Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dgL_ wrote:Raja, kad je motor vruc, ugasen recimo 15-20 minuta... Nakon toga ponovo paljenje nakon sto sastavi spusti obrtaje i ugasi se.. Maloprije 3 puta... Jedva malo gasa kreni stani dok nije doso sebi... Poslije toga sve radi fenomenalno... Ima li megane 2 1.4 16v motoric ler gasa? Da li je on prljav?
Ima li plin ugradjen?
Nema druze, benzin fabrika sve...
U medjuvremenu sam se cuo sa Nerom sa Nahoreva jednim od doktora za Renaulta i on kaze motoric ler gasa ali da mu je sve puno i da me moze primit tek iza Nove godine...
Hajde ok je i to pricekacu... Znaci hladno auto upali svaki put i bez problema ide, radi u leru sve sve bez tezaja bez icega... Kad dostigne temp. Ugasim ga i upalim momentalno, obrtaji se dignu ono do 1200 kako treba kad tek sastavi i onda naglo padnu na 500-600 zatrese auto malo i nakon koji sekund sam krene lagano prema 800-850 koliko je i normalan ler gas... Dalje nema problema u radu... Ako sam nakon gasenja sacekao 20-30 min pa upalio... Isto digne do 1200 i onda prilikom tog pada ne uspije da ih zadrzi nikako vec se ugasi auto... Ako uspije da ih zadrzi na 400 recimo ako se ne ugasi kroz par sekundi sam automobil lagano krene dizat okretaje, digne dokle treba 850 otprilike i sve kasnije radi fenomenalno...
Jesu li ovo simptomi prljavog motorica ler gasa? Ako neko ima iskustva neka napise..
Ned071 wrote:nadji nekog ko zna malo vise o motorima ili sam uzmi i probaj ocistiti taj motoric, meni je nekad davno uspjelo na cliju uz pomoc vd 40...
Mislim da nije jednostavno doci do njega na ovom modelu... Otici cu covjeku da to fino skine i temeljito ocisti...
Uglavnom moguce je da je on kriv? Buni me sto nema apsolutno nikakvih problema u leru prilikom voznje... Semafori, parking, stajanje... Sve je pod konac...
Do skoro mi se se desavalo da secnu ovako spuste do 600 pa lagano vrati motor... Nisam tome pridavao paznju... Ali danas mi se ugasio 3x sto znaci da nesto nije ok...
Meni malo cudno sto se to desava samo na toplom motoru. Da se desava samo na hladnom, rekao bih da su svjecice. Ovako, sve je moguce. Ja bih prvo obratio paznju na motoric ler gasa i svjecice. To je makar jednostavno za pocetak.
preludezalude wrote:Meni malo cudno sto se to desava samo na toplom motoru. Da se desava samo na hladnom, rekao bih da su svjecice. Ovako, sve je moguce. Ja bih prvo obratio paznju na motoric ler gasa i svjecice. To je makar jednostavno za pocetak.
Samo na toplom... Hladan motor upali ko flak, mozda zato sto mu saug neda ... Kako se zagrijava auto spusta obrtaje bas obako kako treba i radi svo vrijeme kako treba... Svako paljenje zagrijanog auta obrtaji secnu dole i onda ih motor lagano vraca... A ako mu potrefis taj trenutak da se ohladio malo onda se ugasi... Ugl. Koliko god da spadnu okretaji ako se ne ugasi... Motor sam normalizuje situaciju, lagano se obrtaji pocnu dizat dok ne dodju na normalu i poslije je sve OK... Da napomenem kad se desi taj pad okretaja i dodam gas do 2-3 hiljade rpm obrtaji ponovo padnu skroz dole... Jednostavno dok motor sam ne kompenzuje to odn. Vrati obrt. Na normalu (za sta mu treba 4-5 sekundi ne vise...) dzaba je dodavati gas ili bilo sta...
Kalo ovde niko nije imao iskustva sa ovim problemom iznad... Nasao sam na renaultforumu kod susjeda u rubrici "uradi sam" da je covjek imao problema sa gasenjem motora prilikom paljenja ponekad kao kod mene i sa je sredjeno sve ciscenjem klapne detaljno, mjenjanjem gumica nekih i "kalibraciom" nakon svega...
Eto sacekacu poslije praznika da to odradim.... Javicu rezultate jer mozda nekome pomogne moje iskustvo...
Na mom bivšem autu, kad je bilo do klapne gasa, nemirno je radio na leru...to je bio Stilo 1,6 i to im je jedna od "mana"...čišćenjem iste problem se nikad nije pojavio za pet godina, koliko sam ga posjedovao...kod mene je Turčin sedan dvojka, tih problema nisam imao...
moguće je da se kod Renaulta drugačije manifestuje, ali neki dan mi jaran priča da mu je na Fluencu 1,6 klapna bila prljava skroz i da nije mogao nikako upaliti auto...kad je očišćena, auto pali normala...
johntra wrote:Na mom bivšem autu, kad je bilo do klapne gasa, nemirno je radio na leru...to je bio Stilo 1,6 i to im je jedna od "mana"...čišćenjem iste problem se nikad nije pojavio za pet godina, koliko sam ga posjedovao...kod mene je Turčin sedan dvojka, tih problema nisam imao...
moguće je da se kod Renaulta drugačije manifestuje, ali neki dan mi jaran priča da mu je na Fluencu 1,6 klapna bila prljava skroz i da nije mogao nikako upaliti auto...kad je očišćena, auto pali normala...
Ma moguce je... Nasao sam iste simptome koji su rijeseni detaljnim ciscenjem iste, samo sto kaze fraer da je njemu jos kad prebacuje iz prve u drugu brzinu kaze sam nekako gas dodavao brljavio... Iskreno i mene je bunilo sto auto sad upali i idi gdje hoces nece trznuti sekunde... Ler gas bez vibracija... Samo prilikom toplog paljenja kad nije potreban saug vjerovatno klapna od prljavstine se teze zatvara i otvara pa se manifestuje kasnjenjem... Uskoro ako ne odem mogu ocekivat jos neko brljavljrnje dok se jos naslaga skupi...
direstraits0078 wrote:Google renault clio 1.4 16v throttle body cleaning. Ima video. U principu isto kao i 1.6 16v.
Hvala... Reci mi mislis li i ti da je do nje? Sacekat cu poslijr praznika i oticu kod majstora.. U principu i ne ptavi mi toliki problem odnosno nije neka hica velika
Moze bit, a ne mora. Mozda te zeza MAP senzor, moze biti neki konektor, mozda su gumice na usisu, uglavnom, auto ti je u godinama kada te stvari znaju crkavati zbog zamora materijala, tj. gumeni dijelovi popustaju.
direstraits0078 wrote:Moze bit, a ne mora. Mozda te zeza MAP senzor, moze biti neki konektor, mozda su gumice na usisu, uglavnom, auto ti je u godinama kada te stvari znaju crkavati zbog zamora materijala, tj. gumeni dijelovi popustaju.
Upravu si, mada te gumice je usputno zamjenit... Plasticna gtana se svakako odsarafi i skine... A kad je skinuta onda zamjenis 4 gumice na grani prema usisu i onu od leptir gasa prema grani... Ide li tu diht mase malo da to sve fino ufati kalo treba? Nisu skupe te gumice? Sutra cu zvati renault shop da pitam imaju li da i njih usput zamjenim...
Maloprije stanem ispred Marsa kod zeljinog stadiona nesto kupovo zadrzim se 20ak min... Sjednem upalim sastavi i samo obrtaji dole i ugasi se... Primjetio sam da. U tom trenutku zasmrdi benzin u autu... Moguce da klapna ostane zatvorena pa onda naljeva benzin i zato se cuuje... Tog smrada nema u toku voznje ili kad sastavi a ne ugasi se...
Jako me ovo kopka a majstor mi rece tek iza Nove godine da je slobodan...
Je'l prskalica na vratima gepeka? Provjeri dovod, posebno na prelazu iz karoserije u gepek, a možda je i spalo crijevo sa mjesta gdje se kači na prskalicu. Sve druge varijante su rijeđe.
Razlika u prednjim je vjerovatno do djelimičnog začepljenja...probaj propuhati kompresorom.
530i wrote:Je'l prskalica na vratima gepeka? Provjeri dovod, posebno na prelazu iz karoserije u gepek, a možda je i spalo crijevo sa mjesta gdje se kači na prskalicu. Sve druge varijante su rijeđe.
Razlika u prednjim je vjerovatno do djelimičnog začepljenja...probaj propuhati kompresorom.
Pumpica riknula tj. cilindar u njoj oštećen pa ne propušta tečnost prema zadnjoj prskalici.
Za prednju šajbu potrebno propuhati prskalice jer dolazi do stvaranja kamenca a samim tim i do začepljenja istih.
530i wrote:Je'l prskalica na vratima gepeka? Provjeri dovod, posebno na prelazu iz karoserije u gepek, a možda je i spalo crijevo sa mjesta gdje se kači na prskalicu. Sve druge varijante su rijeđe.
Pumpica riknula tj. cilindar u njoj oštećen pa ne propušta tečnost prema zadnjoj prskalici.
Za prednju šajbu potrebno propuhati prskalice jer dolazi do stvaranja kamenca a samim tim i do začepljenja istih.
dgL_ wrote:
Upravu si, mada te gumice je usputno zamjenit... Plasticna gtana se svakako odsarafi i skine... A kad je skinuta onda zamjenis 4 gumice na grani prema usisu i onu od leptir gasa prema grani... Ide li tu diht mase malo da to sve fino ufati kalo treba? Nisu skupe te gumice? Sutra cu zvati renault shop da pitam imaju li da i njih usput zamjenim...
Maloprije stanem ispred Marsa kod zeljinog stadiona nesto kupovo zadrzim se 20ak min... Sjednem upalim sastavi i samo obrtaji dole i ugasi se... Primjetio sam da. U tom trenutku zasmrdi benzin u autu... Moguce da klapna ostane zatvorena pa onda naljeva benzin i zato se cuuje... Tog smrada nema u toku voznje ili kad sastavi a ne ugasi se...
Jako me ovo kopka a majstor mi rece tek iza Nove godine da je slobodan...