Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa da, obicna klima, ne isplati se meni puno ulagati, realno mozda dogodine i ne bude ovakvih vrucina (prosle nije bilo), al evo nisam ocekivao da ce 2 mjeseca da przi brate, pa mozak se topi a radim od kuce kao freelancer, pa mi je produktivnost u banani.
Btw, imam tu neku verandu na istocnoj strani pa sam mislio vanjsku jedinicu pod tu nadstresnicu. Jel ne smeta njoj da bude pod krovom? Kontam da je to ok, nece kisnut. Tu je hlad poslije 2 popodne a ja cu je ukljucivat tek oko 4 vjerovatno.
rovac13 wrote:
Last December wrote:Realno, vrlo malo cu koristiti klimu jer mi se u prostoriji ne ugrije do 4 popodne, tek tada kontam malo ukljuciti da mi spusti na 23-24, inace rijetko kad predje 27 kad je najgore.
Za takve stvari ti se uopce nece isplatit inverter koji kosta oko 1000KM ili vise.......jest da inverter trosi manje.....jest da je ugodnije uz inverter jer on duva hladno-mlako taman koliko treba......tise radi ne cuje se skoro.
Ali obicna klima od 400-500 KM odradjuje taj posao koji spominjes...povremeno.......pogledaj obicnu on-off klimu gree....cijene nebi trebale biti lose posto je kinez.......ali se dosta prodaje i u saradnji je sa daikinom......pa bi trebalo da nisu lose klime
Za hladiti 25m2 svaka klima je dovoljna.....uzmi sto manju......neku devetku izaberi......svaka ce odradit posao......i lg i samsung i svaki kinez........samo je razlika sto ce ti lg uzet vise para za istu stvar......bolje ti je izaberi neku obicnu devetku gree ili haier ili slicno.......koji kosta mozda 400-500KM........zasto bi za istu stvar lg u platio 600-700-800 km........samo izbjegavaj divlje kineze poput vivax elit .....jer oni cak i ne proizvode klime nego kupe nesto kinesko i onda nalijepe svoju naljepnicu i zarade na tome ......kasnije kad se pokvare onda trazis dijelove a nema.
Problem obicnih klima je sto kad hlade one hlade maximalno jako pa onda stanu,pa opet krenu max.......u maloj sobi bi moglo bit neugodno.......zato biraj sto manju.
Vanjska jedinica bolje da je u hladu,ali ako mora moze i na suncu.......samo ju ne smijes zaklonit.......ona u sebe uvlaci puno zraka grije ga izduvava ga prema naprijed......zato treba ispred nje bit cisto da taj topli zrak ide sto dalje od nje.
Samo da se nadovezem. Moj inverter radi perfektno, vanjska je na suncu, pokrivena sa malo lima samo da mi komsije ne bacaju smece u nju. 12-ka je LG inverter V, fino sam je platio ali dobio ugradnju dzaba, pa se svelo u normalne cifre.
Grijao se u prelaznim periodima i preko noci kad iskljuce centralno, tada nisam primjetio znacajne iskoke na racunu za struju. 15-20 maraka mozda najvise. Evo sad se hladimo intenzivno minimalno 12 sati dnevno svaki dan, ukljucena na 23 stepena. racun za struju takodjer mozda 15-20 maraka veci nego npr u maju kada nije bilo potrebe za njom.
Svaki dan se sjetim kako sam smatrao da mi ne treba i da je nepotreban luksuz. I svaki dan kazem da sam bio budala.
rovac13 wrote:Za hladiti 25m2 svaka klima je dovoljna.....uzmi sto manju......neku devetku izaberi......svaka ce odradit posao......i lg i samsung i svaki kinez........samo je razlika sto ce ti lg uzet vise para za istu stvar......bolje ti je izaberi neku obicnu devetku gree ili haier ili slicno.......koji kosta mozda 400-500KM........zasto bi za istu stvar lg u platio 600-700-800 km........samo izbjegavaj divlje kineze poput vivax elit .....jer oni cak i ne proizvode klime nego kupe nesto kinesko i onda nalijepe svoju naljepnicu i zarade na tome ......kasnije kad se pokvare onda trazis dijelove a nema.
Problem obicnih klima je sto kad hlade one hlade maximalno jako pa onda stanu,pa opet krenu max.......u maloj sobi bi moglo bit neugodno.......zato biraj sto manju.
Vanjska jedinica bolje da je u hladu,ali ako mora moze i na suncu.......samo ju ne smijes zaklonit.......ona u sebe uvlaci puno zraka grije ga izduvava ga prema naprijed......zato treba ispred nje bit cisto da taj topli zrak ide sto dalje od nje.
Super, znaci 9000 dovoljno. Nije problem sto je hladjenje na najjace jer cu je staviti u hodnik pa nece direktno da duva u ukucane.
rovac13 wrote:Za hladiti 25m2 svaka klima je dovoljna.....uzmi sto manju......neku devetku izaberi......svaka ce odradit posao......i lg i samsung i svaki kinez........samo je razlika sto ce ti lg uzet vise para za istu stvar......bolje ti je izaberi neku obicnu devetku gree ili haier ili slicno.......koji kosta mozda 400-500KM........zasto bi za istu stvar lg u platio 600-700-800 km........samo izbjegavaj divlje kineze poput vivax elit .....jer oni cak i ne proizvode klime nego kupe nesto kinesko i onda nalijepe svoju naljepnicu i zarade na tome ......kasnije kad se pokvare onda trazis dijelove a nema.
Mama ima u birou , klima fantazija , radi ,hladi ne kvari se , 5 g. vec
Evo malo da se pohvalim. Ljetos pored postojeće 18-ke Hair Nebula model postavim na donjoj etaži (80m2) još jedan manji 9-ku Haier isto Nebula. Na gornjioj etaži postavim još jednu 12-ku Nebula model za prostor cca. 75m2 ali je potrkovlje tako da nije puna visina, odnosno realno kao za 45-50m2. Ljetos fenomenlano hlađenje a potrošnja fakat smiješna. Vidjeti ćemo kako će biti grijanje ali po iskustvo sa ovom 18-kom mislim da neće biti problema. Eto konačno i ja riješih grijanje u cijeloj kući. Sada Rus može komotno zavrnuti plin, nisam više ovisan o njemu
Bio bi zahvalan na savjetu. Planiram izeti klimu inverter za grijanje 28 kvadrata kuce u kojoj su novi pvc prozori i vrata dok nemam izolaciju na fasadi. Moze li mi neko pomoc ako ima slican slucaj koju velicinu da gledam i da li mi se isplati. Hvala
Laicki, bez fasade ti je svako grijanje skupo, ali je najjeftinije sa inverterom.
Licno mislim da bi ti 12-ka bila potrebna jer mozda ce 9 da se namuci da kompenzira gubitke preko zidova.
Ali napominjem da sam laik. Sacekaj strucnije forumase.
Nogatrans wrote:Bio bi zahvalan na savjetu. Planiram izeti klimu inverter za grijanje 28 kvadrata kuce u kojoj su novi pvc prozori i vrata dok nemam izolaciju na fasadi. Moze li mi neko pomoc ako ima slican slucaj koju velicinu da gledam i da li mi se isplati. Hvala
Šta si planirao uzeti, koji model? Kakav je raspored kuće, jedna etaža ili više? Možda provjeri da li te koje planiraš uzeti imaju u ponudi modele 6, po meni bolje ići na dvije šestice nego jednu 9-ku ili jednu 12-ku. Trebaš voditi račun i o rasporedu unuturašnjih jedinica, postaviti ih tako da pokriju strateški što veći prostor a mislim da sa dvije unutrašnje jedinice dobivaš maksimum...sve opet zavisi od rasporeda prostorija i etaža.
da li neko zna nekog majstora za busenje betona.Trebao bi napraviti kruznu rupu mozda 3-4 cola zavisi, kako bi mogao vodu odvesti kada krenu defrostovi.Ovu proslu zimu sam imao malih problema oko defrosta jer mi se nakuplja na balkonu malo je duzi a neravan je pa se nakupi lokve na sred balkona tako da sad to moram rjesiti pa eto zanima me ko ima da radi to.
I zanima je jos misljene o servisu jelic odnosno da li je neko imao iskustva sa njima; trebao bi malo provjerit vanjsku jedinicu da li curi negdje plin ili treba dopuna plina cisto iz predostroznosti...Hvala
Ne mogu ti oni provjerit dali fali freona i koliko........mogu ti samo prosipat maglu gledajuci po manometrima nesto bla bla.
Ne mogu utvrdit koliko plina fali......pa se tako plin ne treba dosipat.
Sacekaj zimu pa vidi kako radi.......ja sam na jednoj klimi imao problem takav sto na vanjskoj jedinici nije ledilo sve.......gornji dio nekih 10cm nije ledio uopce dok je ostatak ledio (zabijelio)........tad je falilo freona.
Jedino pravo rjesenje je........izbacit sav freon vani......vakumirat sistem malo duze i ostaviti da malo odstoji da se vidi pusta li negdje........ako je sve ok njihova boca sa freonom se stavi na vagu i onda se sipa freon dok boca ne bude laksa za tacno onoliko grama koliko pise na klimi da se puni.
Ako na klimi pise 850 gr.......onda sipas u klimu tacno toliko......ne valja ni vise ni manje......tako klima radi najbolje.
Ma radi meni klima vec eto mislio sam da mogu provjeriti na laksi nacin posto imam osjecaj kad mi je klima ugradjivana da nije dovoljno vakumirana mozda je vakumirana 15 minuta al' volio bi da je bilo pola sta, no u to vrijeme nisam znao za sve to tako da nisam napomenuo ljude koji su ugradjivali.Za ove dvije godine nisam imao problema sa klimom (grije dobro) vec eto nekako sam znatizeljan da li klima radi punim kapacitetom
Al' cu svakako zvati neki servis jer se javlja nesto sistanje kada je u modu hladenja dok grijanje radi sve dobro.Hladenje sam koristio ovo ljeto nekoliko puta pa sam tek primjetio jer proslu godinu nisam nikako nije mi trebalo...
Zadnjih 4-5 dana kod mene klime se vise ne gase........s tim sto preko dana rijetko griju....povremeno......preko noci malo cesce pocnu grijat......odrzavaju 24-25*C u cijeloj kuci.......sinoc bilo 6-7 *C vani.......dakle zima je pocela
Moze li mi neko sublimirati temu, dakle da ili ne?
Zenica je poznata po katastrofalnom grijanju, pa sam vec dugo na ideji ugradnje konvertora, ali kako taj stan zasad ne koristim puno, ne diram nista. Biste li mi preporucili ugradnju?
_BataZiv_0809 wrote:Moze li mi neko sublimirati temu, dakle da ili ne?
Zenica je poznata po katastrofalnom grijanju, pa sam vec dugo na ideji ugradnje konvertora, ali kako taj stan zasad ne koristim puno, ne diram nista. Biste li mi preporucili ugradnju?
Mogao si i bolje objasnit pitanje
Ali evo mozes sam sebi odgovorit.
Konvektor struju trosi kao i svaki drugi grijac......uljni radijator.....obicna grijalica.....ovakav ili onakav grijac za 1kw struje izbaci 1kw toplote.......dakle razlike nema.
Konvektor je puno skuplji od grijalica........ali je zato ljepsi,moderniji......mozda je kvalitetniji od nekih jeftinih grijalica pa ce mozda potrajat duze .......iako skoro je neko na temi bio trazio majstora za konvektor......dakle i to se hoce pokvarit........dok moji imaju neki uljani radijator bogzna koliko mu je godina i nikad se nije pokvario.
Ako ti treba lijepa grijalica onda uzmi neki najnoviji atalantic nobel hd ovo ono..........a ako ti ljepota nije bitna a hoces grijanje na struju.......onda uzmi kakvu grijalicu od 30-40KM isto grije kao i konvektor.....isprobano.
Konvektor struju trosi kao i svaki drugi grijac......uljni radijator.....obicna grijalica.....ovakav ili onakav grijac za 1kw struje izbaci 1kw toplote.......dakle razlike nema.
Konvektor je puno skuplji od grijalica........ali je zato ljepsi,moderniji......mozda je kvalitetniji od nekih jeftinih grijalica pa ce mozda potrajat duze .......iako skoro je neko na temi bio trazio majstora za konvektor......dakle i to se hoce pokvarit........dok moji imaju neki uljani radijator bogzna koliko mu je godina i nikad se nije pokvario.
Ako ti treba lijepa grijalica onda uzmi neki najnoviji atalantic nobel hd ovo ono..........a ako ti ljepota nije bitna a hoces grijanje na struju.......onda uzmi kakvu grijalicu od 30-40KM isto grije kao i konvektor.....isprobano.
Hahaha, ma sad i ja vidim da sam ga kvalitetno zakomplikovao. Elem taj stan ne koristim jer ne zivim u Zenici, ali postoji mogucnost da cu uskoro ponovo tu zivjeti. Zato za sad nista ne diram, ali ako se vratim tamo, imam namjeru da se pozabavim grijanjem
Zelim se potpuno iskljuciti iz gradske mreze grijanja (mada su gamad to zakomplikovala raznim birokratskim zavrzlamama). I sad pitanje je moze li se stan grijati na recimo 3 elektricna radijatora (52m2) bez icega vise? Ili klasicne grijalice?
_BataZiv_0809 wrote:Zelim se potpuno iskljuciti iz gradske mreze grijanja (mada su gamad to zakomplikovala raznim birokratskim zavrzlamama). I sad pitanje je moze li se stan grijati na recimo 3 elektricna radijatora (52m2) bez icega vise? Ili klasicne grijalice?
Direktno zavisi od toplotnih gubitaka stana,polozaja stana u odnosu na strane svijeta,nacinu grijanja odnosno dal grijete na +22 ili na +26....velike su razlike.....kao i dal grijete 24h na tu temp......ili ste na poslu pa ne grijete dok vas nema.
Znaci to moze puno varirat.
Moze biti da su vam dovoljne 2 grijalice (konvektora)po 2kw......a mozda i 3 komada po 2 kw......ili bogzna koliko.
Grijalice su jeftine tu se nema sta riskirat........gfijalice mozes kupovat jednu po jednu......vidis koliko moze jedna pa kupujes jos koliko fali.
rovac13 wrote:
Direktno zavisi od toplotnih gubitaka stana,polozaja stana u odnosu na strane svijeta,nacinu grijanja odnosno dal grijete na +22 ili na +26....velike su razlike.....kao i dal grijete 24h na tu temp......ili ste na poslu pa ne grijete dok vas nema.
Znaci to moze puno varirat.
Moze biti da su vam dovoljne 2 grijalice (konvektora)po 2kw......a mozda i 3 komada po 2 kw......ili bogzna koliko.
Grijalice su jeftine tu se nema sta riskirat........gfijalice mozes kupovat jednu po jednu......vidis koliko moze jedna pa kupujes jos koliko fali.
Izolacija je dobra, radjena nanovo prije 5-6 godina, okrenut je na sjevernu stranu. Ja u stanu uglavnom samo prespavam, ili sam na poslu ili na putu, sto znaci da bi mi trebao neki model kojeg je moguce programirati.
Ove godine cu kupiti jednu grijalicu, da imam kad sam tamo, pa cu vidjeti kako to šeta. Hvala puno na izdvojenom vremenu
probook wrote:Ja ne bih radijator kupovao pa i da mi ga za 10 maraka daju. Po mom iskustvu bolje su one grijalice "imitacija konvektora" i kostaju nekih 50 KM.