Freelancing....all about
Moderator: anex
- Indigont
#4026 Re: Porez na dohodak na freelancing?
united, jel ti misliš da je mišljenje advokata krajnje i konačno ko da je Allah? Pa eno advokatica SDP-a pokreće postupak protiv ovoga i kaže da je nelegalno. Nije prvi put da su 2 advokata imala totalno oprečna mišljenja.
- begsoon1510
#4027 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Indigont wrote:Nakon ovakvih propusta svi koji tvrdite da se treba platiti i za 2015. zaslužujete rak kostiju najmanje. Ne mogu pojmiti da neko može ovakav javašluk i krađu podržavati.
ja mogu pojmiti, jer su ovo sve izaslanici porezne uprave i vlade..
Vidjeli oni nisu freelenca i novca iz stranih zemalja.BOTOVI
- begsoon1510
#4028 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Indigont wrote:united, jel ti misliš da je mišljenje advokata krajnje i konačno ko da je Allah? Pa eno advokatica SDP-a pokreće postupak protiv ovoga i kaže da je nelegalno. Nije prvi put da su 2 advokata imala totalno oprečna mišljenja.
Imam dosta iskustva sa advokatima i lično znam da 90% advokata je mutavo i bez muda kada je u pitanju porezna uprava. Puni im djepovi oraha, pisnuti ne smiju, ali tako to radi državna mafija u svim porama društva.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4029 Re: Porez na dohodak na freelancing?
pa nema stečajne mase...Matris wrote: Kako nema odakle? Zasto ne moze sudska policija oduzeti imovinu i prodati? Zemlju, zgrade itd.
Jednostavno ceka se zastara. NECE sudska policija da provodi presudu koju je sama donijela. A ne postoji clan zakona koji im omogucava da je ne provode. Donijela je presudu is cistog razloga da moze poceti period zastare. Jer ako nije presuda donesena, onda zastara ne moze nastupiti. To ti zoves na strani radnika?
zastara ide ako nije pokrenut postupak... mislim da se toliko razumijem u forumaško sudtsvo i pravo
imaš sto ljudi sa po 80 000 potraživanja
a firma u stečaju ima imovine 3 stolice i dva kamiona i blokiran račun...prvo naplaćuje porezna, zdravstvo, menadžment pa onda radnici
sud donosi odluke za radnike... ali se ne može naplatiti
-
DexterTZ
#4030 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Šta misliš zašto Face TV ne prenosi ništa.Zato što ih SDA ima u rukama nakon akcije zadruga.Baš se bio razgalamio i odjednom muk,ne smije pisnut.Apsolutno si upravu.Svi oni muljaju i ako pisnu onda će i pasti.begsoon1510 wrote:Indigont wrote:united, jel ti misliš da je mišljenje advokata krajnje i konačno ko da je Allah? Pa eno advokatica SDP-a pokreće postupak protiv ovoga i kaže da je nelegalno. Nije prvi put da su 2 advokata imala totalno oprečna mišljenja.
Imam dosta iskustva sa advokatima i lično znam da 90% advokata je mutavo i bez muda kada je u pitanju porezna uprava. Puni im djepovi oraha, pisnuti ne smiju, ali tako to radi državna mafija u svim porama društva.
-
Matris
#4031 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Prvo naplacuje porezna -- nije problem, ali gdje je zapelo? Sto se ne naplacuje? Gdje sudska policija? Gdje je zatvaranje firme i prodaja imovine? Firme se pustaju da rade, dugovi se gomilaju planski i onda na kraju dodje se do situacije koju ti opisujes. Na kraju drzava kao vlasnik firme uzme sve sebi jer odugovlaci do tog momenta da vrijednost firme ne moze pokriti poreze (iz nekog razloga oni imaju prioritet kod naplate iako su vlasnici i doveli do te situacije). Ne postoji clan zakona po kojem porezna moze to raditi, ali radi.Black swan wrote:pa nema stečajne mase...Matris wrote: Kako nema odakle? Zasto ne moze sudska policija oduzeti imovinu i prodati? Zemlju, zgrade itd.
Jednostavno ceka se zastara. NECE sudska policija da provodi presudu koju je sama donijela. A ne postoji clan zakona koji im omogucava da je ne provode. Donijela je presudu is cistog razloga da moze poceti period zastare. Jer ako nije presuda donesena, onda zastara ne moze nastupiti. To ti zoves na strani radnika?
zastara ide ako nije pokrenut postupak... mislim da se toliko razumijem u forumaško sudtsvo i pravo
imaš sto ljudi sa po 80 000 potraživanja
a firma u stečaju ima imovine 3 stolice i dva kamiona i blokiran račun...prvo naplaćuje porezna, zdravstvo, menadžment pa onda radnici
sud donosi odluke za radnike... ali se ne može naplatiti
-
freelancerBIH
#4032 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 23:19, edited 1 time in total.
- begsoon1510
#4033 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Indigont wrote:evo u USK neće da dadnu freelanceru koji je sluzbeno nezaposlen da izvadi poreznu karticu jer "nemas dohodak, jos"
a hoce oporezivati
wtf
To je posljedica pravilnika koji je u koliziji sa zakonom.
- Indigont
-
freelancerBIH
#4035 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 23:34, edited 1 time in total.
-
free_too
#4036 Re: Porez na dohodak na freelancing?
FreeliBih, znamo mi to, vec se borimo zestoko!freelancerBIH wrote:Ekipa procitajte moj post iznad, jako je vazno molim vas !!!!
Ja sad bio kod advokata, covjek sve to potvrdio. Kaze za period od 2018 ima pravilink, sve se jasno kaze, ali za ovo prije... nema sanse kaze. Moram procitati svaki pravilnik za svaku godinu koju je vazio, ali prema njegovom misljenju ovo je cista pljacka i pada na sudu ako uopce dodje do suda jer moraju oni tu dokazati mnogo toga.
-
freelancerBIH
#4037 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
-
l33t
#4038 Re: Porez na dohodak na freelancing?
imas pismeno potvrdu? vjerovatno ne, rekla kazalafreelancerBIH wrote:Ja sada evo imam i definitivno potvrdu da je ovo cista pljacka, od samog uposlenika iz PU!
Ne znam ekipa, mi ovdje svi moramo kolektivno organizovati advokata jer je ovo cista cista pljacka !!!!!!!!!!!!!!!
- begsoon1510
#4039 Re: Porez na dohodak na freelancing?
l33t wrote:imas pismeno potvrdu? vjerovatno ne, rekla kazalafreelancerBIH wrote:Ja sada evo imam i definitivno potvrdu da je ovo cista pljacka, od samog uposlenika iz PU!
Ne znam ekipa, mi ovdje svi moramo kolektivno organizovati advokata jer je ovo cista cista pljacka !!!!!!!!!!!!!!!
Pa gospodin iz porezne @madner kaže da su usmena priča i dogovor relevantni
Last edited by begsoon1510 on 17/08/2018 14:44, edited 1 time in total.
-
Matris
#4040 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jesi ti snimio taj razgovor?freelancerBIH wrote:Ja sada evo imam i definitivno potvrdu da je ovo cista pljacka, od samog uposlenika iz PU!
-
dzipalo
#4041 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Relevantni ako se radi o sklapanju nekog ugovora/dogovora za posao i slicno. Jedino ako ovaj freelancer nije u kakvom dogovoru s tim iz PU, onda se pika 
Meni se cini da ove informacije koje dobijate iz PU idu ovako:
1. ako si pitao nekog uposlenika PU kojeg je zaposlio SDA onda moras platiti
2. ako si naletio na nekog koga je zaposlio SDP, njemu su naredili da pljuje i govori nema nista od toga
Luda kuca
Meni se cini da ove informacije koje dobijate iz PU idu ovako:
1. ako si pitao nekog uposlenika PU kojeg je zaposlio SDA onda moras platiti
2. ako si naletio na nekog koga je zaposlio SDP, njemu su naredili da pljuje i govori nema nista od toga
Luda kuca
Last edited by dzipalo on 17/08/2018 14:46, edited 1 time in total.
-
freelancerBIH
#4042 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 23:19, edited 2 times in total.
-
freelancerBIH
#4043 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
- victom
#4044 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ja svoje razgovore snimam na mobitelu. CallRecording app.freelancerBIH wrote:Matris wrote:Jesi ti snimio taj razgovor?freelancerBIH wrote:Ja sada evo imam i definitivno potvrdu da je ovo cista pljacka, od samog uposlenika iz PU!
Ne bih se usudio to uraditi da kasnije imam problema, i ovako su mafijasi sve oko nas u drzavnim ustanovama...
Last edited by victom on 01/03/2021 03:10, edited 2 times in total.
-
l33t
#4045 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa zbog toga to ne stoji, to je njegovo licno misljenje, a svakako PUFBiH izgleda da ima probleme u kontrolisanju svojih odjela u drugim kantonima, nisu ujedinjeni svako radi na svoj nacin...
-
freelancerBIH
#4046 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
-
freelancerBIH
#4047 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 23:18, edited 1 time in total.
-
Junuz_Juka
#4048 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne rekoh li ja tebi druže da si se zaletio sa plaćanjem?freelancerBIH wrote:l33t wrote:imas pismeno potvrdu? vjerovatno ne, rekla kazalafreelancerBIH wrote:Ja sada evo imam i definitivno potvrdu da je ovo cista pljacka, od samog uposlenika iz PU!
Upitao za pismenu potvrdu i njegovu izjavu - kaze da se boji ista reci da ne bi posao izgubio - rijec je o starijem gospodinu. A sve informacije su iz prve ruke, gdje je on bio zaduzen za uplate iz 2006 iz 2012, koje su kako on kaze, novce ostavljali u ladicu umjesto na racun banke gdje su trebale da zavrse.
Eto u kakvom drustvu zivimo.
Na kraju će biti - Porezna se malo šalila, a mi to ozbiljno shvatili ...
- Indigont
#4049 Re: Porez na dohodak na freelancing?
freelancerBIH, naravno da je nelegalno i budala je ko plati. Kladio bih se da nikad neće poslati te prijave, jer nemaju osnov. A ako pošalju spreman sam poduzeti sve mjere koje mi zakon dopušta: prvostepena žalba, drugostepena žalba pa onda i upravni spor na sudu, jer nije više ni do para, nego neću da me se ovako pravi budalom.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4050 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne smatram, svi mi možemo pogriješiti, ali kada dobiješ pisano mišljenje adovkata, pa isto priložiš ministarstvu, ili PU, onda su stvari već ozbiljnije. Iza tebe stoji pravna osoba, a ne tvoje "vlastio tumačenje zakona" koje je u velikom broju slučajeva pogrešno.Indigont wrote:united, jel ti misliš da je mišljenje advokata krajnje i konačno ko da je Allah? Pa eno advokatica SDP-a pokreće postupak protiv ovoga i kaže da je nelegalno. Nije prvi put da su 2 advokata imala totalno oprečna mišljenja.
Btw nemojte biti kivni na mene. Ni ja ne bih da platim, volim keš kao i svi, samo mislim da imaju sve mehanizme naplate, protiv kojih se ne može. Ono što se može jeste pritisak da se donese zakon koji ude u prilog freelancerima, a da postoji i porez kojih njih "zadovoljava".
begsoon1510 wrote:
ja mogu pojmiti, jer su ovo sve izaslanici porezne uprave i vlade..
Vidjeli oni nisu freelenca i novca iz stranih zemalja.
Nevjerovatna količia kurcobolje. Čim je nečije mišljenje drugačije, odmah je neprijatelj, izaslanik jebene vlade, ili bilo kakav uhljeb ove tvorevine zvane BejHa.
Jbem ja takvu vladu, ali takav narod.