FIAT KONZUMENTI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
kidney
#4026 Re: FIAT KONZUMENTI
Gatala mi ciganka...
Panda
Panda Cross/4x4
500 3p i kabrio
500 5p (3p sa dugim međuosovinskim razmakom)
500 L
500 X
500 XL
Tipo 2V, 3V, SW
124 spider
Panda
Panda Cross/4x4
500 3p i kabrio
500 5p (3p sa dugim međuosovinskim razmakom)
500 L
500 X
500 XL
Tipo 2V, 3V, SW
124 spider
- ElRe
#4027 Re: FIAT KONZUMENTI
Nisam zadovoljan.
500 linija je orjentisana prema kupcima koji vole retro dizajn. Opet vecina voli mladalacki dizajn kao sto su C3 Aircross, Capture, T-Roc, Kona, Stonic.
500 treba da ostane 500 uz dodatak još modela 500L ili Multipla kako god ga nazvali.
Iznad treba da bude Punto/Argo, B SUV samo sa prednjim pogonom i C SUV samo sa prednjim pogonom kako konkurencija Vitari/Dusteru/Kadjaru i ostalim modelima u donjem rangu. Jeepu baciti upscale modele.
Ovako pola prodaje zavisi od trenda na trzistu, tj da li ima kupaca retro fazona ili nema. I druga po meni još negativnija strana priče, Fiat kao proizvodjac se marginalizira.
Vidim ACI Sarajevo se fali da je prodao 25 komada 500L modela rentacar firmi. Bolje bi bilo da su uvalili Tipa, jer je njegov potencijal puno veci od 500L. Ljudi ce na ulici vidjeti Tipo, sjetiti se da Fiat jos postoji i mozda ga uzeti umjesto Ceeda, i30, Leona... Privatnim kupcima 500L je nezanimljiv.
500 linija je orjentisana prema kupcima koji vole retro dizajn. Opet vecina voli mladalacki dizajn kao sto su C3 Aircross, Capture, T-Roc, Kona, Stonic.
500 treba da ostane 500 uz dodatak još modela 500L ili Multipla kako god ga nazvali.
Iznad treba da bude Punto/Argo, B SUV samo sa prednjim pogonom i C SUV samo sa prednjim pogonom kako konkurencija Vitari/Dusteru/Kadjaru i ostalim modelima u donjem rangu. Jeepu baciti upscale modele.
Ovako pola prodaje zavisi od trenda na trzistu, tj da li ima kupaca retro fazona ili nema. I druga po meni još negativnija strana priče, Fiat kao proizvodjac se marginalizira.
Vidim ACI Sarajevo se fali da je prodao 25 komada 500L modela rentacar firmi. Bolje bi bilo da su uvalili Tipa, jer je njegov potencijal puno veci od 500L. Ljudi ce na ulici vidjeti Tipo, sjetiti se da Fiat jos postoji i mozda ga uzeti umjesto Ceeda, i30, Leona... Privatnim kupcima 500L je nezanimljiv.
-
kidney
#4028 Re: FIAT KONZUMENTI
Pa nebi se složio da linija 500 nije mladenačka. Zapravo ja mislim skroz suprotno.
To što ti pričaš bi bilo da guraju recimo remake Fiata 127, Fiata 132... I tako nešto u tom stilu.
Fiat 500 je mali slatki auto. Problem je druge prirode. Možda je dizajn previše ženstven. Nije za muškarce.
No ja razumijem Sergia. Fiat 500 je jedini Fiat na kojega se u svim dijelovima Europe pozitivno gleda. Doduše sa 500L su usrali motku. Radi njega i 500X malo puši. Taj 500L im nije trebao.
To što ti pričaš bi bilo da guraju recimo remake Fiata 127, Fiata 132... I tako nešto u tom stilu.
Fiat 500 je mali slatki auto. Problem je druge prirode. Možda je dizajn previše ženstven. Nije za muškarce.
No ja razumijem Sergia. Fiat 500 je jedini Fiat na kojega se u svim dijelovima Europe pozitivno gleda. Doduše sa 500L su usrali motku. Radi njega i 500X malo puši. Taj 500L im nije trebao.
- ElRe
#4029 Re: FIAT KONZUMENTI
Da, dizajn je zenstven i u retro fazonu i samim tim usko orjentisan.
Fiatu hitno treba pored 500, još jedan agresivniji dizajnerski pravac. Vidimo sta je Peugeot napravio sa novim modelom 3008. Dizajn osvaja na prvu, popularan je na svim trzistima.
Fiatu hitno treba pored 500, još jedan agresivniji dizajnerski pravac. Vidimo sta je Peugeot napravio sa novim modelom 3008. Dizajn osvaja na prvu, popularan je na svim trzistima.
-
kidney
#4030 Re: FIAT KONZUMENTI
3008 je grozan dizajn. pogotovo interijer. Ne znam tko to voli. Od 10 puta Opel blizanca bi kupio čak 11.
Ali zato novi 508.
Da se vratim na temu, na Fiat. Ja čak podržavam retro modele koji gađaju na semi-premium. Ali mislim da je greška sve nazivati 500. Stvari i zabunu kod kupaca.
Zašto ne 500 5 vrata nazvati 600, a 500X preimenovati u 600X. I za sve veće od toga mislim da ova tema dizajna nema smisla.
Ali recimo da bi ja volio vidjeti modernu interpretaciju Fiata 132. Naravno zadnji pogon.
Ali zato novi 508.
Da se vratim na temu, na Fiat. Ja čak podržavam retro modele koji gađaju na semi-premium. Ali mislim da je greška sve nazivati 500. Stvari i zabunu kod kupaca.
Zašto ne 500 5 vrata nazvati 600, a 500X preimenovati u 600X. I za sve veće od toga mislim da ova tema dizajna nema smisla.
Ali recimo da bi ja volio vidjeti modernu interpretaciju Fiata 132. Naravno zadnji pogon.
- ElRe
#4031 Re: FIAT KONZUMENTI
Ni meni se ta tabletizacija ne svidja, kao ni SUVizacija. Licno bih volio da ta klasa izumre, ali 3008 ide kao halva.
Problem je sto Fiat nista vece od 500 sa 5 vrata ne planira da uvrsti u ponudu. Tipo je tu do 202ineke, i vec sa MY2019 bi morao da prodje kroz redizajn, koji bi donio i 2 mala TB motora. O tome izgleda u FCA ne razmisljaju.
132 sa zadnjim pogonom bi solidno prosao na trzistu kao jeftinija verzija Giulie i uz Dodge/Chysler model godisnje bi sigurno isao na 100k modela.
Problem je sto Fiat nista vece od 500 sa 5 vrata ne planira da uvrsti u ponudu. Tipo je tu do 202ineke, i vec sa MY2019 bi morao da prodje kroz redizajn, koji bi donio i 2 mala TB motora. O tome izgleda u FCA ne razmisljaju.
132 sa zadnjim pogonom bi solidno prosao na trzistu kao jeftinija verzija Giulie i uz Dodge/Chysler model godisnje bi sigurno isao na 100k modela.
-
Seawolf
#4032 Re: FIAT KONZUMENTI
Ne slažem se s tim da bi FIAT limuzina D-segmenta sa stražnjim pogonom, mogla postići niti blizu takve prodajne rezultate, kakve ti navodiš.ElRe wrote:Ni meni se ta tabletizacija ne svidja, kao ni SUVizacija. Licno bih volio da ta klasa izumre, ali 3008 ide kao halva.
A čini se, prema planiranoj strategiji za budućnost, da se niti gazda FIAT-a, ne slaže s tim.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#4033 Re: FIAT KONZUMENTI
Naravno da ne može.
Insignia se prošle godine prodala u 70k primjeraka.
Kompletan trojac iz FRA u manje od 70k.
Giulia u 25k.
Prodaju se Passat i premium trojac. Dobro,vecinu njihovog tržišta čine firme,ali to je to
Giulia u 25k.
Prodaju se Passat i premium trojac. Dobro,vecinu njihovog tržišta čine firme,ali to je to
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4034 Re: FIAT KONZUMENTI
U kombinaciji sa dodge, chrysler, mozda bi i mogao.mali_milojica wrote:Naravno da ne može.
Giulia u 25k.
- amar1994
#4035 Re: FIAT KONZUMENTI
Ma jok ba , ljudi au operisani od takvih auta , firme pogtovo 
-
Seawolf
#4036 Re: FIAT KONZUMENTI
Po kojoj pojedinačnoj cijeni?konektovan wrote:U kombinaciji sa dodge, chrysler, mozda bi i mogao.mali_milojica wrote:Naravno da ne može.
Giulia u 25k.
Znate li vi da je cijena razvoja, marketinga i proizvodnje po jednom proizvedenom primjerku Alfe Giulie, značajno veća nego cijena razvoja, marketinga i proizvodnje po jednom proizvedenom primjerku BMW-a 3-ojke.
A odgovarajući BMW 3-ojka se može prodati lakše i za više novaca.
- mali_milojica
#4037 Re: FIAT KONZUMENTI
Oni trebaju krenuti sa Jeepom u kontra smjeru. Kad je svijet progutao limuzinu Porsche, karavan Porsche, dva SUV Porschea, progutat će i limuzinu D i E segmenta, karavan, minivan pod značkom Jeep.
Chrysler ugasi. Dodge ostavi za Muscle car ili gasi.
Ostavi RAM za kamionete i živio.
Fiat za jeftino do C segmenta.
Alfa kao neki premium od-do.
Maserati dići iznad Alfe.
Ferrari je svakako svijet za sebe.
-
Seawolf
#4038 Re: FIAT KONZUMENTI
Oni trebaju nastaviti upravo ovako kako su zamislili. U krajnjem slučaju, cijela grupacija može normalno funkcionisati i bez Alfe, pa čak i bez FIAT-a. Ne može bez IVECO-a i bez JEEP-a.mali_milojica wrote:Oni trebaju krenuti sa Jeepom u kontra smjeru. Kad je svijet progutao limuzinu Porsche, karavan Porsche, dva SUV Porschea, progutat će i limuzinu D i E segmenta, karavan, minivan pod značkom Jeep.
- mali_milojica
#4039 Re: FIAT KONZUMENTI
Negdje sam pročitao da 95% dobiti u grupaciji donose Jepp i RAM,svi ostali zajedno 5%.
Ferrari nije u obzir jer je sada firma "za sebe"
-
Seawolf
#4040 Re: FIAT KONZUMENTI
Pretpostavljam da niti IVECO nije uzet u obzir u toj računici.mali_milojica wrote:Negdje sam pročitao da 95% dobiti u grupaciji donose Jepp i RAM,svi ostali zajedno 5%.
- mali_milojica
#4041 Re: FIAT KONZUMENTI
VjerovatnoSeawolf wrote:Pretpostavljam da niti IVECO nije uzet u obzir u toj računici.mali_milojica wrote:Negdje sam pročitao da 95% dobiti u grupaciji donose Jepp i RAM,svi ostali zajedno 5%.
- konektovan
#4042 Re: FIAT KONZUMENTI
Šta je sve trziste progutalo, što ne bi i ovu kombinaciju?!Seawolf wrote:Po kojoj pojedinačnoj cijeni?konektovan wrote:U kombinaciji sa dodge, chrysler, mozda bi i mogao.mali_milojica wrote:Naravno da ne može.
Giulia u 25k.
Znate li vi da je cijena razvoja, marketinga i proizvodnje po jednom proizvedenom primjerku Alfe Giulie, značajno veća nego cijena razvoja, marketinga i proizvodnje po jednom proizvedenom primjerku BMW-a 3-ojke.
A odgovarajući BMW 3-ojka se može prodati lakše i za više novaca.
Uzmeš vec napravljenu šasiju alfe, i napraviš posao. Npr. Fiat 132, dodge charger, moglo bi i bez chryslera komotno, i prodaješ u pola cijene alfe.
- ElRe
#4043 Re: FIAT KONZUMENTI
Iveco je dio CNH, sa FCA nemaju dodirnih tačaka osim što Ducatu daju motore i imaju istog vlasnika.mali_milojica wrote:VjerovatnoSeawolf wrote:Pretpostavljam da niti IVECO nije uzet u obzir u toj računici.mali_milojica wrote:Negdje sam pročitao da 95% dobiti u grupaciji donose Jepp i RAM,svi ostali zajedno 5%.
FCA limuzine kombinovano na globalnom nivou mogu napraviti cca 100k prodatih primjeraka. Platformu imaju, motore, mjenjace takodje. Sada samo treba raditi na količini. Ali prije svega mislim da Fiat mora imati SUV u B i C segmentu.
- konektovan
#4044 Re: FIAT KONZUMENTI
Cinjenica je da Fiat ima potencijal, al' neiskorišten još uvijek.
-
kidney
#4045 Re: FIAT KONZUMENTI
Normalno da se Sergio ne slaže. Zato držim fige da Altavilla postane CEO. Kruže priče da se Marchionne i Elkann ne slažu oko izbora sljedećeg CEO-a. Sergio je za Palmera, a Elkann za Altavillu.Seawolf wrote: Ne slažem se s tim da bi FIAT limuzina D-segmenta sa stražnjim pogonom, mogla postići niti blizu takve prodajne rezultate, kakve ti navodiš.
A čini se, prema planiranoj strategiji za budućnost, da se niti gazda FIAT-a, ne slaže s tim.
No da se vratim na ekonomiju ovoga proizvoda. Takav model bi se možda isplatio kada bi dijelio jako puno toga sa određenim Dodge modelom i kada bi se u toj tvornici radili neki manje srodni modeli no i dalje na istoj platformi. Recimo negdje u Kanadi koje je dio NAFTA-e, a sad imaju FTA i sa EU.
U zadnje vrijeme su modularne platforme jako pomogle da se održe proizvodi koji imaju svoju malu nišu. Isto tako ovisi je li jedna tvornica, dvije, tri. U pravilu je trošak industrijalizacije najveći.
Glupost. Nema šanse. Ustalom znamo što džip znači. A to je još više izraženo u SAD-u gdje je normalno da po 20-30% prodaje budu terenski najsposobniji Trailhawk modeli.mali_milojica wrote:Oni trebaju krenuti sa Jeepom u kontra smjeru. Kad je svijet progutao limuzinu Porsche, karavan Porsche, dva SUV Porschea, progutat će i limuzinu D i E segmenta, karavan, minivan pod značkom Jeep.
Nije istina, financijski rezultati su javni. Budem dao link.mali_milojica wrote:Negdje sam pročitao da 95% dobiti u grupaciji donose Jepp i RAM,svi ostali zajedno 5%.
Zapravo evo ga odmah za 2017.:
https://www.fcagroup.com/en-US/investor ... tation.pdf
https://www.fcagroup.com/en-US/investor ... Report.pdf
https://www.fcagroup.com/en-US/investor ... rm_20F.pdf
Iveco je druga firma. Je da su vlasnici isti, čak ih veže i Sergio Marchionne. Određeni inženjeri često "šetaju" među firmama...Seawolf wrote: Oni trebaju nastaviti upravo ovako kako su zamislili. U krajnjem slučaju, cijela grupacija može normalno funkcionisati i bez Alfe, pa čak i bez FIAT-a. Ne može bez IVECO-a i bez JEEP-a.
- mali_milojica
#4046 Re: FIAT KONZUMENTI
Isto znamo sta Porsche znači i sta se desilo?kidney wrote:Glupost. Nema šanse. Ustalom znamo što džip znači. A to je još više izraženo u SAD-u gdje je normalno da po 20-30% prodaje budu terenski najsposobniji Trailhawk modeli.mali_milojica wrote:Oni trebaju krenuti sa Jeepom u kontra smjeru. Kad je svijet progutao limuzinu Porsche, karavan Porsche, dva SUV Porschea, progutat će i limuzinu D i E segmenta, karavan, minivan pod značkom Jeep.
Limuzina,karavan,dva SUV. Lova do krova.
Ne kažem da prestanu praviti terence,samo da počnu uz terence praviti i ostale karoserijske izvedbe
-
kidney
#4047 Re: FIAT KONZUMENTI
Ne, nema smisla. Uostalom limuzina ide po manjoj cijeni.mali_milojica wrote: Isto znamo sta Porsche znači i sta se desilo?
Limuzina,karavan,dva SUV. Lova do krova.
Ne kažem da prestanu praviti terence,samo da počnu uz terence praviti i ostale karoserijske izvedbe
Iako dugo nisam čuo luđi prijedlog od ovog tvoga.
Porsche je sada proizvođača SUV modela jer to nosi lovu. 911 je tu za imidž, a 718 za one koji nameju para za 911. Panamera ne znam što će im.
Koliko im prodaje nose SUV modeli? Preko 80%?
A za financije pogledaj. Ima po regijama plus komponente i još Maserati. Ne znam kako Jeep i Ram nose 95% profita.
Što se tiče Alfa i Maseratia, a tu se seawolf garant neće složit. Adam Jonas iz Morgan Stanleya vjeruje da će u skoroj budućnosti kombinirani EBIT Alfe i masera doći do 2 milijarde eura ako sve bude uredno.
Za usporedbu PSA vjeruje da će sa onim govnom gubitaškim Opelom tamo negdje 2022. izvući EBIT od 2.5 milijardi eura. Očito da je Opel u većim govnima od očekivanog.
- mali_milojica
#4048 Re: FIAT KONZUMENTI
Garantujem ti da bi se Jeep limuzina i karavan od 5m sa prepoznatljivim Jeep dizajnom bolje prodavala od svih limuzina koje je Chrysler imao zadnjih 20 godina
Psihologija je cudo
Psihologija je cudo
-
kidney
#4049 Re: FIAT KONZUMENTI
Chrysler i kao brand i kao grupa nikada nije imala problema sa prodajom u Sjevernoj Americi kada bi predstavili 5 metarsku limuzinu. Zašto? Pa uvijek bi bili revolucija. Bilo nekada ranije sa LH pa kasnije sa LX automobilima.
https://www.allpar.com/history/intervie ... -cars.html
https://www.allpar.com/cars/lx/
https://www.allpar.com/history/intervie ... wn-lx.html
Čak na zadnjem linku ima jedan po meni jako interesantan dio iz tog intervjua:
Sharing with Mercedes and the myth of the “old E Class”
At the time, and probably still, a lot of people think is that we were just given the old E-class stuff, and that’s not true at all. They were doing the new E-class, code named the 211, and they launched that one year before we launched the LX. They would invite us and we’d go over and we’d go on their two-day road trips around the neighborhood, you know, in the Autobahn in Germany and Austria development trips, with the new E-class. We’d participate in that and compare notes, because we basically modeled our suspension after that new 211 with a couple of things that we did differently.
The idea that we were just kind of given the old stuff, and that here you go, just take the old E-class and put your Dodge or Chrysler skin on it, that wasn’t it at all.
We were over there, and call it tech sharing or synergy meetings or whatever, but we had a great time. I mean, you get a bunch of engineers sitting around and just talking about, “Why did you do that? Because of this. Well what about that?” One time I remember a discussion about engines, because they had done an aluminum block 3.5 and so had we. They did their own – it was a die cast block they did themselves, and we had used a company which by the way is part of Fiat. So I was walking the halls of Fiat before Sergio.
...
https://www.allpar.com/history/intervie ... -cars.html
https://www.allpar.com/cars/lx/
https://www.allpar.com/history/intervie ... wn-lx.html
Čak na zadnjem linku ima jedan po meni jako interesantan dio iz tog intervjua:
Sharing with Mercedes and the myth of the “old E Class”
At the time, and probably still, a lot of people think is that we were just given the old E-class stuff, and that’s not true at all. They were doing the new E-class, code named the 211, and they launched that one year before we launched the LX. They would invite us and we’d go over and we’d go on their two-day road trips around the neighborhood, you know, in the Autobahn in Germany and Austria development trips, with the new E-class. We’d participate in that and compare notes, because we basically modeled our suspension after that new 211 with a couple of things that we did differently.
The idea that we were just kind of given the old stuff, and that here you go, just take the old E-class and put your Dodge or Chrysler skin on it, that wasn’t it at all.
We were over there, and call it tech sharing or synergy meetings or whatever, but we had a great time. I mean, you get a bunch of engineers sitting around and just talking about, “Why did you do that? Because of this. Well what about that?” One time I remember a discussion about engines, because they had done an aluminum block 3.5 and so had we. They did their own – it was a die cast block they did themselves, and we had used a company which by the way is part of Fiat. So I was walking the halls of Fiat before Sergio.
...
-
Seawolf
#4050 Re: FIAT KONZUMENTI
Ne vjerujem.kidney wrote:...
Što se tiče Alfa i Maseratia, a tu se seawolf garant neće složit. Adam Jonas iz Morgan Stanleya vjeruje da će u skoroj budućnosti kombinirani EBIT Alfe i masera doći do 2 milijarde eura ako sve bude uredno.
...
Prvo, ne znam koliki je taj "kombinovani EBIT Alfe i Maseratija" bio 2017-e. A ne znaju ni investitori, jer vjerujem da ga od njih kriju kao zmija noge. Vidim da je Maserati sam imao 560 miliona EUR.
Drugo, neće sve biti uredno, jer će novi propisi u vezi sa mjerenjem količine štetnih sastojaka u izduvnim gasovima donijeti velike dodatne troškove u dalji razvoj Giorgio platforme. Nisu na vrijeme razvijali platformu sa tim propisima na pameti. A trebali su, jer su znali za njih.
Treće, značajno rasterećenje troškova bi donijelo korištenje platforme kod ostalih proizvođače u FCA. Naravno, ne kod FIAT-a, nego kod JEEP-a i DODGE-a. A kada će to biti? Kada će se CHEROKEE proizvoditi na istoj platformi kao i STELVIO? Kada će biti DODGE limuzina na toj platformi? Da li će i kada početi proizvodnja novog GRAND CHEROKEE-ja i novog ALFA SUV-a u E-segmentu, koji bi trebali dijeliti istu (valjda produženu i proširenu Giorgio) platformu?
Hoću reći da ta platforma više i nije u cvijetu mladosti, a još uvijek se premalen broj automobila proizvodi na njoj.