vazi wrote:Nije kupovina stana potrosacki vec stanbeni kredit ( m u nPuf wrote:Kiriju placam 300KM na Cengic Vili 2, granica sa Otokom, isti stan kada bi htio da kupim, trebalo bi mi 120 000KM.xamp wrote: Kirija je 300KM u prigradskom naselju ili u poprilicno (jako) losem stanu.
Rata je 900KM ako se uzima na kraci period malo veci iznos.
Mislim da je neki realniji omjer 400 <=> 650
Rata za kredit sa rokom otplate na 10 godina je : 1180KM , a na 15 godina 880KM
Tako da apsolutno nema smisla ona prica "Sto davati kiriju kad mozes placati ratu".
I eto ako cemo ici da ja "jeftino" placam kiriju i da uzmemo tvoju kiriju od 400 ili 450 opet je DUPLO veca rata i to na 15 godina.
A to da je kirija 300KM u prigradskom naselju i u losem stanju je smijesna izjava, mislim ono wtf... ispada da ako hoces normalan stan na potezu od Otoke do Malte, trebas dati 800 - 1000KM kirije... u kakvom vi filmu zivite nije mi jasno hahah, zaboravila ) znaci uzima se kredit na mini 20-30 god. I ta rata za 10 god postaje bezznacajna, stan ti ostane kao usteda jer te pare tesko da bi mogao ustediti na drugi nacin.
Edit i ostavis potomstvu stan koji mogu izdavati ili prodati sto nije zanemarljivo.
Pa kalkulacija i jest za stambeni kredit, a kredit dignuti na 30 godina je cisti debilizam, izvini ali tako je, ko digne kredit za stan na 30 godina je debil.
Prvo zato sto na dignutih 100 000KM, vrati preko 160 000KM, drugo sto si ROB iducih 30 godina, ne pita te niko imas li nemas li, ti MORAS dati ratu da bi zadrzao stan, sto znaci da iducih 30 godina uopste nije tvoj stan.