CvjetnaOaza wrote:em11r pazi da te ne "klapi" po novčaniku ta karantena. Može se desiti da ti biljka bude u karantenu, da carina napravi pregled na moguće štetočine, gljivice, bakterije.....i onda ti uz cijenu biljke dobiješ i račun za pregled, a ona je skuplja od biljke.
Hvala, informisat cu se podrobno o svemu prije no narucim.
Poslao sam par emailova na adrese koje sam uspio naci na fmpvs.gov.ba pa cemo vidjeti hoce li oni sta odgovoriti.
Ja razumijem da ce to biti skup cejf ali prihvatam to u nadi da ce bar jabuke uspjeti u nasem podneblju
Racunam poruciti 4 sadnice, cca 120 dolara i nek postarina bude 100 to je 220 i ti pregledi i carinske dadzbine valjda ne budu neke astronomske, ali za par godina cu imati nesto posebno, eventualno mozda probati ukrstiti sa nekom nasom sortom.
Nije mi zao potrositi novac iz razloga, sto tek sada kad dospijevam u neke godine shvatam vrijednost zemlje i onoga sto raste u/na zemlji. Dok sam bio klinac, za neke cejfove sam starog nagovarao da proda neku zemlju koju je nazalost prodao. Kasnije sam skontao da ta zemlja vrijedi puno puno vise nego par hiljada maraka (ne bas ta nego bilo koja zemlja).
Skoro sam od neke stare nane pokusao kupiti neke zemlje, u selu gdje se dulum krece 4-5 hiljada KM, i nana nije htjela prodat, i kasnije i kontam u pravu je nana sta danas mozes uraditi sa 4-5 hiljada maraka, kupis trosjed dvosjed frizder novi tv i ode petica, a zemlju imas "zauvijek".