Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
otherside

#4026 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

moja starija curica je sto imala suhu kozu na obrazima, negdje u 2.ili 3.mjesecu + neki osip.
meni je vecina iskusnih zena odmah rekla da namazem izdojenim mlijekom ali ja nisam vjerovala u tu magiju :D
a bilo mi je i malo gadljivo ono onako ljepljivo i masnjikavo mazati po bebinoj kozi.
helem, uzmem ja neke musteline kreme, namazem, bude bolje ali se vrati.
dogurasmo mi do savjeta o kortikosteroidnim kremama...i taman kad sam htjela i kortikosteriode aplicirati, pomislim, ma haj' da probam i to svoje mlijeko...
namazem uvece i ujutru pogledam, fakat se primjeti da je sve puno bolje.
uglavnom, namazala ukupno 3 puta, sve se povuklo, koza k'o puter :D i hB nikad se vise nije vratilo :)
btw, ja imam neko mustelino mlijeko za njegu koze beba i poslije svakog kupanja je lijepo namazem time, ukljucujuci i lice s tim da izbjegavam dio oko ociju i nosa :wink:
max07

#4027 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

Znači da samo nastavim ovako :D Domaće (a ne kupovno) ispada uvijek najbolje :D

Inače, da prijavim da su nam izgleda konačno prestali grčevi. :-D
Prošla srijeda navečer je bila zadnja strašna večer (termin mu je bio od 8 do 10 navečer :( ), tako da se nadam da smo završili s tim poglavljem. Ništa nije pomoglo, ni čajevi, ni sirupi, ni kapi, ni masaže, moralo je izgleda proći samo od sebe. U narednu srijedu ulazimo u 3.mjesec :-D
I malac je izgleda presretan zbog toga - non stop se smije, guguče, ma ljepota od djeteta :-D Mora da je imalo nekog uticaja to što sam ja u toku cijele trudnoće bila tako vesela, pozitivna i stalno se smijala ;-)
Alhemicarkaa

#4028 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

I meni je komoda zakon, mada je sad sve rjeđe presvlaćim na njoj jer se otima, vrti, pokušava dohvatiti šalter i šta sve ne. Ali bez kade :-)
A ne sikirajte se za leđa, otići če vam svakako, sa komodom ili bez nje. :razz:
putujucidzindas

#4029 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

max07 wrote: nego, otherside, ti imas malo vise iskustva od mene... :D da li su tvoje bebe imale problem sa suhom kozom? moj malac vec evo nekoliko dana ima jako suhu kozu na licu, posebno onaj dio na obrazima do usiju. to je vec toliko suho da mu je na onoj resici od uha pocela pucati koza i krvariti. trudim se da ga po licu ne mazem puno, osim ponekad onom kremom za bebe dr. pasha (koja je inace izvanredna za guzu). jucer, kad mu resica pocela krvariti stavila sam malo svog mlijeka i vec danas je puno bolje. to je vec nesto, ali zanima me kako spriječiti to isušivanje i pucanje kože.
ja sam na onoj drugoj temi kukala. ovo se sad pocelo pretvarati u krastice. ja sam prvo mislila da je alergija na neku hranu (sto znam da kod vas nije), medjutim ne mogu povezati nista. sad sumnjam u pretjerano hlorisanu vodu. jucer sam ga pocela umivati flasiranom i neuporedivo je bolje.
safran

#4030 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Što bi meni dobro došao jedan dL tog vašeg mlijeka - ovaj moj jadničak se sav ošugao oko usta - ništa radikalno, neki sitni osip.
otherside

#4031 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

safran wrote:Što bi meni dobro došao jedan dL tog vašeg mlijeka - ovaj moj jadničak se sav ošugao oko usta - ništa radikalno, neki sitni osip.
hosh malo? :D
safran

#4032 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Ej, ne znam u čemu je fol, ali bih lakše tražila dL krvi nego majčinog mlijeka. Je li normalno da majčino mlijeko doživljavam intimnije od bilo čega?
otherside

#4033 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

meni je recimo dojenje vrlo intimna stvar izmedju bebe i majke i nikad nisam dosla do tog nivoa da dojim u javnosti. cak i u vlastitom stanu odem s bebom u spavacu sobu i tamo ruckimo :)
to je nesto u mojoj glavi ali divim se zenama koje su lezerne i nahrane dijete u supermarketu, kaficu, parku, igraonici i sl.
s druge strane, izdojeno mlijeko ne dozivljavam bas tako intimno i ne bih imala problem da ti posaljem malo ako ti zaista treba :)
safran

#4034 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Hvala - ali stvarno mislim da ne bih mogla uzeti. A to je čudno, jer je mene, kad sam se rodila, u bolnici prvo podojila Ciganka - imam negdje brata po mlijeku. Mislim da će ona Niveina zimska krema odraditi posao.
vanad

#4035 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

ja mogu dojiti gdje bilo...ali pazim da se puno ne vidi. Imam uvijek ili kosulju ili jaknu da se prikrijemo :) . Meni je gore dojit pred svekrom nego pred punom tramvajskom stanicom - kontam oni me ne znaju a sisu su vjerovatno svi vidjeli.
otherside

#4036 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

safran wrote:Hvala - ali stvarno mislim da ne bih mogla uzeti. A to je čudno, jer je mene, kad sam se rodila, u bolnici prvo podojila Ciganka - imam negdje brata po mlijeku. Mislim da će ona Niveina zimska krema odraditi posao.
i mog brata je podojila u bolnici ciganka vise puta :lol:
ma razumijem, ne znam ni da li bih ja mogla uzeti necije mlijeko ali opet ti kazem, kad je davanje u pitanju nemam nikakvih etickih dilema :D samo da niko ne gleda proces dobijanja :D
otherside

#4037 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

vanad wrote:ja mogu dojiti gdje bilo...ali pazim da se puno ne vidi. Imam uvijek ili kosulju ili jaknu da se prikrijemo :) . Meni je gore dojit pred svekrom nego pred punom tramvajskom stanicom - kontam oni me ne znaju a sisu su vjerovatno svi vidjeli.
sa mnom se jednom u sobi zadesila svekrva a ja trebam podojiti dijete. ona nema gdje da ode u tom momentu.
i na kraju se zena okrenula prema prozoru i tako stajala dok ja nisam zavrsila s dojenjem.
i opet mi nesto bilo neprijatno :roll:
radenska

#4038 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Pretpostavljam da ce i meni biti neprijatno :D Narocito jer nas je puna kuca trenutno :D Cak mi je previse intimno da me neko dira po stomaku, odmah me nervoza uhvati
Pogotovo sto su kao krizaljka :D sva sam popucala osim stomaka, necu za godinu smrsati, ali samo da se bebac rodi ziv i zdrav.
safran

#4039 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

hej, ako sam ja skinula trudničke kile - a ja se od svojih jako teško odvajam - skinućeš i ti. Kladim se da je većim dijelom vezana voda.
LieToMe

#4040 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Evo da se javi i koka nosilja :D pregurali smo 10 dana mirovanja, jos samo malo, pregled kod Divketa je u pon pa valjda ce dati zeleno svjetlo za odljepljivanje od kreveta :-D
Usli smo u 35tu sedmicu, jos eto ova sljedeca i valjda smo safe po pitanju tog mirovanja.
Da se pohvalim, zvali su nas iz baby centra (BBI) stigla su nam i kolica, krevetic, ljulja i stolica za hranjenje :D Idemo sljedece sedmice da preuzmemo, onda bi se mogla lagano baciti na pranje i peglanje, montiranje krevetica... a i lagano cu koferce da spakujem, nista nas ne smije iznenaditi :lol:
putujucidzindas

#4041 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

LieToMe wrote:. a i lagano cu koferce da spakujem, nista nas ne smije iznenaditi :lol:
ja spakovala u 32. sedmici :lol:
tek su mi nekad oko 34. rekli da cu na planirani carski u 38., pa sam raspakovala, oprala ponovo sve, pa ponovo spakovala :lol:

hajde laganini, jos samo malo.
radenska

#4042 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

A da mi ukratko napisete sta treba za bolnicu sve ponijeti, negdje je pisalo ali mi mrsko traziti, bole me ledja :lol:
Arminaa

#4043 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

radenska wrote:A da mi ukratko napisete sta treba za bolnicu sve ponijeti, negdje je pisalo ali mi mrsko traziti, bole me ledja :lol:
Pridruzujem se radenskoj. Pomozite nama neznalicama :roll: i napisite sta sve moramo ponijeti, kako za sebe tako i za bebu. Sta meni sve pada na pamet da ponesem, ne moze stati ni u veci kofer :shock:
Ja cu se aBd poroditi na Jezeru - prirodnim putem, pa eto i to imajte u vidu kad nam budete govorili sta da ponesemo :D
krompir i riza

#4044 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Koju bolnicu biste savjetovale za porodjaj? Jos je rano za nas, ima vremena, ali eto razmisljamo zadnjih dana gdje bi se moglo.

I da, sta pomaze kod mucnine i povracanja?
otherside

#4045 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

je li ovo riza trudna? :shock: :-)
krompir i riza

#4046 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Ma jest ba :D Bicu tajo, bravo ja :D
otherside

#4047 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Arminaa wrote:
radenska wrote:A da mi ukratko napisete sta treba za bolnicu sve ponijeti, negdje je pisalo ali mi mrsko traziti, bole me ledja :lol:
Pridruzujem se radenskoj. Pomozite nama neznalicama :roll: i napisite sta sve moramo ponijeti, kako za sebe tako i za bebu. Sta meni sve pada na pamet da ponesem, ne moze stati ni u veci kofer :shock:
Ja cu se aBd poroditi na Jezeru - prirodnim putem, pa eto i to imajte u vidu kad nam budete govorili sta da ponesemo :D
znala sam da ce ovo nekom zatrebati opet pa sam sacuvala spisak da ne pisem svaki put iznova :-)
ja sam ponijela 2 peskira (jedan mali, jedan veliki), jedan toalet papir, paket vlaznih maramica, neseser sa licnom higijenom (ukljucujuci intimne vlazne maramice i tecnost za intimno pranje-kupila u DM), dvije pidzame (donji dio), dvije spavacice, 4 potkosulje sa sirokim bretelama, paket bebecih jednokratnih pelena, paket od 5 jednokratnih gacica + 2 pamucnih, dva paketa vir ulozaka, izdajalicu za mlijeko, dva para carapa, kroksice (u njima se mozes tusirati da ne ulazis bosa u tus kabinu), ponesite za bebu neku dekicu ili pelenu da je ne stavljate na bolnicki posteljinu, ponijela sam i kremu za bradavice purelan jer mi je buhtlica odmah napravila ragade,kremu za ruke jer cete ih cesto prati pa se suse.
neke tecnosti i cokoladice ili energetske plocice da se nadju pri ruci, obroke cete imati u bolnici.
ja sam isla na carski pa vi koji se poradjate prirodno uzmite u obzir da su ovo zalihe za 5 dana lezanja u bolnici :D
preporucujem ipak vojnu, tamo sam se dva puta porodila.
ono sto ce beba obuci na odlasku iz bolnice donese muz kad dodje po vas.
otherside

#4048 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

krompir i riza wrote:Ma jest ba :D Bicu tajo, bravo ja :D
juhuuuuuu...bas mi je drago :-D
dje ti je zena, dovedi je 'vamo a ti brisi na politiku :D
za mucninu joj kupi badema i slanih stapica.
krompir i riza

#4049 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Kod kuce je, odmara, sutra ce na posao. Zao mi sto se muci, stalno povraca a ne znam joj pomoci :| Kupicu joj toga sad kad podjem. Hvala. :)
otherside

#4050 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

krompir i riza wrote:Kod kuce je, odmara, sutra ce na posao. Zao mi sto se muci, stalno povraca a ne znam joj pomoci :| Kupicu joj toga sad kad podjem. Hvala. :)
uzmi i slatkisa, to se ne odbija ni kad se povraca :D
poljubi nam rizolinu :-D
Post Reply