FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
Dozer

#4026 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Dozer »

Hugo Chavez wrote:
jasko_ba wrote:Ovaj covjek je lud. Definitivno. A pola drzave je glasalo za stranku gdje je ovaj idiot.
"Mi imamo manju nezaposlenost od Španije i Grčke. To je činjenica. Ispričat ću vam slučaj jedne frizerke koja je tražila radnicu. Nazvala je 10 drugih frizerki koje su bile na birou i niti jedna nije htjela da radi. Dosta ljudi na birou ne traži uopšte posao, nego želi ostvarit druga prava tipa zdravstvene zaštite", kaže premijer FBiH.
Prije će biti da se pravi lud, a da nema obraza ni trunke. Samo u ovoj banana državi premijer većeg dijela iste može konstatovati da ljudi rade na crno i uzimati to kao argument manje nezaposlenosti. Kada bi inspekcije radile svoj posao nebi se morali povećavati nameti radnicima, ali o tome niko ni riječi, ni poslodavci, a ni sindikati. Što li?????
Jer NIJE CILJ urediti stanje i kreirati funkcionalan sistem.

Shvatite - uredjen i funkcionalan sistem = zadovoljniji gradjani = vise novca = redovne plate = otvaranje mogucnosti za normalniji zivot, putovanja = ljudi pocinju otvarati oci = suzavanje prostora za etno-nacional-vjerske nebuloze = gubitak vlasti etno-nacional-vjerskih "elita".
+ dosta pripadnika tih elita bi lako mogli pozavrsavati u novoizgradjenim zatvorima.
seoBIH

#4027 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by seoBIH »

Tomahawk11 wrote:
seoBIH wrote:Pa ovo za frizera je fakat tacno. Drug je otvarao salon i frizerku je nasao u drugom gradu, 20km dalje, jer nece niko da radi. Fakat istina...
Sta imaju ljudi koji su na birou?
Ne kontam tvoje pitanje? Ako mislis od skole, bilo je frizera! Cak je isao i u srednju skolu, nudio ne da rade praksu, vec da im sve bude placeno, pa niko nece da radi. Da mi nije bas dobar drug ne bih ni ja vjerovao!
Tomahawk11
Globalni moderator

#4028 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Tomahawk11 »

seoBIH wrote:
Tomahawk11 wrote:
seoBIH wrote:Pa ovo za frizera je fakat tacno. Drug je otvarao salon i frizerku je nasao u drugom gradu, 20km dalje, jer nece niko da radi. Fakat istina...
Sta imaju ljudi koji su na birou?
Ne kontam tvoje pitanje? Ako mislis od skole, bilo je frizera! Cak je isao i u srednju skolu, nudio ne da rade praksu, vec da im sve bude placeno, pa niko nece da radi. Da mi nije bas dobar drug ne bih ni ja vjerovao!
Nije to pitanje.
Meni ide na neku stvar Fadilova bahatost u smislu ''nece da rade, hoce zdravstvenu zastitu''.
Odi bilo gdje, odi evo u Njemacku, ima li tamo neradnika koji koriste sistem i zive na drzavnoj sisi, a leze?
Znam jednog ciji je otac otisao i zivi na socijali i poslije rata otisao njegov sin - ista prica. To su lezihljebi i to se nece promjeniti.
Al ovo sto Fadil prica - sere i on to dobro zna. Neradnika ima, al realnost je da s biroa imas onu stvar i da mozem jedino crknuti od glad dok si na birou.
Novak20

#4029 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

crazy_diamond wrote:Normalno je sve to, u njemackoj je sve uredjeno i nema zabusavanja, niti toliko prostora za manipulaciju ko kod nas, s tim u vezi i provode se ove reforme po uzoru na uredjene zemlje, ovaj sistem dosadasnji samoupravni socijalisticki izuzetno pogoduje i stimulise nerad,izvlaku,manipulacijju s platama itd,stiti samo one koji su na budzetu u dobrostojecim fimama i institucijama, dok svi koji rade kod privatnika u realnom sektoru znaju da im prava ne znace nista, nego je sve do odnosa radnik,poso,gazda, nmnogi radnici ni minimum prava nemaju, u nekim firmama opet gazde radnicima obezbijede i vise prava nego sto zakon nalaze, realni sektor ima svoje pirodne zakone i nista m dilfine mjere nece naskoditi
Ti kao da si prespavao zadnjih 20 godina ili jako površno gledaš na stvari. Socijalizam je zvanično mrtav i duže od 20 godina. Čitavo to vrijeme ove vlasti su imale prilike da uređuju novi sistem ali su se opredjelile za tranzicijsku pljačku, posttranzijsko bogaćenje nauštrb svih drugih kategorija društva i svjesno-nesvjesno stvaranje sistema vrijednosti koji nas je doveo ovdje gdje jesmo. Džaba sve bez odgovornosti i pravnog procesuiranja neodgovornosti i pljačke.

Ekonomija i privreda su samo segmenti ovog društva. Da bi društvo moglo da u demokratiji funkcioniše kako treba ništa manje nije važno pravosuđe, zdravstvo, školstvo....

Premijer vlade ima ministre po resorima. Ministri bi trebali biti kompetentni stručnjaci a ne profesionalni političari kao što je slučaj u većini ministarstava. Ako se iskreno ide u reforme, sva ministarstva ih sinhronizovano prate prijedlozima zakonske regulative i insistiranjem na njenom provođenju u što kračem roku radi dugoročnog dobitka društva i države. Premijer, po struci mašinski inženjer, je tu koordinacija u reformskim procesima. Politika aminuje zakone kroz brzo usvajanje predložene (od stručnih lica) uz što manje izmjena.
Kad se parlamenti ne sastaju po tri mjeseca i kada političko sito i rešeto ne propušta više od 10 zakona na godinu ne možemo ni govoriti o nekakvoj agendi i reformi.

Kod nas se nažalost "reforme" svode na ukidanje ovog-onog radi postizanja parcijalnih, kratkoročnih ciljeva koji i nisu namjenjeni boljitku čitavog društva nego politici, povlaštenim kategorijama i zadržavanju statusa quo.

I onda za sve krive frizerke i lijeni narod... I jeste ali samo što propušta prilike da makne dokazane lopove sa svoje grbače.
Warashii

#4030 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Warashii »

Tomahawk11 wrote: Nije to pitanje.
Meni ide na neku stvar Fadilova bahatost u smislu ''nece da rade, hoce zdravstvenu zastitu''.
Odi bilo gdje, odi evo u Njemacku, ima li tamo neradnika koji koriste sistem i zive na drzavnoj sisi, a leze?
Znam jednog ciji je otac otisao i zivi na socijali i poslije rata otisao njegov sin - ista prica. To su lezihljebi i to se nece promjeniti.
Al ovo sto Fadil prica - sere i on to dobro zna. Neradnika ima, al realnost je da s biroa imas onu stvar i da mozem jedino crknuti od glad dok si na birou.
Fadil je bahat jer nije politicar, a inace da vlada tim poljem sve bi ovo bilo med i mlijeko, tj. ne bi se nista ni radilo.
Apsolutno je tacno to sto kazes, neradnika ima gdje god da krenes, samo negdje su teret a negdje nisu.
Mi smo mala drzava i poprilicno siromasna a ovo sto je trenutno je u dobrom dijelu luksuz, narocito administracija.
Ima tu sada brdo problema u svemu ovome, a ponajvise je problem sto smo mi kao nacija izgubili povezanost za zemlju kao i njen prosperitet. Zapravo nismo izgubili nego su nam politicari to uzeli.
Niko od nas ne razmislja za buducnost pa tako ako nekog sada pitas da li bi radije radio 6 mjeseci za platu od 1000KM ili 18 mjeseci za platu od 380KM dobar dio bi odabrao ovo prvo.
Prestali smo svi generalno vjerovati u neku buducnost i niko nista ne da od sebe za mogucnost da bude bolje sutra.
Mi bi smo da zivimo kao gradjani Njemacke, Svedske ili Svicarske, najbolje bi bilo i da mozemo, a realno to nije moguce.
JThomas

#4031 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JThomas »

a kojom računicom bi neko trebao odabrati to drugo?
ultima_palabra

#4032 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:a kojom računicom bi neko trebao odabrati to drugo?
Grunfovom :mrgreen:
mario001

#4033 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by mario001 »

Novak20 wrote:
Logovan wrote:
mario001 wrote: Mozda je lud, ali da narod nece da radi je istina.
Pa uvijek moraš imati i takvih, ali pitanje je koliko ih je.
Interesantno je kako taj isti narod dobro uči i radi kada se nađe u nekoj od uređenih pravnih država. Što li je to tako ?

Da li je do naroda ili vlasti u koju se ugleda ?
Do naroda, uvijek do naroda koji svoju zemlju gleda kao najveceg neprijatelja
Mohamad Sissoko

#4034 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Mohamad Sissoko »

Novak20 wrote: Socijalizam je zvanično mrtav i duže od 20 godina.
.
Nije u glavama nasih ljudi.
To ne promjeni ni 20 reformski agendi europske unije ili sta ti ja znam...picke materine...kad se decenijama gaji mit o nekim boljim vremenima Juge i kurca palca i kako nam drzava sve treba da servira a hocemo u EU...hocemo u k....
JThomas

#4035 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JThomas »

ali zato nije problem da su nameti kao u državama gdje se servira...najbolje iz svih svjetova :mrgreen:
Warashii

#4036 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Warashii »

ultima_palabra wrote:
JThomas wrote:a kojom računicom bi neko trebao odabrati to drugo?
Grunfovom :mrgreen:
A mozda recimo stazom? Možda recimo usavršavanjem?
Mozda zato jer je nesto malo vise novca.
Ali ne, bolje je mlatnuti 6000KM za 6 mjeseci nego li 6800 za 18 a onda gledati odakle se vedri.
Konkretno sam mislio na budzetlije koji danas imaju te plate sto imaju, ukoliko im se smanje oni po tužbama naplate koliko je smanjeno a ne znaju da, ukoliko se ovo nastavi, ubrzo nece dobijati ni 380 a kamo li plate koje sada imaju.
JThomas

#4037 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JThomas »

koje bolan usavršavanje na poslu od 380 KM mjesečno, u čemu?
Warashii

#4038 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Warashii »

JThomas wrote:koje bolan usavršavanje na poslu od 380 KM mjesečno, u čemu?
A od kud znas da ne moze? Ja sam za taj novac naučio da radim nesto sasvim treće, sto do tada nisam znao da radim. Sada radim i dalje u istoj firmi ali mi je znanje vece i mnogo bolje sam placen. Pa ne uci se samo u skoli majku mu. Takodje sam nabrao i staza jbga.
JThomas

#4039 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JThomas »

od tud.

loš ti je primjer, jer je to izrabljivačka plata i jer su najveći broj ljudi sa takvom platom strogi manualci koji nikad neće dobiti ni najmanju šansu da napreduju. i jer su cijene takve da sa njom jedva možeš platiti režije i kupiti hljeb i nešto za namazati svaki dan, tj. da ima socijalne pravde takvu platu ne bi trebao imati niko.
Warashii

#4040 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Warashii »

I onda je naravno bolje ne raditi.
Iako je izrabljivacka, s tim se slažem, ona je nasa realnost. A sve veze jedno za drugo, i ova mala plata je plod dosadašnje politike. Niko ne treba da je ima, a opet kazem ja sam je naveo samo kao onaj primjer i iz tog je proizašla.
Nisu svi u mogucnosti da nadjem posao sa dobrom platom i to i jest problem. Ljudi ne zele da vide dalje od sebe.
Kako omogućiti da najmanja plata bude barem 550KM?
Oni koji imaju dobra primanja zele samo da nastave isto ili vise, nikog ne zanimaju oni koji imaju, eto ta, izrabljivacka primanja.
Pa ni u citavoj ovoj frci sa Fadilom niko se ne bori za njih, nego za svoja neopravdano velika primanja.
I nisu u pitanju samo fizički radnici, ja sam radio dva posla koji bi trebali biti i vise placeni a sa ovom platom, al jbga nesto se naučilo pa sam danas u mnogo boljoj poziciji.
JThomas

#4041 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JThomas »

pa ne zanimaju. a fadila i vlast generalno ponajmanje...
vivaldi

#4042 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Hugo Chavez wrote:Prije će biti da se pravi lud, a da nema obraza ni trunke. Samo u ovoj banana državi premijer većeg dijela iste može konstatovati da ljudi rade na crno i uzimati to kao argument manje nezaposlenosti. Kada bi inspekcije radile svoj posao nebi se morali povećavati nameti radnicima, ali o tome niko ni riječi, ni poslodavci, a ni sindikati. Što li?????
nije bas glupost to je sto je rekao. cinjenica jeste da je stvarna nezaposlenost uvijek puno veca od one administrativne zaposlenosti, a tu postoji problem jer vecina ljudi u sivoj zoni su tu sto ne moze drugacije, mada neusmnjivo ima i jedna manji dio extra profita. Inspekcije tu mogu napraviti samo kampanjske efekte. U ovako slabasnoj ekonomiji inspekcije jednostavno ne smiju trenirati strogocu.

mada jebes to sve. nikakve inspekcije, pojednostavljne procedura, borba protiv mita i korupcije...nas ne moze izvaditi iz govana.

jedino pokusat sa dobrim novcanim subvencijama za strane (i domace) investitore i neke "u 4 oka" dealove sa erdoganom, putinom ili kinezima (sa evropljanima tako ne moze), ali nesto na puno vecem nivou od ovih dosadasnjih stvari.
crazy_diamond

#4043 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by crazy_diamond »

Mohamad Sissoko wrote:
Novak20 wrote: Socijalizam je zvanično mrtav i duže od 20 godina.
.
Nije u glavama nasih ljudi.
To ne promjeni ni 20 reformski agendi europske unije ili sta ti ja znam...picke materine...kad se decenijama gaji mit o nekim boljim vremenima Juge i kurca palca i kako nam drzava sve treba da servira a hocemo u EU...hocemo u k....
Tako je momo sisoko, nije ubglavama nasih ljudi,a isto tako nije mrtav ni u zakonima gdje ga jos ima i gdje se to mora mijenjati

Ljudi moji ja ne znam kako se ne shvata u kakvoj smo mi poziciji i gdje nam je mjesto u svijetu,mala smo zemlja i nekoliko je stvari uticalo na katastrofalno stanje:

- ubili su nas u mozak utopijsko samoupravljanje koje je u mozgovima ljudi stvorilo laznu sliku da da se moze malo raditi,eskivirati, da svako ima radno mjesto sigurno i da je zasticen ko polarni medvjed radio il ne radio. Zbog toga je juga propala, onolika zemlja,sa onolikim resursima,sa povoljnim geopolitickim polozajem, komunisti su u pocetku dobro krenuli mozda, al je kasnije sve uhebano, bosna je bila u polukolonijalnom polozaju i sluzila je vise za razvoj drugih republika, pojavom dzeme bijedica, mikulica,pozderca krenuo je razvoj i zaposljavanje ozbiljnije, al na losim pretpostavkama samoupravljanja i gomilanja viska radnika i doslo se u situaciju da privreda posluje u minusu, da se resursi ne koriste ni blizu i da se u glavama radnika stvara fikcija koja je ostala do danas, i to nas kosta itekako, generalno smo lijena,komformisticka i neobrazovana nacija
- poslije samoupravljanja dolazi rat kao strasna destrukcija koja nije dozvolila bezbolniji oporavak, nego je unistila i to malo sto je vrijedilo, rat je odnio masu sposobnog kadra i ionako zastarjele uglavnom firme su dodatno unistene, 4 godine sve je stalo i to je veliki period u kojem se gubi trziste,kontinuitet i svasta nesto. Rat je mnogo toga unistio i to se malo spominje, unisteno je trziste velike jugoslavije,pokreta nesvrstanih pa i bih,to je najtezi gubitak jer nasa privreda je pocivala na velikim gigantima koji se realno nisu vise mogli oporaviti kad su izgubili sve sto je bitno,rat sto nije unistio razaranjem, dodatno je i podijelio,usitnio, npr bosnjama ostala fabrika, a srbima rudnik sa sirovinama, a glavna musterija u libiji npr nije mogla cekati nego nasli druge firme

- poslije svega toga dolazi i zavrsni cin,poslijeratna pljacka i privatizacija onoga sto je ostalo, nemas ni radnike, ni sredstva za obnovu, ni resurse bogzna, ni trziste za plasman, a imas veliki visak radnika od prije i jos zakone koji otezavaju pokretanje,i jos kriminalce i mesetare koji kao lesinari copaju ono malo sto nesto vrijedi

Svi ti razlozi su nas doveli gdje jesmo, nista nije slucajno i ne postoji samo jedan razlog nego je sve povezano. Sad valja nesto ciniti radikalnije, i to fadil pokusava, da se pokrene nesto i stvore uslovi neki kakvi takvi da strani kapital i krediti. pokrenu stvari naprijed, s ovim zakonima samoupravnim nismo zanimljivi stranom kapitalu jer smo prekomplikovani, a za ozbiljnije kredite za ozbiljniji razvoj nismo kreditno sposobno, zato se reforme moraju provoditi, i moraju biti bolne, i reformska agenda je dobar recept za ozdravljenje, sve je to ok i ne treba kmecati unaprijed, frku dizu najvise oni koji se boje gubitka prava koja nisu smjeli realno ni imati, normalno ekonomske reforme moraju pratiti i druge, smanjenje administracije,jacanje pravne drzave, borba protiv korupcije, sve se to mora paralelno raditi i brzo, da bi se za nekih 5 godina vidjeli vec neki veliki pomaci naprijed

Fadil je krenuo sa dobrim planom, poceo je ofanzivno i konkretno, ali politicke gazde su sve usporile, vidjecemo na sta ce izaci
KB9

#4044 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by KB9 »

da su svi u ovoj drzavi ko fadil ona bi bila odlicna za zivot, steta samo sto je fadil u svojoj stranci jedna manje bitna osoba al eto morali ga postavit jer jedini dovoljno zna pa da im osvjetla ono malo obraza ako je ostalo
JThomas

#4045 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JThomas »

ne mogu ni u ovoj državi svi biti papčine koje su se zapojasale funkcijom. moraju neki i izvisiti džaba je...

vama krivo samoupravljanje kojeg nema frtalj vijeka, a fadilova vlada vam je juče protiv povećanja kazni za teža krivična djela, i protiv uvođenja krivičnog djela povrede osnovnih prava radnika...a protiv je jer je ovo država simbioza sitnog i krupnog kriminala, gdje krupni kriminal postavlja sitni kriminal kao živi štit između sebe i normalnih građana.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4046 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

nije ovdže ni socijalizam ni kapitalizam ni feudalizam već lopovizam... jel fadilja napokom utvrdila sama su sobom šta je rekel prije godinu a šta sada... fino ga pita voditelj na N1 jesteli vi žrtveni jarac svoje stranke... razvalila seoska varalica kezčinu oba uHa mu se zapetljala...
zubi

#4047 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by zubi »

Novak20 wrote: Ti kao da si prespavao zadnjih 20 godina ili jako površno gledaš na stvari. Socijalizam je zvanično mrtav i duže od 20 godina. Čitavo to vrijeme ove vlasti su imale prilike da uređuju novi sistem ali su se opredjelile za tranzicijsku pljačku, posttranzijsko bogaćenje nauštrb svih drugih kategorija društva i svjesno-nesvjesno stvaranje sistema vrijednosti koji nas je doveo ovdje gdje jesmo. Džaba sve bez odgovornosti i pravnog procesuiranja neodgovornosti i pljačke.

Ekonomija i privreda su samo segmenti ovog društva. Da bi društvo moglo da u demokratiji funkcioniše kako treba ništa manje nije važno pravosuđe, zdravstvo, školstvo....

Premijer vlade ima ministre po resorima. Ministri bi trebali biti kompetentni stručnjaci a ne profesionalni političari kao što je slučaj u većini ministarstava. Ako se iskreno ide u reforme, sva ministarstva ih sinhronizovano prate prijedlozima zakonske regulative i insistiranjem na njenom provođenju u što kračem roku radi dugoročnog dobitka društva i države. Premijer, po struci mašinski inženjer, je tu koordinacija u reformskim procesima. Politika aminuje zakone kroz brzo usvajanje predložene (od stručnih lica) uz što manje izmjena.
Kad se parlamenti ne sastaju po tri mjeseca i kada političko sito i rešeto ne propušta više od 10 zakona na godinu ne možemo ni govoriti o nekakvoj agendi i reformi.

Kod nas se nažalost "reforme" svode na ukidanje ovog-onog radi postizanja parcijalnih, kratkoročnih ciljeva koji i nisu namjenjeni boljitku čitavog društva nego politici, povlaštenim kategorijama i zadržavanju statusa quo.

I onda za sve krive frizerke i lijeni narod... I jeste ali samo što propušta prilike da makne dokazane lopove sa svoje grbače.
:thumbup:
howdy

#4048 Re: RE: Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by howdy »

zubi wrote:
Novak20 wrote: Ti kao da si prespavao zadnjih 20 godina ili jako površno gledaš na stvari. Socijalizam je zvanično mrtav i duže od 20 godina. Čitavo to vrijeme ove vlasti su imale prilike da uređuju novi sistem ali su se opredjelile za tranzicijsku pljačku, posttranzijsko bogaćenje nauštrb svih drugih kategorija društva i svjesno-nesvjesno stvaranje sistema vrijednosti koji nas je doveo ovdje gdje jesmo. Džaba sve bez odgovornosti i pravnog procesuiranja neodgovornosti i pljačke.

[emoji106]
Govnaru puna usta realnog sektora a cerku je utrpo na budzet. Seljacina neotesana.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4049 Re: RE: Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JoseMujica »

howdy wrote:
zubi wrote:

[emoji106]
Govnaru puna usta realnog sektora a cerku je utrpo na budzet. Seljacina neotesana.
zato što svaka seljačina zna da je jedino realno u Bosni BUĐET!
The BEN10

#4050 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by The BEN10 »

smrdim/vijest/uporedni-po ... lia-223135

Faktor piše kako je Faćko gigant za Nikšića...
Image
Post Reply