
walk_M-A-N

#4043 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by walk_M-A-N »

insaneinthebrain wrote:bice i za jedno dva tri regresa i po neki bonus :oops: :izet:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/prvi-efe ... /151020094
Koliko je u tim kubicima zraka? Prihod iz have..
I, nikakvih imena i naziva ovdje, ispada da niko nije kriv. I mi kao trebamo vjerovati, pa nismo svi baš glupaci.
Nego, neka novog odjeljenja, valjda treba još Difovaca u ViK. Kao da nema upravljanja sistemom iz kojeg se vidi gdje voda nestaje.
izgubljena dusa

#4044 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by izgubljena dusa »

drugi profil wrote:Zamijeni nepovratni ventil na cijevi hladne vode ba ulazu u bojler. Ako znas sam uraditi ventil je manje od deset maraka.
Sto se tice tuzbe skup je to sport. I drzava je tako napravljena. Imas pravo da tuzis ali ces cekati 3-5 godina kraj parnice i potrosices par hiljada maraka za advokata
Ishod takodjer neizvjestan.
Da li je iko od nas probao da ih tuzi, ili smo svi klapnuli usima "sta ces...tako nam je...skupo je to..."
Cini mi se da i gospoda iz VIK-a racuna na to da nece biti tuzeni, jer se to gradjanima ne isplati.
VIK i slicne institucije tuze nas (gradjane) bez obzira na iznos duga. Njima nije skupo

Prave nas budalama nasitno. Svako malo racun skoci po 10-ak KM. Pa ja... ko ce tuziti za tako sitne pare?
Zatvaraju vodu meni (nama) a oni nisu u stanju da rade svoj posao.

I sad ja treba da trpim ko '92... treba da razvlacim kanistere po kuci i da se tjesim "sta ces, moji su..."

Meni ga dodje isto. Ko god me ostavi bez vode - za mene je najveci neprijatelj.

Ja cu ih tuziti. Ako nista moram ih dobiti za onaj racun od 500 KM koji sam dobila onako. A mislim da nisam jedina kojoj su bezobrazno fakturisaki cifru.
Na kraju krajeva, moze li tuzbu podnijeti "grupa gradjana". Vecina nas ima isti problem.
tututuuuu

#4045 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by tututuuuu »

Moze. A valjda u ovom gradu ima i neka organizacija za zastitu potrosaca, al opet sumnjam da i oni nesto rade. :-)
izgubljena dusa

#4046 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by izgubljena dusa »

Mislim da organizacije za zastitu potrosaca nisu od koristi kad je ovako ozbiljan problem.
Meni takve organizacije lice na ombdusmene "vi ste u pravu i mi cemo vas podrzati i sugerisati u vasu korist..."
Njihov stav nije obavezujuci ni za koga.
Sa VIK-om se moze rjesiti jedino putem advokata.

Najmanje 10 godina smo placali "prosjek Kantona" sto znaci da nije bilo mjerenja potrosnje, nego su racuni pisani odokativnom metodom. Obracunavali su cca 20 KM po clanu.To je bilo po nekakvoj odluci Vlade Kantona.

Kad sam 2009 pitala za individualni vodomjer, rekli su mi da je Vlada Kantona obustavila (zabranila) ugradnju takvih vodomjera.
Skontali da im se ne isplati. Moji racuni su bili preko 60, a komsije sa vodomjerom placali 10 do 15 KM.

Ove godine su ispostavili racun cca 500 KM.
Isti lik koji je 2009 pricao o prosjecnoj potrosnji i zabrani ugradnje vodomjera, je ove godine pricao pricu da ce racun biti storniran i da ja to ne moram platiti. Oni ce svoje utuziti, jer racun nije storniran.
Placam laznu potrosnju decenijama. Treba da radim samo za njih, da bi oni imali plate i regrese i ...a da pri tom ne rade svoj posao.

I znam da ce se povlaciti po Sudu godinama, ali i njihov bezobrazluk traje jakooooo dugo, i trajace sve dok ne dobiju po usima.
Druga opcija je da pognem glavu do crne zemlje i trpim bezobrazluk. Mozda bi ih trebala pitati "je li vam malo?" pa da im doplatim jos 10 % na svaki racun.
Ima li glavni grad bilo koje zemlje u svijetu, koji ima dnevne i nocne redukcije vode.
K'o da sam u sred Sahare.
Treba bacati grah da se vidi hoce li biti dovoljno padavina, hoce li voda biti mutna... pa da znam hocu li vode uopste imati.

Meni je puna kapa :oops:
studiorum_tuzlaensis

#4047 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Ja ozbiljno razmišljam o podizanju iste tužbe, jer ima Ugovor na osnovu kojeg oni sebe obavezuju na 24h u 7 dana isporuku vode, a ja da istu platim u količini koju potrošim. Već sam se konsultovao sa određenim ljudima. Prvi korak koji smo uradili jeste zahtjev za smanjenjem (procentualno iznos koji su mi držali redukciju, a koje sam bilježio svaki dan od-do) septembarskog računa kojeg još uvijek nisam platio. Isto ću uradit i za oktobar.

Nije još stigao odgovor, a imaju vremena još 2 dana kada ističe 7 dana otkad im je uručena preporučena pošiljka na protokol.

Ombdusmeni zamazuju oči ko i kakve agencije državne koje se bave istim stvarima, ništa konkretno. Jedini način je pravo na sud. Ovo radim iz čiste zabave i ponosa jer mi je dosta 'balinluka' i papanskom odnosa prema građanima, a cura sa kojom i živim je novokomponaovani advokat odskora pa joj dobro dođe kao neka praksa u građanskom pravu.
Dozer

#4048 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Javi kad se tuzba pripremi, pa cemo se prikopcati.

Nek' jedu goUna. Medjutim, ovdje treba tuziti i vlasnika ViK-a, a to je Vlada KS. Sve u paketu, i gotovo. I, ovo treba na neki nacin razglasiti po gradu, siguurno ce biti jos ljudi koji ce se htjeti prikljuciti na tuzbu.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#4049 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by KatarinaKosaca »

studiorum_tuzlaensis wrote:Ja ozbiljno razmišljam o podizanju iste tužbe, jer ima Ugovor na osnovu kojeg oni sebe obavezuju na 24h u 7 dana isporuku vode, a ja da istu platim u količini koju potrošim. Već sam se konsultovao sa određenim ljudima. Prvi korak koji smo uradili jeste zahtjev za smanjenjem (procentualno iznos koji su mi držali redukciju, a koje sam bilježio svaki dan od-do) septembarskog računa kojeg još uvijek nisam platio. Isto ću uradit i za oktobar.

Nije još stigao odgovor, a imaju vremena još 2 dana kada ističe 7 dana otkad im je uručena preporučena pošiljka na protokol.

Ombdusmeni zamazuju oči ko i kakve agencije državne koje se bave istim stvarima, ništa konkretno. Jedini način je pravo na sud. Ovo radim iz čiste zabave i ponosa jer mi je dosta 'balinluka' i papanskom odnosa prema građanima, a cura sa kojom i živim je novokomponaovani advokat odskora pa joj dobro dođe kao neka praksa u građanskom pravu.
Svaka čast :thumbup: Ne bi bilo loše okupiti se u neko neformalno udruženje, platiti odvjetnika i tužiti ih kolektivno. Meni je sad i po dani pritisak vode slabiji nego ikad. Jedva plinski bojler radi radi toga.. :roll:
PM72

#4050 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

ima Ugovor na osnovu kojeg oni sebe obavezuju na 24h u 7 dana isporuku vode, a ja da istu platim u količini koju potrošim.
Dobiješ račun za količinu vode koju potrošiš a ne za količinu koju si "nanijetio" potrošiti...
Post Reply