ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4026 Re: ZOBS
zar nije 2mm za ljetne,ja koliko se sjecam da je prije bilo tako
-
shandrprcSA
#4027 Re: ZOBS
da, bilo je 2mm pa su onda nesto petljali i stavili na 4mm, onda se nisu mogli usaglasiti...moguce da je vraceno
iste peripetije su ti i oko novog ZONDINOM-a koji stupa na snagu 3.4.
qrc drzava
iste peripetije su ti i oko novog ZONDINOM-a koji stupa na snagu 3.4.
qrc drzava
- bitanga_sa_otesa
-
Dzontra_Volta
#4029 Re: ZOBS
Pravilnik kaže ovako:
"Dubina utora na gaznoj površini mora biti viša od tvornički dopuštene dubine označene posebnim oznakama postavljenim u utoru gume koje definiraju istrošenost gume. U slučaju da pomenute oznake ne postoje najmanja dopuštena dubina je 1,6 mm za putnička vozila, odnosno 2 mm za autobuse i teretna vozila."
"Dubina utora na gaznoj površini mora biti viša od tvornički dopuštene dubine označene posebnim oznakama postavljenim u utoru gume koje definiraju istrošenost gume. U slučaju da pomenute oznake ne postoje najmanja dopuštena dubina je 1,6 mm za putnička vozila, odnosno 2 mm za autobuse i teretna vozila."
- problemnatravunu
#4031 Re: ZOBS
Samo kad "padnes" ispod 4mm, ozbiljno planiraj nove gume, kakvi 1,6 mm.... možda ima smisla tjerati do 1,6mm ako nikad nećeš voziti po mokrom kolovozu, ali to je jako malo vjerovatno 
-
vauvau
#4032 Re: ZOBS
Gdje ćete na ljetnoj gumi voziti zimi
Jedino s lancima kad je dubok snijeg
Jedino s lancima kad je dubok snijeg
- pepeljara
#4034 Re: ZOBS
Raja,planiram nabaviti aparat za gasenje pozara - lpg vozilica. Naime naletio sam na ovaj
http://www.lisi-m.com/lisi-m/en/?page=c ... =87&id=614
Ne vidim nigdje u zakonu da pise "koji obim,koja kilaza" treba da bude u autu ?
Ova je 400ml,i ne treba bazdarenje.
Ako neko ima strucan, bio bih zahvalan na pojasnjenju.
- newklear
#4035 Re: ZOBS
piše u Pravilniku da mora biti (mislim) najmanje 2 kg i da se mora baždariti svakih 6 mjeseci... najviše problema prave policajci u RS, pogotovo za baždarenjepepeljara wrote:Raja,planiram nabaviti aparat za gasenje pozara - lpg vozilica. Naime naletio sam na ovaj
EDIT: sve sam prelistao, nigdje nisam našao ovo što sam ti gore napisao.... znam da je bila neka polemika nedavno oko ovog aparata i da je iz te rasprave izašlo ovo što sam ranije napisao, ali u Pravilniku nisam mogao naći... doći će zar neko ko zna...
- pepeljara
#4036 Re: ZOBS
Kojem pravilniku ?
Ja u zakonu nasao samo da moras posjedovati aparat za gasenje pozara.. Ne i da mora biti 1-2KG, ni da se mora bazdariti i sl.
Ja u zakonu nasao samo da moras posjedovati aparat za gasenje pozara.. Ne i da mora biti 1-2KG, ni da se mora bazdariti i sl.
- kokuz_sa
#4037 Re: ZOBS
Ja vozim komercijalno auto..registrovano je kao teretno
2kg aparatic i bazdarenje redovno 6mj..
Policija nimalo blaga nije ako nemas papir o 6 mjesecnom bazdarenju.n
Za obicno privatno auto mislim da ne treba ni bazdarenje ni koji je aparat..
Auto koje posjeduje LPG je vec druga prica..mora imati aparat
2kg aparatic i bazdarenje redovno 6mj..
Policija nimalo blaga nije ako nemas papir o 6 mjesecnom bazdarenju.n
Za obicno privatno auto mislim da ne treba ni bazdarenje ni koji je aparat..
Auto koje posjeduje LPG je vec druga prica..mora imati aparat
-
BadBoy
#4038 Re: ZOBS
Koji je meni poznato postoji Pravilnik o izboru i održavanju aparata za gašenje početnog požara koji se mogu stavljati u promet sa garantnim rokom i rokom servisiranja.
Pravilnik je donesen na osnovu Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu pa pogledajte u tim propisima.
Pravilnik je donesen na osnovu Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu pa pogledajte u tim propisima.
- supercali
#4039 Re: ZOBS
Ja u autu imam onaj malo aparat valjda 1kg koji sam kupio u marketu cisto da imam zbog sebe iako po zakonu ne moram imati jer nit je teretno nit je lpg
Nisam ga nikad nosio na bazdarenje niti servisiranje
Jel postoji neki rok trajanja ili mogu ovako dok ga ne iskoristim jer nisam obavezan odrzavati zakonski
Jel postoji neki rok trajanja ili mogu ovako dok ga ne iskoristim jer nisam obavezan odrzavati zakonski
-
BadBoy
#4040 Re: ZOBS
Ja mislim da rok trajanja određuje proizvođačsupercali wrote:Ja u autu imam onaj malo aparat valjda 1kg koji sam kupio u marketu cisto da imam zbog sebe iako po zakonu ne moram imati jer nit je teretno nit je lpg
Evo iz ovog gore pravilnika kaže da je za lične automobile min 2kg protivpožarni aparat
- supercali
#4041 Re: ZOBS
To je pretpostavljam za lpg i sl ja kao obicno auto nemam obavezu za aparatomBadBoy wrote:Ja mislim da rok trajanja određuje proizvođačsupercali wrote:Ja u autu imam onaj malo aparat valjda 1kg koji sam kupio u marketu cisto da imam zbog sebe iako po zakonu ne moram imati jer nit je teretno nit je lpg
Evo iz ovog gore pravilnika kaže da je za lične automobile min 2kg protivpožarni aparat
Njega sam kupio samovoljno radi sebe
- pepeljara
#4042 Re: ZOBS
da,ali u zakonu NIJE definisano kolika kilaza mora da bude al nejse, sto se mora i nije tesko.
Kolko kosta to bazdarenje i gdje u sa se moze bazdariti .
Dodatno, da li to bazdarenje znaci da ga ja mogu isprazniti pa da ga oni napune ? Il je bazdarenje ko 50% u nasoj drzavi, ne uradi nista a uredno naplati?
Kolko kosta to bazdarenje i gdje u sa se moze bazdariti .
Dodatno, da li to bazdarenje znaci da ga ja mogu isprazniti pa da ga oni napune ? Il je bazdarenje ko 50% u nasoj drzavi, ne uradi nista a uredno naplati?
- bitanga_sa_otesa
#4043 Re: ZOBS
nije to vaga da se bazdari
atestiranje se radi i to rade specijalizovane firme ,proving,vatrosigurnost i sl.ako ga ispraznis mislim da skuplje dodje .inace je atest 10-20 maraka i mislim da se sad svaki pregleda i da se vise ne zajebaju sa ljepljenjem naljepnica poslije onog slucaja kad je poginuo covjek kod remize.
atestiranje se radi i to rade specijalizovane firme ,proving,vatrosigurnost i sl.ako ga ispraznis mislim da skuplje dodje .inace je atest 10-20 maraka i mislim da se sad svaki pregleda i da se vise ne zajebaju sa ljepljenjem naljepnica poslije onog slucaja kad je poginuo covjek kod remize.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#4044 Re: ZOBS
Uuu da znas sta pojedini rade...bitanga_sa_otesa wrote:nije to vaga da se bazdari![]()
Tipa, donses aparat na servis oni tvoj odnesu ko zamjensku negdje drugo gdje rade servis (po zgradama recimo)
Za kamione je definisano, i za prikolice
Najmanji aparat sa prahom je 2kg
CO2 ima od 3kg
Za kamione ide 6kg prah
Servis PP aparata podrazumjeva otvaranje PP aparata, provjera praha ako je stvrdnut mijenja se, na usponsku cijev se unutra lijepi naljepnica kao dokaz otvaranja, i vani naljepnica sa istim brojem
Redovan servis sa otvaranjem ide za aparate starije od 2 godine, do 2 godine ne otvaraju se
Ako je ispaljen aparat ide novi prah unutra i to se placa nesto dodatno, ja mislim oko pola marke po kg
8-10KM servis, zavisi kako koja firma
A taj kod remize je radila jedna usrana firma, i bio je aparat bez stalnog pritiska, sa onom CO2 bočicom i gljivovm nq vrhu sto se akrivira
Nije rađena tlačna proba koja je obavezna svakih 5 godina, i kako je ovaj pritisnuo, bukvalno se raznio aparat kako je dosao pod pritisak
Ovaj noviji tip aparata sa manometrima i stalnim pritiskom gasa unutra je dosta sigurniji... Ove stare izbacuju polahko
Last edited by mk ultra on 01/04/2018 19:22, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
#4045 Re: ZOBS
ma znam sve,svemu su skloni ovdje...ja sam ukucao svoje ime na moja 2 aparata ,tako da nema zamjenemk ultra wrote:[
Uuu da znas sta pojedini rade...![]()
-
made_in_sarajevo
#4046 Re: ZOBS
razbio zadnju sajbu na kombiju neki dan, zamoto najlonom dok sajba ne dodje jer je nema niko u gradu. prvo koliko i mogu li imati sa tim problem u RS-u ili inace sa policijom? teretni je kombi registrovan na firmu. drugo koliko i mogu li imati problem ako je kombi registrovan na firmu koja se bavi strujom, rjesenje od ministarstva je isto tako,a ja vozim nesto sto veze nema sa djelatnosti firme, niti mogu reci "eh to je za firmu", kao kad npr. vozim jaranu namjestaj pa mogu reci kupio za firmu?
- kokuz_sa
#4047 Re: ZOBS
Kod mene teretno auto u registraciji..
Nekidan vozio uredsku stolicu..kupljena za furmu..
Zaustavili me i kao zasto komercijalista vrsi prevoz robe
Pogotivo jer furma se ne bavi tim poslom..
Pusten tek kada pokazao racun da je stolica kupljena na ime firme..
Sve zavisi od policajaca i inspekcije...
Sto se tice voznje sa razbijenim staklom..mogu te poslati na vanredni tehnicki..auto ti nije ispravno..
Nekidan vozio uredsku stolicu..kupljena za furmu..
Zaustavili me i kao zasto komercijalista vrsi prevoz robe
Pogotivo jer furma se ne bavi tim poslom..
Pusten tek kada pokazao racun da je stolica kupljena na ime firme..
Sve zavisi od policajaca i inspekcije...
Sto se tice voznje sa razbijenim staklom..mogu te poslati na vanredni tehnicki..auto ti nije ispravno..
-
noviclan
#4048 Re: ZOBS
moze li jedno strucno da li policija moze napisati kaznu, poslati je postom, kada se voze iza tebe i vide da nisi vezan ili u gorem slucaju da pricas na mobitel bez da te zaustave hvala
- newklear
#4049 Re: ZOBS
Mora prvo poslati Obavijest vlasniku vozila da pita koje je lice upravljalo vozilom u datom momentu, ako se ne odgovori na Obavijest smatra se da je upravljao vlasnik i vlasnik dobije nalog...noviclan wrote:moze li jedno strucno da li policija moze napisati kaznu, poslati je postom, kada se voze iza tebe i vide da nisi vezan ili u gorem slucaju da pricas na mobitel bez da te zaustave hvala
druga je stvar ako si iz manjeg mjesta (kao ja) pa svak svakog zna i ja mislim da bi meni bilo dovoljno da samo prođem pored policajca i da me vidi da sam u prekršaju i da mi napiše nalog...
Mislim da te ne mora zaustavljati, policajac piše nalog jer ima lično viđenje da je taj neko u prekršaju...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#4050 Re: ZOBS
Sta ako je neciji brat blizanac za volanom