Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
piupiu

#4028 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Nikada ni kulturnjacima, intelektualcima, pjesnicima, izdavačima... nije nedostajalo najprizemnijeg, najprostačkijeg šovinizma. Nažalost.
piupiu

#4029 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

wewa wrote:vidi, vidi!
ko bi rekao da je jesenjin zapravo pjesnik po mom cejfu :shock: :bih: :lol:
Dobar je mali... :D :lol:
piupiu

#4030 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Vipera berus wrote:Ima se nabrati na livadi :D

.
Hm. A ja ipak sumnjam da su oni njemu podmetali neke psihodelične gljive... :D
piupiu

#4032 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Razgovor s Mešom
Novi list: Da li postoji opasnost da Vaše bavljenje esejistikom potisne u pozadinu inventivne kvalitete pripovjedača, pjesnika u Vama?

M. Selimović: Svaki savremeni pisac je istovremeno i kritičar. Kritička svijest, bez obzira da li piše kritike, nužan je preduslov za stvaranje odnosa prema onome što se piše. Od kritičke svijesti i sposobnosti za analizu, do pisane kritike samo je korak. I sve je više beletrista koji pišu kritike, eseje, oglede za razliku od ranijih vremena kad su ta dva posla bila uglavnom odijeljena. Savremeni pisac, uz talent koji je nužna pretpostavka, mora da zna o književnosti, estetici, filozofiji, isto toliko koliko i dobar esejista. To je vjerojatno i razlog što danas više ne postoje svemoćni kritičari-učitelji i arbitri.

http://lupiga.com/vijesti/razgovor-s-me ... jama-ljudi
Vipera berus

#4033 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Vipera berus »

Nakon posljednjeg školskog zvona, učionica s ojačanim cementom u siromašnoj četvrti Kibera u Nairobiju pretvara se u baletni studio. Iznose se stolice i stolovi. Prašina i prljavština na podu nestaju. Grupa od oko 20 djevojčica i dječaka čekaju da Mike Wamaya, njihov instruktor, stigne. Zatim, uz klasičnu glazbu u zraku, djevojke počinju plesati...

piupiu

#4034 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Ne znam zašto BHRT ove emisije "Portret umjetnika" ne stavi na You Tube, ovako vam mogu samo linkove dati... ali ima jako dobrih:

Rejhan Demirdžić

http://www.bhrt.ba/bhr1-emisije/vecernj ... 4-02-2018/

Alma Lazarevska

http://www.bhrt.ba/bhr1-emisije/vecernj ... 1-02-2018/

Ahmed Burić

http://www.bhrt.ba/bhr1-emisije/vecernj ... 5-01-2018/

Mile Stojić

http://www.bhrt.ba/bhr1-emisije/vecernj ... 8-02-2018/
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4035 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by pici »

ova danasnja kultura nam je za ziv quac... nismo napravili nit predstave nit filma nit umjetnickog izraza nit perfomans... ko drogirani, samo pare gledaju da se uzmu a to na sta ce to liciti zivo zabole umjetnike... pretvorili se u umjetnicku bandu ko politicari

p.s. moramo uvoziti umjetnike da vidimo kako se to radi a prije smo bili velesila... balkanska naravno
medvjed23

#4036 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

zato samo pojezija (i naravno digitalis).. u njoj nema para, al ima ljubafi, očaja, tuge i svega zanimljivog..
piupiu

#4037 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

pici wrote:ova danasnja kultura nam je za ziv quac... nismo napravili nit predstave nit filma nit umjetnickog izraza nit perfomans... ko drogirani, samo pare gledaju da se uzmu a to na sta ce to liciti zivo zabole umjetnike... pretvorili se u umjetnicku bandu ko politicari

p.s. moramo uvoziti umjetnike da vidimo kako se to radi a prije smo bili velesila... balkanska naravno
Evo, ja ti preporučujem "Naš razred" u Kamernom. Oooooooooozbiljna predstava. Ne'š diHat dva sata!
Last edited by piupiu on 04/03/2018 17:29, edited 1 time in total.
piupiu

#4038 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:zato samo pojezija (i naravno digitalis).. u njoj nema para, al ima ljubafi, očaja, tuge i svega zanimljivog..
e tvoj portret, medo? :twisted:

Vrijeme je! :pipi: :srce: :igra1:
medvjed23

#4039 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

misliš, slikovni il stihovni? vještinu tkanja ovog prvog zanemarih nekad u osnovnoj, a ovim drugim se još uvijek bavim
pici

#4040 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by pici »

piupiu wrote:
pici wrote:ova danasnja kultura nam je za ziv quac... nismo napravili nit predstave nit filma nit umjetnickog izraza nit perfomans... ko drogirani, samo pare gledaju da se uzmu a to na sta ce to liciti zivo zabole umjetnike... pretvorili se u umjetnicku bandu ko politicari

Evo, ja ti preporučujem "Naš razred" u Kamernom. Oooooooooozbiljna predstava.
gledao :mrgreen: mogu ti ja preporuciti jami distrikt evo tri dana zaredom igra u kamernom... predstava kokana mladenovica (tersonja :mrgreen: )
al predstava vrhunska... normala srbijanka predstava zato i govorim za ove nase da nema kuveta da se napravi nesto slicno... a dino mustafic gledo skoro sve njegove predstave i zid, pukovnik ptica i helverova noc su mu legendarne :mrgreen: samo reci ako treba preporuka... alan ford onako gledo sam svaki put (moram) i uvjrk zaspem :mrgreen:
piupiu

#4041 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

pici wrote:gledao :mrgreen: mogu ti ja preporuciti jami distrikt evo tri dana zaredom igra u kamernom... predstava kokana mladenovica (tersonja :mrgreen: )
al predstava vrhunska... normala srbijanka predstava zato i govorim za ove nase da nema kuveta da se napravi nesto slicno... a dino mustafic gledo skoro sve njegove predstave i zid, pukovnik ptica i helverova noc su mu legendarne :mrgreen: samo reci ako treba preporuka... alan ford onako gledo sam svaki put (moram) i uvjrk zaspem :mrgreen:
Gledala i Kokana i Dinine... "Alan Forda" nisam!

Hoću reć' "Naš razred", "Žaba", "Noževi u kokoškama", "Helverova noć", "Ay, Carmela"... sve su to vrlo ozbiljne predstave. Ne mo'š reć da baš ništa nema... kad ima i rada i truda i rezultata.
piupiu

#4042 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:misliš, slikovni il stihovni? vještinu tkanja ovog prvog zanemarih nekad u osnovnoj, a ovim drugim se još uvijek bavim
Daj 'vamo stihove, ja ću portret nacrtati ako treba. :D
pici

#4043 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by pici »

pici wrote:
piupiu wrote:

Evo, ja ti preporučujem "Naš razred" u Kamernom. Oooooooooozbiljna predstava.
gledao :mrgreen: mogu ti ja preporuciti jami distrikt evo tri dana zaredom igra u kamernom... predstava kokana mladenovica (tersonja :mrgreen: )

jedna od najboljih predstava je pukovnik ptica... fenomenalna predstava steta sto je skinuta al nije mogao miralem zubcevic vise da igra... rezirao mustafi alijans dino mustafic :mrgreen: igrali, dragan jovicic, miralem zubcevic, admir glamocak, tanja sjic, ermin bravo i alekdandar seksan
pici

#4044 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by pici »

piupiu wrote:
pici wrote:gledao :mrgreen: mogu ti ja preporuciti jami distrikt evo tri dana zaredom igra u kamernom... predstava kokana mladenovica (tersonja :mrgreen: )
Gledala i Kokana i Dinine... "Alan Forda" nisam!

Hoću reć' "Naš razred", "Žaba", "Noževi u kokoškama", "Helverova noć", "Ay, Carmela"... sve su to vrlo ozbiljne predstave. Ne mo'š reć da baš ništa nema... kad ima i rada i truda i rezultata.
stare predstave sem naseg razreda(a i on izasao prije dvije i po godine) zato i govorim u danasnjem vemenu da nam je kultura ziv qujac... nepikam predstave od prije deset dvajs godina
Last edited by pici on 04/03/2018 17:47, edited 1 time in total.
pici

#4045 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by pici »

jesi gledala jami distrikt... e to je predstava
medvjed23

#4046 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

piupiu wrote:
medvjed23 wrote:misliš, slikovni il stihovni? vještinu tkanja ovog prvog zanemarih nekad u osnovnoj, a ovim drugim se još uvijek bavim
Daj 'vamo stihove, ja ću portret nacrtati ako treba. :D
joj, joj, eksponiro sam se već možda i više nego što je ukusno, a ima na forumu boljih i zanimljivijih pjesnika koji šute i šute.. bilo bi lijepo kad bi neko od njih prozborio, a od mene, jedna sličica..
piupiu wrote:
medvjed23 wrote:često pomislim: kad sljedeći put odem u grad, provjeriću gdje je i kako tačno izgleda kranjčevićeva 9/4.. al nikad ne provjerim..
Kad je kanarinac bio jako mali, išao je, jednom prilikom—kao roditeljski privjesak—u posjetu kod Dace. Daco je tada stanovao u iznajmljenoj garsonjeri u Švrakinom selu, odmah do današnjeg MUP-a, uz nekadašnju O.Š. "Pavle Goranin". Mislim da se i samo naselje zvalo Naselje Pavla Goranina i da se do njega iz grada dolazilo autobusom broj 19, ali nisam sigurna.

Ko je bio taj Pavle Goranin, pa po njemu nazvaše komplet gradsko selo i u njemu školu? Wikipedia kaže: Pavle Goranin Ilija je rođen 13. 10. 1915 u varaždinskoj židovskoj porodici Mavre Steinera. Stari Štajner bio je profesor u mostarskoj i sarajevskoj realnoj gimnaziji, a Pavlov mlađi brat Srećko student. U Sarajevu je—tad još znan kao Elijahu Steiner—završio osnovnu školu i gimnaziju. Kao đak viših razreda gimnazije, uključio se u napredni omladinski pokret, te s mnogo smisla radio na organiziranju i okupljanju omladine. 1934 upisao je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Pavle je bio jedan od pokretača i potpisnika poznatog proglasa bosansko-hercegovačkih studenata, iz 1937 godine, za autonomiju Bosne i Hercegovine (BiH) u K.J.—ali su mu papci poslije ovog rata svejedno oteli i naselje i školu. Naselje su vratili Švrakama, a školu nazvali po Reisu Mehmedu efendiji Džemi Čauševiću, koji je dozvolio ženama da otkriju lice, po čemu ga neobično cijenim.

Pavle Elijahu je bio pravi majstor u organiziranju partijske ilegale. Kao diplomirani pravnik, postao je prvi politički komesar Romanijskog narodnooslobodilačkog odreda, najbrojnijeg i najslavnijeg u istočnoj Bosni, a kasnije došao i na samo čelo 1. udarnog bosanskog bataljona, koji je odolijevao svim pokušajima četnika, ustaša i Nijemaca da razbucaju narodni ustanak. Poginuo je 1944., k'o i brat mu Srećko, komandir Trebevićkog odreda, rodjen kao Feliks Steiner. I otac im Mavro, zaveden 1941. pod brojem 490 u Ravnateljstvu ustaškog redarstva zbog dodijeljenog Rješenja o nošenju židovskog znaka, nastrada od fašističkog terora.

Eh, u tom herojskom naselju gdje su se okupljale švrake i pokoja budala, živio je Daco u stanu od nekih 30-ak kvadrata, u gotovo praznoj sobi bez zavjesa — u njoj jedan tamni kauč i mali stolić za kafu na kojem je stajala pisaća mašina. Ličila je na staru Remingtonku i na one mašine što su ih u filmovima koristili SS-ovci u pauzi izmedju dva priključivanja ilegalaca—kakav je bio naš Pavle—na elektrošoker. Sumnjam da bi Daco robovao švapskoj mašini — a bila je sivo-maslinaste boje.

Image
Edit: Pisaća mašina - po sjećanju - izgledala je otprilike ovako.

Ne sjećam se da je u stanu bilo drugog namještaja, kauč je stajao poprijeko, kao dijagonalna linija razdvajanja izmedju dvije praznine, nasred sobe—otprilike kao na pozornici. Oko njega su bile razbacane iscijepane stranice novina, pored mašine — jedna poluizgorjela svijeća. U naletima stvaralačke gorljivosti Daco je, naime, ponekad zaboravljao platiti struju. I to je, nažalost, sve čega se sjećam. :oops:
Image

predzadnji sprat.. ima nekog boemskog štiha..
piupiu

#4047 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

pici wrote:jesi gledala jami distrikt... e to je predstava
Jesam, i prišla i čestitala Kokanu. :D Odlična, angažovana, dinamična, moderna, sve 5+... sem dikcije, akcentuacije, kako se to sve skupa već zove, Bosanke.... Ahhhgrrrrrrr, tako mi je to išlo na živce, zvučala je k'o Manda u "Sivom kamionu crvene boje", kad kaže 'ideeeemo' (lafo on Bosanac), znaš ono kao u "'ajd ideeeeemo Radooooooo, 'ajd, ideeeeeemo, dušooooo"... inače je odlična predstava.
piupiu

#4048 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

pici wrote:stare predstave sem naseg razreda(a i on izasao prije dvije i po godine) zato i govorim u danasnjem vemenu da nam je kultura ziv qujac... nepikam predstave od prije deset dvajs godina
Hm, pa jest'. Činjenica je da dobre predstave obično nose inspirisani pojedinci i da se baš i nema puno love i dovoljno hrabrih u ovom trenutku. I u regiji dominiraju Kokan, Dino i Frljić, a nekad si imao u istom trenutku 5-6 inspirisanih i avangardnih reditelja tipa pokojnog Pandura. Haj' bar je jedan od trojice naš (zapravo i ovaj treći je naš :D)... Nije loša ova JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO u SARTRu.
piupiu

#4049 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:predzadnji sprat.. ima nekog boemskog štiha..
Posebno onaj prozor lijevo. K'o da ga je Daco instalisao.
medvjed23

#4050 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

inače je privlačnost poezije obrnuta slika privlačnosti ostatka svijeta.. u stihu slavimo (samo)destrukciju, nered, prljavštinu, slobodu, dok inače, kad nam stihovi nisu na umu, volimo da je sve oko nas čisto, simetrično, zdravo, uredno.. stoga su moj komentar o boemskom štihu i tvoj o prozoru saglasni :D
Post Reply