Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kerima1

#4026 Re: Bášča

Post by kerima1 »

HA,HA evo i ja se smijem draga Kerima, ali vjeruj mi ti bi se još više smijala da me poznaješ, naročito u prethodnim godinama, ali što rekla moja djeca sad sam se "zadala"
A broj sorti je sad za mene mislena imenica, da mi je da mi koja sadnica uspije

Mogli bi otvorit i temu "Klub zaraženih paradajzoljubaca"
Vjeruj u ovoj temi basca se najvise naklapa o paradajzima pa nema potrebe zasebnoj temi.
A broj sorti je sad za mene mislena imenica, da mi je da mi koja sadnica uspije
Uspjet ce insAllah samo prati nase upute hehe,a kada jednom probas car ukusnog domaceg paradajza zelje postaju sve vece,da ti je da probas neku drugu aromu paradajza.Ima ih kiselastijih i sladjih te jacih po mirisu,kasnije deveras sa brojem sadnica malo ti koliko god posijes. :) Ja ne krijem da bih rekla stop tek kad bih zabola hiljaditu sadnicu u zemlju. :lol:
CvjetnaOaza

#4027 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

lady_di dobrodošlica i od mene. Samo polako, bašta nas (bar mene) pored baštovanstva uči i strpljenju.
lady_di

#4028 Re: Bášča

Post by lady_di »

kerima1 wrote:Vjeruj u ovoj temi basca se najvise naklapa o paradajzima pa nema potrebe zasebnoj temi.
Znam, zimus sam čitala temu od prve stranice, ali kasno sam se usudila da posijem paradjz, da sam makar sredinom marta, ne bih rasad ni morala kupovati :lol:
kerima1 wrote:a kada jednom probas car ukusnog domaceg paradajza
Probala,i propustila priliku da naučim nešto o uzgoju,bilo mi mnogo važnije koji lak za nokte je u modi,ali to je za mene jako teška i tužna tema, ne bih sad o tome, uglavnom THE BAŠTA će se sijati, saditi, pa šta Bog da
lady_di

#4029 Re: Bášča

Post by lady_di »

CvjetnaOaza wrote:lady_di dobrodošlica i od mene. Samo polako, bašta nas (bar mene) pored baštovanstva uči i strpljenju.
Hvala CO, nadam se, strpljenje mi nije jača strana
sour cherry

#4030 Re: Bášča

Post by sour cherry »

lady_di wrote:
CvjetnaOaza wrote:lady_di dobrodošlica i od mene. Samo polako, bašta nas (bar mene) pored baštovanstva uči i strpljenju.
Hvala CO, nadam se, strpljenje mi nije jača strana
Polako.Zamisli kako je nama početnicima :D
em11r

#4031 Re: Bášča

Post by em11r »

Je li ko mozda kada uvozio kakve sadnice iz inostranstva, ima li kakvih regulativa ili carinskih propisa pri uvozu navedenih ?

Vidim ovih dana svi postaju slike o onim kalifornijskim Pink Pearl jabukama (http://www.kellylenihan.com/wp-content/ ... apple.jpg)pa mi ne bude mrsko i nadjem u americi firmu koja bi mi poslala sadnice (30ak dolara komad) pa sam kontao naruciti 3-4.

Hvala
hrastov žižak

#4032 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

CvjetnaOaza wrote:
hrastov žižak wrote:šta mislite ljudi da li mi je rano krastavice i tikvice posijat u rasadnik koji sam napravio od jednog starog prozora i ukopao u zemlju? to je neki mini staklenik. Čitam da im treba večernja temperatura od 19 c, a nekako mi se čini da teško može baš tolik oda se zagrije.
Možeš ih posijati, vjerovatno će ti relativno brzo i nići, ali šta ćeš s njima kat ti narastu i postane gusto...a do sredine maja ih ne možeš saditi vani. One su ipak preosjetljive na hladnoću.
hvala na odgovoru :) Razrijediću ih i presadit sadnice vani, a nekoliko ću ostavit tu da rastu.
kerima1

#4033 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Probala,i propustila priliku da naučim nešto o uzgoju,bilo mi mnogo važnije koji lak za nokte je u modi,ali to je za mene jako teška i tužna tema, ne bih sad o tome, uglavnom THE BAŠTA će se sijati, saditi, pa šta Bog da
Nikad nije kasno,vidim shvacas vaznost domace hrane. :thumbup: Samo pomno prati,jer mi ovi zarazeniji samo ponavljamo isto papagaji te posijano sjeme,pikirano,eno ga zazbijalo se,te cime stitimo koprivom,preslicom zalili "tolko,"volko kanti tako da ces ti sve moci kopirati sta mi radimo,vidjet ces uspjeh nece izostati.
Danas sam bila na babinom imanju moja rodbina uzorali i isfrezali,ljudi place mi se kakve su te zemlje u prirodi,ja usla propale mi noge u zemlju!! To rukama mozes iskopavati redove za krompire.Da mi je onu zemlju blize ono nema cijene!
CvjetnaOaza

#4034 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ja sam bila posijala nekoliko sjemenki krastavica i na kraju ih bacila. Nikle su za 24 sata, a u plasteniku nemam mjesta za njih, pa pošto imam još sjemena, a stan mi zatrpan biljkama morala sam ih baciti. Sačekat ću još 15-tak dana do ponovne sjetve :-D
safran

#4035 Re: Bášča

Post by safran »

em11r wrote:Je li ko mozda kada uvozio kakve sadnice iz inostranstva, ima li kakvih regulativa ili carinskih propisa pri uvozu navedenih ?

Vidim ovih dana svi postaju slike o onim kalifornijskim Pink Pearl jabukama (http://www.kellylenihan.com/wp-content/ ... apple.jpg)pa mi ne bude mrsko i nadjem u americi firmu koja bi mi poslala sadnice (30ak dolara komad) pa sam kontao naruciti 3-4.

Hvala
Teško. Fitosanitarni propisi ti propisuju karantin a mislim i da kao fizičko lice ne možeš uvesti legalno. Kako oni to misle poslati?
CvjetnaOaza

#4036 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

lady_di wrote:
Probala,i propustila priliku da naučim nešto o uzgoju,bilo mi mnogo važnije koji lak za nokte je u modi,ali to je za mene jako teška i tužna tema, ne bih sad o tome, uglavnom THE BAŠTA će se sijati, saditi, pa šta Bog da[/quote]

Većina nas je imala tu fazu (mislim na ženske), nije to ništa strašno, ni tužno. Mladost je mladost :-D
E poslije te faze dolazi bašta, cvijeće, povrće, zdrava hrana......samo polako.
Last edited by CvjetnaOaza on 16/04/2013 22:25, edited 1 time in total.
safran

#4037 Re: Bášča

Post by safran »

hrastov žižak wrote:šta mislite ljudi da li mi je rano krastavice i tikvice posijat u rasadnik koji sam napravio od jednog starog prozora i ukopao u zemlju? to je neki mini staklenik. Čitam da im treba večernja temperatura od 19 c, a nekako mi se čini da teško može baš tolik oda se zagrije.
Žižak, gdje si ono našao novozenlandski špinat? Ja tražila u Sjemenarni i Agrikomu - nikad čuli.
CvjetnaOaza

#4038 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Može li latinski naziv od tog špinata?
hrastov žižak

#4039 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

safran wrote:
Žižak, gdje si ono našao novozenlandski špinat? Ja tražila u Sjemenarni i Agrikomu - nikad čuli.
Nisam ni našao sjeme, samo sam bio pronašao u jednom katalogu sjemenarne Ljubljana iz 2010. godine. Možda nije imao uspjeha na tržištu, pa ga više ne prodaju!? Jedino da naručiš preko ibeja, trebalo bi bit jeftino. Ja sam paradajz preko ibeja naručio vrlo povoljno.
hrastov žižak

#4040 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

CvjetnaOaza wrote:Može li latinski naziv od tog špinata?
Tetragonia tetragonioides
em11r

#4041 Re: Bášča

Post by em11r »

safran wrote:
em11r wrote:Je li ko mozda kada uvozio kakve sadnice iz inostranstva, ima li kakvih regulativa ili carinskih propisa pri uvozu navedenih ?

Hvala
Teško. Fitosanitarni propisi ti propisuju karantin a mislim i da kao fizičko lice ne možeš uvesti legalno. Kako oni to misle poslati?

fedex dhl ko ce ga znat meni nije vazno halalit cu 100 dolara
sta se po "njihovom" misljenju smatra karantinom, bit ce zapakovane i sta ja znam (ista firma uveliko salje po evropi, bosnu nemaju na spisku shipping zemalja ali sam im ja poslao email i kazu moze)
CvjetnaOaza

#4042 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

hrastov žižak wrote:
Je li ovaj špinat vama interesantan? Ima li neke posebne karakteristike?
Ovako izgleda i obični kad proraste :?
CvjetnaOaza

#4043 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

em11r pazi da te ne "klapi" po novčaniku ta karantena. Može se desiti da ti biljka bude u karantenu, da carina napravi pregled na moguće štetočine, gljivice, bakterije.....i onda ti uz cijenu biljke dobiješ i račun za pregled, a ona je skuplja od biljke.
hrastov žižak

#4044 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

CvjetnaOaza wrote:
hrastov žižak wrote:
Je li ovaj špinat vama interesantan? Ima li neke posebne karakteristike?
Ovako izgleda i obični kad proraste :?
Fazon kod ovog špinata je što mu odgovaraju visoke temperature, pa ga možeš sijati ljeti kada standardni ne možeš. Također ima i manje kiseline, pa je lakši za želudac.
CvjetnaOaza

#4045 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Hvala H. Žižak :)
hrastov žižak

#4046 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

:thumbup:
e da, lijepo mi je izrasto onaj tvoj paradajz "crna šljiva" al nikako da ga presadim u čašice. Sutra ću. :D
CvjetnaOaza

#4047 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

hrastov žižak wrote::thumbup:
e da, lijepo mi je izrasto onaj tvoj paradajz "crna šljiva" al nikako da ga presadim u čašice. Sutra ću. :D
Baš mi je drago da je sjetva uspjela :-D
em11r

#4048 Re: Bášča

Post by em11r »

CvjetnaOaza wrote:em11r pazi da te ne "klapi" po novčaniku ta karantena. Može se desiti da ti biljka bude u karantenu, da carina napravi pregled na moguće štetočine, gljivice, bakterije.....i onda ti uz cijenu biljke dobiješ i račun za pregled, a ona je skuplja od biljke.
Hvala, informisat cu se podrobno o svemu prije no narucim.

Poslao sam par emailova na adrese koje sam uspio naci na fmpvs.gov.ba pa cemo vidjeti hoce li oni sta odgovoriti.

Ja razumijem da ce to biti skup cejf ali prihvatam to u nadi da ce bar jabuke uspjeti u nasem podneblju :)

Racunam poruciti 4 sadnice, cca 120 dolara i nek postarina bude 100 to je 220 i ti pregledi i carinske dadzbine valjda ne budu neke astronomske, ali za par godina cu imati nesto posebno, eventualno mozda probati ukrstiti sa nekom nasom sortom.

Nije mi zao potrositi novac iz razloga, sto tek sada kad dospijevam u neke godine shvatam vrijednost zemlje i onoga sto raste u/na zemlji. Dok sam bio klinac, za neke cejfove sam starog nagovarao da proda neku zemlju koju je nazalost prodao. Kasnije sam skontao da ta zemlja vrijedi puno puno vise nego par hiljada maraka (ne bas ta nego bilo koja zemlja).

Skoro sam od neke stare nane pokusao kupiti neke zemlje, u selu gdje se dulum krece 4-5 hiljada KM, i nana nije htjela prodat, i kasnije i kontam u pravu je nana sta danas mozes uraditi sa 4-5 hiljada maraka, kupis trosjed dvosjed frizder novi tv i ode petica, a zemlju imas "zauvijek".
CvjetnaOaza

#4049 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

U pravu si em11r. To je i moje mišljenje. Sve je potrošno, ali zemlja ostaje, a daje puno više nego bilo šta drugo.
Ratarka

#4050 Re: Bášča

Post by Ratarka »

lady_di wrote:[E da, i divim se Ratarki kako je u stanu uspjela onoliku šumu posijati, ja sam cijelu zbrku napravila sinoć dok sam prepikirala, neke sam i bacila jer sam ih oštetila, nikako mi nije uspijevalo da ih zatrpam do ona dva listića :lol: (samo dva listića-znam da ste rekli četiri najmanje, ali ja nemam vremena)
divis se? moji to drugacije zovu :) sretno!
Post Reply