Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Naslovnica

#4026 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Naslovnica »

Zovnite Crveni Taxi i neće biti problema.
Kada imam potrebu za taksijem, sam njih.
Ommadawn

#4027 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

Prije mjesec dana boravih u Sarajevu i rodica i ja krenuli do grada da nesto rucamo. Uzimamo taxi na Cengic Vili pa cemo do Principovog. Zuti taxi, passat karavan, tip puko po gasu, pusi cigaru, gledam u brzinomjer a na njemu hiljade lampica upaljeno i zmigaju. Na jednoj raskrsnici ispred njega naglo staje drugi taksi, on koci, a kocnice jako slabe.... srecom zaustavi se u par decimetara. Do tada sam ja poderao pod nogama i umalo slomio rukohvat na vratima. Gleda on u retrovizor i smjeska se "Ne boj se, sve je u dure" mislim ja u sebi "ma sta je u dure jebote grom, imas lose kocnice a vozis brze nego Sumaher..." Uglavnom platimo, izadjemo, on se zahvaljuje i govori "Izvinite ako nesto nije bilo u redu" rekoh "Sredi ba te kocnice..".
Edin H.

#4028 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Ommadawn wrote:Prije mjesec dana boravih u Sarajevu i rodica i ja krenuli do grada da nesto rucamo. Uzimamo taxi na Cengic Vili pa cemo do Principovog. Zuti taxi, passat karavan, tip puko po gasu, pusi cigaru, gledam u brzinomjer a na njemu hiljade lampica upaljeno i zmigaju. Na jednoj raskrsnici ispred njega naglo staje drugi taksi, on koci, a kocnice jako slabe.... srecom zaustavi se u par decimetara. Do tada sam ja poderao pod nogama i umalo slomio rukohvat na vratima. Gleda on u retrovizor i smjeska se "Ne boj se, sve je u dure" mislim ja u sebi "ma sta je u dure jebote grom, imas lose kocnice a vozis brze nego Sumaher..." Uglavnom platimo, izadjemo, on se zahvaljuje i govori "Izvinite ako nesto nije bilo u redu" rekoh "Sredi ba te kocnice..".
U dure je to, ima bice malo zraka, pa mora malo napumpati kocnicu :oops:
Ommadawn

#4029 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

Ne bi me to iznenadilo.
mayab

#4030 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mayab »

Edin H. wrote:
Ommadawn wrote:Prije mjesec dana boravih u Sarajevu i rodica i ja krenuli do grada da nesto rucamo. Uzimamo taxi na Cengic Vili pa cemo do Principovog. Zuti taxi, passat karavan, tip puko po gasu, pusi cigaru, gledam u brzinomjer a na njemu hiljade lampica upaljeno i zmigaju. Na jednoj raskrsnici ispred njega naglo staje drugi taksi, on koci, a kocnice jako slabe.... srecom zaustavi se u par decimetara. Do tada sam ja poderao pod nogama i umalo slomio rukohvat na vratima. Gleda on u retrovizor i smjeska se "Ne boj se, sve je u dure" mislim ja u sebi "ma sta je u dure jebote grom, imas lose kocnice a vozis brze nego Sumaher..." Uglavnom platimo, izadjemo, on se zahvaljuje i govori "Izvinite ako nesto nije bilo u redu" rekoh "Sredi ba te kocnice..".
U dure je to, ima bice malo zraka, pa mora malo napumpati kocnicu :oops:
Ne sekirajte se, tehnicki pregledi su nam medju boljima u Europi, vazno je samo da ispadne dobra slika koja ide u centralnu bazu, a sve ostalo se da dogovoriti :lol:
DZONPI

#4031 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by DZONPI »

Nekii dan sjedam u taxi nemam pojma koja firma
kazem mu rutu stavljam sigurnosni pojas kad lola
meni sta se vezes ja vozim 40 godina a i u ratu sam
vozio auto.Kontam jel ovaj lud ili ja necujem dobro.Na
svu srecu cujem jos uvjek.Katastrofa da ti taxi sofer kaze
sto se vezes.Ispade ja jos levat.
Eniac

#4032 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Eniac »

DZONPI wrote:Nekii dan sjedam u taxi nemam pojma koja firma
E, to i mene cudi. Sta se petljas, vezem se zato sto hocu, suti i vozi.
Edin H.

#4033 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Dobro, jesi malo frajer isp'o :D

Ja bio u Beogradu, u taksiju trznem za pojas, kad me nadvi oblak prasine :D
Eniac

#4034 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Eniac »

Edin H. wrote:
Dobro, jesi malo frajer isp'o :D

Ja bio u Beogradu, u taksiju trznem za pojas, kad me nadvi oblak prasine :D
Hajde pojas, imaju taksisti onu k0pcu za pojas koju stave da im ne pisti signal vezanja pojasa. Ali kada nema kopcu pa prebaci pojas iza sjedista i zakaci da mu ne pisti. I muka mu to premjestati kada hocu da se vezem. Ili ljeti klima. Ne ukljucuje im se jer im smeta (razumijem ih, ali to nije opravdanje). I sada ja treba da im platim voznju, ali da trpim ako pusi u autu, nece da ukljuci klimu jer mu smeta, problemi sa pojasom...
Filter

#4035 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Filter »

moze li se taksirati bez TA tablica?

vidjam u zadnje vrijeme na standu kod katedrale tamno plava jetta/bora stalijevec sa obicnim tablicama i prelijepljenim brojem taxija - sarajevotaxi i sivu mecku bez ikakvog broja, samo ona mala zuta taxi galerija
drug_profi

#4036 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Sad ce tebi odgovoriti kolege da su to njihovi regularni samo promijenili auto... pa cekaju tablice.

A to su ustvari samo divljaci, ali njihovi. Oni su OK. Ne valjaju oni drugi.
Perdita_Durango

#4037 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Perdita_Durango »

Neki dan dolazim na autobusni kolodvor i vidim nema nijednog taksija, kad stoji tip i pita 'trebaš taksi?', kažem da trebam. Prilazim taksiju on veli 'skinuo sam znak (svjetleću onu glupost na kojoj piše 'taksi), jer mi ionako ne radi, baš sam krenuo kući'. Kako nisam bila sama, sjedam u taksi i kažem lokaciju. Inače, svaki taksist naplati za tu relaciju najviše 5 km, povremeno izađe i manje od 5 km. I kroz priču on pita odakle dolazimo, mi kažemo lokaciju (van granica BiH) i on počne priču o stanju u Bosni i slično. Dolazimo do lokacije, kaže on '7 km', ja mu dajem 10, on vraća dvije i veli 'je li može ovako, znate kako je...', nasmijem se i kažem 'može, iako drugi uzimaju 5 km, ali neka vam bude'. Prosto sam bila preumorna od puta i pregladna, izađem iz taksija, bez daljnje rasprave. Nije mi do tih par km , samo mi je nekako ciganski kad vide da ljudi nisu odavde i onda će pokušati smuljati što više mogu. Baš... ciganski nekako...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4038 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Ko ti je kriv. Sama si sjela u cigansko auto bez oznaka i pristala na ciganski nacin vracanja para. Jos se zalis na to?
Saka

#4039 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

Kriva je inspekcija, policija i država sa slabim zakonima koji to sve tolerišu. U normalnoj državi taj ne bi ni smio stajati i nuditi taxi jer bi znao da ako ga nekad uhvate uzeli bi mu auto a njega strpali u prdekanu. A kod nas radi jer zna da mu neće niko ništa a i ako uhvate izvući će se sa 20 KM mita ili u najgorem slučaju prekršajnom prijavom od par stoja.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4040 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Ne moze biti drzava kriva prije nas. Mi smo drzava! Mi smo omogucili drzavu, vlast, pa i taksiste. Toliko! Izbor je postojao i pri izboru drzave, a i taksija u koji ce uci.

Da niko ne sjeda u sa taxi, oni bi brzo nestali, ili bi drasticno korigovali svoje usluge.
mayab

#4041 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mayab »

Perdita_Durango wrote:Neki dan dolazim na autobusni kolodvor i vidim nema nijednog taksija, kad stoji tip i pita 'trebaš taksi?', kažem da trebam. Prilazim taksiju on veli 'skinuo sam znak (svjetleću onu glupost na kojoj piše 'taksi), jer mi ionako ne radi, baš sam krenuo kući'. Kako nisam bila sama, sjedam u taksi i kažem lokaciju. Inače, svaki taksist naplati za tu relaciju najviše 5 km, povremeno izađe i manje od 5 km. I kroz priču on pita odakle dolazimo, mi kažemo lokaciju (van granica BiH) i on počne priču o stanju u Bosni i slično. Dolazimo do lokacije, kaže on '7 km', ja mu dajem 10, on vraća dvije i veli 'je li može ovako, znate kako je...', nasmijem se i kažem 'može, iako drugi uzimaju 5 km, ali neka vam bude'. Prosto sam bila preumorna od puta i pregladna, izađem iz taksija, bez daljnje rasprave. Nije mi do tih par km , samo mi je nekako ciganski kad vide da ljudi nisu odavde i onda će pokušati smuljati što više mogu. Baš... ciganski nekako...
Fuj, koji je to bijednik, majko mila
Image
Perdita_Durango

#4042 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

un1ted wrote:Ko ti je kriv. Sama si sjela u cigansko auto bez oznaka i pristala na ciganski nacin vracanja para. Jos se zalis na to?
Pa navodim primjer kako se ponašaju i kako iskoriste situaciju (što je i tema ovdje također). Kako sam mogla znati da će se tako ponašati? I ne žalim se na to, samo kažem da je ružno bilo od njega. I meni se doista nije radi par maraka dalo sa njim natezati, jer mi je to jako smiješno i žalosno.
Ommadawn

#4043 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

Perdita_Durango wrote:Neki dan dolazim na autobusni kolodvor i vidim nema nijednog taksija, kad stoji tip i pita 'trebaš taksi?', kažem da trebam. Prilazim taksiju on veli 'skinuo sam znak (svjetleću onu glupost na kojoj piše 'taksi), jer mi ionako ne radi, baš sam krenuo kući'. Kako nisam bila sama, sjedam u taksi i kažem lokaciju. Inače, svaki taksist naplati za tu relaciju najviše 5 km, povremeno izađe i manje od 5 km. I kroz priču on pita odakle dolazimo, mi kažemo lokaciju (van granica BiH) i on počne priču o stanju u Bosni i slično. Dolazimo do lokacije, kaže on '7 km', ja mu dajem 10, on vraća dvije i veli 'je li može ovako, znate kako je...', nasmijem se i kažem 'može, iako drugi uzimaju 5 km, ali neka vam bude'. Prosto sam bila preumorna od puta i pregladna, izađem iz taksija, bez daljnje rasprave. Nije mi do tih par km , samo mi je nekako ciganski kad vide da ljudi nisu odavde i onda će pokušati smuljati što više mogu. Baš... ciganski nekako...
Skinuo znak - znaci "radnja zatvorena", pusti covjeka neka ide kuci i neka odmara.
Prica pricu o stanju u Bosni - to manje-vise prica svaki taksista, ukoliko krenes u pricu sa njim.
On kaze 7, ti dajes 10, on vraca dvije - daj mu marku za kafu, nije to ciganluk.

I pouka - slijedeci put uzimaj regularan taksi, ako hoces da izbjegnes ovakvu situaciju. Regularan taksi ce uvijek naletjeti, ionako ih ima previse. Sacekaj dvije minute i ustedi dvije marke. A voznja taksijem bez upaljenog taksimetra je na sopstveni rizik.
Eniac

#4044 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Eniac »

Ommadawn wrote:...On kaze 7, ti dajes 10, on vraca dvije - daj mu marku za kafu, nije to ciganluk...
A stvarna cijena voznje 5. Ne, nije ciganluk...
Ommadawn

#4045 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

Eniac wrote:
Ommadawn wrote:...On kaze 7, ti dajes 10, on vraca dvije - daj mu marku za kafu, nije to ciganluk...
A stvarna cijena voznje 5. Ne, nije ciganluk...
Gdje je tu taksimetar koji pokazuje cijenu? Sjedas u "taxi" koji nema niti znaka na galeriji niti taximetra - mogao joj je reci i 20 maraka. Kome ce se zaliti da joj je naplatio vise nego je trebao? Inspekciji?
medjutim

#4046 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by medjutim »

Perdita_Durango wrote:
un1ted wrote:Ko ti je kriv. Sama si sjela u cigansko auto bez oznaka i pristala na ciganski nacin vracanja para. Jos se zalis na to?
Pa navodim primjer kako se ponašaju i kako iskoriste situaciju (što je i tema ovdje također). Kako sam mogla znati da će se tako ponašati? I ne žalim se na to, samo kažem da je ružno bilo od njega. I meni se doista nije radi par maraka dalo sa njim natezati, jer mi je to jako smiješno i žalosno.
Ok je to sto ti se nije dalo peglati, ali nisi ni ti taj novac na ulici nasao, tako da je to cista otimacina isto kao da te neko zaustavio na ulici i pod prijetnjom ti oteo marku.
REALISTA77

#4047 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by REALISTA77 »

Ma ljudi ba,taxisti su svugdje u svijetu bagra,svaka cast izuzecima...........
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#4048 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Faruk »

sve ih je ista majka rodila
Ommadawn

#4049 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

REALISTA77 wrote:Ma ljudi ba,taxisti su svugdje u svijetu bagra,svaka cast izuzecima...........
Nisu. Ali jedan od deset usere stvar pa covjek tako pocne razmisljati.
Perdita_Durango

#4050 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Ommadawn wrote:
Skinuo znak - znaci "radnja zatvorena", pusti covjeka neka ide kuci i neka odmara.
Prica pricu o stanju u Bosni - to manje-vise prica svaki taksista, ukoliko krenes u pricu sa njim.
On kaze 7, ti dajes 10, on vraca dvije - daj mu marku za kafu, nije to ciganluk.

I pouka - slijedeci put uzimaj regularan taksi, ako hoces da izbjegnes ovakvu situaciju. Regularan taksi ce uvijek naletjeti, ionako ih ima previse. Sacekaj dvije minute i ustedi dvije marke. A voznja taksijem bez upaljenog taksimetra je na sopstveni rizik.
Skinuo znak - sam se ponudi , ja nisam njega zvala, nego se on ponudio.
Priča o stanju u Bosni - počinje priču sa riječima 'a vi niste odavde a ? A ovdje vam je od danas do sutra, preživljava se, šta da vam kažem , tamo je drugačije malo, znate bolje, nego tu... ovdje smo od danas do sutra...'
On kaže 7, ja dajem 10, on vraća dvije - da sam ja davala na to možda 6 km, jer nije imao da mi vrati sitno , misliš da bi on na to pristao kao ja na vraćanje 2 km? Opet napominjem, navodim primjer po meni ciganluka, koji će iskoristiti ljude koji nisu odavde.

I pouka je da niti jednog taksija nije bilo tad, da nismo mogli čekati i da ne očekujem takvo ponašanje od taksista. I jeste, moja je krivica jer vjerujem da ljudi ipak nisu takvi :)
Post Reply