PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
DonieBrasco

#4026 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

aditon wrote:Naravno da su iskustva s ovim HDD različita. Međutim kad govorimo o Western Digitalu, oni nikad nisu krili za šta je koji disk namijenjen označavajući ga jednostavno bojom. Crni najbrži i najperformansniji disk iz WD je bio i ostao najskuplji disk ali s razlogom. Green se nikad nije preporučivao kao sistemski diske s kojeg bi se stalno nešto pisalo i brisalo već bukvalno kao storage disk.
Nego pitanje, kako to da WD nikad nije napravio SSD? Kao vodeči proizvođač HDD, nekako je proizvodnja SSD-a bila logičan potez.
Koliko ja znam,
WD zeleni je za storage na duge staze,
WD crni je performans disk za gaming, programe, aplikacije + operativni sistem,
WD plavi je standardni disk za najobicnije korisnike + operativni sistem (nije kvalitetan kao crni i zeleni),
WD crveni i ljubicasti se korsite za servere, video nadzor (kada se konstantno snima) i tako neke industrijske stvari nisu bas za kucnu upotrebu.

Ne znam kakvi su WD na polju SSD mislim da su tek uplivali u te vode ali ako nastave da razvijaju tehnologiju kao sto su radili sa HDD mozda budu vrhunski na trzistu.
boogy

#4027 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by boogy »

Moja preporuka za WD Blue 1TB 7200rpm 64MB SATA3.
Računar mi stoji na stolu u kombinaciji Samsung EVO 850, 250GB (sistemski) i WD Blue 1TB 7200rpm 64MB SATA3.
Potpuna je tišina taj WD Blue uopšte se ne čuje a za skladište i gaming je odličan.

WD Green više ne proizvode, sada je to WD Blue 5400rpm.
caseytron

#4028 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

boogy wrote:Moja preporuka za WD Blue 1TB 7200rpm 64MB SATA3.
Računar mi stoji na stolu u kombinaciji Samsung EVO 850, 250GB (sistemski) i WD Blue 1TB 7200rpm 64MB SATA3.
Potpuna je tišina taj WD Blue uopšte se ne čuje a za skladište i gaming je odličan.

WD Green više ne proizvode, sada je to WD Blue 5400rpm.
Takodjer imam isti, on je danas manje-vise postao standard. :-D
REDDEVILS

#4029 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by REDDEVILS »

Zdravo raja, zanima me dali vi lijepite stikere na kuciste sto dođu uz procesor maticnu plocu itd. :)

Image
GP340

#4030 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by GP340 »

Makusz se registrovah da pitam.

Jel moguce da u Sarajevu nema napojnih kvalititetnih uzeti? Mislim veci izbor kao u Banja Luci npr. Nijedan XFX, jedan Seasonic, nijedan Corsair itd.. ne kontam
Averus

#4031 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

GP340 wrote:Makusz se registrovah da pitam.

Jel moguce da u Sarajevu nema napojnih kvalititetnih uzeti? Mislim veci izbor kao u Banja Luci npr. Nijedan XFX, jedan Seasonic, nijedan Corsair itd.. ne kontam
Ima Codegen :lol:
GP340

#4032 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by GP340 »

i strašni Raidmax :D
DonieBrasco

#4033 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Image

Raja gdje bih mogao u Sarajevu naci VGA cooler tj. za stariju graficku karticu koja na sebi ima mali ventilator od 40mm jako je bucan.

Image

Trenutno je ovaj tvornicki cooler 40mm - ventilator.

Ozivio sam racunar od amiđe star barem deset godina on je obicni korisnik ne radi nista specijalno na njemu, a zamoli me ako moze da mu buku smanjim.

Trazim nesto slicno kao na slici gore, znam da je ovo staro kao grcka ali ima li jos naci ?
ervin91

#4034 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ervin91 »

Dal je ko kupovo od Pcbest sa Olx-a?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4035 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

DonieBrasco wrote:Image

Raja gdje bih mogao u Sarajevu naci VGA cooler tj. za stariju graficku karticu koja na sebi ima mali ventilator od 40mm jako je bucan.

Image

Trenutno je ovaj tvornicki cooler 40mm - ventilator.

Ozivio sam racunar od amiđe star barem deset godina on je obicni korisnik ne radi nista specijalno na njemu, a zamoli me ako moze da mu buku smanjim.

Trazim nesto slicno kao na slici gore, znam da je ovo staro kao grcka ali ima li jos naci ?
a da nađeš pasivni?
DonieBrasco

#4036 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Zar nije ovo sto ja trazim pasivni ? ili mislis samo na restku kao hladnjak bez ventilatora ?

Npr.
Image
avaks

#4037 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

A kupiš stariju grafičku neku, 10-15KM ako ne radi ništa specijalno i mirna Bosna...
Po mogućnosti pasivno hlađenje pa kad zaigra GTA 5 da grill napravi u kućištu :mrgreen:
Chmoljo

#4038 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

DonieBrasco wrote:Zar nije ovo sto ja trazim pasivni ? ili mislis samo na restku kao hladnjak bez ventilatora ?

Npr.
Image
da, na to mislim. uz otvoreno kućište za običnog surfanja netom će biti ok, a nikakve buke.

ili lakše da...
avaks wrote:A kupiš stariju grafičku neku, 10-15KM ako ne radi ništa specijalno i mirna Bosna...
Po mogućnosti pasivno hlađenje pa kad zaigra GTA 5 da grill napravi u kućištu :mrgreen:
jes, zaigraće na ovome GTA 5 :D može zaigrati samo gluho glamočko :D
avaks

#4039 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Ma znaš da kod nas idu te gamerske konfiguracije za 150KM pa da je i grafičku za 50 i da igram GTA5, ne moraju neke ultra postavke i velike rezolucije :lol:
Ubij me ako amidža za heftu ne priupita kako da instalira GTA5 :-)

Gledaj zmaja za 6KM:
http://www.olx.ba/artikal/23016108/graf ... x440-64mb/

Ja kad sam je u vakat početkom ovog stoljeća kupio bila je paprena :mrgreen:
Zavisi jedino koji je slot kod amidže, možda je i PCI pa provjeri i javi koja je tačno kod njega grafika da se možemo lakše orijentisati.

Evo je neispravna pa možeš kuler iskoristiti, nekad su i ove bile pile i po:
http://www.olx.ba/artikal/23627278/amd- ... ca-hd4850/
Malo se cjenkaj, može i ona ispod 10KM
DonieBrasco

#4040 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

avaks wrote:Ubij me ako amidža za heftu ne priupita kako da instalira GTA5 :-)
Polako, P-hub ima prdnost. :lol:

Salu na stranu, graficka je 6600, jos jednom da ponovim hocu da skinem ovaj coler tvornicki plasticni sa 40mm ventilatorom i stavim mu nesto sto ce biti tise.

Image

Na kraju krajeva naci mu neku polovnu do 20 KM samo da je tisa, ako ne uspijem naci VGA cooler.
Chmoljo

#4041 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

ja ti rekoh za onaj pasivni iz vlastitog iskustva. i sam sam dugo tavorio na kršu, ali ako ništa nije bučna kartica bila :-D
avaks

#4042 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

DonieBrasco wrote:
avaks wrote:Ubij me ako amidža za heftu ne priupita kako da instalira GTA5 :-)
Polako, P-hub ima prdnost. :lol:

Salu na stranu, graficka je 6600, jos jednom da ponovim hocu da skinem ovaj coler tvornicki plasticni sa 40mm ventilatorom i stavim mu nesto sto ce biti tise.

Image

Na kraju krajeva naci mu neku polovnu do 20 KM samo da je tisa, ako ne uspijem naci VGA cooler.
Ako je kao na slici, radi se o PCI slotu, inače 6600 su ti po 10ak KM na piku, ako si u Sarajevu, odeš do autopijace, uvijek imaš za marku-dvije tih grafičkih pa možeš i kulerr da zamijeniš.
Pasivni da zalijepiš bi najbolja opcija bila i da je rahat još 10 godina, naravno da ne prži GTA 5 na konfiguraciji :mrgreen:
Na kraju krajeva, možeš i kuler neki od 90mm uzeti pa pokušati, to bi i najjeftinija varijanta bila samo je pitanje koliko će da bruji isti :D
IstinitaPoruka

#4043 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by IstinitaPoruka »

Uzeo sam kod Mikija 3 diska pa ćemo da vidimo..
2 HDD - 1TB + 2TB
1 SSD - 256GB
EDIT:
Ovaj od 1TB ima oko 200-300 radnih dana, dok ovaj od 2TB ima preko 1200 što je previše..
Eto da znate ako uzimali
Meda_s_kasike

#4044 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Meda_s_kasike »

Naručio sam prije 5 dana komponente za računar kod onoga BN-a, međutim ni traga ni glasa od tad.. Valjda će sve biti ok do tad.

P.S. Šta misle forumaši? Da uzmem kućište Thermaltake Versa N21 ili ono od LC - Power DragonSlayer onaj 984B.. Oba mi izgledaju dosta dobro sa lijepim protokom zraka i dosta mogućnosti za nadogradnju sa ventilatorima. Kakva su iskustva sa ovima? Ja lično naginjem nekako na ovo LC za divno čudo :D
Mega Man X

#4045 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Ja sam prošli četvrtak naručio SSD kod BN-a. Tako da i ja čekam evo svoje.. :mrgreen:

Grafu sam čeko jedno 12-13 dana.

Ali dobra stvar je iako se dugo čeka, barem ti ne uvali nekog polovnjaka, bude sve po dogovoru.
mufa1

#4046 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mufa1 »

Gamingshopbn neozbiljan totalno. Juče ga zovem za procesor da vidim da li ima na stanju, posto sam imo opciju da ga licno pokupim, ne javlja se na telefon, hajd reko nema veze, javice se. Posle nesto listam pik, kad vidim da mu taj procesor sto mene interesuje, u oglasu ima jednu cijenu, 560km, a u opisu istog stoji druga cijena, 618km.
Nakon nekog vremena javi se on porukom, i u toj prepisci kaze kako su skocile cijene i et kao kako nije isplativo uzeti sad taj procesor. Ja na kraju pristanem na tu cijenu, trebam sto prije sklopit računar, da bi on rekao, ej ja sam na godisnjem odmoru, vidi kod nekog od kolega na piku...

Sent from my XT1562 using Tapatalk
Mega Man X

#4047 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Ma nisu ti ni ostali plaho bolji. Doduše meni je grafa (Asus Strix RX470) stigla nakon 12 dana čekanja, ali nije mi gorilo toliko jer mi je Radeon 7770 još mogao fercerat. :mrgreen:

Al džaba kad dolaze nove igre i jača grafika, tako da sam morao uradit upgrejd.

Asus Strix RX470 je bila 468 KM, i meni spustio na 460. Al i to 8 je ušteda neka. I još 13 maraka poštarine.
Meda_s_kasike

#4048 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Meda_s_kasike »

Čuo sam se sa njim, kaže u ponedjeljak šalje sve znači u utorak bi trebao dobiti to sve. :thumbup:

Eh sad.. Kućište. Thermaltake Versa N21 ili LC Power 984B DragonSlayer? Thermaltake je skuplji nekin 20tak KM a dosta su lijepa oba.
super_bayern

#4049 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by super_bayern »

Meda_s_kasike wrote:Čuo sam se sa njim, kaže u ponedjeljak šalje sve znači u utorak bi trebao dobiti to sve. :thumbup:

Eh sad.. Kućište. Thermaltake Versa N21 ili LC Power 984B DragonSlayer? Thermaltake je skuplji nekin 20tak KM a dosta su lijepa oba.
LC power sa ovom rešetkom naprijed mi se čini kao lošiji izbor.
Ne znam da li je rešetka naprijed zaista šuplja ili je modni detalj (zrak ulazi kroz ova dva venta odozdo?),
ali svejedno ćeš imati dosta rupica za očistiti kad se prašina nakupi.
Prozor sa strane je dosta veći od Versinog, tako da joj je to plus, ako ti je to bitno.
Ja imam Versu N21, crnu, prebrišem je dva puta mjesečno bez po' muke,
po mom mišljenju dosta ljepše kućište od generičnog-"minimalističkog" dizajna LC-a.
Arslan_11

#4050 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Nevjerovatno da u Sarajevu, još uvijek, ne možeš kupiti dobar računar sa pristojnom cijenom.
Post Reply