Mohamad Sissoko wrote:Novak20 wrote:
Socijalizam je zvanično mrtav i duže od 20 godina.
.
Nije u glavama nasih ljudi.
To ne promjeni ni 20 reformski agendi europske unije ili sta ti ja znam...picke materine...kad se decenijama gaji mit o nekim boljim vremenima Juge i kurca palca i kako nam drzava sve treba da servira a hocemo u EU...hocemo u k....
Tako je momo sisoko, nije ubglavama nasih ljudi,a isto tako nije mrtav ni u zakonima gdje ga jos ima i gdje se to mora mijenjati
Ljudi moji ja ne znam kako se ne shvata u kakvoj smo mi poziciji i gdje nam je mjesto u svijetu,mala smo zemlja i nekoliko je stvari uticalo na katastrofalno stanje:
- ubili su nas u mozak utopijsko samoupravljanje koje je u mozgovima ljudi stvorilo laznu sliku da da se moze malo raditi,eskivirati, da svako ima radno mjesto sigurno i da je zasticen ko polarni medvjed radio il ne radio. Zbog toga je juga propala, onolika zemlja,sa onolikim resursima,sa povoljnim geopolitickim polozajem, komunisti su u pocetku dobro krenuli mozda, al je kasnije sve uhebano, bosna je bila u polukolonijalnom polozaju i sluzila je vise za razvoj drugih republika, pojavom dzeme bijedica, mikulica,pozderca krenuo je razvoj i zaposljavanje ozbiljnije, al na losim pretpostavkama samoupravljanja i gomilanja viska radnika i doslo se u situaciju da privreda posluje u minusu, da se resursi ne koriste ni blizu i da se u glavama radnika stvara fikcija koja je ostala do danas, i to nas kosta itekako, generalno smo lijena,komformisticka i neobrazovana nacija
- poslije samoupravljanja dolazi rat kao strasna destrukcija koja nije dozvolila bezbolniji oporavak, nego je unistila i to malo sto je vrijedilo, rat je odnio masu sposobnog kadra i ionako zastarjele uglavnom firme su dodatno unistene, 4 godine sve je stalo i to je veliki period u kojem se gubi trziste,kontinuitet i svasta nesto. Rat je mnogo toga unistio i to se malo spominje, unisteno je trziste velike jugoslavije,pokreta nesvrstanih pa i bih,to je najtezi gubitak jer nasa privreda je pocivala na velikim gigantima koji se realno nisu vise mogli oporaviti kad su izgubili sve sto je bitno,rat sto nije unistio razaranjem, dodatno je i podijelio,usitnio, npr bosnjama ostala fabrika, a srbima rudnik sa sirovinama, a glavna musterija u libiji npr nije mogla cekati nego nasli druge firme
- poslije svega toga dolazi i zavrsni cin,poslijeratna pljacka i privatizacija onoga sto je ostalo, nemas ni radnike, ni sredstva za obnovu, ni resurse bogzna, ni trziste za plasman, a imas veliki visak radnika od prije i jos zakone koji otezavaju pokretanje,i jos kriminalce i mesetare koji kao lesinari copaju ono malo sto nesto vrijedi
Svi ti razlozi su nas doveli gdje jesmo, nista nije slucajno i ne postoji samo jedan razlog nego je sve povezano. Sad valja nesto ciniti radikalnije, i to fadil pokusava, da se pokrene nesto i stvore uslovi neki kakvi takvi da strani kapital i krediti. pokrenu stvari naprijed, s ovim zakonima samoupravnim nismo zanimljivi stranom kapitalu jer smo prekomplikovani, a za ozbiljnije kredite za ozbiljniji razvoj nismo kreditno sposobno, zato se reforme moraju provoditi, i moraju biti bolne, i reformska agenda je dobar recept za ozdravljenje, sve je to ok i ne treba kmecati unaprijed, frku dizu najvise oni koji se boje gubitka prava koja nisu smjeli realno ni imati, normalno ekonomske reforme moraju pratiti i druge, smanjenje administracije,jacanje pravne drzave, borba protiv korupcije, sve se to mora paralelno raditi i brzo, da bi se za nekih 5 godina vidjeli vec neki veliki pomaci naprijed
Fadil je krenuo sa dobrim planom, poceo je ofanzivno i konkretno, ali politicke gazde su sve usporile, vidjecemo na sta ce izaci